Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2015 18:58 - Какво да Му коментираш на това ? ? ? ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 13148 Коментари: 45 Гласове:
6

Последна промяна: 24.11.2015 23:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Някой бясно надува този постинг, явно с тайната надежда да бъде свален! Байгън вече!

 ... НИЩО ! ! !
/ заради разни неверници допълвам темата с още едно мнение /

Най - много да преброиш „Дивите зайци“ !
  Сподели ме: Как руският и съветският ботуш смазаха автомобилите и самолетите на България Последна редакция на 23/11/15 16:24     image

Легендарният модел Булгаррено Алпин 110

PrevNext image image image imageimage image image Още по темата
2015-11-20 14:23:45 Легендарното Булгаррено Алпин 110 и днес продължава да събира погледите на ценители

Георги Георгиев, istinata.bg

В средата на 60-те години на миналия век България изгражда автомобилен завод „Булгаррено“- Пловдив. Основната част от инвестицията е направена от френския производител, защото България е ошушкана. До 1960 г. в хазната не остава и цент.

България е принудена да предава селскостопанската си продукция на СССР под себестойност и е задължена да изкупува всевъзможни руски боклуци и въоръжение.

Дори машините от плячкосаните след 1944 г. над 100 завода като военна плячка, са ни продадени обратно след 20 години амортизация и то срещу долари. През 1961 г. Кремъл посяга и на златния резерв на БНБ. Само за периода 1961 г. – 1964 г. от трезорите на БНБ са изнесени всичките 32 тона злато и са закарани в Москва.

Следващият председател на БНБ в периода 1969-1974 г. Кирил Зарев, си спомня, че когато приема поста от тогавашния председател Несторов, последният му обяснява колко затруднено е плащането на дълговете:

„Дори той спомена, че БНБ не е изплатила 50 млн. долара с изтекъл погасителен срок на Московската народна банка в Лондон. Това е било може би през 1967 г. или 1968 г. и на практика означава, че тогава БНБ е фалирала.” (по-подробно тук: http://desebg.com/2011-01-06-11-51-03/734–1-1960-... )

В условията на тотален валутен дефицит България започва едно начинание, което скоро ще бъде смазано от руските „другари”.

Първо на поточните линии се пускат двата основни модела Булгаррено № 8 и № 10. В спомените си Доц. д-р Иван Златинов, който е назначен като технолог за производство на спортния модел Булгаралпин споделя, че 30-40% от оборудването на трите модификации е наше българско и то с отлични показатели (преценката е на френските представители на заводите „Рено“).

В него започва да се произвежда и фантастичния и по днешните разбирания за дизайн

модел Булгаррено Алпин 110

Уникален за времето си автомобил, изпреварил конкурентите си с години в перфектна комбинация от цена, дизайн, динамика и разход.

През 1970 г. по нареждане на Москва производството е спряно, а заводът – разтурен. По-късно е проборудван в сервиз. За руснаците, които малко преди това са започнали да произвеждат таратайката Жигули по лиценз на ФИАТ, е недопустимо малка България да произвежда амтомобил, който превъзхожда видимо и по всички показатели скапаната руска бракма. Сред населението е пуснат слух, че България уж била нарушавала договора си с французите.

Истината е, че на България е наредено „отгоре“, че след като има социалистическа кола, не трябва да произвеждаме „капиталистическа”, макар самото Жигули да е изцяло копирано едно към едно от ФИАТ.

Днес запазени модели Алпин 110 може да видите в mobile.de на цени над 35 000 евро. Наскоро един от моделите (със софийска регистрация), произведен в българския завод, беше обявен точно на тази цена и бе бързо продаден. Повечето, произведени във Франция, днес са дори на цени над 65 000 евро.

Само да припомня, че това не е прецедент. През 1944 г. България разполага с 

ТРИ самолетостроителни фабрики:

ДАР – в Божурище, Държавната самолетна фабрика в Ловеч и „Капрони Български” в Казанлък. В тях се произвеждат българските самолети ЛАЗ, ДАР и КБ.

И трите завода са разкостени след 1944 г., голяма част от инженерите са натирени в други производства, а машините са плячкосани и закарани в СССР.

Днес малцина българи знаят, че основният камък на Държавната аеропланна работилница – ДАР е поставен в Божурище още през 1917 г., но заради рестрикциите, наложени ни от победителите в Първата световна война, пред незавършените сгради на Аеропланната работилница са унищожени 73 самолета, 110 авиационни двигателя, 3 аеростата, 76 броя авиационни картечници, бордни уреди, боеприпаси, авиобомби и друго авиационно оборудване. През септември 1920 г. на същото място са разрушени 9 броя хидроплани на морската авиация, докарани с железницата от Варна.

Правителствено решение през 1925 г., (в същата година, в която българските комунисти, под диктовката на Москва, организират чудовищен атентат и взривяват църквата „Св. Неделя”, избивайки голяма част от елита на България и десетки невинни жени и деца), самолетостроителния завод е възстановен и започва производство.

Малцина са и българите, които знаят, че България е десетата държава в света, която разполага с подводен флот. След държави като САЩ, Англия, Франция, Германия, Русия, Италия. Причината е, че през 1915 г. руският флот напада българското крайбрежие и започва да бомбардира Варна, Балчик и военни обекти по Черноморието. Но по тази тема друг път…

Преди години Рено направи успешна инвестиция в Румъния, а автомобилите, произвеждани там с марките „Рено“ и „Дачия“ заливат нашия пазар и са първи по продажба. По ирония на съдбата днес заводът, който произвеждаше бракмата Жигули е притежание 70 % на концерна Рено-Нисан.

Така приключи автомобилостроенето и самолетостроенето в България.

Уви, когато си прегазен от руски ботуш, нямаш много-много избор.

В галерия: Модификации на  Булгаррено Алпин 110; самолетите КБ-2А Чучулига, LZ-CEE, Красавецът „Капрони Български“ – SFKB KB11, Хангарите на ДАР 1936 г.

