Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2018 04:28 - Би Би Си: Десетки руски наемници загинали в Сирия през септември 2017 г.
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разследване установява броя според номера на издадените справки 
Най-малко 54-ма бойци от руски частни военни компании (ЧВК) са загинали в Сирия само през септември 2017 г. Те не са убити наведнъж, а при различни инциденти в продължение на целия месец.

Това съобщава в свое разследване Би Би Си. Новината излиза на бял свят чак сега. Но тя е знак, че гибелта на десетки руски наемници на 7 февруари т.г. не е първата трагедия от такъв род в арабската република.

Все още не е ясно колко са загиналите бойци от ЧВК на Вагнер преди две седмици в резултат на американски въздушен удар в провинция Дейр аз Зур. Според твърдения на запознати броят на жертвите варира от няколко десетки, през 200, та чак до 600. В края на миналата седмица Москва призна за първи път, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

image Пращат руски наемници на смърт, за да не им плащат Какво се случва през септември?

В средата на септември 2017 г. пенсионерката Нина Атюшева от селището Североонежское, Архангелска област, е потърсена от човек от южния руски град Ростов на Дон. Той се представя като Андрей и й съобщава, че тя трябва да дойде и да вземе тялото на сина си Евгений Аликов, загинал в Сирия.

Жената не могла да отиде и тогава ковчегът с тленните останки на сина й бил докаран в нейния дом заедно с документите и изплатена застраховка от 5 милиона рубли (88 672 долара).

Този месец репортери на Би Би Си заедно с Нина Атюнешва опитали да се свържат с Андрей. Обадилият се мъж отговорил, че се казва иначе и че не знае нищо за руски доброволци в Сирия.

Евгений Аликов първо воювал на страната на самообявилата се Луганска народна република (ЛНР) в Украйна. През лятото на 2017 г. заминал за Сирия. Там се бил два месеца и половина. Загинал на 2 септември край град Тиас, провинция Хомс, от огнестрелна рана в коремната област.

image Блумбърг: Над 200 руски наемници са убити от американците в Сирия (ВИДЕО) image Москва: Има убити в Сирия. Петима, вероятно руски граждани

Интересното обаче е, че когато тялото на Аликов било доставено у дома, с него пристигнали и два медала от ЧВК с дата... 1 септември 2017 г. Причините може да са две. Възможно е гравьорът да е допуснал грешка. Но може също така да означава, че Аликов е загинал в края на август, а тялото му да е прибрано от бойното поле едва около 2 септември, на която дата според официалните документи той е загинал.

На 27 октомври 2017 г. Ройтерс публикува разследване, според което през първите девет месеца на 2017 г. в Сирия са починали най-малко 131 руски граждани. В тази бройка не влизат официалните жертви, за които съобщава Министерството на отбраната в Москва.

В основата на публикацията е справката за смъртта на руския наемник от ЧВК Сергей Поддубни. Той загинал месец по-рано също в Тиас. Причина - овъгляване на тялото.

Справката за смъртта на Поддубни е под номер 131. По заповед на руското Министерство на правосъдието номерацията на такива документи във всяко ведомство, регистриращо смъртните случаи - в случая руското посолство в Дамаск - започва от началото на календарната година и се води последователно. Така номерът на всяка спрака съответства на броя на умрелите в момента на регистрирането на смъртта през годината.

Документът за гибелта на Евгений Аликов пък бил под номер 77.

По този начин само през септември 2017 г. в Сирия са загинали най-малко 54-ма бойци от руски ЧВК. (77+54=131 - б.р.) Това е повече от официалната цифра за всичките две и половина години от началото на руската кампания в арабската република, започнала на 30 септември 2015 г. Според данни на Министерството на отбраната в Сирия досега са загинали 44-ма души. Но това са военнослужещи от редовната армия.

image Само в Клуб Z - Над 100 руски десантчици са загинали в Украйна

Руските власти не признават официално и не коментират многобройните загуби сред руските доброволци в Сирия.

Майката на Евгений Аликов обаче започва да се бори за признание към паметта му още след погребението му, пише Би Би Си.

Нина Атюшева изпратила запитване до Военния комисариат в близкия град Плесецк. Тя питала дали не й се полага нещо като на родител на загинал войник. И получила следния отговор след месец и половина:

"Да се определи статутът на сина ви за по-нататъшно разрешаване на въпроса за реализиране на мерките за правна и социална защита в момента не е възможно."

На помощ се притекло и ръководството на селището Североонежское, но и то получило подобен отговор. От Плесецк заявили също, че не било възможно да се установи как Аликов попаднал в Сирия и от какво е починал.

Нина Атюшева иска само едно - властите да признаят сина й за загинал за родината. И недоумява с какво той, доброволецът, е по-различен от тези, които са изпратени от военните комисариати в Сирия.

Хората в Североонежское са твърде чувствителни по този въпрос. Местната жителка Елена Ипатова е сред над 100-те заложници, загинали през 2002 г. при щурм на командоси и ингушки бунтовници в театър "Дубровка" в Москва. Дария Яцкова пък е сред 224-мата загинали във взривения руски самолет над Синайския полуостров в Египет през 2015 г.

Родом от Североонежское е и старши сержант Леонид Кичаткин. Той е един от над 100-те бойци от 76-а псковска дивизия, тайно изпратени в Украйна през 2014 г., където са убити в бой. Москва и до днес отрича в Украйна да е имало и да са загивали руски военни освен такива, които са били в отпуск и доброволно са отишли там без знанието на командирите си.
Клуб Z
https://clubz.bg/64408-bi_bi_si_desetki_ruski_naemnici_zaginali_v_siriq_prez_septemvri_2017_g




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4128907
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930