Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2019 16:14 - Най-после нещо реално; ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1532 Коментари: 13 Гласове:
4

Последна промяна: 09.10.2019 17:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                   Българияия обяви организацията 
                                                 РУСОФИЛИ за „чуждестранен агент“

                                                         
/ПОЧТИ ФЕЙК НОВИНА/  

                          А ИСТИНСКАТА Е, ДА СИ ВЪРНЕМ И АЛЯСКА, ИНАЧЕ  ...

             Руснаците не знаят в каква държава живеят, нито пък кои са самите те,

Това твърди руският журналист Константин Егерт, провокиран от резултатите от едно проведено наскоро проучване.
    

 

image

 

"Бях направо шокирана", повтори на няколко пъти една моя позната, която наскоро участвала в изследване на една от водещите руски социологически агенции. Целта на проучването била да се научи какво мислят московчани за родината си и за света. Анкетираните жители на столицата били висшисти на възраст от 30 до 45 години - тоест, хората, с които в най-голяма степен се свързват надеждите за светлото бъдеще на страната.

Голямата им мечта

Ако обаче вземем предвид резултатите от проучването, бъдещето на Русия не изглежда никак светло. Защото мнението на участниците в това изследване не се отличава особено от това, което показват по руската държавна телевизия: основните врагове на Русия са, естествено, Украйна и Америка; основното достойнство на държавата е "другите да се страхуват от нея"; а най-голямата радост - Русия да разширява територията си. Участниците били помолени да обрисуват най-положителния според тях сценарий за развитието на Русия в най-близко бъдеще. Почти всички анкетирани заявили, че голямата им мечта била Русия да си вземе обратно Аляска. Или както казала една от запитаните: "Като присъединим и Аляска, рибата у нас ще поевтинее значително".

След това участниците в проучването били помолени да нарисуват символ, с който свързват определени държави. С Украйна никой не срещнал проблем: сред предложенията имало гранясала сланина, свастики или пък свирепи лица с увиснали мустаци. А Америка била изобразена най-често във войнствена поза с най-различни оръжия и боеприпаси. Но когато дошло време да изберат символ, с който свързват собствената си държава, участниците в изследването се затруднили сериозно: няколко души нарисували дом, но повечето не успели да измислят нищо. Именно това е най-забележителният резултат от допитването - младите и образовани руснаци не могат да опишат страната, в която живеят. "Излиза, че не знаем кои сме", коментира по този повод моята позната.

В средата на февруари руското Министерство на туризма обяви конкурс за рекламно лого и девиз на Русия. Предишното лого представляваше синьо-червен надпис "Моя Русия", придружен от призива "Открий Русия!". Но макар да представя Русия като страна на неограничените възможности, този слоган също не дава отговор на въпроса как руснаците виждат страната си.

image

Константин Егерт

"Боядисай си оградата!"

"Що е то Русия" искаше да научи през 1990-те години и група съветници на тогавашния президент Борис Елцин, който ги натовари с тази задача, защото желаеше да узнае дали в обществените дискусии се откроява нещо, което би могло да помогне за формулирането на "идея за Русия", както се изразяваше самият Елцин. След като обобщили и анализирали всичко по-важно за тогавашното руско общество, експертите формулирали следния девиз: "Боядисай си оградата!". Идеята им била да призоват хората да поемат отговорност за собствения си живот, започвайки от малките неща. Само че по онова време обществото не изпитваше потребност от някаква обединяваща идея. Повечето хора бяха заети с нагаждането към новите условия, а една далеч по-малка част от руснаците се наслаждаваха на новите свободи и очерталите се пред тях безгранични възможности.

Концепцията за "национална идея" стана отново актуална след идването на Путин на власт. При това думата "идея" все по-често се разбира като синоним на "идеология". През последните 10 години, и особено след завръщането на Путин в Кремъл през 2012, държавната телевизия, Министерството на културата и другите държавни и свързани с държавата институции активно насаждат новата стара теза за Русия като обсадена крепост.