ТАГОВЕ: Легендарното Булгаррено Алпин 110три модела български самолетиПловдивСССРруския ботушЖигулибългарско автомобилостроениндустрия


  Булгаррено – краят на един мит

Публикувано в: Общество | 11 Коментари

image„България беше автомобилостроителна страна с отлични перспективи, но спря да произвежда автомобили през 1970 година след нареждане от Москва“ – това казва един инженер от онова време, заемал ръководна длъжност в заводите Булгаррено в Пловдив. А в по-големи подробности неговия разказ може се прочете тук:

„Ще се опитам да разсея един мит, който лежи в недалечното минало, но последствията му засягат настоящето и бъдещето ни в определен икономически и политически аспект.

В средата на 60-те години на миналия век се изгради автомобилен завод „Булгаррено“- Пловдив. Като млад инженер през 1968 г. започнах работа в този завод. Тук вече на поточна линия се монтираха леки автомобили Булгаррено № 8 и № 10. Бях назначен като технолог за производство на спортния модел Булгаралпин. Производството му в по-голямата си част беше ръчно – купе и шаси, а механичната част бе автоматизирана за кратък срок от нашия екип. За няколко месеца произведохме и продадохме 57 броя. Подчертавам че 30-40% от оборудването на трите модификации беше наше българско и то с отлични показатели (преценката е на френските представители на заводите „Рено“). След година преминах на научна работа. За голяма моя изненада научих, че заводът спира работа, въпреки огромния интерес на пазара. В последствие този модерен за времето си завод се превърна в сервиз за боядисване на коли, после клон към заводи „ДСО-6 септември“ и т.н. В общественото и медийното пространство се пусна слух, че производството е спряно от френска страна, тъй като държавата ни е нарушила договора-продаване на коли на външния пазар, без разршение. Смея да твърдя, че това не е вярно. Лично съм участвал в експорта на коли до границата (обикновено през Калотина). Тези коли се преглеждаха официално от френските специалисти за качество.

Един от поводите да напиша тези редове е: кой и защо развали договора с „Рено“, и защо се скри истината? Защо завод, струващ милиони долари, се превърна в куп старо желязо?… Истината е, че по това време започна производството на руските Жигули. Тогавашните управници са разсъждавали или им е било спуснато „отгоре“, че след като има социалистическа кола, не трябва да произвеждаме капиталистическа. Какво се получи, с готови пари човек трябваше да чака 5-8 години за Лада, а ако не му издържат нервите, можеше да си купи Москвич по-скоро. Така че причината за спирането на Булгаррено бе чисто политически натиск на конкурента, въпреки огромния незадоволен пазар на СИВ. Каква манипулация – по-добре е да се пусне слухът, че „ние“ нелегално продаваме коли. Странно колко лесно се промиват мозъците ни: колко малко трябва на човека да се тиражира една мълва и тя сама започва да расте в наивното публично пространство.

Искам да споделя, че тогава в завод „Булгаррено“ имаше ентусиазъм и кадри. „Тайно“ млади, но можещи инженери (почти без средства) правеха чисто български автомобил Хеброс – изцяло с наши части. Но и на това се сложи край.

Днес автопаркът ни е моргата на Запада. Правиха се опити за възраждане на родното автомобилостроене – първо ЗАЗ. После „Ровър“. Министър Николай Василев направи опити с АФ „Пежо-Ситроен“ и нищо. Ще се отклоня. През август 1983 г. на път за България от Алжир се отбих в Париж. Реших да посетя „Рено“. Обадих се от портала на така наречената „бяла къща“- български инженер иска да говори с някой от директорите на фирмата. За някой може да бъде невероятно, но след няколко минути ме приеха в един кабинет с огромна кръгла маса за около 20 до 30 души. (Опитайте се да влезете сега при някой наш директор дори в приемно време, за да видите колко ще Ви трябва, ако изобщо Ви допусне секретарката му…). Там изнесох лекция по механизмите в областта, в която работех, насочвайки вниманието им в областта на конкретни приложения в автомобилостроенето. Някои от тях така се запалиха, че в унисон с това, което чуха изразиха такива смели предложения, че просто се смаях. Автомобилите на „Рено“ са пъргави, икономични, качествени, а и по-евтини от същия клас коли.

Крайно време е нацията ни да започне производство на автомобили. От бившия „соц. лагер“ само ние и Албания не правим коли. Дано нашите управляващи осъзнаят необходимостта, а и би било добре да се насочат към „Рено“ на държавно равнище. И така освен всичко друго ще се избегнат и много формалности и злоупотреби. Започвайки с „Рено“ съм убеден, че ще можем да направим постепенно и наш автомобил (уверен съм, защото знам, че имаме добри и умни специалисти). Когато управляващите правят грешки – винаги народът плаща. Нека не допуснем това с нашата бъдеща автомобилна промишленост, каквато съм убеден, че ще развием.“

доц. д-р Иван Златинов,
катедра ТММ, 2008 година




Гласувай:
11



1. pvdaskalov - * ! *
23.11.2015 19:18
Помня го! Бащата на мой съученик си купи ярко син...
Поздрави за постинга!
П и е р
цитирай
2. getmans1 - Един ЗАВалия рече „Само 10% от бъ...
23.11.2015 19:20
Един ЗАВалия рече „Само 10% от българите са били грамотни преди ВСВ, другите били с „трето отделение“ колкото за подпис а останалите „удряли пармака““!

После ВСВ станахме много грамотни и най-вече „послушни“ или по-точно „овчедушни“!
цитирай
3. zax - Реното си е рено - булгара си е бул...
23.11.2015 19:21
Реното си е рено - булгара си е булгар.
Сега карам рено-нисан подържано в български сервизи, дали ще е нисан или дачия, след бг сервиз излизаш на три колела.

