Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2018 13:11 - Какво търсиха Меркел, Радев и Макрон при Путин?
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 6601 Коментари: 11 Гласове:
22

Последна промяна: 26.05.2018 14:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Посещението на българският президент Румен Радев в Русия, би следвало да се разглежда в контекста на една променена визия на ЕС в отношенията с Русия. Затова говорят и думите на Радев - "България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. " - казани в началото на месеца.
В този смисъл, коментари от сорта - Радев няма пълномощия, Радев предава Европа, Радев... са съвършено безпочвени.

След дълго замразяване на двустранните отношения между ЕС и Русия, в последно време те не само, че се подновяват, но се подновяват ударно. Преди Радев, в Русия беше Меркел, малко след него в Русия пристигна и Макрон. 
Германия и Франция са флагманите на Европа, безрезултатното посещение на Макрон и Меркел в САЩ и последващите им срещи с Путин в Русия, вещаят големи геополитически промени. Това, че българският президент, наред с Меркел и Макрон, е сред първите европейски държавници взимащ участие в нов диалог с Русия, е много добра новина за България.

На какво се дължи този обрат в отношенията между ЕС и Русия?
Отговорът е много прост и очевиден - дължи се на новата политика водена от САЩ.

ЕС и САЩ, бяха, и все още са стратегически съюзници, свързани в тясно сътрудничество в областта на безопасността и икономиката. Заедно с това, те от десетилетия съвместно се опитваха да реализират един Глобален проект. Този проект трябваше да превърне Западната демокрация и ценностите й в единствен път за развитие на целия свят.
Вместо обещаваните благини обаче, този проект потопи света в хаос, донесе на планетата войни, тероризъм, хуманитарни катастрофи, бежанска криза надхвърлящи мащабите на тази от времето на ВСВ. Освен това, този проект погълна колосален финансов ресурс похарчен за въоръжаване, войни на чужда територия, финансиране, обучение, снабдяване с оръжие на ситуационни съюзници, които в последствие се оказа, че не само не са демократично настроени, но са твърди врагове на демокрацията.
В този глобален проект, Европа подмени изцяло ценностите си, тя се прости с хилядолетната си култура, традиции, държавност като ги замени с тези на една 250 годишна държава. ЕС и САЩ похарчиха трилиони за войни в Близкия изток, а след това за "интегриране" на бягащите от войните и мизерията която създават мигранти в Европа. Все по-очевидно ставаше, че налагането на Западната демокрация чрез насилие и интегриране, няма как да се получи. Но парите вече са похарчени, хаосът е създаден, резултатът е отрицателен и ето, че пристигна и сметката за плащане.
Десетилетия наред САЩ финансираха военното си превъзходство в света с печатане на долари. Това превъзходство обаче не донесе очаквания резултат и това прекрасно се илюстрира от думите на Тръмп:
"Похарчихме 7 трилиона долара в Близкия изток, и знаете ли какво получихме в замяна? - Нищо!"
Това което получиха американците в Близкия изток е хаос, европейците получиха бежанци и тероризъм. Проектът се провали, сега започва кавгата кой ще плати цената на провала.

В така създалата се ситуаци, довчерашните съюзници изповядващи "общи евро-атлантически ценности" се превръщат в противници, да не кажа смъртни врагове. Вторият израз е много по-точен, защото отсега нататък противостоянето между ЕС и САЩ е въпрос на живот и смърт. Защо?

Стратегията на Тръмп, известна като - "Америка преди всичко", на практика е стратегия насочена към прехвърляне тежестта на провала по нереализирания Глобален проект, от САЩ към останалите страни в света. 

