Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2020 07:07 - Азбучни истини за пътя на кирилицата от България към Русия
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 3381 Коментари: 24 Гласове:
14

Последна промяна: 28.05.2020 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           ... На когото това четиво му се вижда дълго, безинтересно, банално или не харесва
                             
този блог и неговият автор нека си гласува с минус и  ... друм.
                                                   
Хич да не си прави труда да коментира


                                    Изопачаването на фактите от историята не допринася
                                       за добрите взаимоотношения между двете страни



image

            За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена 
                                        изложбата „При изворите на славянската писменост“,
                              където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България.
                                                          Снимка: Площад Славейков

                                                           image


                                                         
Доц. д-р Тодор ЧОБАНОВ

                                                                       26.05.2020

                                                           Време за четене: 13 мин.

   
Днешната европейска политическа карта започва да се очертава в епохата на т. нар. Велико преселение на народите. Тогава отслабената от демографски и икономически трудности Римска империя е принудена да наблюдава появата и утвърждаването на редица нови държави, една от първите от които е Дунавска България, наследила пряко традициите на Велика България с център някъде по река Кубан.

Българите създават цяла серия държавни формирования Българии: Велика (Стара), Дунавска, Волжка, Куберова, присъстват политически на картата в Италия и солидно са представени в Аварския и Хазарския хаганат. Обяснението за огромния им държавотворен потенциал се крие във факта, че българската държавност в ранните си векове се формира в Прикавказието – контактната зона и под прякото влияние на три световни империи – Римската, Иранската (Персийска) и Степната (Тюркски хаганат).

Дълбоката българска древност е изпълнена с интензивни контакти със стари народи като арменци, грузинци и евреи. За разлика от тях славяните от многобройните славянски племена в Източна Европа нямат шанс и късно излизат на историческата сцена, макар и днес генетиката убедено да доказва, че славяните са пряко свързани с европейските скити и всъщност са старо индоевропейско население на източноевропейската гориста зона.

Изконен стремеж на славянските племена в V – VI век е да намерят по-благоприятни територии за живеене, тоест да се придвижат и установят на юг. В VI век големи групи славяни започват да се появяват на Балканите и да формират общността на Южните славяни, родствена най-вече с културата „Прага-Карчак“ и средното течение на река Дунав. В същия този VI век в днешна Украйна започва и успешно съжителство на славяни и българи в рамките на т.нар. „Пастирско-пенковска култура“. Решителното събитие за огромния славянски свят настъпва в следващия VII век, когато под водачеството на Аспарух българите създават продължение на Велика България по долното течение на Дунав – в област, която те добре познават от предходните векове на войни с империята или даже участие в нейните войни като наемници и федерати. Освен своите българи Аспарух води със себе си и славяни от източната група – факт, отдавна установен от археологическите проучвания. Съотношението българи-славяни в новата държава още от края на XIX век е предмет на безкрайни спекулации, но днес популационната палеогенетика недвусмислено сочи, че броят на двете групи е бил доста близък – следите им са доловими отчетливо в днешните българи в подобни пропорции.

Тази Дунавска България е всъщност първата ранносредновековна държава, в която славяните са чувствително представени, включително и във властта. За последното обстоятелство говорят както споменаванията на славянски аристократи във византийски и домашни извори, така и оформянето на „славянския въпрос“ като централен в българо-византийската конфронтация на Балканите през VIII – IX век. Българските владетели ни повече, ни по-малко искат да обединят в своята държава чрез мирни способи или завоевание всички славянски племена в съседство – както по границата с империята, така и на Западните Балкани и по Средния Дунав. Това е голям проблем за Византия, защото от времената на аварските нашествия насетне славяните са огромна част от населението в днешна Северна Гърция и Тракия. Именитият изследовател Валтер Пол с право смята, че всички сведения за заселвания на „авари“ в днешна континентална Гърция всъщност визират заселвания на славяни, които достигат и се установяват чак до Пелопонес.

В Сюлейманкьоския надпис на Омуртаг е очертана ситуацията в навечерието на делото на Кирил и Методий – България и Византия с подчертана трудност успяват да установят кой над кои славяни ще властва. В онези години на тридесетгодишно примирие във Византия се връща поетапно иконопочитанието и започва оформянето на онази политическа и духовна среда, която ще роди фигури като Солунските братя, а българските владетели продължават неуморно със завоеванията си – Омуртаг ще наложи властта си над още славяни по Средния Дунав, наследниците му ще продължат на югозапад, а в Тракия даже ще превземат Филипопол.

