Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2021 17:59 - СМЪРТ - МЕСЕЦИ - ЦИТАТИ
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 2565 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 17.02.2021 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Особената смърт на някои исторически личности

Названията на месеците в календара

И НАКРАЯ - ИЗВЕСТНИ ЛАТИНСКИ И СВЕТОВНИ ФРАЗИ

заблужденията, произхода, подмяната на някои фрази

ин вино веритас - нищо подобно, дори обратното и мн. други

впрочем всички тия латински крилати фрази в третата част на постинга са трако-български нали леоне...



ПЕНТУАР 1173 г.пр.н.е

Син на Рамзес 3 убит по особено жесток начин. Младежа е бил на възраст 18-20 годишен и в момента на убийството му бил положен жив в кедров саркофаг, с вързани ръце и бавно, постепенно смазан гръден кош от плочата над него. Причината – заговор за сваляне от власт на собствения му баща. Убит по този начин сина бил лишен според египтяните от задгробен живот... простотиите с всякакви вярвания и религии никога не са преставали.

 

ЕСХИЛ 455 г.пр.н.е

Известния древногръцки баща на трагедията умира при странни, за да не кажем дори комични обстоятелства. Както разказват Плиний стари и Валериан Максим, Есхил умира следствие на това, че при разходка орел изпуска на главата му костенурка.

 

ХРИСИП 206 г.пр.н.е

Философа умира докато се е смял, буквално от смях... Човека си направил шега със собственото пияно магаре и толкова харесал хрумването и шегата си, че започнал така да се смее и... умрял.

 

Император ВАЛЕРИАН 260 г.

След като попаднал в плен при персийския цар Шапур 1 римлянина предложил за своето освобождаване огромно количество злато. По заповед на персиеца обаче Наляли разтопено злато в гърлото на императора, след което одрали кожата му и вътре в нея натъпкали слама превръщайки в чучело останалото от римския император. Така като трофей Валериан стоял още дълго в двореца на Шапур 1.

 

ХИПАТИЯ Александрийска 415 г.

Гъркинята била една от най-образованите жени на времето си, но имала нещастието да се обяви срещу християните, които тогава набирали сили в Александрия. Самата тя имала обширни познания в математика, философия, астрономия и била обвързана с префекта на града Орест, което не се харесвало на християнския епископ Кирил. Тълпа вярващи фанатици извлякла Хипатия от нейния дом, съблякла е до голо, пребила я до смърт и като финал съдрала кожата от тялото с части от глинени съдове. Полуголия, обезобразен и кървав труп разнасяли из целия град с „възпитателна” цел, а накрая я хрълили в запален огън. След нейното убийство на власт идват безумни християнски фанатици начело със споменатия епископ Кирил, а опозицията е смазана. По-късно християните се оправдавали, че с убийстовто на Хипатия избавили града от магия и ерес...

 

......

 

ИМЕНАТА НА МЕСЕЦИТЕ

 

Календара бил въведен 45 години преди нашата ера/преди Христа от Юлий Цезар, той реформирал стария римски кландар,който бил основан на древноелинската традиция,която на свой ред се облягала на египетски астрономически знания. Този нов календар наречен Юлиански на името на Цезар бил почти същия като нашия днес – годината се деляла на 12 месеца и на всички 3 от 4 години имало 365 дни, като четвъртата била високосна с 366 дни.

 

ЯНУАРИ наречен в чест на римския бог Янус олицетворяващ началото и края и изобразяван като бог в две лица – младото лице гледа в бъдещето,а старото в миналото. Идеята била, че самите ние в началото на всяка година гледаме назад към изминалата с равносметка и в същтоо време гледаме напред в новата.

