Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2019 22:17 - Анотация ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 12254 Коментари: 32 Гласове:
11

Последна промяна: 24.02.2019 09:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 "Кръв от къртица"


В моя магазин идват малко клиенти. Обикновено учители, които търсят комплект опитни животни за часовете по биология. Продавам жаби, насекоми, гущерчета. Скоро ще се откажа, не мога да покривам загубите. Ала така съм свикнала с тази стаичка, с мрака и миризмата на формалин.
Един ден в магазинчето влезе жена. Беше малка, свита като купчинка сняг напролет. Не ме погледна. Сигурно не идеше да купи нещо, просто й бе прилошало на улицата. Заклати се, щеше да падне, ако не бях хванала ръката й.
- Имате ли къртици? - изведнъж запита непознатата. Очите й приблясваха като стара разкъсана паяжина с малко паяче в средата - зеницата.
- Къртици ли? - спрях. Трябваше да й кажа, че никога не съм продавала и никога не съм виждала къртици. Жената искаше друго да чуе - погледът й пареше в моите очи.
- Нямам - казах. Тя въздъхна, после изведнъж се обърна настрана.
- Ей, стойте! - викнах. - Може да имам къртици. Тя спря. Погледна ме.
- Кръвта на къртицата лекувала - прошепна жената. - Трябва да изпиеш три капки.
Хвана ме страх. Мъка дълбаеше очите й.
- Поне болката за малко спирала... - прошушна тя, после гласът й угасна.
- Вие ли сте болна? - попитах.
- Синът ми.
Ръцете й, изтънели като изсъхнали клони, се дръпнаха от щанда. Исках да я успокоя, да й дам нещо -поне чаша вода. Раменете й бяха тесни и се губеха в тъмносивото палто.
- Искате ли вода? - Когато взе чашата и отпи, мрежата бръчици около очите й затрепери. - Нищо, нищо - разбъбрих се аз. Не знаех как да продължа. Тя се обърна и тръгна към вратата.
- Ще ви дам кръв от къртица! - креснах.
Избягах в задната стаичка. Не мислех какво правя, не ме интересуваше, че ще я излъжа. Нямаше откъде да взема кръв. Нямах къртици. Жената чакаше. Блъснах вратата да не се вижда какво правя. Порязах китката си с малкото ножче, което държах в чекмеджето при кутиите с рибарска стръв. От раничката полека започна да изтича кръв. Не болеше, ала се страхувах да гледам как се изцежда в шишето. Събра се малко - сякаш на дъното бяха паднали две-три глогинки. Излязох от задната стая, забързах към нея.
- Ето ви - казах. - Тази кръв е от къртица!
Тя се взря в ръката ми, по която все още се стичаха кървави капки. Въобще не посегна към шишенцето. Насила го блъснах в ръцете й.
- От къртица е! От къртица е!
Опипа шишенцето. Вътре като догарящ огън блещукаше кръвта. След малко извади пари от оръфаната си чанта.
- Не. Не ща - казах аз.
Жената не ме погледна. Хвърли на масата банкнотите и закрета към вратата. Исках да я изпратя или поне пак да й дам вода, преди да си отиде. Ала усещах, че не й трябвам, никой не й беше необходим.
Есента продължаваше да засипва града с мъгливите дни. Скоро трябваше да закрия магазина. Беше мразовито, хората бързаха край витрината. Нямах купувачи в тоя студ.
Една сутрин вратата рязко се отвори. Оная, малката женица, влезе вътре. Затича се към мене. Исках да се скрия в съседния коридор, ала тя ме настигна. Прегърна ме. Заплака. Задържах я да не падне, така безсилна изглеждаше. Изведнъж вдигна лявата ми ръка. Белегът от раната беше изчезнал, но тя откри мястото. Залепи устни към китката, сълзите й навлажниха кожата на ръката ми и ръкава на синята работна престилка.
- Той ходи - изплака жената и скри с длани несигурната си усмивка.
Искаше да ми даде пари. Беше донесла нещо в голям сак. Усетих, че се е стегнала, че малките й пръсти са твърди и не треперят. Изпратих я, ала тя дълго стоя на ъгъла - дребна и усмихната в студа. После улицата опустя. Беше ми хубаво в магазинчето. Така сладка ми се стори старата, глупава миризма на формалин.
Още същия следобед пред тезгяха в тъмната стая дойде един човек. Висок, приведен, подплашен.
- Имате ли кръв от къртица? - запита. Очите му, залепнали към лицето ми, не мигаха.
- Нямам. Никога не съм продавала къртици тук.
- Имате! Имате! Жена ми ще умре. Три капки само! - Хвана лявата ми ръка, повдигна насила китката, изви я. - Три капки! Иначе ще я загубя!
Кръвта ми потече от порязаното много бавно. Мъжът държеше шишенцето, капките се търкаляха като мравки към дъното. После той остави на масата пари. На другата сутрин пред вратата на магазинчето ме чакаше голяма тълпа хора. Ръцете им стискаха малки ножчета и малки шишенца.
- Кръв от къртица! Кръв от къртица! - викаха, кряскаха, блъскаха се.
Всеки имаше мъка вкъщи и нож в ръката.

