Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2015 06:00 - Хайде „мурЗилки“ дружно оплюйте русофоба, врагът който сами си измислихте ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2272 Коментари: 9 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ... ЕТО ВИ ГО, ЛИЧНО ! ! !

САМ СИ ГО Е НАПИСАЛ, РАБОТИЛ Е ЗА ИНТЕРЕСА НА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ, В ИНТЕРЕС НА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА СИ !
  КАТО ЕДИН ДОСТОЕН ЧОВЕК И ПРОФЕСИОНАЛИСТ ДАЖЕ КАЗВА ТОВА КОЕТО ДРУГИ ПРЕМЪЛЧАВАТ, В ПРАВ ТЕКСТ КАЗВА, КОЙ СЪЗДАДЕ СИЛНИЯ ПУТИН, КАЗВА И ЗАЩО.
 
ПОНЕЖЕ ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ ДА Е КАТО ПЕТЪР ВЕЛИКИ  НА СНИМКАТА СИ ЛИЧИ КАК СЕ ЧУДИ КОЙ ДА Е, СТАЛИН ИЛИ ХИТЛЕР, ЗАТОВА ДЕЙСТВА И КАТО ДВАМАТА.

    ЯВНО, ПЕТЪР ВЕЛИКИ НЕ Е ЛЪЖИЦА ЗА ВСЯКА УСТА !

САМО БЪЛГАРОФОБИ МОГАТ ДА РЕШАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ПЛАЩА ЗА ИМПЕРСКИТЕ МЕРАЦИ НА ЕДИН ЧУЖД ДИКТАТОР !
Живот в забранения списък Разминаванията ми с колегите от руския МИД възникнаха
още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем image

imageБях предупреден, че съм попаднал в забранителния списък за посещение в Русия. Вчера констатирах със съжаление, че за това вече има официално доказателство.

Човек попада в какви ли не списъци не по своя воля, но това не го променя по никакъв начин. 

Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна.

Няма да квалифицирам този акт - достатъчно ярък е като характеристика на мисленето във властовите структури в Русия. Винаги съм се ръководил от защитата на българските национални интерес в отношенията с Русия, което повярвайте ми не е по подразбиране за български политици и дипломати, нито е традиция.

От друга страна, винаги съм държал на уважително отношение към хората, които ръководят Русия и правото им да формират руската политика по начин, който те сметнат за уместен. 

За разлика от мнозина виждам ролята и значението на грешките на Запада за сегашната ситуация. Ако западни политици днес критикуват Путин и недоволстват от неговата позиция, трябва да се обърнат към източниците на съвременния ресурс на руския президент и към отказа изобщо да дадат на Русия писта, сравнима с членството в ЕС и НАТО, която бе дадена на Източна Европа. Да се върнат към онези дни от 2003 година, когато един бивш американски президент бе погледнал в очите на Путин и разпознал човека, комуто може да има доверие.

След това Русия бе залята от непознато за нейната история богатство - над четири трилиона долара - благодарение на по-високите цени на петрола, природния газ, метали и суровини. Оставена на себе си и без ясна идея за модел на взаимодействие със Запада, с ново самочуствие и пълни каси, бе напълно естествено Русия да погледне за ориентир в развитието си към пиковете на историческа слава, в това число и към Сталин. Да, това е самоубийствено упражение за 21 век, защото води до загърбване на великите традиции за европейската свързаност и идентичност, тръгнала от Петър Велики. Но е факт, за който Западът има заслуга.

Разминаванията ми с колегите от руския МИД и руското посолство възникнаха още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем, която промени в основи талвега на руско-българските отношения след 2006 година. За съжаление, не можах да повлияя върху решенията на моето правителство и на тогавашния български президент и те поеха по пътя на шлема.

Основният ми аргумент и тогава и сега бе, че в тези проекти има прекомерно много геополитика и небалансирани интереси, които при условията на новото ни членство в ЕС и НАТО ще ни изправят пред невъзможни избори. Липсата на бизнес логика пък ни обрича на огромни загуби. Беше лесно да се сметнат щетите по предоговарянето на газовия договор. А те се оказаха над милиард долара. Пак ли трябва да замълчим в името на великите традции и историческата признателност, при това за едностранно разказана история.

Не, не вярвам, че дължа нещо на съвременните поколения руснаци. Това, което тогавашните поколения българи дължат вече е дадено, сторено, платено. Днес не дължа нищо и си търся сметката и ползата - не за мен, а за моята страна.

След като нямат нормални аргументи е много по-лесно да се лепне етикат "русофоб" и да те вкарат в забранителен визов списък.

Другият ми аргумент към моето правителство бе, че акцентът в българската политика трябва да бъде защитата на българските икономически интереси в Русия, в това число и осигуряването на равни права и третиране на българските компании. Загубата на руските пазари не е само функция на естествено свитите възможности и отслабена конкурентност на българската индустрия, но на съзнателна политика - действия или бездействия - от руска страна, което рязко сви присъствието ни там.

