Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2020 21:36 - Егото и Любовта
Автор: havefun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 606 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След като всичко има своята противоположност в нашия дуален свят, коя е тази на Егото? Ако на Умът е Сърцето, логично на Егото е Любовта. Егото е в свое крайно проявление, когато у нас липсва Любов, преди всичко към самите себе си, защото и в ниското, и високото му проявление, ние не се чувстваме достатъчно ценени. Изпълнени сме с комплекси, сравняваме се постоянно с другите и или се надценяваме, обявявайки се чрез Ума за нещо повече, или за нещо много по-малко от тях. И в двата случая изкривената себеоценката е резултат от комплекси, които колкото по-големи са, толкова корените им са по-дълбоки и често не са се зародили в този живот. И точно тези комплекси ни карат да търсим постоянно внимание отвън – една много позната и лесно различима игра на Ума „Ще дам, за да получа“. Играчките, които се разменят са много разнообразни, в зависимост от това дали Егото избере да играе висока или ниска топка. Най-често разменните монети са любов, правене на комплименти, самосъжаление под формата на оплаквания и влизане в ролята на жетва, създаване на интриги, провокиране на спорове, съгласяване с всеки и всичко казано, за да се харесваме на всички или поне на максимално повече хора, а в днешната ера на виртуалното пространство – селфита, наличие на максимум „приятели“ в листа си, порой от постове с каква ли не информация и на каква ли не тематика, стига да са на „точното място“, пък било то и на теми, които не ни интересуват истински, но са модерни и съответно ще ни осигурят повечко лайкове и сърчица. Егото играе точно на принципа на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“. И колкото повече му даваме, то толкова повече иска, а ние не усещаме как ни увлича течението.
Докато Умът държи Сърцето под контрол, животът ни ще е празен и безчувствен, като пресъхнал извор. Душата ни ще страда, агонизираща от жажда за животворната енергия, която е тя самата, но чийто поток е спрял да протича през Сърцето.
Сега разбирате ли защо хората са масово и все по-недоволни от живота си, чувстват постоянна липса и празнота дълбоко в себе си, опитвайки се да я запълнят с какво ли не, най-често с привличане на внимание? Защото сърцата им са заключени и превърнати в тъмници, а душите им обречени на жажда за живот, за истинска Любов. И като говорим за Любов, нека не бъркаме онази романтична любов от филмите, шоу програмите и все по-често рекламирана чрез изкуствено създадени сърца по витрини и билбордове. Това всичко пак е само част от играта на Егото или Ума, създаващо усещане за наличие или липса на някой, който да ни дава тази любов. Илюзията е, че Любовта е във физическото присъствие на някой в живота ни, който да ни прави подаръци, да ни говори мили думи, да ни засипва с комплименти, да ни обгрижва, да ни кара да се чувстваме ценни, и когато по една или друга причина този някой си отиде от нас, ние да се чувстваме ощетени, ограбени, излъгани, изоставени, използвани и каквото още не се сетите като мисли, бликащи от Ума ни и пораждащи емоции като обвинение, завист, гняв, тъга, омраза, вина, самосъжаление. Виждате ли сега къде пак е уловката на Егото? Ако сме изпълнени с истинска Любов към самите себе си, ние няма да изпитваме тези емоционални състояния, когато източникът на внимание и любов вече не е част от живота ни или просто спре да захранва Егото ни.
Разбирате ли сега защо е толкова важно да се освободим от контрола на Егото, от всичко породено от Ума ни, което ни кара да се чувстваме несамодостатъчни и нецели? За да опознаем истинската безрезервна Любов – онзи непресъхващ извор в нас, който не търси размяна, сделка, отплата, а само възможност да тече свободно през Сърцето, да ни изпълва нас самите и да залива всичко наоколо с благодатната си и животворна енергия.
Нека всеки един от нас днес направи дори и един единствен мъничък жест на Любов не към някой друг, а към самия себе си. Нека всеки сам да избере какъв да бъде той и да почувства истинската Сила да се обичаш и да си дадеш сам вниманието, от което имаш нужда. Да си дадем Любовта, която мечтаем да получим. Нека сърцата и душите ни празнуват безкрайната Любов, която е нашата истинска същност!



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3522995
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832