Де остана държавата :)
цитирай
4. getmans1 - И аз съм го виждал, ама ква гордост може да е това!?
23.11.2015 19:22
pvdaskalov написа:
Помня го! Бащата на мой съученик си купи ярко син...
Поздрави за постинга!
П и е р

цитирай
5. getmans1 - Аз съм доволен от сервиза си /в квартала, добре оборудван и поносими цени/, но не е там въпроса ...
23.11.2015 19:27
zax написа:
Реното си е рено - булгара си е булгар.
Сега карам рено-нисан подържано в български сервизи, дали ще е нисан или дачия, след бг сервиз излизаш на три колела.

Де остана държавата :)

цитирай
6. getmans1 - Преброих и любимият си „див заек“, ...
23.11.2015 19:32
Преброих и любимият си „див заек“, 19:15 - appen13 споко малкия, никой не може да ти отнеме „палмата“!
цитирай
7. slavimirgenchev1953 - От североизток
23.11.2015 20:22
само зло. Долна москалска сволоч.
цитирай
8. getmans1 - Зазка и москвич за юларче, жигулка за морковче и волга за камшик :)
23.11.2015 20:29
slavimirgenchev1953 написа:
само зло. Долна москалска сволоч.

цитирай
9. podvodni - Ха-ха-ха, Гете, получаваш спец...
23.11.2015 20:40
Ха-ха-ха, Гете, получаваш специални аплодисменти за ината който проявяваш. Явно си от последните мохикани на свободната либерастия.
Преди годинавреме, излъчваха филм, точно за легендарното Българско автомобилостроене и "БулгарРено". И от френска страна бе изказана истината по закриването на завода в Пловдив като в този разказ нямаше и помен от руснаци, СССР, КПСС, КГБ и пр. соросопитекски идиотии.
А относно бипланите по които тъжеш, ще кажа само едно сравнение. Него време Германия е произвеждала далеч по-сносни аеропланчета - "Месершмит", "Юнкерс" и пр. но ги спира да произвежда около 9 май 1945 г, та чак да наши дни си остава само със спомени. И тук СССР има наистина пръст в тази работа.
Защото е била обект на агресия от страна на Германия, а пък ние сме били на страната на бояджията- хи-хи-хи !!
цитирай
10. getmans1 - Ало-у, Подводния нихилист хихикай си колкото искаш но тази година показаха по една от телевизиите ни ...
23.11.2015 20:57
podvodni написа:
Ха-ха-ха, Гете, получаваш специални аплодисменти за ината който проявяваш. Явно си от последните мохикани на свободната либерастия.
Преди годинавреме, излъчваха филм, точно за легендарното Българско автомобилостроене и "БулгарРено". И от френска страна бе изказана истината по закриването на завода в Пловдив като в този разказ нямаше и помен от руснаци, СССР, КПСС, КГБ и пр. соросопитекски идиотии.
А относно бипланите по които тъжеш, ще кажа само едно сравнение. Него време Германия е произвеждала далеч по-сносни аеропланчета - "Месершмит", "Юнкерс" и пр. но ги спира да произвежда около 9 май 1945 г, та чак да наши дни си остава само със спомени. И тук СССР има наистина пръст в тази работа.
Защото е била обект на агресия от страна на Германия, а пък ние сме били на страната на бояджията- хи-хи-хи !!


... интервю с двама участника в сделката българин и французин и двамата бяха единодушни, че ти трябва повече чист въздух и прясна вода!
цитирай
11. blackpredator - чеки Гетьо да допълня фактор
23.11.2015 22:30
долната москалска сволоч закри и четирите реактора на Козлодуй
и още колко производства и племенни стада, колкото бизоните у прерията...
закри и Южен паток, и Белене...
обущарю, нещо за еврогейския потуш???

на завода Рено цялото технологично оборудване е било на стойност 15 милиона долара
имаш ли идея как се прави това под носа на "големия началник", както се изразява един каун?
опитахме да продаваме Рената с дъмпигови цени на Турция и другаде, като имахме точка в договора, да са само за вътрешния пазар. та затова Франция ни спря производството

за самолетите
москалската сволоч с Ньойския договор слага прът във витлото на българското самолетостроене
чак след Солунското споразумение 38г започва реално нещоправене
но влакът е изпуснат. иде ерата на реактивната авиация
е, в интерес на истината има и СИВ вече
по известна аналогия е казал, Южен джет нахуй...
цитирай
12. getmans1 - Блеки, Блеки-и-и, уникален е стремежа ти да показваш промития си мозък, чак е срамотно вече ... гол задник да покажеш, по-добре ще е ....
23.11.2015 23:01
blackpredator написа:
долната москалска сволоч закри и четирите реактора на Козлодуй
и още колко производства и племенни стада, колкото бизоните у прерията...
закри и Южен паток, и Белене...
обущарю, нещо за еврогейския потуш???

на завода Рено цялото технологично оборудване е било на стойност 15 милиона долара
имаш ли идея как се прави това под носа на "големия началник", както се изразява един каун?
опитахме да продаваме Рената с дъмпигови цени на Турция и другаде, като имахме точка в договора, да са само за вътрешния пазар. та затова Франция ни спря производството

за самолетите
москалската сволоч с Ньойския договор слага прът във витлото на българското самолетостроене
чак след Солунското споразумение 38г започва реално нещоправене
но влакът е изпуснат. иде ерата на реактивната авиация
е, в интерес на истината има и СИВ вече
по известна аналогия е казал, Южен джет нахуй...


... За самольотите е написано даже абзац в червено съм вапцал, ма то очи трябва да го видят и ум да го разумее!

Колкото до колите „лай, лай кучка“ ги приказваш, честно и почтено българска страна иска да продава в трети страни за „презряни доларЕ“ щото в хазната са кът.
В момента на спирането на проекта вече сме имале И разрешение за Югославия и предстояло такова и за Австрия.

Коги говорят архиви и свидетели, дори червените пръдлета по-добре да замълчат!

