Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2017 23:29 - Петиция в подкрепа на Паоло Кортези, свещеник в гр. Белене
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1738 Коментари: 8 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Петиция в подкрепа на Паоло Кортези, свещеник в гр. Белене image
Духовникът напусна Белене, заради прогонено сирийско семейство

 Фондация „Истина и памет” стартира Петиция в подкрепа на отец Паоло Кортези. Духовник напусна неочаквано България в края на миналата седмица, след като стана обект на нападки от националисти, обвити с руски знаме от Белене. Атаките срещу него дойдоха, след като прие в енорията сирийско семейство, което е законно пребиваващо в стрната, но жители на Белене се възпротивиха и поискаха сирийците да си тръгнат.

Петицията може да подкрепите ТУК

Водени от разбирането, че демокрацията е споделяне на отговорности и права между държавните институции и гражданите, фондация „Истина и памет”* и подписалите тази петиция изразяват подкрепата си към Паоло Кортези, енорийски свещеник в гр. Белене, ректор на светилището на блажен Евгений Босилков в гр. Белене и ръководител на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”.

Отец Кортези извършва активна духовна, социална, културна, просветителска и обществено полезна дейност не само в поверената му енория, а и в цялата България (виж подробно инициативите му в приложението след петицията).

Той работи за утвърждаването в българското общество на общочовешки ценности като морал, справедливост, толерантност, състрадание, солидарност, милосърдие и съпричастност към съдбата на хора в нужда, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност.

Отец Кортези има съществен принос за съхраняването на паметта за жертвите на тоталитарните режими през ХХ век, в това число и на комунистическия режим в България (1944-1989).

Ние, подписалите петицията, категорично подкрепяме отец Паоло Кортези като духовен водач в своята енория и личност с ясна гражданска позиция. Остро осъждаме безпочвените и неоснователни обвинения към него и опитите да бъде застрашен живота му.

Изразяваме своето несъгласие с преднамереното насаждане на страх, омраза, етническа и религиозна нетърпимост в обществото, както и с пасивността на институциите в България към случая със семейство Албакри.

Безрезервната ни подкрепа за отец Кортези е и признание за високата ни оценка на неговите принос и ролята за развитието на българската демократична култура. Настояваме той да продължи да изпълнява своята мисия в България, както го е правил досега.


Приложение:


Дейността на отец Паоло Кортези в България


Отец Кортези пристига в България през декември 2010 г. и оттогава развива активна духовна, социална, културна, просветителска и обществено полезна дейност в поверената му енория, както и в България.

Принадлежащ към Ордена на Пасионистите той е достоен последовател на духовници като родения и служещ в Белене епископ монсеньор блажен Евгений Босилков, извършващ подобна широка дейност в ползва на обществото през първата половина на ХХ век.

През 2014 г. той инициира Граждански комитет за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия комунистически концлагер „Белене” на остров Персин и дава тласък за реализирането на тази идея. България е единствена страна в Централна и Източна Европа, преживяла комунистическа диктатура, която няма подобен мемориал.

През 20142015 и 2016 г. той и вдъхновените от него доброволци организират провеждането на годишните поклонения в памет на жертвите на комунизма на „Белене”, в които участие взимат хиляди граждани, както и представители на местна, законодателната и президентската власти. Отец Кортези е в основата на създаването на фондация „Остров Белене”, чиято цел е изграждането на Парк-мемориала.

През есента на 2014 г. отец Кортези организира в гр. Белене първата по рода си Кръгла маса „Свидетели на вярата през комунистическия режим”, в която участват представители на всички християнски деноминации в България.

От 2014 г. насам съдейства на стотици граждани от България и чужбина при посещенията им в бившия лагер „Белене”, като по този начин поклоненията в памет на жертвите на комунистическия режим се превръщат в постоянна практика.

Отец Кортези организира поклоннически групи на ученици и граждани от Италия в бившия лагер „Белене”. Учениците са включени и в социална програма за подпомагане на бедните и самотни възрастни жители на гр. Белене.

Съавтор е на изложбата „Памет за концлагера „Белене” (2015), която предстои да прерасне в пътуваща изложба. 

Забележителна е работата му с младите хора не само по духовна линия, но и в културната и социалната област. Той е ръководител на самодейната театрална група към католическата църква в гр. Белене, в която участват ученици от 9 до 12 клас от крайдунавския град. От есента на 2015 г. театралната трупа поставя в страната пиесата „Сами сред вълци”, посветена на убитите от комунистическия режим през 1952 г. католически духовници епископ Евгений Босилков и свещениците Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков, които папа Йоан Павел Втори провъзгласени за блажени през 1998 г.

Отец Кортези активно участва в обществения дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало, лектор е в множество конференции и форуми, посещава други граждански инициативи в страната, свързани с почитане на жертвите. Показателно за високата оценка на тази негова дейност е награждаването му от държавния глава Росен Плевнелиев с Почетния знак на президента за приноса му „за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим” (декември 2016 г.).

