Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2015 21:56 - Проклети да сме, че караме някои Да се „проклетисват“ ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2646 Коментари: 18 Гласове:
8

Последна промяна: 09.12.2015 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
...  И дважди по-проклети да сме ако им позволим да вкарат всички ни в кюпа си!



 



 

 

Бунтът на ситите

 

Пощенски код "София 1000"

 

Велислава Дърева

 

24. Юни 2013 , брой: 143   88169   715 image


Февруари
Те прииждат към площадите: отчаяни, гневни, яростни, бесни, зли, гладни, бедни, навъсени, изоставени, грабени, унижавани, мачкани, смачкани, безгласни, безвластни, мизерни, без капка надежда, без утре и днес, потресени, погнусени, презрени. 
Те извират из февруарския студ, от своите ледени обиталища - "без рози/ и песни/ без музика и барабани/ без кларинети, тимпани, латерни, /флигорни, тромбони, тръби".
Безпиарни и безпарични, безработни и безпрограмни, непрограмирани и негримирани. "Не гении/ таланти/ протестанти/ оратори/ агитатори/ фабриканти/ въздухоплаватели/ педанти/ писатели/ генерали/ съдържатели  на локали/ музиканти/ и черносотници".
А отчаянието на един народ, "затъпен/ унижен/ по-нищ и от просяк,/ останал/ без мозък/ без нерви".
Прииждат. 
"Не за поредната променада по заледените улици, а да вдигат грамади от гняв, и да превръщат себе си в клади. 
Купчина камъни и пепел остана след тях."

Юни
Те не се притесняват за тока и хляба. Не им пука за парното, детските, пенсиите. Те имат своята прекрасна работа и европейски заплати, те са сигурни и осигурени, лъскави и блестящи, с фамозни CV-та, с оня преуспял курикулум вите, наченат някога в тоталитарните коридори на властта. 
Те извират в юнската жега из своите офиси, бюра, дирекции, фондации, агенции и администрации, прииждат към площада с музика и барабани, с кларинети, тимпани, латерни, флигорни, тромбони, тръби, тъпани и вувузели, с ролери, скейтбордове, колела, кучета, бебета. Все гении, таланти, оратори, оператори, агитатори, фабриканти, писатели, тук-таме генерали, поети, съдържатели на локали, музиканти, програмисти, артисти и всякакви пиар специалисти. 
Те идват за своя пореден купон, за своята весела променада из софийските улици - едно празнично шествие с дечица на рамо (да свалят комуняги от малки), една разходчица на любимото куче, малко рисунки по асфалта, после - мощно свиркане, после химна, малко хорца, малко ръченици, тук прехвръкне камъче, там пльокне яйчице, ето, слънцето се претъркулнало, станало хладно, сенчесто, време приятно за един тегел по стъргалото на протеста - състудент ще срещнеш, с приятели ще побъбриш, срещу червените боклуци ще повикаш, ей тъй, да ти се отпусне душата...
Медиите преливат от умиление, задавят се от възторг, сини динозаври хлипат от щастие в крупен план, репортерките са тъй вдъхновени, сякаш отново са пипнали Борисов по бицепса... 
"Февруари не е юни", каза една млада дама, "случайно" поканена в телевизора. "Защото, каза дамата (доскорошна пиарка на служебното правителство), това е протест на нормалността, на младите, красивите, истинските, интелигентните, вдъхновените". От което следва, че ония, февруарците, са невежествени смотаняци, тълпа ненормалници, кухавелници, грозни, отвратителни и даже фалшиви. 
Така беше начертана една демаркационна линия между юни и февруари, между ситите и гладните, преуспелите и премазаните, между елит и простолюдие. Нарцистично и високомерно.
Те са успешни, другите са лузъри. 
Те са добрият материал, другите са лошият мат`рял. (Какво единодушие с Борисов!) 
Добрите са 10 000. Останалите до 7 272 041 (според последното преброяване) са кофти направа, не стават.
Те презират всеки, който не може да си плати тока и парното, който от безизходица се самозапалва, самообесва, самоосъжда, който блъска от сутрин до вечер, който не може да купи на детето обувки, нито учебници, нито лекарства за майка си. 
Те не знаят какво е това. Не разбират. Не искат да разбират. Няма да разберат. 
Те не искат да бъдат като ония "селяци/ работници/ груби простаци/ безимотни/ неграмотни/ профани/ хулигани/ глигани/- скот като скот:/ хиляди/ маса/ народ".
Те са млади, умни, красиви, образовани, интелигентни, вдъхновени, лъчезарни, усмихнати, мили, културни, артистични, симпатични. И сити. 
Другите, някакви жалки 7 272 041, са тъпи, прости, спихнати, сдухани, безграмотни, некултурни, уродливи, дрипави, отблъскващи, ограничени, заблудени, досадни, нецивилизовани, жалки и мрачни. "Да мрат! Дори им е малко!", казваха преди време "експертите на прехода" за тия неандерталци, които си заслужават "да пукнат малко по малко". Защото - "Така им се пада на тия тъпаци!". И ги пращаха в Сибир - "за да има мир". И сега ги пращат на същото място със същата цел.
Те са черешката на цивилизацията, те са "друго поколение човешки същества", по-висши някак, за разлика от ония примитиви, диваци и варвари. 
Те са светли, прекрасни, морални и ведри.
И ведро скандират "Боклуци!", "Курви!", "Педеруги!", "Комуняги!" и "Турци сте!" Така възпитават децата си. Учат ги на гражданско поведение. Така се ставало гражданин, казват. 
Те не протестират за цени. А за ценности.  Нямат проблеми с цените. А с ценностите. 
Те са демократи, другите са примати.
И понеже са демократи, всеки, който е различен и който не мисли като тях е боклук. 
Те имат завидни биографии - от 5-годишни свалят комунягите. Те са второто синьо поколение - пощенски код "София-1000". 
Те са децата на онези, които самоубиха десницата с високомерие, а сега плачат, че са непредставени в парламента и чакат раждането на нова, реформирана десница, че да ги представлява. Ще им я направят. Вече я правят - все същите експерти, същите олигарси и същите банки. За да представлява тях - експертите, олигарсите, банките.
Те са децата на "експертите на прехода". На онези, които току обявяваха свършека на тоя преход; които преди 23 години начертаха демаркационната линия и ни назидаваха: "Свиквайте! Така ще бъде! Ние ще бъдем богати и образовани, вие - бедни и прости! И това е необратимо!"; които загробиха държавата със своята "експертиза", а сега викат "Ние сме държавата!" 
Коя държава? Кои "ние"?
 

