Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2019 16:26 - Фейковете на български медии за езиковия закон в Украйна
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1108 Коментари: 10 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 15 май тази година петият президент на Украйна Петро Порошенко най-накрая подписа многострадалния закон  „За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен“. Това предизвика нова вълна от фейкове в българските медии.

image

Скрийншот на материала на „Дума“

„Дума“ съобщи на читателите си, че с този закон се въвежда „изключително използване на украински език във всички сфери на живота„, а Евроком допълни информацията на колегите си: „за следването на изпълнението на закона ще отговарят „езикови инспектори“. Те ще могат да присъстват на срещи във всяка правителствена агенция, да изискват документи от обществени организации и политически партии, както и да определят глоби„.

image

Скрийншот на част от материала на „Евроком“

„Дума“, „Фокус“ и др. посочиха като източник на информацията си главната пропагандна медиа на РФ – РИА „Новости“. Затова няма нищо чудно, че те повториха тезата, която се внедрява масово от руския агитпроп: „Порошенко подписал закон об исключительности украинского языка„. Българските ресурси също така съобщиха, че част от украинските депутати са внесли постановление за отмяна на Закона, тъй като той уж противоречал на Конституцията. Все пак българските медии не повториха друга теза на руските си „побратими“: че новият закон нарушавал и международните договори. „Той противоречи на члена за специалния статут на руския език и противоречи на члена, който фиксира преимуществото на международните договори, официално ратифицирани от украинския парламент преди националното законодателство. Украинският парламент ратифицира хартата за регионалните или малцинствените езици, на която напълно противоречи този закон. Съответно конституцията е нарушена два пъти“, – счита руският пропаганден ресурс Украина.ру.

Какви са фактите?

  1. Украинският език е обявен за единствен държавен още през 1996 година, когато е приета конституцията на Украйна. В член 10 на документа се казва:

Държавният език в Украйна е украинския език.

Държавата осигурява всестранното развитие и функциониране на украинския език във всички сфери на обществения живот на цялата територия на Украйна.

В Украйна се гарантира свободното развитие, използване и защита на руския, и другите езици на националните малцинства в Украйна.

Държавата подпомага изучаването на езиците за международно общуване.

Използването на езиците в Украйна се гарантира от Конституцията на Украйна и се определя от закон„.

image

Конституция на Украйна

2. В Конституцията се изисква да има специален закон за прилагането на украинския език, и през 2012, когато президент на Украйна бе Виктор Янукович, бе приет законът „За основите на държавната езикова политика„, по-известен като „Законът на Колисниченко-Кивалов“ по имената на авторите. Този документ отново разреши в някои региони на Украйна да се използва руският език като държавен, както по времето на Съветския съюз, и той дори бе въведен в официалното деловодство. Що се отнася до останалите национални малцинства, то на местно ниво техният език можеше да стане официален, ако 10% от жителите на даден регион са носители на езика. В Болград градският съвет гласува за признаването на българския език за регионален (редом с руския език) едва една година след приемането на закона, а преди това, през август 2012 Измаилският градски съвет отказа да предостави подобен статут на българския език, защото според депутата от Партията на регионите Иван Попеску (председател на Румънското общество в Украйна) не за всички българи в региона, които са точно 10% от населението, българският бил роден.

След Революцията на достойнството Върховната рада на Украйна гласува за отмяната на закона на Кивалов-Колесниченко, но тогавашният председател на парламента не го подписа. През 2018 г. този скандален документ най-накрая бе отменен от Конституционния съд на Украйна поради огромния брой нарушения при гласуването му.

image

Скрийншот на сайта на Върховната рада

3. Заради съпротивата срещу приемането на закона от проруските сили в парламента и в обществото редица норми бяха смекчени, а някои бяха премахнати, като например Службата за езикови инспектори, Центърът по украински език, Терминологичният център на украинския език. Статутът на Националната комисия по стандартите на държавния език бе понижен, и вече ще се координира от Кабинета на министрите на Украйна чрез Министерството на образованието.

4. Освен това отпадна нормата, че народните депутати са задължени да владеят украински език, а нормата за 90% украински на националните телевизионни и радио канали бе намалена до 75%.

