Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2015 09:00 - Как се става „АНТИФАШИСТ“ ... лесно е, ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1854 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПРОСТО СИ ЗАКАЧАШ

„ГЕОРГИЕВСКА ЛЕНТИЧКА“ НА РЕВЕРА




Хитро измислено, „Георгиевската лентичка“ е символ на храбростта и мъжеството,
просто се маркираш и по този начин се избягва да казваш, че обичаш и харесваш Путин което е много удобно, особено за мъжете.

В незрялата постсъветска демокрация с бяла лента на ръкава са се маркирали противниците на Путин но със утвърждаването на новата Путинска демокрация тази нужда вече е отпаднала.

Какви противници, какви пет лева,
всичко е толкова просто, ти го харесваш а той те обича, и даже уважава!




Нина Хрушчова: При Путин лъжата царува като система Неин архитект е президентският съветник Владислав Сурков image

Владимир Путин. Снимки БГНЕС

НИНА ХРУШЧОВА

imageВ Съветския съюз всички знаеха, че се намират под наблюдение. Всяко отклонение от официално допустимото поведение ще предизвика подозрение и вероятно ще бъде наказано. В своето възприятие съветската държава бе в състояние на война почти с всички - чуждите шпиони, класовите врагове, хората, които носят дънки или свирят джаз. Преобладаваща идеология на режима не бе марксизмът-ленинизмът, а подозрителността и враждебността.

От началото на 80-те г. на ХХ век до мига, в който проблясъкът на "гласността" се появи на руския хоризонт, тези мрачни времена не бяха толкова осезаеми, колкото днес. Защитата на обществото от вътрешните и външните врагове отново е на дневен ред. В действителност тази непрекъсваща бдителност има решаващо значение за поддържането на високите рейтинги на президента Владимир Путин сред населението. Никой не играе по-голяма роля в оказването на помощ при създаването на необходимата социална атмосфера от Владислав Сурков.

imageВладислав Сурков е главният пропагандатор на режима на Путин. Снимка Уикипедия

Бившият председател на щаба на Путин от 2011 до 2013 г. бе вицепремиер. Официално днес той се изявява като съветник на Путин по външните работи, но в действителност той е главният пропагандатор на режима. Той е считан за създателя на системата на "управляемата демокрация" в Русия и изигра основна роля за отделянето на Абхазия и Южна Осетия от Грузия. Съвсем наскоро, докато бе в сянка, той управляваше нахлуването на Русия в Украйна и анексирането на Крим и инициира трескавите кампании в медиите, които осигуряваха на тези действия почти безгранична обществена подкрепа.

Култът към Путин напомня този към Сталин.

Сурков е главният отговорник за съхраняването на пропутинските настроения в страната, които все повече приличат на култа към личността на Сталин. Сурков е от чеченски произход и, подобно на Сталин, има кавказки манталитет, склонен към дрънкане на оръжие. Под негово ръководство комуникационната стратегия на Кремъл е съсредоточена върху поддържането на представата, че Западът иска да унищожи Русия.

Следователно, конфликтът в Украйна бе представен в качеството на нова борба срещу фашизма - и на защита на истинската, антизападна индивидуалност на Русия. Предполагаемата заплаха към Русия в съвременния свят бе изтъкната на 70-ата годишнина от края на Втората световна война и из цяла Москва висяха плакати, за да напомнят на руснаците за жертвите, които е трябвало да бъдат дадени за победата.

Подобно на ръководителя на нацистката пропаганда Гьобелс, Сурков не се притеснява особено от фактите. Чувствата образуват ядрото на послания на Кремъл. Те са връзката между Путин и неговите поданици. По тази причина Сурков представлява Путин, който след 30 години брак се разведе с жена си и според слуховете има няколко деца от бивша олимпийска гимнастичка. Представлява го като въплъщение на консервативните ценности, а патриархът на Руската православна църква е на негова страна.

Кампанията срещу хомосексуалистите

С провеждането на кампанията срещу права на хомосексуалистите Кремъл си гарантира подкрепата на църквата и припомни на руския народ, че държавата демонстрира заинтересованост от неговия живот.

imageПолицията в Москва арестува Николай Алексеев - активист
на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Руската пропаганда днес е идеално съчетание на строгостта на съветските планове и съвременните методи. Нямаше никакви масови чистки, а само няколко големи митинга. Може да има нападки срещу западните ценности, но западните стоки биват приветствани. Хубавата и лъскава кола германско производство е често явление в Русия. Лепнат му е етикетът, напомнящ за славата на Великата отечествена война: "Към Берлин" или "Благодаря на дядо за победата, а на баба - за мощните куршуми."

През последните 20 години руснаците можеха без ограничения да пътуват зад граница. Между другото, мнозина, изглежда, са готови да се откажат от това право. Миналия месец Кремъл предупреди гражданите на страната, че САЩ организирали "лов" на руснаци в чужбина.

Ефектната пропаганда

Някои руснаци наистина бяха арестувани и екстрадирани в САЩ. Като например оръжейния търговец Виктор Бут, обвинен в снабдяване с оръжие на терористи, или хакера Владимир Дринкман, обвиняван в кражба на милиони от кредитни карти. Обикновените руски граждани не се обект на някаква реална заплаха, но въпреки това кампанията на Сурков оказва силно влияние.

imageРуски младеж се закичва с Георгиевска лента - символ на лоялността към Кремъл.

