Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2020 17:49 - НИЕ-518 Междувременно - у нас
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 3 юли 2001г. (когато се откри 39-тото НС) съобщиха за смъртта на ВЕСТНИК “ДУМА”. Заради поредни неплатени задължения към печатницата “Родина”. За пореден път – През “далечната” 1996 година в. Дума също  бе “много беден”, както пишеше неговия гуру Стефан Продев, “дължи само за миналата  1996г., само на издателя ИПК “Родина”, 200 млн.лв.” Обаче тогава собствениците му извадиха DM 5 милиона от някъде и купиха печатницата на ИПК “Родина”, Полиграфически комбинат “Димитър Благоев”. Простата сметка показва, че печатницата е купена за една двадесет и пета част от борчовете само на всекидневника “Дума”. А там се печатат почти всички останали вестници. На кого сметката му излиза?
И естествено новината за смъртта на “Дума”-та се оказа малко преждевременна. Защо? – само след няколко реда. Сега да довърша за смъртта. След няколко дни се заговори, че “фирмата” ще се прекръсти на вестник “Република”, за да се започне начисто. После “републиката” ще умре и пак ще си дойдем на “думата”. Бъдещият нов собственик на “Дума” за дълги години напред ще се казва Петър Манджуков.
Днес обаче – става въпрос за началото на 2001 година - намирам в близкия до Иван Костов в.“Капитал” една статия, наречена “Комунисти и магистрати пречат на БСП и компания”, и подписана от някой си Митко Манджуков. Манджуков?! Да е Димитров, Костов, Първанов дори, да повярва човек, че е просто съвпадение в имената... А то Манджуков!?
(Междувременно обаче умря Стефан Продев – на 3 септември 2001 година, т.е. само два месеца след “смъртта” на вестника на който беше главен редактор. На 74 години. Ще кажа само, че Продевата смърт премина за червените гъби мухоморки много по-незабелязано от Пеко-Таковата. Което идва да рече, че знаменосецът на “свободното слово” Продев, не е “един от тях”. Макар гръмко да се самообявява за “създател на вестник “Дума”. Помните ли онази история от НИЕ-1 (януари 1990) за вестника на полската комунистическата партия "Трибуна люду", който се преименува на "Трибуна конгресова", но запази главния си редактор Мечислав Раковски. Защото нему били приведени няколко милиона зелени пари от червената централа в Москва. Същата продевска история.)
Днес, 5.07.2001г., Велислава Дърева, която е една от уволнените журналистки в спрения вестник “Дума”, пише (във в.”Сега”): “Комплимент е да те уволни последният шеф на 6-то управление и то 12 години след 10 ноември.”
(За разлика от Продев, Дърева оживя. Само дето от журналистка стана теоложка. Да, да – зави към Бога. Кой Бог, ще попитате. След няколко години, когато у нас дойде на официално посещение вселенският патриарх от Цариград, Дърева организира под прозорците на хотела му в София една агитка, която викаше “анатема”. Към този бог значи, дето “слави право” комунизма. И чийто патриарх се казва Гундяев от Москва.)