5. Законът не се разпространява на сферата на частното общуване и изпълнението на религиозни обреди, но всички граждани на Украйна трябва да владеят официалния език. За тези, които не знаят украински, ще бъдат организирани безплатни курсове.

6. „Законът не дискриминира езиците на националните малцинства и чужди езици на територията на Украйна. В същото време задачата на Закона е да се премахнат остатъците от дискриминационния подход към украинския език, който е ехо от епохата на Руската империя и СССР“, –  отбеляза в публикация във Facebook посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко след редица злоупотреби с темата за българското национално малцинство в Украйна от проруски български партии.

7. Есента на 2017 след приемането на редакцията на украинския закон „За образованието“ в България масово започна да се разпространява един друг фейк – че в Украйна били забранили българския език. Ще цитираме два абзаца от образователния закон:

На лицата, принадлежащи към коренното население, националните малцинства на Украйна, се гарантира правото да изучават езика на съответното коренно население или съответното национално малцинство в общинските заведения за средно образование или чрез националните културни дружества“.

„В образователните институции в съответствие с образователната програма могат да се преподават една или няколко дисциплини на два или повече езика – на държавния език, английски език и други официални езици на Европейския съюз„.

Тоест, както отбелязва председателката на украинската общност в България Олена Коцева, правото на българите в Украйна да изучават родния си език се гарантира „веднъж като на малцинствена група от населението на Украйна, втори път, като официален език на ЕС, какъвто е и българският по силата на това, че България е пълноправен член на ЕС“. Новият закон за езика не отменя положенията в образователния закон, които касаят изучаването на българския (както и на останалите езици на националните малцинства) в Украйна.

8. Друг закон, който касае българската общност в Украйна – Закона „За националните малцинства в Украйна“ – гарантира провеждането на културни мероприятия на родния (български) език.

9. Посланикът на Украйна в България припомни, че през април 2018 г. е подписана политическа Декларация за гарантиране на правата за изучаване на родния език за българското национално малцинство в Украйна.  Виталий Москаленко заяви, че „българският език в Украйна е защитен език на българското национално малцинство, а за неговото по-нататъшно опазване и развитие способства както компактното местоживеене на етническите българи, така и откритото и конструктивно сътрудничество между Украйна и Република България“.

10.Що се отнася до „езиковите инспектори“, които споменава „Евроком“, такава норма действително е имало в предишните редакции на Закона, но тя не попада в окончателната му версия. Прилагането на Закона ще се контролира от Упълномощения за защита на езика. Ако той установи някакви нарушения от страна на компании, те ще имат 30 дена да ги отстранят, ако не го направят, ще бъдат глобени. Тази норма ще встъпи в сила 6 месеца след назначаването на упълномощеното лице.

Законът бе обнародван на 16 май 2019 и ще встъпи в сила два месеца след публикуването му.

 

 

   



Гласувай:
2



1. getmans1 - фАШИСТИТЕ ИЗМРЯХА, ОСТАНАХА ЛЪ...
11.10.2019 16:30
фАШИСТИТЕ ИЗМРЯХА, ОСТАНАХА ЛЪЖЦИТЕ ... това е истината.

Втози постинг няма дори запетайка от мен;