Затова Тръмп изкара САЩ от всички международни търговски споразумения имащи ясни правила. Сега той се опитва да ги замени с двустранни такива, договаряйки се от позиция на силата с останалите страни поотделно. Подобен подход би следвало да гарантира на САЩ икономически изгоди. В резултат, дружен вой нададоха много държави, включително бившите американски съюзници. Отговорът на Тръмп е - икономически войни. Който не желае да ни плаща, ще воюваме с него, икономически, а ако е нужно и... Разбира се САЩ не може да води икономическа или истинска война с цял свят, но Тръмп изразява готовност да го направи. Дали блъфира? - Трудно е да се каже, разбира се, САЩ нямат желание и възможност да го сторят, но на практика, ако не склонят една голяма част от света да ги спонсорира, с тях е свършено. Така че, алтернатива на икономическия американски диктат може да се окаже само войната. От страна на Русия, Китай, Иран и други, няма готовност да реанимират американската икономика. Предстои да видим дали Европа ще се съгласи да се превърне в дойна крава за САЩ, или ще им се противопостави решително. Ако и Европа откаже да бъде донор на американското икономическо спасяване, то неминуемо ще се стигне до там да разберем блъфира ли Тръмп, или - не.

Компонентите на стратегията "Америка преди всичко" са:

- Увеличени военни разходи с цел осигуряване тотално военно превъзходство за да може Пентагонът да гарантира външната политика на САЩ

- Подронване авторитета на международното право и международните организации, включително ООН и подмяната им с американски ситуационно променящи се правила и двойни стандарти

- Налагане на икономически санкции на конкурентите на САЩ и придаване на екстериториален характер на тези санкции (вменяване сила на американското законодателство върху останалите страни, принуждавайки ги да се съобразяват с него под заплахата, че не съобразяващите се попадат също под санкции)

Конкретно по отношение на Европа, тази стратегия цели следното:

- Санкциите срещу Иран трябва да накарат Европа да прекрати инвестициите в разработване на петролните залежи в страната и да спре да купува ирански нефт, заменяйки го с американски и саудитски, разбира се на по-висока цена в ущърб на собствените си икономически интереси

- Санкциите спрямо Русия трябва да доведат до спиране на проекти като "Северен поток 2", "Южен поток" и "Турски поток", и въобще да накарат Европа да се откаже от евтиния руски газ, за сметка на скъпия американски шистов газ

- Военното противопоставяне НАТО - Русия и доктрината за "руската заплаха", трябва да принудят европейските съюзници в НАТО да отделят повече средства за въоръжаване, тоест поръчки към американския ВПК 

- Пренасочване на европейската търговия и инвестиции от страни като Русия, Иран, Китай и други, към САЩ

На практика, Европа от военен съюзник и икономически партньор (какъвто тя си мислеше досега, че е) трябва да бъде превърната във военен васал и икономически придатък на САЩ. Това е стратегията на Тръмп "Америка преди всичко".

Естествено на хилядолетна Европа, подмамена от вчерашното хулиганче САЩ да осъществят съвместно Глобален Западен проект, абдикирането на хулиганчето от проекта не се харесва. Още по-малко се харесва на баба Европа, това, че хулиганчето иска цената на този провал да се поеме от нея.
Сега за Европа е въпрос на живот и смърт, дали ще успее да противостои на хулигана който до вчера и беше съюзник.
По принцип - може, но на практика... със стари к.рви, нов бардак... А европейският политически елит който трябва да се опълчи на Тръмп, е същият онзи, който глупашки следваше хулиганската американска политика досега. В пълна сила това важи и за родните ни политически проститутки, като в този кюп не поставям единствено президента Радев.

Иначе Европа и в частност България, могат да спечелят много загърбвайки противопоставянето с Русия. Конкретно за нас това са проектите "Южен поток" и АЕЦ Белене, както и перспективата на руския пазар.
Затова Радев се срещна с Путин, затова Макрон и Меркел също бяха в Москва. Въпросът обаче е висящ. За да се осъществи очевидното взаимноизгодно сътрудничество ще трябва да се воюва със САЩ, икономически, а може и ... Затова се искат топки, а дали старите к.рви ги имат?

