Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2020 20:14 - Словене
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 7278 Коментари: 22 Гласове:
21

Последна промяна: 01.07.2020 21:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Словене като термин се появява за пръв път в произведението За буквите (О писменехь) на Черноризец Храбър, за което вече съм писал в блога. То било написано на глаголица около 893. От него са запазени около 100 преписа, всички открити в Русия. Най-ранният от тях е част от Лаврентиевия (Иван - Александров) сборник от 1348. Една от най-големите фалшификации в българската, а и в европейската история, е поставянето на знак за равенство между термина от края на ІХ век словене и появилия се за пръв път през 1532 термин “славяни” от книгата на Винко Прибоевич “De origine successibusque Slavorum” или За произхода на увенчаните със слава славяни”. Думата словене определено произхожда от думата Слово, защото още в Библията е казано: В началото бе Слово. Тя обаче била използвана не за означаване на определена народност, а за хората, познаващи Божието Слово, грамотните хора, които са можели да четат и пишат Словото. Очевидно е, че тези хора са били покръстени, щом те са имали достъп до книгите, които по това време са били християнски. Богослужебните книги са били преписвани само от грамотните монаси в манастирите. В “За буквите” се казва: "Преди, прочее словенете нямаха книги, но бидейки езичници, с черти и резки четяха и гадаеха." Това изречение накарало историците, особено руските, да търсят древна славянска писменост. Оказало се обаче, че при венетите, антите и склавините нямало открита никаква писменост на обитаваните от тях територии. Такава древна писменост имали именно древните българи и тя била доста широко разпространена. Така че, ако Черноризец Храбър е имал предвид с термина си словене като етноним някой народ, то това са били българите, а не склавините или днешните славяни. Терминът словене е бил доста популярен в средновековната литература и често се е използвал. Неправилният му превод като славяни е породил огромен брой фалшификации на старинните източници и така нашата българска история била явно изопачена от апологетите на панславизма. А ние имаме нужда да знаем истинската си история.

Книжовник (словен)

image

Черноризец Храбър

image

Словене

image

Склавини

image






Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. blackpredator - не съм вещ по темата,
19.06.2020 20:28
но съм срещал в поетичния превод на Емануил поп Димитров от 1933 г
на "Азбучна молитва" от Константин Преславски, термина "славянско племе"
цитирай
2. laval - Това
19.06.2020 21:03
е явно резултат от заблудата, че "словене" е означавало "славяни". Константин Преславски очевидно е имал предвид българското племе, което е управлявало нашата държава. Освен това между употребата на двата термина стои един период от 6 века и нещо.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
19.06.2020 21:28
Е и аз писах за " О писменех" преди две или три години
Идеята беше друга Фалшификат ли е и кой е авторът? Фалшификат- категорично не Авторът- Българин е, високообразован и високопоставен Може би цар СИМЕОН?
Два постинга бяха Но при разглеждането на текста се набиха в съзнанието ми два термина Българи и словени И за словени останах с чувството ,че не е етносно името, а с него се маркират хората на словото
Щях да проверявам точно това ,внимателно! Но карантината попречи Виждам ,че и ти си убеден ,че словени не е етноним!
Натоварена ми е програмата, но може би е наистина време да навестя приятелите в библиотеката!

Хубава вечер!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей отново, Лазаре!
19.06.2020 21:47
Намерих го-" Цар Симеон и....Черноризец Храбър"
http://leonleonovpom2.blog/history/2017/10/18/car-simeon-i-chernorizec-hrabyr.1572925
цитирай
5. laval - Прочетох го
19.06.2020 22:10
и с почти всичко съм съгласен. И за Храбан Мавър, и за Симеон. И най-вече за това, че словене не е етноним. А ако все пак е, то той визира българите.
цитирай
6. andrei - Нито един народ не казва,че е славянин,
20.06.2020 06:42
освен руснаците!От това е видно,кой е заинтересуван от панславизма,с който да подхранва имперската си политика!!!По същата причина създадоха и македонизма !!!После руснасите се сърдят,че никой не ги обича!!!
цитирай
7. shtaparov - Много ценя твоите статии, но и тук ...
20.06.2020 08:31
Много ценя твоите статии,но и тук трябва да нанеса малка поправка. Отдавна се каня да напиша тия неща в статия и от време на време пускам по нещо в "НЕТА" със същото твърдение като информирам хората,че думата "словени" е употребена за пръв път в средновековен текст през 1347 г. От тогава е най-древния оригинал на "съчинението" За буквите (което не е отделно съчинение а част от книга,която била в библиотеката на цар Ив. Александър). Още не се знае дали текстът е фалшив или не и има няколко основания да се мисли,че той може да е съвременен фалшификат от 18-19 век:

1. Няма текст от времето на "славяните",който да ги нарича "словени" или "славяни": най-ранният е от 1347 г. т.е. написан е поне 4 века след изчезването на последните "славяни".
2. Всички преписи на "съчинението" За буквите са открити в Русия,която е заинтересована страна и нито един препис (НИТО ЕДИН!) не е открит извън нейната територия! Това означава,че информацията за имане или нямане на "племе" с името "словени" е монопол на единствената държава,която е заинтересована от това!
3. Няма древен текст с думата "Словени",който да не е открит при подозрителни обстоятелства т.е. текст,който да е открит при редовни разкопки или случайно в някоя стара Българска църква- всичките налични текстове са открити в ръцете на руски държавни лица,които са пряко заинтересовани "словените" да са народ а не професионално съсловие например!
4. На никой препис с името 'словени" не е правен научен анализ,за да се види дали думата "словени" не е написана върху друга по-стара дума!

Имайки предвид всичко това,няма научна сигурност че "словените" въобще са съществували дори през XIV в. да не говорим за V-VI в.,където ги разполагат арогантни научни спекуланти от същата заинтересована страна! В днешно време те вече съществуват,но до преди 200 години никой по света не бил чувал нищичко за тях а това си е проблем,който може да бъде решен само от специални научни екипи,които да изследват конкретната дума в руските съчинения.
цитирай
8. shtaparov - Гласувах ЗА твоята статия прият...
20.06.2020 09:24
Гласувах ЗА твоята статия приятелю- в крайна сметка се оказа,че имам основания да я харесвам!
цитирай
9. shtaparov - Подготвям статия абсолютно на с...
20.06.2020 09:32
Подготвям статия абсолютно на същата тема със същите твърдения от няколко месеца насам и не смятам да се отказвам заради това,че тук вече са написани. Коментирали сме ги няколко пъти с Иван (leonleonovpom2) и Григор (get) в предишните месеци,те знаят че нещата са ми ясни така както и на тях,а също и на теб както виждам. Поздравления за придържането към историческата истина,желая ти много здраве и късмет!
цитирай
10. laval - Винаги
20.06.2020 10:31
съм се старал да се придържам към историческата истина в статиите си.
цитирай
11. shtaparov - (Винаги)
20.06.2020 11:03
laval написа:
съм се старал да се придържам към историческата истина в статиите си.

Много се радвам- поздравления за което!
цитирай
12. bulgares - но съм срещал в поетичния превод на ...
20.06.2020 14:26
blackpredator написа:
но съм срещал в поетичния превод на Емануил поп Димитров от 1933 г
на "Азбучна молитва" от Константин Преславски, термина "славянско племе"


Срещал си поредния фалшификат. Нали точно това ти обяснява човекът, че видиш ли думата "славяни" написана някъде преди 1532г от Винко Прибоевич и 1601г от Мавро Орбини (като думата става известна при втория), трябва да си АБСОЛЮТНО сигурен, че си видял фалшификат и ако се добереш до оригинала, там няма да видиш никакви "СЛАВЯНИ".
цитирай
13. bulgares - крайно време е
20.06.2020 15:06
всеки българин да научи, че в Средновековна България не е имало никакви славяни, но и във Фанагория не е имало никакви "прабългари". Там е имало много евреи, които не са написали и една дума за прабългари, археологията не е открила и един камък от прабългари там, а "гробът на Кубрат", открит на 600км от там съдържа съдове и от 8-ми век, няма вид на никакъв гроб, а на обикновено зарито хазарско съкровище.

България се е зародила по нашите земи от траки още в края на 5-ти век след смъртта на Атила и след като това се признава от професионалните историци в САЩ, Австралия и т.н. няма смисъл да си орязваме историята с два века за да угодим на руските ни "братя".
цитирай
14. laval - За Фанагория
20.06.2020 17:46
съм съгласен, че никога не е била столица на България. Писал съм в блога си за едно прабългарско селище Фанагория във Варна, че е една абсолютна измислица:
http://laval.blog/lichni-dnevnici/2017/07/11/izmamata-fanagoriia.1556207
цитирай
15. krumbelosvet - За гърците ДО ДНЕС "слави" е РОБ
21.06.2020 07:42
За гърците ДО ДНЕС "слави" е РОБ. Както преди да "изникнат" славите, едновременно с "изчезването" на траките, "траки" е роб. А НЯМА нито племе "траки", нито племе "слави". Преди Аспаруховите българи, тук има АНТИ и СкЛАВИНИ, най-вероятно от "скити". У славяните се наблюдава това, което Херодот и казал за траките - НАЙ-МНОГОБРОЙНИ след индусите, но РАЗЕДИНЕНИ. И лесно са си сменяли племенното име. И РЯДКО са имали държавно обединение като одрисите, гетите, мирмидонците на Ахил или македонците на Филип и Александър. Или царските скити. Любопитно е ПИСАНОТО ОТ ПЛУТАРХ укорно слово на Александър към сънародниците му, че преди баща му и него, са водели С ПРОМЕНЛИВ УСПЕХ войни със съседните племена ЗА НЯКОЛКО ГЛАВИ ДОБИТЪК. И, типично, изчезва Александър, изчезва и държавата му.
Българите нито случайно говорят славянски език, нито случайно САМО ТЕ имат звук Ъ. И са типичен ДЪРЖАВОТВОРЕН народ. Най-кратко казано, за да ОЦЕЛЕЯТ при сблъсъка с монголите, са успели да копират техните бойни умения и държавно устройство. И пак не-случайно, при само 1% монголски гени, са запазили техните военни титли.
Преди С ЧУЖДА ПОМОЩ да организират държави, славяните (като траките) раждат много деца и ЛЮБЯТ СЕЛСКАТА СВОБОДА. А селата са лесна плячка за съседните царства и градове-държави. И така многоброен и смел етнос дава много роби на съседите.
Чувал съм, че на латински "рус" е СЕЛО...
цитирай
16. laval - Благодаря
21.06.2020 09:43
за подробния и добре обоснован коментар!
цитирай
17. krumbelosvet - Коментарът ми
21.06.2020 17:29
Коментарът ми е повече смел, отколкото обоснован. И ДАЛЕЧЕ не е безспорен. Но НА МЕНЕ ми изглежда, че решава много спорове и НЕ ПРОТИВОРЕЧИ на доказани факти. Благодаря за похвалата.
цитирай
18. bulgares - За гърците ДО ДНЕС "слави&...
21.06.2020 19:23
krumbelosvet написа:
За гърците ДО ДНЕС "слави" е РОБ.


Не "слав", а "склав" е роб и не само на гръцки и латински, а и на български. В речника на Найден Геров "склавъ" е "роб, пленник, нечистоплътен" с една дума "не от наште". Тъй като речникът е излязъл около 1900г, сигурно и баба ти е знаела какво означава "склавъ".

А иначе Херодот не е чувал не само думата "славянин", но и думата "склав/склавини", така че не разбирам защо го заместваш.

Термините Sklaveni, Sklavoi, Sclavi, Sklauenoi, Sclaveni са намерени за пръв път при Прокопий Кесарийски (500-560) и как идиоти са достигнали в българската Уикипедия, че славяните са се пръкнали през Бронзовата епоха е пълна загадка и за най-върлия и безумен Панславинизъм.

Теофилакт Симоката роден през 580г и живял в Константинопол в произведението си Historien казва, че склавите са наричани преди гети, ясно 3 ПЪТИ.