Здравка Евтимова


Тагове:   вяра,   жаби,   хуманизъм,   кръв,   къртица,


Гласувай:
12



1. merlin68 - Гетьо, литературният ти вкус съ...
23.02.2019 23:28
Гетьо, литературният ти вкус съответсва на нравсвеността ти, или може би не разбираш какво пише в това разказче? Не правете добро, че ще ви изпият кръвчицата. Но не е и в това проблемът, по-скоро в начина по който идеята е поднесена. Защото да кажеш - "няма ненаказано добро", е готино и до някаква степен вярно. Но тук жена в крайно тежко положение с умиращо дете, а след това и други подобни се описват като кръвопийци, а горката жертва - продавачка на убити жаби.
Много ужасно разказче, гадно.
цитирай
2. vmir - Много провокиращо разказче, което сваля маската на лицемерието.
24.02.2019 00:33
За неспособния да погледне света без лицемерие, прочитът е "Не правете добро, че ще ви изпият кръвчицата", а отчаяно нуждаещите се, освен предназначени за забогатяване от нуждата им, са и "кръвопийци", а безкористния или съпричастен човек - тяхна жертва или достоен само за съжаление.

Другия възможен прочит е почти обратен и обнадеждаващ - отчаяно нуждаещите се могат да намерят спасение не в потребителската стойност, заплатена с парични знаци, а в горещото желание да им бъде помогнато, без оглед на хладните претенциозни сметки доколко това е изгодно или не по силите на помагащия. Разбира се, този прочит е напълно неразбираем за бездушните, които са свикнали да търсят единствено лична изгода и възползване от отчаянието на другия и не познават състраданието, нито са бивали в състояние да направят нещо безкористно (освен с лицемерни уверения), за да го утешат с вярата или съпричастността, която би могла да му помогне. Защото претенции или уверения без съответни дела са манифестация на лицемерието и користта, а героинята прави точно обратното, без да се вълнува колко неблагоприятни могат да се окажат последствията за нея. И точно момента на безкористно самоотдаване прави чудото, защото комерсиализацията му го прави невъзможно поне заради физическата невъзможност да бъде репродуцирано срещу пари. Но това мърльовците няма как да го схванат.
цитирай
3. lexparsy - Един размислящ разказ показващ затруднението ни да Анотираме
24.02.2019 09:31
   Пак се зачудих защо така сме привикнали да търсим „поуката“ от един разказ, камо ли от житейското ни битие бинарно, многословно, аналитично, алгоритмично... за да получим резултат – „правила за поведение и мислене“.
   Веднага се сетих аналогичния в контекста си разказ на Марк Твен „Признателния Пудел“.
   Някой творби са написани не да ни поучат, а да ни размислят, като например
- защо търсим „лечение“ на страданията ни, като някакво универсално лекарство, което ще изкупи грешките за страданията ни?
- защо си мислим че този, който Господ е изпратил на един за да помогне състрадателно, е длъжен и на нас?
- заслужават ли помощ тези които страданието ги е довело не до благодарност и размисляне, а до желание да изискват за жертва даже леителя си?
И най важното!
- длъжни ли сме да бъдем състрадателни жертви към тези, които не го заслужават.
Няма ли подобни въпроси да ни подсетят че имаме    някакви погрешни правила и мислене с които Анотираме Живота си, вместо да ги търсим вътре в нас самите?

