Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2017 14:44 - Музика за душата
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 4687 Коментари: 20 Гласове:
13

Последна промяна: 18.11.2017 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                    Концерт за цигулка в До-мажор от Антонио Вивалди. Един есенно-съботен сантимент.



Тагове:   музика,   Вивалди,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yoan2015 - Това Ц ще рече До мажор.
18.11.2017 16:00
Това Ц ще рече До мажор.
цитирай
2. yoan2015 - Всъщност, за мен винаги ще си остане ...
18.11.2017 16:10
Всъщност, за мен винаги ще си остане една голяма мистерия, откъде са черпели вдъхновение тези хора преди толкова години, за да създадат тази музика, която според мен е основата на 90% от стойностната музика днес, като изключим блуса и може би още някои жанрове.
цитирай
3. chavdar01 - Ц-МАЖОР ОЗНАЧАВА ДО МАЖОР В МУЗИКАТА.
18.11.2017 16:27
САМО ЗА СПРАВКА.
ИНАЧЕ МУЗИКАТА СИ Е СУПЕР!!!
цитирай
4. barin - Здравей, nkf. Наистина Вивалди е ...
18.11.2017 16:53
Здравей, nkf. Наистина Вивалди е музика за душата.
Поздрави!
цитирай
5. nkf - Това Ц ще рече До мажор. Благодаря за ...
18.11.2017 17:07
yoan2015 написа:
Това Ц ще рече До мажор.

Благодаря за корекцията, Йоане, веднага ще поправя грешката /тя не е случайна/.
цитирай
6. nkf - САМО ЗА СПРАВКА. ИНАЧЕ МУЗИКАТА СИ Е ...
18.11.2017 17:08
chavdar01 написа:
САМО ЗА СПРАВКА.
ИНАЧЕ МУЗИКАТА СИ Е СУПЕР!!!

Да, така е, благодаря за справката. Вече е поправено.
цитирай
7. nkf - Здравей, nkf. Наистина Вивалди е ...
18.11.2017 17:11
barin написа:
Здравей, nkf. Наистина Вивалди е музика за душата.
Поздрави!

Благодаря.
цитирай
8. nkf - Всъщност, за мен винаги ще си остане ...
18.11.2017 17:17
yoan2015 написа:
Всъщност, за мен винаги ще си остане една голяма мистерия, откъде са черпели вдъхновение тези хора преди толкова години, за да създадат тази музика, която според мен е основата на 90% от стойностната музика днес, като изключим блуса и може би още някои жанрове.

Е, годините не са чак толкова много. Това са може би двеста-триста или четиристотин години... За историята не са много. Пък и какво, ако композитори като Вивалди, Тесарини или Албинони са живели 300 години преди нашето време? Според мен вдъхновението им е религиозно, а то, в съчетание с дадения априори талант, е създало тази музика и въобще големите културни епохи. Обаче въпросът ти е достоен за цял докторат, мисля.
цитирай
9. yoan2015 - Да, но имай едно на ум, тогава са били ...
18.11.2017 17:54
Да, но имай едно на ум, тогава са били с един "гол калем" и лист хартия в ръката.
цитирай
10. vencivaleri1951 - Привет!
18.11.2017 19:26
Ако обаче си дойдем на темата /в последната година/ хибридната война вижте какво се получава. Един не по малко велик композитор Салиери е силно подценен, недолюбван и отбягван. Слуховете , че е отровил Моцарт, един друг велик Творец/Пушкин/ така убедително и талнтливо ги развива, че почти никой след това няма съмнение, че композиторът е извършил греха. Който може, нека слуша негови неща и ако се абстрахира от клюката ще чуе един много нежен, мисловен и великолепен творец. Иначе за Вивалди каквото и да се каже ще е малко
цитирай
11. batogo - !!!:))) Благодаря ти за тази облагородяваща музика, приятелю!
19.11.2017 07:06
Много помага за съхранението на духовността в едни твърде бездуховни времена.
цитирай
12. nkf - Здравей, Венци, повдигаш много ...
19.11.2017 13:23
Здравей, Венци, повдигаш много интересен въпрос, споменавайки Салиери, Моцарт и техните взаимоотношения. Само че това е тема, също достойна за докторат /както и размишленията на Йоан/ и със сигурност няколко коментара не биха я започнали дори. Все пак ще направя една крачка в тази посока и ще изкажа моите мисли, конкретно за двамата наистина велики композитори, Моцарт и Салиери. За мен те олицетворяват две различни културни /от там и политически/,епохи, два различни стила. Салиери е бляскавият залез на отиващия си барок, потъмняващия абсолютизъм и всичко онова, което е било в разцвета си в онзи великолепен 17-ти век. В същото време, Моцарт е най-яркият представител на "класиката". Може би - по мое скромно, непретенциозно мнение - класическият период на класическата музика е поставен именно от гениалния Моцарт. Този класицизъм носи в себе си идеите на просвещнието, масонството, тайната, либерализма /в онзи стар вариант/, дълбоко скритият, латентен антимонархизъм. Под звуците на "вълшебната флейта" се даде един сигнал за колосални обществени промени. Та, в този смисъл двамата велики композитори фокусират своего рода сблъсък на два антагонистични светогледа. Напълно ще се съглася с теб, че Салиери е подценяван и някак си е поставено петно върху личността му. Разбира се не е трудно да разберем защо това е така. Не е трудно да се досетим защо гениалният Пушкин си е позволил /по твои думи, аз не съм чел какво е писал поета за Салиери и Моцарт/ да напише думи във вреда на Салиери. "Братството" явно императивно е изискало това, а Пушкин не е бил индиферентен към ложите. Впрочем, Салиери ми е един от любимите композитор и се присъединявам към думите ти за неговото творчество. Аз лично, без колебание, бих препоръчал творбите му на всеки интересуващ се от класическа музика. Между другото, :) знаем, че няма как Салиери да е причинил смъртта на Моцарт. Все пак автобиографията Моцартова е добре известна и там няма мистерия, знае се от какво е починал.
цитирай
13. nkf - Да, но имай едно на ум, тогава са били ...
19.11.2017 13:39
yoan2015 написа:
Да, но имай едно на ум, тогава са били с един "гол калем" и лист хартия в ръката.

