Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2015 10:22 - Ваше Величество, винаги така се получава когато монументалното изкуство става „моментално“ ....
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.06.2015 16:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ... ТЕХНИЦИТЕ  ЩЕ СА ВИНОВНИ ЗА ПЛАМЪКА В ОЧИТЕ ТИ !
ЗА ОГЪНЯ  КОЙТО В ДУШАТА ТИ РАЗПАЛИХМЕ,
ПАК ЩЕ СЕ СНИШИМ ! ! ! 

МНОГО НЕЩО СЕ ИЗПИСА, КАЗА И ПОКАЗА НО ЕТО ТОВА КАТО, ЧЕ ЛИ КАЗВА ВСИЧКО :



 ***След 1000 години цар Самуил пак "видя" ослепените си воини

Целият ни народ е сляп и сигурно и след смъртта си страда този велик наш владетел, виждайки падението на народа си! “  / mikikm /







Няма да гасят очите на
Самуил. Засега!
Идеята на скулптора била светлината да мъждука, а не да струи
като фенерчета. Но техниците се престарали image

Снимка Веселин Боришев

КЛУБ Z

Очите на паметника на цар Самуил светят като фенерчета в мрака, но светлината в тях вероятно няма да бъде загасена. До броени дни обаче силата й ще бъде драстично намалена, научи „Площад Славейков“.

Идеята на скулптора Александър Хайтов била очите да мъждукат. Но техниците, поставяли диодите в тях, както и осветлението около паметника, са се престарали и светлината струи като фарове нощем. Скоро интензивността й ще бъде коригирана и чак след това казусът със светещите очи ще бъде обсъждан в Националния съвет по визуални изкуства към Министерството на културата. По закон те имат правото да отсъждат за произведенията на изкуството в градската среда – специалистите от този съвет например отмениха резултатите от първия конкурс за паметник на Алеко Константинов на столичния бул. „Витоша“, спечелен от екипа на Георги Чапкънов. И сега се провежда нов.

Два дни преди монтирането на статуята на Самуил на площад „Александър Невски“ на автора му хрумнало да постави светодиоди в очите на владетеля. Нямало време за тестове и се наложило експериментът да бъде проведен директно на площада.

Зловещият ефект предизвика невиждан интерес към творбата. Огромни групи от хора прииждат нощем към статуята, за да видят и снимат очите й. Влязохме и в чуждите медии – Би Би Си публикува информация за необикновения поглед на цар Самуил, наречен владетел на първата българска империя. Цитиран е Александър Хайтов, който казва, че царските очи светят с вътрешна светлина, за да покажат поражението, което е изпитал Самуил, съзирайки ослепените си воини. Описан е и дебатът около паметника в социалните медии у нас и шегите с колажите, в които Самуил е представен със слънчеви очила или като Дарт Вейдър.

Опити за подобни спецефекти в изкуството е имало и в миналото у нас. Последната работа на Любомир Далчев – статуята на Климент Охридски в градинката между парламента, Художествената академия и Софийския университет – по идея на ваятеля е трябвало да има жив огън във факлите, които държи фигурата. В крайна сметка намерението не било осъществено, за да не опушат скулптурата – защото не били сигурни дали ще успеят да регулират газта за пламъка.

площад "Славейков"



Тагове:   Самуил,   очи,   огън,   пламък,   души,   техници,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6074896
Постинги: 2742
Коментари: 26500
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031