Зная, защото съм се намесвал активно, за да спася български компании от политическа намеса. На всеки запознат със ситуацията е ясно, че политическият риск за българския бизнес в Русия е огромен и изисква постоянна намеса на българска държава на всяко равнище за да могат българските бизнесмени да имат шанс в неравна конкуренция. Безбройни делегации на всякакво равнище не помогнаха български фирми да намерят място при поръчките на Зимната Олимпиада в Сочи. Уж бяхме "стратегически партньори" по най-важните за Русия енергийни проект, а в последна сметка не остана нищо "в ръката" като бизнес, като ползи.

За разлика от много други аз смятам резултатите от една или друга политика по реалните икономически изгоди и шансове. 

На моите руски приятели и колеги, които няма да мога посетя и които са от различни групи - едни споделят моите възгледи, други са на коренно противоположни ще кажа - добре дошли у нас или в Европа. Бъдете такива каквито сте, не искам да се променяте. Можем да има различия, но важното е да продължаваме да говорим, обсъждаме и се борим за това всеки да бъде различен и да отстоява идеите и възгледите си.

Защото когато всички мислят и говорят еднакво значи никой не мисли. И бедите идват сами. Важното е със или без списъци да се предотврати плъзгането на Русия и Европа към мащабен военен конфликт, само заради спасението на един режим, който превръщат във "врагове" и такива естествени приятели на руската култура, природа, традиции като мен.

В същност значителна част от руските официални лица, с които тогава работех като посланик пример тогавъшния премиер Касянов, финансовия министър Кудрин - който беше и съпредседател на съвместната комисия - също са попаднали в категорията опоненти на сегашния режим. 

Значи повредата не е в моя телевизор.

Текстът е от блога на Илиян Василев.

/
Оцветяванета е мое дело и за мое удобство/




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Добре си го е казал И. Василев,
01.06.2015 07:42
но проблемът е, че мурзилките не четат, камо ли да мислят в ценностни категории, освен когато тези категории са преднамерено вкарани в интригантски опорни точки на Кремъл. На тях просто им е казано: "Ония са канибали и за да не ни изядат, трябва да бъдем животни". От тази опорна точка шанса за връщане назад е единствено след отхвърлянето й, но мурзилките сами не си вярват, че могат реално да бъдат човеци, затова правят всичко голословните претенции да бъдат поне равни на реалните дела.

Точен призив си сложил, поздравления!
цитирай
2. getmans1 - Кратката биографична справка показва едно, ...
01.06.2015 08:05
... започнеш ли да мислиш с главата си, за интересите на държавата и народа си рано или късно ставаш враг.

Нищо не се забравя и не се прощава!
цитирай
3. josarian - Браво на този Илиян Василев, достоен българин!
01.06.2015 08:13
Наистина списъкът нна руският МИД е престижен к европейците попаднали в него са истински демократи, отстояващи интересите на страните си и на Европа!
цитирай
4. getmans1 - Те, в нета вече са го започнали ...
01.06.2015 08:18
vmir написа:
но проблемът е, че мурзилките не четат, камо ли да мислят в ценностни категории, освен когато тези категории са преднамерено вкарани в интригантски опорни точки на Кремъл. На тях просто им е казано: "Ония са канибали и за да не ни изядат, трябва да бъдем животни". От тази опорна точка шанса за връщане назад е единствено след отхвърлянето й, но мурзилките сами не си вярват, че могат реално да бъдат човеци, затова правят всичко голословните претенции да бъдат поне равни на реалните дела.

Точен призив си сложил, поздравления!


... тук, в блог.бг нещо закъсняват. А, грешка, коментирах го при един „хищен приятел“, и само виж какво ми бе отговорено:
„ ... тоя дудук Василев, попаднал в оркестъра благодарение на свирка, просто трябваше да си мълчи, вместо да имитира енергийно-интелектуален хъб.“

Показателно нали, мълчиш си и папкаш, мислиш и говориш, си враг?!
цитирай
5. vmir - 4. getmans1,
01.06.2015 08:43
getmans1 написа:
... какво ми бе отговорено:
„ ... тоя дудук Василев, попаднал в оркестъра благодарение на свирка, просто трябваше да си мълчи, вместо да имитира енергийно-интелектуален хъб.“

Показателно нали, мълчиш си и папкаш, мислиш и говориш, си враг?!


