Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2019 12:17 - Из разговорите с Водния дух: “500 години ми трябваха, за да подготвя тези разговори”
Автор: anthroposophie Категория: Други   
Прочетен: 1351 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 22.09.2019 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължение от миналия пост - из разговорите на Волфганг Вайраух и Верена Щал фон Холщайн с водния дух Ечевит или Мокрия, публикувани в книгата им “Нови разговори с природните духове”

Мокрия: Аз не се страхувам от разговорите с тебе, познавам те добре. Сприятелих се с теб. С Волфганг също сме приятели. Ти имаш и обществен аспект, но аз него съм го пожелал. Трябваха ми 500 години, за да подготвя тези разговори и сега времето дойде.  

Волфганг Вайраух: Можеш ли да кажеш нещо повече за това?
М: Започнах да осъществявам тази идея, когато забелязах, че хората вече не могат да ни виждат. По-рано те ме възприемаха като един вид Бог на водата. Този Воден бог седеше там долу на мелницата и по Великден хората му хвърляха цветя или малко хляб във водата. Но изведнъж това престана. Вие с вашите антропософски понятия казвате, че това е началото на епохата на съзнателната душа. Ето защо започнах да мисля, че е необходимо общуване за Словото. След това видях, че трябва постепенно да го подготвя. Наблюдавах алхимиците, които макар и несъзнателно, влязоха в контакт с нас, като причисляваха различни вещества към нас. Много по-късно разбрах за инициативата и ние природните духове също се включихме.   

В.В.: Какво имаш предвид с “инициативата”?
М: Инициативата започна с разговорите на Рудолф Щайнер с елементарните същества.  

В.В.: Можеш ли да разкажеш нещо за тях?
М: Няма много за разказване. Рудолф Щайнер се обърна на седем места по земята към съществата. Това стана в по-голямата си част по духовен начин, а не на самото място. Рудолф Щайнер помоли елементарните същества да имат готовност, ако към тях пристъпят хора, да влязат в контакт с тях. В известен смисъл аз го очаквах, други не. Танис Хелиуел описва, че нейният партньор (леприкон, герой на книгата й “Лято с леприконите”) бил изненадан от призива на Рудолф Щайнер.  

В.В.: Къде се е обърнал Рудолф Щайнер към елементарните същества?
М: На място това стана например в Корнуол. Там има области, където етерният свят много силно се прелива във физическия. Но иначе изпрати мислите си нвсякъде.  

В.В.: Значи той е насърчил елементарните същества да говорят в близкото бъдеще с хората?
М: Той погледна дали в елементарния свят ще се намерят същества от различните групи, които са подготвили тези разговори и които виждат необходимостта от тях. Тези същества той помоли да проведат бъдещите разговори. Разговорите се случват не само тук, на това място, ние просто сме най-шумните.  

В.В.: Той говори ли с тебе?
М: Да, но не очи в очи, както сега ти говориш с мен. Аз го познавах.    

В.В.: Беше ли Рудолф Шайнер необходим, за да импулсира тези разговори или те щяха да станат и без него?
М: Не, без него нямаше да се случат. Той направи голяма жертва за хората. Bнесе в света свободата на водните същества. Чрез неговото дело - основаването на Антропософското общество, публикуването на свободната, вече не окултна духовна наука (антропософията) - той постави началото на свободата на водните духове. Така той издигна елементарния свят на друга степен, като донесе антропософията на земята, а творческата сила на човека свали от по-висшите мирови области в етера. Способността на човека да бъде творец се обуславя също и от повторното явяване на Христос в етера. Двете неща са свързани. Щайнер можа да го направи, само защото Христос се яви в “облаците”, в етера. По-красивият израз е “в облачното битие”. Това са взаимосвързани процеси, макар че подробностите им се разбират трудно - основаването на Антропософското общество, явяването на Христос в “облачното битие”, свободата на водните същества, разговорите в мелницата или на други места.   

В.В.: Аз още не разбирам връзката на новата свобода на водните същества и изработването на антропософията.
М: С антропософията и основаването на Антропософското общество беше освободено окултното познание в етерния свят. Водните същества са носители на етерния свят. Етерният свят е жизнен свят, за който те отговарят. С това, че окултното знание беше освободено и направено достъпно за всички хора, на нас водните същества също ни беше даден достъп, иначе нямаше да можем да транспортираме това знание. С този достъп ни беше дарена известна свобода. Иначе антропософското знание нямаше да присъства в света по този начин.  

В.В.: Ако трябва да го кажем в отрицателен аспект, заради това, че антропософията и Антропософското общество съществуват в света, има повече водни бедствия. 
М: Да.  

В.В.: И това означава, че антропософите носят по-голяма отговорност за света, за да не се случват повече водни бедствия.
М: Да. Дано и други хора го разберат. Хората, които са водещи в духовно отношение, трябва да поемат повече отговорност, естествено в рамките на възможностите си. Но не всички ще могат да го направят.  

В.В.: Да попитам за нещо дребно. Записах разговорите ни на този диктофон, но при първото ми идване стана малък инцидент - сложих за трети път лентата в диктофона и се записа върху вече използваната първа страна. Защо се случи това?
М: За да докажем, че имаме възможност за достъп и до физическото ниво. Повредите се предизвикват от сивите същества. Те също винаги присъстват, без тях не може. Те трябва да присъстват и сега също присъстват. Ваша човешка отговорност е да си пазите техниката. Но и сивите същества ще се опитат да попречат. По отношение на техниката ние не сме много склонни да ви пазим, защото вие сами сте пожелали тази техника. В нашите очи вие сте пропилели много добри духовни сили, за да си направите живота по-удобен с техниката. Тогава моля, пазете си я с вашия дух и недейте после да ни упреквате нас!” 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824068
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031