Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2019 07:07 - Отдавна не съм копипействAл и си мисля, ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2018 Коментари: 14 Гласове:
4

Последна промяна: 21.04.2019 08:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       ... че темата е много подходяща и актуална.

    Е, копито не е от любимият ви ФАК/а/ТОР но то и Z-ката хич не ви е удобна

                тъй, че  сайтовете и автора ги забравете като аргументи

                                ... за което ви благодаря предварително.


...


... Религията като начин на употреба Прието е да се представяш за православен –  image Снимка Архив Клуб Z Веселин Борише  

Ако ме попитате дали вярвам в бог, ще ви отвърна с въпрос: какво наричате бог? Дали имат предвид дядо с бяла брада, който седи на облаците и ни наблюдава с микроскоп? Не, в това не вярвам. Ако с тази метафора опитвате да изразите представите си за смисъл и морална норма – да, вярвам.

Повечето хора, които познавам, мислят така. Сътворяването на света за шест дни, поглъщането и изплюването на Йона от кита, възкресяването на Лазар, конниците на Апокалипсиса – тези истории нормалните хора възприемат като морални притчи, не като исторически факти. Доксата, т. е. мнението на съвременния българин поне от времето на Възраждането се модернизира стъпка по стъпка, съответно ортодоксията (правилното мнение) вече е доста далеч от канона на едновремешната църква. Остават обаче традиционните ритуалните практики - религията се свежда до ортопрактика.

Подобно разминаване на убеждения и действия в България е особено видимо. Вероятно високата теологическа традиция тук няма дълбоко корени, пък и модернизацията май не е докарана до край. И ето в примера с предстоящия Великден. На този най-важен за християнството празник векове наред се е говорило за победата над смъртта, надеждата, смисъла, спасението. Какво се дискутира в навечерието му у нас? Колко ще струва агнешкото, дали боите за яйца са опасни за здравето и дали италианските козунаци са подходящи за нашата трапеза. Формата се е откъснала от съдържанието и е заживяла свой собствен живот.

Християнските моралисти често бичуват този феномен, аз обаче го наблюдавам с изследователско любопитство. Какво казва той за страната ни? Хора, които могат да се определят като истински православни са малко. Агенция Тренд например констатира преди година, че само 14% посещават религиозни храмове поне веднъж месечно, пак толкова смятат, че трябва да се сключва църковен брак. Вадим мюсюлманите и получаваме около десетина процента сериозно вярващи. Вероятно толкова или по-малко ще се окажат и тези, които спазват поста (които знаят, че той не е здравословна диета и че предполага въздържание не само от хранителни удоволствия). Толкова ще се окажат хората, които имат свой свещеник, пред когото се изповядват и чиито напътствия следват. Максимум 10%.

Убежденията варират, вярата в чудесата е непоклатимо висока Е добре, тогава какво точно казват българите, които между две трети и четири пети според различните изследвания се определят като източноправославни? Казват: ние сме ортопрактици, правим нещата, които се изискват от нас, за да сме част от тази общност – ядем агнешко, боядисваме яйца, месим козунаци. А що се отнася до убежденията – те варират. В бог вярват 50-60 на сто, в рая и ада - под 40 (мисля, че раят по разбираеми причини бие ада, който буди едни неприятни асоциации). Затова пък вярата в чудеса, енергийни места и в пророчествата на Ванга е непоклатимо висока.

Религията се е превърнала в един вид приличие. Прието е да се представяш за православен – това е просто белег на националната идентичност, все едно да те питат дали си турчин, ами не, българин съм. Все едно да седиш в сектор Б и да твърдиш, че не си от Левски. Не съм чувал политик да излезе на телевизора и да каже уважавам убежденията на всички, но аз лично не съм православен. Вярно, че подобно лицемерие е грях, но ако не си вярващ, значи не вярваш и в наказанието за греха, нали така?

Това етнизиране на християнството вероятно има нещо общо с наследството на комунизма, защото се случва из цяла Източна Европа, дори при уж универсалистките католици. Бруталното и нехристиянско отношение към по-слаби хора като бежанци или роми и флиртът с бизнесмени и политици за нас сякаш не е проблем, защото боядисваме яйца. Не вярвахме и навремето във великото пришествие на комунизма, а че ходехме по комсомолски събрания, скандирахме на манифестации.