В годините около възкачването на престола на българския владетел Борис I във Византия преминавали от намерения към изпълнение на планове да усмирят съседите си със силата на словото и да разпрострат влиянието си чрез християнството върху целия славянски свят, по това време още езически. Това добре се вписвало и във формулираната мисия на империята да бъде основен агент на Христовата вяра на света. Конкретният поръчител не може да бъде посочен със сигурност, но ако се съгласим с датата по византийското летоброене за създаването на глаголицата според „За буквите“ на Черноризец Храбър – 855 г., най-вероятно това е логотетът Теоктист, управлявал Византия като регент на малолетния Михаил III в периода 842 – 855 г. и покровител на младия Кирил. Ако приемем датата по александрийското летоброене – 863 г., това трябва да е бил патриарх Фотий.

При всички случаи за задачата да се създаде нова азбука е избран именно Константин-Кирил Философ – водещ византийски интелектуалец и преподавател в „Магнаурата“, с богат дипломатически опит. Не е изключено замонашването на брат му Методий през 851 г., след кариера като управител на населена със славяни област край Солун, да е свързано с началото на работата по сложната задача. Ранната дата е далеч по-логичната, защото подобно мащабно дело едва ли би могло да бъде подготвено набързо след пристигането на пратениците на Ростислав Моравски във Византия през 862 г. При всички случаи по това време Киевска Рус още въобще не е създадена, а до обръщането ѝ в християнството остават още век и половина.

Без да се впускаме в подробности ще посочим, че славянското богослужение и глаголицата са разработени главно върху говора на славяноезичното население в Солунско, за което от „Солунската легенда“ от XI век ясно се вижда, че има българско етническо самосъзнание. С право се посочва произходът на братята от семейството на друнгария Леон (Лъв), с родители солунския първенец и Мария, славянка, както и легендарната реплика на императора, че солунчаните гладко говорели „славянски“. Този „славянски език“ в IX век вече се налага като основния говорим език в Езическа България, т.е. това е всъщност добре известният ни старобългарски език, който малко по-късно ще получи и своята книжовна норма. Любопитен факт е, че когато Борис приема християнството от Византия през 864-865 г., не му е предложено като на Ростислав Моравски да получи от империята новата писменост, което вероятно означава, че всички ученици на братята са били заедно с Методий в Моравия. След смъртта му през 885 г. те обаче са изгонени от немското духовенство, въпреки че папа Адриан II през 867 – 868 г. e благословил книгите на глаголица и е признал новото богослужение за равнопоставено на гръцкото и латинското.

Ключовите ученици на Солунските братя – Климент, Наум и Ангеларий, след като са изгонени от Великоморавия, попадат в съседната България и са изпратени от българския управител на Белград при княз Борис I.

„Христовите изповедници се стремяха в България, за България мислеха и надяваха се, че тя ще им даде успокоение.“

Това изречение, изписано от ръката на охридския архиепископ Теофилакт през XII век ясно показва, че именно България, а не Византия спасява от забвение и разгром интелектуалната революция на Кирил и Методий. Текстът продължава с епизода, в който братята са радушно приети от Борис Кръстителя и са им осигурени всички необходими средства за продължаване на просветителската дейност. Точно това се случва – далновидният княз Борис оценява огромния потенциал на делото и дава началото на неговия следващ етап, осъществил се в средища като манастира край дворцовата базилика в Плиска и този в Равна, Провадийско, манастирите в Преслав, както и на други места из България, включително и Охрид, където Климент е изпратен като водеща духовна фигура.

Димитрий Хоматиан, охридски архиепископ от гръцки произход (1216 – 1234) и основоположник на култа към „Св. Седмочисленици”, пише, че първите преводи от гръцки Климент е направил на „тукашния български диалект“. Споменатият Теофилакт пък е този, който го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език“ (πρωτοςεν βουλγαρω γλοσση επισκοπος) и „най-учен мъж“ (ανηρλογιωτατος), а за Димитрий Хоматиан той е явно българин. Хоматиан пише за Климент:

„Пръв той заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известния учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ“.

Очевидно за византийското духовенство няма никакво съмнение какъв е езикът, на който се е развивало делото на Светите братя – (старо)български.

От района на средищата на българската държава Плиска и Преслав произлизат и най-ранните археологически свидетелства за проведената огромна реформа – създаването на втора азбука, която днес наричаме кирилица (първото регистрирано използване на името „кирилица“ е едва от XVI век). Сред тях особен интерес будят многобройните неофициални надписи от манастира в Равна на различни графични системи, които са дело на обучаващите се там млади монаси. Новата азбука е базирана на използвания в българската владетелска канцелария гръцки унциален шрифт, като към гръцките букви се добавят нужните допълнителни знаци – за характерни славянски гласни и съгласни – Б, Ж, Ц, Ч, Ш, Щ, Ю и др., общо дванадесет и повечето взети от глаголицата.

