Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2014 10:24 - ЧЕРВЕНАТА КАПЕЛА - .... „Кремъл изгражда световна мрежа от интернет тролове“ и една награда пораждаща размисъл и „друсането на банковата ... слива“
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 7803 Коментари: 23 Гласове:
18

Последна промяна: 17.07.2014 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е 100% „копи-пейст“ от далеечната дата 21.05.2014 но статията обяснява и ЩЕ ОБЯСНЯВА още дълго време обществени нагласи и действия в милата ни Татковина.
/написаното с червено е мое/

 Властите в Русия изграждат от есента на 2013 г. международна
 мрежа за манипулиране на общественото мнение в САЩ и Европа чрез интернет и социалните мрежи, твърди Иля Клишин, главен редактор на сайта на телевизия "Дождь", известна с критиките си срещу Кремъл.
От страниците на московския делови вестник "Ведомости" той допълва разкритията на вестник "Новая газета" за платените тролове от миналата есен и на лондонския "Гардиън" от тази пролет - за масирана атака под статиите за украинската криза от страна на прокремълски агитатори.

Клишин разказва, че властта е обърнала внимание на интернет още в средата на миналото десетилетие, но след протестите от 2011 г. срещу начина, по който бяха избрани Държавната дума и президентът Владимир Путин за третия му мандат, се е разбрало, че подходът не е ефективен.

С идването в Кремъл на екипа на Вячеслав Володин е направена радикална промяна и се поема към системно манипулиране на общественото мнение чрез новите медии, обяснява авторът. Новият подход бил оценен като толкова ефективен, че е решено това оръжие да се насочи и навън - към американската и европейската аудитория.

Система в тестови режим

Стратегията е била съгласувана през есента на 2013 г. с Володин и е започнало събирането на изпълнители и изграждането на инфраструктура. В международната мрежа на прокремълската пропаганда тепърва ще се влагат нови средства и ще се привличат нови екипи. Но "изпълнителите" няма да са традиционно изхранващите се от подобни поръчки медийни структури и PR агенции, а като "подизпълнители" се събират желаещи по цял свят - вече има работни контакти с групи (предимно емигранти от Русия) в Германия, Индия и Тайланд, пише авторът.

Изгражданата система за Америка и Европа е в тестови режим и се занимава основно с класическа работа по събиране и анализиране на информация, определяне кои са подходящите места за "тролене", изготвяне на демографски профили на основните социални мрежи в САЩ, на поведението на американците в интернет, на общностите, поддържащи Барак Обама, както и кои са актуалните теми в "Туитър".

Подробно се изучават системите за премодериране (тази дейност на операторите на сайтове - определяне кое е допустимо и кое не е - често е критикувана от недоволни форумисти като "цензура" - бел.ред.) на сайтовете за новини, както и всякакви подробности например за The Blaze, The Huffington Post и Fox News: аудитория, собственици, официална и реална редакционна политика, отношение към Русия и Обама и т.н.

Какво изкараха руските хакери

Група хакери, известна като "Анонимният интернационал",разпространи списък с публикации срещу Алексей Навални, които подозрително съдържат едни и същи тези, изрази и илюстрации, и според Иля Клишин е възможно именно ръководителите на акции на "вътрешния" пазар да подготвят в момента и задграничната дейност по американско направление.

В един от разпространените от "Анонимен интернационал" (нещо като руско поделение на движението Anonymous) текстове например, приличащ на инструкция към троловете, се казва (това е една от точките, подчертаният текст е в оригинала - бел.ред.):

4. Велика страна.

Вестник "Известия" публикува материал на В.В. Путин "Новият интеграционен проект за Евразия - бъдеще, което се ражда днес".
 (статията е от 3 ноември 2011г. - бел.ред.)

