Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2021 14:08 - Неолитните жилища в Стара Загора – най-старите в Европа
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 799 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        image

 

Неолитните жилища в Стара Загора са уникален исторически паметник от световно значение. Те са част от 100-те национални туристически обекта. В музея, издигнат върху самата археологическа находка, се поддържа постоянна температура и влага, с цел тя да бъде защитена.

Това е праисторическа селищна могила, обитавана от ранния неолит – VII-VI хилядолетие пр. Хр. до ранната бронзова епоха – III хил. пр. Хр. През 1968 г. при строителни работи там са намерени керамични съдове и други предмети. Последвалите проучвания разкриват двуетажна постройка, за която се счита, че е най-добре запазената къща в Европа от тази епоха, обяснява ас. Петър Калчев – директор на РИМ Стара Загора.

 

image Снимка

 

 

 
  • play
  •  
  •  
  • mute
  •  
  •  
    00:00 / 18:05
  • Интервю с Петър Калчев



Човек изпитва вълнение, когато застане пред останките на това жилище, защото си представя бита и начина на живот на хората, живели преди 8000 години на това място. Къщите са се изграждали чрез забиване в земята на сухи и обелени дъбови колове, на разстояние 25-30 см. С тънки прътиса оформяли дървена конструкция, която от двете страни измазвали с глина, примесена със слама. Покривът е бил двойно стреховиден, направен с дървени дибли и греди, покрити със слама и едра ръжена плява. Къщата е стабилна, на два етажа с височина около 7 м. На места коловете, носили конструкцията, са с диаметър 18-20 см.

image Снимка

Тук е най-добре запазената пещ от тази епоха в Европа. Тя е куполна, отгоре заравнена, за да се суши зърното, което стривали с каменни ръчни мелници, изложени тук. Намерени са 11 хранилища за зърнените запаси на семейството, обитавало жилищното помещение.  В близост до пещта в най-топлата част на жилището е мястото за спане – площадка над нивото на пода. На първия етаж има още едно помещение с пещ, каменни ръчни мелници, хранилища, точилен камък, каменни хавани за стриване на зърното, множество керамични съдове, голяма купчина от керамични обредни модели на житни зърна, култови олтари, където са се извършвали ритуали за плодородие. Това е бил бит на интелигентни и рационални хора, с много познания. Със сравнително примитивен инструментариум са направили солиден и уютен дом.

 

 

image Снимка

За поминъка на населението в района ас. Калчев разказва:

 

Занимавали са се главно със земеделие и животновъдство. При изследванията се установява, че около 70 на сто от намерените кости са на домашни животни. Те са им давали вълна, мляко, кожи, месо. Така че това е бил важен отрасъл, наред със земеделието. В къщата са открити и овъглени зърнана пшеница. Оказа се, че едрината на пшеницата, отглеждана преди 8000 години в този район, отговаря на тази, отглеждана в Европа през XIX в. Само можем да си представим за каква селекция при земеделието става въпрос. Когато откриват първия метал – медта, започват да се занимават с рудодобив, преработка на рудата, изработване на медни изделия. Правели са керамични съдове, кремъчни и каменни инструменти. Дърводелството е бил основен отрасъл, тъй като е свързан с изграждането на къщите. Тези хора са първите земеделци и скотовъдци тук. Практикували са се и други занаяти, улесняващи ежедневието на хората.

 

image Снимка

В сутерена на музея може да се види експозицията „Праисторическо изкуство в района на Стара Загора“. В нея са експонирани прекрасни образци, открити по време на археологическите проучвания на селищните могили в района. За артефактите, които будят най-голям интерес, събеседникът ни казва:

 

 

image Снимка

Сърповете от рог на елен се оказаха иновативно изобретение на древните обитатели по нашите земи. В Близкия Изток те
са били дървени и тежки. Тук, след като потапяли рога в гореща вода, го извивали в необходимата форма. В направен жлеб нареждали кремъчни резци, слепени със смола. С три удара на такъв сърп се е отсичала една ръкойка.

image Снимка За 
една купа се смята, че е древен календар, тъй като на нея има изобразени 365 тъмни и бели квадратчета, символ на смяната на деня и нощта. Тук е и най-ранната златна гривна, открита по нашите земи в жилище от ранния халколит – началото на V хил. пр. Хр. Това е детска гривна от самородно злато.

Интересни са ритуалните съдове във формата на лилия, на дъното на които е изобразен соларният знак. Има сервизи, използвани в бита, съдове, украсени с крилати божества, елени, бикове. От ребро на животно е направена женска фигура с медни накити, колан и наколенници.

Някои от експонатите са свързани с различни ритуали – сеитба, жътва, опазване на нивите от природни бедствия и др.

image Снимка

Има богата антропоморфна и изоморфна пластика. Бих отличил една от най-ранните мраморни фигурки, открити в Европа – женско тяло с подчертани бедра, ханш и седалище. Антропоморфен съд с животинска глава и тяло е предшественик на египетския сфинкс.

image Снимка

Експозицията показва невероятната култура, естетическия вкус и майсторство на хората, изработвали тези прекрасни предмети.

 

Снимки: museum.starazagora.net




Гласувай:
1



1. notfun - :-))))
09.04.2021 14:39
бравааа...дотам ли стигна...до 8 000пр. н е..
....аз ще продължа, споко, и Благ за Темата)
винаги Готова!)
цитирай
2. radostinalassa - 8000 г. преди н.е. - ....
09.04.2021 15:54
двуетажни къщи, а не кокали и зъби. Тези къщи предполагат знания по математика и някакво записване.
цитирай
3. barin - Здравей, Радостина. За възрастта ...
11.04.2021 10:00
Здравей, Радостина. За възрастта не съм сигурен, помня, че бяха много стари от моето посещение. Беше в далечната 2013 г., малко преди да взема първата златна значка от''100-те национални туристически обекта". В предишните книжки обекта не фигурираше.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13282844
Постинги: 11655
Коментари: 18466
Гласове: 6689
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК