Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2017 05:05 - Поредният закон на физиката и „Ябълката на Беновска“ .. или „Ябълката като тухла“...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2449 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 19.01.2017 08:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
... Първа ябълка, и ... „Уууууууу ... Службите проспаха евентуален атентат!“ - Ревнаха едни гърла.

Втора ябълка, и  ... „Аууууу ... Службите репресират и налагат цензура!“ -Ревнаха същите гърла.

Тази кака или така и не разбра, или се подигра с когото трябва. Иначе трябва да си много тъп и да смяташ, че другите са тъпи за да не знаеш, че колкото и тухли да хвърлиш във езерото отгоре все кръгове ще се появяват!
/практически е доказано от Чукчите след хвърлянето на два вагона тухли в езерото/



АлоУ, ревлювците проблема за 106 място е в тия дето ви плащат и най-вече във вас!


  ​Възходът на новата путинова цензура Последна редакция на 18/01/17 18:48     image Дали това е абсурд, или е нормална характеристика на тоталитарните режими?

Патриция Николова, bulgariaanalytica.org

Калугин заспа и му се присъни сън, че клечи в храстите, а покрай храстите минава милиционер.

Калугин се събуди, почеса се по устата и пак заспа и пак му се присъни сън, че минава покрай храстите, а в храстите се е притаил милиционер и клечи там.

Калугин се събуди, подложи под главата си вестник, за да не лигави възглавницата, и пак заспа, и пак му се присъни сън, че клечи в храстите, а покрай храстите минава милиционер. (…)

Калугин изкрещя и се замята в кревата, но вече не можеше да се събуди…”

из „Сън” от Даниил Хармс, 22 август 1936

Кой казва, че писателите не са пророци? Не само фантастите, но и абсурдистите. Особено в Русия. Кошмарният сън на Калугин с милиционера, който не спира да дебне от храстите, в руската реалност продължава вече почти един век. Милиционерът от разказа на насилствено въдворения в психиатрия Хармс, където писателят умира мъчително, минава през различни трансформации от ерата на Сталин до времето на Путин.

Дали това е абсурд, или е нормална характеристика на тоталитарните режими?

Милиционерът в Русия дебне не само от храстите и кабинетите, малките и големите, с двойно облицованите врати, обхожда със зоркия си поглед улиците или виси като паяк по кафенетата, сърбайки тихомълком воднисто кафе „русиано” (премиерът Дмитрий Медведев в края на миналата година предложи популярното в родината му кафе „американо” официално да се преименува на „русиано”, защото го дразни името). Днес пост-съветският милиционер се притаява и в ложите на театрите, където брои спектаклите, за да реши кое представление е политически коректно и кое трябва да се свали (според новия закон за цензурата на театралните спектакли и други арт творби, които могат да бъдат ликвидирани дори само по доноси; линк към статията „Цензурата в Турция и Русия – практики и употреба”). Но това не е всичко. Наскоро в Русия се заговори за нова версия на един от най-абсурдните и гротескни закони там – срещу тунеядството (паразитизъм на свободните професии на хора, уж живеещи на гърба на социума), чиято милиционерщина вкара през 1964-а бъдещия Нобелов лауреат Йосиф Бродски в ареста, а после принудително в психиатрия, затвор и трудов лагер. Тогава професионалното занимание с литература се оказа недостатъчен аргумент срещу милиционерските обвинения в „тунеядство”. Резултатът беше, че поетът получи първите си инфаркти в затвора, и, макар и в по-кратък срок, той изтърпя чудовищната си присъда, въпреки бурните реакции в негова защита на писателите от целия свят.

Известно е, че КГБ никога не изоставя старите си „клиенти”. А сега?

Милиционерът сега отново се разпорежда с писателските среди – пренарежда ги, пренаписва ги, пренавива ги като пружини до скъсване, докато ги предефинира и, в крайна сметка, деформира. Доказателство за последното не е някое литературно произведение, което след време историците ще изтупат от прашните архиви като „документ на една ужасна епоха”, а е своевременната гражданска реакция на няколко руски писатели в ситуация истината да бъде подменена със съвсем друг вид фактология, удобна на милиционерския императив. Този казус за отрицателно време отекна в международните писателски и журналистически среди със силата на шамар, зашлевен по лицето на истината. С други думи – говорим за сеизмичен скандал в руския ПЕН-Център между руските писатели и Властта, опитваща се да упражнява Цензура не отвън, а именно отвътре.

КАК СЕ ОЦЕЛЯВА В ЦАРСТВОТО НА ТУНЕЯДЦИТЕ

Преди броени дни Москва осъмна с огромен разкол в писателските редици на Русия, иницииран от грандиозен политически скандал в руския ПЕН-Център – обвинение на журналист и писател, изхвърлен от ПЕН заради критиките му спрямо актуалния политически режим. На инфарктно заседание през декември ръководството там го определи като „провокатор” и единодушно гласува отстраняването му.

След това обаче се случи нещо много внезапно и показателно: само за три дни в знак на протест и като подкрепа на „провокатора” един по един доброволно напуснаха руския ПЕН над 100 руски писатели, последвали примера на световно известните Владимир Сорокин, Борис Акунин, Людмила Улицкая, Нобеловата лауреатка за 2015 г. Светлана Алексиевич, Лев Рубинщайн и други техни възмутени колеги, повечето от които – активни опозиционери на режима на Путин. Но и това не е всичко. Петербургският клон на ПЕН в знак на солидарност реши да се дистанцира от „щабквартирата” в Москва. И отново беше припомнен важният документ от 24 декември 2016-а, подписан от над 61 популярни руски писатели-членове на ПЕН. Става дума за официално писмо до президента Владимир Путин в защита на политзатворника Олег Сенцов: нашумял украински кинорежисьор, сценарист и писател, осъден на 20 години строг тъмничен режим в Русия по обвинение в тероризъм. Именно в негова защита набеденият като провокатор Пархоменко излизаше многократно. От своя страна, украинският президент Петро Порошенко написа писмо на несправедливо осъдения Сенцов: „Дръж се там, Олег. Ще дойде време, когато тези, които организираха процесa срещу теб, сами ще се озоват на подсъдимата скамейка”.

Точно протестното писателско писмо в защита на Олег С. и бурното дистанциране на ръководството на елитната писателска организация, описваща този документ като акция на „група либерални опозиционери”, бяха мощните събития, които активираха лавинообразния процес на разпад в руския ПЕН.

За началото на 21 век в Русия казусът е скандален. А за историята на ПЕН – безпрецедентен.

Преди всичко, важно е да се знае обстоятелството, че ПЕН-Центърът в Москва е филиал на елитната международна ПЕН организация, основана през 1921 г. в Лондон именно с цел да се защити свободата на словото на писатели и журналисти, пострадали от диктаторски режими или друга цензура на властта – словесна, но радикална защита, която в международното пространство би могла да бъде не само различима, но и действена, особено ако гласовете са на световни писатели (неслучайно в ПЕН са членували известни дисиденти, сред които Вацлав Хавел, Салман Рушди etc.). Разбира се, в ситуация на държавен контрол над почти всички органи на свободното слово, оказва се, руският ПЕН също е сред институциите, които не биха могли дори да функционират самостоятелно. Това е основната причина да се случи този скандален сюжет, който за първи път от времето на т.нар. Перестройка успя да разедини по този крайно екстремен начин руските писатели.

Каква е историята?

На 28 декември 2016 всичките 15 руски писатели, които са членове на Съвета на центъра, са гласували за изхвърлянето на журналиста Сергей Пархоменко, известен критик на Путиновата политика, най-вече по въпросите за Украйна и статута на Крим. По този начин руският ПЕН-център изключи за „провокативна дейност” и „опити да унищожи организацията отвътре” един от най-смелите и опозиционни автори на днешна Русия. Това не е просто реакция на дистанциране, това е друг вид реакция. Защото се случва в особен контекст – да си припомним, че негови колеги, които също не спираха да пишат, разследват и припомнят факти, свързани с политиката на Путин спрямо Украйна, бяха преследвани и, в крайна сметка, физически ликвидирани (само миналата година имаше два скандални казуса с убити известни руски журналисти, пишещи по абсолютно същите въпроси). Реакциите на достойните писатели обаче е абсолютно различна.

„В годините на Перестройката ние се гордеехме с нашия ПЕН, а сега се срамуваме от него. От руския ПЕН ни казаха, че не било работа на писателите да защитават някого и нещо си да отстояват; работата на писателите била да стоят тихичко и да пишат – тоест, казано направо, да ближат ботушите на властта”, заяви Светлана Алексиевич по повод напускането на ПЕН от нея и от още 30 руски писатели. Реакцията им е спонтанна, категорична и едновременна. „Моят коментар за изключването на Пархоменко може да бъде само подаването на молба за напускане на руския ПЕН, чиито основни идеали бяха малодушно нарушени – каза още в специално изявление Алексиевич. – Руските писатели се държат толкова послушно и възмутително, колкото по времето на Сталин. Но Путин ще си отиде, докато тази срамна страница от историята на ПЕН-клуба ще остане. И имената ще останат. Живеем във време, когато не можем да победим злото, безсилни сме пред „червения човек”. Но той не може да спре времето. Вярвам в това.”

ПРИЗРАЦИТЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА СЕ СЪБУДИХА

В ранната есен на драматичната и абсурдна 2016-та Москва осъмна с граждански арести, имитиращи сталиновия период. Милиционерите дори бяха с униформи, които сигнализираха за една друга ера, вечно будна в сърцето на руския патриот путинофил.

Събитието се случи в сърцето на руската столица, пред очите на десетки случайни граждани. Абсурдният момент тук е, че става въпрос за възстановка на известен руски филм с участието на Владимир Висоцки. Драматизмът се състои в това, че част от зрителите се държаха като типични съветски граждани – не само че не разбраха, че това е театрална импровизация, но и не искаха да проумеят какво реално се случва. Достатъчно е, че има униформени лица, които насилват една жертва, за да бъде тази наказателна акция подкрепена с бодри патриотични аплаузи. Без реално никой да знае – кой е виновен и потърпевш, за какво е арестуван, справедливо ли е и къде го водят. На практика дори и да го водят в Лубянка, е все едно. По-важно е да има шоу за лешоядите на тоталитаризма, гладни за нови инквизиции и метежи в началото на 21 век.

Нека си спомним: подобно беше отношението към старата учителка по история, която няколко дни преди анексирането на Крим беше единствената протестираща в центъра на Москва – срещу това действие на Путин. Какво значение има една баба, която стои сама и кротко държи плакат на студа, вместо да се свие като хлебарка до печката си в кухнята, където й е мястото?

С тази разлика, че тази достойна жена беше пенсионирана учителка по история. Униформените и нея прибраха. Защото в Путинова Русия, ако искаш да не си обявен за „враг народа”, „вредител” или „тунеядец” – протестите не са особено препоръчителни. За каквото и да било.

ТАГОВЕ:



Гласувай:
2



1. luky - Ябълката на раздора
19.01.2017 07:34
Това нещо е зло, защото е недъгаво, или е недъгаво, защото е зло?!
-И двете, дедо попе, и двете!
цитирай
2. getmans1 - Това нещо е зло, защото е недъгаво, ...
19.01.2017 08:33
luky написа:
Това нещо е зло, защото е недъгаво, или е недъгаво, защото е зло?!
-И двете, дедо попе, и двете!


... Или комплекси, или интереси не знам ама тази едва ли ще я цитирам за нещо..
цитирай
3. merlin68 - Плевнюгин се събуди от журналис...
19.01.2017 09:35
Плевнюгин се събуди от журналистически крясъци. Реалността бързо и безмилостно настъпваше и вече превземаше последния окоп на съня му. Образът на гордият Президент, Водачът и Обединителят на Нацията, Войнът на Евро-атлантизма от съня се стапяше, като Ескимо в Сахара, и на негово място все по-ясно се очертаваше реалността - една гнила ябълка.... просто поредният гнилоч предал Народ и Родина за собствени облаги.
цитирай
4. getmans1 - Плевнюгин се събуди от журналис...
19.01.2017 09:57
merlin68 написа:
Плевнюгин се събуди от журналистически крясъци. Реалността бързо и безмилостно настъпваше и вече превземаше последния окоп на съня му. Образът на гордият Президент, Водачът и Обединителят на Нацията, Войнът на Евро-атлантизма от съня се стапяше, като Ескимо в Сахара, и на негово място все по-ясно се очертаваше реалността - една гнила ябълка.... просто поредният гнилоч предал Народ и Родина за собствени облаги.