 

 




Гласувай:
8



1. slavimirgenchev1953 - Дър-дърева.
09.12.2015 22:31
Завалиатка тоже също.
цитирай
2. getmans1 - И аз кво съм виновен, че тя се чувства завалийка? Пък „арреп13 така и не разбра за кво става въпрос, Дърева го обърка и не сложи (-) , ха-ха-ха!
09.12.2015 22:46
slavimirgenchev1953 написа:
Завалиатка тоже също.

цитирай
3. sestra - Най-добре е вече да се разберем в тая държава -
09.12.2015 23:32
ще даваме ли пари на ръка на тренера, щото имаме потенциал или няма да даваме и ще се фокусираме в потенциала. Цитирах блогбегейска тоталитариатна мисъл.
цитирай
4. getmans1 - Така са свикнали, после другите им виновни! И нали знаеш, на мама гарвачето най-хубаво и пък като запее земя и небо замират?
09.12.2015 23:42
sestra написа:
ще даваме ли пари на ръка на тренера, щото имаме потенциал или няма да даваме и ще се фокусираме в потенциала. Цитирах блогбегейска тоталитариатна мисъл.

цитирай
5. sestra - Е то в това е
09.12.2015 23:50
getmans1 написа:
sestra написа:
ще даваме ли пари на ръка на тренера, щото имаме потенциал или няма да даваме и ще се фокусираме в потенциала. Цитирах блогбегейска тоталитариатна мисъл.



основният проблем. Умните птици си побутват пиленцата самички да политват, наште ги ограждат в кошарки до към 30-те.
цитирай
6. getmans1 - техните имали заложби а моите „чавета“, миели чинии по Европата и ми пращали еуро тука аз да се правя на интересен ...
10.12.2015 00:15
sestra написа:
getmans1 написа:
sestra написа:
ще даваме ли пари на ръка на тренера, щото имаме потенциал или няма да даваме и ще се фокусираме в потенциала. Цитирах блогбегейска тоталитариатна мисъл.



основният проблем. Умните птици си побутват пиленцата самички да политват, наште ги ограждат в кошарки до към 30-те.


... и що!? Щото не съм син на АБПФК, не съм учил в СССР и не съм ляв ... и долен.
Дори и в Ада не искам да вра в един казан с такива

Присвоили си правото, те да определят кой какъв е, когато им удобно са умните и талантливите а също така и грозните и онеправданите, според случая сами се етикират, плазмодиите!