Калем? Така е, но и това е достатъчно за истинския талант. Сега, друг е въпросът защо тогава, в онова време, е имало толкова много таланти? Защо сега няма, или ако има са далеч по-малко като количество, а и като качество? При все, че сме заринати в технологии. Явно те, технологиите, нямат отношение към творческия потенциал и неговата изява. Та, на какво се дължи феноменът Вивалди или Бах? Дали не би следвало да си зададем въпросът "не деградираме ли"? Май - да! А според теб могат ли да се изявят, каквито и да е таланти, когато хората в наши дни са потопени в една "музикална среда", която не може да се определи по друг начин освен като гнусна чалга? И тук нямам предвид само домашния ни кич, а чалгата като глобално явление - поп-културата, холивуд, отвратителната естрада... Може ли да се появи философ от ранга на Хегел /да речем/, а в същото време отвсякъде умът му да е тровен с "Лейди Гага" или "Глория". Според мен е невъзможно. А защо това е така? Май трябва да стигнем до ключовият въпрос - властта и политиката, защото са неразривно свързани тези неща.
цитирай
14. nkf - Много помага за съхранението на ...
19.11.2017 13:42
batogo написа:
Много помага за съхранението на духовността в едни твърде бездуховни времена.

Благодаря, Оги. Наистина безценните произведения на такива композитори като Антонио Вивалди, помагат в справянето с бездуховността и чалга-кичът, който ни залива отвсякъде.
цитирай
15. yoan2015 - Аз не съм компетентен по тези въп...
19.11.2017 16:05
Аз не съм компетентен по тези въпроси, чувал съм, че някои от творбите са написани по поръчка на тогавашните владетели, има и нещо друго, човек когато е "гладен" е най - изобретателен. Сега сме прекалено задоволени.
цитирай
16. vencivaleri1951 - Моцарт и Салиери се казва драмата на Пушкин
22.11.2017 10:03
nkf написа:
yoan2015 написа:
Да, но имай едно на ум, тогава са били с един "гол калем" и лист хартия в ръката.



