Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2020 09:06 - Ха-ха-ха ... ПОЛИТИКАНСТВАНЕТО ... НЕ МУ Е ВРЕМЕТО СЕГА ... не е време и за козичките на леля Дора ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1091 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 17.04.2020 09:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
... "Челюсти" или словесен автопортрет на фейсбук-опозицията

Защо Бойко Борисов е осъден да управлява и пандемията не го помръдва, поне засега

... image

Веселин   Желев  


image

Изолацията е време за игри в мрежата.

Вчера предложих на фейсбук-опозицията да си поиграем.

За по-кратко, казвам фейсбук-опозиция на онези, които иначе наричаме "автентична/градска десница", "умни и красиви" и т.н.

Не влагам в моето название никаква ирония. Вземам го от главното публично местообитание на тези хора. То беше същото и преди извънредното положение.

Предложих им да  изберат решение във въображаема критична ситуация и направих уговорката, че играта е отворена и за всички други, на които им се играе.

Ето условията на задачата:

Вие сте корабокрушенец. Плувате нейде в океана и сте на края на силите си. Край вас гъмжи от акули. Изведнъж се приближава спасителна лодка от току-що потъналия кораб, в нея - Бойко Борисов, сам. Борисов ви подава ръка. Какво ще направите?

(а) ще приема протегнатата ръка;
(б) ще свикам коалиционен съвет;
(в) ще извикам: Корнелия (Мустафа, Краси), помооощ! (Моля, подчертайте верния отговор).
(г) ще приема ръката, ще се кача в лодката и ще хвърля Борисов на акулите;
(д) ще оставя акулите да ме изядат, но в една лодка с Борисов не влизам.
(е) друго (Моля, напишете какво ще бъде то).

Във връзката долу можете да проследите отговорите и цялата завързала се около тях дискусия.

 

Методът е ненаучен. Той не води до представителни изводи. Възоснова на него не могат да се правят достоверни прогнози.

Въпреки това ми помогна да скицирам галерия от образи и типове и след това да попитам: На кого от тях бихте се доверили в трудна ситуация?

(Анализът изключва свидетелите, които реагираха с емотикони, но не дадоха отговори).

Общото за повечето участници е, че, когато прочетоха името на Борисов, сякаш изведнъж забравиха, че само си играем и започнаха да отговарят много сериозно, дори разпалено.

Малцина (например уважаван икономист и популярен млад историк) не изгубиха чувството си за хумор и използваха опция "е" (на свободния отговор), за да се пошегуват и да избегнат капана на трудния избор.

Останалите се разделиха на най-малко три групи:

(А) Радикали

Условието на задачата видимо разгневи някои от тях. Те направо го отхвърлиха, без дори да опитат да предложат решение. Изглежда ги обиди самото допускане да се ръкуват с Борисов. Дорѝ от това да зависи животът им. Типична реакция на отричане на реалностите, които не ни харесват, понякога даже агресивна. Например:

Stefan Gaydarski Вие сте позор за журналистката! Евтин при това.

 

Stoyan Mladenov Заради такова слагачество България е на 111-то място и продължава да се срива надолу.

Имаше и праволинейни и жертвоготовни респонденти:

Georgi Milev Ж - няма да се кача на кораб, на който капитан е Бойко Борисов.

Някои ме заподозряха в подъл пропаганден замисъл:

Лъчезар Кънчев Не съм от градската десница, напротив. Не симпатизирам на никоя, абсолютно на никоя партия. И на политици. Но съм разочарован от сервилността, та дори и под формата на шега. Имах малко по-различна представа. Явно не съм следил. Това напълно се покрива с една плоска уж шега, пусната след десанта на военните руски медици в Италия. Беше нещо от сорта: русофоби, ако руски лекари дойдат да ви лекуват от вируса, какво ще предпочетете- да умрете, или да се оставите на грижите им.

Сякаш съм ги питал от коя партия са и на кого симпатизират. Питах само: ако животът ви зависи от помощта на вашия опонент, ще я приемете ли? Те или не допускат, че това може да се случи, или явно предпочитат да умрат. И заявяват това съвсем сериозно в една игра в социална мрежа. Представяте ли си ги в реална ситуация? Бихте ли дали на такива хора власт?

А доколко ситуацията е реална или измислена, пандемията ни показва всеки ден: Водещи западни сили начело със САЩ опряха до помощта на Китай и на Русия и не я отказаха. Нямаха друг изход. Защото се оказа, че имат изтребители пето поколение, но нямат ... маски. И машини за обдишване.

(Б) Скептици

Те не изключват напълно сделка с Борисов. Но, за разлика от правоверната маса, знаят как биха я оправдали. Затова са интелектуалци.

Evgenii Dainov е, айде сега, Желев, елементаризираш. Не ББ ме пази в момента, а собственото ми благоразумие.

