Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2020 20:46 - Кой е ОШО?
Автор: prosvetlenie Категория: Други   
Прочетен: 2549 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 21.12.2020 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Двадесет и пет века след Гаутам Буда, Ошо отново завъртя колелото на дхарма, за да събуди човешкото съзнание. Не е лесно да пишеш за него. То е като безкрайно пространство, съдържащо цялата двойственост, всички многообразия и всички противоречия. Той излъчва разум, който носи светлина за онези, които опипват в тъмнината. Той олицетворява духовността в цялата й безкрайна слава. За състезанието на човечеството, което се състезава с най-високи скорости, Ошо е може би единствената алтернатива за изграждане на спокойно и здравомислено общество. Провидението и работата му са пример за голяма духовна революция, невероятна трансформация в живота на хора, които искаха да се развият интелектуално и да намерят щастие. Той предлага яснота и откритост, любов и състрадание, разбиране и познание за цялото човечество, което сега е в хватката на унищожението, болката и страданието.

Революционното послание на Ошо идва от собственото му разбиране за истината. По този начин думите му имат сигурност и яснота, в която има сила да внесе пълна промяна на всеки, който иска да се отвори пред него. Ошо се различава от почти всички останали самоосъзнати, просветени майстори. Той е може би първият сред тях, който е успял да направи религията модерна и достъпна за всеки човек във всеки момент от живота си.

Често наричан бунтовник, разрушител, просветлен мистик, абсурдист, анархист, плодовит автор, проблемник, антихрист, духовен терорист, интелектуален гигант, Ошо е всичко това наведнъж и повече, просто защото не е част от никаква традиция, философска школа или религия.

„Аз съм началото на определено, напълно ново религиозно съзнание“, заявява той. 
  Той е Буда, Лао Дзъ, Кришна, Исус, Кабир, Гурджиев и много други, взети заедно.

През целия си живот Ошо остава обект на спорове - също като всички други просветени мистици. Те бяха обсъдени и осъдени, защото техният начин на съществуване е път на промяна и ново раждане, на което обществото активно се съпротивлява. 

Ошо ни кара да се събудим от първоначалната си реалност и да се придвижим към реалността около нас, а след това към реалността на бъдещата еволюция като просветлено същество. За целта той ни вълнува и ни заразява с енергията на противоречието, за да може човечеството да се събуди от това безсъзнание. По отношение на Ошо споровете винаги са били много по-разгорещени, защото той повдигаше гласа на истината срещу правителства, религии, стари вярвания открито и безстрашно.

Ошо е просветлен, най-ярък мистик, който сваля остарели вярвания, традиции и учения. „Аз уча на абсолютно неподчинение“, заяви той. „Нямам намерение да правя компромиси, реших да бъда много откровен и правдив, без значение какво ми струва.“ В хода на своите дискусии той говори за необходимостта от появата на „нов човек“ или „ново човечество“. Ошо подчертава факта, че поради разединението човечеството също е дефектно. Разделението на човечеството на Изток и Запад, Север и Юг е безсмислено. За него светът първоначално е бил единен и всички подобни единици се основавали на човешкото невежество. Той би искал да види как Изток и Запад се сливат, взаимно се обогатяват. Само тук, казва той, се крие възможността за наистина трайно спокойствие и хармония. В неговата прогноза за появата на нов човек и ново човечество нямаше място за някакъв вид разделение. Той казва: „Само цялостният човек може да бъде светец“. 
„Новият човек няма да бъде нещо или - или ще бъде и двамата. Новият човек ще бъде както земен, така и божествен, принадлежащ към този свят и други светове. Новият човек ще възприеме своята пълнота и ще живее без вътрешни бариери, няма да се разделя. Неговият бог няма да се противопостави на дявола, смъртността му няма да се противопостави на безсмъртието, той няма да знае опозициите. Той ще прекрачи границите на дуализма, няма да бъде шизофрен. Нов свят ще дойде заедно с нов човек, защото нов човек ще възприеме света по качествено различен начин и ще живее съвсем различен живот - такъв, какъвто никога не е живял. Той ще бъде мистик, поет, учен - всички заедно. "

Ошо не виждаше своите санясини като последователи, а като приятели и другари. Концепцията му за санясини се основава на свободата на индивида да съществува, да изследва, да експериментира и да задава въпроси. Той не ги помоли да вярват или да не вярват, а само да търсят истината, която ще внесе светлина и радост в живота им. Според Ошо, санясинът трябва да е пълен с благоговение към живота.

Не съм част от никакво движение“, казва Ошо. "Това, което правя, идва отвътре." Тя съществува от момента на появата на първия човек на Земята и ще продължи до последния човек. Това не е движение, а самата същност на еволюцията. “

Той информира всички, че енергийното поле, създадено заедно с неговите санясини за подобряване на човешкото съзнание, ще се засили след него. Търсачите от цял u200bu200bсвят, които посещават тази общност, без изключение, могат да проверят истинността на това върху себе си.

 

Ошо имаше дарбата на далновидност. И решаващият момент е, че обръщаме внимание на неговите пророчества по отношение на състраданието и мира, любовта към безкрайното творчество, вместо да чакаме правителства, политически и религиозни дейци да решат проблемите ни. Рано е да се оцени дарбата, която Ошо поднесе на човечеството. Но самият той ясно разбра какво е направил.

„Хората могат да разберат - днес или утре или след утре, няма значение - но някой ден със сигурност ще разберат. Едно мога да кажа, че независимо какво казвам сега, утре това ще стане философия, религия на бъдещето, религия на цялото човечество. "

 

Няколко седмици преди да напусне тялото си на 19 януари 1990 г., Ошо отговори на въпроса - какво ще се случи с бизнеса му в живота, когато си тръгне?

„Вярата ми в битието е абсолютна. Ако има поне някаква истина в моите думи, това ще ме надживее ... Факелът ще бъде вдигнат от онези, които остават заинтересовани от работата ми, но не искам да налагам нищо на никого ... Ще остана източник на вдъхновение за моя народ. И точно това ще почувстват повечето санясини. Искам те да растат сами, че те самите възпитават в себе си най-важното нещо - любовта, около която никой няма да създаде никакъв вид църква; осъзнаване, което няма да се превърне в нечий монопол, забавление, радост и свежи, детски изненадани очи ... Искам моите хора да знаят себе си и да не стават заповеди на някой друг. Основният път води навътре ... "

 



 

 

 






Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. elizabethborislavova - обикновен мошеник
17.01.2022 20:41
Просто е умрял и е присвоил парите на наивниците. Не стават така нещата. Вижте най-великият човек, наред с Мойсей и Илия, които са имали дара на знамение и чудеса, жената, чрез която е свален късният дъжд за просветление. Името дори не дава да й споменат за да не се възгордене и отнеме славата на Бога. Философията не спасява човека.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prosvetlenie
Категория: Други
Прочетен: 477144
Постинги: 166
Коментари: 113
Гласове: 541
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031