Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2015 10:20 - Портрети на цар Борис І във Верона и Понтида.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 13035 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 10.12.2015 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              През Ренесанса бенедиктинския орден наема художници, които създават цикли от фрески на бележити монаси, за прослава на своя монашески орден и още повече за прослава на основателя на монашеството на запад Св. Бенедикт.

Това са крале, приели монашеството, папи, светци. Както пише изследователката Анна Влаевска: „Gloria Ordinis Sancti Benedicti, представляващи своего рода списъци и изображения от типа De viris illustribus. В този род съчинения и изобразителни цикли символичните и алегоричните представи заемат първостепенно място…“ (Анна Влаевска. Светостта на отказалите се от властта. Мотиви и символи на бенедиктинската традиция. Centro Linguistico, университета в Пиза, Италия).

    Оливетанците с бели монашески одежди, които са монашеска конгрегация по бенедиктинския устав, създават цикъл от фрески в църквата Света Мария ин Органо във Верона, Италия. Там от 1505 г. рисува Франческо Мороне.

 Една от фреските представя българския цар Борис І, който се е отказал от короната си и е станал бенедиктински монах.

image

image

         „Bulgarus Bulgarorum Rex“ е в компанията на „Ландолфо, княз на Салерно, завършил живота си в манастира Монтекасино и лотарингския граф от края на VІІ в. Лутвин, за когото традицията твърди, че е основател на абатството в Метлах(Анна Влаевски, пак там).

image

          Но не само във Верона има фреска на българския цар. Друга фреска, където е нарисуван цар Борис, но в черни монашески одежди на Бенедиктинския орден, е стенопис в двора на манастира „Свети Яков“ в Понтида, селище в региона на Ломбардия в Италия, провинция Бергамо.

image

image

    image

image
   
          „Цикъл, който е много различен като иконография от този във Верона. Тематично е същият. Има изображения на папи бенедиктинци и по това се разбира, че става дума за бенедиктински манастири. В някои от сцените около портрета на папата и вляво, и вдясно има портрети на владетели, които са се отказали от земната власт и са станали монаси. В една от тези сцени има отново
[подобно във Верона – бел. К.М.] изображение на Rex Bulgarorum. Разказана е абсолютно същата история по същия начин. В случая обаче той е в компанията на бургундския княз Сигизмунд. Персонажите са едни и същи както във Верона. В Понтида са много по-малко. Тематично обаче цикъла е абсолютно еднакъв. Историите, които се разказват за всеки персонаж, абсолютно съвпадат. Но композицията е различна. Художникът по различен начин е композирал. Художникът е неизвестен“ (интервю на Владо Тороманов с Анна Влаевска във в. Литературен форум, 2000).

           Знае се, че фреските във Верона са от 1505-1507 г.г., докато тези от Понтида са също от началото на ХVІ в., но малко по-късно.

image
Цар Борис І (горе) е в средата, в църквата във Верона и портрет на цар Борис І (долу) е вляво в църквата в Понтида. Вдясно е свети цар Сигизмунд, чиято дата се чества на 1 май, а свети цар Борис І е на 2 май. Пред Св. цар Борис е нарисувано "маслиново клонче", алегоричен образ на новопокръстената България.

 image
Св. цар Борис І на олтара на църквата "Св. Неделя" в Битоля, дн. в Република Македония.




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. arhivar - Тази година се навършиха 1150 го...
10.12.2015 11:17
Тази година се навършиха 1150 години от приемането на християнството в България, където цар Борис І Покръстител има водеща роля. Св. цар Борис е отритнат от Светия Синод на Българската православна църква, който на неговия празник 2 май 2015 не стори нищшо, освен да даде орден на Бойко Борисов. Свети цар Борис е отритнат и от Столична община, която въпреки, че обеща, че ще издигне паметник на Борис І Покръстител, не изпълни обещаното. Свети цар Борис е отритнат и от българската държава, която не и пука за него и за това, че през 2015 г. се навършиха 1150 г. от приемане на християнството в България от цар Борис І Покръстител.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1386037
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031