Едничката им цел, когато са виновни да не са самотни и с други да споделят срам и болка, абе „вината само с мезетата“!
цитирай
7. 1997 - .... ами добра е
10.12.2015 01:55
Дърева прави от политическото есе естетика.
Злобейте
цитирай
8. getmans1 - ??? Грухкай си, щом кака ти е казала!
10.12.2015 06:30
1997 написа:
Дърева прави от политическото есе естетика.
Злобейте

цитирай
9. vencivaleri1951 - Гетмане,
10.12.2015 11:36
" не по високо от ботушите" Не си равен на Дърева, та в един казан с нея да се вариш.
Още повече, че ако има нещо вярно в тази работа с казаните тя няма да е там. Поне не
за словото си.
Искам да попитам Вас/плюнчещите блестящото и есе/ къде бяхте Вие през 80те и къде Дърева?Какво пишехте Вие тогава, какво пишеше тя?И тогава и днес тя застава с име и чест зад всяко свое действие. Кои сте Вие "сестричке" и "гети". Толко ли сте праведни , та се бутате "първи да хвърлите камъка"?
цитирай
10. vencivaleri1951 - Вие "сестра"
10.12.2015 12:21
sestra написа:
ще даваме ли пари на ръка на тренера, щото имаме потенциал или няма да даваме и ще се фокусираме в потенциала. Цитирах блогбегейска тоталитариатна мисъл.

не цитирате, а манипулирате. Аз също съм убеден противник на почти принудителните

"дарения", но знам от горчив опит/все пак си изкарвам хляба като счетоводител/, че откажеш ли подобно плащане нещата ще ти се "закучат" и за да излезнеш от новата ситуация трябва после да платиш повече. Да баща му ще избухне като разбере, но и тренЕрът има право да "избухва" когато не е получавал заплата с месеци, когато няма пари за нафта за автобуса и когато имат няколко поредни срещи на по сериозни дестинации трудно събира отбор/не могат да си позволят някои деца билетите/
Разбирам и тренЕрът, разбирам и бащата. Те са граждани на различни държави и нека уважим автора на постига-варят се в различни казани. Ще повторя че съм счетоводител и за това до известна степен прагматичен. Чета бюджета и виждам
поне 2млрд заложени корупционни пари/не говоря за 2та милиарди "на Борисов" които са "чучнали" там нерасписани/. И понеже говорим за футбол ще кажа следното.
В отчетите на общините за последните 2 години четем, че са изразходвани над 300млн лева за стадиони и помощни игрища. В 80% от тези общини "организиран" футбол не се играе. Това са съфинансирани пари към програми от ЕС. Тези пари заедно с траншовете от Брюксел са пари за крадене. Това че дадох "дарение" е бял кахър пред този явен и документиран грабеж. Пък и дарението общо взето е в размер на таксата от която освободиха внука, както и това че не си плаща екип и обувки. Тоест не само аз мисля, че "има хляб в него. Ве казвам че е редно и логично подобно действие, но не винаги логичното е фактично.
И накрая ще кажа, че навремето тренирах и аз. Не попаднах в мъжкия отбор и не направих никаква драма от това. Знаех че е справедливо това решение , а и нямах кой знае каква мотивация. За едно "Гети" е прав -тогава по изгодно беше да си син на АБПФК от футболист
цитирай
11. getmans1 - А, най-малко ти си човекът дето ще ми каже на кого съм равен, И кой ви обвини в това което дъртата вещица ви определя ...
10.12.2015 13:43
vencivaleri1951 написа:
" не по високо от ботушите" Не си равен на Дърева, та в един казан с нея да се вариш.
Още повече, че ако има нещо вярно в тази работа с казаните тя няма да е там. Поне не
за словото си.
Искам да попитам Вас/плюнчещите блестящото и есе/ къде бяхте Вие през 80те и къде Дърева?Какво пишехте Вие тогава, какво пишеше тя?И тогава и днес тя застава с име и чест зад всяко свое действие. Кои сте Вие "сестричке" и "гети". Толко ли сте праведни , та се бутате "първи да хвърлите камъка"?


... Хем ви е драго да се оригвате на „имане“ хем ви е хубаво да сте неоправдани.
Три Дявола огъня да ми подклаждат под казана, пак не искам заедно с вас „да вра“!
/ще има продължение/
цитирай
12. batogo - !!!:)))
10.12.2015 14:36
Бедността /и духовната и материалната/ са естествените следствия на комунизЪма, чиито привърженици искаха и продължават да искат да лежат върху гърба на можещите и знаещите, да размахват камшика, да не си плащат сметките, да крадат изграденото от загниващите капиталисти, а когато го опоскат, самите те да станат олигарси и демократи и като отявлени крадци да викат най силно: "Дръжте крадеца! " Е-е, не става, другарко Дърева :)))
цитирай
13. sestra - Уважаеми Венци,
10.12.2015 16:23
vencivaleri1951 написа:
[quote=sestra]ще даваме ли пари на ръка на тренера, щото имаме потенциал или няма да даваме и ще се фокусираме в потенциала. Цитирах блогбегейска тоталитариатна мисъл.

