Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2018 15:23 - КОГАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЕДНА ДРЪЖАВА СА БЕЗОТГОВОРНИЦИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2687 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   Отворено писмо до премиерите Вучич и Борисов, до кмета на гр. Пирот и до природозащитниците в Сърбия и България.

 

    ОТНОСНО: Финансирането от ЕФРР на ЕС по програми, изготвени от Сърбия на строителство на около 800 минивеца в страната с цел снижаване в някаква степен  на недостига на ел. енергия.

 

 

  ПРЕДСТОЯЩОТО СТРОИТЕЛСТВО НА ОКОЛО 60 МАЛКИ ВОДНИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЦЕНТРАЛИ В ПАРК СТАРА ПЛАНИНА ЩЕ УНИЩОЖИ КРАСОТИТЕ МУ, КОИТО ПРИРОДАТА Е СЪТВОРЯВАЛА В ПРОДЪЪЛЖЕННИЕ НА  МИЛИОНИ ГОДИНИ.

ДА ОПАЗИМ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА ТАЗИ ДИВНА КРАСОТА!

 

     Причините да напиша това отворено писмо са следните:

 

    1. Едва ли някой, би бил той и живущ в Сърбия познава този регион по-добре от мен. Аз съм ТУРИСТ и ЛЮБИТЕЛ КРАЕВЕД с много сериозни познания. Ще изтъкна само един факт – след отпадането на визовите ограничения в продължение на десетина години като турист аз изминах в Западните покрайнини около 4000 км. по прекрасните планини там: Стара планина, Видлич, Влашка планина,Гребен планина, Руй планина, Въртоп, Кървав камик, Милевска планнна и Бясна кобила. Опознах планините и целия този регион до степен, която и местните хора не притежават. Турист съм от десетки години, отлично познавам и всичките планини на България.

 

2. Професията ми е енергетик и съм  професионално запознат със строителството и експлоатацията на възстановяеми енергийни източници /ВЕИ/, в това число и на малките водни централи /МВЕЦ/, на вятърните генератори и на фотоволтаиците.

 

   3. И още една причина ще изтъкна – познавам добре историята на всяка от Балканските държави, развитието им в културната и икономическата област, но също така и заложената стратегия в развитието за тези от тях, които имат такава и я следват, както и проблемите и взаимотношенията им.

 

    Ще започна с описание на региона на Стара планина, заплашен с унищожаване на дивната му природа от това безумно строителсво на територията на Сърбия, като ще го проследя от изток на запад:

 

    Границата между  Сърбия и България в този участък започва от един рид, отделящ се от вр. Сребрен, който слиза близо до с. Смолча. Селото е в България, землището му е на територията на един много широк плитък въртоп. От двете страни на този рид долу при полето има две села -  едното е с. Бърля в България, а другото е с. Горни Криводол в Сърбия. Ще допълня, че от двете страни на този рид има останки и изцяло запазени участъци от римски пътища. Те се отправят към билния римски път, който в посока запад и достига до река Искър при гр. Елисейна и след това покрай р. Габровница продължава към Ботевград. Долинаата над селото е удобна да бъдат построени по нея няколко МВЕЦ поради следните причини. Към селото от билото на Балкана от двете страни на един огромен чал, някога пасище за хиляди овце, се спускат две рекички, които по време на снеготопенето са доста пълновоодни, не пресъхват и през есента. Те се събират в една река след чала в една блатиста местност, която с голяма денивелация се отправя към с. Горни Криводол. Рекичката образува много водопади, спуска се между разтворени от водата карстови скали и така достига до с. Горни Криводол, където спокойно започва пътя си към р. Височица.

    Долината на тази река оше от билото на планината  е късче от рая, покрай римския път има оброци, малко преди блатото има осветена местност. Тя трябва да бъда запазена от разруха. На края на статията си ще опиша какви разрушения на природата се извършват при това строителство и какви екологични / б. м. ерозионни/ бомби се залагат след привършвне на строоителството.

