Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2020 23:06 - За свободата с малко думи
Автор: pranjeva Категория: Поезия   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.12.2020 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Из "Афоризми за добротата"


...."Винаги, избирайки свободата, се лишаваме нещо или даваме нещо (от себе си).
Въпреки, че тя е нещо естествено, което би следвало по право да ни принадлежи. Там е работата, че всъщност и възможността за избор - също се възприема за свобода, за която заплащаме малко или много. А живота е низ от избори с неясен край и с много променливи, които определят човешката съдба. Днес в глобалния свят, в който живеем, модерният човек има само избор, при това не голям, като единствена нотка на свободата си. Там е работата, че много хора правят един или друг избор, предпочитат да дадат свободата си, заради нещо друго - притежание, награда, придобивка...Други - някак не могат без господар...Тогава излиза, че свободата има много значения, но една стойност - да разменяш! А може би, е просто имагинертно, илюзорно понятие. Но тя винаги вдъхновява, задвижва масите (човешки), диктува идеали, стремежи, постъпки. А може би тя е онзи "рай", недостижимият, върховният, далечният...някъде там. Вероятно е, и вроден стремеж към онова, което някога човекът, съгрешавайки е изгубил, но иска да си върне онова блажено състояние на духа на Адам. Вероятно...

Пишейки това, си спомням онова знаменито обяснение на Дон Кихот:

"За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои. Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен.

Помни Санчо – ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само добродетелни неща, няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били князе и сеньори, защото кръвта се наследява, а добродетелта се придобива и струва сама по себе си много повече от кръвта. Свободата, Санчо, е на върха на бойното копие!"

 

 

Мигел де Сервантес, "Дон Кихот"image

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pranjeva
Категория: История
Прочетен: 24795
Постинги: 10
Коментари: 6
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930