Да внеса предварителна яснота по смъртта на вестник “Дума”.
В момента изпълняващият длъжността “собственик на в.”Дума” е Димитър Иванов, наричан за краткост Гестапото, който наистина беше последният шеф на 6-то управление на комунистическата ДС, където са се водили на отчет “дисидентите” преди 10.11.1989. Защо “дисидентите” в кавички ли? Ами, това е дълга история.
Най-преданите на Партията хора са били приемани за членове на БКП. Те НЕ СА дисиденти, защото по устав са били задължени да следят и донасят направо на горното ниво над 6-то управление за настроенията в обществото. Включително, и най-вече, в собственото си семейство. Няма да обсъждам те или следващите са по-големите подлеци.
Следващите са “дисидентите”. Те са няколко типа, но никой от тях не е бил признаван от Комунистическата партия като “едни от нея”. Защо?
- Първите, защото са кукувичи яйца в гнездото на истинските противници на комунистите, фалшиви патици, маскирани на дисиденти, съгласили се да донасят на Партията; “жертви на комунистически преследвания”, докато в същото време са получавали пари и облаги от същата тази КП. Тъкмо тези бяха изтикани напред в периода на трансформация на политическата комунистическа власт в икономическа. Тях тя, комунистическата партия, ги разстави навсякъде във всички цветове: червени, сини, черни, турскосини, мръсно сиви. Велислава Дърева е от червената група “дисиденти”.
Коя е Велислава Дърева? Родена 1958г., завършила журналистика в СУ. Работила във в.”Комсомолска искра” и когато я уволняват оттам, я назначават на по-престижно място – във вестници “Народна култура” (където са Продев и Копринка Червенкова), “Стършел” (където са Борис Димовски, Радой Ралин, Доньо Донев), “АБВ” на Кеворк Кеворкян, в юридическото списание “Общество и право”...
(Помните ли онази инструкция на КГБ, цитирана в НИЕ-1 – “Как да се отнасяме към местното население”? Припомням нейната 42 точка: “Да не се изправят пред съд лица, заемащи ръководни постове, които със своята дейност са причинили загуби или са предизвикали недоволството на подчинените си. В особено драстични ситуации те да бъдат отзовавани и да бъдат прехвърлени на друг, но равностоен или по-висок пост. При липса на друг изход тези лица да бъдат отстранявани от ръководни постове и да бъдат запазвани като бъдещи кадрови резерви.”)
След 10 ноември Велислава Дърева е член на Русенския комитет на Нешка Робева, на Клуба за гласност и преустройство на Желю Желев, (заедно с Андрей Луканов) депутатка от БСП в 36-ото НС, политически наблюдател в “Дума” (с директор Стефан Продев) от 1995 година... И днес Димитър Иванов-Гестапото я уволнява? – Дали за да я запази като “бъдеща кадрова резерва”? Развитието на историята потвърждава това предположение.
- Вторият тип “дисиденти”, за които отговаря отдела на Гестапото, са пречупените ПОСЛЕ наистина противници на комунистите ПРЕДИ. Само припомням един от тях – “земеделецът” Йосиф Петров, който се съгласи да стане 267-я депутат, подписал дертлиловската конституция от 1991г.
(Третият тип дисиденти са всички несломими непреклонни българи, убити от комунистите, защото са били техни идеологически противници, за всичките, досега 110, години комунистическо присъствие по българските земи.) 

И да се върна на днешния проблем “Дума”.
Ще ви го покажа, като цитирам мислите Дъреви от споменатата й статия във вестник  “Сега” от 5 юли 2001 година:
“Срещу вестник “Дума” се води чудовищна война вече 10 години – и отвътре, и отвън. “Дума” винаги е бил обществен фактор и политически субект. “Дума” произвеждаше политика, когато БСП произвеждаше думи.” – Тази е “дъревка” в нормален умствен смисъл. Ако е вярно това за делата и думите, тогава защо БКП-вестникът “Работническо ДЕЛО” се прекръсти на “ДУМА” именно при БСП?!
“Вестник “Дума” беше много добър, когато спасяваше БСП. Но когато вестникът започна да променя и да обновява БСП, той стана лош, много лош. Вестникът гледаше минимум година напред, докато някои от ръководството на БСП си бяха завинтили главите назад! Стефан Продев го създаде не като орган на партията, а като вестник на лявата идея.” – Тая наистина е пълна “дъревка”. Вестникът спасявал БСП? Ами без средствата на партията БСП, “дума”-та не би съществувала ма, како! И без средствата на партията БСП, ти нямаше да си Дърева, а Златка Русева, да речем. Ляв вестник да съществува свободен в лявата идея?! – няма такова животно. Нещо повече, и такъв жив човек няма. Колкото до другото твърдение: наистина на някои социалисти главите им са завинтени отзад. Защото гледат към Европа и НАТО, докато Продевци и Дъревки гледат на Изток към СССР, или както там сега се нарича.
“Преди 10 ноември тайните служби имаха политическата власт. Сега държат икономическата власт и искат да я превърнат в политическа. Такъв опит бе направен с “Дума”, но той не успя.” – Ох, милата! Тя беше първа приятелка на Андрей Луканов, когото убиха именно защото се опита да приватизира страната, използвайки политическата си власт. Т.е. пишейки “против”, тя е “за” политиката  за преобразуване на властта. Дърева е първа приятелка и на Ахмед Доган – този факт го има фиксиран в “Хрониката”. Пък не ще да е приятелка на Гестапото? Що за раздвоене на личността?! Ето още:
“Вестникът имаше възможност да приватизира Полиграфическия комбинат, но Виденов направи всичко възможно това да не стане.” – О, ето я истинската причина за гнева Дърев - другите комунистически хиени не са й дали част от трупната плячка. Да вървят по дяволите ТЕЗИ! Всичките им видове и подвидове!