Традиционните ценности и празните черупки Само че автономизиралата се форма не е съвсем безопасна. Настъпление на алтернативната десница навсякъде търси подкрепа от църквата, макар уж в Европа тя да е отделена от държавата. Агитират за връщане към някакви традиционни ценности, от които са останали само празните черупки. Вземете традиционното семейство - него отдавна го няма, 60 % от децата се раждат извън брак, половината бракове се разтрогват, а съвременната жена трудно ще се върне в кухнята и ще възприеме традиционната роля на машина за раждане на деца. Но попът продължава да произнася чудноватите си думи и да разменя короните на младоженците; включват се и ресторантските диджеи, които инсценират ритане на менче и други традиционни неща. Религиозният фундаментализъм у нас дори се върна към една такава традиция, каквато е вярата във вещици – нарекоха ги  джендъри и обявиха, че сменяли пола на децата по заповед на европейския сатана.

Въпросът е колко сериозно вярва един съвременен човек в тези неща,  в чудодейните икони, джендърите и менчетата. Днес хората са индивидуалисти, свикнали са да избират всичко от мелодията на мобилния телефон до конспиративната теория, с която си обясняват несправедливостите на света. Религиите ни се предлагат на един глобален пазар, където всеки намира онова, което ще реши екзистенциалните му въпроси. Ромите в България например не случайно се обръщат към евангелизма, както се случва и с други маргинализирани общности в Бразилия, Африка и другаде. В протестантските деноминации те намират онова равно човешко достойнство, което дълбоко расисткото българско общество им отказва. Протестантите впрочем са малко на брой, но много по-силно мотивирани, защото там всеки вярващ се смята длъжен да бъде проповедник, за разлика от мнозинството православни, които се сещат за отвъдното само по празници. А това прави палитрата на обществото ни много по-шарена. Имаме будисти, имаме атеисти, които са един вид вярващи с обратен знак, има агностици като моя скромност, които се съмняват и търсят.

В САЩ днес съществуват десетки хиляди деноминации. Зрелищни телевангелисти извършват чудеса в реално време – как да не се впечатлиш? Групата, обединена около Евангелието на богатството и здравето, пък проповядва това, че Исус Христос бил искал от нас да сме богати и щастливи – тя със сигурност ще намери някой ден последователи и у нас. Най-куриозна си остава религията на Копимизма, която твърди, че копирането и споделянето на файлове е нейна върховна ценност и в този смисъл отстоява правото си на пиратстване в интернет. Други пък ще изберат да са фундаменталисти, да четат буквално някакви свещени текстове и да отхвърлят модерния свят.

Религията е сбор от метафори, които предполагат тълкуване. Ако те помагат на човека да води един морален и полезен живот – подкрепям. Ако тези метафори се превръщат в оръжие на едни групи, които искат да се налагат на други – аз съм против, надявам се и вие. А за ортопрактиките около религиозните празници надявам се никой не възразява. Можем да се обединим около една програма-минимум: важното е да сме заедно, да си припомняме колко важни са връзките помежду ни. Това е най-старата традиция на човешката цивилизация.

Дойче Веле




Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Религията е най- добре
21.04.2019 07:37
организираното мошеничество в човешката история. А църквата е акционерно дружество за експлоатация на човешката глупост.

Това много ярко пролича след пожара в онзи паметник на глупостта, издигнат в столицата на разврата.
цитирай
2. getmans1 - Eeeeй, бе Постолеее нали знаеш, че ...
21.04.2019 08:34
Eeeeй, бе Постолеее нали знаеш, че то наистина е като задника ... но на мен най-ми хареса това;


apostapostoloff написа:
......

Това много ярко пролича след пожара в онзи паметник на глупостта, издигнат в столицата на разврата.

цитирай
3. анонимен - Здрасти Аркадаш!Вчера четох ...
21.04.2019 13:53
Здрасти Аркадаш!
Вчера четох едно много интересно мнение, свързано с оня "паметник на глупостта", което "казваше", че всяка свиня понякога си мечтае да е принц или принцеса и точно затова служат тези здания, като Лувъра, Парижката Св. Богородица и т.н. - да подхранват мечти, не е само религия, има и много история, така че е редно да се поддържат и в случая с Париж, даренията са доброволни, тоест, хората решават какво да правят с парите си и никой няма правото да ги критикува, че видите ли имало толкова глад по света, още повече некви мийлюзи с претенции.
Всичко добро Аркадаш.
Излязох анонимен, ти знаеш кой съм, Йованчо.
цитирай
4. getmans1 - . . . Здравей Аркадаш, понякога ч...
21.04.2019 17:04
... Здравей Аркадаш, понякога четейки за такива неща се чудя защо аджеба въобще е трябвало да се учим на четмо и писмо след, като ще формираме мисленето си от ОТ.


анонимен написа:
Здрасти Аркадаш!
Вчера четох едно много интересно мнение, свързано с оня "паметник на глупостта", което "казваше", че всяка свиня понякога си мечтае да е принц или принцеса и точно затова служат тези здания, като Лувъра, Парижката Св. Богородица и т.н. - да подхранват мечти, не е само религия, има и много история, така че е редно да се поддържат и в случая с Париж, даренията са доброволни, тоест, хората решават какво да правят с парите си и никой няма правото да ги критикува, че видите ли имало толкова глад по света, още повече некви мийлюзи с претенции.
Всичко добро Аркадаш.
Излязох анонимен, ти знаеш кой съм, Йованчо.

цитирай
5. staler - матрялчето е на професора по ест...
21.04.2019 18:22
матрялчето е на професора по естетика,политическата култура,градската антропология и тази на пространството,иксперд по гражданството и миграцията....и т.н.....тоест чикиджия-клатикурец ,което си е стандартен профил за дописник на дойчевелето....татко му поне ставаше за издател....левичарско-марксиски неолиберални пропагандни клишета които хващат все по малко дикиш дори в зомбимозъчетата на необръгналите на комунпростотии шпиндели от благоустроения запад.
цитирай
6. getmans1 - матрялчето е на професора по ест...
21.04.2019 19:57
staler написа:
матрялчето е на професора по естетика,политическата култура,градската антропология и тази на пространството,иксперд по гражданството и миграцията....и т.н.....тоест чикиджия-клатикурец ,което си е стандартен профил за дописник на дойчевелето....татко му поне ставаше за издател....левичарско-марксиски неолиберални пропагандни клишета които хващат все по малко дикиш дори в зомбимозъчетата на необръгналите на комунпростотии шпиндели от благоустроения запад.


.... Еее и кво ... Аз знам кой е автора а баща му къв е бил хич не ме интересува... даже бих се радвал и Ивайло Дичев преди да е бил и комунис, ей така, ... за да съпостявя с мисленето на днешните бесепари дето се правят на парии.
В този смисъл, непонятен ми е коментара ти ... все ми е едно дали си го писал или не...
цитирай
7. staler - че то от персони, дето им е интересно ...
22.04.2019 04:49
че то от персони,дето им е интересно да съпоставят такива като дичев с бесепарите за да открият неква разлика,може би,не се очаква да са много съобразителни в тая материя.......според тебе "бруталото и нехристиянско отношение към по-слаби хора като мангали или амуджи"което очевидно е наи важния проблем на епохата за дичев,не изглежда ли по същия начин за станишев?..... за разлика от подобни хрантутници на системата по преобразуване на бели,християнски,цивилизовани държави,точно в екстрем-.фундаменталистко джендърски кенефи,за по лесно установяване на глобалния пазар по правилата на тия,които назначиха сорос за м-дер и спонсор,ние обикновените,бели християни,докато си белим яицата по Великден все по уверено си мислим,че тая нема да стане те така баш......
цитирай
8. getmans1 - че то от персони, дето им е интересно ...
22.04.2019 08:57
staler написа:
че то от персони,дето им е интересно да съпоставят такива като дичев с бесепарите за да открият неква разлика,може би,не се очаква да са много съобразителни в тая материя.......според тебе "бруталото и нехристиянско отношение към по-слаби хора като мангали или амуджи"което очевидно е наи важния проблем на епохата за дичев,не изглежда ли по същия начин за станишев?..... за разлика от подобни хрантутници на системата по преобразуване на бели,християнски,цивилизовани държави,точно в екстрем-.фундаменталистко джендърски кенефи,за по лесно установяване на глобалния пазар по правилата на тия,които назначиха сорос за м-дер и спонсор,ние обикновените,бели християни,докато си белим яицата по Великден все по уверено си мислим,че тая нема да стане те така баш......


... Е, как няма да е интересно, безпардонноста с която една империя с заедно със своите сателити се скри зад принципите на най-важният си вътрешен противник,
църквата. В България и Русия това е очевадно защо интернационализмът ви беше пред всякакави национални интереси и не е необходима никаква съобразителност да се види.
Моят съввет към вас „обикновените,бели християни" докато си белите яйцата е, наистина хубаво да си помислите на какъв Гявол служите и що влажните ви очички все в паничката на ония от джендърския кенеф.
цитирай
9. staler - То човек за да изрази несъгласие с ...
22.04.2019 20:05
То човек за да изрази несъгласие с собственото си мнение,първо трябва да си изгради такова.Уточнете се с твоя дичеф,Бог метафора ли е,нафора ли е или става за тегаво мезе в лигавите джуки на позакъснели с дисидентството ....
цитирай
10. getmans1 - То човек за да изрази несъгласие с ...
22.04.2019 21:19
staler написа:
То човек за да изрази несъгласие с собственото си мнение,първо трябва да си изгради такова.Уточнете се с твоя дичеф,Бог метафора ли е,нафора ли е или става за тегаво мезе в лигавите джуки на позакъснели с дисидентството ....