не цитирате, а манипулирате. Аз също съм убеден противник на почти принудителните

"дарения", но знам от горчив опит/все пак си изкарвам хляба като счетоводител...


Не разбирам от футбол, но имам приятел и ще го попитам точно така ли стоят нещата, както ги описвате. Независимо от това мога да ви споделя, че в моетп семейство за деца пари на ръка са давани само веднъж - когато дядо ми, който бил състоятелен предприемач дал колкото му поискали, за да освободи детето си от лагера Богдановдол. Никой не знае колко е дал дядо ми тогава и на кого, но знам, че са били много пари - пари за другите му деца, но той спасил и това, за което бил давал годишни такси в американския колеж няколко години преди това. Съдба, която всичките му деца тогава приели и останали единни. После всички сме имали разни ядове по своите пътища, но пари на ръка освен такси за обучение не сме давали и нямаме намерение да го правим. Преценете като счетоводител.
цитирай
14. vencivaleri1951 - И слава Богу , че не Ви се е налагало
10.12.2015 17:11
sestra написа:
[quote=vencivaleri1951][quote=sestra]ще

.



Щото подобни дарения са норма в повечето болници. И за двамата внуци съм давал
на акуширащия ги екип защото баща им е от "Ниската земя" и е над това.
Ще ти разкажа един абсурден случай с мен, но истински. Имах счетоводна къща/казвам имах защото я закривам. По удобно ми е да работя на граждански договор/ и вървеше добре. Когато я регистрирах съпругата нямаше почти часове и за да има самочувствие, а и да не се депресира в къщи я направих минотарен съдружник и и възлагах административна работа от време на време/ Идва ми инспектор от данъчното на проверка. По едно време иска от секретарката заповед за моята заплата от общото събрание. Да, в търговския закон е така, но в случая аз имах 70%, , съпругата 15 и трима колеги по 5. Тоест общо събрание по този случай би било формалност защото в края на краищата става това което съм решил. Определил съм си заплата и съм подписал заповед. Данъчният започна да ахка, да охка отначало след което си поиска пари. Учтиво , но настоятелно му посочих вратата. Добре, че точно тогава дойде колегата който работеше по правните въпроси и дори неизслушал ме хукна да гони данъчния. Онзи говореше за 500долара на мен, платих му след това 2000. Платих защото можеше и ефективна присъда да получа. Без това абсолютно формално решение аз бях извършител на длъжностно присвояване в особено големи размери-присвоил от себе си , но присвоил. Около три години беше периода на проверката, по равностойноста на 1000долара/средата на 90те и заплатите ги връзвахме с валута да не пиша всеки месец заповеди/ Горех от всякъде. Впрочем босът на "Нафтата" точно така изгоря. Тръгна да се съди Порточанов с държавата за нещо, видели го че е без решение за заплата на собственото си дружество и го вкараха. Ето това е държавата ни...Мутри, Буди, Трактори и Комбайни се движат необезпокоявани въпреки , че за тях се знае много, но нарочат ли си някого му кроят шапка. Точно за това министърът в оставка е прав
цитирай
15. getmans1 - На някои това ни е проблема, че не знаем да даваме пари на ръка и може би това се дължи на това, че знаем как се изкарват тези пари!
10.12.2015 17:13
sestra написа:
vencivaleri1951 написа:
[quote=sestra]ще даваме ли пари на ръка на тренера, щото имаме потенциал или няма да даваме и ще се фокусираме в потенциала. Цитирах блогбегейска тоталитариатна мисъл.

не цитирате, а манипулирате. Аз също съм убеден противник на почти принудителните

"дарения", но знам от горчив опит/все пак си изкарвам хляба като счетоводител...


Не разбирам от футбол, но имам приятел и ще го попитам точно така ли стоят нещата, както ги описвате. Независимо от това мога да ви споделя, че в моетп семейство за деца пари на ръка са давани само веднъж - когато дядо ми, който бил състоятелен предприемач дал колкото му поискали, за да освободи детето си от лагера Богдановдол. Никой не знае колко е дал дядо ми тогава и на кого, но знам, че са били много пари - пари за другите му деца, но той спасил и това, за което бил давал годишни такси в американския колеж няколко години преди това. Съдба, която всичките му деца тогава приели и останали единни. После всички сме имали разни ядове по своите пътища, но пари на ръка освен такси за обучение не сме давали и нямаме намерение да го правим. Преценете като счетоводител.