Според тази концепция, интересите на държавата винаги са над интересите на обществото, а всяка критика към държавната власт се тълкува като национално предателство. Успешното прокарване на тази концепция е факт - достатъчно е да припомним резултите от цитираното по-горе проучване. В същото време обаче множество допитвания показват, че руснаците се доверяват само на най-близките си хора, почти не участват в доброволчески и благотворителни дейности и нямат абсолютно никакво доверие в държавните институции, с изключение на президента и армията.

Излиза, че в постсъветската епоха, продължаваща вече 25 години, руското общество така и не съумява да формулира за себе си някаква привлекателна идея за своето настояще и бъдеще. Патерналистичното съзнание на мнозинството руснаци още дълго ще им пречи да осъзнаят, че сами трябва да боядисат оградата си, а не да се надяват все на държавата.

Националните идеи узряват бавно. Една малка част от руснаците вече успяха да боядисат оградата си. При това не само веднъж. Въпросът е кога техният пример ще стане заразителен и за мнозинството руснаци.

 



Гласувай:
6



1. starforlife - Радо, здраво.
09.10.2019 18:30
Има едно такова положение при психологията, че когато в такива случаи човек рисува къща, попадаме в два ситуита:
- Първи, когато човекът живее в богато и уредено общество. Тогава подсъзнанието му разкрива едно от най-важните неща от ценностната му система.
- Втори, когато човекът живее в нестабилно общество. Тогава подсъзнанието му изразява стреса от несигурността за оцеляването му въобще, или най-малкото несигурността му по отношение на нормално съществуване.

Та те така.
цитирай
2. getmans1 - . . . ЗДРАВЕЙ СТАР, попаднах на серия ...
09.10.2019 18:56
... ЗДРАВЕЙ СТАР, попаднах на серия филми, но още първият не се хареса на ПУТИПИТЕЦИТЕ и сега газ пикаят.
Довечера пак пак ще има прожекция ... а, живот и здраве и занапред ... да видим кога ще им „светне„ че те не са това което ИМ се ПРЕвижда, САМО ЗАЩОТО АЗ ГИ ПУСКАМ ... в същност се получава ситуацията „Гузен негонен бяга„
/хвърли един поглед на предходният ми постинг и ще разбереш какво ти говоря ... смехът ти е гарантиран, дагое/


starforlife написа:
Има едно такова положение при психологията, че когато в такива случаи човек рисува къща, попадаме в два ситуита:
- Първи, когато човекът живее в богато и уредено общество. Тогава подсъзнанието му разкрива едно от най-важните неща от ценностната му система.
- Втори, когато човекът живее в нестабилно общество. Тогава подсъзнанието му изразява стреса от несигурността за оцеляването му въобще, или най-малкото несигурността му по отношение на нормално съществуване.

Та та така.

цитирай
3. peperutka - :-)))) и, аз..съм нашокирана...и ошашавенааа..
09.10.2019 19:00
айде, да ги..от-шокираме Гет...путиновъдните, подземни грудки..

"Бях направо шокирана", повтори на няколко пъти една моя позната, която наскоро участвала в изследване на една от водещите руски социологически агенции.
цитирай
4. getmans1 - С ТОВА ШАНТАВО ЗАГЛАВИЕ НЯКОИ СА В ...
09.10.2019 19:05
С ТОВА ШАНТАВО ЗАГЛАВИЕ НЯКОИ СА В СТУПОР И УПОЙКА ... ИНЖЕКЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОСВЕСТЯТ

ХАРЕСЕ ЛИ ТИ СНОЩИ ФИЛМА ... ГАЗ ПИКАЯТ БЕЗ ЗАЩО ДА ЗНАЯТ
УМИРАМ ОТ СМЯХ, ЦЯЛО ДЕНОНОЩИЕ ВЕЧЕ


peperutka написа:
айде, да ги..от-шокираме Гет...путиновъдните, подземни грудки..

"Бях направо шокирана", повтори на няколко пъти една моя позната, която наскоро участвала в изследване на една от водещите руски социологически агенции.

