Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2019 12:38 - Дата ... 09.06.23-та
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 983 Коментари: 8 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                     ...

  Кабинетът на проф. Цанков спасява България от оранжево-червената чума и руско робство     image  

На днешната дата преди 96 години проф. Александър Цанков и Военната Лига спасяват царство България от оранжево-червената чума, съветизация и руско робство!

През нощта на 8 срещу  9 юни 1923 г.  в България е извършен държавен преврат. Армейски части под ръководството на Военния съюз успяват да отстранят правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. В подготовката на преврата участва и Народния сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия – Българската комунистическа партия (БКП).

Превратът е проведен съгласно предварителните планове – действията в София започват в 3 часа сутринта на 9 юни, а половин час по-късно, след телеграфно потвърждение, започват да действат организациите в гарнизоните в провинцията. За операцията в София отговарят Велизар Лазаров и Дамян Велчев – те, както и много други запасни офицери, връщат униформите си и поемат командването на военни части. Лазаров е обявен за началник на Софийския гарнизон и ръководи обезоръжаването на полицията и Оранжевата гвардия в столицата.

В резултат на преврата е свалено правителството на Александър Стамболийски и е образувано ново – начело с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, с изключение на комунистите. Министрите се събират в 10 часа предишната вечер в дома на Иван Русев. В четири и половина през нощта Лазаров и Велчев им докладват за успеха на преврата. Цар Борис III, след като изчаква потвърждение от гарнизоните в страната и реакцията на чуждите посолства, утвърждава с указ новото правителство по обяд на 9 юни.

В родната история това е едно от най-митологизираните събития. Години наред комунистическата пропаганда представяше преврата като фашистки и против интересите на българския народ. На Стамболийски пък бе изграден фалшивият образ на реформатор. В самото управление на Стамболийски са и причините довели до преврата, като средство за защита на националните интереси. Ето каква оценка дава за земеделеца академик Григор Велев в разговор с Румен Леонидов:

„Стамболийски е инициатор на съсловната идея за управление на страната, по-късно е силно повлиян и от идеологията на Мусолини. По негова инициатива се създава Комитет за селска диктатура и Оранжева гвардия, с помощта на която се установява авторитарен режим. Той категорично застава на позициите на Мусолини, че обществото не се дели на класи, а на съсловия. Че обществените отношения ще се основават на съсловна хармония и мир.

image
 

 



Гласувай:
4



1. pompadurkreten - Точно така, управлението на БЗНС си ...
09.06.2019 13:35
Точно така, управлението на БЗНС си е било чист оранжев фашизъм.
цитирай
2. get - Именно - идеологията на политиески ...
09.06.2019 14:50
Именно - идеологията на политиески активната част при земеделците - можем единствено и само да наречем: АГРАР-ФАШИЗЪМ!

Допълнително? Вследствие на АКТИВНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ две разузнавания това на Коминтерна и Червената армия - на Стамболийски се внушава, че разквартированата към този момент "Бяла", тоест на генерал Врангел армия има за цел да извърши военен преврат?
В резултат Стамболийски - експулсира над тридесет генерали от тази армия!
Отделно влиза в колаборационизъм, със СРЪБСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ И УПРАВЛЯВАЩИ политически кръгове - Резултат? Преследване на национал-революционната организация ВМРО!
Именно поради тези комплексни(и неупоменати от мен всички причини ?) - при потушаване на РЪКОВОДЕНИТЕ ОТ КОМИНТЕРНА ЛЕВИ СИЛИ - вече през Септември на инспирараното и подпомагано от Коминтерна въстание от 1923 г.? На страната на правителствените(цанковски) сили се включват - както функционери на ВМРО, така и руски белогвардейци! Като последните са участвали предимно в така известните и добили печална слава поради жестокостите си "шпиц команди"!

Но за тези неща ... както на времето така и сега "червено-задническите" исторически мандрили, не смеят да говорят/пишат - та да не би, пишейки истината с нещо да омрачат образа: на Русия "освободителката" на България от "турско робство" :))) ?!

Поздрав! ... и с пожеланието на Дякона Левски: За една чиста и свята Република! А ще стане чиста - кога се освободим от натрупваните през вековете исторически лъжи, полуистини и политически идеологеми!
цитирай
3. getmans1 - . . . Виждаш, 2. get, че в това което ...
09.06.2019 22:53
... Виждаш get, че в това което може да се нарече и „мой постинг„ няма и буква от написана от мен освен заглавието и трте точки ... целта ми беше да се възбуди един смислен дебат по едни противоречиви и смутни времена но както винаги ЧеПърдалото одриска всичко ... тролска му работа.
Е, добре, аз утре ще му оговоря подобаващо но дали от този задочен и изпълнен с клишета диалог ще се обогатим или ще затънем в тъпотата си ... за мен резултата е ясен.

пп Поздравления за участието и търпението ти в предишният ми постинг ... Началника, Онзи ме наказа с близо седмица ... без итернет.


get написа:
Именно - идеологията на политиески активната част при земеделците - можем единствено и само да наречем: АГРАР-ФАШИЗЪМ! .......................