Колкото до АЕЦ-а, и там да е тихо, че силен вятър духа и силно слънце пече и в едни джобове тече и тях май, че ги знайме кое ги знаме роди.
цитирай
13. blackpredator - Гетьо
24.11.2015 00:24
аргументите ти умни, като Боковите думи:
"...както Никифор не се е молил при Ахелой"
цитирай
14. getmans1 - Да го е, Предаторе да го е, и за чий праз да вярвам на теб и сие а не на тези автори ...
24.11.2015 08:00
blackpredator написа:
аргументите ти умни, като Боковите думи:
"...както Никифор не се е молил при Ахелой"


... За Г. Георгиев ти знаем мнението не, че го приемаме но и този човек ли, „доц. д-р Иван Златинов,
катедра ТММ, 2008 година“ е някой неуспял „неудачник“.

Между другото „ти и компания“ доста се постарахте това определение да звучи като „почетна титла“ и явно тава са достойни българи!
цитирай
15. getmans1 - Тук му е мястото да се извиня на дивите зайци и „Те на Бога са подлога“!
24.11.2015 09:03
Минев, Минев жалко същество си, дори и за „див заек“ ни ставаш.
За такива като тебе току що писах отговор на приятел в „ЛС“;

... „ Тия не са нихилисти а, и предатели като хората не са, щот глупеят за без пари.
Ако ги нарека обикновени русофили, сигурно ще обидя много честни хора, „Путински подлогани“ са, и сигурно са такива ама на мен малко ми се вижда!
Изпратено: 08:53 От: getmans1 “

цитирай
16. blackpredator - Абе Гетьо
24.11.2015 09:24
Очаквам след Г.Георгиев да ни постнеш и Красимир Узунов

"- Кой танцуваше хоро при унищожаване на ракетите ни край Змейово, старозагорско? Джеймс Пардю, тогава посланик на САЩ.
- Какви чуждестранни (противоконституционно) военни бази имаме в България? Американски, на САЩ, не на Русия, и даже не на НАТО
-Кой лобираше и настояваше за унищожението на армията ни? Подсказвам не е нито Русия, нито руснаци.
- Кой лобираше за ненадеждните, не тестирани, и отхвърлени поне в 4 страни като ненадеждни реактори Уестингхауз? САЩ посолството, пак Джеймс Уорлик.
- Кой изразяваше публично "подкрепа" и "препоръки": кога и как да си изберем за премиер, или по протестите? САЩ посланици, и служители на мисията.
- Кой забрани на България да учавства в Южен поток, и да прави бизнес с Русия? Марси Рийс, посланик на САЩ в България. Направи го в специално обръщение, официално, от името на американското посолство, и на държавата САЩ.
- ЦРУ: Натиснахме България за руските полети"
И тъй нататък...

И резултата:
"...Да свършиш парите два месеца и десет дни преди края на годината, и то след като си поискал рекорден заем от 16 млрд. лв. (средно по 5.3 млрд. лв. за три години), е сигурен знак, че сме навлезли в периода "след мен и потоп".
цитирай
17. yoan2015 - 16
24.11.2015 09:43
Кой щеше да им купува буклуците на руснаците при положение,че в соц лагера се произвеждат много по - свесни коли на приемливи цени. Щото ако погледнеш Шкодата, Трабанта и Вартбурга са същите гюбрета като всичките жалки руски имитации.
цитирай
18. blackpredator - 17
24.11.2015 10:12
yoan2015 написа:
Кой щеше да им купува буклуците на руснаците при положение,че в соц лагера се произвеждат много по - свесни коли на приемливи цени. Щото ако погледнеш Шкодата, Трабанта и Вартбурга са същите гюбрета като всичките жалки руски имитации.

ти май не си разбрал
тогава купувахме бУклуците на руснаците,
а сега бОклуци секъндхенд на Европа
щото малограмотни бОУклуци избираТе да ни управляват...
цитирай
19. getmans1 - ЧеП, пак започнахме да пълним решетото, та като говориш за конституция разбирачо що досега не си отговорил на въпрос дето от време на време
24.11.2015 10:35
blackpredator написа:
Очаквам след Г.Георгиев да ни постнеш и Красимир Узунов

"- Кой танцуваше хоро при унищожаване на ракетите ни край Змейово, старозагорско? Джеймс Пардю, тогава посланик на САЩ.
- Какви чуждестранни (противоконституционно) военни бази имаме в България? Американски, на САЩ, не на Русия, и даже не на НАТО
-Кой лобираше и настояваше за унищожението на армията ни? Подсказвам не е нито Русия, нито руснаци.
- Кой лобираше за ненадеждните, не тестирани, и отхвърлени поне в 4 страни като ненадеждни реактори Уестингхауз? САЩ посолството, пак Джеймс Уорлик.
- Кой изразяваше публично "подкрепа" и "препоръки": кога и как да си изберем


... го питам „Как ще обясниш конституционно руската реч по УКВ радиостанциите Р105 и Р105М на 100 км вътре в територията на България, Мъ /дето казва Кушель/???
Как ще обясниш, че само в твоя регион две консервни предприятия бяха купени от руски лица, разфасовани и продадени в Индия, ъ?
Или за КТМ-то да те питам, виждал ли си там кви машини имаше, и не бяха Съвецки ама по руски пътечки отидоа „уж“ пак за Индия.
Каква още Русенска случка да споменем, а?

Щялата държава беше една Съветска военна база, която после „СДС“-комплексарите некадърни (???) продадоха .
Кво да си приказваме за маргинализирането на българските турци, за лафа „артист, спортист и турчин комунист“?

Такива ги натворихте, че десет АЕЦ-а не могат да ги компенсират, за евентуалния газ в морето съвсем няма да те питам, щото от тебе нищо не е зависило освен посоката в която ще завъртиш задника си. Щом ти е хубаво, твоя си работа!
цитирай
20. getmans1 - Един Москвич карах и едни пари в Мототехника 25г държах добре, че нямах и жилищен влог :)
24.11.2015 10:38
yoan2015 написа:
Кой щеше да им купува буклуците на руснаците при положение,че в соц лагера се произвеждат много по - свесни коли на приемливи цени. Щото ако погледнеш Шкодата, Трабанта и Вартбурга са същите гюбрета като всичките жалки руски имитации.

цитирай
21. getmans1 - Е, те за тва ги ручаме жабетата, я!
24.11.2015 10:39
blackpredator написа:
yoan2015 написа:
Кой щеше да им купува буклуците на руснаците при положение,че в соц лагера се произвеждат много по - свесни коли на приемливи цени. Щото ако погледнеш Шкодата, Трабанта и Вартбурга са същите гюбрета като всичките жалки руски имитации.

ти май не си разбрал
тогава купувахме бУклуците на руснаците,
а сега бОклуци секъндхенд на Европа
щото малограмотни бОУклуци избираТе да ни управляват...

цитирай
22. slavimirgenchev1953 - Пак се разсмърдели
24.11.2015 11:39
москалските слуги. Който е бил камуниз, винаги камуниз остава. И от злоба и завист се давят в облаци от прах!
цитирай
23. yoan2015 - @@
24.11.2015 12:02
Буклук е едно нещо и боклук друго.
цитирай
24. vencivaleri1951 - Гети, защо да се е потулвало нещо
24.11.2015 12:06
Ами отиди в архива на съда, извади делото за "Тексим" и чети на воля...
Там ще откриеш и претенциите на французите към Тексим , реципрочно към държавата
Ти наистина ли смяташ, че сме в състояние да произвеждаме коли и самолети? Какъв опит имаме , какви традиции. И защо не го правим днес когато сме свободни от Русия?

-За износа на коли. Не е лъжа Повечето коли в търговските ни представителства , а и в посолства бяха "рено" Говорим за арабския свят. Тексим под формата на запор продава и на търговци коли.
-Русия
Не и е приятно и го казват директно. Имат и право. Ние си връзваме бюджета всяка година с реекспорт на петрол, вкарваме по няколко милиарда долара от експорт на оръжие без да сме купували патент. Изнасяме електричество, а недостига /заради износа/покриваме с евтин руски ток / то за това като ни спря вноса Горби станахме на дискотека/
За мощностите за Рено ни трябват кинти. При това 2 ро направление. Задлъжняваме на руснаците непрекъснато и Брежнев на всяка звезда която му закачваме/ три пъти герой е на България/ сваля някой заем. Е руснаците скачат срещу Тексим/ по политически , но и по икономически причини/ и генералния директор влеза в затвора, а Тексим е закрит. Това е истината-рашките отказаха да плащат заради нас.
Румънците правиха дачия, поляците фиат, чехите и германците също правиха, но те си имат и традиция. Някой спря ли ги.

Ти отвори обаче интересна тема в постинга си. Казваш че болшинството българи са имали влог и готовност да купят нова кола, а в коментарите се каза също и за жилище.
Хайде обясни колко българи днес имат готовност да купят нова кола и ново жилище?
Преди 2 дни Пасатът ми чукна 10 години. Твойта кола на колко години е? И има ли поне един колега блогър тук да каже, че кара нова кола купена от магазин или представителство? На 32 влезнах в жилище което платих КЕШ Те и родители помогнаха, но основната част от кинтите са "Козлодуйски"-разпределение аз, по собствено желание жена ми. Днес с работа колко младежи могат да купят дом?
цитирай
25. yoan2015 - @@
24.11.2015 13:29
Има Венци, има, но какво е значението каква кола караш, тук се говори за други неща.
цитирай
26. blackpredator - как се променят хората Гетьо
24.11.2015 14:39
кви убави хора беха сегашните управници, когато ги примахме у БКП
ей и славун...D
цитирай
27. vmir - Кухеловенциатът отново си показва срамотиите
24.11.2015 14:41
за да покаже колко велико е да си размахваш гениталиите иззад храстите. Ако ги запитам кога ще ми изплатят лихвоточките, ще ми отговорят, че съм бил негрите.
цитирай
28. blackpredator - кви лихвоточки бе каунь?!
24.11.2015 15:50
vmir написа:
за да покаже колко велико е да си размахваш гениталиите иззад храстите. Ако ги запитам кога ще ми изплатят лихвоточките, ще ми отговорят, че съм бил негрите.

качваш се на виенското колело и се въртиш
има и горе, има и долу, ама се возиш
не като тебе сакат зрител
ей аз съм купил три, едното на запад от границата
ей Гетю е у района, да заповяда да му ги покажа
с труд!
ни съм скачал по площадите, нито съм червен
целият съм в бяло!
бахти прошляците фалософи
мъШки мързеливи пипируди...
цитирай
29. getmans1 - Ей сегичка Гета ще тръгне да мери някому имането, виж ако му беше отговорил поне на въпросче щеше да е благодарен. Всъщност той и сега е благодарен ...
24.11.2015 17:40
blackpredator написа:
vmir написа:
за да покаже колко велико е да си размахваш гениталиите иззад храстите. Ако ги запитам кога ще ми изплатят лихвоточките, ще ми отговорят, че съм бил негрите.

качваш се на виенското колело и се въртиш
има и горе, има и долу, ама се возиш
не като тебе сакат зрител
ей аз съм купил три, едното на запад от границата
ей Гетю е у района, да заповяда да му ги покажа
с труд!
ни съм скачал по площадите, нито съм червен
целият съм в бяло!
бахти прошляците фалософи
мъШки мързеливи пипируди...


... на мълчаливото ти съгласие.
Доколкото го разбирам Вмир-а въпроса не е на за неговите лихвоточки а за изстраданите народни парици с които смело оперирахте, строехте кото си сакахте, ордени и премии взимахте а сега се хвалите, че „Партията“ давала. Давала, давала ма не казва колко е взимала!

Че да повторя, мълчаливото съгласие и то си е съгласие!
цитирай
30. getmans1 - Как не те е срам бе Венци ???
24.11.2015 18:12
[quote=vencivaleri1951]

... Голямата авария в Марица Изток 1978 г. през зимата „отвори очите на Партията-Майка и Кърмилница“ и кат ни подпука с режими та действителни ни нарави най-голямата дискотека в света, и така докато Луканов падна !
Ма нито думичка не казваш за изнесения ток, за доларЕ които отидоха за и в „Задграничните дружества“. ЕЙ, кво стана с тия дружества бе, и те ли са при батко?

И да не кажеш, че правя ката тебя, ще ти отговоря на въпросчета;
От няколко години във входа ни се продадоха 3 /словом,три/апартамента купени от семейства около 30-35 годишни!
Точно 2008-9г. един „луд предприемач“ започна да строи ж.блок 4 входа и на 8 етажа, сега на партера само едно магазинче е празно на партера а свободните апартаменти са под 10 броя, това лято „лудия“ им построи 10 гаража.

Сега за мене /ако и да не ги обичам личните обяснявки/ вноската за кола от 1500лв. са 2/3 от финансовата подкрепа от близки роднини за сватбата ни и са най-безсмисленото вложени пари ито за цели 24г.
Зае другите 700 лв отчет няма да ти давам само ще кажа, че за пералнята бабите помогноха, не я купиха само помогнаха.
цитирай
31. raders - Че кой може да надува постинга, о...
24.11.2015 18:19
Че кой може да надува постинга, освен автора? Помня ги тези автомобили; добри бяха и ме е яд, че ги замениха с москвичи. Ми то после и москвичи нямаше на пазара...
цитирай
32. getmans1 - Че кво да ти връщат бе Вмир-е, то парите за наште вноски тя, Партията ги дала, до 9.9.44 що немахме вноски, а?
24.11.2015 18:25
vmir написа:
за да покаже колко велико е да си размахваш гениталиите иззад храстите. Ако ги запитам кога ще ми изплатят лихвоточките, ще ми отговорят, че съм бил негрите.

цитирай
33. getmans1 - То автора няма да спи а ще се занимава с глупости, пък и не ще да се учи на такъв занаят ...
24.11.2015 18:33
raders написа:
Че кой може да надува постинга, освен автора? Помня ги тези автомобили; добри бяха и ме е яд, че ги замениха с москвичи. Ми то после и москвичи нямаше на пазара...


... Това е занаят за чинките и врабчетата на Блякито и е част от основата на взаимната ни „любов и омраза“!
цитирай
34. getmans1 - Тоз като удари външния жегъл, остен в пътя не го вкарва. :)))
24.11.2015 18:36
yoan2015 написа:
Има Венци, има, но какво е значението каква кола караш, тук се говори за други неща.

цитирай
35. vencivaleri1951 - Пак си ги говориш наизуст
24.11.2015 20:56
getmans1 написа:
[quote=vencivaleri1951]

...


Говоря за режима през 88 и 89та. Горби поиска "главата " на Живков и отказа да продължи вноса на ток по цени на СИВ. Не можахме да отреагираме понеже имахме безупречни договори с Турция и Югославия за износ. В края на лятото на 89 та Живков отлетя за Москва. Стоя 3 дни без Горбачов да го приеме. Разбра, че е без вариант и не беше трудно след това да отстъпи властта.
Хайде помисли как след оставката му електроподаването се нормализира?
За строителството.
Примерите ти са смешни. Днес четри
ленно семейство без доход от поне 3000 на месец е невъзможно да си купи жилище.
При 100000евро колкото струва пормално и прилично жилище в Софияти трябва поне 30 хилки КЕШ, а за да ти отпусне останалите 70000 банката , според формулата когато не ипотекираш са необходими посочените пари. Припомняма , че ср аб заплата е към 800лв Тоест двама души със средна раб заплата не могат да си мечтаят дори за жилище.
За това говоря, и въобще не е в страни от темата ти.

Друг пример.

Агрострой е комбинатът в който бях разпределен. Той имаше към 100млн обем СМР годишно или по съпоставими цени днес около 700-800млн днешни парички. Тоест бате Бойко горе долу за същата сума и обем магистрален път през миналия му мандат ни проглуши ушите. Пояснявам- Агрострой не беше сред първите 5 най голями стоителни организации. Средно м2 жилищно строителство по себестойност струваше около 200 лв. Тоест ако превърнем всичкото ни СМР тогава в жилищно строителство годишна се получава около 500000м2 При 70м2 средна площ на апартамент преди 89та се получава СМР около 7000апарт.

А организации от сота на Агосторй бяха поне 20. Ти ми говориш за почти подаден блок!?

За колите Колкото и безумна беше идеята да правим коли/Ауди, Кайслер бяха продадени/, то идеята беше да правим, а не само да сглобяваме.
Тоест техническият ни потенциал, а и материалният са били във възможност да си го позволим. Хайде сега да направим подобен план -няма метал, няма пластмаса.
цитирай
36. vencivaleri1951 - И да се похваля:)))
24.11.2015 21:05
Бях 2 години комсомолски секретар/не платен/в комбината. От комсомолската квота жилища съм разписвал за около 50 комсомолски жилища годишно в Агросторй./ имахме около 400души организация/ Тоест за 2 години около сто и това без да съм "луд предприемач" При това със заем за млади семейство -20 години с НУЛА процента лихва.
Тоест за един двустаен апартамент след първоначалната вноска от 1800лв след това плащаш по 40 лв на месец. Ср раб заплата в комбината беше около 350 лева. С премиите сложи още 50% и виж за какво иде реч
цитирай
37. slavimirgenchev1953 - Камунизите вечно обиждат ората
24.11.2015 21:29
на камуниз. Примерите, които дават, са не просто едностранчиви, а са плод на презумпцията, че по комунистическо "все пак нещо е създадено".
Това е лъжа - разрушенето е много повече, отколкото е създадено, и то погрешно, не на икономическа, а на идеологоческа основа.
Цоцът затова рухна така безславно, а парите отидоха у червените крадци - номенкатура, ченгета и спортисти-мутри. За да покажат, че нищо не могат да направят като хората.
цитирай
38. getmans1 - Какъв евтин ток от СССР бе Венци, на бали или в съндъци ли или със шлепове го караха? ...
24.11.2015 21:42
vencivaleri1951 написа:
[quote=getmans1][quote=vencivaleri1951]

...


