Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2020 06:57 - ПРЕВРАТЪТ - 09.06.1923-та ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 3483 Коментари: 25 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
...

В навечерието на 9 юни – болшевизмът като генератор на преврати и насилие

Цанко Церковски призовава: С комунистите час по-скоро трябва да се скъса „единния фронт"


    image


Ръководителите на Деветоюнския преврат в дома на Иван Русев (по-късна възстановка). От ляво надясно: Димо Казасов, Кимон Георгиев, Никола Рачев, Янаки Моллов, Иван Вълков, Александър Цанков, Христо Калфов, Иван Русев, Петър Тодоров, Цвятко Бобошевски.

 

Виолета К. Радева 

Противно на общоприетото мнение, че разправата с духовния, културен и политически елит започва след окупацията на  Царство България на 8 септември 1944 г. от съветската армия, ще кажа, че този процес на геноцид започва много по-рано, още към края на Първата световна война, когато тесните социалисти/комунисти и леви земеделци се опитват да променят държавния строй.
България се намесва във войната с надеждата да осъществи своята свещена цел – националното обединение. На фронта обаче комунистите започват усилена разложителна дейност, която демобилизира изтощените от няколкото поредни войни български войници, покосявани от болести и недохранване. Явява се и нов, разрушителен за нашия народ фактор – болшевишкият октомврийски преврат през 1917 година.

„Износът на революция” 

по много причини е ориентиран главно към Балканите. С обединени сили комунисти и земеделци предизвикват през септември 1918 г. войнишки бунтове. Известна е широката антивоенна, антиправителствена дейност на БЗНС, по-конкретно на земеделския трибун Александър Стамболийски. 
Убеден републиканец, той се противопоставя на участието на България в Първата световна война. Когато Австро-Унгария обявява през 1914 г. война на Сърбия, в Народното събрание депутатът Стамболийски прави скандално изказване като заявява, че се моли за сръбската победа. На протестите и виковете, че е национален предател, той отвръща: „В момент като настоящия, когато са застрашени наши братя южни славяни, аз не съм нито сърбин, нито българин, аз съм южен славянин”. През 1915 г. влиза в открита разпра с цар Фердинанд, защото е против присъединяването на страната към Централните сили. Отстранен е от парламента и е осъден на доживотен затвор. 
През септември 1918 г., когато избухват войнишките бунтове, Стамболийски е освободен от затвора, за да успокои дезертиралите войници. Но под влияние на Райко Даскалов той обявява края на монархията и провъзгласява т.нар. Радомирска република. За щастие в подстъпите към София бунтовниците са спрени и „революцията” пропада. Стамболийски се укрива, но през декември 1918 г. е амнистиран заедно с повечето участници, предимно селяни.
Установяване на пролетарска република (диктатура на пролетариата) е 

заветната цел на комунистите

 На 2 октомври 1919 г. е открито първото заседание на XVIII Обикновено народно събрание. Министър-председателят Теодор Теодоров чете тронното слово. В стенографските протоколи е записано, че през цялото време комунистите викали: „Долу монархията! Да живее съветската република!” Към групата на комунистите се присъединили и няколко широки социалисти със скандирания „Да живее народната република!” Следователно на широките социалисти дължим изобретяването на „народната република”, макар те да са изглеждали поне малко по-образовани и по-интелигентни от „тесните” – комунистите.
След войната земеделците, прегърнали също идеите на руските болшевици за диктатура, но диктатура не на пролетариата, а на селяните, поемат властта. Сред първите жертви са българите от Вардарска Македония, останала, по силата на бременния с бъдещата голяма световна война Ньойски договор, в рамките на Сърбо-хърватско-словенското кралство (СХСК). Те са подложени на жесток, интензивен режим на асимилация от сърбите. Възражда се ВМРО и се възстановява четническото движение. Хиляди българи от Македония потърсват след войната спасение в пределите на стара България. Те не могат да не симпатизират на подновената борба срещу сръбските асимилатори. Нито да стоят със скръстени ръце. Сърбия протестира и натиска правителството на Александър Стамболийски да неутрализира подготвяните в България чети, както и да се задължи да не предприема каквито и да са действия, поддържащи будно националното самосъзнание на българите от Вардарска Македония. Ал. Стамболийски е убеден, че Македония е завинаги загубена за България и бъдещето е на автономна Македония в състава на южнославянска федерация, в която да влезе и България. Така по същество той приема белградската доктрина за „интегрална Югославия”. Това е тежък удар върху националната психика, тъй като се оказва, че са били абсолютно напразни стотиците хиляди жертви, дадени от българите в усилията за национално обединение. Интелигентните слоеве на населението, съставени в голяма част от българи, чиито корени са от останалата под сръбската деспотична власт Македония, трудно се примиряват с тази политика, възприемана като национално предателство. 
От 1 до 17 март 1923 г. в Ниш заседава смесена комисия, която да уточни мерките на двете правителства, гарантиращи пълното затваряне на границата между Царство България и изкуствено създаденото голямо кралство. С тъй наречената Нишка спогодба са съгласувани драстични мерки, осигуряващи спокойствието на сърбите при провеждането на терора и асимилацията на македонските българи. Това споразумение ескалира напрежението в България до опасни граници. Срещу него се обявяват всички опозиционни партии, а ВМРО издава смъртни присъди на министър-председателя Стамболийски, на членовете на кабинета му, на окръжни управители, на някои депутати. Настроенията срещу земеделското правителство още от началото на самостоятелното управление на БЗНС са и заради действията на т. нар. Оранжева гвардия. 
В края на 1921 г. крайно лявото крило в БЗНС създава таен Комитет за селска диктатура, в който влизат Крум Попов (кмет на София), Стоил Стефанов (началник на държавна сигурност), Стоян Калъчев (главен редактор на в. „Земеделско знаме”), Спас Дупаринов, Димитър Кемалов и други видни земеделци на ключови държавни позиции. На 31 октомври 1922 г. с тайно окръжно на Постоянното присъствие на БЗНС е оповестено създаването на Земеделска народна гвардия с главнокомандващ Райко Даскалов.  Масло в огъня налива разправата на „цвеклопроизводителите” – отрядите на Оранжевата гвардия от Северна България – с политиците от Народния блок, жестоко малтретирани и заплашени за живота си. Впрочем, още преди това, на 21 май 1922 г., е убит председателят на Народния сговор Александър Греков – дипломат, публицист, общественик, син на министър-председателя Димитър Греков. През юли е убит Пандо Чуклев, също виден член на Сговора. Бежанците от Македония са предадени на сръбските власти, а те унищожават безмилостно хиляди, други хиляди са разпръснати из вътрешността на кралството. 
Два месеца след Нишката спогодба и малко повече от месец след предсрочните парламентарни избори, проведени по специално приет, облагодетелстващ БЗНС закон, както и в условията на терор от страна на Оранжевата гвардия, Военният съюз извършва държавен преврат, а македонците изпълняват смъртната присъда на сваления министър-председател. 