цитирай
5. starforlife - ~ 2. getmans1
09.10.2019 19:07
getmans1 написа:
...
/хвърли един поглед на предходният ми постинг и ще разбереш какво ти говоря ... смехът ти е гарантиран, дагое/

Като се прибера по-късно довечера, защото сега се наблогувах от смартфона докато чаках да се съберем с Моите Хора в едно капанче.
Естествено, че отиваме от 19:30 на театър. "Зверско синьо".
И вече трети път само от 15-ти септември, се надам и се оглеждам да мерна Венц0 по тези ширини, но уви - явно за него 15-ти септември още не е настъпил и театралният сезон още не е открит - ха ха ха.
цитирай
6. get - Сто милиона социопати не правят ...
09.10.2019 19:27
Сто милиона социопати не правят общество, както и сто заека не правят слон, или сто затворника заедно с надзирателите - не са комуна.
- толкова е просто и същевременно, толкова сложно в едно личностно атомизирано а от това човешки-обезличено общество!

Великата-руска нация е МИТ!
Подхванат още по време на Александър II от руските полит-инженери претендиращи за историци ... а в по-късно време при Сталин, който отново РЕАБИЛИТИРА - Россиянина КАТО ТИТУЛНИЯ И ОСНОВОПОЛАГАЩ народо-ЕЛЕМЕНТ на много-националната Руска "нация".

Сложно ли е това което казвам - да?
Как съвременните полит-инженери ФОРМИРАТ ЧУВСТВОТО ЗА ОБЩА ПРИНАДЛЕЖНОСТ към СОЦИАЛНО-ПОЛИТИЧЕСКА ОБЩНОСТ известна ни с
кат - НАЦИЯ?
Ами също - както е било при Сталин и Хитлер - ако няма реален, измисля се враг ... и се започва едно ПОБЕДОБЕСИЕ ... последната изцепка на което е, с надслов: КРЫМНАа-аШ!!! :))) Да се смее ли или да :(((( - плаче човек? ... не знам, помогнете ми? :)))
цитирай
7. peperutka - :-)) мисля, да съберем "Сборник Гетски...хиих..
09.10.2019 20:18
ГАЗ ПИКАЯТ БЕЗ ЗАЩО ДА ЗНАЯТ...

НЕ не знаят!! прав си..Коне с капаци, а русският народ, е бил прекомерно
зомбиран,оше с Религията, затова е така се поддава лесно на обработка
и манипулиране..дългааа история, гледах донякъде филма, даа..заспала съм

ноо,аз разбирам Идеята, вътъка, наратива..затова и коментирам при теб
по-рано ,нямах толкова желание и време, от др глупосто..Но, тва червено
зомбирано стадо тук Е ОПасно!!! сигурно съм изчела повече от вагона на
Ч Предателско...майно, и компания...той чете, и се праска по сайтове, тук там
а, това е смехотворноо, стоянчо..мамин, недоклецан..
да не му намествам и Дърв.глава на Ики Маус, да го питам пък него..льолю
какъв, Червен Буржоа,€кономист,капиталист и Пролетариат е той??
/ срамни олигофрении за потайни чикиджии...ВВ51, поне се вижда на екрана
цитирай
8. getmans1 - ГАЗ ПИКАЯТ БЕЗ ЗАЩО ДА ЗНАЯТ. . . НЕ не ...
09.10.2019 20:28
peperutka написа:
ГАЗ ПИКАЯТ БЕЗ ЗАЩО ДА ЗНАЯТ...

НЕ не знаят!! прав си..Коне с капаци, а русският народ, е бил прекомерно
зомбиран,оше с Религията, затова е така се поддава лесно на обработка
и манипулиране..дългааа история, гледах донякъде филма, даа..заспала съм

ноо,аз разбирам Идеята, вътъка, наратива..затова и коментирам при теб
по-рано ,нямах толкова желание и време, от др глупосто..Но, тва червено
зомбирано стадо тук Е ОПасно!!! сигурно съм изчела повече от вагона на
Ч Предателско...майно, и компания...той чете, и се праска по сайтове, тук там
а, това е смехотворноо, стоянчо..мамин, недоклецан..
да не му намествам и Дърв.глава на Ики Маус, да го питам пък него..льолю
какъв, Червен Буржоа,€кономист,капиталист и Пролетариат е той??
/ срамни олигофрении за потайни чикиджии...ВВ51, поне се вижда на екрана


... Ама точно си е, без да знаят ... вярно, че пуснах коментар с три комента от под филма ... ми видя ли са хората разликата ... живота не е като по туристическите маршрути.