Кушелиадата няма как да надскочи опорните точки на живота си. Все едно маймуна да убеждаваш, че трябва да знае азбуката, за да пише. Че за какво й е на маймуната да познава азбуката, след като й е достатъчна и пишещата машина? За какво й е да знае повече от това, че след като натиска клавишите, има вероятност да напише роман без за се хаби да учи азбука? А да утрепи някого с ракета е несравнимо по-вероятно отколкото да напише роман, което напълно обяснява непреодолимата любов на маймуните към ракетите.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Илиян Васелев е ерудиран анализатор,
01.06.2015 10:54
но в списъкът и на янките, и на ЕС, и на Русия глупаци няма. Реципрочно на забранителните списъци на Запада Русия представя собствен
Към автора:
Не е лошо да попрочетеш нещо за Петър Първи и това което е правил на територията на днешните събития и Прибалтика. Както копира от Запада положителни неща, така и го пердаши. Той фактически завладява и приобщава за дълго време напред прибалтийските държавици във войните му с Карл 5 ти. Казвал съм го и друг път:
Путин макар и да не е казал пряка дума срещу силно авторитарните си предшественици/императори и генерални секретари/, неговото управление до сега може да се оприличи най-вече с това на Александър 1ви. И на двамата реформите са към делигиране на власт.
Ще припомня само, че когато делигираше власт на Думата го заподозряха че ще променя президентския модел тъй като му изтичали мандатите и ще продължи да управлява като министър председател на парламентарна република. Когато делигираше власт на съда и го премести в Питер го заподозряха, че ще става председател на Конституционния съд
Казвал съм го и това друг път:
-Американският и френският президент имат далеч по голяма власт по конституция. Да припомня ли колко пъти съдът върна на работа държавни служители на водещи позиции назначени от Елцин в договора му със Запада. Бяха назначени такива от структурите на НПОтата /и чужденци/ и бяха като "индийски крави" Ходат на протести срещу правителството в което работят например!? Представете си например в някой депертамент служител да прави протест и да иска оставката на Обама. Това е нон сенс. Да, тези хора са изолирани до голяма степен от работата в държавната администрация, но канцелариите им са налици и заплатите им текат-става въпрос за стотици. Путин няма никаква власт да ги уволни. Опита се като премиер да се раздели с една част от тях, но съдът го шамароса. Това , че Путин е с 80% одобрение, а Оланд и Обама под 20 е въпрос на можене,. Смешно е лидери които са жалки в собствените си страни да учат други да управляват
цитирай
7. getmans1 - Венци смяташ ли, че в коментара си си уловил духът на написаното от Илиян Василев и моя скромен коментар ??? ...
01.06.2015 12:10
vencivaleri1951 написа:
но в списъкът и на янките, и на ЕС, и на Русия глупаци няма. Реципрочно на забранителните списъци на Запада Русия представя собствен
Към автора:
Не е лошо да попрочетеш нещо за Петър Първи и това което е правил на територията на днешните събития и Прибалтика. Както копира от Запада положителни неща, така и го пердаши. Той фактически завладява и приобщава за дълго време напред прибалтийските държавици във войните му с Карл 5 ти. Казвал съм го и друг път:
Путин макар и да не е казал пряка дума срещу силно авторитарните си предшественици/императори и генерални секретари/, неговото управление до сега може да се оприличи най-вече с това на Александър 1ви. И на двамата реформите са към делигиране на власт.
Ще припомня само, че когато делигираше власт на Думата го заподозряха че ще променя президентския модел тъй като му изтичали мандатите и ще продължи да управлява като министър председател на парламентарна република. Когато делигираше власт на съда и го премести в Питер го заподозряха, че ще става председател на Конституционния съд
Казвал съм го и това друг път:
-Американският и френският президент имат далеч по голяма власт по конституция. Да припомня ли колко пъти съдът върна на работа държавни служители на водещи позиции назначени от Елцин в договора му със Запада. Бяха назначени такива от структурите на НПОтата /и чужденци/ и бяха като "индийски крави" Ходат на протести срещу правителството в което работят например!? Представете си например в някой депертамент служител да прави протест и да иска оставката на Обама. Това е нон сенс. Да, тези хора са изолирани до голяма степен от работата в държавната администрация, но канцелариите им са налици и заплатите им текат-става въпрос за стотици. Путин няма никаква власт да ги уволни. Опита се като премиер да се раздели с една част от тях, но съдът го шамароса. Това , че Путин е с 80% одобрение, а Оланд и Обама под 20 е въпрос на можене,. Смешно е лидери които са жалки в собствените си страни да учат други да управляват

цитирай
8. vencivaleri1951 - :)))) Какъв дух бе Гети
01.06.2015 18:48
В коментара на господин Василев присъства една "материя":) Аз казах че експосланика е ерудиран човек-ще добавя умен и интелегентен. Подобни интелегентин анализи от него можеш да прочетеш и във времето когато беше международник в Постоянното присъствие/Политбюрото /на БЗНС.
цитирай
9. getmans1 - Прочети коментар № 2 ...
01.06.2015 21:48
vencivaleri1951 написа:
В коментара на господин Василев присъства една "материя":) Аз казах че експосланика е ерудиран човек-ще добавя умен и интелегентен. Подобни интелегентин анализи от него можеш да прочетеш и във времето когато беше международник в Постоянното присъствие/Политбюрото /на БЗНС.


... бях ти казвал, подготвяй се по добре!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6077370
Постинги: 2742
Коментари: 26502
Гласове: 9635
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031