Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2021 20:27 - Финализира се акционерното участие на „Булгартрансгаз“ ЕАД в терминал за втечнен газ на “Александруполис”
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.09.2021 20:29


  Финализира се акционерното участие на „Булгартрансгаз“ ЕАД в терминал за втечнен газ на “Александруполис”

https://www.bulgartransgaz.bg/news/finalizira-se-aktsionernoto-uchastie-na-bulgartransgaz-ead-v-terminal-za-vtechnen-gaz-na-aleksandrupolis-638.htmlНачало
          

Финализира се сделката за участие на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ на “Александруполис”. Дружеството бе вписано в книгата на акционерите на Газтрейд С.А като пълноправен акционер с всички произтичащи права и задължения съгласно подписаното Споразумение между акционерите. 

„Независима система за природен газ „Александруполис“ е модерен високотехнологичен проект за плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG). Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. мі годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. мі.

Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Той се реализира изцяло в изпълнение на политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар.

Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона, като интерконектора  Гърция–България (IGB) и Разширението на Подземното газово хранилище „Чирен“. Тези проекти, наред със съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД, ще подобрят достъпа на България и страните в региона до втечнен природен газ. Основни доставчици на LNG за терминала в Александруполис се очаква да бъдат компании от САЩ, Катар и др. По IGB и други съществуващи и бъдещи газопроводи в България и региона може бъде доставян природен газ за потребители в България, Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна. “Освен за диверсификация на източниците, реализацията на проекта ще насърчи конкуренцията между различните доставчици на природен газ в региона в полза на крайните потребители”, подчерта изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД г-н Владимир Малинов. По думите му терминалът ще подобри сигурността и гъвкавостта на доставките.

Терминалът за втечнен природен газ се развива от проектната компания Газтрейд С.А, в която акционери са госпожа Асимина-Елени Копелузу, GASLOG Cyprus Investments Ltd. и гръцката държавна компания DEPA COMMERCIAL S.A. На 24 март 2020 г. Газтрейд С.А. успешно приключи провеждането на обвързващата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет и услуги в плаващия терминал. С общи ангажиращи предложения за до 15 г., достигащи 2.6 млрд. куб. м. годишно резултатите от теста са по-високи от тези за други подобни съоръжения в последно време. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Припомняме, че на 24.08.2020 г., „Булгартрансгаз“ ЕАД подписа договор за покупко-продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А с продавача госпожа Асимина-Елени Копелузу, в който като преюдициално условие бе посочено получаването на разрешение за концентрация от Комисията за защита на конкуренцията на Република България. На същата дата бе подписано и Споразумение между акционерите на дружеството.

На 14-ти януари Комисията за защита на конкуренцията на Република България разреши нотифицираната концентрация, изразяваща се в придобиване от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД на съвместен контрол върху Газтрейд С.А, Гърция заедно с DEPA COMMERCIAL S.A., GASLOG Cyprus Investments Ltd и госпожа Асимина-Елени Копелузу.

 

image

Снимка: Г-н Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД и г-н Константинос Сифнаиос, проектен директор на "Газтрейд" С.А.

Гръцкият проект за газ в Александруполис е включен във финансирането на ЕС  News.bg

Гръцкият проект за газ в Александруполис е включен във финансирането на ЕС - News.bg

Автор:news.bg

23.09.2021 20:05:57

 image

Източник: EPA/БГНЕС

архив

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  1 0

Новата независима система за природен газ, построена в Александруполис, която включва плаващ блок за внос, временно съхранение и втечняване на газ, е включена във ЕС фондовете, съобщи в четвъртък Министерството на развитието и инвестициите, съобщава "Катимерини".

Бюджет е 363,7 милиона евро, делът на гръцката държава е 166,7 милиона евро.

Очаква се системата да заработи през декември 2023 г. и ще разпределя газ за пазарите в Гърция и Югоизточна Европа.

Александруполис ще стане четвъртата гръцка врата за внос на природен газ, с максимален капацитет до 944 000 кубически метра на час или 8,3 милиарда годишно.

Капацитетът му за съхранение на втечнен природен газ ще бъде 170 000 кубически метра.

"Ние подкрепяме зеления преход на гръцката икономика. Ние пренаписваме енергийната карта на Гърция и популяризираме страната в регионален енергиен център за десетилетия", коментира министърът на развитието Адонис Георгиадис.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479962
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031