Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2019 22:18 - Тъпаците пак се самовзривиха. И пак се опитаха да излъжат и скрият осирането
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 583 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 14.08.2019 00:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Москва се отказа от лъжата за “течното гориво” и си призна за ядрения инцидент от 5 август- на лъжата краката са къс(н)и

На Запад и дори у нас е прието да се говори за Русия като за непредсказуема и загадъчна страна, чието развитие не се поддава на прогнози, базирани на логиката. Най-често по този повод цитираме двусмислицата на руския поет Тютчев, според когото Русия не може да бъде разбрана с ума. Това похвално ли е или не съвсем?

В едно отношение обаче  Московията, както се е наричала тя преди да бъде обявена за Русия от Петър Първи три години преди да умре през 1725 г., СССР и днешната Руска Федерация винаги са били предвидими: там властите първо лъжат и после евентуално признават поредния ужас, който са причинили на своя народ иили на съседите. Със забележката, че признанието далеч не е толкова задължително за тях, колкото автопилотът на лъжата.

Има и случаи, при които на лъжливите руски власти много им се ще да кажат истината, за да се похвалят и да внушат уважение сред поданици и чужденци. Пример за това беше съветско-китайският сблъсък по общата им граница през 60-те години на миналия век. От една страна информацията за реалната ситуация беше обгърната в типичната за руската параноичност мъгла на секретността, но в същото време под сурдинка се разказваха с гордост невероятни истории за употребено в краткия военен конфликт съветско супер оръжие, което мигом изпепелило китайските агресори. По този повод някой беше измислил ироничното съобщение за “мирния съветски трактор” който излетял на орбита- лаф, останал като нарицателно за “достоверността” на официалната информация в СССР. 

Цялото това дълго предисловие е всъщност встъпление към репликата ми за лаконичното признание на Москва, че взривът край Архангелск на 5 август, който западни и руски ( опозиционни) коментатори единодушно описаха като ядрена експлозия, наистина е бил катастрофа при изпитание на ядрено оръжие. Загиналите 5 души се “оказват” водещи руски специалисти, участвали в разработване на ракетен двигател, уточняват фактите, за които най-после “някой” в Кремъл е разбрал, че не могат да бъдат прикрити. 

image

 Защо им трябваше първо да лъжат и мажат, че ставало дума за “течно гориво”, което се било взривило? Със средствата на ума наистина не може да се отговори на този въпрос. Защото става дума за рефлекс. Вековен. Наскоро и “прославилият” се като водещ офицер на руската пета колона у нас у нас генерал от КГБ Решетников призна в интервю, че СССР е бил управляван на принципа на криминалния свят. Каза го, за да разграничи лошия ( вече за него, неподлежащ на реинкарнация СССР ) на “добрата стара Русия”.

Истината е, че при всички свои метаморфози “руският свят”, както днес идеолозите на Путинизма наричат зоната на руския здрач, си остава царство на лъжата. Кой друг, ако не самият Путин, не дава тон и в това отношение! След като лъжеше за окупацията на Крим през пролетта на 2014 г. пред целия свят, твърдейки че руски военни “там няма” ( их там нет ), от което се роди злъчното определние за руските окупатори като “ихнаменети”, Путин най-накрая сам се похвали колко добре руските военни са си свършили работата по завземането на полуострова.

Най-лошото не е фактът, че един национален лидер може да си позволи такава арогантност. По-зле може да бъде само едно: че това не само му се прощава от нацията, но и минава пред нея за “висш пилотаж” в политиката на измама, от която претендиращата за величие държава вади полза без оглед на предполагаемите щети за нейния имидж по света. Тази констатация говори за зараза на преобладаващата част от самата нация.

Свят, построен на принципа на лъжата, рано или късно е обречен на провал. Както се случи с онзи съветски свят, който отиде на оня свят, след дългогодишно практикуване на взаимната измама между народ и вождове, чиято еманация се съдържаше в принципа “те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим”.
Иво Инджев




Гласувай:
9



1. vencivaleri1951 - Една интелигентна статия и едно тъпо заглавие.
14.08.2019 09:51
Предполагам, че заглавието не е на автора, а на ,,преписалият,, го, защото въпреки
добре платения си негативизъм към Русия /подобен на оптимизмът му към тази братска страна преди години/ е знаещ и ерудиран автор.
Инджев /авторът/много добре знае че светът все още или купува ракетни двигатели от ,,тъпаците,, , или ползва направо руски носители за космическите си експерименти.
Инджев прекрасно знае , че двигател с ядрено гориво на практика прави една ракета с неограничени възможности, като таван и далечина на полета.
Тоест няма как да наречеш ,,тъпаци,, хора, които са част от създателите на този двигател, макар и загинали при изпитанието му на водна платформа. Те са знаели с какво се захващат, знаели са , а и кой от тях по добре знае, че има риск и са били убедени, че рискът си струва, защото, това е нов етап от този тип ракетостроене , което прави това оръжие почти неуязвимо, а от там неуязвима и страната. Едва ли професионалният преписвач, ще нарече конструкторите и астронавтите на взривилите се совалки ,,тъпаци,, , но за руснаците може, защото за второто ще получи дребни парици вероятно.
Иначе по статията на моменти съм съгласен с Иво. Бил съм на практика в завод в бившия СССР, в който завод години преди стажа ми се е произвеждала и военна продукция. Заводът си беше още секретен, минахме проверка по документи за допуск, и на трима колеги допуск не бе даден. /бяха евреи с роднини преселили се в Израел/
Пълна лудост. Заводът вече произвеждаше техника за месната и млечната преработвателна промишленост и нищо друго. Така и в този случай. Да шикалкавиш за това изпитание е глупаво, защото няма как да бъде скрито повишението на радиационния фон, едва ли западното разузнаване е пропуснало създаването на подобно оръжие, и ако не на момента, то впоследствие от спътниците е щяла да бъде обработена информацията по случая. Рефлексът обаче за секретност и шпиономания,
Поставя в неудобно положение Русия, когато на едно по ниско ниво от страх да не се сбърка се замазват или
отричат очевидни неща
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086574
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031