Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 00:37 - Пак крадени снимки
Автор: zlokuche Категория: Други   
Прочетен: 11010 Коментари: 24 Гласове:
-7

Последна промяна: 16.05.2012 00:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След голямо почистване обикновено следва голямо насиране и блогът не е изключение. След ленинския съботник и ураджийските призиви "Да почистим България", определена групичка блогъри отново се напънаха над вентилаторите.

Като дежурна по насиране, Лудата Тъпис (или по-точно - Тъпата Крадис) първа изпльока някакъв "Летеж". Демонстрира, един вид, колко високо и колко далече могат да полетят омазванията и. Весело. В опит да маскира крадените снимки, ги е омешала със собствени. Никак не се усеща, че се вижда, кои снимки ги е правила тя и кои са крадени. По-точно:

Тази снимка е добра. Никакви хроматични аберации, точна експозиция. EXIFът не съдържа никакви данни. Очевидно (за тренирано око), е правена с добър телеобектив и от човек, който знае, как се правят такива снимки. Интересно е името на файла: img3536680(1).jpg. Защо - в следващите редове.

Втората снимка
от постинга очевидно е правена с друг обектив - личи си по много по-високото ниво на хроматични аберации. Също така е правена в контражур. Личи си почеркът на друг фотограф (и като усет, и като оборудване) в сравнение с първата. Но пък композицията си струва. EXIFът отново е празен. Името на файла: img3535753(1).jpg.

При третата снимка става вече интересно. Подобна е на втората, но си личи, че е правена със съвсем различен обектив -  хроматичните аберации са много повече, фокусното разстояние на обектива очевидно не е достатъчно за да доближи максимално двете птици. Според EXIFа, тук фотографката е самата Крадис - същият Canon EOS1100 със същия 18-55mm стандартен обектив (серийните номера съвпадат с EXIFите на добре известните омазани снимки на Крадис). Естествено, че птиците на снимката ще бъдат с големината на пощенска марка - 55mm фокусно разстояние просто не са достатъчни за мотива. По отношение на основния мотив - птиците е просто недоекспонирана. Всеки фотограф, когото познавам, в такава ситуация би коригирал автоматично предложената от фотоапарата експозиция с една-две бленди "нагоре". Естествено, говоря за фотографи, които знаят, какво правят и как се снима. Освен това си личи несравнимо по-високото ниво на шум в сравнение с другите две (или пълната липса на обезшумяване при обработката). Очевидно работа на някой, който не разбира особено много от фотография и когато става дума за малкото авторски снимки на Крадис - критерий за автентичност. Името на файла изведнъж се отклонява от системата, видяна при предишните две снимки: IMG_1955(1).jpg. Именуването е позната на всеки, снимал с Canon - това е стандартната система, с която фотоапаратите на Canon записват файловете.

Следващата снимка е много по-добра. Никакви хроматични аберации, мотивът е доближен достатъчно, остротата на изображението е с класи над предната и експозицията (дори и за такъв сложен мотив) е много точна. Всичко говори за много по-добър обектив от предишната снимка и фотограф, който разбира. EXIFът отново е празен, а името на файла - img3536678.jpg. Достатъчно прилики с първите две снимки и разлики с омазаната трета.

За петата снимка мога спокойно да повторя почти всичко, което съм писал за четвъртата. Името на файла: img3536679(1).jpg.

Шестата снимка разкрива и цялата система. Остротата на изображението и нивото на хроматични аберации са лика-прилика с омазаната авторска снимка на Крадис, освен това е преекспонирана. При синьо небе и такъв мотив всеки с минимални фотографски знания би коригирал измерената от фотоапарата експозиция с една-две бленди "надолу". Тогава белите пера на птицата не биха преляли в чисто бяло без никакви детайли, а небето би станало наситено синьо. Обяснението на несъответствията и разликите намираме отново в EXIFа и името на файла - EOS1100D с 18-55mm стандартен обектив в автоматичен режим и максимално отворена бленда. Типично за Крадис и името на файла го потвърждава: IMG_2039.JPG.

По същия начин стоят нещата и със седмата снимка. EOS1100D, 18-55mm стандартен обектив, автоматичен режим, хроматични аберации, отворена бленда и острота на изображението, която по никакъв начин не може да се мери с наистина добрите крадени снимки в постинга. Името на файла отново е по стандартната Canon-ска система.