Коментарите на нашите "най-умни" историци за горното е, че той не е бил много с акъла си, "архаизирал" и всякакви подобни идиотизми. А видяхме и че траки и "склави" са имали обичая на трупоизгаряне, което само по себе си е силна заявка, че това са една и съща група хора. Малко повече време се иска за да разбереш, че в един и същ момент наричаните и траки, и склави, и скити и гети и мизи са живеели на едни и същи места по земите ни. Никой и никъде не е описал събития как траките измрели изведнъж от нищо и как от незнайно откъде, без войни за тази хубава земя се нанесли някакви "миролюбиви славяни". Глупостите на Панславинизма са толкова плитки и наивни, че е позор да го изучаваме в училище като Официална история. И питай един професионален историк да ти даде едно ясно доказателство за съществуването у нас на славяни. Най-умното което ще измисли е да ти каже, че е сложно, ти си тъп и няма да разбереш доказателството му. Тия са по-зле и от поповете. Религията поне е направена така, че нищо не може да ти докаже, но не може и да я обориш толкова елементарно.
цитирай
19. get - До 15. krumbelosvet - Крумчо РУСНАЦИТЕ ДОКАРАХА НЕЩАТА ДО ТАМ - Роб и СЛАВЯН=синонимност ?
21.06.2020 19:38
krumbelosvet написа:
За гърците ДО ДНЕС "слави" е РОБ.


Според КУЦАТА ТИ ЛОГИКА ... тогава МУЗАТА НА ИСТОРИЯТА ... наричана от гърците КЛИО - ще да е била символ за СЛАВЕНЕ на "РОБСТВОТО" - а не СЛАВАТА - в главите на ЕЛИНИТЕ :))) ?!

Пояснявам ЗА ТЕЗИ - КОИТО ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ ПРОЧЕТАТА КОМЕНТАРА МИ?

Кореновата от която са произлезли античната ХЕРОЙ и ХВАЛА - са от един КОРЕН?!

Хвала и Слава - са от едно СЕМАНТИЧНО ГНЕЗДО ... Сами си направете извода КОГА СЛОВО-СЛАВА-СЛо/аВе/яНЕН са добили ОБИДНОТО - РОБ и КОЙ А ЗАПОЧНАЛ ДА РАЗПРОСТРАНЯВА ТАЗИ КЛЕВЕТА?

Впрочем, КЛЕВЕТА, КЛЕТВА, КЛЕТНИК ... също в СТАРИ ВРЕМЕНА ни отвеждат до КОРЕНОВАТА ... От която идват в българския език СЛОВО и СЛАВЯ//ЕН/><ХВАЛЕН ?! :))) ?!
цитирай
20. krumbelosvet - Гет,
22.06.2020 06:05
Траките КОЙ ги направи ЗА ЕЛИНИТЕ роби?
И на гърците ние ли сме съседи или русите?
Или не знаеш, че ДО ДНЕС за гърците "слави" е роб? И затова един гръцки балетист вика ДО ДНЕС на Слави "Станислави"?
Ето, това съм обяснил. Мани твоите красти русофобски и антикомски.
цитирай
21. krumbelosvet - Драги bulgares, не си разбрал ОСНОВНОТО
22.06.2020 08:38
Драги bulgares, не си разбрал ОСНОВНОТО, затова пишеш
"А иначе Херодот не е чувал не само думата "славянин", но и думата "склав/склавини", така че не разбирам защо го заместваш."
Намесвам Херодот, за да подчертая ОБЩОТО м/у траки и славяни. Което ОБЩО, като прибавим факта, че по едно и също време ИЗВЕДНЪЖ траките "езчезват" незнайно къде, а славяните "се появяват" НА МНОГО МЕСТА незнайно от къде, излиза, че това са ЕДНИ И СЪЩИ племена, сменили по стара привичка имената си.
Благодаря за напомнянето за Найден Геров, но аз помня роман (от Вера Мутафова, ако не греша) където елински деца гонят славянче и го обиждат "слави, слави" т.е. робе.
цитирай
22. laval - Щапаров
27.06.2020 19:53
Открих, че съчинението "За буквите" се е появило най-рано в Лаврентиевия сборник, който е от 1348 и го добавих към текста, тъй като намирам това за важно да се знае.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4088259
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21898