А проблемите на “Дума” са повече от ясни. Защото не са нейни само, а всеобщи за всички подразделения на Партията им. Няма повече пари, които да бъдат, как се казва най-възпитано – да бъдат преразпределяни. И се налага... прегрупиране и обединяване, придружени със смърт:
- 3 юли 2001: ”Левите партии се сливат в една Нова левица – БСП (Георги Първанов), БСД Платформа (Аз: няма такава партия. Може би се има предвид Кюрановата Платформа?), ОБТ (на Кръстьо Петков) и ПД “Социалдемократи” (на Николай Камов). Те се обединяват политически и организационно.”
- 4 юли: “Димитър Иванов източи вестника. БСП ще го съди, твърди Първанов. Това е лъжа, контрира го Димитър Иванов”, прочетено в “Стандарт”.
- 5 юли: Димитър Иванов в “Сега”: “Вече няма пазар за “Дума”, твърди бившият началник на 6-ти отдел на 6-то управление на ДС, а след това вицепрезидент на “Мултигруп”.”
... 11 юли 2001, в.”Труд”: “забраниха соловите изяви в Нова левица.

 

Виолета Гиндева напусна ВС на БСП в “знак на несъгласие с политиката на ръководството на вестник ”Дума”. Подкрепил я Красимир Премянов, лидерът на “Открит форум в БСП”. А Румен Овчаров, шефът на софийската градска организация предложил 3 варианта за спасение на вестника. Първият е да се покрият борчовете към издателя на вестника и “Дума” да продължи да излиза, вторият – да се търси нов издател, спряга се името на шефа на Комисията по далекосъобщенията Любомир Коларов (съпруг на Ирина Бокова в момента). Вестникът да прекрати съществуването си е третия вариант, който е определен и като най-възможен”, пише самата “Дума”.
Е, “Дума” си намери нов издател собственик и не престана да излиза. Колкото и да са малко парите, които дават възрастните българи, по-важно е да не отслабва струята, която промива мозъците им. Кой отляво, кой отдясно, кой отгоре, кой отдолу – пълна обърквация. Но има ли някакво значение след като всички те първо ще изядат борша, пък после ще казват дали им е харесал...
Иво Атанасов, онова младо кюстендилско мераклийче от 1990, което порасна в Парламента, се оттегля от политиката. “Вече минавам на тихия фронт. Ще продължа да помагам в партийните дела, както и за израстването на този, който ще оглави организацията след мен.”, казал той според в.”Труд” от 3.07.2001. (Знаете къде е “тихия фронт”? – Съвета за Електронни Медии, бивше НеСеРеТе. А знаете ли името на “този след него”? Казва се Мая Манолова.)
Буквално една седмица преди да се конституира новото 39-о НС, в което половината депутати са от НДСВ, което пък, движението, влезе в Събранието на крилете на женската партия на Весела Драганова, която също е депутатка, Весела Драганова роди момиченце – Йоана. От втория си мъж оперният певец Георги Илиев. Г-жа Драганова има и 6-годишна дъщеря от предишен брак. На г-н Илиев това му е сефтето. След още 6 години Весела и Георги ще се разведат. Весела Драганова повече няма да стане депутатка. Ще изчезне и от вестниците. Как да ви кажа какво се е случило с нея след днес...

