Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2018 09:29 - Пътна безопасност за начинаещи
Автор: brix Категория: Политика   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                              Пътна безопасност за начинаещи.

 

 

Наскоро едни хора решиха да направят едно нещо наречено „Институт за пътна безопасност”.  Честно казано това не е никакъв институт. Просто поредното НПО по тази тема. Ама „институт” звучи....респектиращо някак си.

Учредителите му се самоназовават като „експерти” по пътна безопасност. 60 парчета.  Какво да ви кажа -  един тюрлю гювеч  - роднини на загинали при ПТП-та, бивши ченгета, застрахователи, инженери, инструктори, журналисти, кофражисти....абе каквото се сетите...има го вътре. Съзнавам, че подхождам доста иронично и цинично. И искам да се извиня на хорицата. Не че някой от тях ще ме прочете. Та причината, че съм толкова скептичен към НПО-та по тази тема е простичка. Че не вършат никаква работа. Коефициентът им на полезно действие на всички тези НПО-та клони към нула.  „Лаладжии”. Не че и аз не съм лаладжия, ама поне не се правя на експерт. Аз съм си лаладжия аматьор. Пияница обикновен.  И не съм се юрнал да учредявам разни институти. Поне засега.

            Освен, обаче, че тези НПО-та не спомагат с нищо за подобряване на пътната безопасност, ами тъкмо напротив – вредят. Винаги мътят водата при всякакъв обществен дебат по темата. Ще ви дам един пример. Сещате се за едно сдружение на пострадалите при птп-та. След всяка зверска катастрофа единственото което правят е да вият и викат, че наказанията трябва да се увеличат драстично.  Мисля си, че дори директен разстрел на провинилия се шофьор няма да ги удволетвори напълно. За тези хора, всеки със свидетелство за правоуправление е убиец. Даже за това сдружение ще е най-полезно курсистите да бъдат екзекутирани веднага след като си вземат книжката. Ей тъй. За превенция.

            Проблемът с тази прословута пътна безопасност и още по прословута „Война по пътищата” е че твърде много се дрънка, твърде много се пипа законодателството, а системата ама също толкова твърде малко работи. А това, че системата е прогнила от  корупция и калинки...това си го знаем по подразбиране. Не трябва да си кой знае какъв експерт по пътна безопасност за да отбележиш няколко прости факта.

 

На първо място Законът за движение по пътищата и правилника за неговото прилагане са най-често променяните нормативни документи в тази държава. За десетина години над 30 пъти. Който го осени някаква „гениална” идея и хайде закона обратно на масата. Уж за хубаво. Единственото хубаво е за печатниците обаче. Таман завършат тиража, хайде нов закон. И така 17 години. А паметниците край пътищата ни продължават да си никнат.

 

И само за пример. Преди има няма 6 месеца хванаха оня самозван икономист Владо Каролев. Изтекла му на човека книжката и му смъкнаха колата от регистрация. И оня такъв вой наддаде, че накрая.....какво се случи? Промениха закона. А. Сефте.

 

 

Второ. Кой какво прави, всеки път вдигаме размера на глобите. Защото какво правели глобите? Имали дисциплиниращ ефект. И давай да натискаме натам. Колкото е по-сурова глобата, толкова дисциплиниращия ефект бил по-голям. Бре. Ти да видиш.

 Е да, ама от МВР с половин уста ни казват, че успяват да си съберат  едва 20 процента от всички наложени санкции.  Е хайде обяснете ми на мене, щото съм прост, какъв дисциплинарщ ефект има наложена глоба, която съвсем спокойно може и да не си я платиш? Нещо хич не ми се връзват нещата. Напоследък решиха да свалят табелите на автомобилите като сгащят някой. Което е юридически нонсенс отвсякъде. Все едно като не си платиш данък смет да ти изтрият къщата от кадастъра. Това със свалянето на табели за щяло и нещяло....не се е хванал кадърен юрист, не е паднал закона в Конституционния съд, ама айде. И докато съм на вълната с глобите и тяхната „колосална” събираемост....знаете ли кои хора си плащат глобите? Съвестните хора. Хванати в крачка, сгазили лука. Ама хората си плащат, защото са отговорни. А джигита, дето не си е виждал книжката от времето, когато Велислава Дърева беше в детеродна възраст....ха познайте как ще се хване в ръце и ще отиде да си плати. Или пък от утре ще стане водач за пример. Хайде стига. Не падам за първи път от Марс.

 

И сега, някой от вас ще ми кажат – А бе ти, пръдльо, като си толкоз умен, какво предлагаш?  Веднага ви казвам. И давам не едно. А цели две решения.

 

Решение първо – Да оставим идиотите да се избият по пътищата. Естествен подбор. Дарвин ще ви каже, че естествения подбор е цитирам - „ебаси якото”. Проблема е, че докато идиотите се самоизбиват по пътищата ще дадем една камара косвени жертви. А пред факта, че българите кандидатстват за вписване в червената книга, това не е чак толкова добро решение. Но е решение все пак. Което така или иначе, волю неволю следваме. По 700-800 души на година умират по пътищата, независимо от това какво правим.

 

Решение второ – Трябва да заработи държавата. А. Е тука вече стана като в оня виц за златната рибка, дето като видяла снимката на жената на рибаря промълвила: „.... я дай обратно картата....” И само не ми ревете сега....Ама на вас все държавата ви виновна. Ами, какво да ви кажа дами и господа. Виновна е. Гъмжи от хора, които се назначават на роднински, приятелски, партиен и зодиакален принцип, ама не и на принцип професионални умения. Гъмжи от хора, които отиват на работа за да стане 5 следобяд.

 

Голямото призвание на МВР  например е да извади идиотите от пътищата ни. А тези, които не съумее да извади - Да превъзпита. Но не може да се справи нито с едното, нито с другото.

 

Голямото призвание на ДАИ в частта с пътната безопасност е да пази пътищата ни от появата на нови идиоти по тях. Но ги пропуска. За съжаление. В днешно време вземането на шофьорски испит е по-лесно от това да си задържиш пръднята по време на фирмено събрание. Демек трябва да си съвсем охлабен, та да се издъниш.

 

И за останалите да четат тази дълга простотия...едно заключение. Бих искал да е мое. Но не е. На един мой познат. Иван.  Който кара линейка. Та той веднъж ми каза следното. „Нека взема един джигит с мене, като отиваме на ПТП. Да види хора на парчета. Да види смачкани глави и висящи черва. Гаранция ти давам, че магария няма да направи никога повече.” И Иван е прав. Идиотът на пътя мисли, че лошите неща никога няма да му се случат. Идиотът мисли, че катастрофите са неща, които се случват по телевизора на други хора. Лошото е, че когато му се случи лошото, ще е твърде късно. Идиотът не разбира, че днес гледа за катастрофата по телевизора, а утре той да бъде в него.

 

Не бъдете идиоти. Защото явно на никой не му пука. 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brix
Категория: Други
Прочетен: 419827
Постинги: 108
Коментари: 267
Гласове: 522
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031