... тази вечер ще сме на „любимата„ ЧУКОТКА ... ДЕБА, ТОЛКОВА ГАЗ ДА ИЗПИКАЯТ ЗАРАДИ НИЩО ... Е, НЕ Е ЛИ СМЕШНО.
цитирай
9. getmans1 - 6. get - Сто милиона социопати не правят ... 19:27
09.10.2019 20:33
ГЕТ, за някои мозъчета е много сложно ... заради посленият ми постинг видиш ли ква титанична борба повел ЧЕРЕНПУТИНЯК с вредното ми чуждопоклоничество ... смях, чи даже се фали
цитирай
10. get - До 9. getmans1 - Започвали да спорят различните националности от чия народност е блоговият ни Ленин/blackpredator?
09.10.2019 21:51
getmans1 написа:
ГЕТ, за някои мозъчета е много сложно ... заради посленият ми постинг видиш ли ква титанична борба повел ЧЕРЕНПУТИНЯК с вредното ми чуждопоклоничество ... смях, чи даже се фали


Руснака: "Он был русским." - "Почему?" - "Он родился, сделал революцию, умер и похоронен в России."
Англичанина: "Не, той е бил англичанин, защото е подготвял революцията четейки в Британската библиотека."
После швейцареца: "Той през цялото време на емиграция, се е крил от руския цар в Женева"
Докато накрая се чува категоричното.
- Не, бил е чукча! Защо? - в един глас питат всички: - Очен умнъй как чукча, был!
цитирай
11. 1997 - Ей, доброволни наемници в Легиона
10.10.2019 11:15
Освен че сте доброволци в една срамна война срещу Русия, която не ни засяга и много ни вреди, но и сте настроени да убивате и тези, дето ви дават лек. Като оня легионер. Пачелиев от Орешник. Позорно е поведението ви.
цитирай
12. get - @ 11. 1997 - Говорителката на ИМПЕРСКО-руския V-ти десантен СЪВЕТСКИ батальон в България - ДА НЕ ОБВИНЯВА НЕОСНОВАТЕЛНО!
10.10.2019 12:46
1997 написа:
Освен че сте доброволци в една срамна война срещу Русия, която не ни засяга и много ни вреди, но и сте настроени да убивате и тези, дето ви дават лек. Като оня легионер. Пачелиев от Орешник. Позорно е поведението ви.


Защото Русия и Руснак - са с точен АДРЕСАТ?
А) за географското понетия Русия в картите до 15-ти век същото се ПРИСВОЯВА НА РУС-КИЕВСКА! ... не на МОСКОВСКАТА-РУС самозванката!
Б) Руснака е човек ГОВОРЕЩ НА РУСКИ ЕЗИК - а видно от Граматиката на Лаврентий Иванович Зизаний - РУСКИ КНИЖОВНИК от 16-ти век ... РУСКИ - се явява ЕЗИКА НА УКРАИНЦИТЕ - Защото той в пояснителния си за ЛЕКСИКАЛНО РАЗЛИЧИЕ - между литургичния-старобългарски, той спекулативно наричан в момента Церковно-славянский язык И руския на >>Киевска РУС<<!> - Обяснява?

"Словенски(църковно-български - д.м.) переводимъ: Удержи языкъ свой от зла и устнъ своiъ же не глати льсти.
Руски(тоест, на езика, на така наричаните сега "украинци" - п.м.) истолковуемъ:
Гамуй языкъ свой от злого и уста твои нехай не мовятъ здрады». "

Така че верна ВЕЛИКО-РУСКА И ИМПЕРСКА ЛЕГИОНЕРКО - ВЪПРОС: Що е това Русия и Руснак?
цитирай
13. getmans1 - Освен че сте доброволци в една ср...
10.10.2019 13:54
1997 написа:
Освен че сте доброволци в една срамна война срещу Русия, която не ни засяга и много ни вреди, но и сте настроени да убивате и тези, дето ви дават лек. Като оня легионер. Пачелиев от Орешник. Позорно е поведението ви.


... Изтрещяла работа ... САМО НЕ РАЗБРАХ КОЙ ДАВА ЛЕК-а...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6072389
Постинги: 2741
Коментари: 26493
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031