Очакват ни нови, още по "интересни" времена.
Със сигурност може да се каже едно нещо:
Военното и икономическо противопоставяне което сега виждаме в света, и което ще се задълбочава, ще доведе до страховита световна икономическа криза в най-скоро време.






Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
26.05.2018 13:40
Така е, САЩ провеждат политика, съобразена само с техните интереси, независимо дали те съответстват на приятелския кръг?
Но насреща си имат интелигентни хора И следва нормалната реакция
Щом работата е такава и ние ще си гоним интересите ! Те на първо място
Европа обра пасивите на "Арабска пролет", САШ, инициаторите се измъкнаха по живо , по здраво, сега искат да и натресат и " Иранска зима"
Това трудно може да се приеме като приятелски акт



Хубав ден!
цитирай
2. apostapostoloff - Престъпна сган
26.05.2018 20:32

Всеки средно интелигентен, цивилизован човек знае, че руснаците са народ от мошеници, крадци, лентяи, негодници и пияници. Наскоро стана ясно, че през най- тежките години на прехода, те бизмилостно и нагло са ни ограбвали, като са ни продавали газ на изключително висока цена. Затова милиони българи зъзнеха и се чудеха как да платят сметките за парно. Хиляди български пенсионери пък направо си измряха без време от студ.

Въпреки това хиляди тъпи българи и до днес смятат, че руснаците са наши братя, че те са тези от които имаме огромна полза. Точно обратното е вярно- България никога не е имала някаква полза от изостаналата и прогнила Русия. Руснаците винаги са ни грабили и мамили.

Това стана ясно и от решенията на Европейската комисия, която най- сетне задължи руските мошеници да продават на нас, българите, газ на пазарни цени. Така все още твърде високите цени на парното у нас най- сетне чувствително ще паднат!

Казано другояче, антимонополното разследване на Европейската комисия задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС реекспорт на руския газ. Освен това "Газпром" не бива да изисква от София никакви обезщетения за анулирането на проекта "Южен поток".

ЕК обяви също така, че е постигнала споразумение с "Газпром" руското дружество да прекрати занапред налагането на по-високи цени в пет държави от ЕС - България, Естония, Латвия, Литва и Полша.

"Всички компании, развиващи бизнес в Европа, трябва да спазват нашите правила за конкуренцията. Няма значение откъде са дошли", каза по този повод еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Крайно време е и последниат български идиот да разбере, какво огромно преимущество за България е нейното членство в Европейския съюз и НАТО. Всеки българин тярбва да се ръководи единствено и само от девиза на съвременна България:

ВИНАГИ С ЕВРОПА, НИКОГА ПОВЕЧЕ С РУСИЯ!

цитирай
3. mt46 - Поздрав
26.05.2018 21:49
за интересния политически анализ! Добре е да имаме нормални отношения с Русия, както и с всяка друга държава...
цитирай
4. merlin68 - средноинтелигентен човек знае, че ...
26.05.2018 22:22
Апростоле, всеки средноинтелигентен човек знае, че на шарлатани като теб не трябва да се вярва.
Пак не си погледнал звездите от нужната галактика. Ще ти напомня, че ми дължиш 10 000 лв. от бас който загуби. Така че се дръж учтиво и не наглей в блога ми.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Апостоле!
26.05.2018 22:28
Да оставим вулгарния ти език! Впрочем ,къде си го учил-сигурно в Русия!
Бих префразирал девиза ти
С Европа и със САЩ!
Но без демагогии от тяхна страна, особено от САЩ
Защото Европа обра парсата им от " Арабската пролет" А сега искат да натресат и нещо друго

България е малка страна, останала такава благодарение на същите приятелски кръгове и не се нуждае от демагогия, а от истински и верни приятели!