Не съм питал за момента, но нейсе... Т.е. ако Дайнов приеме ръката на противника, то няма да е, защото политологът е изменил на себе си, а защото е благоразумен. Ако в момента някой спазва ограниченията, макар и протестирайки от кухнята си, той се държи именно благоразумно и следва указанията на властта.

Други скептици също на практика признават, че реалностите могат да се окажат по-силни и принципите им, но си представят това като карикатура и не са съгласни да бъдат сами в нея.

Christo Komarnitski Първо ще се обадя на някой жОрналист да разгласи чрез медиите колко съм благодарен на премиера, и тогава ще приема подадената ръка.

Общото за тази група е, че не се тревожи толкова за това, което прави, а за това как то изглежда отстрани. Може би защото са публични личности и репутацията е важна за тях.

(В) Реалисти

В цялата игра те са двама. Напълно неизвестни (поне на мене) хора. Мъж и жена, ако се вярва на профилите им.

Pepa Lubenova Ще приема ръката,защото нямам време!

Pepa Lubenova Смейте се,ама всеки ще постъпи така!Отстрани е лесно!Не дай си Боже,да си в такава ситуация!Пълен шок!Единственото е подаването на ръка!Нямаш време за мислене!

Теодор Михайлов Аз съм отговор а.

Това са единствените участници в дискусията, които предлагат рационален изход от положението. Те не търсят начин да се измъкнат от отговора, да го направят да изглежда по-приемлив, не отхвърлят самия въпрос. Адресират пряко и трезво ситуацията, без да се съобразяват с мнението на другите. Ако съдя по известността им, шансовете да повлияят на групата са минимални.

И още - в предишните две групи преобладават мъжете. Жена е единият от двамата играчи, които не се смущават да изберат непопулярното решение.

Ако трябва да обобщя, фейсбук-опозицията изобилства със силни в думите и позите лица. Почти никое от тях обаче не показва качества, необходими да му се доверите, особено в критични моменти. Става дума за здрав разум, хладнокръвие, смелост, честност, решителност. Затова не бива да се учудват, че Борисов на всички избори ги бие. И ще продължава, ако те не се променят, ако, като начало, не станат малко по-самокритични. Засега, най-открояващият се техен талант е да губят.

И за Борисов обаче новините не са добри. Ако печели, то не е, защото е силен както през 2009 г., а защото опонентите му са слаби. Естествено е след 10 години на власт подкрепата за управляващите да изтънее, хората да се уморят, да им се прииска промяна. Ако не използва кризата, за да консолидира и възстанови поне частично подкрепата за ГЕРБ, Борисов неминуемо ще се нуждае пак от коалиция, а положението в номиналното дясно пространство около него е като в горния линк от фейсбук. Предпочитат да умрат, отколкото да поемат ръката му. 

Коалиционните перспективи са нерадостни: Корнелия, Мустафа и Краси. Помоооооощ!

П.П.: Длъжен съм да отбележа и още един неизвестен коментатор, който участва в играта:

Тодор Димитров Желев,добра си е играта,измислена от теб.Обаче ми се привижда като въдица,че бая шарани са се закачили на нея.Хем са я нахапали,хем не си признават.Тяхното е като рефрена на фр.песен "Марина,Марина..". :С Марина ляга,с Марина става..
Разбирай ,Бойко Борисов..
Не могат го преглътна и това си е,не им е лесно.Че от породата на Борисов се явиха и Гешев,Мутафчийски..Зор,зор.

Съгласен съм. В автентичното дясно пространство е пълно с риби и кълват. Може пак да хвърля. То, в тази изолация, човек какво да прави?


... 



Гласувай:
3



1. getmans1 - „Който сам не си помогне и Господ не ...
17.04.2020 09:19
„Който сам не си помогне и Господ не може му помогне„ ... Борисов съвсем а ФБ, ХЕПТЕН ... Корнелка се изчерпа с козичките а Веска-АФЕРАТ продължава да търси под вола, телето ... хахахахаха


цитирай
2. apostapostoloff - А няма помощ и от братска Русия,
17.04.2020 10:10
защото там нещата са катастрофални. През миналия ден са установени още 3448 заразени руснаци.С това общият им брой става 28 000!

Руснаците отново участват в любимата им игра- съревнование със загнилата Америка. Да видим сега кога руснаците ще стигнат американците.
цитирай
3. ok3223 - ПОСТАНАВКАТА Е ИЗКУСТВЕНА... С ГОТОВ ОТГОВОР.
17.04.2020 10:37
И ЕДНОЗНАЧНА.
И НЯМА НИЩО ОБЩО С ИСТИНАТА...
цитирай
4. vmir - Великолепие!
17.04.2020 15:10
Напълни ми душата да видя проверено онова, което сам си представях по подобен начин и се чудех дали не съм прекалено черноглед.

Главния извод е, че у нас няма политик, който поне да доближава полезните политически умения на Борисов.

Печалния извод е, че полезните политически умения у нас не представляват интерес за хората, които са изкушени от политиката и затова те дават пълен приоритет на повърхностния имидж пред смисъла и уменията, които стоят зад него.

Истински трагичния извод е, че изкушените от политиката са дотолкова честолюбиви или заслепени от жажда за власт, че са способни да намразят до дъното на душата си и да си обяснят по крайно неадекватен начин успехите на всеки, който значително ги превъзхожда.

Ако Бойко е неразбран от конкурентите си, и никой от тях не желае да се позаинтересува от резултатността на начинанията му, нищо добро не ни чака, освен произвола на словоблудстващи некадърници с претенции до небесата.
цитирай
5. getmans1 - Напълни ми душата да видя проверено ...
17.04.2020 18:45
анонимен написа:
Напълни ми душата да видя проверено онова, което сам си представях по подобен начин и се чудех дали не съм прекалено черноглед.

Главния извод е, че у нас няма политик, който поне да доближава полезните политически умения на Борисов.

... Вкрая на краищата китайската капка ще си свърши работата ... и някои ще разберат, че сталагмита не е най-удобното място за задника, народен
... в такива моменти опозицията може да спечели дори ако застане зад управляващите но тук разчитат на подкукоросването ... то и няма как иначе, докато народа не знае истината за войнишкото и септемврийското първоантифашистко въстание ... ПРОЧЕТИ НАПИСАНОТО ОТ Евгени Дайнов в АФЕРА ...

Печалния извод е, че полезните политически умения у нас не представляват интерес за хората, които са изкушени от политиката и затова те дават пълен приоритет на повърхностния имидж пред смисъла и уменията, които стоят зад него.

Истински трагичния извод е, че изкушените от политиката са дотолкова честолюбиви или заслепени от жажда за власт, че са способни да намразят до дъното на душата си и да си обяснят по крайно неадекватен начин успехите на всеки, който значително ги превъзхожда.

Ако Бойко е неразбран от конкурентите си, и никой от тях не желае да се позаинтересува от резултатността на начинанията му, нищо добро не ни чака, освен произвола на словоблудстващи некадърници с претенции до небесата.

цитирай
6. vmir - 5. getmans1,
18.04.2020 00:05
Явно за немалко хора по-важно е да недоволстват по техен си претекст и без да ги интересуват резултатите. Предполагам, че недоволството е израз на представата им за самореализация и надежда да бъдат забелязани, което намирам за адски тъпо. Няма да забравя през първите години на демокрацията, когато неадекватно бесни недоволства по измислени или безумни поводи разкъсваха всяко възможно единство. Опитвах да да убедя яростните дървени философи в баналната истина, че най-важно за политика е да решава проблеми и да изпълнява обещанията си. Претенциозните кандидат - умници ми отговаряха: "Ама това са си техни задължения!" Което ми разкри истината, че най-шумните и гласовити критикари изобщо не преценяват политиците по резултатите от работата им. От тогава видя ли запенен критикар, го поставям в категорията "непригоден за реална работа".
цитирай
7. getmans1 - ХА-ХА-ХА, СЕГА ВИДЯХ КОЛКО НЕЛЕП Е ...
18.04.2020 08:33
ХА-ХА-ХА, СЕГА ВИДЯХ КОЛКО НЕЛЕП Е КОМ 5 ... ПРОПУСНАЛ СЪМ ДА УТОЧНЯ КАКВО МЕ ИЗУМИ;
„Напълни ми душата да видя„ - ЕВГЕНИ ДАЙНОВ ДА КОМЕТНИРА т.е. да пише и КОМЕНТИРА в АФЕРА ... да не са сами СИМОВ и ДЪРЕВИЦАТА ... хахахахахах


анонимен написа:
Явно за немалко хора по-важно е да недоволстват по техен си претекст и без да ги интересуват резултатите. Предполагам, че недоволството е израз на представата им за самореализация и надежда да бъдат забелязани, което намирам за адски тъпо. Няма да забравя през първите години на демокрацията, когато неадекватно бесни недоволства по измислени или безумни поводи разкъсваха всяко възможно единство. Опитвах да да убедя яростните дървени философи в баналната истина, че най-важно за политика е да решава проблеми и да изпълнява обещанията си. Претенциозните кандидат - умници ми отговаряха: "Ама това са си техни задължения!" Което ми разкри истината, че най-шумните и гласовити критикари изобщо не преценяват политиците по резултатите от работата им. От тогава видя ли запенен критикар, го поставям в категорията "непригоден за реална работа".

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6080027
Постинги: 2743
Коментари: 26510
Гласове: 9637
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031