https://www.stopfake.org/bg/fejkovete-na-balgarski-medii-za-ezikoviya-zakon-v-ukrajna/
цитирай
2. vencivaleri1951 - Гетьо,
11.10.2019 17:11
Не разбираш ли , че този закон е "мъртъв" и е невъзможен.
Не разбираш ли че точното прилагане на закона ще доведе например до масово уволнение на рускоговорящите в Централната и Западната част на Украйна.Най вече сред малцинствата като българското, унгарското , чешкото, румънското, полското защото те са в болшинството си рускоговорящи. Ако си погледнал малко от малко закона си видял че има следното изключение/едно от тях/ Не се отнася за армията и полицията. Тоест ясно е , че има сериозна маса от хора които не ползват, а и не знаят украинския и доколкото тези хора са пропорционално представени в армия и полиция, то те трябва да се уволнят. Украинските властници правят изключение. Тоест, можем без учители, университетски преподаватели, студенти, ученици, лекари, юристи....но без войска и полиция не можем.
Защо е мъртъв този закон. Не защото Зеленски, настоящият президент публично се изказа против него, не защото той самият трудно би взел "матура" на украински, не защото не малко п членове на днешната Рада не говорят украински.
Мъртъв е защото Болшинството от Източна Украйна не познава езика. Това на практика би значело закриването на училища, университети, съдилища, адвокатури...
Представи си само за момент, ако утре Лудогорието поради някакъв закон трябва да работи с гръцки език. Какво от това-ще проговориш ли гръцки?
Никой не казва, че руският език трябва да бъде държавен, като при царя, а и СССР./При царя руският е държавен в цялата империя, в СССР руският е държавен заедно с
езика в съюзната република. Ти си априори съгласен с всичко което може да уязви
евентуално руснаците. Мислиш точно като "нацитата" на Порошенко. Тоест мислиш не достатъчно в перспектива. Репресията срещу руския език е репресия повече срещу Украйна. Репресията капсулира рускоезичното население по силно от всякаква пропаганда на Кремъл, защото става въпрос за оцеляване. И това не е ново.Порошенко репресира църква, репресира език и днес е в миманса и следствен. Втора или трета е чисто рускоезична партия в парламената. Това го нямаше преди. Не можеш да ограничиш езиково милиони хора. Един сигнал или дори усещането за такъв и ще се повтори Крим
Имаме примера с езиковата репресия в Латвия и Естония, където руснаците са по около 30% В началото гласуваха "цветно", но след като бяха езиково подтиснати руските партии почнаха да печелят изборите. Фактически цялата политическа дейност там се сведе до ние и руснаците. Тоест коалиции против руската партия. Резултатът е , че са на дъното
А те са там защото са анти, против най - големия си търговски партньор, против голяма част от народа си.
Те подобно на българия са в неприемлив търговски дифицит спрямо РФ, но на думи са против!? Тоест те вкарват собствен национален доход във федерацията, но са "анти" Това е шизофрения. Украйна се изхитри и си направи гражданска война, а тя започна да се подгрява именно заради готвените езикови промени
цитирай
3. getmans1 - Явно, че ти нещеш да разбереш про...
11.10.2019 17:46
Явно, че ти нещеш да разбереш проблема ... никъде в закона не се говори за уволнения, а ти в началото точно на това наблегна ... дори отрече, че от1996 на нея територия украинският е определен за официален език ... време достатъчно двете общности да стигнат да разбирателство.

Явно е, че Русия не го иска това ... тя отричаше и зелените човечета, тя отричаше и военната помощ за т.н. опълченци, тя отричаше и за „войниците в отпуск, тя отричаше и участието на чеченци, което показва, че стои зад цялата бъркотия.

Крим не и е достатъчен, иска да си откъсне още или иска марионетно правителство на което тя да определя политиката.

Украйна си устроила гражданска война ... дрън-дрън ...

В края на краищата, ей я, къде е 20-та година ...
цитирай
4. getmans1 - И не ми говори за Лудогорието, за ...
11.10.2019 18:00
И не ми говори за Лудогорието, за което след като ДПС се коалира със СДС заприказвахте, че там не можело да си купиш дори хляб на български ...
С лед като се коалираха със Царя прикавахте пак същото, дори и че в министерствата и агенциите управлявани от ДПС се говорело на турски ... но след няколко години не се посвенихте да управлявате с техния мандат ... МАЙНАТА МУ, ЧЕ ЗА ЕДНАТА ВЛАСТ СЕ „УСВИНИХТЕ„ ... СЕГА ЗАРАДИ РУСИЯ Е СЪЩОТО
цитирай
5. novitejivotni - Чудих се
12.10.2019 06:04
тия дни какво не е наред и чак сега се сещам. Обикновено по туй време на годината другарете се скъсват да пишат любовни писма на путльо, а тая година - НИХЦ...
Няма сополиви обръщения "дружище", няма "желаем ти крепко здраве" и т.н. Това е много странно.
Как мислите ?
Дали ги е налегнала старческата деменция или от центъра са има казали да си мълчат, щот путльо дори и да има рожден ден ю, не може да остарява.
Направо не знам какво да мисля. :-)))
цитирай
6. vencivaleri1951 - Гетьо,
12.10.2019 11:20
Ти винаги вкарваш всеки дебат в рамките на някаква група, някакви партии. Лично аз,

