Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2019 14:49 - 49. Пресветa Богородица „ Млекопитлтелка“
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 227 Коментари: 0 Гласове:
0



          



                   image


          49. Пресветa Богородица   
               „Млекопитлтелка“

Празнува се на 12 януари

 

•     Произход: Лаврата на св. Сава Освещени, намираща се на 19 км от Йерусалим.

 

•     Сегашно местонахождение:

 

Света Гора (Атон), Хилендарски монастир. Нейно копие, което чудотвори, има и в руския скит „Св. пророк Илия“, който също се намира в Св. Гора.

 

•     Особена дарба: закрилница на децата и младите майки. Помага на кърмачките при недостиг на мляко; целителка на порезни рани.

 

•     История

Когато напускал временния живот и отивал при Господа, великият основател на единствената Лавра на Изток свети Сава Освещени пророчески казал на братята, заобиколили смъртния му одър, че след време един негов съименник, царствен поклонник от Сърбия - Сава, ще посети Лаврата му; затова нека иконата „Пресвета Богородица Млекопитателница“ му бъде дарена от Лаврата като благословение.

Оттогава минали повече от шест века. Иконата на божествената Млекопитателница стояла на мястото си в очакване на изпълнението на пророческото предсмъртно завещание на свети Сава за нея. Най-после през XIII век, в Палестина пристигнал царственият поклонник Ростислав (Растко). Той бил син на сръбския крал Стефан Неман и Анна, дъщеря на византийския император Роман. Предстояло му да приеме монашеско пострижение с името Сава и да стане първи Сръбски архиепископ. Било му предадено пророческото завещание на свети Сава Освещени и заедно с чудотворната икона на Божията Майка, наречена „Троеручица“, Лаврата го благословила и с иконата „Млекопитателница“. На връщане от Палестина свети Сава посетил Света Гора, където имал собствен монастир - „Хилендар“ (основан от него през 1198 г.). На него той и оставил като неотнимаемо наследство и най-добро украшение иконата „Пресвета Богородица Млекопитателница“. Особено забележително е, че светата икона „Млекопитателница“, като изключение от общоприетия ред в Православната Църква, е била поставена от свети Сава (и досега там) на иконостаса не от лявата страна на царските двери, а от дясната, където обикновено навсякъде се поставя икона на Господ Вседържител.

 

Тропар, гл. 3

По волята на Отца си заченала Сина Божий безсеменно, от Божествения Дух. Познала си Младенеца, Който преди векове е роден от Отца без майка, а заради нас стана плът от Теб без баща, и си Го кърмила с мляко. Затова не преставай да Го молиш да избави душите ни от скърби.

 

Молитва

 

О, Пресвета Господарке Владичице наша Богородице, Небесна наша Царице, Която си кърмила с мляко Христос, нашия Бог, и нас, недостойните и многогрешните, храниш с Твоята богата милост. Спаси и избави нас, грешните, от несправедливи клевети, от всякакви беди и напасти и от внезапна смърт. Помилуй ни през дневните часове, запази ни през утринните и вечерните, и по всяко време. Пази ни, когато стоим, когато седим и когато ходим по всякакви пътища. И през нощните часове ни покрий и ни закриляй, докато спим. Защити ни, Владичице Богородице, от всичките ни видими и невидими врагове и от всяко лошо обстоятелство. На всяко място и по всяко време ни бъди, Преблага Майко, непреодолима стена и крепко застъпничество сега и винаги, и във вечните векове. Амин.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1767098
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031