 

ФЕВРУАРИ от латинското фебруариус, римски ритуален празник на плодородието;

 

МАРТ наречен в чест на рисмкия бог на войната Марс;

 

АПРИЛ наречен в чест на елинската богиня Афродита;

 

МАЙ месец наречен отново на древногръцката богиня Мая на която се принасяли жертви, макар да била наричана добрата богиня. Има и втора версия – маджести или идващата от латински дума за стари хора;

 

ЮНИ месец пък е посветен на юниорес – младите. В този случай отново има втора версия, че месеца носи името си от римската богиня Юнона, съпругата на върховния бог Юпитер;

 

ЮЛИ месец в който съм роден е месеца, чието име не се свързва с никой бог, а с човек и то с Гай Юлий Цезар. Преди това юли месец се наричал Квинтилиус в превод пети месец, а е бил пети защото преди годината е започвала не с януари, а с март;

 

АВГУСТ месец е на името на император Октавиан АВГУСТ, който нямал покой пред славата на Цезар и искал лаври и за себе си. Натиснал сената и всички приели следващия месец след юли да се нарече Август, а той бил паметен за Октавиан,който влязъл в Александрия именно през този месец. Любопитно е, че името на Октавиан на латински ще рече числото осем, а императора починал именно през... август. От друга страна значението на аугустус на латински е човек възвеличен от боговете;

 

Всички следващи месеци септември, октомври, ноември, декември получили имената си от латинските числителни за поредност на месеците от староримския кландар. Също така интересно е, че в новия календар месеците са били „изтеглени” с около 60 дни „назад” в сравнение с предходния римски календар и затова днес смептеври, който при нас се явява девети месец, ние го наричаме с латинската дума за седем, десетия с думата за осми итн.

 

Ами това е положението – днешния ни кландар не е български, нито тракийски, нито „майски” или индиански, а римски така да се каже...

 

......

 

VENI, VIDI, VICI

Дойдох, видях, победих се появява в 47 г.пр.н.е, когато великия Цезар/с който сме един зодиакален знак написал крилата фраза в писмо до Гайус Матиус, като Цезар съобщил на рпиятеля си, че е победил владетеля на Босфорското царство Фарнак 2 в сражение. Фразата подчертавала лекотата и бързината с които Цезар постигнал победата, а като се замисля това е направо престъпно щом противник му ебил някой по Босфора – както добре знаем всичко на Босфора е тракийско... Изречението „Дойдох, видях, победих” било изсечено на подготвени за понтийския му триумф табели или как да ги нарека, специални дъски.

 

ALEA JACTA EST

Отново авторството е на Цезар и превода е в смисъл на „жребия е хвърлен”. Разбира се, великия римлянин казва това пресичайки малката река Рубикон през 49 г.пр.н.е и така започнала Гражданската война завършила с абсолютната победа на Гай Юлий.

 

ET TU, BRUTE?

Всеизвестни стават и последните думи на Цезар,които всички добре знаем – „И ти ли Бруте?” виждайки бившия си приятел сред заговорниците и убийците, които му нанасят прободни рани. НО ТУК ИМА „ГРЕШКА” – и ти Бруте се появява за първи път в трагедия на Шекспир, докато античните историци твърдят, че последните думи на Цезар според пристъстващите вътре на кървавата баня са били” „И ти дете мое” обръщайки се към Брут и то произнасяйки това на гръцки.

 

SIC SEMPER TYRANNIS

Тази фраза е също в деня на убийството или покушението срещу Цезар, а именно 15 март 44 г.пр.н.е и се превежда „Винаги ттака става/или това се случва с тираните” в смисъл на заслуженото наказание,което получава Цезар обявил се сам за император в опита му да погребе републиката. Разказват, че точно тия думи самия Брут казва над умиращия Гай Юлий. Интересното е, че същиоте думи симвиолично произнася и друг знаменит убиец – Джон Уилкс Бутт, когато убива бокулка Ейбрахам/авраам Линкълнна 14 април 1865 г.

 

HANNIBAL ANTE PORTAS

Думи произнесени от Цицерон през 211 г.пр.н.е по време на Втората Пуническа война и не бъркайте „този” с по-късния Цицерон, а думите са казани след поредната победа на Ханибал Барка и опастността Рим да бъде атакуван от картагенеца.

 

CARTHAGO DELENDA EST

Или иначе казано Картаген трябва да бъде разрушен! Думите принадлежат на Марк Порций Катон сенатор и ветеран от войните и са казани през 153 г.пр.н.е след като римлянина посещава Картаген и вижда, че въпреки войната, въпреки усилията на римляните града процъфтява. От този момент нататък този човек започва и завършва всяка своя реч точно с този призив без значение на темата на разговр или диспут.

 

QUALIS ARTIFEX PEREO

Ще рече „Какъв артис погива” са думи на император Нерон, който мислил за себе си като за велик артист. През 68 г. в Римската империя избухнало поредното възстание, а Нерон гледайки на това с фатализъм и предполагайки, че дните му са преброени заповядал на подчинените му приживе да му изградят гробница. Наблюдавайки за тяхната работа днес след ден императора стоял и повтарял „Какъв артист загива” визирайки разбира се, себе си. По-късно с помоща на своя секретар Нерон сам успял даси пререже гърлото, анека напомня, че КАТЕГОРИЧНО НЕ Е ЯСНО КОЙ ПОДПАЛВА РИМ. Векове след това господстващите християни винят император Нерон, но приживе битува версията, че подпалвачи са именно християните, срещу тях има процеси, а много от същите са хвърлени в Колизеума на зверовете.

 

MORITURI TE SALUTANT

Или „Отиващите на смърт те поздравяват” е позната фраза приписвана на гладиаторите преди „шоуто” на арената, но всъщност тези думи са фиксирани само веднъж при Светоний, който споменава случай,когато отново само веднъж бойците от арената така се провикват към император Клавдий и то във връзка с помилването на много от тях от същия.

 

CARPE DIEM

В смисъл хвнаи случая или деня като „философията” в тази фраза е живей за мига, живей ден за ден, наслаждавай се на живота и е записана в творба на Хораций.

 

MEMENTO MORI

Това е латински израз призоваващ към точно обратното и в превод значи „помни смъртта” или сещай се за смъртта като идеята тук е да изпълниш своя живот с кротост и смирение, а израза е бил произнасян от роб при триумфалното шествие на някой римски пълководец. Тази фраза е трябвало да напомни на победителя да не се възгордавя прекомерно и да си спомня, че всички сме мсъртни въпреки славата и успеха.

 

PANEM ET CIRCENSES

С други думи популярния израз „Хляб и зрелища” принадлежи на римския сатирик Ювенал и с тези думи той рисувал картината на римския плебс/народ по негово време,който се стремял към празни наслаждения и удоволствия. Римлянина противопоставял тази жалки потребности на героичното минало, което римския народ бил забравил и на което вече той не бил способен. Безплатното раздаване на зърно въведено през 123 г. от римския трибун Гай Гракх било върха на „левичарството” в античния Рим и Ювенал със своите думи и писания показвал отвращението си към тълпата, която се вълнува само от търбусите си.

 

IN VINO VERITAS

Автор на тези думи казват, че е Плиний Стари и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ СМИСЪЛА, КОЙТО ВЛАГАЛ ВЕЛИКИЯ РИМЛЯНИН БИЛ, ЧЕ ПИЯНИЯ ЧОВЕК НЕ Е СПОСОБЕН ДА ЗАПАЗИ НИКАКВА ТАЙНА, А ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ПЛИНИЙ Е, ЧЕ ИСТИНАТА Е ВЪВ ВИНОТО, А ЗДРАВЕТО ВЪВ ВОДАТА. Комичното е, че Плиний не е мислил да оправдава пиянството или да възпява виното, но днес неговата фраза от невежите е придобила смисъл на възхвала за хубавото вино... о безумни идиотчета на бати ;)

 

DIVIDE ET IMPERA

За „Разделяй и владей” знаем всички... обаче забележете – умните и учени глави се съмянват въобще дали тази реплика е римска, а не по-късна „трактовка” на римската политика.

 

O TEMPORA, O MORES

Тази фраза със сигурност принадлежи на известния Цицерон, когато група водена от Катилина се стремила да завземе властта. Великия оратор произнесъл тези думи,когато видял Катилина и заговорниците сякаш нищо не е станало да се разхождат по форума и Цицерон се впечатлил от наглостта и „гьонсуратлъка” на изменниците. По-късно израза „о времена, о нрави” се позлвал най-вече за да се осъди упадъка на нравите, понякога на цяло поколение или дори епоха.

 
клиповете разбуира се, без връзка с темата

1 смях

2 двуметровия капитан на южна африка преди обвинен в расов крайм

3 най-лесния "тейкдаун"...

4 защо НАИСТИНА американците са били на Луната













Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4621834
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031