Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2016 22:22 - 22:22 .... 04 юли ... Едно другарче от няколко дена ме подканя да празнувам тази светла дата ....
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2050 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 04.07.2016 22:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ... И аз верен на копи-пейстката си природа няма да и изневеяря, затова ще пусна един копи-пейст и то не откого да е а от Иво Инджев.

Тъй е то, другарю конгресмен всичко тече, всичко се променя само някои си сменят козината,
името исках да кажа.

Честит празник, Америка!

 

Във връзка с националния празник на Съединените щати публикувам ( още веднъж ) най-доброто преклонение пред величието им, писано през последните десетилетия у нас.

 

Автор: Александър Симов, член на изпълнителното бюро на БСП, втори по популярност в партията ако се съди по гласовете, събрал  на форума на БСП тази година при издигането на ръководни кадри. Текстът е блога на автора.

Признавам си, че никога не съм писал подобен текст във възхвала на която и да е държава и поради това се позовавам на майсторите на хвалебствието.

Monday, April 10, 2006

 

20 причини да обичаш Америка   image
1. Това е страната дала на света гражданското общество. Това е велико. САЩ може да не са велики с Буш, но са велика с Декларацията за правата на човека. Невероятен документ написан в мрачни времена. Прочетете го. Тогава ще разберете, че статуя на свобадата трява да има точно в САЩ!
2. Холивуд. Каквото й да ви разправят, това е вълшебно място. То е формирало и формира повечето от модерните хора. Холувуд е задл моделите за любов, тъга, бунт, отчаяние, дори секс. В това няма нищо лошо. Нека да се наслаждаваме!
3. Памела Андерсън. Коментар е излишен. Тук ценноста се усеща на пръв поглед.
4. Великата американска литература. За всички, които смятат, че американците нямат култура. Вие сте в заблуда. Американската литература е с няколко класи над българската. Те са родили автори като Джек Лондон, Стайнбек, Драйзър, Мелвил, Вонегът, Стивън Кинг, Пол Остър, Чък Паланюк, Джек Керуак, Буковски, Мейлър…
5. Усещането за успех. Това усещане може и да е измамно. Важното е, че държавата САЩ дава на всеки свой гражданин усещането, че ако бачка и е късметлия няма начин да не успее. Аз по-добро средство за сплотяване на нация не познавам.
6. Радикализмът. Тук ще ви цитирам мисъл на един френски философ Режис Дебре. Той казва: “Америка е единственото място, където можеш да говориш срещу имперската политика на САЩ, без да те вземат за изкукал комунист”. Нима не е прав?
7. Небостъргачите. Култура, която е родила феноменът небостъргачи е култура загледана в небето. Култура, която не признава граници, защото разбира колко дребно понятие са те в небесния смисъл на търсенето. Небостъргачите са символ на необуздан стремеж да задминеш себе си, а това е прекрасно.
8. Свободата на религиите. Ако искаш си атеист, ако искаш са в църквата на джедаите, ако искаш вярваш във Вишну и никой не те закача. Още една степен на велика свобода.
9. Американската журналистика. Тя е велика.
10. Просто това, че САЩ са САЩ и, че светът има нужда от тях. Те не винаги са перфектни, не винаги мъдри, но винаги са полезни.
11. Гостоприемството. Това са най-милите хора в целия свят. Напоследък е трудно да влезеш в държавата им, но иначе са перфектни и мили хора. българското гостприемство вече е мит. Американското не е.
12. Американската вътрешна политика. Ние в България почти нямаме представа какво представлява тяхната вътрешна политика- тя е основана на борбата на икономически идеи. Всеки проклет процент в програмата на кандидат-президент на САЩ се изразява в някаква полза за определени групи от населението. Това е една утопична политика в която гласоподаветелите гласуват за себе си, за собствения си просперитет и наказват жестоко всеки, който не изпълни техните желания. Ох , защо нямаме щастието и в България да е така…
13. Американските библиотеки – магични места, които работят нон-стоп. Ако видите такава библиотека ще се убедите, че американците четат много. те се вълнуват за своя свят. Може за не са информирани за външните политики и държави перфектно, но познават своята държава. А това е най-важното. И са уверени в държавата си, а това е още по-важно, защото тази държава никога не ги предава. Вместо да плюем по това, нека да си пожелаем и един ден България да е същата.
14. Светът има щастието САЩ да са най-силната държава сега. Вярно е, правят грешки – те не са божества, а хора, мама му стара. Но представете си свят в който да кажем най-силната държава е Северна Корея, не ми се мисли направо. Или пък Русия. Не че Русия е държава, която заслужава презрение, там просто никога не са зачитали достатъчно правото на всеки да има собствен живот. Или пък свят в който талибаните бяха взели надмощие. Кошмарно! САЩ стават симпатични в сравнение с техните алтернативи.
15. Отново и отново – СВОБОДАТА. Каквото и да си говорим САЩ винаги ще са символ на свободата – тази свобода, която предоставя живота ти в твои ръце и само от теб зависи какво ще правиш с него. Има и безпогрешен начин да се ориентираме в тази свобода – всиччки техни инстутиции, вестници, медии са ориентирани към съдбата на отделния човек. Именно той е ценност. Тук ние си говорим за институции, държавност, българщина, а никой не мисли за обикновените хора – те изчезват зад подобни бетонни клишета.
16. Блясъка и лукса. САЩ били консуматорска нация. Че какво лошо има? Защо да не живеят добре. Техният живот кара мнозина други по света да се надяват, че и те ще живеят така. Това е надежда. Можем да им завиждаме, че живеят добре, но това не е причина да злобеем срещу тях. Най-малко американците са виновни за това, че ние живеем зле.
17. Американската култура! И до днес щом чуя, че видите ли проклетите янки нямали никаква култура ми идва да се смея дълго на глас. Всъщност американската култура е мощна и интересна. Вероятно не допада на всеки, но говорим за нещо субективно. Аз не виждам нищо лошо в техните филми, ако не са те светът щеше да е ебати скучното място. Не върви да гледаме само Бергман, нали? А и те си имат силно кино, такова каквото ние отдавна вече не правим. А нима е само киното – от САЩ тръгнаха блуса и рока, джаза и техното…
18. Вежливостта. Представяните ни за тъпанари американци всъщност са едни от най-вежливите хора на света. Цитирам думи на обикновен българин срещнати във форум за чужду страни – “Така и не видях случай някой от тях да се блъсне в друг човек и гороломно да изреве “Абе, кретен, що са буташ бе!”. О, не, точно обратното – тези тъпи янки всъщност постоянно се извиняват един на друг, не си позволяват грубости и всички са усмихнати. Когато се запознаваш с някой той проявава толкова искрен интерес към житието ти, че веднага ти става симпатичен” Очевидно сред американците има добри хора.
19. Пак Памела Андерсън. Сега ще ви обясня защо. Тя е красива жена. каквото й да си говорим парчето е секси. Но нека да оставим това настрани. Памела Андерсън е доказателство, че в Щатите едно обикновено девойче с канадски произход може да достигне зведният блясък. Тя не блести с интелект, но и никога не е заявявала претенции да има професорски познания. Андерсън е жена, която използва това, което й е дала природата за успее и с това тя се превръща в символза възможностите които имаш в САЩ. затова й се възхищавам.
20. И сега да подходя чисто географски. Щатите са невероятно красива страна – всеки щат е своеобразен по своему – от белият пясък на Флорида през слънцето на Калифорния до снежните простори на Аляска.

