Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2018 23:59 - И ТОВА АКО НЕ Е СРАМ ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1650 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 30.08.2018 00:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"       ... ОТ „ВЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ" СТИГНАХМЕ И ДО ТОВА ЗАГЛАВИЕ



            Българофилът Данаил Николаев: На човек с фес не рапортирам



                         image  

В изграждането на модерната българска държава съществен принос имат и бесарабските българи. Вероятно защото са били подготвени за свободата много преди сънародниците си, останали в Османската империя.

В това ни убеждава животът на един от големите родолюбци и патриоти генерал Данаил Николаев.

Роден е в средището на бесарабските българи - Болград, в семейството на преселници от Търновско и Сливенско, той завършва Болградската гимназия - най-престижното българско училище за времето си. 19-годишен постъпва в 54-ти Мински полк, който квартирува недалеч от Одеса. После е приет в Одеското пехотно юнкерско училище (по-късно името му ще бъде поставено върху мраморна плоча с имената на всички известни възпитаници на училището), което обаче не му пречи да бъде убеден русофоб до края на дните си.

Младеж с буйна кръв, Данаил бързо се включва в българската революционна емиграция. През лятото на 1876 г. избухва Сръбско-турската война, която поражда надежди за българското освобождение. Заедно с още няколко българи на руска служба прапорщик (съответства на младши лейтенант) Данаил Николаев идва в Кладово като доброволец в българския отряд към ІІ сръбска бригада. Участва в сраженията като командир на чета.

След неуспеха на войната за балканските славяни Николаев се завръща в своя полк. През април 1877 г. е зачислен в командването на новосформираното българско опълчение и отговаря за въоръжението на Пета опълченска дружина. След започване на Руско-турската война става ротен командир и се отличава в боевете за освобождаването на Казанлък, при защитата на Стара Загора и на Шипка, битката при Шейново. Успехът му силно впечатлява руското командване и то започва да нарича подразделението му „златната рота“. Самият Данаил Николаев получава званието поручик (старши-лейтенант) и това е второ му повишение само за половин година - преди започването на войната е произведен в подпоручик.

По силата на Берлинския договор опълченските дружини южно от Стара планина сформират Източно-румелийската милиция - както наричат войските на автономната област. По това време частта на Данаил Николаев е в Казанлък и той остава в Източна Румелия. Само за няколко месеца заедно с други българи - офицери на руска служба, обучава във военни умения над 5000 души, използвайки прикритието на сформираните гимнастически дружества, подкрепени от комитетите „Единство“. Така охлаждат намеренията на Османската империя да върне в Източна Румелия свои войски.

На човек с фес аз не рапортирам

През пролетта на 1879 г. Даниел Николаев е член на делегацията, която посреща първия султански губернатор на областта - българина Алеко Богориди (Алеко паша). Подпоручикът се заканва, че ако османският сановник е с фес на главата, няма да му отдаде чест. Богориди е принуден да замени феса с калпак. „Пашата го тури на главата си и аз се явих да му рапортирам“, спомня си Данаил Николаев, който още при първата среща показва на губернатора, че в Източна Румелия властта на султана ще бъде номинална. Думите му за феса обаче се приемат и цитират не само в буквалния, но и в преносния смисъл. Генералът ненавижда и раболепието на българските русофили и а всеки, който прекланя глава.

Николаев прави успешна кариера в източно-румелийската войска. През ноември 1883 г. вече е майор и поема командването на 2 пехотна пловдивска дружина. Оглавява и Пловдивското войсково окръжие - длъжност, която ще се окаже стратегическа при осъществяването на Съединението. Той отхвърля като „разбойнически“ първоначалния план на съединистите, които смятат да убият тогавашния губернатор Гаврил Кръстевич и да се оттеглят в Балкана. Офицерът предлага целия народ да се подготви за Съединението, а като началник на Военно окръжие да свика маневри на източнорумелийските дружини и под това прикритие да съсредоточи край Пловдив многобройна армия. Членовете на тайния съединистки комитет му поверяват общото командване на революционните сили - включително и на селските чети. Приятелите му дават прякора Арабито - по името на Араби паша, който през 1881 г. оглавил военното въстание в Египет.

В началото на септември 1885 г. Николаев свиква две опълчения, като разпорежда всеки войник да има боеприпаси и сухари за минимум три дни. Дружините лагеруват край шосето за Асеновград и в нощта на 5 срещу 6 септември той ги повежда към Пловдив. На строените войници високо заявява: „Тази нощ на мен се падна честта да ви поведа против турското правителство. Аз ви заклевам в името на българския княз Александър“. Около 3 ч. призори частите на Николаев са пред конака на губернатора Гаврил Кръстевич. Тук се спречква с руския военен аташе полковник М. Чичагов, който го упреква, че върви срещу волята на императора, тъй като Русия е против Съединението. Данаил Николаев разярен му отвръща: „Ако не ви харесва, пръждосвайте се!“ Симеон Радев отбелязва: „В Пловдив Николаев имаше чести стълкновения с руските офицери, на които той не можеше да търпи презрителния тон спрямо българите.“

След провъзгласяване на Съединението княз Александър повишава Данаил Николаев в подполковник за отличната му военна служба - друг български офицер в армията с по-висок чин по това време няма.