   

     Следващата река, чиято долина ще бъде съсипана, ако този безумен план се реализиира е Сенокоската. Село Сенокос е разположено на доста голяма надморска височина, около 900 м. на място, където се събират три реки. Дясната идва от рида, зад който е долината на реката към с. Горни Криводол, средната се спуска от главното било на Балкана, наречено тук Мучибаба. Покрай тази рекичка отново има римски път, който достига билото и се слива с римския път по билото на Балкана, където е отклонението му за с. Дълги дел. По този римски път са се изкачвали на летните пасища по билото на Балкана някога стадата на хората. Това е една прекрасна долина с букови гори, почти достигащи алпийската част на Балкана.

    Третата река идва от посока северозапад. По нея отново има римски път, на места вкопан от римските роби в отвесни скали, подобно на този от с. Темска към с. Топли дол. По тази река има  водопад, наричан Сенокоския.  Водопадите по нея са много, защото водата се спуска много стръмно, но този под пътя, вкопан в скалата е най-висок.

    Характерното за този участък от Балкана са и многото оброци – големи каменнни кръстове на името на светии, всичките изработени в с. Гинци.

Много голямата денивелация на водата в тези три реки може да стане причина долините им да бъдат унищожени от едно неразумно строителство на МВЕЦ, което и тук е недопустимо от екологична гледна точка. Престъпление срещу човечеството е да се унищожи таази красота.

 

   Следващата доста голяма река, при това стръмно спускаща се, е Росомачката река. Водосборният й район е високо над селото под централното било на Балкана, наричано Мучибаба. Тази река преминава през един скален бисер над с. Славиня, където образува много интересни скални фигури и водопади. Там има и един осветен извор, аязмо, бликащ от малка пещера.

    

     След Росомачката река следват две от най-красиивиите ии пълноводни реки в Западния Балкан, наричан тук Парк Стара планина и представляващ резерват, чиито долини могат да бъдат унищожени ако не сеспре този безумен план, това  реките Дойкинска и Йеловица. Река Йеловица събира водите си от седловината Каца камък до средата на масива  Копрен при мястото, където скача прекрасен  многостепенен водапад с обща височина поне 200 м. Запазен изцяло римски път преминава над водопада. Този водопад се вижда от седловината между селата Дойкинци и Дива слатина. Там е известната скална група Каменната сватба, а наблизо е скалата Дупни връх. Характерното за тази река е, че е пълноводна и се спуска много стръмно.

     Още от врелото под с. Брлог покрай нея започва запазен и ползван до днес първокласен римски път, който минава покрай Шумското /Горското стопанство/, после се разклонява на три пътища, които се устремяват нагоре към централното било. Изкачвайки се над водопада, този римски път се включва в построения в близост до централното било на Балкана римски път горе на най-високата част на прекрасния масив Копрен-Трите чуки. Този масив според мен е най-красивата част на дивния /и див!/ западен Балкан. До Шумското има останки от римска ковачница, където са били поправяни инструментите на робите, строили пътя.

  На запад тази долина се прегражда от карстов  рид, под който в подземни коридори тече река, показваща се в една пещера в местността Понор. Няколко малки рекички се вливат в тази пещера. Голямата вода обаче идва отгоре, вероятно от платото с Трите кладенци, които нямат видим отток. Западно от този рид има още една много голяма река, Дойкинската. Покрай нея също минава римски път, който отива при седловината между, върховете Трите чуки и Вражата глава. Красотата на този долина е златното сечение на красотите в Парк Стара планина. Тази река се спуска тъм с. Дойкинци, но от ляво в нея скача още една река - Тупавица, на която има стъпален водопад. Покрай нея преминава стратегически римски път, широк само 80 см.  с един слой камъни. Той се слива с римския път от с. Брлог по рида Понор. Този римски път има разклонение по невисоката част на планината до седловината при Каца камък. Харатерно за тази река са червените камъни, които съдържат мед и като относително тегло са поне два пъти по тежки от нормалните камъни. С нези камъни е наппавен и първокласният римски път, широк 3 метра.

    Западно от с. Дойкинци има останки от римско заселище, наричано Градежа.

 

    Сега се спирам на една красота, каквато няма в цяла Европа – ждрелото между селата Ръсовци и Пъклещица. Това ждрело е във вида, както е било сътворено от Бог, по него нищо не е променяно. При ниски води на р. Височица по него може да се премине, никак не е лесно ообаче товаа преминаване. Като турист, познаващ цяла България, доста места в Европа и САЩ казвам, че такава уникална красота не съм срещал. Тя е била пощадена и от римляните, които вместо по ждрелото правят горе над него два римски пътя от двете му страни. Сега безумци

искат да преграждат река Височица над с. Пъклещица и да залеят този природен шедьовър. Това място е свято. Тук е имало богомили, тук е имало скални манастири. Тук има останки от скалния манастир, наричан  Владикиният прозорец, по-нагоре по течението на реката е скалният манастир Свети Петър и Павел, който е реставриран.