Аз казах “Хау”!




Гласувай:
6



1. getmans1 - Статистиката още не отчела и едн ...
04.07.2016 22:27
Статистиката още не отчела и един прочит и вече си имам (-), весело празнуване Шамби:)))
цитирай
2. анонимен - Такива са
05.07.2016 00:00
Сашковците и Корнелийките:)
цитирай
3. getmans1 - Ако са дечица да кажеш, че са трогателно смешни ама те зрели хора ....
05.07.2016 00:55
angpiskova написа:
Сашковците и Корнелийките:)


.... е, гледай ги блоговите сашковци, чак инфантилни.
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Мразят Хамериката,
05.07.2016 06:21
щото няма стигане.
цитирай
5. getmans1 - Ама и обичат Йелоустона и разни други работи:)))
05.07.2016 07:14
slavimirgenchev1953 написа:
щото няма стигане.

цитирай
6. 1997 - В допълнение мога да кажа същото за Франция. Не е ли по- хубаво да похвалиш, отколкото да обругаеш?
05.07.2016 09:29
Малък е все още шансът за президент на САЩ да се кандидатира социалист, но Сандърс имаше добри резултати.
цитирай
7. getmans1 - Само със смяна на козината е трудно да стане, Сашко....
05.07.2016 09:37
1997 написа:
Малък е все още шансът за президент на САЩ да се кандидатира социалист, но Сандърс имаше добри резултати.

цитирай
8. yoan2015 - Сашко, Вие бяхте роден на 4'ти юли нали?
05.07.2016 10:55
1997 написа:
Малък е все още шансът за президент на САЩ да се кандидатира социалист, но Сандърс имаше добри резултати.

цитирай
9. josarian - Леле, леле... Ако българските социалисти бяха като американските и френските, щяхме да сме редом до хамериката и франсетата, не до Путландия!
06.07.2016 03:30
1997 написа:
Малък е все още шансът за президент на САЩ да се кандидатира социалист, но Сандърс имаше добри резултати.


Но понеже вие сте жалки национални предатели и гъзолизци а вождовете ви безумно алчни, набутахте България на Мачу Пикчу у царевичака. И искате на още по-гадно място да я набутате, в Евразийската менажерия, само и само да угодите на Монголоидния Ботокс.
цитирай
10. josarian - Да им пратят сирищника Гоце да ги съветва и Петър Волгин да му води кампанията:)
06.07.2016 03:35
yoan2015 написа:
1997 написа:
Малък е все още шансът за президент на САЩ да се кандидатира социалист, но Сандърс имаше добри резултати.


цитирай
11. apostapostoloff - Бесерастите са най- голямата пречка
09.07.2016 05:40
пред прогреса и благоденствието на България. Те дърпат страната ни назад и забиваха демократизирането поне с 10 години. Въпреки това България постигна удивителни неща през последния четвърт век.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6074186
Постинги: 2742
Коментари: 26499
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031