Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.10.2020 06:03 - ДА НАДНИКНЕМ В БЪДЕЩЕТО
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 678 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.10.2020 06:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                          ТАЙНИТЕ НА ГАДАТЕЛСКИТЕ КАРТИТЕ ТАРО






image

 

Историята на тези загадъчни карти води началото си от дълбоката древност. Според някои специалисти в тях се крие познанието на атлантите. Легендата гласи, че от потъващата Атлантида успял да се спаси само един човек. Той с мъка се добрал до Египет и разкрил на жреците мъдростта на тайнствения народ.

 

Най-вещият от египетски жрец – Хермес Трисмегистус – се заел с нелеката задача да закодира знанията така, че да не могат да бъдат разбрани и използвани от профаните и простаците. Той създал специфично изображение за всеки раздел от знанието. Гравирал картинките върху 78 златни плочки, които се пазели строго в един от египетските храмове. Така била създадена „Изумрудената книга“. Въпреки охраната обаче жреците започнали тайно да правят преписи, благодарение на които древните знания са достигнали до нас. Така били създадени картите Таро. Според окултиста Геблен към „Изумрудената книга“ имало и ключ към разгадаването й. Това е „Книгата на Тот“, превърнала се в справочник на всички бележите окултисти.

 

Първият мистик, който със сигурност е свързан с Таро, е не друг, а самият Нострадамус. Той си е нарисувал лични карти, запазени и до днес. Използвал ги за политически прогнози. Известно е, че е свързвал картата на Луната, която означава болка и мрак, с Османската империя.

 

Според Карл- Густав Юнг обаче, легендите около картите Таро били създадени от езотеричните общества в Англия и Франция през 19-и век и нямали нищо общо с древния Египет. Въпреки това и  Юнг ги е използвал, за да изучава скритите кътчета на човешката душа и за илюстриране на различните архитипове.

 

Придворният ясновидец на Николай II Папюс също умеел да гадае с тези карти. В обемния си труд „Марсилското Таро и циганите“ той пише, че от Египет картите са дошли в Европа точно благодарение на циганите.

 

Собствена колода си имал и английският мистик и окултист Алистър Кроули. Много скандална, разбира се – неговите „Влюбени” били Каин и Авел. Колодата, която той използвал, е създадената от английския окултист Артър Едуард Уейт и е нарисувана от художничката Памела Смит. Позната е с името „Райдър Таро“ и е една от най-известните и използвани в момента.

Някои известни художници също са били изкушени от тайнството на картите. Салвадор Дали, Албрехт Дюрер, Ошо и много други са дали своя принос за популяризирането на Таро.

 

Най-старите запазени карти датират от 1390 г. и се пазят в музея „Корер“ във Венеция. В наши дни съществуват най-различни варианти на картите – кабалистично, езотерично, астрологично Таро, Таро на вещиците и т. н. Да не забравяме и Шекспировото Таро, където Дяволът е Яго, Отшелникът е крал Лир, а ролята на Обесения играе Хамлет. Има и съвсем модерни разновидности – с анимационни герои, дори със сюжети от нашумелия роман (и филм) на Толкин „Властелинът на пръстените“. Известният сръбски писател Милорад Павич пък е написал оригиналния си роман „Последна любов в Цариград“ под формата на наръчник за гадаене с карти Таро.

 

Мистичната колода се смята за предшественик на съвременните карти за игра, но разликата е, че Таро се използват за гадателство и предсказания. Колодата се състои от големи и малки аркани (от лат. – тайни). Големите са 22 на брой. Броят им съвсем не е случайно число – 22 са буквите в Кабала, Молитвеникът съдържа също толкова молитви, 22 са и главите на „Откровението“ от Йоан. Те съдържат 21 номерирани карти със специфично изображение и една без номер – нулата, наречена Шут.

 

Малките аркани включват четири основни „цвята” – Мечове (или пики), Жезли (спатии), Бокали (днешните купи) и Монети (кари). Те са подчинени на четирите основни елемента Въздух, Вода, Огън и Земя. Изображението на всяка от картите има символично значение, което трябва да бъде разгадано. Под внимание трябва да се взима не само значението на всяка карта поотделно, но и нейното взаимодействие с другите изтеглени карти.

 

Съществуват най-различни системи на разбъркване, подреждане и тълкуване на картите. Символите са толкова многозначителни, че понякога тълкуването се превръща в решаване на истински ребус. Практиката доказва, че картите никога не лъжат. Дори тогава, когато вещаят крайно неприятни неща. Уви…


 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190602
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575