    Следващата голяма река е тази, която идва от с. Топли дол, река Темщица. При с. Топли дол се събиат три реки.  От запад идва една река от местността Бабин зуб, от към България идва друга река от седловината между с. Топли дол и с. Мартиново, а трета река идва от друга приказна долина, тази, която отива към вр. Вражата глава.

   Към тази долина ще посоча римския път, който тръгва от с. Темска, днес модифициран, за да преминават по него автомобили. По този римски път животновъдите са успели да достигнат до прекрасната местност под вр. Миджур и са основали там селото си, наречено Топли дол.  Без римския път, вкопан в една отвесна скала, местността, където днес е с. Топли дол е била неостъпна за животновъдите. Отбелязвам, че по долината на р.  Сурдулица има село със същото име на територята на планината Бясна кобила.

    Мястото на с. Топли дол вроятно е било ползвано от римляните целогодишно, зашото там има останки от техни пътища до медни мини, а пътищата, строени от тях тук са като мрежа. Аз знам там пане 7 пътя, аа можи да са ии повече. Три от тях плрехвърлят билото. Отбелязвам, че към седловината между върховете Вражата глава и Трите чуки се насичват почти всички първокласни римски пътища от територията на двешните Западни покрайниини към България. Западният Балкан е заемал важно място в стратегията на Римската империя, за да бъдат построени тук пътища от тях по всичките долиинии на реките от двете страни на Балкана.

 

    Следващата света река, която не трябва да се пипа е тази, даваща началото на р. Тимок. Това е седловината, свързвала с. Црни връх със с. Горни Лом. Тази седловина е най.висооката в Западен Балкан и носи името Кози превал. Реката към с. Црни връх извира между рида Бабин зуб и рида, отклоняващ се от вр. Острата чука. Макар отводняваща тясна долина, реката е с голям дебит, защото извира от голяма височина. В долната си част тази река прави много красив водопад.

    Тази река се събира с още една, идваща от седловината при връх. Хайдушки камък и Острата чука,  наречен Светиниколски проход. През него преминава един от най-добре запазените до днес римски пътища от гр. Кално за с. Чупрене. Близо до събирането на тези две реки е с. Равно буче. По централното било на Балкана има още едни връх, Орлов камък, със село Габровница под него, от което друга река се спуска към тази през с. Равно буче, приток на р.  Тимок.

 

      След вр. Орлов камък Балканът започва да се снижава, последният висок връх е Голеш, извисяващ се над селата Стакевци и  Алдинац. Тук реките са по-малки и не толкова стръмни. Отбелязвам три реки – през селата Репушница, Алдинац и Сърбановац. Тук природата не е така красива, както при реките до река Тимок включително.

 

    Тази красота в Парк Стара планина може да бъде унищожена. Бъдещето й е да се превърне тя в популярна дестинация за туристи от Западна Европа, търсещи истинска, неподправена от човека природа. А тук тя е навсякъде такава. Трябва да се инвестира в туристическия отрасъл, като се изготвят програми пред ЕФРР за промяна на статута на този регион, за благоустройството му без да се  вреди на околната среда, а не безумни програми, с които околната среда ще се разруши.   Ако тук се отправят туристи от ЕС, поминъкът на хората ще се промени, ще спечели цялата страна. Тези красоти са неизвестни доколкото разбирам на самите сърби, щом те, в енергийна криза, резултат на водената от всички сръбски правителства политика са готови да посегнат на тази красота. Не е възможно да познаваш тази красота и да си помислиш да я унищожш. Това е все едно овчарят да изяде овцете си, своя поминък.