После по нея Форман ще направи своя " Амадеос"...и "перото ще е по сигурно и ефективно от меча, а и от отровата"
Не бих се съгласил че Салиери е предкласик -та той е учител и на Моцарт/само 5 години е по възрастен/ и на Бетовен, и на Лист... Това всъщност няма значение, по важен е в коментара ти е въпросът дали се маргинализираме загърбвайки ценности/музика, литература, религия/ за сметка на модерните увлечения на човечеството. По скоро ни маргинализират съзнателно. Дърляме се тук по форумите за неща които много малко зависят от нас губейки си време за което можем да прочетем хубава книга, да чуем великолепна музика. Класиката е свобода на духа-било музика, било платно, било думи... Тя обаче е трудна и за нея трябва търпение и учител. Аз не понасях например стихове/кой нормален човек говори в мерена реч/, класическа музика/особено опера и балет/ , но в училище имаше неприятни задължения -водеха ни на представления, "българичките" методично и макар с променлив успех ни накарваха в края на краищата да поработим и върху поезията. В семейството често продължаваха мъченията-е днес сами се подлагаме на тези "мъчения". След това самодейността. Ами Гяуров, Гюзелев, Кабаиванска, Гена Димитрова ...тръгват от самодейни колективи. Гяуров от хора на военното училище в Шумен/артилерист е щял да става човекът/, Гюзелев от Художествената академия, Кабаиванска от Физикоматематическия, Гена не помня откъде, но и тя от самодейна трупа. Така беше и с извести театрали, а и спортисти. Днес за музиканти учат обикновено децата на музиканти, за спортисти децата на спортисти-не че няма попадения, но съм забелязал че дарованията се раждат в най неочаквана среда. Днес има агенти, скаути и каквото се сетиш. Няма обаче хора посветили живота си безкористно на изкуство и спорт. Щото да създадеш Вивалди е не по малка работа от това да си Вивалди-понякога по трудно
цитирай
17. vencivaleri1951 - За Путин и коментарите ти в блога ми
22.11.2017 11:04
Първо ще отбележа, че когато уважително един към друг коментираме, то различните гледни точки не пречат, а помагат дори. За Путин идеологията е без значение-той подчини на волята си симпатизанти от целия политически спектър. Той не понася Ленин, но скришом симпатизира на Сталин-Ленин загуби територии, Сталин ги върна с лихва. Не понася Ленин и с това , че измисли държави и народности-Украйна вместо Малорусия, Белорусия също отделна държава. Тези движения на Ленин създадават сериозни проблеми днес на Русия. От друга страна това което прави днес Русия като икономика, не е нищо друго освен НЕП/нова икономическа политика на Ленин/ Тоест концентриране в ръцете на държавата структуроопределящите отрасли, а останалото в частни ръце./ Разбира се първи това го направиха китайците и много по успешно./
Когато казвам , че вдигна Русия аз знам какво говоря-просто имам приятели там с които си гостуваме.
-армията. При Елцин тя гладуваше в буквалния смисъл на думата. Офицери, сержанти и войници продаваха личното си оръжие да оцелеят. Войници бяха продавани като крепостни за срока на службата им на частници-често в бившите съюзни републики дори. Руските подразделения бяха инспектирани от Запада колкото инспекторите пожелаваха. Дори военната доктрина /доколкото я имаха/ руснаците консултираха/дали може/ зад Океана. Тоест Русия беше във васално състояние само и само да бъде пощадена. И бе пощадена...
Днес руската армия е съизмерима като ефективност с тази на янките.
Икономика:
Ще дам личен пример. Имам състудент приятел в Краснодар. Имах и командировки през 90те там. Лъжех го , че задължително трябва да отсядам в хотел, защото той се стараеше нищо да не липсва на масата , а това му разваляше бюджета месеци наред. Жена му беше директор на училище в едно близко село-село с двадесетина хиляди души. Тя по цял ден търчеше и търсеше спонсори за училището. Не получаваше заплата с месеци, а когато получеше инфлацията беше я изяла.
продължава
цитирай
18. vencivaleri1951 - Продължение
22.11.2017 11:29
Преди няколко години съпругата на приятеля имаше юбилей. Поканиха ни и ние със съпругата ми отидохме/жена ми преподава философия- има часове и в училище и в СУ/
Тържеството беше пищно както руснаците обичат да правят. По важно беше , това което видяхме в училището/ В училищния стол приемаше гостите/
В двора три "балона". Единият опитно поле-училището е със селскостопански профил" , другият- басейн, третият многофункционален за различни спортове.
На две деца компютър, интерактивни дъски, безплатни закуска и обяд
Две години преди това службата на приятеля ми организира чартър до Пекин за Олимпийските игри. Натиснах се и аз и той ми уреди. Аз ли бях каръкът, но ако си спомняш тогава грузинците удариха Южна Осетия и стана войната. Спряха чартъра на колегата -предприятието му започна да работи на военен режим

И сега да припомним: Училище което не можеше да си плати консумативите, да подсигури продукти за стола днес е модерно и задоволено от всякъде учебно заведение. Приятелят ми който се затрудняваше да ме посрещне като гост беше готов да ме вземе/на свои разноски/ за 10 дни в Китай.
Говорим за селско училище, и за позиция на среден управленски кадър на приятеля ми.
А и статистиката говори категорично. До украинските събития Русия като покупателна способност на населението бе изпреварила страна като Франция. Та виж какво се получи по Южното Черноморие-англичаните продават, руснаците купуват. И това си наясно , че не са някакви богаташи , а съвсем обикновени хора. В Равда имам съседи-тя фризьор, той логопед-ресурсен учител. Хайде кажи ми колко са българските учители с втори дом на някой курорт. И това не е само в България-Гърция, Кипър, Черна гора...Разбира се купуват и във Франция, Испания, но там вече са други купувачите.
За Украйна
Путин има определена вина. И вината не беше анекса на Крим-полуострова е от жизнено значение за Русия , а и 80% са руснаци жителите му. Путин има вина , че подържаше Янукович, че се концентрира в игрите в Сочи, а остави нещата на самотек
цитирай
19. nkf - Здравей, Венци, за Салиери не си ме ...
23.11.2017 13:10
Здравей, Венци, за Салиери не си ме разбрал правилно. Не казвам, че конкретно музиката му е барок - разбира се той е също класически композитор, Аз говорих за "сблъсъка" между двамата, очертавайки една по-широка рамка на това, какви фигури са Моцарт и Салиери и какво ремарки на времената са. Затова не е необходимо единият непременно да е стар, а другият млад. Дори, ако вземем факта на дълбоката християнска религиозност на Салиери и абсолютният антагонизъм на масонската посветеност на Моцарт, имаме налице два абсолютно противоположни и несъвместими архитипа, точно очертаващи двете епохи, за които вече споменах. Музиката е само един от аспектите на този сблъсък, но не точно стилово. С останалото, което си написал в поста си съм абсолютно съгласен. Наистина маргинализацията е умишлена и целенасочена. Не съм съгласен обаче, че се дърляме за глупости! В крайна сметка, трябва ли да спрем да се интересуваме от определен кръг проблеми - проблеми от изключителна важност - само защото не можем да им повлияем и от нас нищо не зависи? Аз не съм съгласен с това Нищо не пречи човек да чете Данте и пак да следи обществените, политическите, икономическите и военни процеси; да си каже разбирането по тях. Хора сме и трябва да общуваме. Иначе, какво!?

Сега, по другия въпрос, който си пренесъл тук. Аз наистина не вярвам, а и не мога да приема, че путин не е комунист по дви причини /едната вече я споделих/. Няма как някой да е бил служител в КГБ, която беше призвана да пази партията, идеологията и производното на тези две - съветската държава, и да не е комунист. Не е възможно индоктринацията да не е останала. Освен това, тук трябва да се има предвид и неговия семеен произход, защото семейната среда оказва силно влияние върху формирането на мирогледа. Към това нека прибавим и училището, и армията, и университета, членството в КПСС. Всичко това няма как да не е оформило едно малко или много комунистическо мислене, съзнание. Освен това, аз съм убеден, че на емоционално, интелектуално
цитирай
20. nkf - ниво, той е приемал идеологията. ...
23.11.2017 13:30
ниво, той е приемал идеологията. Едва ли е оказвал някаква въотрешна съпротива и отхвърляне на комунизма. Именно затова ми е забавно да гледам как именно ТОЙ мачка идеологията; че именно той е човекът, поставен от един друг, който обяви комунистическата партия извън закона /елцин/; че именно путин, чрез гласа на кадиров поставя въпроса за мумията на ленин; че именно той, дефакто каза какво е октомврийската революция. Заигравката със сталин обаче, допълнително ще изиграе доста лоша шега. Не точно на него, а на руснаците като цяло. Ресталинизацията е тежък симптом за нравствена непълноценност и пореден морален провал, а това ще е и причината за поредния крах. Крах, който така или иначе е вече очертан. Наистина е жалко да гледаш неспособността на една страна, иначе с огромни претенции, да извлече поука от собствените си страдания. Впрочем, путин и неговата власт са част от този симптом. Ти казваш, че той ги вдигнал на крака. Не, не той - цените на петрола, които достигнаха 150 долара за барел, особено след американската инвазия в Ирак, давеха русия и путиновия режим в пари. Да, тези огромни пари някъде са използвани за училища и изобщо позатягане тук-там на обществените системи. Но всичко това е само козметика, нищо съществено. Русия е зависима страна и никой не може да промени това. Онези явно са решили да я преформатират и путин им помага. Звучи ти абсурдно!? Не забравяй, че русия се е разпадала вече два пъти, и сега ще е третият, и путин работи затова. Темата е дълга, скоро ще я застъпя в специална статия, тогава ще може повече да говорим. В завършек ще кажа, че едно е русия, друго украйна, трето беларус. Това не са три различни прояви на един и същи народ. Идеята за "малорусия" е на руските царе, ако не с елъжа на екатерина - и тя носи имперски смисъл, но е компромис с историята и истината, а Беларус е Литвания, но е тежко русифицирана в последните десетилетия. С една реч: киевска рус, литвания и москалското княжество са три различни историко-народностни субекта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522897
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031