В своя “последен ден” старата “Дума написа ТЪЖНА СТАТИСТИКА:
“Отчетената за 2000 година средна работна заплата в бюджетната сфера е 189 лв., минималната пенсия е 44 лв., средната пенсия – 67, а максималната – 160 лв. В същото време необходимите средства за издръжка на един работещ човек са 363 лв. за месец. На един пенсионер – 210 лв, а на едно дете до 14 г. – 140 лева. Статистиката показва още, че за 92,5% от българските деца мечтата за отдих и почивка никога няма да се сбъдне. Причината – невероятната мизерия, в която продължава да живее народът ни.  В същото време примамливи оферти за почивка на море и планина  заливат вестниците ни.  Хотел в Китен за летните месеци предлага апартамент на вечер за 80 лева. Бунгало в къмпинг “Оазис” струва 30 лева. Цената на седемдневен пакет само за спане в хотел на Пампорово през лятото се предлага за... 479 лева. Вила на ден в същия курорт се наема само за 70 лева. Евтиния, нали?.”
Следва справка от официалната статистика по някои параметри, засегнати във вестник “Дума” за 2000 година.
Възможно е Националният Статистически Институт да лъже, ще кажат някои. Но е възможно и вестникът “Дума” да лъже, ще кажат други.
- Средната работна заплата за 2000 година е 221 лева (Обърнете внимание, че “Дума” посочва СРЗ в бюджетната сфера, а не за цялата икономика. Не се знае как се съотнасят двете СРЗ.)
- Посочените необходими средства за отделните групи население са взети от исканията на синдикатите, които във всички случаи са по-високи от тези, посочени в статистиката. От НСИ няма подобни данни. Институтът посочва за 2000г. само текущите цени в брутния вътрешен продукт - 27 милиарда лева. Моята сметка (не зная дали е правилна, но е логична) е:
27 000000000лв : 7 500000 души = 3600 лв/човек годишно
3600лв / 12 месеца = 300 лева на месец на човек
т.е. 300 лева, а не 363лв, както посочват синдикатите

Колкото до цените по летните и зимни курорти:
Националната статистика не предлага данни за тях и не мога да споря. Но из Хрониките навсякъде има цитирани цени, последно за лятото на 1999 година (в НИЕ-4). Тези цени обаче не ми вършат работа тук, защото са за бившите резиденции на Тодор Живков, превърнати днес на граждански обекти, и за дискотеките по морето на българите-юнаци  Емил Костадинов, Любо Пенев, Слави Трифонов и др. такива. Погледнете ги вие – свят ще ви се завие. Имайте предвид, че курсът на долара към лева през лятото на 1999г. е 1,88 лв/$, а за същите юни и юли на 2000 година - 2,28.

Но колкото и да се мъча да бъда обективен, не мога да не поспоря с написаното в “Дума” за “горките български деца”. Написала “Дума”-та, че те са 92,5% от всичките 100%. Като имаме предвид, че броят на всички деца в България е около 1,2 милиона (само учениците са 800 хиляди), значи САМО за около 90 000 български деца “мечтата за отдих и почивка” се е сбъднала. Ами, не вярно. Статистиката посочва броя на българите, които са почивали по морето за цялата 2000 година: 1,5 милиона. Колко са децата от тях? Разделете на колко... на 3, на 4, на 5. На 10 да разделите дори, се получават 150 хиляди, а не 90 хиляди, нали. Няма да се заяждам с комунистите, но ще добавя, че Техните деца, поне 33% от тях, почиват в “отвратителната”, антибългарската, според тях чужбина. Колко ли деца са това? По мои сметки поне 30 хиляди.
Не обичам долните хитреци. Както и наглеците.