... Начи тази ябълка гнила ами предишната каква беше, бомба?
цитирай
5. getmans1 - На вниманието на разните му там М...
19.01.2017 10:46
На вниманието на Разните му там Мерлинчета и тям подобни:

„Публикувано на 19.01.2017 / 10:30
ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ В РЕЧТА СИ РАЗГРОМИ ДОСЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ И ПРИСЪДРУЖНИ КОМПАНЬОНИ. „ИМАТЕ ОЩЕ ЕДНА СЕДМИЦА…“

... Аверчета на аферчета, речта на Радев продължи почти до 10:40 но акцентите от нея бяха вече на сайта ви, подобаващо посоллени:)))
Смешници!
цитирай
6. vencivaleri1951 - То Росенчо
19.01.2017 15:06
знае , че да се вземе ябълката/не дай Боже да я и опита/ е грях за който ще го изхвърлят от Рая на минутата. Той и за това си има охрана-да го пази от греховете и грешниците. Леле какви юначаги са тези от НСО то днес. Преди време пистолет опряха на Доган до челото и ако той сам не беше реагирал адекватно можеше днес да го няма. А днес виждаме друго лице на службите -терористката Беновска бе обезвредена "немедленно", хибридното оръжие отнето, изтикана от залата... С две думи има да се учи Радев/който взе ябълката от Беновска без да насъсква охраната си/ на сигурност от Плевнелиев. Кобра с изтребител е фасулска работа. Да изкълчиш ръката на журналист се иска съвършенство!?

С жълто на гащите / Спомнете си как Борисов го чукаше по челцето при всъпването/ влезе в Президентството, с жълто на гащите си тръгва.

По другата тема. Не виждам никаква връзка с "акцията на Беновска" и законотворчеството на Думата по отношение на медиите там. Не съм сигурен, че не е правилно решението грантополучателите да имат ограничен достъп до националните медии. Все пак руският президент има много да се учи от задокеанските си колеги-да се подиграваш на журналист с множествена склероза или паралич имитирайки го с жестикулация е общо взето равностойно на излагацията с Беновска.
-Припомням как реагират лидерите:
Буш младши го замериха с обувка на пресконференция/арабски журналист/
-Добър удар-бяха думите на президента хващайки обувката. Охраната му не мръдна

Феминистки в Германия започнаха да замерят Путин с бельо и аксесуари към него
-Не е ли мило и очарователно подобно посрещане-обърна се Владимир Владимирович към Меркел...
цитирай
7. getmans1 - Както винаги „опят не сванал“ ...
19.01.2017 16:10
vencivaleri1951 написа:
знае , че да се вземе ябълката/не дай Боже да я и опита/ е грях за който ще го изхвърлят от Рая на минутата. Той и за това си има охрана-да го пази от греховете и грешниците. Леле какви юначаги са тези от НСО то днес. Преди време пистолет опряха на Доган до челото и ако той сам не беше реагирал адекватно можеше днес да го няма. А днес виждаме друго лице на службите -терористката Беновска бе обезвредена "немедленно", хибридното оръжие отнето, изтикана от залата... С две думи има да се учи Радев/който взе ябълката от Беновска без да насъсква охраната си/ на сигурност от Плевнелиев. Кобра с изтребител е фасулска работа. Да изкълчиш ръката на журналист се иска съвършенство!?

С жълто на гащите / Спомнете си как Борисов го чукаше по челцето при всъпването/ влезе в Президентството, с жълто на гащите си тръгва.

По другата тема. Не виждам никаква връзка с "акцията на Беновска" и законотворчеството на Думата по отношение на медиите там. Не съм сигурен, че не е правилно решението грантополучателите да имат ограничен достъп до н.


... Едни и същи гърла ревнаха срещу Беновска когато хвърли ябълка на/срещу Радев, че и сега, и това е смешното.

Колкото до другия въпрос, Епицентър и Буднаера а в частност и Варг от блога вече разпространяват една за мен измислена, фалшива новина за България уж с първоизточник РИА Новости.
Аз не можах да я открия в първоизточника, че и чичко Гугъл също не я откри а това вече не е смешно.

Та „россияните“ може и да са прави и да не им харесва това други да им се месят но това важи и за нас. На Вас ви са виновни т.н. соросоиди на други пък россияноиди като Ст. Шоповица и Шаренковица, и последователи.

цитирай
8. getmans1 - Де, гиди россиянски ФБ-шебеци, ...
19.01.2017 17:54
Де, гиди россиянски ФБ-шебеци, премахнаха от страниците си уж оригиналните новинки за подготвените погроми но запазиха призивите за разправа и молбите армията да се намеси!
цитирай
9. vencivaleri1951 - Аз не съм от тези едни и същи
19.01.2017 18:59
getmans1 написа:
[quote=vencivaleri1951]знае , че да се вземе ябълката/не дай Б



