Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2021 11:37 - ФИЛОСОФИЯ на ФИЗИКАТА
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 783 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Професор д.ф.н. Здравко  Дунов

                    МЕТОДЪТ  на  ХЕГЕЛ  и  НАУКАТА

                             ДВИЖЕНИЕТО и  ПОКОЯТ

       са  ДВЕ  противоположни  СЪСТОЯНИЯ  на  ТЯЛОТО.

  ТРАЕКТОРИЯТА  и  ВЪЛНАТА  са  ДВЕ АБСТРАКТНО противоположни  ФОРМИ  на  СЪСТОЯНИЕТО  на  ДВИЖЕНИЕ.

          ТРЕПТЕНИЕТО  е  както  СИНТЕЗ между  ДВЕТЕ  противоположни  ФОРМИ  на  състоянието  на  ДВИЖЕНИЕ, 

така  и  СИНТЕЗ  между  ДВЕТЕ  СЪСТОЯНИЯ  на  ТЯЛОТО,  каквито  са  ПОКОЯТ  и  ДВИЖЕНИЕТО.  ТРЕПТЕНИЕТО  е  ДВИЖЕЩ  СЕ  ПОКОЙ  или,  казано  по  друг  начин,  ПОКОЯЩО  СЕ  ДВИЖЕНИЕ.  Следователно,  ТРЕПТЕНИЕТО  е  вече  СЪСТОЯНИЕ  на  СИСТЕМА,  включваща  в  себе  си  най-малко  ДВЕ  ПОДСИСТЕМИ.  Едната  от  тези  ДВЕ  ПОДСИСТЕМИ  пребивава  в  СЪСТОЯНИЕ  на  ПОКОЙ,  докато  ДРУГАТА  ПОДСИСТЕМА  се  намира  в  СЪСТОЯНИЕ  на  ДВИЖЕНИЕ  спрямо  ПОДСИСТЕМАТА,  която  е  в  СЪСТОЯНИЕ  на  ПОКОЙ.  Следователно,  това  са  ДВЕ  ПОДСИСТЕМИ,  които,  взети  ЗАЕДНО,  съставляват  ЦЯЛАТА /ТРЕТАТА/  СИСТЕМА.

                 От   тук   започва  ДИАЛЕКТИКО-ЛОГИЧЕСКАТА  ПРЕИНТЕРПРЕТАЦИЯ  на  НАУЧНИТЕ  ЗНАНИЯ  за  ПРИРОДАТА,  тоест започва ФИЛОСОФИЯТА  на  ПРИРОДАТА.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Честита Нова 2021, Професор Дунов, много здраве и щастие!
26.01.2021 12:20
По отношение на постинга, интересното за мен е, че както движението, така и покоят на тяло или система, винаги се определят спрямо друго тяло или система. А това ни отпраща към физичната величина време, защото по всичко изглежда, че няма друг начин да се измери времето, освен като циклично движение, без принципно значение по затворена траектория или като трептене.

Поздрави!
цитирай
2. kossef - Приветствам те...
26.01.2021 15:16
И заради това, че, и ти, не си "хванал" на кукичките на въпросите, логично произтичащи от първата ти "провокация" /публикация, спрямо Хегел/ за земното САМОДВИЖЕНИЕ, оттам за ГРАВИТАЦИЯТА, и от втората ти, настояща публикация за ДВИЖЕНИЕТО и ПОКОЯ. Т.е. не си се хванал да отговаряш на въпросите без отговор и да публикуваш отговори, глупави толкова колкото глупаво би било да си ги задаваме... Свойски ти признавам, че ме вълнуват такива, но най-малко бих публикувал каквито и да било ответи, въпреки многото до които съм достигал и които, за съжаление, за едни същи въпроси, в различните моменти от СЪЩЕСТВУВАНЕТО ми са... различни(!)... Единствено категорично в мен е вярата, че има ПРИЧИНА за СЪЩЕСТВУВАНЕ, съдържащ се в нея КОДЕКС, условия за СЪЩЕСТВУВАНЕ и "излъчващ" се от двете "творчески" ИНФОРМАЦИОНЕН ПОТОК за ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ на СЪЩЕСТВУВАЩОТО. Вероятно в безграничен брой осъществявания, в безусловна необратимост на ВРЕМЕТО. И вероятно: за забава на ПРИЧИНАТА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ, която "забава" да осмисли самото СЪЩЕСТВУВАНЕ... Иначе за какъв к... е то СЪЩЕСТВУВАНЕТО?... Дерзай и не се хващай напразно на тукашната ми кукичка. Разбирам те. Както и всички, които, въпреки АБСУРДА, не се отказват да мислят в посоки като за НАЧАЛОТО и КРАЯ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258129
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол