Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887057
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
10.12.2013 09:54 - Езически празници през декември
Автор: pentecost Категория: Други   
Прочетен: 9941 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 29.02.2016 17:10


Това е непълен списък на някои от по-известните празници по света, с наблягане върху европейските. Идеята за този опит да се изброят празниците през декември, почти изцяло езически, е да се види за пореден път езическият произход на уж християнския празник Рождество Христово. Този факт, мисля, вече е известен на доста хора, но е добре да бъде подплътен и с малко факти. Предварително се извинявам ако има неточности в предлаганата информация, не е умишлено. Източниците ми са англоезични, каквото можах да намеря и да го събера на едно място. Разбира се, списъкът винаги може да се допълва и разширява. Подредбата на празниците не е задължително в хронологичен ред, но надявам се това да не е голяма пречка за повечето от вас. Приятно четене.
*******
Зимно слънцестоене - астрономическо събитие, случващо се веднъж годишно на 21ви декември, когато слънцето се появява на обед в най-ниската си точка над хоризонта. Това събитие е имало огромно значение за хората по целия свят, още от неолита, та до днес. Това събитие е повлияло и е станало причина за произхода на почти всички зимни празници, чествани от различни култури, както ще се убедите след малко в следващите редове по-долу.

Брумалия - древноримски зимен празник, честващ божествата Сатурн, Опс и Бакхей, но и свързан и със зимното слънцестоене. Продължавал е цял месец, започвайки на 24ти ноември и приключвайки на 25ти декември. Включвал е среднощни запои и купони, вероятно и оргии. Свързан е със Сатурналия и Сол Инвиктус (виж по-долу). Честването му е продължило до към края на 6ти век, когато император Юстиниан ограничава езическите практики.

Сатурналия - един от най-известните и популярни за тогава древноримски празници, отбелязван в чест на Сатурн - бог на земеделието и се е чествал от 17ти до 23ти декември. По време на празника социалните ограничения са били отхлабвани и е имало размяна на ролите между богатите римляни и хората от ниските слоеве и робите. Вместо обичайните тоги са се носели цветно украсени дрехи. Давали са се подаръци, празнувало се е с много храна и се е прекалявало с алкохол като част от празнуването.

Епоналия - вторият ден на Сатурналия, на 18ти декември, е в чест на богинята Епона - келтската Майка Богиня и покровителка на конете, магаретата и други животни. Свързвана е с плодородието, земята и изобилието. Розите и цветята са били важни за богинята и гирлянди от цветя са се използвали да я представят. Римляните са я заимствали от келтите и тя е станала покровителка на конницата им.

Рожден ден на Непобедимото Слънце - Dies Natalis Solis Invicti - римски празник от времето на късната античност и ранното средновековие, честван на 25ти декември из цялата римска империя. Богът Сол Инвиктус или Непобедимото Слънце е по-скоро събирателен образ на различни богове на слънцето из римската империя, включително по-древният Сол, както и сирийският Елагабал и персийският Митра. Римският император Аврелий го прави официален култов празник през 274г. Някои смятат, че именно от този празник е взета идеята за Рождество Христово. При това именно този ден е избран съвсем целенасочено, за да е плавен преходът от езичество към християнство.

Модранихт - нощ на майките, от mothers-night, езически англо-саксонски празник, честван на 24ти декември. Не се знае много за празника, освен, че вероятно на него е имало жертвоприношение и са се чествали женските божества от германския пантеон. Свързан е с германския празник Юле (виж по-долу).

Юле - зимен фестивал, честван от германските племена. С християнизацията на германските земи, празникът Юле е бил вплетен в Рождество Христово и така до днес. Много от традициите на Юле са останали непокътнати и до днес. Например, изгарянето на Юлеанския дънер, а свинската шунка, която се сервира е свързана с жертвоприношението на Юлеанския глиган. Пеенето на коледни песни също идва от този фестивал, когато са се пеели юлеански песни. Някои изследователи свързват този празник с т. нар Див лов, както и с бог Один, на когото едно от имената е Юлеански баща, Юлеанецът и др. Самата дума "юле" често се е използвала във връзка със старонорвежките богове и езически празненства.

Коледа - десетдневен славянски езически празник, започващ на 21 декември и продължаващ до нова година. По време на празника семействата запалват огън в камината и се покланят на личните си божества. Децата се маскират и обикалят да пеят от врата на врата в селото, в замяна на което получават лакомства и подаръци. Нашите "коледарчета" са остатък от този езически празник.

Панча Ганапати - индуски фестивал, честващ бога-слон Ганеша. Празнува се от 21ви до 25ти декември. Фокусът е върху поправянето на минали грешки и предлага възможност за ново начало. Всеки един от петте дни е съсредоточен върху създаването на любов и хармония във взаимоотношенията и в донасянето на любов и хармония от света. Всяка сутрин децата обличат статуетка на божеството в дома си с различен цвят. На децата се дават подаръци всеки ден, които те поставят пред статуята на Ганеша. На петия ден децата отварят подаръците.

Ялда - персийски зороастрийски празник, отбелязващ зимното слънцестоене на 21ви декември. Традиционно се чества като рождена нощ на Митра, бог на слънцето и ангел на светлината и истината. Отбелязва преминаването на най-дългата нощ и започването на новата година. Като много други персийски зороастрийски традиции, Ялда е загубил религиозното си значение след навлизането на исляма, но остава популярен като обичай от персийската култура. Той се е превърнал в социален повод за събиране на семейството и празнуване до късно след полунощ. Приема се, че храните, които се ядат на празника имат магическо действие върху тези, които ги консумират. Например, динята ще подсигури добро здраве през идващото лято, нарът предпазва от скорпиони, чесънът облекчава болката и др.

Донгчжъ - китайски празник, отбелязващ зимното слънцестоене и пристигането на зимата. В цял Китай, това е време за събиране на семейството, когато се яде Тангюан - супа от цветно украсени топки направени от оризово брашно. През 2013г, празникът се пада на 21ви декември.

Бодхи - будистки празник на 8ми декември, възпоменаващ денят, в който Сидхарта Гаутама достига до просветление. Денят се чества с медитация, мантруване и извършване дела на милост към другите същества.

Соял - церемония, извършвана от зуни и хопи индианците в деня на зимното слънцестоене - 21ви декември, когато за тях започва новата година. Церемонията продължава девет дни и отбелязва пристигането на качинас - добронамерени духове, които остават с групата до лятното слънцестоене през юни. По време на церемонията, възрастните се обличат като качинас и танцуват, често раздават и подаръци на децата.

Куанза - празник в САЩ, отбелязващ африканското наследство в афро-американската култура. Започва на 26ти декември и продължава до 1ви януари. Всеки един ден от празнуването се фокусира върху един от седем принципа: единство, самоопределение, колективна работа и отговорност, кооперативна икономика, цел, творчество, вяра.

Хогмани - шотландската Нова година, която както и при нас, отбелязва настъпването на новата година. Започва на 31 декември и продължава до сутринта на 1ви януари. Характерното за този празник е обичаят "първо-крак", сиреч, да бъдеш първият човек, който ще прекрачи прага на дома на приятел или съсед в полунощ. Този човек носи подарък на домакина като знак за добър късмет през идната година. Известната песен от този празник е Auld Lang Syne.

Бейве - празникът се чества от Саами - угро-фински народ, произлизащ от земите, които днес наричаме Скандинавия. По време на зимното слънцестоене, Саами са почитали Бейве - богинята на слънцето, като са принасяли в жертва бял женски елен и са мажели масло по портите и праговете, за да подсигурят препитание за богинята.

Боксинг Дей - Boxing Day - светски празник в някои англоезични държави като Канада, Великобритания и Австралия. Идва от думата за кутия - box, като вероятно се е имало предвид кутията за дарения за бедните в църквите. Празнува се на 26ти декември, денят след Рождество. Първоначално идеята е била на този ден служителите, търговците, работещите да получават подаръци от работодателите си. Днес обаче това е изгубено и всъщност на този ден по магазините има огромни намаления, след-коледни да ги наречем, когато става лудница и хората се редят на огромни опашки да купуват ненужни вещи. Оттам става игра на думи, защото боксинг ( boxing ) означава и "боксиране". Те хората наистина сякаш се боксират в надпреварата за евтина стока. Подобен е на американския "черен петък" (Black Friday) - друг безсмислен шопинг празник, на който винаги става навалица от хора в моловете.

Никулден - езическо-светски-християнски празник, който се чества на 6ти декември и почита паметта на Николай Мирликийски Чудотворец, незнайно защо станал покровител на рибарите. Яде се риба и хората се молят на светеца за закрила. Други пък, които се казват Николай или Никола (от гр. Николаос - победител на народите или победа на народа) го удрят на запой с приятели и се гордеят, че носят звучно гръцко име. Образът на Николай Чудотворец вероятно е вплетен и при създаването на друг един приказен герой, за което заслуга имат и от компанията Кока-Кола, а именно - Дядо Коледа, който разнася подаръци на децата с шейна, има джуджета и живее в Лапландия.

12те дни на Рождество Христово - сред западните християни този празник е продължение на честването на рождественските празници. Започва на 25ти декември и продължава до 6ти януари, когато пък е Богоявление - тогава западните християни отбелязват идването на тримата мъдреци при бебето Исус, който по физически начин се разкрива на езичниците. А източните християни, както знаем, на Богоявление отбелязват кръщаването на Божия Син в река Йордан при Йоан Кръстител. Тогава у нас са и честванията със скачането в реката и ловенето на кръста. В средновековна Англия, този празник на 12те дни е бил период на продължително пируване и гуляй, заимствайки дори елементи от Сатурналия като размяна на ролите (виж по-горе). Празникът приключва на т. нар. дванадесета нощ, по която дори Шекспир е написл едноименната си пиеса.

Рождество Христово - най-накрая стигаме и до този измислен и тотално фалшив религиозен празник, но няма как. Празникът, който е срам и позор за всеки истински християнин, и радост, веселие и глупави традиции за езическите християни по света и у нас. Каквото и да напиша, ще е повторение и предъвкване на познати рефрени. Това са си минимум два празника в един, а вероятно и повече, както надявам се сте се убедили с оглед на прочетеното дотук.

Лично за себе си  съм избрал да празнувам само светската част на празника с подаръците, елхите и т.н., за да не обидя близките. Иначе раждането на Помазаника Исус (Рождество Христово) го отбелязвам през септември по време на библейския празник Сукот - разпъване на шатрите, но за това по-подробно ще пиша в друг постинг ТУК.
*******
Както виждате през месец декември има за всекиго по нещо - езичници и християни. Затова весели декемврийски празници на всички празнуващи!




Гласувай:
4



1. believer23 - Забравил си да включиш и празника ...
28.12.2013 01:21
Забравил си да включиш и празника Ханука. Щом се провежда в месец декември и се пада понякога и на 25 декември, би трябвало и той да е езически. Ако ли не е, защо и Рождество Христово да е езически празник. Също така послъгваш на места - например празника Панча Ганапати е създаден през 1985г., като хинду алтернатива на Рождество Христово - http://en.wikipedia.org/wiki/Pancha_Ganapati
За празника на "Непобедимото слънце" също няма доказателства, че е празнуван на 25 декември - http://en.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus
Също така и другите празници не съвпадат точно с 25 декември. По твоята логика, когато и да е роден Иисус, ние можем да изнамерим някое слънцестоене или равноденствие, или пък някой езически празник, който да е наблизо и тутакси да кажем, че Рождество Христово е езически празник.

Както и да е - питам Ханука, който се празнува през "езическия" декември езически празник ли е или не е?