Но за тези неща ... както на времето така и сега "червено-задническите" исторически мандрили, не смеят да говорят/пишат - та да не би, пишейки истината с нещо да омрачат образа: на Русия "освободителката" на България от "турско робство" :))) ?!

Поздрав! ... и с пожеланието на Дякона Левски: За една чиста и свята Република! А ще стане чиста - кога се освободим от натрупваните през вековете исторически лъжи, полуистини и политически идеологеми!

цитирай
4. vencivaleri1951 - Ат ти капиталистически интелигентИНО
09.06.2019 23:38

колко фактологически грешки имаш? Или един път милиционер, цял живот милиционер...Как му е внушено на Стамболийски, от Кремъл или Коминтерна, като той отказва и през двата си мандата да имаме дипломатически отношения със СССР. Ако има политически репресии в неговото управление, то те са били срещу фракцията на Социалисти и комунисти. Другите не ги е броил за живи. От 13те касирани депутати,през втория му мандат, 8 са на левите. Така прави самостоятелно правителство. За ВМРО, клауза от мирния договор го задължава да разпусне организацията. Не го прави, Цанков за ,,благодарност,, го прави. Руски военни емигранти има в цяла Европа, Турция...Къде освен в България те не са разоръжени.?
Стамболийски започва нова конституция-републиканска. Съвсем основателно се е страхувал от преврат и с участието на руските военни, доколкото те са подпомагани от двора материално и морална.

Стамболийски не бил реформатор пише делиорманскиат,,нобелист,, Аз не знам друг премиер с толкова сериозни и дълготрайни реформи. Поземлената, зърнената, образователната, трудова повинност...Това са на прима Виста най-важните и които до 9ти септември никой не пипа.
И пак ще повторя, ,,Оранжевата гвардия,, притиска главно фракцията на ,,Дядото,, той и за това се подлъгва и първоначално/за сведение на ,,нобелиста,,/подкрепя преврата. Дава и трима министри, но разбирайки какъв касапин е подкрепил се поболява и умира. И накрая да те питам ,,лигавIьй,, , а и нобелиста , в коя страна като премиер бе поканен професор Цанков ,или ,,Кръволока,, както го нарече народът ни.

Гето, ще си позволя и нещо лично. Ти трябва да си много нещастен човек. Тази омраза която с таил към компартия, към Русия , респективно СССР, а от друга страна от дете си избрал да си милиционер-,,най верния син на партията,,, писал си молба да станеш комунист, търсил си поръчители.,. Къде са ти детските години, къде са ти студентските години, къде са ти младежките авантюри? За това и мразиш така?



[quote=get]Именно - идеологият
цитирай
5. getmans1 - Име. . . Като домакин ще взема о...
10.06.2019 00:08
[quote=vencivaleri1951]
[quote=get]Име

... Като домакин ще взема отношение ... Чекисте, сигурен ли си в тези исторически факти които излагаш ... това е въпрос защото не мога да поставям препинателните
цитирай
6. vencivaleri1951 - Кои факти те затрудняват? Това са общоизвестни събития.
10.06.2019 08:36
getmans1 написа:
[quote=vencivaleri1951]
[quote=get]Име

... Като домакин ще взема отношение ... Чекисте, сигурен ли си в тези исторически факти които излагаш ... това е въпрос защото не мога да поставям препинателните


Стремежът Ви да вкарате социалисти, комунисти и земеделци в някакъв комплот против държавата е жалък и необоснован. Те са били политически противници, Стамболийски е бил антикомунист/убеден, а не като Гет, според,,моркова,,/ и една от причините да не бърза с дипломатическите отношения със СССР са опасенията му,че не малка част от хората симпатизират на СССР. От там и враждата му с левите.
Да го наречеш обаче фашист, значи, че не познаваш фашизма. Спорели са, до бой се е стигало, фалшифицирани са избори, но до деветоюнския преврат, нито земеделци, нито комунисти са прибягвали до политически убийства и терор. Да, в този период има политически убийства, двама министър председатели са убити, но те са Дело на десните. Те ще направят клането и на 9ти юни.
За реформите
Поземлената-създава се държавен поземлен фонд и се оземляват безимотните. Определя се и таван в притежанието на земя и гора.
Установява се и държавен монопол във външната търговия със зърно, след като спекуланти изнасят зърното през 18,та и 19та година и после внасят на много високи цени зърно от Щатите,в следствие на което е изпразнен държавния резерв.
Образователната реформа. Въвежда се задължително образование и подпомагане
На бедните ученици и студенти. Това е германския модел, който просъществува близо век. За трудова повинност си наясно.
Може би те учудва, че Благоев дава трима министри на Цанков. Сега се сещам за Димо Казасов. Той след 9ти септември ще е министър и в ОФ правителството.
Връзката между Цанков и Благоев не е учудваща. Професорът е бил социалист, но престава да се занимава с политика и се отдава на науката.Мами Благоев да го подкрепи, след което започва физически да унищожава актива на социалисти, комунисти и земеделци, вкл и този на младежките им организации.
цитирай
7. getmans1 - Име. . . Като домакин ще взема о...
10.06.2019 09:56
vencivaleri1951 написа:
[quote=getmans1][quote=vencivaleri1951]
[quote=get]Име

... Като домакин ще взема отношение ... Чекисте, сигурен ли си в тези исторически факти които излагаш ... това е въпрос защото не мога да поставям препинателните


Стремежът Ви да вкарате социалисти, комунисти и земеделци в някакъв комплот против държавата е жалък и необоснован.