бях против коалицията да продължи и след приемането ни в ЕС. Събраха се в името на сериозна цел, постигнаха я като отхвърлиха огромна по обем законодателна дейност и
нещата трябваше да свършат до там. Защо връщаш нещата там?
Говорим за тазгодишния закон за езика в Украйна. Погледнал ли си го? Наистина не пише нищо за уволнения, но ясно е записано , че от 2020 година работният език в училища, университети, държавни учреждения, магистратура ...е само украински.
Въпросът е какво правим с учителите, преподавателите, учениците, студентите, чиновниците, магистратите и адвокатите , които не знаят или слабо познават украинския език. Слава Богу, че новият президент и правителство взеха правилно
отношение по това езиково безумие. И той не го каза само на онзи ден на многочасовата си пресконференция, а и на предизборните кампании-за президент и за парламент.
За него гласуваха огромната част от украинците, получи болшинство и в Радата.
Вносителят на езиковия закон Порошенко едва се добра до парламента и дори е следствен. Едно от производствата му е и за разпалване на междуетническа вражда.
И не ми преиначавай думите. Няма спор, че по Конституция Украйна е унитарна държава/което фактологически не е така, защото общо малцинствата са близо 35% от населението. Руснаците например имат 81 % население определящо се за руско и са федерация/ и украинския е държавния език. Говорим за това , че се отнема правото да се ползва руския като работен език. Подобни опити имаше и при Ющенко, но само в областа на културата и медиите. Например дублираха задължително /без право на субтитри/ филми . Ами тръгнаха към фалит кинотеатрите и отмениха постановлението. Иначе съм абсолютно съгласен, че държавният език трябва да се знае, но нещата трябва да тръгнат още от първи клас, а не от средата или края на образованието, университета или работното място.
цитирай
7. get - До 6. vencivaleri1951 - Гетьо, ... Венции-и, сърбъшо! Престани да объркваш ... ?
12.10.2019 12:23
... главата, на публиката и на "адаша" ми Гетманс - с поредната си НЕО-БОЛШЕВИШКА абракадабра!

И запомни от МЕН ЕДНО!
Нито първо Ленин, второ-Сталин ... а и следващите ги след това ДЪРЖАВНО-ПАРТИЙНИ РЪКОВОДИТЕЛИ на СССеРето и пост-СССерското, ОНД или Руска федераци НЕ СА ИМАЛИ ЗА ЦЕЛ СЪЗДАВАНЕ: Съюз на равноправно-национални държави!
Ако бе така - нямаше още от време на Ленин, да се преследват НАЦИОНАЛНИТЕ представители на народите съставляващи СССР ... и ВТОРО: Ново-конституираната ДЪРЖАВНОСТ - нямаше да е по форма и съдържание УНИТАРНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ... е щеше да бъде изградена, като КОН-федерация!

... амъ дали чугунно-болшевишката ти, на хомо-советикус глава, може да разбеле и - наПрави разлика - между тези ДВЕ УЖ ЕДНАКВИ КАТО ЗВУЧЕНИЕ - а на практика РАЗЛИЧНИ КАТО СЪДЪРЖАНИЕ - държавни форми?
цитирай
8. getmans1 - . . . еми, една гола инерция им ост...
12.10.2019 13:27
... еми, една гола инерция им остАна ...


novitejivotni написа:
тия дни какво не е наред и чак сега се сещам. Обикновено по туй време на годината другарете се скъсват да пишат любовни писма на путльо, а тая година - НИХЦ...
Няма сополиви обръщения "дружище", няма "желаем ти крепко здраве" и т.н. Това е много странно.
Как мислите ?
Дали ги е налегнала старческата деменция или от центъра са има казали да си мълчат, щот путльо дори и да има рожден ден ю, не може да остарява.
Направо не знам какво да мисля. :-)))

цитирай
9. getmans1 - . . . КОЙ ИЗВЪРТА НЕЩАТА. . . АЗ ЛИ, ...
12.10.2019 13:36
... КОЙ ИЗВЪРТА НЕЩАТА ... АЗ ЛИ, дето три дена ти набивам едно и също ... и ме питаш дали съм прочел нещо си ... А, ТОВА В ПОСТИНГА КАКВО Е ...