Най-омазаното, естествено, Крадис е оставила за финал. Файл със стандартно Canon-ско име, същият фотоапарат и обектив в автоматичен режим с отворена бленда. Както би трябвало да се очаква, остротата на изображението просто я няма, а хроматичните аберации избождат очи.

Имам познати фотографи, които снимат основно животни. Сериозна работа е това - да тръгнеш на лов с фотоапарат не е по-различно от "нормалния" лов. Чувал съм за фотографи, които се екипират по-скоро като за туристически поход или нормален лов с храна и всякакви такъми, необходими за неколкодневен престой в гората и за маскировка така, че да останат незабелязани (храна, вода, бинокли, маскировъчни мрежи, палатка "хималайка" и т.н.). Към такава екипировка се добавя и фотоапарат (или два, или три), стативи (в някои случаи дори тежък дървен статив - по-добре поглъща вибрации и е по-устойчив на вятър от метални или карбонови) и солидни телеобективи с голямо фокусно разстояние (животинките са нащрек - трудно е да ги доближи човек достатъчно). Такива обективи не струват евтино и тук Sigma, Tamron или Tokina не винаги е добър заместител на Canon, Nikon или Carl Zeiss. А качеството, както и сиренето, е с пари.

Разбира се, не всички фотофрафи-"птичари" отиват толкова надалеч - някои се зареждат просто на пусия в близкия парк или горичка. Но всички, които познавам, не само обичат да си изпипват снимките, а и държат на тях. Имат пълното право на това, след като са вложили толкова много усилия в тях.

Интересно ми е да си представя, какво биха направили такива фотофрафи с Тъпата Крадис, ако я хванат, какво прави със снимките им.

Най-малкото, ще и газират лайната.


П.П. Крадис очевидно не е единствената, решила да осере хубаво след голямото чистене. Из блога ми се пльокнаха разни анонимни коментари, от които смърди подозрително на Луд Апостол.





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Точно и обективно!Поздрави!
16.05.2012 07:40
Точно и обективно!Поздрави!
цитирай
2. анонимен - БРАВО:)) И новото име и отива К...
16.05.2012 10:16
БРАВО:))
И новото име и отива КРАДИС:))))))))
Аз се зарових само за един папагал, за което имам бан!
А като цяло всички чайки са омазани...ни една не става, що я лъжат нейните пажове, че са хубави не знам?!?!?
цитирай
3. zlokuche - БРАВО:)) Аз се зарових само за ...
16.05.2012 10:33
alllyalllyallly написа:
БРАВО:))
Аз се зарових само за един папагал, за което имам бан!

Мен също ме хранят с безплатни банани, откакто почнах да нищя простотиите на Крадис. Не се коси. Иначе, дай линк към постинга, където си я хванала с крадения папагал. Интересно ми е да го прочета.

alllyalllyallly написа:
що я лъжат нейните пажове, че са хубави не знам?!?!?

Елементарно, Уотсън: облизването е начин за оцеляване и онаниране на егото в блога.
цитирай
4. анонимен - Забрани анонимните
16.05.2012 12:26
Лидис е позната на всички, не си струва да се занимаваш с нея
цитирай
5. анонимен - Първия ми ''допир'' с Лудис Крадис ...
16.05.2012 12:59
Първия ми ''допир'' с Лудис Крадис беше за една снимка на брат ми, доста сполучлива на рядка птица горска ушата сова. Тогава не знаех коя е тази лудка:)
Леле ужас, постинга където показах exif и още снимки на совата е изтрит...Здравкооооо само ти се връзваш на Лудка:))
Но това е тук още:

http://exorcism.blog.bg/hobi/2012/04/19/zagadka.942314

В изтрития постинг, Лудис крадис казва че снимката на совата е на нейния 80 годишен колега който се казва Павлен, а аз казвам, че Павлен е сина ми, той просто качи снимката в Уикипедия:))
Като ме овини в кражба аз намерих за необходимо да покажа че имам оригиналната снимка, както и още 20 поредни на същата сова:))От тогава съм враг, лоша, каква ли не ме изкара:))
цитирай
6. анонимен - Сега лидис трябва да сезира прокоратурата, съда и всички богове
16.05.2012 15:14
за да се самонакисне. Кофти тръпка.
цитирай
7. zlokuche - Веселба
16.05.2012 16:43
@alllyalllyallly: На твое място бих пуснал постинга със совата още веднъж, без да ми пука за бананите. И на мен един постинг ми го триха три пъти, всеки път го препубликувах. Хич да не ти пука, че някой от мъдураторите при мисълта за Крадис го сърби мазната пишка (друго обяснение на това, защо дръзналите да пишат по повода биват хранени с банани, нямам).