Отец Кортези е известен с организирането и откриването на първия паметник на Св. папа Йоан Павел Втори в България (Белене, ноември 2014 г.).

Той съдейства да заработи за първи път след над 20-годишно прекъсване фурна за производство на хляб в гр. Белене, инициирайки дарения от Италия (октомври 2015 г.).

През февруари 2017 г. той прави постъпки за приютяването в гр. Белене на законно пребиваващо в България мирно семейство бежанци от Сирия. Следват анонимни заплахи срещу живота на свещеника. За този хуманен жест той е атакуван персонално. В крайна сметка бежанците се отказват да останат в града след манипулации, извършени от група провокатори, сеещи омраза и страх, връх на които са истеричните крясъци на „патриот”, загърнат в руско знаме. В резултат на създалото се напрежение отец Паоло Кортези е принуден да се върне в Италия.


* Фондация „Истина и памет” работи за повишаване на осведомеността на обществото за комунистическия режим в България и неговите престъпления. Тя е основана през март 2016 г. от журналиста Христо Христов. Членове на Управителния съвет са историкът проф. Евелина Келбечева, Георги Михайлов - историк и юристът Александър Кашъмов. 


 

 


Фондация "Истина и памет"    Свържете се с автора на петицията




Гласувай:
2



1. kolevn38 - Много моля червени свине и лизачи на путински задници да си седят в дупките и да не ми лазят в блога.
13.03.2017 23:33
Вашите песньовки и казачоци ги знаем.
цитирай
2. starotomagare - Любопитен съм дали този отец ще ме ...
13.03.2017 23:38
Любопитен съм дали този отец ще ме подслони когато башибузука нахлуе в Южна България и трябва да бягаме първо в Северна България а после и през Дунава.
цитирай
3. kolevn38 - Башибозука и бежанци с редовни документи са различни неща, нали така.
13.03.2017 23:51
starotomagare написа:
Любопитен съм дали този отец ще ме подслони когато башибузука нахлуе в Южна България и трябва да бягаме първо в Северна България а после и през Дунава.


А пък съм любопитен - когато путкин дойде да ни "освобождава" със зелените си человечки, колко "българи" ще се влеят в редиците на терористите и ще стрелят по други българи? И защо ли имам чувството, че това ще са същите българи, които прогониха бежанците от Белене, Елин Пелин и които ще гласуват за Стогодишната Червива Пача!?
цитирай
4. nadzambunata - Ооооф лелелееее
14.03.2017 08:18
'Ми то тфа е тятъра бе момчеееее! Талянчето играе в сценката, дето вече сме а гледале. Като личето да си оди!
цитирай
5. kolevn38 - Оди си ти бе, уй анонимен.
14.03.2017 08:41
nadzambunata написа:
'Ми то тфа е тятъра бе момчеееее! Талянчето играе в сценката, дето вече сме а гледале. Като личето да си оди!


Много се кефя, когато някой червен парцал си направи нарочен профил само и само да плювне в блога ми :)
цитирай
6. podvodni - Колев, ми ти дъшко, колко мигранте ...
14.03.2017 21:24
Колев, ми ти дъшко, колко мигранте приюти в домът си ?
Та значи паметник на Иоан Павл 2, така ли ? На онзи папа дето даде опрощение на Агджа, а не пожела да каже едно извинявай на Сергей Антонов който бе оневинен от италианският съд ?
Между другото католицизмът е изграден от един от учениците на Исуса - Петър, който единствен се отказва от Христос, и то трижди ! Та така че, .............
цитирай
7. starotomagare - Не разбирам толкова ли си зомбиран ...
15.03.2017 23:55
Не разбирам толкова ли си зомбиран или не живеш в България или си от крипторезаците та не виждаш очевидната истина за опасноста която направо виси над главите ни от Турция и този мигрански поток се използва като авангард на инвазията .Тези частни случаи с нормални арабски семейства само ни се пробутват за да преглътнем и се оставим на хилядите млади и напълно боеспособни мюсулмани които са всъщност огромната част от нашествието.Ердоган не крие амбициите си за инвазия в Европа и става все по-арогантен и жаден за власт .Дори заспалата и затънала в толерастия Европа се събужда само на нас ни пеете приспивни песни от други времена .Събудете се ако сте истински българи .
цитирай
8. vladtepes - За свещеника
16.03.2017 15:00
Не ни трябват нито брадати чалмалии и забулени ханъми от Сирия, нито голобради псевдосвещеници без адекватно униформено облекло. Православните имат стилни униформи и се разпознават отдалеч, както си му е реда. Всички сирийци трябва да са в специални лагери с висока двойна ограда с бодлива тел, охраняем периметър и без никакво право на излизане - при опит да се стреля на месо без предупреждение. Вътре в лагерите да има допълнителна охрана и всяко нарушение да се наказва с жесток побой с палки. Храната следва да е максимум 1лв на ден.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087150
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031