Следва метежът,

 организиран от комунистите през септември 1923 година. Подбудителите му Георги Димитров и Васил Коларов още с първите залпове побягват във Виена, а метежът е потушен от войската.
В кървавата авантюра участват и много земеделци, останали верни на своя обаятелен водач Александър Стамболийски. Превратът на 9 юни 1923 г. ги зашеметява с бързината и жестокостта, с която е осъществен и само на отделни места сдружени земеделци се опитват да защитят свалената законна власт. Затова комунистите, подтикнати от болшевиците в Москва към въстание, успяват да привлекат най-левите от тях. Не бива да забравяме, че в БЗНС, роден най-напред като съсловна организация и превърнат в политическа партия от Стамболийски, има членове с доста различна ориентация. Съществува както ляво крило – антимонархическо, републиканско, така и десни по своите разбирания земеделски политици. Не е случайно, че цялата история на БЗНС като партия е богата с шумни разцепвания, с различни „крила и перца”. За вътрешната противоречивост на земеделското движение бегла представа можем да добием от съдбата и прозренията на един от неговите лидери.
Сред най-видните дейци на Съюза е Цанко Бакалов-Церковски. Започнал като член на БРСДП и пропагандатор на социализма, той става инициатор за създаването на БЗНС и убеден привърженик на идеята, че селяните, които са гръбнакът на държавата, са призвани да я управляват, за да пресекат експлоатацията им от спекулантите-прекупвачи. Типичен представител на будния селски човек, учител в търновските села, журналист, талантлив поет на селски идилии, той се издига със собствените си сили, ум и талант. Многократно избиран за народен представител, Цанко Церковски става министър както в двете коалиционни правителства на Теодор Теодоров, така и в двата самостоятелни кабинета на Александър Стамболийски – общо от 17 октомври 1918 г. до 16 март 1923 година.

След преврата на 9 юни 1923 г., извършен от професионалните превратаджии Кимон Георгиев, Димо Казасов и Дамян Велчев, Цанко Церковски е арестуван. Лошите условия в затвора и тревогите влошават и без това разклатеното му здраве. След 19 месеца затворнически живот на 5 януари 1925 г. той е освободен. Но съдбата е подготвила друго. След атентата в катедралата „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г. много комунисти и земеделци единофронтовци, замисляли и подготвяли в емиграция въстание след неуспелия септемврийски метеж през 1923 г., са арестувани и съдени. Арестуван отново е и Цанко Церковски. Освободен е от затвора в началото на пролетта на 1926 г., вече много болен. Умира в София на 2 май, без да се е порадвал на разцъфтялото поле в Бяла черква. „...Като че ли всички се бяха наговорили да искат сметка от него за прегрешенията на последния наш кабинет, като забравяха най-важното, че в тоя кабинет той не беше вече министър“ – пише дъщеря му Севдалина в предговора към издадените от нея през 1932 г. „Писма от затвора“.
Времето, прекарано в Централния затвор и после в арестантското отделение на Александровска болница, е време за преоценка на хора, стойности и идеи. Политиката, драматичните събития в БЗНС и трагичните дни, изживявани от България, обземат изцяло съзнанието на Цанко Церковски. От килията вижда много неща в истинската им светлина, разбира много от трагичните грешки и заблуждения. В тези дни той прозира гибелния път, по който тласкат съюза земеделците единофронтовци.
В писмо до Петко Д. Петков от 5.ХII.1923 г. пише, че се радва, дето групата е от нови хора, „които със смела ръка могат да турят край на миналото и едно разумно начало на бъдещето. Ней не тежи никъде грях на миналото и само тя може да стори това“. Съветът му е да започне издаването на нов вестник с нова физиономия, който да тури ново „разумно начало“ и в никакъв случай да не се одобрява политиката на емигрантите земеделци в Прага: „Осъждали сме това в нашите противници от тук... не бива да се пише с език буен и предизвикателен. В печатно и устно слово сдържаност и успокоение трябва да се цели“. Церковски препоръчва още вратите на съюза да се отворят и за земеделци по убеждения, а не само по занятие, защото интелигентни хора трябват и в управлението. „Повече да се сектантствува не може“, убеден е поетът политик. Но най-важните му наставления са: „С комунистите 

час по-скоро трябва да се скъса „единния фронт“, 

ако искате да се не обезличиме като организация на дребните собственици. Не трябва да се забравя, че те са за общото владение на имотите, а не за частното. Докато съществува тая разлика между тях и нас, общност не може да има“. За нещастие на България „единофронтовските“ сили надделяват. Плодовете, отгледани от тях, се оказаха не само горчиви, но и отровни.
В обстоен анализ на вътрешнополитическото положение в страната след деветоюнския преврат, където упреква правителството в дилетантщина и непознаване живота на народа, Ц. Церковски съветва другарите си от временното Постоянно присъствие на БЗНС сектантството да замре, „догмата трябва да замлъкне и пред вас трябва да остане само чистият и измъчен образ на България, която ни знае за свои синове и ние нея за своя рождена майка“. И още: „Не злоба, не мъст, не лични амбиции трябва да ви ръководят в решенията, а любов към родината и здравият разум, който в такива съдбоносни моменти не еднъж се е проявявал“.
Усилията му от затвора да вразуми съмишлениците си, да събуди чувството им за отговорност пред родината остават безплодни. Темата за „единния фронт“ го занимава многократно. На Николай Петрини пише: „Единен фронт с цената на един вътрешен фронт – не е ли нелепица това? А можеше да се избегне тоя вътрешен фронт, ако Грънчаров беше надвил в себе си червея на самолюбието“. Опитва се да вразуми и самия Грънчаров на 26.XI.1924 г., като сочи и личните мотиви, които го движат, и идеологическите последствия от т. нар. единен фронт. За него „книжните построения на руските комунисти“ са обречени на неуспех, те неминуемо, макар и след време, ще претърпят изменения. Той му сочи и „грамадните принципни различия“ между комунистите и земеделците и прозира, че „да крепиш тоя фронт значи съзнателно да подхранваш надеждата за селско-работническо правителство в България и да нанесеш пакост на съюза“.
Предупрежденията на Цанко Церковски остават обаче глас в пустиня. Насъсквани от външни сили, враждебни на България, подхранвани морално и материално от вечните врагове на отечеството ни, земеделците единофронтовци заедно с комунистите продължават да рушат държавата. Техните „съюзници“ ги употребяват като маши. Агентът на КГБ Кимон Георгиев, заедно с другите професионални превратаджии Димо Казасов и Дамян Велчев, осъществиха и преврата на 9 септември 1944 година. А след като окончателно завземат властта и започват 

усилената болшевизация на България,

 комунистите се разправят не само с буржоазните политици, но и с единофронтовците Г. М. Димитров, Никола Петков и техните съмишленици. Съдбата спестява на Цанко Церковски покрусата да види сбъдването на своите мрачни пророчества.
Всеобщ закон е, че на всяко действие има противодействие. Въпросът е да се установи първоначалното действие. Като обсъждаме в наше време извършения на 9 юни 1923 г. преврат, белязан с поредното след освобождението жестоко убийство на български министър-председател, трябва да си дадем сметка на каква заплаха е бил противодействие този преврат. Да си дадем сметка, че в основата на насилието е разложителната, подмолна дейност на българските комунисти и на донякъде болшевизиралите се леви земеделци.  


... 



Гласувай:
7



1. vencivaleri1951 - Александър Стамболийски и опасност от болшевизация!?
09.06.2020 07:53
Алкохолът не прощава никому Радева!

Последният , който би искал подобно развитие на страната/болшевизиране/ е народният и земеделски трибун Стамболийски. Та и това една от причините за острото противопоставяне между земеделци и социалисти/комунисти . Опасенията за пренос на болшевишните идеи и у нас карат Стамболийски да не възобнови дипломатически отношения с наследника на Русия-СССР. Разоръжаването на четите, Нишката спогодба-без тези движения България е заплашена от окупация и това се вижда от факта , че Цанков не се отказва нито от спогодбата, нито от разоръжаването на четите. Впрочем превратаджиите не се отказват от нито една от реформите на Стамболийски-Аграрната, Строителни войски, Образователната...
Целият преврат е да се осуети съдът срещу виновниците за военната авантюра на страната и гешефтарите забогатели от войната -недоставяйки храни , облекла и амуниции на фронта или доставени но в лошо качество за фронта. То войнишкото въстание , главно е и за това. Този съд , който започва след всенародно допитване би бил началото на края на Кобургите и Борис намира необходимите хора/главорези , които да спасят монархията. И го прави с цената на разделението и до днес на нацията. 40 години по късно 9 септември ще бъде реплика на 9 ти юни. Черни забрадки ще сложат тези жени , чиито бащи, мъже , братя и синове окървиха България в услуга на Кобургите. Да наричаш предател човек който е бил визионер и е предвиждал много добре какво ще се случи с България след войната и е осъден на доживотен затвор, че е бил прав, и заклан , че е поел върху плещите си товарът на министър председател в победена страна е изнасилване на историята и справедливостта. И в тази деветоюнска касапница загиват не само комунисти и земеделци, а и антитакива-Хербст, Ламби Кандев...Загиват всички които са ужасени от садизма на превратаджиите и имат смелостта да го кажат на висок глас
цитирай
2. getmans1 - АКО ЩЕ КОМЕНТИРАШ ПРАВИ ГО КАТО ИНТЕЛЕГЕНТЕН ЧОВЕК ... С такива дрънканици бегай при ЧП ... там, признанието ти е гарантирано
09.06.2020 08:13
vencivaleri1951 написа:
Алкохолът не прощава никому Радева!



... Сега тази е ПИЯНИЦА, преди известно време една друга Г-жа беше много „дашна„ а Хр. Христов една ли не ЖИГОЛО а по преди и за други автори НЕЛИЦЕПРИЯТНИ епитети и ОБИДНИ квалификации ... ХАЙДЕ БЕ, спри се вече БЕ ...

САМО ОКОЛО ТЕБЕ ЛИ СА СТОЙНОСТНИТЕ ХОРА, В ТВОЯ КРЪГ ВСЕ ИНТЕЛИГЕНТНИ, ХАБИЛИТИРАНИ, ЧЕСТНИ ДОБЛЕСТНИ И Т.Н.

цитирай
3. getmans1 - ЗА аргументи, не КОМШИЙСКИ клюки и лакърдии ... за това е този постинг
09.06.2020 08:24
„Професионалните историци в периода до 1944 г. разглеждат
събитията от 9 юни като спасителна акция за страната

- като "един военен акт, чрез който по най-безболезнен начин да се отстрани правителството на Стамболийски и да се състави друго популярно и общонародно правителство, което да спре противодържавните удари и да възстанови нормалния ред и доверие между всички обществени сили и групировки, които са за реда, спокойствието и мирното развитие". Това твърди Н. Станев в "История на нова България. 1878-1941".