Стратегът, провалил сръбските генерали

Избухването на Сръбско-българската война през ноември 1885 г. заварва Данаил Николаев далеч от фронта. Той е началник на Източния корпус, който трябва да отблъсне по българо-турската граница евентуално нахлуване на османски войски в княжеството. Затова успява да стигне западния фронт едва в края на сливнишките боеве. Като офицер с по-висок чин той поема командването на Западния корпус, сменяйки майор Аврам Гуджев. След победата при Сливница инициативата вече не е в сръбски ръце и от неговия пълководчески талант зависи дали България ще спечели войната.

След освобождаването на Цариброд предстои нахлуване в сръбска територия - за първи път българска армия ще прекоси чужда граница. Въодушевлението е голямо.

Широкият фронт позволява на Данаил Николаев да използва максимално всички сили на армията - пехота, артилерия и конница. При Келташ българските и сръбските ескадрони за първи път влизат в срещен бой. Настъплението приключва за по-малко от 48 часа. Европейски военни анализатори посочват, че българските действия при Пирот „заслужават изучаване и похвала“. Сръбските части отстъпват панически и молят австроунгарския посланик да спре настъплението.

Унижаван и почитан

Командир с характер, кален в сраженията, Данаил Николаев винаги поставя интересите на отечеството над личните си емоции. Като военен министър има тежката участ да потуши бунтовете на офицерите русофили през 1887 г. и да подпише смъртните присъди дори на стари бойни другари.

За втори път поема военното министерство през 1907 г. Запазва поста и в кабинета на своя земляк Александър Малинов. Като член на това правителство участва в провъзгласяване на независимостта през септември 1908 г. Година по-късно става първият българин, удостоен със званието генерал от пехотата.

При обявяването на Балканската война вече е в запаса, но пожелава да бъде в помощ на армията. Но вместо на фронта го оставят в тила - като комендант на Ямболския укрепен пункт. Разочарован подава оставка. След време му предстои друго унижение - пловдивчани не го канят за честванията на 50-годишнината от Съединението.

Николаев подкрепя кръга „Звено“ в преврата от 1934 г. , а две години по-късно предвожда Гергьовския парад от 1936 година заедно с други заслужили генерали ветерани. През 1937-а цар Борис ІІІ го кани да стане кръстник на престолонаследника Симеон и той приема. Тачен като патриарх на българската пехота, Данаил Николаев умира на 90 години в Банкя на днешната дата преди 76 години.
 


Тагове:   благодарности,   фоби,   фили,


Гласувай:
3



1. анонимен - има роднинска връзка (незаконна) с бабата на кучкаря Борисов
30.08.2018 03:15
и затова ти днес убожествяваш грнеарлисимус Тиквоций.
цитирай
2. getmans1 - . . . ЩЕ ТЕ ОСТАВЯ, ОТЛИЧЕН ПРИМЕР ...
30.08.2018 07:12
... ЩЕ ТЕ ОСТАВЯ,
ОТЛИЧЕН ПРИМЕР СИ...

анонимен написа:
и затова ти днес убожествяваш грнеарлисимус Тиквоций.

цитирай
3. radostinalassa - Вярно ли е , че го обожествяваш?
30.08.2018 21:42
Разочароваш ме.
цитирай
4. getmans1 - . . . КАКВО ОЧАКВАШ ДА КАЖА, ПИТАМ ...
30.08.2018 22:11
... КАКВО ОЧАКВАШ ДА КАЖА, ПИТАМ ЗАЩОТО АКО СТАВА ВЪПРОС ЗА уБОЖЕСТВЯВАНЕТО ИЛИ РАЗНИ ДРУГИ КЛАСИФИКАЦИИ ТО, МИСЛЯ, ЧЕ АЗ ИМАМ ПОВЕЧЕ ПРАВО ДА РАЗДАВАМ ТАКИВА КВАЛИФИКАЦИИ...

ОПРЕДЕЛЕНО СМЯТАМ, ЧЕ РУСОФИЛСТВОТО ТАКОВА КАКВОТО СЕ ПРАКТИКУВА У НАС И В ЧАСТНОСТ, И В БЛОГ.БГЕ ВРЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ....
ВСИЧКИ КОИТО ГО ПРАКТИКУВАТ В ТОЗИ ВИД БИХА БИЛИ В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО АКО ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ БЕ ФАКТ.


radostinalassa написа:
Разочароваш ме.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6074415
Постинги: 2742
Коментари: 26500
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031