... Той, Дичев добре си е свършил работата и мнението му само слепец не може да го види а това с закъснялото десидентство е тотално на грешен адрес ... цялото ляво днес се прави на десидент и с голям зор го докарва до комичното формално ... щот след 30 години остава само пародията.
цитирай
11. merlin68 - Бравос Гетьо, пак си намерил дос...
25.04.2019 08:00
Бравос Гетьо, пак си намерил достойна за копи-пействане глупост. Но този път, признавам, че научих нещо интересно. До днес нямах и представа, че има "религия на Копимизма, която твърди, че копирането и споделянето на файлове е нейна върховна ценност". Гетьо, ти в тази религия сигурно си влязал в клира, а? Как да се обръщаме към теб - отче, падре, Ваше копи-пействащо високопросвещенство?
цитирай
12. getmans1 - Бравос Гетьо, пак си намерил дос...
25.04.2019 08:36
merlin68 написа:
Бравос Гетьо, пак си намерил достойна за копи-пействане глупост. Но този път, признавам, че научих нещо интересно. До днес нямах и представа, че има "религия на Копимизма, която твърди, че копирането и споделянето на файлове е нейна върховна ценност". Гетьо, ти в тази религия сигурно си влязал в клира, а? Как да се обръщаме към теб - отче, падре, Ваше копи-пействащо високопросвещенство?


... Мерлине, след празника и за N-ти ще ти обясня, защо моите копи-пейстове са по-достойни от глупостите които пишеш ти и по-качествени от фейккопирките на к8оито пак ти се кефиш.
цитирай
13. merlin68 - Бравос Гетьо, пак си намерил дос...
25.04.2019 17:11
getmans1 написа:
merlin68 написа:
Бравос Гетьо, пак си намерил достойна за копи-пействане глупост. Но този път, признавам, че научих нещо интересно. До днес нямах и представа, че има "религия на Копимизма, която твърди, че копирането и споделянето на файлове е нейна върховна ценност". Гетьо, ти в тази религия сигурно си влязал в клира, а? Как да се обръщаме към теб - отче, падре, Ваше копи-пействащо високопросвещенство?


... Мерлине, след празника и за N-ти ще ти обясня, защо моите копи-пейстове са по-достойни от глупостите които пишеш ти и по-качествени от фейккопирките на к8оито пак ти се кефиш.


Гетьо, когато почнеш да обясняваш, не знам защо нищо не ти се разбира... може би се обяснява с религиозния фанатизъм дето те е обзел - една е правата вяра Копизъм и Гетьо е неин пророк.
цитирай
14. getmans1 - . . . Хем нищо не ми се разбирало пък ...
26.04.2019 00:34
... Хем нищо не ми се разбирало пък моите копита ти причиняват явни сърбели ... бе, тъпчоооу, не видиш ли как ставаш смешен ... не ми тляб.а ни да те псувам, ни да те обиждам ... ти сам си го правиш. ... чаУ, до след празниците ... пък не се знае може да ми се мерне някое новмо копи ... хахахаха .... НЕ МИ СЕ РАЗБИРАЛО ... как пък не.


merlin68 написа:
getmans1 написа:
merlin68 написа:
Бравос Гетьо, пак си намерил достойна за копи-пействане глупост. Но този път, признавам, че научих нещо интересно. До днес нямах и представа, че има "религия на Копимизма, която твърди, че копирането и споделянето на файлове е нейна върховна ценност". Гетьо, ти в тази религия сигурно си влязал в клира, а? Как да се обръщаме към теб - отче, падре, Ваше копи-пействащо високопросвещенство?


... Мерлине, след празника и за N-ти ще ти обясня, защо моите копи-пейстове са по-достойни от глупостите които пишеш ти и по-качествени от фейккопирките на к8оито пак ти се кефиш.


Гетьо, когато почнеш да обясняваш, не знам защо нищо не ти се разбира... може би се обяснява с религиозния фанатизъм дето те е обзел - една е правата вяра Копизъм и Гетьо е неин пророк.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6070714
Постинги: 2741
Коментари: 26487
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031