Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2021 10:13 - ПРОДЪЛЖЕНИЕ
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 11613 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.09.2021 05:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 – Продължение –

Макар че от тогава са изминали цели 1340 години, ние българите сме длъжни да направим един лъвски гигантски скок назад във времето и да изровим истината за предислоцирането на българите в поддунавието. Тази работа изисква участието (преди всичко!) на упорити и трудолюбиви български патриоти, за които истинската история на нашия народ и държава са кауза над каузите, а не платена чиновническа или научна службица.

Πήγασος / Пегас

https://el.wikituscany.com/806855-pegasus-BNJSZO 

„Ο ποιητής Ησίοδος παρουσιάζει μια λαϊκή ετυμολογία του ονόματος Πήγασος όπως προέρχεται από χρήση pēgē "άνοιξη, καλά": "το pegai του Okeanos, όπου γεννήθηκε. "

„Поетът Хезиод представя популярна етимология на името Пегас, получена от употребата на pēgē „пролет, кладенец“: „пегай от Океанос, където е роден“ .

Coзвeздиe Пeгac

 https://v-kosmose.com/sozvezdie-pegas/

„Пocлe poждeния Пeгac oтпpaвляeтcя нa гopу Гeликoн и зaвoдит дpужбу c жившими тaм музaми. Oднaжды oн coздaл иcтoчник, удapив пo зeмлe кoпытoм. Eгo нaзвaли „Гиппoкpeнa“ – «фoнтaн лoшaди».“ 

Змийските коси на грозницата-горгона Медуза – наказаната от Атина любовница на бог Посейдон. Посейдон изнасилил Медуза на пода в храма на Атина. Тя се молила да я остави, но той я обладал на студения под. След това Атина я превърнала в чудовище, за да не я пожелае никой повече.. Главата на Медуза е отрязана от Персей. От нейната утроба били извадени двете ѝ деца от Посейдон – Хризаор (бащата на Герион) и белият крилат кон Пегас.

Медуза (на гръцкиΜέδουσα, по-точно Медуса – „страж, защитничка, повелителка“).

За горгона Медуза може да се прочете тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Медуза_(митология). 

В девненския Музей на римските мозайки е запазена частично тази автентична подова мозайка с образа на горгона Медуза. Няма нищо чудно в това, че ромеите са издигнали Пирамида (Паметник!) на Звездния кон Пегас, който по мистичен начин (с удари на копитата) си е „родил“ многобройните Девненски карстови извори. Извори, от които зажаднелите в степите войски, стотици хиляди обикновени хора и животни са пиели вода на воля. Извори, които къпели, лекували и упоявали хората на този огромен космополитен град не само с водата си, а и с безкрайните римски и гръцки легенди и митове. Град Девина, в района на чийто извори вечер бродели многобройни горгони (деви, феи). Град Девня (бившият и бъдещ Аспаруховград) – много стар европейски и най-важен български град в Долна Мизия!

http://www.museology.bg/bg/museums/i159/музей-на-мозайките-девня.html#.YSmWCflR3Gg 

През хилядолетията през всеизвестното Девненско стратегическо, кръстовищно и водопойно място са преминали стотици хиляди (ако не и милиони!) войници, хора, коне, волове, камили и др. животни. Дали пък тези („славянски“ днес!?) „барни“ / „варни“ / „волове“ не са станали повод за появата на срещащите се в историческата литература топоними Варнас/ Барнас!?  Дали пък под името Барнас / Варнас не се крие името „Град на воловете“ Или – „Град на биковете“? Или „Град на борбата с бикове“ в римския Амфитеатър? Дали всичко това не стои в основата на евентуалното старо име на Девня – Барна / Варна!?

Тогава не е имало товарни автомобили, влакове, самолети и др. Тогава огромни войскови маси, преселнически и поклоннически колони и нескончаеми върволици са се придвижвали или пеша, или с превозни средства теглени от животни – волове, коне, камили и др. Нека се представим, че на моменти на Девненска територия, около изворите, край реката и край езерата са замръквали хиляди превозни средства. Огромното наличие на теглещите фургоните волове може да е било основателен повод Девня да бъде наричан с имената Барнас / Варнас. Над тази идея трябва да се помисли.

…………………………………..

 Частични извадки от статията „ЛАГЕРУВАНЕТО НА ЦАР АСПАРУХ НА ДЕВНЕНСКА ЗЕМЯ 680 год.“ от моята разработка „ДЕВНЕНСКИ ИЗВОРИ  ЗА ЕВРОПЕЙСКА И БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ (ДИЕБИ)“.

 12. 09. 2021 год. Гр. Варна. Автор: инж. Др. Драгиев 

„Когато всички са предубедени, че нещо е  невъзможно, винаги идва невежа, който не знае това и …прави откритие.”

 По А. Айнщайн

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1193935
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031