Двете азбуки функционират успоредно до XII век, когато кирилицата започва да измества глаголицата почти навсякъде. На двете азбуки в IX-X век се раждат редица ярки домашни произведения, създадени от Плисковско-Преславската книжовна школа, участник в която е и самият цар Симеон Велики. По това време започва и изграждането на култа към Светите братя, породен първоначално от техните ученици – автори на техните жития и пренесли във времето историческия спомен за тяхното дело.

И тук настъпват периодът и обстоятелствата, които са грубо подменени или въобще пропуснати в станалата скандално известна изложба. В края на Х век век Русия също приема християнството от Византия, макар и в „Йоакимовската летопис“ да е посочено, че още преди това Симеон Велики изпраща духовници и книги в Киевска Рус, вероятно на княз Олег (882 – 912) или на сина му Игор (912 – 945). Съпругата на Игор – Олга (945 – 969), е смятана от някои средновековни и съвременни руски автори за българка „от Плиска“ („Игорѧжєожєни [Ѻльгъ] въБългарѣхъ, поѧтъжє за нєгокнѧжнуѺльгу“), което не е невъзможно, особено като отчетем и появата на името Борис във владетелското семейство. „Началната руска летопис“ (Повесть временных лет) пък съобщава, че съпругата наКръстителя на Русия – Владимир I (980 – 1015), е българка (Борис и Глеб са синовете му „от българката“ –„от болгарыни“).

Въпросната Олга e първият християнин във владетелското семейство, създава нужните отношения с Константинопол, след като се покръстила там през 957 г., като според някои източници в свитата ѝ имало български монаси. Интересно е също, че синът ѝ княз Светослав (945 – 972), твърд езичник, се явява като голям враг на България, който напада страната през 968 г. и превзема Велики Преслав, като обаче след това възнамерява да пренесе столицата си именно в този град:

„Не ми е по сърце да живея в Киев. Искам да живея в Преславец на Дунав, там е центърът на моята земя, там се стичат всички богатства: злато, коприна, плодове от Гърция, сребро и коне от Унгария и Бохемия, кожи, восък, мед и роби от Русия“.

Светослав е убит от печенезите, а при Владимир I започва кръщението на Русия.

В Киев обаче няма как да възприемат гладко културата на православието от империята поради езиковата бариера – гръцкото богослужение е напълно неразбираемо дори за аристокрацията, точно както се случва половин век по-рано в България. Както признават много изследователи, разпространителите на грамотността в Русия в тази епоха били основно български духовници, които по различни пътища пристигали в Киевска Рус.

Руски археолози приемат, че най-старата съборна църква в Киев, т. нар. „Десетинна църква“, е строена по преславски образци – планът ѝ е точна адаптация на Дворцовата църква на Симеон Велики. Книжнината на Златния век е достигнала до нас именно поради факта, че веднага след 988 г. започнало усиленото ѝ използване и преписване в Русия. Особено се почитали творби като Симеоновите сборници. Интересен факт е, че благодарение на руските преписи, до нас е достигнал и „Именник на българските канове“. Очевидно българската история е представлявала голям интерес за Киевска Рус. Българи секат и монетите на княз Владимир I, което се доказва от кирилските текстове на златните образци, в които се използват старобългарските варианти на думите, а името на княза е предадено също на старобългарски („злато“ вместо руското „золото“).

Пренасянето на българската версия на православието с нейния „църковнославянски“ език (всъщност старобългарски) в Русия е отдавна установен и признат факт в световната наука. Достатъчно е да споменем само две мнения. Едното е на водещ руски учен – академик Лихачов, който заключава, че „България e люлката на славянската култура“, а „църковнославянският език, пренесен в Рус от България не само чрез книгите, но и устно – чрез богослужението, веднага става в Рус своеобразен индикатор на духовната ценност на онова, за което на него се е говорило и писало. България даде на източните славяни висшия слой на езика, „полюса на духовността“. За Лихачов Средновековна България е „държавата на духа“ (алюзия за Св. Дух от Троицата).

И докато Лихачов е разбираемо пристрастен като възпитаник на традицията, за която става въпрос, е подходящо да потърсим още една гледна точка – външна и лишена от емоции и политически страсти. Намираме я в работите на най-големия философ на историята през ХХ век, от малкото историци, изгрявали на корицата на сп. „Тайм“ – Арнолд Тойнби:

„България не е „пасивен реципиент“ на византийското културно „облъчване“, а „съперник на Византия“ в политическо и културно отношение. Усвояването на византийските образци не е механичен процес, а творчески. Като втори център на православната цивилизация, България посредством християнизацията и религията на българската църква и литературната и преводаческа дейност активно разпръсква просветата и културата сред славянските и други народи на Балканите и Източна Европа“.

Казано съвсем кратко – Русия получава през Х век православната култура от „Втория център“, което обяснява и огромната роля в следващите векове на връзката с България.

Търновската школа проектира духовното си влияние освен на Балканите (особено в Сърбия) и в Русия, а нейни възпитаници изиграват ключова роля в историята на руската църква и духовност – достатъчно е да споменем митрополитите Григорий Цамблак и Киприан Български, последният титулуван „Митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия“, при който се извършва сливане на митрополитските престоли на Киев и Москва. Наред с патриарх Фотий, Киприан е считан в Русия за един от „бащите на Православието“.

Премълчаването или изопачаването на тези факти при пренебрегване на собствените заключения даже на собствено руската научна традиция буди сериозно безпокойство, особено в контекста на тържествата за 24 май. Последните също са част от българския принос, тъй като са формирани именно у нас – при това като част от нашата възрожденска традиция в XIX век. Отричането или премълчаването на основните факти и реалности даже и в рамките на една популярна изложба по никакъв начин не допринася за развитието на нормални българо-руски отношения, даже напротив.
Площад Славейков
... 




Гласувай:
14



1. vencivaleri1951 - И кой спори по тази фактология
28.05.2020 09:01
Тук в написаното според мен е спорно да се говори за Светослав , като враг на България . Той като правнук на Борис първи и племеник на Симеон се бори за трона си
с познатите средства на онова време-правили са го много владетели и кандидати за такива преди и след Светослав. В историята няма ако, но дали щяхме да паднем под византийско и турско робство, ако Светослав бе успял да създаде династия?
цитирай
2. getmans1 - . . . Я вземи си оправи мерника, че да ...
28.05.2020 09:28
... Я вземи си оправи мерника, че да видиш гредата ... не се хващай за някаква сламка ... ако ти се спори със специалиста та, той ти е под ръка на жълтите плочки

vencivaleri1951 написа:
И кой спори по тази фактология ... Тук в написаното според мен е спорно да се говори за Светослав , като враг на България . Той като правнук на Борис първи и племеник на Симеон се бори за трона си
с познатите средства на онова време-правили са го много владетели и кандидати за такива преди и след Светослав. В историята няма ако, но дали щяхме да паднем под византийско и турско робство, ако Светослав бе успял да създаде династия?


... По-добре щеше да ми обясниш какво се случило на 25.05.41-ва ...
цитирай
3. krumbelosvet - Ще му се чуе гласа
28.05.2020 10:54
Скоро ще му се чуе гласа
цитирай
4. getmans1 - Скоро ще му се чуе гласа ...
28.05.2020 11:24
krumbelosvet написа:
Скоро ще му се чуе гласа



.l. - .l. - .l. - виж му гласа ...


цитирай
5. vencivaleri1951 - Защо да търся гредата, като съм съгласен с автора.
28.05.2020 14:03
Уточних мнението си за Светослав и нищо повече.
А на въпросът ти
През пролетта на 41 ва започват бомбардировките от страна на британците над нас. В паметта ми е останало, че се случва около ,,Кирил и Методий,, Може и да греша с датата, но фактът че си отиват над 4000 души, и няколко пъти по толкова се инвалидизират в различна степен остава. Сравних тези цифри с признатите от НС за репресирани / убити и политически затворници/ след 9 ти септември и загубите от бомбардировките се оказаха повече.
Факт е и че бомбардировките спират през есента на 44 та. Може би си струваше една фиктивна война през септември 44 та и малък по численост съветски контингент военни, след като се прекрати варварщината над нас. И това бе реплика към външния ни министър, който без никакви пълномощия направи декларация осъждаща Съветите през ВСВ. И хайде да видим болшинството от страните в тази декларация през ВСВ. Прибалтийските страни- до една с СС подразделения в страните си , Румъния - съюзник на Германия, с подразделения на Източния фронт, Унгария абсолютно същия случай, Полша със спорно поведение спрямо Хитлер , избила без подкана евреите си и готова по всяко време да внесе или подкрепи декларация срещу Русия. Чехия,.тя ми е странната в тази компания. Разпарчатосана с позволението на Запада, сьс заграбени територии дори от две от страните подписали декларацията- Полша и Унгария. Чърчил ще нарече поляците,, хиените на Европа,, след този акт. И разбира се Захариева. Споменавам името и защото подписва декларацията упълномощена може би от Плевнелиев!? Няма решение на НС, няма и на МС.
И какво е трябвало да бъде поведението на Съветите според деклаМаторите? Вероятно да капитулира пред Германия и многото и съюзници. Пречупен кръст над Кремъл, евреите на абажури и сапун, Захариева гутлайтер в Москва, Киев, Ленинград...Плевнелиев...е може и да го прежали...щеше да даде фира заради родата, а и сладко отмъщение заради метереоложката...:)

getmans1 написа:
... Я вземи си оправи мерника, че да видиш гредата ... не се хващай за някаква сламка ... ако ти се спори със специалиста та, той ти е под ръка на жълтите плочки

vencivaleri1951 написа:
И кой спори по тази фактология ... Тук в написаното според мен е спорно да се говори за Светослав , като враг на България . Той като правнук на Борис първи и племеник на Симеон се бори за трона си
с познатите средства на онова време-правили са го много владетели и кандидати за такива преди и след Светослав. В историята няма ако, но дали щяхме да паднем под византийско и турско робство, ако Светослав бе успял да създаде династия?


... По-добре щеше да ми обясниш какво се случило на 25.05.41-ва ...
цитирай
6. blackpredator - малийй Гетьо
28.05.2020 14:42
а какви неща пишат на латиница:
"Държавното обвинение в Каталуния напредва с бързи темпове и се нуждае от показанията на българския премиер. До момента е установено, чe oт 2013 г. в Иcпaния ca влeзли 5 млн. eврo прeз двe рeгиcтрирaни в Бaрceлoнa фирми – „Numin Invеst SL“ и „Еmmа BGS SL“, cвързaни c бившaтa мaнeкeнкa Бoриcлaвa Йoвчeвa, кoятo живeeлa в лукcoзнa къщa c бaceйн в Бaрceлoнa c 8-гoдишнaтa cи дъщeря, c бaщa cи Гeoрги и cъпругaтa му."
цитирай
7. petgrig - Пробвах да напиша
28.05.2020 16:04
коментар при Крумчервеносвет, както тук някои правилно го наричат. Познай дали видя бял свят:)
цитирай
8. vencivaleri1951 - Аз не знам какво прави идпанското обвинение, но нашето ме шашна за пореден път
28.05.2020 16:33


Паметна записка в която никой не отрича подписа си и в която записка се упоменава десетгодишен договор в който една от страните се задължава да превежда 20 млн годишно, а другата да съпортира / поддържа, ходотайства, осигурява защита, подкрепа/ пред държавна комисия , чийто предмет е регулиране на дадена дейност
И събиране вземания от тази дейност. Каква къща, какво либе. Всички знаем , че Борисов влезе богат в политиката и да подържа скъпо гадже не му е проблем. Тук обаче виждаме корупционна договорка за 200 млн. Няма как да се прави подобно ходотайства от и пред дребни чиновници.200 млн са контейнер с кинти и няма как да сработят без най - високоовластени хора. Само си представи, какви трябва да са парите които спестяваш от плащане, за да смажеш държавния апарат? Обвиняват Божков за неплатени такси, което е отново милиционерски прочит на законите. Неплащането на такси не е инкриминирани действие. Иначе повечето българи щяхме да сме ареста. Тоест таксите не са в ресора на Наказателното право, а в гражданското.
Паметната записка в този и вид обаче задължително трябва да бъде предмет на предварително производство Гешев обаче не я е и чел, защото ,,една жена,, му казала, че няма състав!? И пак казвам, каква Барселона, какви 5 млн.
И понеже говорихме за бомбардировките вчера, то за по малко от 10 години са били ликвидирани последиците от тях . Четейки тази записка на всеки трябва да стане ясно защо ,,Графа,, ,,Дондуков, още десет години няма да се направят като хората. Защо ще пропадат шосета и магистрали . Властниците ни са се оказали целите във фекалии, но ни убеждават катадневно, че това е нов продукт на ,,Шанел,,

quote=blackpredator]а какви неща пишат на латиница:
"Държавното обвинение в Каталуния напредва с бързи темпове и се нуждае от показанията на българския премиер. До момента е установено, чe oт 2013 г. в Иcпaния ca влeзли 5 млн. eврo прeз двe рeгиcтрирaни в Бaрceлoнa фирми – „Numin Invеst SL“ и „Еmmа BGS SL“, cвързaни c бившaтa мaнeкeнкa Бoриcлaвa Йoвчeвa, кoятo живeeлa в лукcoзнa къщa c бaceйн в Бaрceлoнa c 8-гoдишнaтa cи дъщeря, c бaщa cи Гeoрги и cъпругaтa му."
[/quote]
цитирай
9. getmans1 - . . . КОЙТО Е КРАЛ ОТ НАРОДНАТА ПАРА Е ...
28.05.2020 17:28
... КОЙТО Е КРАЛ ОТ НАРОДНАТА ПАРА Е ЗА ЗАТВОРА ... КАКТО И ТОЗИ КОЙТО РАБОТИ ПРОТИВ НАРОДА СИ ...

... пиша това с главни, че дано ти се набие в картуната ...


blackpredator написа:
а какви неща пишат на латиница:
"Държавното обвинение в Каталуния напредва с бързи темпове и се нуждае от показанията на българския премиер. До момента е установено, чe oт 2013 г. в Иcпaния ca влeзли 5 млн. eврo прeз двe рeгиcтрирaни в Бaрceлoнa фирми – „Numin Invеst SL“ и „Еmmа BGS SL“, cвързaни c бившaтa мaнeкeнкa Бoриcлaвa Йoвчeвa, кoятo живeeлa в лукcoзнa къщa c бaceйн в Бaрceлoнa c 8-гoдишнaтa cи дъщeря, c бaщa cи Гeoрги и cъпругaтa му."

цитирай
10. getmans1 - . . . . Защо да търся гредата, като съм ...
28.05.2020 18:10
vencivaleri1951 написа:
....Защо да търся гредата, като съм съгласен с автора...Уточних мнението си за Светослав и нищо повече.


... ЗАЩОТО, не Светослав е темата те, и затова смятам, че спамиш ... Всяческисе стремиш да я избегнеш и дори пренебрегваш заглавието с което съм уточнил нещата.

vencivaleri1951 написа:
А на въпросът ти
През пролетта на 41 ва започват бомбардировките от страна на британците над нас. В паметта ми е останало, че се случва около ,,Кирил и Методий,, Може и да греша с датата, но фактът че си отиват над 4000 души, и няколко пъти по толкова се инвалидизират в различна степен остава. Сравних тези цифри с признатите от НС за репресирани / убити и политически затворници/ след 9 ти септември и загубите от бомбардировките се оказаха повече.
Факт е и че бомбардировките спират през есента на 44 та...


... ХА-ХАА, тук вече ме „убиваш„ с изтрел в крака ... ПИСАЛ БИЛ ЗА
БОМБАРДИРОВКИТЕ БЕЗ ДА ЗНАЕ КАК И КОГА СА ЗАПОЧНАЛИ ... дрън-дрън
... И още нещо, МВнР има право на това което е направила ЗАХАРИЕВА, с гласуване за подкрепа на тази декларация само с решение на ПРАВИТЕЛСТВОТО ... впрочем в тази декларация НИКЪДЕ НЕ СЕ ОСПОРВА ПРАВОТО на СССР да води тази война КАТО ДОРИ В МОМЕНТА СЕ ОПИТВАШ ДА МАНИПУЛИРАШ.

ЗЛОБАТА ТИ ТОЛКОВА ТЕ Е ЗАСЛЕПИЛА, че чак си забравил историята и факти които тук от години дебатира ме и ТИ СИ БИЛ НАЙ-АКТИВНИЯТ В ТЯХ ... БОМБАНДИРОВКИТЕ започват на 06.04.41-ва С ТРИ НАБЕГА НА Югосвската авиация ПОСРЕД БЯЛ ДЕН ... Вечерта за около час се включва АНГЛИЯ.

getmans1 написа:
... Я вземи си оправи мерника, че да видиш гредата ... не се хващай за някаква сламка ... ако ти се спори със специалиста та, той ти е под ръка на жълтите плочки.


... ТИ, аверче, се мислиш за много умен и се измъкваш с лафа „ такива са били тогава методите„ но УДОБНО забравяш, че това важи за всички ... за нашите, за вашите и за ... онези, които и да са те.
цитирай
11. get - До 10. getmans1 - Бе аратлик-Радо, докато ме е нямало - ЧЕРВЕНИТЕ ГНУСОФИЛЧЕТА гледам съвсем са се изТРОЛлили ?
28.05.2020 19:10
getmans1 написа:
vencivaleri1951 написа:
....Защо да търся гредата, като съм съгласен с автора...Уточних мнението си за Светослав и нищо повече.


... ЗАЩОТО, не Светослав е темата те, и затова смятам, че спамиш ... Всяческисе стремиш да я избегнеш и дори пренебрегваш заглавието с което съм уточнил нещата.



- Та да взема да им припомня КАКВО ОБЯСНИ другарката-професор Искра Баева(знатна членка на Евразийския клуб в Софийския университет) ЗА СИТУАЦИЯТА ... БЪЛГАРИЯ-СССР след САКРАЛНИЯТ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ НЕ-БЪЛГАРИ "Девети-Септември"?

Цитирам САМО ЗАГЛАВИЕТО - което показателно, КАКВО ОБЯСНЯВА ортодоксалната комунистка-историчка Искра Баева?

"Съветската армия е ОКУПАЦИОННА ЗА БЪЛГАРИЯ, но е освободителна за Европа."