    Аз много добре знам защо Сърбия е в енергийна криза, защо язовирите й са празни, а кризата не е само енергийна. Сърбия я очакват и нови трудности. Като човек, запознат със случващото се на Балканите, аз съм убеден, че Сърбия не я чакат добри години. Най-елементаранят признак да се съди за това състояние на иконоомикатаа й са изпразнените й язовири  Построяването на минивецове няма да реши въпроса на страната по отношение нуждата на енергия, решението е съвсем друго. Мнението си няма да излагам.  Като енергетик обаче напомням за алтернативно енергийно решение на това с минивецовете, което не руши прииродата  – построяване на вятърни генератори и фотоволтаици. За тях е трябало да кандидатсва Сърбия за финансиране от ЕС, а не за рушащите природата й минивецове. По-голяма глупост от тази, която се прави в момента - да се ползват помощите по линията на еврофондовете да се руши сръбската природа и да се твърди, че от ЕС така искат, просто няма. Не става въпрос за налагане на разрушитеелна програма на сръбската природа от ЕС а за избор на самото сръбско правителство, според мен некоомпетентен, защото не е съобразен с препоръката на еколоозите. Най-важното за Сърбия е да опази природните си красоти, да ги превърне в печеливш бизнес, както опита да направи със ски комплекса Бабин зуб. При него според мен границата на разумното разширяване на този комплекс бе премината по подобие на нашето Банско.

    Ще вмъкна и още един момент, важен при строителството. Напомням, че мафията възникна в Сицилия по времето, когато се строеше гр. Палермо. Стрителите навсякъде по света и сега имат лош имидж, а също и тези, които им възлагат строителството.  Въвеждам един таг -  строителството на заплануваната стена между САЩ и Мексико. Подозренията защо някои искат да се троии тази ненужна стена разделят американското общество.

    На сърбите ако не знаят, че строителството на минивецове у нас навреди сериозно на природата ни, казвам им го. То причини изчезване или мигриране на животински видове, на изсъхване на гори, навреди на земеделието, ето как. Тия, дето от водата правят ток в минивиица си спират водата в рекичката за да се напълни микроязовирчето им. Като се напълни, пускат водата давърти турбината. През това време селяните не могат в жегите да поливат десетина дни градините си, продукцията си и тя се похабява.  Прекрасни природни кътчета бяха тотално съсипани из цялата ни страна. Положената върху тръбите пръст бе отнесена от пороите и се образуваха рани в снагата на планината. Видях безумен строеж на минивец над с. Белица. Кои са тези, които разбиваха с взривове скалите, кой им е разрешил такова вандалство в това дивно кътче на Рила?

    Срещу с. Брлог над с. Копиловци има минивец. Оплакванията на хората там  са, че им отнеха водата за поливане, продукцията им се съсипва, макар хората на нея да разчитат, а какви  разрушения направиха горе в планината знаят само туристите като мен.  Предпазете се навреме от това варварство срещу природата, братя сърби.

   В това понятие БРАТЯ влагам следния смисъл:

   След спирането на войната между Турция и Австрия около 1685 г. голяма част от българите се оказват в Моравия, където се смесват със сърбите. И не само там. Така, че Вие, сърбите и ние  българите имаме много общо. Пример с мен: Аз съм българин, но Ви напомням, че Вие, сърбите, трябва да си опазите природата, макар да съм от чужда страна.  Недопустимо е това, един българин да познава по-добре природата Ви от Вас и да пледира да си я пазите. Това показва, че не познавате собствената си страна. Направете нещо, за да бъде  опазена красивата природа на страната Ви, акцентът на която да е красотата й , а не съсипването й. Защото ако от това съсипване на природата Ви спечелят няколко строителни фирми, вероятно свързани с тези, които са заинтересовани да се строят минивецовете, ще бъдат причинени огромни поразии на страната по няколко линии. Когато има строителство, възникват подозрения за мотивите, поради което то се извършва, а когато това строителство е свързано с енергетиката, подозренията са много повече. Няма да давам лоши примери от нашата страна, с изключение на един:

 

 

 

 На високопоставена личност, нямаща нищо общо с хидроенергетиката заплатиха 1 млн. евро, защото бил указал мястото, където трябваше да се строи един наш язовир, Цанков камък. После го съдиха, съдът го оправда. А той хабер от понятие си няма в тази област.