По- добре кажи подредбата на звездите, какво предопределя?
Веднъж сбърка яко! Тази грешка ли прикриваш с подобни писания?
Че България щяла да тръгне по правилния път след 17 години от промяната
Както и да се смята-2006 година
Припомни какво правилно се случи след 2006 година!И колко години ще се движим по правилния път, за да стигнем до правилното място?
цитирай
6. troina - :))))) е да де...но аз не съм астролог..
26.05.2018 22:34
Естествено на хилядолетна Европа, подмамена от вчерашното хулиганче САЩ да осъществят съвместно Глобален Западен проект, абдикирането на хулиганчето от проекта не се харесва. Още по-малко се харесва на баба Европа, това, че хулиганчето иска цената на този провал да се поеме от нея.
Сега за Европа е въпрос на живот и смърт, дали ще успее да противостои на хулигана който до вчера и беше съюзник.
По принцип - може, но на практика... със стари к.рви, нов бардак... А европейският политически елит който трябва да се опълчи на Тръмп, е същият онзи, който глупашки следваше хулиганската американска политика досега. В пълна сила това важи и за родните ни политически проститутки, като в този кюп не поставям единствено президента Радев./

тук си близо до „проблема„ ноо пак ..сбърка
щот не мислиш самостоятелноо, мърълине..
не искам да те обидя...
многооо хубаво ги нареждаш, дори..бих казала..
нооо,„ красивите думи не са истински, истинските думи ..не са красиви..“
Дядо ми Лао Дзъ..
хубава вечер..
Юлия
цитирай
7. blackpredator - хех,
26.05.2018 22:45
кажи на Тошо Тъпото, че няма нужда от анализ
след Натаняху, Меркел, Радев и Макрон, Шиндзо Абе и Кристин Лагард
с голямата баданарка за Путин

апропо Тъпото счупи тъпомера с клишето аресвам културата на Русия без Путин
и двете патки кукумяуу (rofl):)))

и физиката му като програмирането
полвината тинейджъри от квартала са ПО по двете...
цитирай
8. merlin68 - кажи на Тошо Тъпото, че няма нужда от ...
26.05.2018 23:21
blackpredator написа:
кажи на Тошо Тъпото, че няма нужда от анализ
след Натаняху, Меркел, Радев и Макрон, Шиндзо Абе и Кристин Лагард
с голямата баданарка за Путин

апропо Тъпото счупи тъпомера с клишето аресвам културата на Русия без Путин
и двете патки кукумяуу (rofl):)))

и физиката му като програмирането
полвината тинейджъри от квартала са ПО по двете...


Питали радио "Радиоточка" - Каква е разликата между обикновения Тъпчо и Тъпчо - Специалист?
Радио "Радиоточка", отговорило - Обикновеният Тъпчо, показва колко е тъп в писмена и устна форма, докато Тъпчо - Специалист, може да изрази простотията си и чрез анимирана картинка.
цитирай
9. apostapostoloff - КУРсемире, нищо не ти дължа!
27.05.2018 07:25
Яж ми хея, КУРсемире! Много хубаво име имаш- КУРсемир! Майка ти те е намразила, като те е кръстила така- КУРсемир.
цитирай
10. vaquero - merlin68,
31.05.2018 10:20
Развитите страни да му мислят за кризата, ние сме постоянно в нея.
цитирай
11. krumbelosvet - Робовладелецът на САЩ и Господар на останалите бели и др. хора,
17.02.2019 09:59
а именно тарторите на "ФЕДЕРАЛНАТА РЕЗЕРВНА СИСТЕМА" на САЩ, си играха на богове, решаваха кой да живее и кой да умре, но се видя, че нито со богове, нито имат пълномощно от боговете.
Май пълномощното ще се окаже там, където поне 3 (три) пъти до сега се е оказвало, винаги най-неочаквано.
"Неочакваното съобщение за нахлуване на Наполеон, беше особено неочаквано, защото дойде след години на очакване и то на бал." (цитат по памет от "Война и мир").
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679709
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031