„След 9 септември 1944 г. историците Д. Косев и Я. Йоцов естествено възприемат
оценките на Коминтерна и неговите резиденти Г. Димитров и В. Коларов, и определят деветоюнските събития като "военнофашистки преврат", срещу който се е надигнало "масово народно въоръжено движение" или "въстание", но стихийно, без предварителна подготовка, без общо ръководство и без обща цел. В съпротивата участвали 100 000 селяни и са избити "стотици комунисти и земеделци". През 1956 г. се появява монографията на Йоно Митев, която казва всичко със заглавието си: "Фашисткият преврат на девети юни 1923 година и Юнското антифашистко въстание".

...Трудът е класически пример за сътворяване на история със задна дата ... за това, как абсолютно периферни факти и събития са хиперболизирани и изведени като водещи и определящи
цитирай
4. getmans1 - Учили сме, че след преврата въпреки ...
09.06.2020 09:06
Учили сме, че след преврата въпреки липсата на организация и единно ръководство, множество хора в страната се вдигат на въоръжен бунт наречен от комунистическата историография ЮНСКО СЕЛСКО АНТИФАШИСТКО ВЪСТАНИЕ - Кратка история на България 1968 г. ... това пък по-късно също е ревизирано защото влиза в противорече с другото въстание наречено ПЪРВОТО АНТИФАШИСТКО.

Но по обичайния комунистически приом и на него му се приписва масовост, стотици хиляди възстанали и удавяне в кръв и терор а истина е, че действително е имало бунтове на доста места но ни най-малко не са масови а в цялата страна загиналите са 35. Всъщност цялата тази работа наречена гръмко с въстание е нормалното противодействие на верни на СТАМБОЛОВ привърженици а като време съвсем кратковременно дейсвие.
цитирай
5. apostapostoloff - Алкохолът наистина не прощава!
09.06.2020 09:23
Доказателство за това са дегенеративните процеси в мозъка на сърбина Вуте. От злоупотребата с руска водка, мозъкът му съвсем се размекна.

И не се усеща дегенератът, че ни пробутва разни вмирисани комунистически партенки. Да, ама няма балами, които да слушат тези фалшиви и изтъркани плочи...

И още нещо! Никъде не се споменава за кражбите, злоупотребите, мошеничествата и престъпните прсивояванияна дружбаша Стамболийски! Само за тези престъпления той е заслужавал да бъде обесен 10 пъти подред.
цитирай
6. ramone - ...
09.06.2020 10:22
Аз пък в общи линии съм на мнението на Венци.
Само някои дребни неточности - след преврата са отменени повечето реформи на земеделците - особено аграрната (то тя е била и една от причините за преврата дори), донякъде е вярно, че друга е отмяната на Народния съд (това е мотив само на една част от превратаджиите). Като цяло, правителството на Стамболийски е било писнало на всички (да бяха поканили и комунистите, вероятно и те биха се включили в него).
Не знам коя е тази жена, дето е писала това, но така не се прави - това е някаква (псевдо) дясна версия на преврата - контрапункт на лявата, но и двете са много далече от сериозния исторически анализ. А и апотеоза (от средата насетне) на "виднияЮ политически мислител Цанко Церковски ми дойде малко в повече,
Давам само един пример, за нивото на тоя текст - отношението на Стамболийски към войната е дадено добре (и според мен обективно) не от кой да е, а от самия Цанков в мемоарите му. Той казва следното - Стамболийски е бил против войната, но ДО началото и, след това дори е бил мобилизиран - според него, е вкаран в затвора след скалъпен процес по поръчка (според Цанков) на Фердинанд. Самия Цанков е бил свидетел (в подкрепа на Стамболийски) на процеса.

Казвам този случай и като илюстрация, че нещата не са били толкова прости, колкото ги изкарва тази дама.
И понеже е дълга тема, може да се пробвам да драсна няколко реда по темата.
цитирай
7. vencivaleri1951 - Рамоне,
09.06.2020 10:59
Реформата е земеделието на Стамболийски остава в същността си - оземляване
на безимотните. Това, че променят параметрите за притежаване на количество декари земя не я отменя, а и не пипат кой знае колко и там. Основното е ,че Стамболийски с акта си за оземляване на Мало и безимотните създава страна от собственици. Да го обвиняваш в болшевизъм при положение , че депролетаризира
Огромна маса хора е непознаване на материята... Нека културно се изразим , както иска домакинът.За Стамболийски противник са комунистите , другите не ги брои за живи. Спечелил е избори, всенароден плебисцит. Единственият начин е да бъде убит като предшествениците си Стамболов и Петков
Кобургите имат вековни практики за ,, безболезнено елиминиране,, на противниците си Далеч във времето , когато не е имало болшевики.

ramone написа:
Аз пък в общи линии съм на мнението на Венци.
Само някои дребни неточности - след преврата са отменени повечето реформи на земеделците - особено аграрната (то тя е била и една от причините за преврата дори), донякъде е вярно, че друга е отмяната на Народния съд (това е мотив само на една част от превратаджиите). Като цяло, правителството на Стамболийски е било писнало на всички (да бяха поканили и комунистите, вероятно и те биха се включили в него).
Не знам коя е тази жена, дето е писала това, но така не се прави - това е някаква (псевдо) дясна версия на преврата - контрапункт на лявата, но и двете са много далече от сериозния исторически анализ. А и апотеоза (от средата насетне) на "виднияЮ политически мислител Цанко Церковски ми дойде малко в повече,
Давам само един пример, за нивото на тоя текст - отношението на Стамболийски към войната е дадено добре (и според мен обективно) не от кой да е, а от самия Цанков в мемоарите му. Той казва следното - Стамболийски е бил против войната, но ДО началото и, след това дори е бил мобилизиран - според него, е вкаран в затвора след скалъпен процес по поръчка (според Цанков) на Фердинанд. Самия Цанков е бил свидетел (в подкрепа на Стамболийски) на процеса.

Казвам този случай и като илюстрация, че нещата не са били толкова прости, колкото ги изкарва тази дама.
И понеже е дълга тема, може да се пробвам да драсна няколко реда по темата.
цитирай
8. vencivaleri1951 - ПП
09.06.2020 11:50
Впрочем в подкрепа на антиболшевизма на Стамболийски, говори и фактът , че той не подновява дип отношенията с наследника на Русия- СССР. Това е едно от сериозните прения между него и комунистите. Боял се е от внос на болшевизъм, а не го е внасял.
цитирай
9. batogo - !!!:))) Поздравления за напомнянето на едни доста поучителни исторически събития, приятелю Гетманс1!!
09.06.2020 12:04
В момента московските агенти и руските мекерета у нас провеждат същата политика спрямо неудобното за червените и за путинската престъпна шайка правителство на Борисов. Факта, че хората отново им вярват на лъжите говори, че ние, като народ, явно не се учим от собствената си история и отново, за кой ли път, се връзваме на провокациите и лицемерните инсинуации на червената пасмина, която напоследък доста огладня и точи зъби отново да се върне във властта, за да накаже за пореден път народа си за лекомислието и лековерието, което проявява към нея!
цитирай
10. getmans1 - Аз пък в общи линии съм на мнението на ...
09.06.2020 12:56
ramone написа:
Аз пък в общи линии съм на мнението на Венци................

Казвам този случай и като илюстрация, че нещата не са били толкова прости, колкото ги изкарва тази дама.
И понеже е дълга тема, може да се пробвам да драсна няколко реда по темата.


.... ramone - Представям този текс заради явните противоречия с това което сме учили а не като истина от последна инстанция и точно това ме учудва в мнението ти за псевдодясната версия. За ВВ1951 а и не само за него, това си е чисто фашистки преврат а от това по-голяма манипулация здраве му кажи и това го показвам в моите коментари 3 и 4, аз я имам тази „Кратка история на България„ написа е по случай 25 годишнината от Великата социалистическа революция, повече от ясно е защо виреят всякакви мнения сега. Обществото ни е лъгано до отравяне и се продължава.

Колкото до „поземлената реформа„ че там няма нищо революционно, просто Стамболийски разширява действието на едни други закони въведени сигурно 30 години преди него.



Колкото до Ц. Церковски, това че години преди описаните събития е свидетелствал ни най-малко може да принизи опитите му да очовековекочи и цивилизова съпартийците си.
цитирай
11. getmans1 - Усилено продължаваш с наглоста си. ...
09.06.2020 13:19
Усилено продължаваш с наглоста си ... вземи и се замисли ...

vencivaleri1951 написа:
... Нека културно се изразим , както иска домакинът.За Стамболийски противник са комунистите , другите не ги брои за живи. Спечелил е избори, всенароден плебисцит. Единственият начин е да бъде убит като предшествениците си Стамболов и Петков
Кобургите имат вековни практики за ,, безболезнено елиминиране,, на противниците си Далеч във времето , когато не е имало болшевики.


... Още ли ще се правиш на ощипан, все едно не знаеш, кой и особено защо убива Стамболийски.
Вместо до се упражняваш в иронии на мой гръб вземи и направи това което направи „ПРОСТИЯ ДЕЛИОРМАНЕЦ„ в 3 и 4 коментар ... извади едно твърдение на авторката и с аргументи, факти и цитати го оспори

цитирай
12. getmans1 - ЗДРАВЕЙ Бат Ого, тия комунистич...
09.06.2020 13:27
ЗДРАВЕЙ Бат Ого, тия комунистически бръщолевения отдавна са ми дотегнали и затова представя такива текстове ... е някои от тях търпят и критики но при всички случаи са по-близо до истината

Аз отдавна се каня да извадя от една книга за масова употреба или по-точно за масова залуда Кратка история на България разни бисери граничещи с глупоста но все не ми остава време.

batogo написа:
!!!:))) Поздравления за напомнянето на едни доста поучителни исторически събития, приятелю Гетманс1!! ....В момента московските агенти и руските мекерета у нас провеждат същата политика спрямо неудобното за червените и за путинската престъпна шайка правителство на Борисов. Факта, че хората отново им вярват на лъжите говори, че ние, като народ, явно не се учим от собствената си история и отново, за кой ли път, се връзваме на провокациите и лицемерните инсинуации на червената пасмина, която напоследък доста огладня и точи зъби отново да се върне във властта, за да накаже за пореден път народа си за лекомислието и лековерието, което проявява към нея!

цитирай
13. ramone - ...
09.06.2020 13:28
разбирам гетманс.
Лошото е, че тази версия е точно толкова неграмотно написана и точно толкова изопаччаваща фактите, колкото и "червената версия". Тя просто е обърната наобратно.
Чудя се, как е възможно да се пише така - не знам каква е тази жена, но е некомпетентна - как може да пише, че комунистите започват "разложителна" (що за дума?) дейност на фронта. По време на войната няма комунисти! Чак след това има!
Пришила комунисти към земеделци, понеже така и отърва. Това е същата неграмотна и пошла пропаганда както и онази от читанката за която споменаваш.
Отишли на фронта, некви си комунисти, казали там няколко думи и войниците обърнали оръжието. Що за глупост? Как може, подобно обидно отношение към онези достойни мъже на фронта? Докога ще има такова обидно отношение към българите. Гаче са некакви овце! За хора, дето толкова години се бият на всички граници! И дошли там некви си комунисти и понеже говорили хубаво, та хората им повервали...
Очевидно е, че е имало други причини, ма те явно не се вписват в идеите на госпожата.
цитирай
14. getmans1 - . . . Журналистка и писателка е, а ...
09.06.2020 13:59
... Журналистка и писателка е, а това е една статия и нейна гледна точка, според мен нейният грях е по-малък от този която години ни трови а и нали това е една популярна статия не е научен труд.

И да, по него време няма комунисти но има едни „тесни социалисти„ ... така погледнато до април 1990 година в България имаше само комунисти но за една нощ изчезнаха и се появиха социалисти ...

Опоненти те и вместо общи приказки по-добре ще направят да опровергаят цитатите които използва, защото те говорят по-красноречиво от нея.

ramone написа:
разбирам гетманс.
Лошото е, че тази версия е точно толкова неграмотно написана и точно толкова изопаччаваща фактите, колкото и "червената версия". Тя просто е обърната наобратно.
Чудя се, как е възможно да се пише така - не знам каква е тази жена, но е некомпетентна - как може да пише, че комунистите започват "разложителна" (що за дума?) дейност на фронта. По време на войната няма комунисти! Чак след това има!
Пришила комунисти към земеделци, понеже така и отърва. Това е същата неграмотна и пошла пропаганда както и онази от читанката за която споменаваш.
Отишли на фронта, некви си комунисти, казали там няколко думи и войниците обърнали оръжието. Що за глупост? Как може, подобно обидно отношение към онези достойни мъже на фронта? Докога ще има такова обидно отношение към българите. Гаче са некакви овце! За хора, дето толкова години се бият на всички граници! И дошли там некви си комунисти и понеже говорили хубаво, та хората им повервали...
Очевидно е, че е имало други причини, ма те явно не се вписват в идеите на госпожата.


... КОЛКОТО ДО ВОЙНИТЕ, там спор няма и причини за недоволство много но и тук аз пак мога да и простя защото като си спомня какво съм учил, че то и в тогавашните учебници „тисните социалисти„ ги забравяха и лаврите се обираха като цяло от комунистите ... Само ВВ1951 да се усети и ще видиш как и за какви периоди ще спори че няма комунисти щото партията била „работническа„.
цитирай
15. get - До 8. vencivaleri1951 - ПП ... Хайде и от мен едно ПП - Венци:))) Ти който "с казването си" НА ПРАКТИКА ПРЕМЪЛЧАВАШ?
09.06.2020 14:36
vencivaleri1951 написа:
Впрочем в подкрепа на антиболшевизма на Стамболийски, говори и фактът , че той не подновява дип отношенията с наследника на Русия- СССР. Това е едно от сериозните прения между него и комунистите. Боял се е от внос на болшевизъм, а не го е внасял.


Да питам?
1-во
Защо през 1917 г. в Народното събрание Д. Благоев "Дядото" - говори ей тези едни неща?
"Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин!"
... и допълва:
"Фактът, господа народни представители, е този, че е ИМАЛО голяма БОРБА МЕЖДУ БЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. И този процес, за който ни говори господин Сакъзов и който поддържат и други, този процес не е за обединението на българското племе, а ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕ НА СЛАВЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ.
И затова ние виждаме изтикване на славянските племена от Балканския полуостров, като се преселват масово във Византия и Мала Азия, и от друга страна, отиват на юг към Македония и в Македония именно се запазва дълго време славянското племе."

2-ро
Вземи САМ СИ ОТГОВОРИ - защо партийните другари на "Дядото" - са наричали, "другарите" от партията на Ал. Стамболийски "аграр-фашисти"?

3-то
Защо на 4 декември 1922 г. ВМОРО, бе принудена до там, ТА ДА ЗАВЗЕМЕ - БЪЛГАРСКИЯТ град Кюстендил?
А на организирания митинг войводата Панчо Михайлов да поризнесе в речта си:
"Аз питам всички Ви: – Защо ни преследвате и коя е нашата вина?
Затова ли, че приказваме на вашия кръшен език, че пеем същите песни които и вие пеете, че в жилите ни тече също такава кръв каквато тече и във вашите жили, че сме плът от вашата плът и че сме издънка от общото българско дърво!!!
Вам младото поколение отправям следния апел, трябва да изучавате грижливо историята на своето отечество, колкото повече го познавате толкова повече ще го обичате, а любовта дава всичко, тя дава вяра, надежда и обръща в радост жертвите! Тя учи на постоянство и воля, предизвиква съединение, подготвя сила!"

4-то
ПАК ПИТАМ? Какво принуди Т. Александров ДА НАПИШЕ ТОВА ПУБЛИЧНО(открито) ПИСМО ?
"Какво бе очудването ми, обаче, като узнах за мерките, които сте замисляли да предприемете против мен вътре в поробена Македония! Помислили сте, види се, че сте уредили напълно вътрешното управление на България и считате границите на Царството тесни за своя полицейски талант, или намирате сръбската полиция и войска негодни или недостатъчни да се справят сами с вътрешните си врагове, та се явявате Вие – кой знае срещу какви облаги – със своите органи в услуга на "братска" Сърбия – на Сърбия на Пашич и Александър, която мярка договорите с България на 1913 г. и заграби подло сърцето на българска Македония, която на 1919 г. задържа заграбеното и отне на България Струмица, Цариброд, Босилеград и други български покрайнини и се надвеси над столицата на Царството почти на пушечен изстрел!... с намерение по-късно да заграби до река Искър или да излиза на Черно море, като изгори всички български книги и унищожи българската интелигенция..."

5-то
Второ, допълвайки горното питам още - ЗАЩО ПИСМОТО Е АДРЕСИРАНО - четете заглавието:
"Отворено писмо до министерот за внатрешни работи Александар Димитров од септември 1920 г.",

6-то
В чие, на коя партия е вътрешен министър въпросният Александър Димитров ?

Венци - сам ли ще се сетиш, или аз да обясня - Защо ти поставям ТЕЗИ - САМО ШЕСТ, въпроса, от многото други, засягащи МЯСТО И РОЛЯ на "тесни-социалисти" и "аграр-фашисти//земеделци" В рзапалваните от тях, ПАРТИЗАНСКИ БОРБИ, КОИТО ЩЕ ДОВЕДАТ ... До събитията от 1923 год. ?!

ЗАБЕЛЕЖКА:
Като ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ(?) - Ламби Кандев да го слагаш до Йосиф Хербст - ПОКАЗВА ЕДИНСТВЕНО - НЕ-ДОБРО ПОЗНАВАНЕ досежно въпроса по КОЙТО СПОРИШ!!
Ламби(редактора на социалистическия "Учителска искра") и жена му Райна Кандеви - са ДОТОЛКОВА ЛЕВИ ... та ПОВЕЧЕ ОТ ТАКОВА, като тяхното "ЧЕРВЕНО" - няма какво да се желай ?!
цитирай
16. blackpredator - Гетьо,
09.06.2020 17:28
тая Виолета К. Радева, праи страхотни неща..
цитирай
17. getmans1 - тая Виолета К. Радева, праи стра...
09.06.2020 18:07
blackpredator написа:
тая Виолета К. Радева, праи страхотни неща..


... Е ми ней кът ХЕМИНГУЕЙ - титан и толкова си може жената ... а ти, можеше барем един довод против нейно мнение да изплюеш...
цитирай
18. get - До "Димо-Каза(к/с)овото унуче blackpredator №16-ти коментар?
09.06.2020 18:24
blackpredator написа:
тая Виолета К. Радева, праи страхотни неща..


Червено-фашистко унуче, като дедо си Димо? Вместо "скромно" да се равняваш по Хе'Манго'Хей ...?
Мо'еш ли от така приложената ГРУПОВА СНИМКА НА ПРЕВРАТАДЖИИТЕ - да познайш деда си Дима "фашиста" - който след "Сакралният-Деветий", сАвецките освободители - ни го ТУРИХА, за ГЛАВЕН ЧЕРВЕН ЦЕНЗОР на Българската култура и литература - Ъм?
цитирай
19. get - До 13. ramone -
09.06.2020 18:42
ramone написа:
разбирам гетманс.
...
Чудя се, как е възможно да се пише така - не знам каква е тази жена, но е некомпетентна - как може да пише, че комунистите започват "разложителна" (що за дума?) дейност на фронта. По време на войната няма комунисти! Чак след това има!
...
Очевидно е, че е имало други причини, ма те явно не се вписват в идеите на госпожата.


Първо ЗА ПРИЧИНИТЕ?
Да БЪЛГАРСКАТА БУРЖОАЗИЯ, за мен - определено, НЕ Е БИЛА НА НИВОТО-ДУХОВНО, ДЕМОНСТРИРАНО от ВЪЗРОЖДЕНСКАТА ни такава!! Защот БЕ ОТГЛЕДАНА ПРЕДИМНО В СЯНКАТА НА "ОСВОБОДИТЕЛНАТА" от 1877/78 год. война и последвалите я събития?
Много от тях работеха ЗА КЕЛИПИРА ... по схемата на Алековият анти-герой - Но?

Но по отношение РАЗЛОЖЕЛНАТА ДЕЙНОСТ - ТОВА Е ФАКТ!
Разказчето за ГЕОРГИ ДИМИТРОВ - който като народен представител в Българският парламент ... ходи ДА АГИТИРА ВОЙНИЦИТЕ ДА НЕ ВОДЯТ "ИМПЕРИАЛИСТКА ВОЙНА" - явно сте го забравили?

И преди КОМИНТЕРНА е имало КОМУНИСТИ ... с разликата, че тогава са били известни като СОЦИАЛ-ДЕМОКРАТИ и са членували във КОМИНТЕРН №2.
Именно при същият този СЕ ИЗЛИЗА СЪС МНЕНИЕ ПО "БАКАНСКИЯ ВЪПРОС" - че той може да се реши ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ СЪЗДАВАНЕ КОНФЕДЕРАЦИЯ!
Ако това НЕ СЕ ПОСТИГНЕ - то тогава СЛЕДВА ДА СЕ ПРИЛОЖИ ВТОРОТО - Правото на всеки един народ НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ!
От тогава в главите на "тесните" СЕ ПОЯВЯВАТ ТЕОРИИТЕ за БАЛКАНСКИ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ-СЪЮЗ ... или алтернативните ТЕОРИИ за ШОПСКИ, МАКЕДОНСКИ, ДОБРУДЖАНСКИ и т.н. НАЦИИ ?!
Именно ПО ТОЗИ НАЧИН "ТЕОРИТИЧНО-ОТВЪТРЕ" върви РАБОТАТА на КОМИНТЕРН №3 - по РАЗБИВАНЕ ЕДИНСТВОТО на Македоно-Одринската революционна организация ?!

Впрочем ВЕЧЕ СЪМ ДАЛ ПРИМЕР В ПОДКРЕПА - на това което твърдя? ... Идеи за РАЗЛИЧНОСТ при КУЛТУРНО-РЕГИОНАЛНИТЕ ОБЩНОСТИ ... ДА БЪДАТ ИЗКАРАНИ - КАТО ОТДЕЛНИ НАРОДИ?

Само цитирам се, ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ - В КАКВО СЕ СЪСТОИ ПРОБЛЕМА ... след като правилно отбелезвате ЧЕ - през 1917 год. ВСЕ ОЩЕ НЯМА КОМИНТЕРН - то КАК КОМУНИСТИ ИМА?!
get написа:

Защо през 1917 г. в Народното събрание Д. Благоев "Дядото" - говори ей тези едни неща?
"Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин!"
... и допълва:
"Фактът, господа народни представители, е този, че е ИМАЛО голяма БОРБА МЕЖДУ БЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. И този процес, за който ни говори господин Сакъзов и който поддържат и други, този процес не е за обединението на българското племе, а ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕ НА СЛАВЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ.
И затова ние виждаме изтикване на славянските племена от Балканския полуостров, като се преселват масово във Византия и Мала Азия, и от друга страна, отиват на юг към Македония и в Македония именно се запазва дълго време славянското племе."


Идеята за ОТДЕЛНА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ Я ИМА - още от времена, ПРЕДИ ЕДНА ЧАСТ ОТ СОЦИАЛ-ДЕМОКРАТИТЕ да се ОБЯВЯТ ЗА КОМУНИСТИ ?!
цитирай
20. blackpredator - еми Гетьо
09.06.2020 20:56
getmans1 написа:
Е ми ней кът ХЕМИНГУЕЙ - титан и толкова си може жената ... а ти, можеше барем един довод против нейно мнение да изплюеш...

тая простата женица е пропуснала камунягата Борис
по Търновската конституция той определя и назначава министрите и министър-председателя
освен това има и правото да разтурва Народното събрание
злоупотребата с власта е на Кобурга
цитирай
21. getmans1 - . . . Къде го Царя в този филм на ком...
09.06.2020 21:33
... Къде го Царя в този филм на комунистическите лъжи, бе ... шзлиза, че Царя е фашист щот не дал доброволно болшевишки наклон на държавата ... дагоЕ, чак Соломон и Сталин ще ти завидят на бързината с която реши проблема

blackpredator написа:
getmans1 написа:
Е ми ней кът ХЕМИНГУЕЙ - титан и толкова си може жената ... а ти, можеше барем един довод против нейно мнение да изплюеш...

тая простата женица е пропуснала камунягата Борис
по Търновската конституция той определя и назначава министрите и министър-председателя
освен това има и правото да разтурва Народното събрание
злоупотребата с власта е на Кобурга

цитирай
22. ramone - не гет
09.06.2020 22:54
Комунистите в тоя филм ги няма - до септемврийското въстание никой не ги взима насериозно.
Агитация на комунистите на фронта срещу войната е мит, измислен след 44-та. Тия разкази за вожда и учителя ги зарежи.
Иначе - имало сред социалистите, такива дето искали Балканска федерация - че то и във ВМРО е имало такива.
Но не разбирам - какво общо имат комунистите с Девети юни - те са си казали хората още тогава - бият се селската и градската буржоазия - ние работа там нямаме.
цитирай
23. getmans1 - Комунистите в тоя филм ги няма - до ...
09.06.2020 23:42
ramone написа:
Комунистите в тоя филм ги няма - до септемврийското въстание никой не ги взима насериозно.
Агитация на комунистите на фронта срещу войната е мит, измислен след 44-та. Тия разкази за вожда и учителя ги зарежи.
Иначе - имало сред социалистите, такива дето искали Балканска федерация - че то и във ВМРО е имало такива.
Но не разбирам - какво общо имат комунистите с Девети юни - те са си казали хората още тогава - бият се селската и градската буржоазия - ние работа там нямаме.


... ДА, няма ги комунистите но пък неистово искат да са там, неистово искат и сега да има фашизъм и да го громят. Не ги интерисуват дребните исторически факти, които изкривяват общата картина, факт който теб те дразни но то не е важно за тях, те си искат фашизма и фашистите ... виж първата реакция на ВВ1951. Виж какво и как му отговарям, само малко да се замисля и ще цитирам още имена които обругават и набеждават във всички земни пороци само защото си позволяват да разкриват лъжите им.
... Ха-ха, ама ти примера го имаш под твоя постинг... Рамоне, Рамоне, личи ти, че рядко влизаш в блога ... хвърли едно око на ЧП.
цитирай
24. elenkokoschkov - ЧЕТА И СЕ КРЪСТЯ С ДВЕ РЪЦЕ!
10.06.2020 12:03
:):)!!
БЕЗ КОМЕНТАР!
цитирай
25. get - До 23. getmans1 - Аратлик, ТО БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛИСТИ НА ПРАКТИКА НЕ Е ИМАЛО на ... ?
10.06.2020 12:23
getmans1 написа:
ramone написа:
Комунистите в тоя филм ги няма - до септемврийското въстание никой не ги взима насериозно.
Агитация на комунистите на фронта срещу войната е мит, измислен след 44-та. Тия разкази за вожда и учителя ги зарежи.
Иначе - имало сред социалистите, такива дето искали Балканска федерация - че то и във ВМРО е имало такива.
Но не разбирам - какво общо имат комунистите с Девети юни - те са си казали хората още тогава - бият се селската и градската буржоазия - ние работа там нямаме.


... ДА, няма ги комунистите но пък неистово искат да са там, неистово искат и сега да има фашизъм и да го громят. Не ги интерисуват дребните исторически факти, които изкривяват общата картина, факт който теб те дразни но то не е важно за тях, те си искат фашизма и фашистите ... виж първата реакция на ВВ1951. Виж какво и как му отговарям, само малко да се замисля и ще цитирам още имена които обругават и набеждават във всички земни пороци само защото си позволяват да разкриват лъжите им.
... Ха-ха, ама ти примера го имаш под твоя постинг... Рамоне, Рамоне, личи ти, че рядко влизаш в блога ... хвърли едно око на ЧП.


... на Учредителният Първи конгрес на Коминтерна - та от там и ...?
Кой да подпише - присъединяването на БРСДП(т.с.) към Коминтерна - Но?
Това не им пречи да си приписват УЧАСТИЕ И ВКЛЮЧВАНЕ - в "световната борба с/у империализма" :)) ?!

Отново ОТБЕЛЯЗВАМ ГЛАВНОТО: Как БЕЗ ПОДПИСА на БЪЛГАРСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ ... БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ СТАВА - СТРАНА УЧАСТНИЧКА В КОМЕНТИРНА през 1919 год., когато той се учредява?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6071068
Постинги: 2741
Коментари: 26489
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031