.... Абе, след 78г. перманентно всяка зима си бяхме в режим по най-различни схеми, като най-жестоката 2:2 е видно, че приписваш на Горби като гледам забрави Луканов и той е удобен.
Блока за който ти говоря е 100 м. от прозорците ми и виждам какво свети вечер, даже и в момента, сметки ще ми правиш.

То от вашите сметки сме на това дередже!

Те младите не мислят като тебе, дори и аз не мисля по този начин.

Колкото до „Рено“-то, този разговор го водим за втори път и както виждаш вадя ти нови и нови факти срещу твоите „клюки и слухове“.
За самолетостроенето сме нямали опит, дрън-дрън, цели три фабрики така се набира опит но „Вашите патрони“ друго са определили.

Прави са били нашите Възрожденци и вярно са мислили и вярвали, че Русия/СССР нямат интерес от стабилна и силна България която да върви по собствения си път.
Затова и сега повтаряте мантрата, че сме си давали задника на други и те определят битието ни, колкото и силно да викате истина не може да кажете!

Погледни какви въпроси зададавам на „местния авторитет“ и къв отговор получих, да му ставам арбитър на имането. Авторитети!

Горби бил предател, другия пияница а дръжте се за този, дето готов света да запали, той ще ви помаже!
цитирай
39. getmans1 - Мани, мани, аман от маниаци, то едни спорове само губи време :))) ей сегичка ще му дам една задачка на ... счетоводилчето!
24.11.2015 21:49
slavimirgenchev1953 написа:
на камуниз. Примерите, които дават, са не просто едностранчиви, а са плод на презумпцията, че по комунистическо "все пак нещо е създадено".
Това е лъжа - разрушенето е много повече, отколкото е създадено, и то погрешно, не на икономическа, а на идеологоческа основа.
Цоцът затова рухна така безславно, а парите отидоха у червените крадци - номенкатура, ченгета и спортисти-мутри. За да покажат, че нищо не могат да направят като хората.

цитирай
40. getmans1 - Венци, я да ти дам една задачка, кво ща кажеш тъкмо е за счетоводители; ...
24.11.2015 22:05
vencivaleri1951 написа:
Бях 2 години к


... И така работех си в завода „Х“, взех си 2 години неплатен отпуск и се включих в т.н. „Комсомолски набор“ и работих в „Домостроителния к-т“ цели две години на три смени за ср. заплата 170лв„ След изтичане на договора, за да се спазят срокове някакви лично занесох в „Жилищно настаняване“ платежното за 12995лв.
С този документ се плаща от завода „Х“ на Общината моят апартамент, после 15 години плащах наем на „Жилфонд“ средно 12-13лв. за периода. В 90-та година ни съобщиха, че е препоръчително да ги изкупим, теглих заем за същата тази сума 12995лв. от ДСК и пет години го изплащах после при инфлацията го изплатих предварително с полагащите се лихви, а ти сметни колко струва това жилище, и „унде са паретите“ ???

Затова сега си решавам проблемите по друг начин и не ви искам рева по социалната ви държава, ама никак не го искам !!!
цитирай
41. vencivaleri1951 - Слави, ама вие само едно си знаете и едно си баете...
24.11.2015 23:48
slavimirgenchev1953 написа:
на камуниз. Примерите, които дават, са не просто едностранчиви, а са плод на презумпцията, че по комунистическо "все пак нещо е създадено".
Това е лъжа - разрушенето е много повече, отколкото е създадено, и то погрешно, не на икономическа, а на идеологоческа основа.
Цоцът затова рухна така безславно, а парите отидоха у червените крадци - номенкатура, ченгета и спортисти-мутри. За да покажат, че нищо не могат да направят като хората.


Кажи какво е разрушено от соца като активи. Само ЗММ като обем на продукция по съпоставими цени се равнява на целия промишлен обем на прословутата 39та година.
Аз искам на няколко пъти да помислите върху постинга на Гети , че ние през 60те имаме желание и донякъде готовност да развиваме автомобилостроене. Тоест смятаме че имаме кадрови и материален ресурс за такава тънка дейност. В случая правим се на шведи/ волвото е също с двигател на рено/
Вие наистина ли не осъзнавате до каква стерен сме обречени и безпереспективни.
Не разбирате ли какви глупости говори в Китай премиерът наш. Говори за дългосрочни ниски ставки на преките данъци, а България е страната с най стремглаво увеличение на публичния дълг и с тенденция за трайно влизане в дефицит. Е оляснете ми как ще останат ниски данъците с такива практики-администрацията харчи колкото си иска и тегли заеми на принципа "След нас и потоп"
цитирай
42. getmans1 - Даже много добре съзнаваме Венци, но някой трябва да изпие горчивата чаша и то „без мезе“...
25.11.2015 00:44
vencivaleri1951 написа:
slavimirgenchev1953 написа:
на камуниз. П
Това е лъжа - разрушенето е много повече, отколкото е създадено, и то погрешно, не на икономическа, а на идеологоческа основа.
Цоцът затова рухна така безславно, а парите отидоха у червените крадци - номенкатура, ченгета и спортисти-мутри. За да покажат, че нищо не могат да направят като хората.