Вместо да рискува невероятните твърдения - постоянната величина на съветската пропаганда - че Русия икономически един ден ще надмине Запада, да станат смешни, Сурков използва по-дълбоко и надеждно чувство - страха. За да не мислят руснаците за икономически сложната ситуация на Русия - очаква се БВП да намалее с 3,8 на сто, докато инфлацията може да нарасне с над 15 на сто - те получиха уверенията, че без Путин ще бъде много по-лошо.

И руснаците кротнаха. Още преди няколко години изглеждаше, че всеки десети носеше бяла лента на дрехите си в знак на протест срещу Путин. Днес се създава впечатлението, че всеки трети руснак носи на гърдите си черно-оранжева Георгиевска лента - символ на патриотизма и лоялността към Кремъл. Който не носи лентата, може да очаква, че ще го попитат - не особено учтиво - каква е причината за това.

Това е хитра и ефективна стратегия, която маргинализира инакомислещите и създава впечатлението за почти пълна подкрепа за режима. При последното ми посещение в Москва забелязах, че моя приятелка, оперна певица в Болшой театър, е вързала неголяма Георгиевска лента на своя бял мерцедес. Макар да не е поклонничка на Путин, тя не искаше да привлича излишно внимание.

Именно такива дребни капитулации като тази, в крайна сметка, помагат на хора като Сурков да постигнат успех. Гражданите, които декларират лоялност, изграждат култура на конформизъм. Ако бива подтискано инакомислието, няма значение дали лоялността на гражданите е истинска или не. Ако успеят да превърнат обществения живот и личното мнение в игра - Гьобелс и Сурков еднакво го разбират - няма да има никаква разлика между театъра и действителността.

-----

* Авторката е правнучка на съветския лидер (1953-1964) Никита Хрушчов - човека, развенчал култа към личността на Сталин и първи реабилитирал жертвите на репресиите. Нина Хрушчова живее в САЩ, където отива на специализация след завършването на висшето образование в родния си СССР. Смята себе си за гражданка на света и жителка на Ню Йорк. Препечатваме статията й от германския вестник "Ди Велт".

Сега се сещам, че 2014 год. на 09.05 депутатите от БСП влязоха в пренарната зала на Българския парламент закичени с „Георгиевски лентички“ - същински Путински блуки!




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Каква мъка, юбилеен постинг № 200 ...
12.08.2015 14:00
... а Подводния се е потопил на дълбоко, мъка-а-а!

За Рустам и Джу(л)ка нямам мъка-а-а-а, а пък и на тях не им е до мен, заети са да си търсят ... безобидна наглед жертва.
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - А тук цоциолозите лъжат,
12.08.2015 14:35
че уж българите все пак харесват Русь немита, но не и Путин. Сега всички комуняги ще запеят тая песнья. С изключение на кухелиата - те остават лижепутиновци до края на света.
цитирай
3. getmans1 - Слави, само глей ква каша стана ...
12.08.2015 18:42
slavimirgenchev1953 написа:
че уж българите все пак харесват Русь немита, но не и Путин. Сега всички комуняги ще запеят тая песнья. С изключение на кухелиата - те остават лижепутиновци до края на света.


... некой ма изгаври на върха на първа със по-старият ми постинг докато си дремвам.
Ама не ма питат играчите бе, то този е постинга дето ми е по-скъп, все пак №200 пък и за любимците ми се отнася, антифашистите и путинистите.
цитирай
4. ok3223 - Да ви и дъртофелниците ...
13.08.2015 11:45
Тааз патка жали за Крим, който баща и, си само подари на Украйна, като временен диктатор на СССР.
Та тя е патката жали за Кримо Ама Вий катъри дърти, за какво жалите, и по кого жалите. По Симо ментата или за някой по така ... като олигофрена команаданте Иванчо Костов, или да цицате, грантчета от кравата Ам. за България.
цитирай
5. kolevdobri - Много информация
13.08.2015 14:22
Без спор, Русия винаги се е управлявала от диктатори. Един се опита да не бъде диктатор /Горбачов/ и страната се скапа. Фактите са такива. Забелязвам обаче, че при диктатора Путин, икономиката на страната "дръпна" и в сравнение с тази, която беше при пияницата Елцин, е в много по-добро състояние. Не зная до каква степен ще "падне" следствие на санкциите. Русия винаги е зависела от това на какъв цар ще случи. Цялата руска история е такава. Ако попадне на велик цар, тя става велика страна. Ако попадне на смотан цар, става като през 17-ти век, когато поляци и литовци са я газили, както са намерили за добре. След това идва Петър и работата "тръгва". Жалкото обаче е, че руснаците са доволни от "напредъка" си и това засега им стига. Колкото и да са прави такива като Гари Каспаров и други опозиционери, че Путин е диктатор, техните думи не се вземат много на сериозно, защото икономическият подем през последните 15 години е забележим и хората са склонни да преглътнат някои ограничения на свободата, в името на икономическата си благосъстоятелност. Не е ли същото в Китай? Получиха малко свобода и се изстреляха нагоре и станаха втората икономика в света. При никаква свобода, която имаха при Мао, сега те са доволни от това, което имат. Недоволни са само тези в Хонг Конг, защото централната власт се опитва да им отнеме онази свобода, на която са свикнали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6069872
Постинги: 2741
Коментари: 26485
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031