@katana: Би било добре, ама просто няма как да стане. Крадис не само че е страхлива, но и в такива ситуации обикновено реагира с изсиране върху най-големия вентилатор, който намери. Намери си по-скоро противогаз и защитно противохимическо облекло. Поведението на подобни екземпляри си го описал преди мен достатъчно ясно в "Лайно върху горещ ламаринен покрив".
цитирай
8. анонимен - Написала е спец. постинг по темата. Понеже чете непрекъснато ще се обърна към нея чрез тебе
16.05.2012 17:35
zlokuche написа:
@alllyalllyallly: На твое място бих пуснал постинга със совата още веднъж, без да ми пука за бананите. И на мен един постинг ми го триха три пъти, всеки път го препубликувах. Хич да не ти пука, че някой от мъдураторите при мисълта за Крадис го сърби мазната пишка (друго обяснение на това, защо дръзналите да пишат по повода биват хранени с банани, нямам).

@katana: Би било добре, ама просто няма как да стане. Крадис не само че е страхлива, но и в такива ситуации обикновено реагира с изсиране върху най-големия вентилатор, който намери. Намери си по-скоро противогаз и защитно противохимическо облекло. Поведението на подобни екземпляри си го описал преди мен достатъчно ясно в "Лайно върху горещ ламаринен покрив".

цитирай
9. анонимен - ОФИЦИАЛНО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЛИДИС
16.05.2012 17:40
ПОНЕЖЕ ТВЪРДИШ, ЧЕ ИМАШ НАГАРАДЕНИ СНИМКИ ТИ ПРЕДЛАГАМ СЛЕДНОТО.
ВМЕСТО ДА СКИМТИШ И ДА РЕВЕШ ПО ВСЕКИ, КОЙТО Е НАДЗЪРНАЛ В САЙТА ТИ И И Е ГЛАСУВАЛ ОТРИЦАТЕЛНО. ИЛИ ДА ПЛАШАШ СЪС СЪД, НАПРАВИ СПЕЦИАЛЕН ПОСТИНГ В КОЙТО ПОКАЖИ НАГРАДЕНИТЕ СИ СНИМКИ. КАКТО СЕ ПРАВИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ. СНИМКА, ВИД НАГРАДА, КЪДЕ Е НАГРАДЕНА И КЪДЕ Е ОПОВЕСТЕНА НАГРАДАТА.
ТОЛКОВА Е ПРОСТО.
цитирай
10. анонимен - Тоа чукундур фелшера
16.05.2012 18:05
от всичко отбира бе да го еба. И всите ние сме маскари. А фелшера е божа кравичка дА МУ ГО НАЧУКАМ.
цитирай
11. krotalka - Ученото си е учено!
16.05.2012 20:29
Не чакай да ти отговори Лидис. Ще напише 100 постинга срещу теб, ще те плюе и дебне, но не може да обори доказателствата ти! Чакам да те заплаши със съд. Копирах неин коментар, в който те обвинява,че си крал нейни снимки и си ги публикувал в холандски вестник. Това е доказателство, можеш да заведеш дело за клевета срещу нея.
цитирай
12. zlokuche - @krotalka
16.05.2012 22:32
Тя ми отговори вече по нейния си неадекватен начин. В блога си се е изсрала на големия вентилатор. Това със снимките и "холандските сайтове" го знам от отдавна и не ми пука. Сама си излага кирливите ризи на показ.
цитирай
13. анонимен - Съжалете я!Напишете някой пози...
16.05.2012 22:39
Съжалете я!Напишете някой позитивен коментар в блога и. Тя самата се коментира...
цитирай
14. zlokuche - Ан13, пишем, пишем
16.05.2012 23:23
Тя не ги пуска. Неизвестно защо, не и харесва, когато и напомнят да си пие хапчетата редовно.