Става дума за перспективите за създаване вече на базата на единно икономическо пространство на абсолютно нова наднационална структура -Евразийския съюз

Лидерите на нашата страна са се заели с възстановяването на разрушената в края на 80-те години велика страна. И ще си имаме Велика страна. Това ще бъде"Нов съюз". Това, което не сме го разрушили ние, е време да се възстановява."


Първи поуки от "грешките"

"Външният отдел" е нещо ново в сравнение с  "гнездото на троловете", за което съобщи разследване от септември 2013 г. на "Новая газета", казва Клишин.

Засега се вижда, че основните проблеми в чужбина са два - английски с груби грешки, издаващи, че зад публикацията във форума стои чужденец; вяла реакция на коментари от типа на "А защо американските политици поддържат Украйна, а не Афганистан или Сирия?" и "Знаеш ли какво е направил Путин за своята страна и народа?". Препоръката е да се оставят по-провокативни и негативни отзиви.

"Става очевидно, че такива (проруски) коментари се възприемат крайно негативно от аудиторията. Освен това потребителите на интернет допускат, че дадените коментари са написани или от идеологически съображения, или срещу заплащане", се казвало в един от първите анализи на дейността.

За популярни места като Huffington Post се предвижда създаването и развиването на множество отделни акаунти (до 100), защото системата "избутва" нагоре потребителите с повече коментари под реакциите им.

За "Туитър", "Фейсбук" и тематични форуми инструкцията е "акаунтите да се създават постепенно - целенасочено, за да не бъдат регистрирани в един ден", с цел по-голяма автентичност.

Предупреждението на "Гардиън"

Клишин казва, че е разговарял за проблема с ръководителя на стратегическите проекти на сайта на британския вестник "Гардиън" - германеца Волфганг Блау. Според него вече се усеща разгръщането на руска кампания на Запад. Анализът на съдържание, който правят неговите колеги в Германия, показвал експлозивно увеличаване на пропутински и проруски съобщения в интернет. 

"Гардиън" предупреди преди две седмици читателите си, че сайтът му е цел на "организирана кампания в подкрепа на Кремъл".

Модераторите ни, които си имат работа с по 40 000 коментара на ден, смятат, че въпреки техните усилия това е оркестрирана проява на "най-отвратителното проявление на троленето" и замърсява форумите под статии не само в "Гардиън", написа Крис Елиът в статия от 4 май.

"Читатели и репортери са притеснени, че това е форма на платено тролене и цели да принизи на нивото на обиди, нападки и хули всеки, критикуващ Русия или президента Владимир Путин."

Още в началото на март един от читателите пише до редакцията, че е разочарован от това, че тя не успява да отблъсне "вълните тролове на Nashibot". За масираното заливане на западни медии от прокремълска пропаганда се пише от 2012 г., но особено напоследък тя трови с агресия и враждебност и обезсмисля дебата под която и да е статия по темата Украйна и Русия, допълва в друго свое оплакване потребителят на "Гардиън". Той обръща внимание на това как непрекъснато се повтарят едни и същи послания, които на свой ред необичайно много пъти са "препоръчани" от други форумисти.

Версията на Люк Хардинг

Люк Хардинг, кореспондент в Москва, който бе изгонен от Русия през 2011 г. без обяснения, припомня, че още през 2012 г. е имало свидетелства за плащане в периода 2010-2011 г. на журналисти, блогъри и тролове от страна на Кремъл.

Очевидно е, че това се случва и сега покрай Украйна, като на троловете "се спускат опорни тематични точки" и конкретни фрази, допълва Хардинг, според когото това вече не е по принципа "коментарите са свободни, а вече е коментарите са платени".

Модераторите на изданието смятат, че това е оркестрирано, но не могат със сигурност да твърдят кой е диригентът на тази кампания. "Виждаме подозрителния език на някои потребители, комбинирани с датата на регистрирането им, времето на публикуването и темата, по която пишат", казва един от модераторите и дава за пример три конкретни статии за събитията в Украйна, от които са премахвани между 8 и 30 процента от коментарите.