Кажи какво е разрушено от соца като активи. Само ЗММ като обем на продукция по съпоставими цени се равнява на целия промишлен обем на прословутата 39та година.
Аз искам на няколко пъти да помислите върху постинга на Гети , че ние през 60те имаме желание и донякъде готовност да развиваме автомобилостроене. Тоест смятаме че имаме кадрови и материален ресурс за такава тънка дейност. В случая правим се на шведи/ волвото е също с двигател на рено/
Вие наистина ли не осъзнавате до каква стерен сме обречени и безпереспективни.
Не разбирате ли какви глупости говори в Китай премиерът наш. Говори за дългосрочни ниски ставки на преките данъци, а България е страната с най


... Направили ти впечатление, че никой не отвори дума за опита на русенеца и неговия опит в тази посока.
Даскалов сътвори нещото но в Англия, като голяма част от компонентите се правят тук в България, но получи ли подкрепа от големия бизнес, банките или политиците.

Всъщност имат някакво намерение с кмета за голяма писта за картинг-писта но знаеш ли как се възприе това само заради кмета „гербераст“ по време на изборите?
Интересното е, че тези които общо взето защитават вашата теза както в случая те са и противниците, тези големи разбирачи на макроикономиката и загрижените за дълга.

Орешарски като върна в спешен порядък ДДС-то задвижили икономиката или просто увеличи депозитите в банките с 800 милиона?
Все голямата политика ни бърка, като и големите далавери дет са у главите ни, правят ни слепи за малките ползи от които обикновено тръгват нещата.
цитирай
43. vmir - Камунизът нарочва другите за камунизи, защото лъжата и гепачката за него са като въздуха и слънцето.
25.11.2015 01:36
А простотията и кражбата са неизбежната гордост на Кухеловенциатът. Давали били на своите, а като си поискаш откраднатото, се правят на разсеяни. Какво ме грее, че били раздавали на себеподобните гепаджии, след като са го задигнали пладнешки от мен и от такива като мен? Камуниз срама няма. Дай му да лъже и краде безнаказано и ще чуеш какъв чутовен херой ще се докара. Щото едно е да бачкаш, друго е да претендираш със шайка охранени хрантутници зад гърба. Няма държава, която да устои на такива крадливи паразити с претенции до небесата. Но като виждам порнонабезите им на техните преклонни години, разбирам трагедията, която ги гони по петите и ми става драго, защото виждам как си отиват отхвърлени даже от жените и близките им, без да са разбрали, че са живяли. Е, нека се хвалят какви са тарикати, щом хвалбите са им единствената утеха, и си нямат друго, с което да успокоят щенията си или да оправдаят мръсотиите си.
цитирай
44. getmans1 - Глей го другарчето как избяга И ТОЗИ път от моята задачка, брилянтен пример как уж „по-добрата“ държава ограби панелкаджиите , да ги Е!
25.11.2015 08:14
vmir написа:
А простотията и кражбата са неизбежната гордост на Кухеловенциатът. Давали били на своите, а като си поискаш откраднатото, се правят на разсеяни. Какво ме грее, че били раздавали на себеподобните гепаджии, след като са го задигнали пладнешки от мен и от такива като мен? Камуниз срама няма. Дай му да лъже и краде безнаказано и ще чуеш какъв чутовен херой ще се докара. Щото едно е да бачкаш, друго е да претендираш със шайка охранени хрантутници зад гърба. Няма държава, която да устои на такива крадливи паразити с претенции до небесата. Но като виждам порнонабезите им на техните преклонни години, разбирам трагедията, която ги гони по петите и ми става драго, защото виждам как си отиват отхвърлени даже от жените и близките им, без да са разбрали, че са живяли. Е, нека се хвалят какви са тарикати, щом хвалбите са им единствената утеха, и си нямат друго, с което да успокоят щенията си или да оправдаят мръсотиите си.

цитирай
45. slavimirgenchev1953 - Демагог. Не ти ще никой цоца, еле па ти. Цоца е за готованци, а ти имаш претенции, че не си такъв.
25.11.2015 15:58
getmans1 написа:
vencivaleri1951 написа:
slavimirgenchev1953 написа:
на камуниз. П
Това е лъжа - разрушенето е много повече, отколкото е създадено, и то погрешно, не на икономическа, а на идеологоческа основа.
Цоцът затова рухна така безславно, а парите отидоха у червените крадци - номенкатура, ченгета и спортисти-мутри. За да покажат, че нищо не могат да направят като хората.


Кажи какво е разрушено от соца като активи. Само ЗММ като обем на продукция по съпоставими цени се равнява на целия промишлен обем на прословутата 39та година.
Аз искам на няколко пъти да помислите върху постинга на Гети , че ние през 60те имаме желание и донякъде готовност да развиваме автомобилостроене. Тоест смятаме че имаме кадрови и материален ресурс за такава тънка дейност. В случая правим се на шведи/ волвото е също с двигател на рено/
Вие наистина ли не осъзнавате до каква стерен сме обречени и безпереспективни.
Не разбирате ли какви глупости говори в Китай премиерът наш. Говори за дългосрочни ниски ставки на преките данъци, а България е страната с най


... Направили ти впечатление, че никой не отвори дума за опита на русенеца и неговия опит в тази посока.
Даскалов сътвори нещото но в Англия, като голяма част от компонентите се правят тук в България, но получи ли подкрепа от големия бизнес, банките или политиците.

Всъщност имат някакво намерение с кмета за голяма писта за картинг-писта но знаеш ли как се възприе това само заради кмета „гербераст“ по време на изборите?
Интересното е, че тези които общо взето защитават вашата теза както в случая те са и противниците, тези големи разбирачи на макроикономиката и загрижените за дълга.

Орешарски като върна в спешен порядък ДДС-то задвижили икономиката или просто увеличи депозитите в банките с 800 милиона?
Все голямата политика ни бърка, като и големите далавери дет са у главите ни, правят ни слепи за малките ползи от които обикновено тръгват нещата.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6070568
Постинги: 2741
Коментари: 26487
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031