Ама, ДЕ ТОЛКОВА АКЪЛ - ОТ ЧЕРВЕНИ, С ПРОМИТО ОТ СЪВЕТСКА ПРОПАГАНДА ТРОЛОВЕ - да разшифроват "ЕНИГМАТА" В ДУМИТЕ на професорката ?! :)))

- Апропо, наскоро намерих ЕДНО КЪМ ЕДНО В СЪВЕТСКИТЕ АРХИВИ ... на колко МИЛИОНА ЛЕВА Е ВЪЗЛИЗАЛО - ОКУПАЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ - ПРИ ПЛАЩАНИЯ ПО ИЗДРЪЖКА НА САВЕцКАТА АРМИЯ "ОСВОБОДИТЕЛКА"?
- Някой може ли да предположи НА КОЛКО СТОТИЦИ МИЛИОНА ЛЕВА - Е ВЪЗЛИЗАЛА ТЯ ?

То като се замисли човек ВЪРХУ КАЗАНОТО ОТ ПРОФЕСОРКАТА ... дали нямаме основания, както направиха други държави - ДА ИСКАМЕ ДА НИ СЕ ПЛАЩАТ "ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА НЕПРАВОМЕРНА ОКУПАЦИЯ ОТ СЪВЕТИТЕ за СЛЕД "ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ - 44-та" ?

Та приключвайки, ще попитам ТЕЗИ ТРИ ЧЕРВЕНО-РУСКИ ТРОЛЧЕТА?
Какви хора сте вие бе ... хем ви бият, хем ви ТАКОВАТ ... а вие накрая и В ЛЮБОВ СЕ ОБЯСНЯВАТЕ НА НАСИЛНИКА СИ? ... туй само ЧОВЕК С МИСЛЕНЕ НА мазохист ИЛИ на комунист - може да го прави :))) ?!
цитирай
12. getmans1 - коментар при Крумчервеносвет, ...
28.05.2020 19:22
petgrig написа:
коментар при Крумчервеносвет, както тук някои правилно го наричат. Познай дали видя бял свят:)


... Ава и твоето, луда работа ... с глава гранит може да разбиеш на Крумчервеногъзи простотиите, не ...
цитирай
13. getmans1 - ДО - 11. get - До 10. getmans1 - Бе аратлик-Радо, докато ме е нямало - ЧЕРВЕНИТЕ ГНУСОФИЛЧЕТА гледам съвсем са се изТРОЛлили ?
28.05.2020 19:34
... Ами ГЕТ, аз я бях предвидил тая ситуация ама те ... нямат начесване бе.

... 1951 много бързо го хваща амнезията като чуе за Русията си ... дори и Светослав как защитава ... сигурно съжалява за неуспеха му ... сега българи нямаше да има и проблемнямаше да има.
цитирай
14. get - До 13. getmans1 - А-а-а за червеното-Вени(.)ту ... да ти кажа ЗА НЕГО ТРЕБЕ ДА СЕ ПИШЕ: Или лошо, или нищУ-у-у - Щот?
28.05.2020 20:36
getmans1 написа:
... Ами ГЕТ, аз я бях предвидил тая ситуация ама те ... нямат начесване бе.

... 1951 много бързо го хваща амнезията като чуе за Русията си ... дори и Светослав как защитава ... сигурно съжалява за неуспеха му ... сега българи нямаше да има и проблемнямаше да има.


Пет пъти му се повтори КОЛКО СА ОБЩО БРОЙКИТЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ - КОИТО ТЕ ПРОВЕЖДАТ НЕ БЕЗ СЪУЧАСТИЕ И "БРАТСКИ СССР" - Амъ Той?

Харесал си ги е тези едни ЧЕТИРИ ИЛЯДИ и надоле(до истинската цифра: 1828) не иска да сваля? :)))

Ми как ще сваля - някак си несериозно е? Щот само с АТЕНТАТА В ЦЪРКВАТА "СВЕТИ КРАЛ" - българските руснаци ОТ ЕДНАЖ САМО - СА ИЗБИЛИ къде ТРИСТА ЧОВЕКА БЪЛГАРИ ?
Така че АМЕРИКАНСКА ИМ РАБОТА ... при толкова бомби хвърлени 44565 бр. - даже и ДВЕ ИЛЯДИ БЪЛГАРИ НЕ УСПЕЛИ ДА ИЗБИЯТ? ... Докато руските-българи ЗА КОИТО РИВАТ, Венци и Ко ... само С ЕДНА БОМБА ПРЕДСТАВИ СИ - ТРИСТА ЧОВЕКА НАЕДНЪЖ СА ПРАТИЛИ НА ОНЯ СВЯТ?

- Таз "висока-БОМБЕНА-ефективност" при АТЕНТАТА го отдавам на факта, че тя е била СЪВЕТСКА, а не "американска" НАПРАВА?!
- Ти Аратлик, как смяташ? ... Каква, като направа, ще да е била БОМБАТА от Атентата през 1925 год.?