"Къде живеят троловете и кой ги храни"

Разследването на "Новая газета" от август миналата година тръгва от обява в Санкт Петербург, пусната седмици преди това. В нея се казва: 

"Търсим интернет оператори! Работа в шикозен офис в Олгино, заплата 25 960 на месец (около 550 евро - бел.ред.) Задачата е публикуване на коментари в профилни интернет сайтове, писане на тематични постинги, блогове в социалните мрежи. График на работата се избира индивидуално. Плаща се седмично по 1180 за смяна  (8.00 до 16.00, 10.30 до 18.30, 14.00 до 22.00). Безплатна храна!!! Официален трудов договор. Възможно е и обучение!"

Журналистката Александра Гармажалова отива на адреса и описва охраняваната триетажна сграда и надписите по вратите: "Управление за блогъри и коментатори", "Отдел за бързо реагиране", Отдел СЕО", "Журналисти", "Креативен отдел", "Отдел коментатори", "Отдел блогъри", "Отдел специалисти по социални мрежи".

Двете с приятелката й са посрещнати от човек, известен с връзките си с "Наши" (пропутинско младежко движение, създадено от властта да контрира критиците на Кремъл - бел.ред.) и собственик на агенция, спечелила 18 конкурса (половината от тях без конкуренция) на властите на Санкт Петербург за организиране на празници, форуми и спартакиади. Той ги инструктира къде и какво да пишат и им обяснява, че дневната норма е 100 коментара по сайтове.

На следващия ден Гармажалова отива убедена, че вече е разкрита, понеже са сканирали паспорта й, но това не е така. "На бюрата виждам запазени скрийншотове от работата на тези преди нас, в които се ругаят Америка и Навални. Виждаш ли, в Щатите е тясно (заради небостъргачите), хората са гадни и алчни, филмите им са бездуховни, а виж нашето кино вече извисява ръст. Стотина коментара са само клишета и стереотипи", описва тя в статията си "Къде живеят троловете. И кой ги храни".  

Вярно че статията е стара но като се замисли човек живота си тече и нещата се случват имено защото зад тях има някаква история.

На този фон няма как да си зададем няколко въпроса:

- Путин награди посланика на Русия и то не „проформа“ а действително с престижен за тях орден, сигурно е че не заради Белене и Южен поток или официалната позиция на България за ставащото в Украйна. Все неща които не са достойни за медал, нали?

- На 16.06. м-р Стойнев /Търчи-лъжи/ изненадващо изтегли от КТБ около 320 милиона. Какво или по-точното КОЙ го накара да стори това?

- После за ден друга банка брои 800 милиона само за часове, и кои си изтеглиха парите? Да сте чували случайно че там си държат парите много от т.н. частни руски инвеститори?

- Каза се че организацията се осъществила през Интернет, възможно е, ама точно Венци Чикогото и двама-трима от Люлин ли го организираха този банков комплот бе?

ИМА ОЩЕ МНОГО НЕЩА, НО ДА „РАЗДРУСАШ БАНКОВАТА  ... СЛИВА“ НА НЕПОСЛУШНА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ СИ Е ЗА НАГРАДА. ТО НА НАС ДРУГА ВОЙНА НЕ НИ Е НУЖНА, НАЛИ?


















































































































































































































































Гласувай:
21



1. getmans1 - А ето и линк към статията и коментарите към нея в оригинал:
17.07.2014 10:27
http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/05/21/2304912_kremul_izgrajda_svetovna_mreja_ot_internet_trolove/?ref=rss
цитирай
2. zari22 - Щом казват сигурно е вярно.
17.07.2014 11:04
Щом казват сигурно е вярно.
цитирай
3. getmans1 - То много неща се говорят,
17.07.2014 11:27
zari22 написа:
Щом казват сигурно е вярно.