ТИ, например знаеш ли какво коментираш при ЧП ... САМО ТЕ ПИТАМ БЕ, ЗНАЕШ ЛИ ...


vencivaleri1951 написа:
Ти винаги вкарваш всеки дебат в рамките на някаква група, някакви партии. Лично аз,

бях против коалицията да продължи и след приемането ни в ЕС. Събраха се в името на сериозна цел, постигнаха я като отхвърлиха огромна по обем законодателна дейност и
нещата трябваше да свършат до там. Защо връщаш нещата там?
Говорим за тазгодишния закон за езика в Украйна. Погледнал ли си го? Наистина не пише нищо за уволнения, но ясно е записано , че от 2020 година работният език в училища, университети, държавни учреждения, магистратура ...е само украински.
Въпросът е какво правим с учителите, преподавателите, учениците, студентите, чиновниците, магистратите и адвокатите , които не знаят или слабо познават украинския език. Слава Богу, че новият президент и правителство взеха правилно
отношение по това езиково безумие. И той не го каза само на онзи ден на многочасовата си пресконференция, а и на предизборните кампании-за президент и за парламент.
За него гласуваха огромната част от украинците, получи болшинство и в Радата.
Вносителят на езиковия закон Порошенко едва се добра до парламента и дори е следствен. Едно от производствата му е и за разпалване на междуетническа вражда.
И не ми преиначавай думите. Няма спор, че по Конституция Украйна е унитарна държава/което фактологически не е така, защото общо малцинствата са близо 35% от населението. Руснаците например имат 81 % население определящо се за руско и са федерация/ и украинския е държавния език. Говорим за това , че се отнема правото да се ползва руския като работен. Иначе съм абсолютно съгласен, че държавният език трябва да се знае, но нещата трябва да тръгнат още от първи клас, а не от средата или края на образованието, университета или работното място

цитирай
10. getmans1 - . . . главата, на публиката и на &q...
12.10.2019 13:53
get написа:
... главата, на публиката и на "адаша" ми Гетманс - с поредната си НЕО-БОЛШЕВИШКА абракадабра!

И запомни от МЕН ЕДНО!
Нито първо Ленин, второ-Сталин ... а и следващите ги след това ДЪРЖАВНО-ПАРТИЙНИ РЪКОВОДИТЕЛИ на СССеРето и пост-СССерското, ОНД или Руска федераци НЕ СА ИМАЛИ ЗА ЦЕЛ СЪЗДАВАНЕ: Съюз на равноправно-национални държави!
Ако бе така - нямаше още от време на Ленин, да се преследват НАЦИОНАЛНИТЕ представители на народите съставляващи СССР ... и ВТОРО: Ново-конституираната ДЪРЖАВНОСТ - нямаше да е по форма и съдържание УНИТАРНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ... е щеше да бъде изградена, като КОН-федерация!

... амъ дали чугунно-болшевишката ти, на хомо-советикус глава, може да разбеле и - наПрави разлика - между тези ДВЕ УЖ ЕДНАКВИ КАТО ЗВУЧЕНИЕ - а на практика РАЗЛИЧНИ КАТО СЪДЪРЖАНИЕ - държавни форми?


...АМИ ТОВА КАКВО Е;

„През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядрения си арсенал, останал ѝ в наследство от СССР, и да го върне на юридическия наследник на Съветския съюз – Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Вторият президент на Украйна, Леонид Кучма, въвежда нова конституция през 1996 г„

АМИ ОТ 17-та до 21. какво е било на тази територия, иска ли ли са тогава тези хора самостоятелност и на какви основания, не са ли имали право на нея, защо са се били ... нетърпимоста между руси и украинци не се ли крие назад във вековете и какво се крие зад тези различия ... ВИЦОВЕ А ЛА БЪЛГАРИ И МАКЕДОНЦИ ЛИ ...


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6052496
Постинги: 2726
Коментари: 26374
Гласове: 9599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031