Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2020 19:10 - ЖЕНИТЕ В БОЙ - история, фрагменти
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 4177 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 04.11.2020 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

първо няколко думи за Рим

след това накратко за испанските кучета

и на финала жените в някои исторически сцени

колко е великк света, "мама му" нали
колкото пъти се заканя да не правя постинги, толкова пъти се появява мотив
а мотива е величието на света пред което поклон, онзи бял човек почти винаги от запад

......


Фрагменти – РИМ

 

Римско наказание – разпъване на кръст: било позорно и за това се прилагало към роби, предатели, престъпници, военнопленници. Имало ритуал при който осъдения носил сам гредата за кръста си, а след това жертвата умирала дълго и мъчително – за да се продължат мъките, нарочно на умиращия се давало вода или оцет. Ще рече – Исус и Голгота не са нещо изключително и героично, а в очите на Рим типична практика.

 

За нарушаване на дисциплината наказание смърт: сина на консула Тит Торкват водейки римски отряд в разузнаване на своя глава влиза в бой с врага и го разбива, връща се в римския лагер и става герой сред войниците, но командващия го осъжда на смърт заради нарушение на дисциплината. Въпреки протеста и молбите на войниците, екзекуцията е факт.

 

За различни провинения в римския легион имало различни наказания: понижаване в чин, намаляване на заплатата, тежка работа, лишаване от граждански права или дори продажба в робство. За децимацията всички знаят...

 

……

 

Фрагменти – испанските БОЙНИ КУЧЕТА

 

Твърди се, че първо бойни кучета срещу индианците е ползвал Колумб, като в една битка се споменава за 20 такива животни. Кучетата са били обличани в леки кожени „доспехи”, а някои се предполага, че дори имали метални по тялото, а индианците изпитвали страх пред зверовете.

 

Причините да се ползват кучета срещу америакснките туземци са няколко – разликата между европеец и индианец, която ралзика кучето лесно разпознавало и не нападало своите бели испанци, липсата у туземците на защитна броня или екипировка, което ги правело уязвими за рани и „захапки”, ползата от кучетата особено в горите, където испанската кавалерия била затруднена. Бойните животни надушвали индианци, засади и преследвали с лекота туземците, които били украсени с всякакви лесно различими колоритни цветове и миришели, което ги правело откриваеми за кучетата на конкистадорите.

 

Кучетата били тренирани да се бият от малки палета, човека трениращ животното бил облечен в дебела екипировка,първо да бяга, а послое да се предаде на атаката на кучето, което било приучено да хапе по определени зони, на следващия ден човека обект на атака бил сменян с друг, за да не свиква кучето. Животното било подлагано на атаки и с меч, за да свиква и да не се страхува от човек с оръжие срещу него.

 

Някои кучета станали своего рода герои – например Леонсико,който бил умно куче и различавало добронамерените и кротки индианци от войнствените. Гонсало де Овиедо пише, че кучето било купено от някой си Балбоа за 2000 златни песос и заслужило парите си повече от някои наменици. Леонсико различавал толкова добре мириса на жертвата, че нито един преследван индианец не му се измъкнал. Хрониката от онова време твърди, че 10 християни съпровождащи кучето били в по-голяма безопастност отколкото 20 без него. Леонсико бил риж с черен нос, имал многочислени рани от битки, бил среден размер и историка лично го видял, когато кучето било вече възрастно, не било красиво, дори грозновато, но яко сложено и силно. По-късно било подло отровено.

 

Същия Леонсико имал право на дял от плячката в похода равен на дела на всеки наемник във войската. Останал в историята и бащата на Леонсико – Бессарилйо, който спасил цял испански отряд. В една нощ индианците се промъкнали и подпалили домовете в едно село, където били Салазар и войниците му, които спели и само подивелия лай на Бассарильо ги разбудил, а в последвалия бой кучето показало зверския си нрав поваляйки и разкъсвайки индианци. След нощния бой на сутринта обследвайки индианският трупове били открити над 30 върху които, били зъбите на Бессарильо.

 

Веднъж се случило така, че Салазар искал да се „позабавлява” и извикал стара индианска жена,на която дал уж писмо до губернатора. Заплашил я, че ако не тръгне веднага и не го предаде, ще пусне след нея кучета, а когато тя започнала да се отличава, испанеца се разсмял и дал заповед на Бессарильо да я разкъса. Свидетелите на сцената разказват, че кучето било наиситна умно – то стигнало до жената, не я атакувало и я гледало внимателно. Индианката била видимо уплашена и държала пред себе си листа хартия, като му говорила ласкаво – Бессарильо подушил ръцете й, подушил писмото, бутнал я с нос и после вдигнал крак... и се изпикал.

 

……

 

Фрагменти – ЖЕНИТЕ

 

През 1140 г. Конрад Трети обсажда германския Вайнсбург... Краля предложил на обсадените да пусне навън жените и да ги пощади, с услвоието да спасят от града само с това което носят на гърбовете си като багаж. С изненада видял как процесията от жени носила на гърба си мъжетъе и децата им, а краля впечатлен от ума и силата на жените удържал на думата си и ги пропуснал.

 

През 1338 г. англичаните обсаждат замъка Дънбар в Шотландия, като разчитат на лека победа, защото в него са само Черната Агнес, нейната малка охрана и една шепа слуги, но графинята нямала намерение да се предава. Англичаните подкупили един от слугите като идеята била той да остави вратите отворени, а подкупения взел парите, но пък разказал всичко на господарката. Когато английските отряди се приближавали към портите те се спуснали и англичаните отново не успяли. Те обаче намерили и пленили брата на Агнес – Джон Рендолф, като я заплашили, че ще го убият, на което тя се засмяла и им отвърнала, че това е много добре, защото тя ще наследи всичко след брат си. Започнала обсада с цел обитателите на замъка да бъдат уморени с глад, но след 5 месеца самите англичани свалили с наведени глави обсадата и се оттеглили.

 

Когато пуританските парламентарни сили се опитали да влязат в град Бристол, то Дороти Хаззард на своя глава водейки други жени барикадирала градските порти с чували и предложила да излезе с другите жени навън като жив щит, но страхливия градоначалник отказал и предал на противника Бристол през гражданската война.

 

Никол де ла Хей – тази жена англичанка отбранявала замъка Линкълн на мъжа си в три обсади срещу французите, като последния път през 1217 г. била над 70 годишна.

 

Жанна Аше в продължение на 11 час наравно с мъжете отблъсква атаките на войниците на Карл Смели срещу родиняи град Бове. Лично Жанна с брадва убива рицар, който се опитвал да постави знамето на противника над стените. Примера на Жанна увлякъл и още жени в бой на стените.

 

Жените на Картаген – отрязали косите си за да се ползват в катапулти, ровили канал към морето, плетяли доспехи изгитвяли стрели, но разбира се, Картаген все пак паднал пред Рим...

 

Мария Пита – през 1589 г. англичаните атакуват испанския град Коруня, а Мария заедно със съпруга си се възкачила на стените с рапира в ръцете си, а това толковавдъхновило гражданите, че те отблъснали чуждоземците, а паметник на Мария Пита в града има и до днес.

 

Херцогиня Салернска – при отсъствието на мъжа си оглавявала защитата на владенията им в Апулия, като в битката при Дуръси не позволила на войниците да се обърнат в бягство, а през 1080 г. лично лидира отбраната на важен пристанищен град и го удържа.

 

Арахидамия от Спарта – по времето на Пирр, Спарта изглеждала слаба и амбициозния македонец решил да я завземе, но жителите на града се изправаили срещу завоевателя,който водил 25 000 войници, като спартанците имали женски отрдяи водени от принцесата им Арахидамия. Само за една нощ успели да вдигнат земен вал на който позиционирани посрещнали атаката. Противника бил отблъснат, а сина на Пирр поредния Птолемеус бил убит.

 

Анонимната майка – и отново Пирр Епирски нападнал друг гръцки полис – Аргос. В горещия бой самия цар водил войските си, защото в тесните улички на града боя се затегнал. Пирр нападнал младо момче,но майка му, която била в тила зад вътрешните стени забелязала сцената, хванала камък част от крепостните стени около нея и замерила царя. Пирр паднал от седлото и на земята бил обезглавен...

 




Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4623876
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031