Почне ли човек да я съжалява, по-добре да и поеме разходите за тоалетна хартия. Предупреждавам те обаче, при такова непрекъснато осиране като нейното, излиза солено.
цитирай
15. анонимен - Хора обичам ви:))) Тази вечер сте ми ...
16.05.2012 23:55
Хора обичам ви:))) Тази вечер сте ми голяма веселба:))))))))
Сега да се цапам ли с Лудис Крадис или да си оставя за утре за разсънване?!?!?!"ІІ
цитирай
16. анонимен - Катана успех с предложението:))
16.05.2012 23:58
katana написа:
ПОНЕЖЕ ТВЪРДИШ, ЧЕ ИМАШ НАГАРАДЕНИ СНИМКИ ТИ ПРЕДЛАГАМ СЛЕДНОТО.
ВМЕСТО ДА СКИМТИШ И ДА РЕВЕШ ПО ВСЕКИ, КОЙТО Е НАДЗЪРНАЛ В САЙТА ТИ И И Е ГЛАСУВАЛ ОТРИЦАТЕЛНО. ИЛИ ДА ПЛАШАШ СЪС СЪД, НАПРАВИ СПЕЦИАЛЕН ПОСТИНГ В КОЙТО ПОКАЖИ НАГРАДЕНИТЕ СИ СНИМКИ. КАКТО СЕ ПРАВИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ. СНИМКА, ВИД НАГРАДА, КЪДЕ Е НАГРАДЕНА И КЪДЕ Е ОПОВЕСТЕНА НАГРАДАТА.
ТОЛКОВА Е ПРОСТО.


Но няма какво да покаже, защото всички награди са само в главата и...:))
Аз като я помолих да докаже, че аз лъжа, като докаже че снимката не е от нета, получих бан:))) Иначе всяка омазана снимка е нейна...шом е на фокус, ясна и малка, без инфо е от нета...:) ТЯ дори не знае как разбираме тези неща...сигурно ще ни обяви и за магьосници!
цитирай
17. zlokuche - Иначе всяка омазана снимка е н...
17.05.2012 00:09
alllyalllyallly написа:

Иначе всяка омазана снимка е нейна...шом е на фокус, ясна и малка, без инфо е от нета...:)

Правило почти без изключения.

alllyalllyallly написа:
ТЯ дори не знае как разбираме тези неща...сигурно ще ни обяви и за магьосници!

Не, просто е не само безочлива, ами и тъпа колкото десет метра черен път.

alllyalllyallly написа:
Сега да се цапам ли с Лудис Крадис или да си оставя за утре за разсънване?!?!?!

Остави го по-добре за утре. Тук е почивен ден, така че още сутринта излизам с фототакъмите. Стискай ми палци, времето да е "точно".
цитирай
18. tamperto - .
17.05.2012 00:59
абе без да съм про, имам само бегли представи за фотография, нищо, че съм я учил едно време, просто не ме влече, а и нямам поглед за секундата на снимане.. НО нещата които казваш са очевадни, преди да се пускат такива снимки е добре да се пообработят малко. Всички го правят ако искат да се нарекат Професионалисти. Преди време бях на Рилските езера, имаше един германец, работеше за national geographic, та тогава видях какво е професионалист. Това да се пишеш Про и да се мислиш за такъв тука си е обречена кауза. Онзи снимаше в продължение на час и половина през минута, само и само после да може да покаже перфектната снимка. Тука тези които се постват са си от сорта на "вижте какво хубаво нещо видях". Лошо няма, стига да не претендираш, че си Про.
цитирай
19. zlokuche - Голите претенции са едно, да се о...
17.05.2012 01:12
Голите претенции са едно, да се опитва човек като Тъпата Крадис да блести с чужди снимки и, хванат ли го натясно, да вика "Дръжте крадеца!", си е чисто безочие.
цитирай
20. анонимен - Давай снимки, крадени не крадени ...
17.05.2012 18:03
Давай снимки, крадени не крадени всичко!:)
цитирай
21. zlokuche - @alllyalllyallly
17.05.2012 18:10
Изчакай малко де...току-що се прибрах.
цитирай
22. анонимен - чакам, чакам:)
17.05.2012 19:46
zlokuche написа:
Изчакай малко де...току-що се прибрах.


Ям ягоди със захар и тръпна в очакване:)
цитирай
23. анонимен - на зъл помияр, зъл прът! готов ли си ...
17.05.2012 21:37
на зъл помияр, зъл прът! готов ли си за прът в задника?
цитирай
24. zlokuche - Оххх. . . засмърдя пак на Луд Апос...
17.05.2012 21:41
Оххх...засмърдя пак на Луд Апостол.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlokuche
Категория: Други
Прочетен: 738983
Постинги: 105
Коментари: 1164
Гласове: 1332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031