... ЧЕКИСТЕ, на 09.06 с преврата и след 23.09. правителството на Цанков решава два кардинални проблема пред България а именно, не позволява нито на някакъв вид фашизъм нито на болшевизъм да се настанят трайно в страта ни. И нещо повече даже, спасява страната от гражданска война защото подготовката за възстанието вече е била в ход ... учили сме го още в средния курс по наше време, че грешката на комунистите е, че не са подкрепили земеделците на 09.06. ... всъщност, са си правили една още по- тънка сметка.
Писал съм го и преди, за властите Септемврийското възстани не е било никаква тайна и дори най-активните дейци са били мобилизирани още в началото на месеца. Така, че жертвите от това възстание тежат единствено на съвеста на КП и лично на Димитров и Коларов.
Пак ли трябва да ти цитирам А. Страшимиров със целият цитат, там е казано всичко.
цитирай
8. get - До №4.6.vencivaleri1951 - Който ЛЪЖЕ - НА ВЪЖЕ! - му казваме по нашия край?
10.06.2019 14:18
vencivaleri1951 написа:

...
Стремежът Ви да вкарате социалисти, комунисти и земеделци в някакъв комплот против държавата е жалък и необоснован.


Венци, кой ВКАРВА КОМУНИСТИ И ЗЕМЕДЕЛЦИ В КОМПЛОТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА - това можете да го правите само ВИЕ В ЖАЛКИТЕ ВИ ОПИТИ ЗА ОБЯСНЕНИЕ - НА ПРИЧИНИТЕ ДОВЕЛИ ДО "9-ти юни" а после "Септември 1923 г."?

- Венци, Венци-и, ти определено не знаеш, че и фашизма на Мусолини и комунизма на Ленин-Сталин са два филиза от един и същ корен - "научния" Марксизъм? :))
И при двете се създават ЕДНАКВИ ПО СЪЩНОСТ ДЪРЖАВИ - ТОТАЛИТАРНИ!
А какво е характерно за ТОТАЛИРАТНИТЕ ДЪРЖАВИ - вземи сам потърси и прочети и ще се убедиш - РАЗЛИКА НЯМА!

Както НЯМА РАЗЛИКА В - още при първите стъпки СЛЕД СЪЗДАВАНЕ НА "СОЦИАЛИЗМА" в СССР и "фашизма" в Италия(или нац-СОЦИАЛИЗМА на Германия?) ... а те си изразяват в МОНОПОЛ!? На една партия под ръководството на ЕДИН ВОДАЧ, с тотална цензура и разпускане на партиите, тоест създаване на ЕДНОПАРТИЕН РЕЖИМ!
По отношение на СОЦИАЛНИТЕ приДОБИВКИ - които си ги изредил ... ДА НО ТЕ СА ПОД КОНТРОЛА НА ДЪРЖАВАТА С ТОТАЛНО У-НИЕ, което иззема ФУНКЦИЯТА НА САМОУПРАВЛЯВАЩИТЕ Се ДОТОГАВА ЧОВЕШКИ КОЛЕКТИВИ ... Като почнем в производствената и ... приключим в социално-просветната сфера! - Защо?
Защото - както фашизма, така и комунизма НЕ ПОНАСЯТ, КОНКУРЕНЦИЯ И ПЛУРАЛИЗМА както в мненията - така и в политич. живот!

Така че НЕ "МОРКОВА" - а принципите прогласени още от Левски ЗА ЕДИННА И СВЯТА РЕПУБЛИКА - ме правят противник на ФАШиЗМА И КОМУНИЗМА - братята-близнаци, родени от марксовия-социализъм!

П.П.
Знам, че няма да ме разбереш - поради увредеността на съзнание-мисленето (ти) от тоталната "социалистическа" идеологическа пропаганда - но пак казвам КАКТО СЪМ СЪЗНАТЕЛЕН ПРОТИВНИК на "социализма" - ТОВА не ме прави СЛЯП ПОДДРЪЖНИК, на/за слабостите проявявани в държавите с господство на пазарна икономика и плуралистично-законова демокрация?

- Сори братче, но ние просто, както говорим на един и български - на практика говорим на "два различни" езика!
На езика на Свободата и езика на Несвободата - социализъм/фашизъм/национал-социализъм?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6074051
Постинги: 2742
Коментари: 26499
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031