Не съм фен на Беновска като журналист, а като представител на женския пол въобще-тя вероятно търси чрез афекта ефекта щото с друго не може.
Тук става въпрос за реакцията на хората от НСО и липсата на реакция на Плевнелиев. Той трябва да е президент на всички българи...красиви и не до там, умни и не до там, образовани и не до там,уравновесени и не до там...
Аз ти посочих не напразно липсата на реакция на лидер и във встъпването и в напускането на президентството.
Плевнелиев в качеството си вече на избран Президент , а от там и главнокомандващ
позволи на един самозабравил се простак да се гаври с него на презентацията му/ ситуацията с Беновска му е бял кахър в сравнение ситуацията с Борисов/ чукайки го с пръсти по челото, шляпайки го по шията. Достойно беше поведението на Плевнелиева тогава-нито за минута не се показа публично като първа дама заедно с "чукнатия" си мъж.
Липсата на реакция когато "горилите" му физически надделяваха над Беновска отново ни показа нагледно , че начело на държавата ни наистина е стоял "чукнат "мъж. То и за това с такава лекота простакът/работодател/ така леко го отсвири .

Шаренкова не харесвам и си мисля че тя е "полезния" идиот за противниците на левите у нас.
Станка обаче драги ми хетман спрямо твоите възможности е направо генералисимус.
Имал съм възможност да видя от близо и организаторските и способности като секретар на Комсомола и като банкер, и като предприемач. С каквото се е захващала все го е довеждала до край. Ако не вярваш на мен питай " Цецо" на когото тейко му доста години бе семеен шофьор на Шопови
цитирай
10. getmans1 - Не съм фен на Беновска като ж...
19.01.2017 19:42
vencivaleri1951 написа:
getmans1 написа:
[quote=vencivaleri1951



Не съм фен на Беновска като журналист, а като представител на женския пол въобще-тя вероятно търси чрез афекта ефекта щото с друго не може.
Тук става въпрос за реакцията на хората от НСО и липсата на реакция на Плевнелиев. Той трябва да е президент на всички българи...красиви и не до там, умни и не до там, образовани и не до там,уравновесени и не до там...
Плевнелиев в качеството си вече на избран Президент , а от там и главнокомандващ
позволи на един самозабравил се простак да се гаври с него на презентацията му/ ситуацията с Беновска му е бял кахър в сравнение ситуацията с Борисов/ чукайки го с пръсти по челото, шляпайки го по шията. Достойно беше поведението на Плевнелиева тогава-нито за минута не се показа публично като първа дама заедно с "чукнатия" си мъж.
Липсата на реакция когато "горилите" му физически надделяваха над Беновска отново ни показа нагледно , че начело на държавата ни наистина е стоял "чукнат "мъж. То и за това с такава лекота простакът/работодател/ така леко го отсвири .

Шаренкова не харесвам и си мисля че тя е "полезния" идиот за противниците на левите у нас.
Станка обаче драги ми хетман спрямо твоите възможности е направо генералисимус.
Имал съм възможност да видя от близо и организаторските и способности като секретар на Комсомола и като банкер, и като предприемач. С каквото се е захващала все го е довеждала до край. Ако не вярваш на мен питай " Цецо" на когото тейко му доста години бе семеен шофьор на Шопови


... Не знам какъв генералисимус виждаш в една резидентка на чужда държава и аз ти показах в нарочен постиг явочката и.
Ма предполагам, че и ти знаеш къде броят сребърниците на ретниците тез достойни за россияни уж българи, готови да обърнат оръжие към други българи.

Предполагам, че яко ще се гневиш и на простетите които ще съпътстват Тръмп или пък там може а тук не!
цитирай
11. podvodni - Гете кво се възмущаваш бе, нали и ти ...
19.01.2017 21:23
Гете кво се възмущаваш бе, нали и ти си от същият дол, дренка.
Ревеш като недоклатена монахиня, че Крим бил "анексиран", при все това, че се проведе референдум и народэт там се каза тежката дума, а най-вероятно казваш, че косово има право на самостоятелност даже придобита насилствено чрез военна агресия.
цитирай
12. getmans1 - И тоз не е в час с написаното ...
19.01.2017 22:21
podvodni написа:
Гете кво се възмущаваш бе, нали и ти си от същият дол, дренка.
Ревеш като недоклатена монахиня, че Крим бил "анексиран", при все това, че се проведе референдум и народэт там се каза тежката дума, а най-вероятно казваш, че косово има право на самостоятелност даже придобита насилствено чрез военна агресия.


... хвърля тухли в блатото и се чуди, че кръгове се образуват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6075366
Постинги: 2742
Коментари: 26501
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031