Приятелю, "една е вярата, едно е спасението, едно е кръщението" и това е в св. Православна Църква създадена от Господа нашего Иисуса Христа, а не от разни хора самообявили се за гурута, които са създали разните протестантски църкви. "По плодовете им ще ги познаете" е казал Господ, а какви са плодовете на протестантството - разделение, раздори, крамоли и сега съществуват хиляди протестантски деноминации. Не казва ли Господ, че Църквата е само една и, че тя е стълб и крепило на истината? Не казва ли Господ, че портите адови няма да надделеят над Църквата. Протестантите не изкарват ли Бога лъжец, твърдейки, че езичеството е превзело Църквата, т.е. портите адови са и надделели и се е наложило тя да бъде възраждана от разните протестантски лидери. По този начин протестантите изкарват Църквата създадена от Христос, че не е стълб и крепило на истината и затова създават "нова църква".
цитирай
2. pentecost - Благодаря за включването,
28.12.2013 23:29
believer23, ще се постарая да ти отговоря на коментара. Съжалявам, че не си разбрал замисъла на постинга ми. За неточностите съм казал още в началото на статията - писал съм според източниците, които имам, няма как да си измисля тези неща. Ханука не е езически празник, рабира се, след като и сам Господ Исус го честваше - Йоан 10:22-23, затова не е включен в този списък. Самият месец декември не е езически, не съм казал такова нещо. Виж, празниците през него определено са езически, вкл. Рожд. Христово, особено предвид вплитането на народните обичаи в него. Но ти прощавам невежеството, все пак си православен, а вие не четете много нито Библията, нито странична литература и не се образовате. Надявам се разбираш, че няма как Исус да е роден на 25ти декември, но може би още ти е рано да го проумееш, има време за всяка истина да ти се разкрие. И не ми циитирай уикипедия, тя не е надежден източник, всеки може да напише там каквото си иска. Специално за римските празници не ми се спори, учил съм римска култура обстойно и вероятно знам доста повече от теб. Определено Рим и неговата култура са оказали огромно влияние върху християнството. За празника Сол Инвиктус е изписано много, прочети малко повече по въпроса, но не в уикипедия, моля те.

По въпроса за протестантските църкви, който си повдигнал - това не е по темата и няма да пиша. Ако искаш напиши постинг за това и тогава може да се включа. Приятен и благословен ден.
цитирай
3. believer23 - Ние православните четем Библията, ...
29.12.2013 14:43
Ние православните четем Библията, но не изопачаваме написаното в нея както правят някои други. Църквата няма нищо общо с народните обичаи свързани с Рождество Христово. Коледната елха, размяната на подаръци и т.н. са дейности, които нямат общо с Църквата. През 221г. за това, че Рождество Христово е на 25 декември споменава Секст Юлий Африкан. Св. Иполит също споменава за празнуването на Рождество Христова през 3 век. Относно римските празници - Сатурналия се провежда от 17 до 23 декември, т.е. завършва преди 25 декември. Също така култа към Непобедимото слънце е въведен от император Аурелиан през 274г. Дори и неговия празник да се е провеждал на 25 декември, то голяма е вероятността, празнуването му да е наложено на този ден, в противовес на християнското Рождество.
цитирай
4. pentecost - Виж сега, believer23,
31.12.2013 00:10
празнувай, когато искаш, твоя воля, всеки има глава на раменете си. Аз имам мое разбиране, ти имаш твоето, не ти налагам нищо. За мен Рождество Христово не е на 25ти декември, защото фактите говорят против това. Затова не се опитвай да ме убеждаваш в противното. 3ти век е твърде късно, за да се дава като пример кой отец какво бил казал. След налагането на християнството в Рим, много езически елементи се вкарват в него, за да се привлекат езичниците към новата религия. Вплитането на още езически елементи продължава и през следващите векове, та чак до днес, когато имаме вече един неузнаваем празник.

За огромно съжаление, вие днешните православни и католици масово сте станали полу-езичници и идолопоклонници, защото сте допуснали да навлязат езическите елементи от народните обичаи и традиции в християнството - трябва да си сляп да не го виждаш по църквите и дори манастирите, но духовниците си затварят очите, за да върви бизнесът. Писал съм достатъчно по въпроса в блога ми, разрови се ако искаш.

Знам, че има и достойни сред вас, които се борят с тези мерзостни неща, но те са тотално малцинство и биват задушавани. Прочети книгата на йеромонах Висарион за суеверията в християнството, невероятна книга, ще ти се отворят очите, даже има линк към нея тук на блога.

(http://pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/12/19/sueverieto-sred-dneshnite-hristiiani.1033106)

Иначе разумните, трезво мислещи и отдадени на вярата хора се реформират и стават протестанти, защото при вас като цяло смърди на поквара, греховност и тотален упадък на вярата. Справка: последните секс-скандали и проваленият избор във Варна преди време. До 30-40 години БПЦ ще остане блед спомен в българската история. Бог държи невястата на младоженеца да остане чиста и неопетнена, а не да се превърне в блудница, която върши гнусотии - участ, която за нещастие вече ви е сполетяла.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене