Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2015 19:55 - Game over или не, но аз се съгласявам изцяло с ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1236 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 29.05.2015 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.... THE ECONOMIST !

/ МАЛКО КОНФЕКЦИЯ, ЗА МАНИФАКТУРА МЕ МЪРЗИ /



Скандалът "ФИФА": Кой привлече под отговорност корумпираното чудовище? Германия е суперсила във футбола, Америка - в шпионажа image
 ЕДУАРД ЛУКАС

imageГермания е суперсила във футбола, не и в сферата на тайните служби. Америка е суперсила в шпионажа, не във футбола. Хайде познайте коя държава привлече под отговорност корумпираното чудовище ФИФА? Ще ви подскажа – не беше Германия.

Забележителното при американския удар срещу ФИФА е не само необичайната издръжливост, решимост и обхватът на действие на американската правосъдна система, която по този начин преследва икономически престъпления, а и срамът, че европейските страни не го правят.

Този случай разкрива и средствата, които са на разположение на американските ни партньори. Американските прокурори и следователи могат да се обърнат за помощ към най-мощната в света тайна служба – Агенцията за национална сигурност (АНС).

Има два вида помощ.

Когато при разузнавателната си дейност зад граница АНС се натъкне на тежки престъпления, то тя подава информацията на ФБР, което започва разследване на територията на САЩ или подава информацията на силите на реда на приятелска държава, също и на Германия.

От своя страна ФБР може да се обърне към АНС за помощ. Това става по реда на така наречения National SIGINT Requirement Process (национален процес на изисквания в сферата на сигнално-радиоелектронно разузнаване и контраразузнаване - б.р.), чрез който се определят задачите и приоритетите на американското електронно разузнаване.

Дейността на АНС вътре в САЩ е драстично ограничена. Преди да се обърне към разузнаването, ФБР е длъжно да получи надлежно разрешение за подслушване на телефони и монтиране на “бръмбари”. Обратното - при преследването на международни престъпници на АНС всичко е позволено.

Това помага да се влезе в дирите на най-презираните хора в света - продуценти на детска порнография, търговци на хора, наркобосове и такива, които са замесени в подкупи в международен мащаб.

Прихванатите от АНС информации разкриват детайли за банкови преводи на пари от подкупи. Тази информация помага и да се разкрие кой в действителност стои зад непрозрачните фирми фантоми, които корумпирани лица използват за прикриване на собствената си идентичност.

Тайната служба АНС дава възможност на прокурори да имат достъп до имейли и телефонни връзки, които международни престъпници използват за комуникации.

Вероятно не е изненада, че точно прословутият бос на ФИФА Сеп Блатер никога не използва мобилен телефон, нито електронна поща. Други ръководни кадри на ФИФА не са били толкова предпазливи, както става ясно от обвинението на ФБР.

imageСеп Блатер е предпазлив и не използва нито мобилен телефон, нито електронна поща.

От особен интерес за НСА са били връзките на ФИФА с Русия. Американските тайни служби значително са разширили спектъра на разследване на корумпирания режим на Владимир Путин.

Американски шпиони са установили, че подкупът е един от най-любимите инструменти на Кремъл. Подкупват се политици, медии и публични личности от страни, представляващи интерес. (На това място да отбележим, че оспорваният ексканцлер Герхард Шрьодер отрича каквато и да било стъпка накриво при отношенията си с "Газпром".)

Кремъл използва подкупа за постигане и на други цели като например Русия да е домакин на бляскави спортни състезания. Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи и мондиалът през 2018 г. са личният триумф на Владимир Путин.

Можем да изхождаме от това, че при тези кандидатури той е впрегнал цялата мощ на руската държава. Знаем и какви са средствата за постигането на целта.

Не знаем обаче дали първо АНС е влязла в дирите на ФИФА, докато е шпионирала Русия, или ФБР е направило първата стъпка, обръщайки се към АНС за помощ.

Едното или другото, както казва бившият служител на АНС и експерт по тайните служби Джон Шиндлър, можем да се хванем на бас, че американските електронни разузнавателни служби имат решаваща роля при операцията (удара срещу ФИФА – б. р.).

Това изненадва ли? Изненадва единствено германската крайна левица, при която светът е обърнат с главата надолу и за която Америка е враг, а не съюзник, а АНС не гони престъпници, а самата тя е престъпник.

Може би онези, които така гръмко се жалваха от американския "икономически шпионаж", би следвало сами да се запитат двали искат да живеят в един свят, който се ръководи така, както господин Блатер и неговите съмишленици ръководят ФИФА.

Би следвало да им направи и впечатление, че години наред германската правосъдна система прекрасно се е възползвала от добитата от американските тайни служби информация.

Слава Богу, това ще е така и в бъдеще, въпреки сегашните пристъпи на истерия.

-----

* Авторът е известен британски журналист и експерт по тайните служби. Той пише за британското издание “Икономист”, откъдето препечатваме коментара му.

 



Гласувай:
2



1. getmans1 - Мамка му, за малко и с конфекцията да се изложа.
29.05.2015 20:07
Иначе традицията е спазена, ГУЗНИЯ побегна или КРАДЕЦА първи фукна да гони крадеца, че и най-високо вика!

Тва е, който каквото му харесва :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6141852
Постинги: 2777
Коментари: 26684
Гласове: 9697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930