В същия “последен брой” някой си Петър Хаджиев написал:
“Време е държавата да престане да ни рекетира. Ненормално е по думите на председателя на Българската търговска камара Цветан Тончев държавата да се занимава с това колко водка е сложил Иванчо в чашата и с колко грама е излъгал. На Запад гражданското общество върши цялата тази дейност, а в същото време  държавата се занимава с лицензиране и категоризиране, само и само да взема пари, което си е чист рекет. Неправителствените организации се надяват, че през 2002 година туристическите фирми ще бъдат освободени от ДДС.”

Не обичам ДОЛНИТЕ ХИТРЕЦИ. Както И НАГЛЕЦИТЕ.
- като  Мартин Карбовски, в.”24 часа”, 26.07.2001:
“Докато всички се занимават с новия кабинет, малките побои в автобусите се провеждат по разписание, доста по-добре спазено от това на превозните средства. Не е ли по-добре гражданите да се организират и направят следните неща:
1.  Купете си кола – бойкотирайте потните и неудобни автобуси. Рано или късно бойкотът ще доведе до еволюция на града. Градският транспорт ще умре от естествена смърт. Хората ще имат лични автомобили. В центъра ще се използва метро, а покрай новите решения за придвижване ще има реален бизнес.
2.  Инвестирайте в частния бизнес – въпреки слуховете, че не е най-чистия бизнес, маршрутките са решение, защото някой рано или късно ще подобри тяхната услуга.
3.  Защитавайте се от контрольорите – по конституция и по Наказателния кодекс всеки има право на самозащита. Събирайте се по двама-трима и се самозащитавайте. Ако ви унижават – вече имате право да ги ударите.. Пък и съдебната система ще ви защити  с мудността си.
4.  Въоръжете се – ако контролите тръгнат с газови пистолети, вземете си равностойно оръжие.
5.  Пътници, солидаризирайте се, без значение дали сте редовни или нередовни – няма по-голяма несправедливост от това някой да бъде бит, унижаван пред детето си, заради това, че е беден и ползва градския транспорт.
6.  Защитавайте се, първо опитайте мирни протести, после, ако контрольор и охранител продължават да ви се дървят, ги обезоръжете и свидетелствувайте в полза на нападнатия пътник. Така или иначе контрольорите имат задължителен лимит за глобите – иначе няма да си вземат заплатите. Дори и всички пътници да са редовни, контрольорите пак ще бият, защото и те душа носят, и на тях пари им трябват. Градският транпорт у нас отдавна означава война. Жалко е само за всеки човек поотделно, който е тръгнал нанякъде, а си губи времето тъкмо с такива излишни войни – контрольори, паяци, катаджии – омагьосан градски кръг, от който не можете да излезете, за да поживеете и поработите нормално.”
Този Карбовски, е повече от наглец. Той е за изолиране от демократичното общество, в което има закони. Към такива “трифоновци” трябва само едно:
Да се създаде изключителна обществена нетърпимост към тях!
А може би и още нещо – такива да се натоварят на един параход и се изпратят с еднопосочен билет в посока Съветския Съюз, или както сега комунистите гальовно го наричат “Русия”. Защо намесвам СССР като говоря за Карбовски ли? – Ами, нарекъл е статията си “Карти и Билети за Проверка”, а не както казват всички контрольори “Билети и Карти за Проверка”. Няма разлика ли? – Не в вярно! Разликата е посочена в един виц от това време: истинският израз съкратено е БКП. Абсолютно сигурно е, че Карбовски УМИШЛЕНО го е променил на КБП. Типичната тактика на всички съучастници на престъпниците: да отместят, колкото може по-далече, подозренията от истинския виновник. В този смисъл Карбовски е долен комунистически подлец! Всичките му досегашни и бъдещи медийни проявления, всичките му пристрастия и познати, потвърждават тази констатация.
-
Презрете го! Като Анна Заркова, в.”Труд”, 7.07.2001:
Обяснимо е, че вместо честитка в навечерието на 122-ия си рожден ден вътрешното министерство получи открито писмо с укори от студенти, че в България е възможно 19-годишно момче да бъде застреляно, докато пие кока-кола в дискотека.”
Спирам цитата, за да поясня: Нещо, което Заркова с абсолютна сигурност ЗНАЕ, но УМИШЛЕНО преиначава. Наистина става дума за 19-годишен младеж, който е убит ПРЕД дискотеката (а не В ) след като вече я е напуснал, в пиянска свада (кока-кола, нали) от някакъв друг в тази дискотека (същото така пил само кока-кола). МВР хваща убиеца на местопрестъплението и образува досъдебно производство начаса, а прокуратурата се задейства също веднага и внася делото в съда, който след две години постановява действителна присъда от 25 години затвор за извършителя. За какво са “укорите на студентите”?
Ами, защото така! В момента действува комисията “Андреев”, а приемният баща на Анна Заркова е ген.Леонид Кацамунски от БКП, предшественик и учител на Димитър Иванов-Гестапото, който вече е от БСП! Съмнявате ли се?
Чуйте нататък прозренията на Заркова: “Не така просто обяснимо е публичното порицание, което отправи по същото време към службите Методи Андреев, шефа на комисията по досиетата. Антимафиотите, разузнавачите и контраразузнавачите се били показали недопустимо негостоприемни, видите ли, към Методи Андреев и неговите 45 чиновници. Опитвали се, значи джеймбондовците да опазят служебните секрети, вместо да сторят смирен поклон пред комисарите:  “Заповядайте, моля, ето ви ключовете от касите, запознайте се с преписките и извадете всички агенти на светло, не се смущавайте... Малко е, дето ви дават по 838 лева заплата. Вземете и тайните на националната сигурност да си ги ползвате по лично и политическо усмотрение.”
Не се заяждам на дребно, не визирам конкретното убийство на 19-годишния студент. Аз “играя” ПРИНЦИПНО, защото презирам долните хитреци и наглеците. Анна Заркова изобщо не се интересува от конкретния случай. Тя ИСКА да бъдат скрити досиетата на нейните хора, вкл. на баща й, нейното и на сина й досиета в комунистическото Гестапо!  И използва мъката на конкретните родители за “лично и политическо усмотрение”.
Ако не знаете, да го напиша – предварително. Синът на Анна Заркова, казва се Крум Зарков, ще стане червен депутат след две народни събрания. И покрусеният днес баща ще използва ситуацията. След две петилетки ще използва “мъката си”, да се развява по партийните телевизии и ще стане също така червен депутат. Той се казва Христо Монов.
- Презрете ги тези! Като “майките”, НЯКОИ МАЙКИ

Помните, нали, някои такива майки от “Системата ни убива” през  миналата година. Днес, 15.07.2001, в.”Труд” ни осведомява: “Над 50 майки на деца, болни от церебрална парализа, се готвят да преградят ж.п. линията София-Пловдив в района на Костенец”. Днес, 17.07.2001, в.”24 часа” пише: “Майки бутат инвалидни колички към “Врана”!”
Причината интересува ли ви? Цитирам:
“Таксата за престоя на придружителя на болното дете в санаториума “Момин проход” на ден се увеличава на 4 лева, вместо досегашните 1,50. Самите пациенти се лекуват без пари.”
След 15-ина години, когато БСП вдигне лозунга “Нашата цел е да свалим ГЕРБ от власт!”, някои “майки” на болните деца пак ще опънат протести пред Народното Събрание дори, със стария лозунг “Системата ни убива”. Какво ще се случи ли? За това нататък. Като му дойде времето.

Презрете ги тези!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461928
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031