А за инструктурите "при направата й" - засега няма да коментирам!
цитирай
15. cortana - Гети, привет и!! :)
28.05.2020 22:16
:)
цитирай
16. getmans1 - . . . Ами ГЕТ, аз я бях предвидил тая ...
28.05.2020 22:23
get написа:
getmans1 написа:
... Ами ГЕТ, аз я бях предвидил тая ситуация ама те ... нямат начесване бе.

... 1951 много бързо го хваща амнезията като чуе за Русията си ... дори и Светослав как защитава ... сигурно съжалява за неуспеха му ... сега българи нямаше да има и проблемнямаше да има.



- Таз "висока-БОМБЕНА-ефективност" при АТЕНТАТА го отдавам на факта, че тя е била СЪВЕТСКА, а не "американска" НАПРАВА?!
- Ти Аратлик, как смяташ? ... Каква, като направа, ще да е била БОМБАТА от Атентата през 1925 год.?

А за инструктурите "при направата й" - засега няма да коментирам!


... ГЕТ, не бомбата и не патрона ... по-важни са ръчичката и главичката, особено главичката ... Геройско занимание е войната но определено е мръсна че много невинни цилни жертви бе, ... ей на „умиротворена„ от Путин Сирия ... мир няма а цивилните жертви сигурен съм, че са повече от всички формени взети заедно, а за бежанците и дума да не става ...

цитирай
17. getmans1 - :) ЗДРАВЕЙ КОРТНИ, . . . нищо не ...
28.05.2020 22:26
cortana написа:
:)


ЗДРАВЕЙ КОРТНИ, ... нищо не каза по темата ... сигурно от милосърдие, че да не се комплексират некои ... ПРИЯТНА ВЕЧЕР...
цитирай
18. krumbelosvet - Драги getmans1,
28.05.2020 22:35
Тая фигура .I. е ЕДИНСТВЕНОТО, което колегата колевн38 е измислил сам, а не е копи-пействал. Не е гот да крадеш от човека.
цитирай
19. getmans1 - Тая фигура. I. е ЕДИНСТВЕНОТО, к...
28.05.2020 22:53
krumbelosvet написа:
Тая фигура .I. е ЕДИНСТВЕНОТО, което колегата колевн38 е измислил сам, а не е копи-пействал. Не е гот да крадеш от човека.


... грешиш, отделно от това ... .l. - .l. - .l. ... ТРОЙНИЯТ ДИКИШ Е МОЙ ПАТЕНТ


цитирай
20. starforlife - Далечни добрутровски наздравици.
29.05.2020 05:17
Радо, както ти казах при мен:
Я не се излагай. Какви са тея микроскопични пишленца.
Ей така ни отива на нас:

...( ° )...
...|....|...
...|....|...
(..)...(..)



..######......########.....###............########...
.##.......##...........##..........##..##..........##...........##
.##......................##.........##.....##........##...........##
...######..........##........##........##.......########.
..............##........##......#########.....##........##..
.##........##........##......##............##.....##..........##.
..######..........##.....##..............##....##............##
цитирай
21. krumbelosvet - Дойдохме си на думата.
29.05.2020 07:06
Така става оживен чат, а не с разни академични сухотий.
Сега (както често започват мислите на Звезда-на-блогов-живот),
най-после си дойдохме на думата. Да си ги мерим задочно.
Демек да се надлъгваме.
цитирай
22. getmans1 - . . . ЧУДО СЕ ЧУДЯ, . . . ТОА МУНЧО ДЪЛ СИ ...
29.05.2020 08:27
... ЧУДО СЕ ЧУДЯ, ... ТОА МУНЧО ДЪЛ СИ ЗАСЛУЖА ТРУДА - поне за мен си е, труд...


starforlife написа:
Радо, както ти казах при мен:
Я не се излагай. Какви са тея микроскопични пишленца.
Ей така ни отива на нас:

...( ° )...
...|....|...
...|....|...
(..)...(..)



..######......########.....###............########...
.##.......##...........##..........##..##..........##...........##
.##......................##.........##.....##........##...........##
...######..........##........##........##.......########.
..............##........##......#########.....##........##..
.##........##........##......##............##.....##..........##.
..######..........##.....##..............##....##............##

цитирай
23. cortana - :):):)))
29.05.2020 11:41
krumbelosvet написа:
най-после си дойдохме на думата. Да си ги мерим задочно.
Демек да се надлъгваме.
На мен малко ми е непонятно как 70+ ще си ги мерят с 50-, ама нейсе!! :):):)
И подчертавам, че дори не говоря да си мерят
...( ° )...
...|....|...
...|....|...
(..)...(..)

:):):)))
цитирай
24. shtaparov - Измамниците и съчинители на ...
29.05.2020 15:33
Измамниците и съчинители на "нова" история в тази страна не са рядкост,всъщност те са правило.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6073628
Постинги: 2742
Коментари: 26496
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031