но и много неща се вършат. Народа е измислил много удачни за случая приказки и поговорки.
А още по-важно е да се мисли и разсъждава.
цитирай
4. анонимен - Авторът е пропуснал най-емблематичната държава !!!
17.07.2014 13:21
Но "изпълнителите" няма да са традиционно изхранващите се от подобни поръчки медийни структури и PR агенции, а като "подизпълнители" се събират желаещи по цял свят - вече има работни контакти с групи (предимно емигранти от Русия) в Германия, Индия и Тайланд, пише авторът.

И тази държава е България, НАЙ-ВЕРНИЯТ САТЕЛИТ НА "ВЕЛИКИЯ" СССР.
СТРАНАТА, В КОЯТО ПОДМОЛНО И ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНО И ДНЕС РАБОТЯТ СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ Й РОДООТСТЪПНИЦИ - БЪЛГАРОФОБИ СОЦИОПАТИ, ЯВНО МНОГО ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИ И "ПОДКРЕПЯНИ" ОТ ПАРТИЯТА НА НАЦИОНАЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ - БЪЛГАРСКАТА СОЦИОПАТИческа ПАРТИЯ /това е мой патентован прочит на абревиатурата БСП/.
ТОВА СА ОТРЕПКИ, ДЕЙСТВАЩИ АКТИВНО С ВСИЧКИ МЕТОДИ И СРЕДСТВА "БОЛГАРИЯ" ОТНОВО ДА СТАНЕ НАЙ-ВЕРНИЯ САТЕЛИТ НА ДНЕШНАТА ПУТИНОВА "РОССИЯ".

цитирай
5. freeoldmen - Чудесно попадение, господин getmans1!!!
17.07.2014 13:45
Сега стават ясни много неща, най-вече този измислен висок рейтинг на Путин!
За всеки нормален човек беше ясно, че руснаците, водени от кръволока Путин, са самотни зли субекти, ненавиждани от останалият свят!

И щото ми свършиха удивителните, да задам и един въпрос:
Ако всичко това е вярно, защото не можем да не отбележим наивитета при чутовното разследване на "Новая газета", не можем ли да направим оправдано предположение, че тази игра се играе и от другата страна?
Кое в поведението на стожера на демокрацията САЩ те кара да мислиш, че не ползват същата стратегия?
В този смисъл постът ти е ограничен, ползва точно тези, против които е и не случайно е избичен на Първа за отрицателно време...



цитирай
6. getmans1 - 4. andreshko - Авторът е пропуснал най-емблематичната държава !!!
17.07.2014 14:08
Жалко е нали, даже това дето ни го готвят ще им излезе „по тънката лайсна“ не че съвсем няма да се бръкнат, но глупаците трябва да знаят че „губернаторските“ места са предварително раздадени.
цитирай
7. getmans1 - 5. freeoldmen - Чудесно попадение, господин getmans1!!!
17.07.2014 14:22
А въобще чувал ли си за „Червената капела“ или „Червения оркестър“?

И щом аз съм, „долен и мръсен соросоид“ то колко е чист и светъл „червения оркестрант“, а?
Между другото лично аз ги наричам „тези мили хора“, панимаеш ли що, усещаш ли иронията, едва ли?!
цитирай
8. freeoldmen - 7. getmans1
17.07.2014 14:52
Защо изобщо правиш разлика?
Мене са ми еднакво тъпи, още повече, подозирам някои повратливи личности, че тъкат на няколко стана...
цитирай
9. 1997 - Слава богу, в блог.бг такива неща не могат да се случат
17.07.2014 14:54
Чуди се lado как е изскочил в годишна класация като най- четен пред vmir и angpiskova, ами много лесно- администраторите го лансират за да бъде четен. Та нали ние знаем колко могат да бъдат естествените читатели. Самата angpiskova пък гласно казва кой е гласувал против нея. Няма подкрепа отвътре ли? Един друг пък има съмнения относно половата ми идентичност- от къде? Да не би да е включил камерата ми в Скайп? (шегичка). Така че, тук има други правила. Спете спокойно, деца.
цитирай
10. 1997 - Това са пълни глупости
17.07.2014 15:03
andreshko написа:
БЪЛГАРОФОБИ СОЦИОПАТИ, ЯВНО МНОГО ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИ И "ПОДКРЕПЯНИ" ОТ ПАРТИЯТА НА НАЦИОНАЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ - БЪЛГАРСКАТА СОЦИОПАТИческа ПАРТИЯ /това е мой патентован прочит на абревиатурата БСП/.
ТОВА СА ОТРЕПКИ, ДЕЙСТВАЩИ АКТИВНО С ВСИЧКИ МЕТОДИ И СРЕДСТВА "БОЛГАРИЯ" ОТНОВО ДА СТАНЕ НАЙ-ВЕРНИЯ САТЕЛИТ НА ДНЕШНАТА ПУТИНОВА "РОССИЯ".

И това казва най- добре организираният блогър, който залива с постинги мрежата като да е на хонорар за бройка.
Социализмът като държавна организация е по- персективен и заради това има и ще има привърженици, иначе по естествени причини да бяха свършили. А за русофилите... при Елцин, Клинтън даже беше русофил. Сега обаче има някакви прояви на независимост, пораждащи ненавист.
цитирай
11. getmans1 - freeoldmen - най-се кефя кога стигнем до тая врътка
17.07.2014 17:48
freeoldmen написа:
Защо изобщо правиш разлика?
Мене са ми еднакво тъпи, още повече, подозирам някои повратливи личности, че тъкат на няколко стана...


„ Всички са маскари“, ха Наздраве и от мен!
цитирай
12. getmans1 - 1997 - Това са пълни глупости ....
17.07.2014 18:16
След като разчепка „блоговите потайности“ и разкости andreshko да беше уважил и мен, малко „по-така“че то така завоалирано не ме кефи.

Нещо по статията - тц, нещо за написаното с червени буквички - тц.
Колкото до социализма това дрън-дрън не ме устройва, аз в един такъв социализъм не само живях ами и яко го строих.
Колкото до русофилите, нито в статията нито в дописаното от мен е ставало въпрос.
цитирай
13. freeoldmen - ха Наздраве и от мен!
17.07.2014 19:38
getmans1 усещам че ти се иска и на теб да ги пишеш такива коментари нема да се плашиш ще стане трудолюбиво момче ми се виждаш я глей какъв социализъм построи само требе да се отпуснеш малко постоянно си под напрежение да не те отлъчи групичката на г-жа П.
цитирай
14. getmans1 - freeoldmen - вече откровено си плачеш за метла в г.за,
17.07.2014 20:21
но аз не съм от тях „как“ Сийке“ и без моя намеса ще се изметеш да си играйкате с твоите дружки.
Нъл са сещаш за кои ти думам?
цитирай
15. freeoldmen - Добре, отивам си.
17.07.2014 20:43
Сега по- весело ли ти стана на душата? По- спокойно? Некакси по- красив е светът, когато някой с противно на твоето мнение не ти е в блога?
Ех вие,... демократчета.
цитирай
16. getmans1 - Верно, бе!
17.07.2014 21:53
Дежурния трик на freeoldmen - а, върти и се сучи като „таквознинка“ само и само да го докара до „Ех вие,... демократчета“.

Света стана по- красив и бял!

цитирай
17. planinitenabulgaria - Троловете навлязоха масово в нета по времето на Иван Костов.
17.07.2014 22:18
Одитът върху партията ДСБ установи, че за тролове е плащано много, заплати между 2 и 10000 лв. месечно, но всичко е било законно, платен е данък за тези разходи на държавната дотация за партията.
Тролове има и в Блог.бг, това са контраблогъри, част от разработените за контрапротестите, които аз преценявам като блогови проститути. Те се прикриват измежду бетонните глави, заразените с вируса на Маркс и промитите мозъци. в блога. Аз идентефицирах два от тях, после в очите ми се набиха още пет /контраблогъра/. Да се разчита на тях обаче за успеха на обречена кауза не е сериозно. Все пак, дивиденти от такава дейност има, но какъв е моралът на троловете. А интлектът им е досущ като песента, с която ги поздавявам. Че им ареше:


