Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2015 07:01 - ЛУБИЦ ЛИ Е ЦВ. ВАСИЛЕВ, ИЛИ САМО СЕ ПРАВИ НА НЕГО?
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 5355 Коментари: 0 Гласове:
35

Последна промяна: 29.03.2015 13:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От всичко приказвано за КТБ, онова за 10 - 12%-та лихва по депозитите отдавна е изтикано в най-заден план, а то е най-важното. Точно така – не кой е източил банката, а тези 10 - 12%, за които не е сигурно дали и докога са изплащани на клиентите, е въпрос, отговорът на който би могъл да надскочи и най-развихреното въображение. Това е много странно, защото същите тези 10 - 12% лихва по банковите депозити в миналогодишната конюнктура (в днешната още повече) биха способствали не по-малко за  фалита на всяка банка отколкото еднопосочното изтласкване на лоста за управление на един самолет би способствало за разбиването му в земята.

Следователно, дали е имало изнасяне на пари в чували, както в началото настойчиво се твърдеше и кой е източил банката – както натрапчиво се пита понастоящем, са въпроси, отговорите но които могат да служат ЕДИНСТВЕНО И САМО за да отвлекат вниманието от факта, че КТБ е източена преднамерено от самия Цв. Василев чрез 10 - 12%- те лихва по депозитите, ако те наистина са били такива, както преди забравянето или потулването на този факт се твърдеше.  

 За невярващите ще обърна внимание на факта, че 10% годишна лихва по депозит означава удвояване на депозираната сума за 7 години и 3 месеца, което всеки студент по икономика от долните курсове би трябвало да пресметне за секунди. При 12% срокът за удвояване е 6 години. Е, кой е този умник, който би твърдял, че една банка би могла да просъществува връщайки 2 лева за всеки вложен в нея 1 лев в условията на дефлация и клонящи към нулата лихви? От което веднага се вижда, че обявените 10 – 12% лихва по депозитите е съзнателно и планирано действие за ликвидиране на банката.

 Сега да обърнем внимание на непосредствените последствия и взаимоотношения около тази 10 – 12% - на лихва неизпълним в дългосрочен и дори в средносрочен план финансов ангажимент към клиентите. Защото именно този неизпълним ангажимент прави кредитираните предприятия САМО временна собственост на банката, а в неизбежния момент на нейния планиран фалит и ликвидация, те подлежат на продажба и смяна на собствеността. И тук изведнъж става доста интересно да се разбере размерът на лихвата по кредита, заради който предприятието се оказва в несъстоятелност и въпреки добрите си печалби, логично се оказва с цена 1 лев. Защото жизнеността на банката предполага лихвите по кредитите й да бъдат по-високи от лихвите по депозитите й, а в условията на създаване, стабилизиране и укрепване на банковия сектор у нас от срива му през 1997 насам съотношението между лихвите по кредитите и депозитите е поне 2 пъти, което предполага съществуване на КТБ при лихви по кредитите над 20% , което няма как да се осигури, при положение, че останалите банки кредитират срещу 5% лихви. Дали ръководствата на предприятията, които сега спекуланти изкупуват за лев са замесени в далаверата по планирания фалит на КТБ, лесно ще си проличи по размера на лихвите по кредитите им, като се сравни със средния за страната. Ако тези лихви надвишават лихвите на повечето от останалите банки, става очевидно, че ръководствата са замесени и лично мотивирани във финансовото източване на предприятията си. Ако ли пък са близо до средните или по-малки от тези на другите банки, Цв. Василев ще трябва да си лежи в затвора за крупната измама, лишен от компанията им.

 И така стигаме до най-важния въпрос – еднолично дело на Цв. Василев ли е самоубийството на КТБ, или то е резултат от широкомащабна координирана дейност, участниците в която са били мотивирани да не се интересуват от това, че решенията им ще доведат до фалит на система от финансово свързани структури? Ако се върнем няколко месеца назад във времето, не можем да не си спомник как Цв. Василев уверяваше, че КТБ не е фалирала, и не било проблем да я оздрави, стига да не съществува опасност за живота му. И това се случваше на фона на констатациите, че от банката са източени милиарди!

Е, добре – медиите истерично търсят изчезналите милиарди, а Цв. Василев не се вълнува от липсващите милиарди, не се притеснява и от настояванията на медиите, че са изнасяни чували с пари от банката му, и без да се интересува с какво разполага, говори за розовото й бъдеще??? Ще се намери ли някой още да вярва, че той не е знаел какво и защо се случва и какво предстои да се случи оттук нататък с банката и подопечните й предприятия?

 Друг не по-малък парадокс – защо аз, редовият блогър, учил финанси и банково дело в щатски университет по стечение на обстоятелствата, трябва да обръщам внимание на първостепенната важност на лихвите по депозитите и отношението им към фалита на КТБ, нима аз съм най-компетентния или велик финансист в България? Нима това става, защото никой от разследващите журналисти хал-хабер си няма от финанси, и никога никой преди мен не се е опитвал да обърне внимание на този въпрос? Или медийното пространство е целенасочено окупирано и пренаселено с настойчиви призиви и търсения в посоки, които планомерно набутват обществения интерес в задънена улица??? И как би било възможно всичко това без ролята на медийната империя”, чиито собственик заплаши със смърт Цв. Василев толкова сериозно, че от тази заплаха КТБ тръгна към своя фалит.  А медиите, вместо да заемат страната на своя император, създадоха на Цв. Василев образ на мъченик. За да дочакаме немислимото – да разпродава за един лев предприятия заради това, че сам ги е докарал до фалит.

След всичко това се питам – толкова ли е невъзможно да очакваме, че фигуранта Цв. Василев ще бъде гръмнат, след което медиите на Пеевски ще го запревъзнасят така, че един ден да бъде канонизиран за светец или поне заслужил поборник за капиталистическото бъдеще на България? Разбира се, ако благородният г-н Пиер Луврие и стоящата зад гърба му кремълска компания успеят да придобият собствеността над КТБ и длъжниците й. Иначе кремълската политика едва ли скоро ще се откаже да сатанизира капитализма, а следователно и Запада. А базовата му идея е, че в Русия няма нито комунизъм, нито капитализъм, а има само нещо като нищо друго на света, което ще спаси руснаците от капитализма, както вече ги спаси от комунизма - въпреки цялата им заслужена почит и любов към него. 




Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092731
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031