   Изказвам похвала за изпълнението на язовира Ви Завойско езеро, благодарение на който се отработва енергийно водата на реките, вливащи се в р. Височица. Вместо на стената, както е при нас, водната централа е долу в Пирот, а до нея водата достига по водонапорни  тръби. Много необходима за снижаване на пиковете на енергетиката Ви е и помпеноакумулиращата Ви централа Сурдулица.

 

   С общите усилия на всички Ви пожелавам да си опазите природата и да преустановите строителството на минивецове, ако такова има започнато. Те с нищо няма да Ви помогнат, но щетите над природата ще са много големи и неообратиими, те ще пломенят лика на планината, чиятоо природа ще бъде съсипана. Ще спечелят само тези, които ще ги строят. А  пътят да се решат въпросите с енергетиката Ви е съвсем друг. Знам какъв е той, но сега темата е друга – опазване на природата на Парк Стара планиина.

 

Инж. Коста Иванов, работил в Енергетиката 30 години, сега пенсионер.

 

 

  





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Браво, Коста !
17.09.2018 15:48

С общите усилия на всички Ви пожелавам да си опазите природата и да преустановите строителството на минивецове, ако такова има започнато. Те с нищо няма да Ви помогнат, но щетите над природата ще са много големи и неообратиими, те ще пломенят лика на планината, чиятоо природа ще бъде съсипана. Ще спечелят само тези, които ще ги строят. А пътят да се решат въпросите с енергетиката Ви е съвсем друг. Знам какъв е той, но сега темата е друга – опазване на природата на Парк Стара планиина.
цитирай
2. planinitenabulgaria - По тези въпроси ще уствам в предаване по ТВ СКАТ на 29. т. м.
17.09.2018 19:05
sande написа:

С общите усилия на всички Ви пожелавам да си опазите природата и да преустановите строителството на минивецове, ако такова има започнато. Те с нищо няма да Ви помогнат, но щетите над природата ще са много големи и неообратиими, те ще пломенят лика на планината, чиятоо природа ще бъде съсипана. Ще спечелят само тези, които ще ги строят. А пътят да се решат въпросите с енергетиката Ви е съвсем друг. Знам какъв е той, но сега темата е друга – опазване на природата на Парк Стара планиина.


Имах две срещи в Пирот - в Общината и при природозащитници. Държаха се добре с мен хората, защото всички снимки, които ми показаха им казах къде дса направени. Всичко ми е ясно, нещата се намират на недосегаемо високо ниво, има конфликт на интереси. За тези неща не бива да пиша, но хората ги знаят. Добре е, че се оформя съпротива срещу тази разруха, която се представя като фалшива новина - ЕС искал да се построят тези минивецове. Не тези, които ще се обогатят от поръчките и ще съсипят природата, а тези, мръсниците от Европа. Не стига, че им отпуснаха толкова милиони евра за проектите им, но тези, които ще се нагушат от поръчкте ги изкарват хаирсузи на природата им....
Ще пиша още един постинг на тази тема.
цитирай
3. vladtepes - За природата и туристите
18.09.2018 11:04
Запазената природа няма да привлече елитни туристи пианисти с отлична алкохолна подготовка на полупрофесионално до професионално ниво. За тях трябват достатъчно хотели, евтин алкохол в изобилие и условия за състезания по спортно пиене - спринт и маратон и балконинг. България трябва да стане европейски център на пианизма.
цитирай
4. radostinalassa - Маймунке..
20.09.2018 18:15
май си висяла надолу с главата и мозъчето ти се е оросило. Пий повече кафе, на 2 часа по едно.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Вие ми се сърдите, за гдето не стана работата с агент ВВ1951.
26.09.2018 12:39
radostinalassa написа:
май си висяла надолу с главата и мозъчето ти се е оросило. Пий повече кафе, на 2 часа по едно.


След като прегледах работното, личното, служебното и кадровото Ви досие, аз не можех да не предупредя колегата си ВВ1951 за опастността, надвиснала над него ако нещата се бяха развили по Вашия план - осъществяване на интимен контакт с него. В работно Ви досие наблюдааващият Ви оперативен работник от с. Шияковци, Софийско, е записал в докладната си записка:
Покачи ли се некому, слизанья нема!
Можех ли да не предупредя съблогъра си за опастността, насочена срещу него с мощ като ракета на Путин...
Съвестта ми е чиста, аз го спасих от Вас,щяхте от страст да го разделите на молекули...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180884
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031