цитирай
18. planinitenabulgaria - Ето и песента, с която поздравявам контраблогърите.
17.07.2014 22:22
Интернетът ми работи лошо и я изпращам в отделен коментар, дано първият да е пристигнал:

http://www.youtube.com/watch?v=pfLPnxSJigc
цитирай
19. freeoldmen - Света стана по- красив и бял!
17.07.2014 22:25
Късно е, отидох си...:-)
цитирай
20. 1997 - До getmans1 по повод "Тц"
17.07.2014 22:29
"Властите в Русия изграждат от есента на 2013 г. международна
мрежа за манипулиране на общественото мнение в САЩ и Европа чрез интернет и социалните мрежи"
Коментар по статията, който не е субективен и ми се струва по- силен, е в разказа на bosia "АСЕН ЙОРДАНОВ АГОВ-ГОЛЯМАТА ПОДМЯНА " където го въвели (bosia ) в стаята за вербовка на посолството на САЩ. Този активен блогър казва, че отказал, но колко не са отказали? А пък колко невербувани са под влияние на такива, които са били в саята... Предполагам, че сред тях има много блогъри. Тъй че Русия даже дава късен отговор.
По повод "разкостването" на andreshko отказвам да съм правил това. Просто отбелязвам, че има всички данни за лице, формиращо обществено мнение срещу заплащане, с което давам пример за явлението от статията.
цитирай
21. getmans1 - 1997 - До getmans1 по повод "Тц"
18.07.2014 00:41
„Тц“ си остава, за мене си аз нещата които ги мисля съм ги навързал, и никой не е длъжен да ги споделя и те моля бъди по конкретен и дори прям.
Сега пък се чудя за чий праз ми навираш и Босия, ако е като контрапункт на статията пак само ти си го разбираш.
Аз със тази статия исках да покажа че русофилството и съответно русофобството са нещо различно от дейността на троловете.
Това че не харесвам сегашната власт в Русия не ме прави русофоб, това че не харесвам Орешарски и сие също не ме прави българофоб, това са толкова елементарни неща.
Нямам претенцията че съм измислил думата „Путинофили“ но имам претенцията да съм един от най-често използвалите я, само и единствено да не накърня чувствата на онези които действително са русофили и си дават ясна сметка на ставащото в тази страна.

По мое скромно мнение в блог.бг действително има руски тролове /организирани/ има и криворазбрани русофили /ако може така да ги нарека/, които не разбират че сегашна Русия и светлия социализъм са корено различни неща.
Едните са ми противни а другите просто ги съжалявам но само до момента когато ме нарекат фашист или някакъв фоб.
цитирай
22. getmans1 - planinitenabulgaria - Троловете навлязоха масово в нета по времето на Иван Костов.
18.07.2014 00:51
По мое скромно мнение в блог.бг действително има руски тролове /организирани/ има и криворазбрани русофили /ако може така да ги нарека/, които не разбират че сегашна Русия и светлия социализъм са корено различни неща.
Едните са ми противни а другите просто ги съжалявам но само до момента когато ме нарекат фашист.

Песента ще я чуя утре щото мобилния интернет който ползвам в момента е направо, нервокъртач тази вечер. Сигурен съм че ще е оригинална като някои от снимките ти дето толкова обичаш да ги сравняваш с някои герои на деня:)))
цитирай
23. getmans1 - freeoldmen - да знаеш, самотните нощи раждат безумия!
18.07.2014 01:18
А заспивай вече, че поне в сънищата ти нощта да е красива щом няма кой да я направи такава!

Мен не ме гледай, аз служебно си джиткам из нета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6071068
Постинги: 2741
Коментари: 26489
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031