цитирай
16. getmans1 - Нарочно, БатОго го изплясках това Дърдърево излияние и в него се вижда, че никой не ги обижда и унижава а сами се пишат лузери и неудачници, че самите те раздел
10.12.2015 17:27
batogo написа:
Бедността /и духовната и материалната/ са естествените следствия на комунизЪма, чиито привърженици искаха и продължават да искат да лежат върху гърба на можещите и знаещите, да размахват камшика, да не си плащат сметките, да крадат изграденото от загниващите капиталисти, а когато го опоскат, самите те да станат олигарси и демократи и като отявлени крадци да викат най силно: "Дръжте крадеца! " Е-е, не става, другарко Дърева :)))


... И, ега ти, сега ще ми говорят, че това било откровение свише, изкуство едва ли не, но ако става въпрос за изкуствено одма се съгласявам.
цитирай
17. getmans1 - ... Онзи говореше за 500долара на мен, платих му след това 2000. Платих защото можеше и ефективна присъда да получа.“...
10.12.2015 18:12
vencivaleri1951 написа:
[quote=sestra][quote=vencivaleri1951][quote=sestra]ще

.



Щото подобни дарения са норма в повечето болници. И за двамата внуци съм давал
на акуширащия ги екип защото баща им е от "Ниската земя" и е над това.
Ще ти разкажа един абсурден случай с мен, но истински. Имах счетоводна къща/казвам имах защото я закривам.

... И ти, ще ме говориш против корупцията или против неолиберализма!?

След Освобождението, БА ползва за „подкисиляване“ лимонтозу внос от Турция, потенциалният и вечен враг.
Двайсетте години двама братя от Варненско създават първата българска фабрика за винена киселина със заеми от банките. Създават едно за времето си модерно предприятие с добри заплати, здравеопазване, жилища и други социални ангажименти. При първата ревизия която им прави държавата се установява, че са си дали прекалено високи заплати, собствениците се съобразили с констатацията и не са дали подкуп.

Съобрази ли се, и влезли в някакви норми, не са подкрепили корупцията а после да се оплакват.

Това става двайсетте години на миналия век, държавата е България същата срещу която вашите хора след три години вдигат „Първото“ в света антифашистко въстание. Ха прави си изводите, ти!
цитирай
18. vencivaleri1951 - Пак ще спомена ботушите,
10.12.2015 18:17
getmans1 написа:
batogo написа:
Бедността /и духовната и материалната/ са естествените следствия на комунизЪма, чиито привърженици искаха и продължават да искат да лежат върху гърба на можещите и знаещите, да размахват камшика, да не си плащат сметките, да крадат изграденото от загниващите капиталисти, а когато го опоскат, самите те да станат олигарси и демократи и като отявлени крадци да викат най силно: "Дръжте крадеца! " Е-е, не става, другарко Дърева :)))


... И, ега ти, сега ще ми говорят, че това било откровение свише, изкуство едва ли не, но ако става въпрос за изкуствено одма се съгласявам.



но този път ще обясня защо.

Във времето когато си писал " Произхождам от бедно и прогресивно семейство"

госпожица Дърева написа книги които иззеха, пиеса която свалиха, сценарий за който
се възмущаваха "спонтанно" от кварталната ППО. Ти псуваше наум Властта, и показваше кукиш под юргана тя беше по площадите. Беше в Русеснския комитет, сред съучередителите на клуба за гласност, може и да греша но мисля, че беше и в кино Петър Берон когато се учередяваше СДС. Махна се от там когато започна да лъха на омраза и когато партийни и комсомолски секретари, разкаяли се Доносници/То и Митьо очите се разкая/ вдигнаха картата с черепите. На два пъти отказа министерски пост, отказа да я издигат за депутат, отказа културно аташе да ходи. Остана си при "перото", остана си при книгите-неща които може да прави. Остана с името си, с моженето си и най вече с принципността си. Ако беше съвременица на Милев, щяха да я удушът в казармите , ако беше осъзната съвременица на 9ти септември щеше да е по лагерите...Днес я мразите защото не е нито 9ти юни, нито 9ти септември и затова я попържате като друго не може да направите. Неспособния да оцени таланта, а от там и да се наслади на него винаги е мразел. Ботушките "Гети", че ще ти засъхне ваксата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6074113
Постинги: 2742
Коментари: 26499
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031