Това е само моята „проста“ анотация, и поздравявам автора.

П. Дописвам само, за да не злоупотребявам с коментари...
Като подкрепа на моето мислене поздравявам следващия коментар на sevt9. Моите поздравления за припомнянето!
Да такива разкази се използват за програмирано вменяване на шаблонно мислене и „тълкуване на духовните ни ценности. Но не и на мислещите и духовни хора!
А интересно защо не изучават аналогичния разказ на Марк Твен, а е изплагиатстван, но с жаби, къртици и кръв...???
цитирай
4. анонимен - Ако не харесате коментара, може да го изтриете! Няма да се обидя.
24.02.2019 10:11
Този разказ е включен за изучаване в учебниците в САЩ, защото в идеята си съдържа Милосърдието. Имам преки впечатления от това,какво изучават децата в САЩ и то е точно това - подтик към милосърдие. Ваше право е да не вярвате, още по - малко очаквам да повярвате. Отделен въпрос е, че тълпата опорочава всеки акт на милосърдие със собствената си меркантилност. Това прави препратки към библейски текстове и въпроси. Например: Защо Христос не е изцелил всички болни? Милосърдието е като искра - Бог я запалва в човек незнайно защо и незнайно къде. Нямам предвид "благотворителни акции", а едно много чисто човешко усещане,което понякога може да обърне целия свят на човека.

Поздрави!
цитирай
5. getmans1 - Горе, в постинга всичко е сто процента копи-пейст ... от заглавието та до последната буква ...
24.02.2019 11:01
... Прочетох поне двеста коментара а най-интересно ми беше, какво чак толкова виждат в този разказ хора с определено друго възпитание и обучение та, и чак да бъде изучаван от невръстни деца, още повече, че при тях разказа е със страшното заглавие Вlood.
„Невръстни деца“ ... хахах, че така де, нали ние сме тези които наричаме абитурентите си „деца и дечица“ а се присмиваме, че „ония“ били инфантили.
Ние сме тези, които като разберем, че дечицата ни вече не вярват в Дядо Коледа започваме да ги учим на патриотизъм с „Разкажи ми за Левски“ и т.н.



„През 2015 г. датското издателство Lindhardt og Ringhof Uddannelse включва разказа в учебник за гимназията.

Разказът е включен в учебник по литература в САЩ за 8-ми клас, поради „непоклатимия му хуманизъм“.“
цитирай
6. get - До 1. merlin68 - Това чел ли сте ... известно ли ви е?
24.02.2019 11:06
merlin68 написа:
Гетьо, литературният ти вкус съответсва на нравсвеността ти, или може би не разбираш какво пише в това разказче? Не правете добро, че ще ви изпият кръвчицата. Но не е и в това проблемът, по-скоро в начина по който идеята е поднесена. Защото да кажеш - "няма ненаказано добро", е готино и до някаква степен вярно. Но тук жена в крайно тежко положение с умиращо дете, а след това и други подобни се описват като кръвопийци, а горката жертва - продавачка на убити жаби.
Много ужасно разказче, гадно.


Цитат: " … както вече казах, това, което научих, докато служих в армията е същността на думите на Сила (думите на призоваване/магическите Словеса, Greek goеteia – бел.ред.). На това ме научи един от лечителите на Тракийския цар Залмоксис, които са толкова изкусни в познанието си, че дори са способни да дадат на човека безсмъртие.
Тракиецът ми каза, че идеите, които поддържат гръцките лекари, са верни, поне дотолкова, доколкото са успели да достигнат в техните познания; но добави и, че цар Залмоксис, който също е и с божествено естество, казва следното:
„Не трябва да се опитваш да излекуваш очите, отделно от главата; или главата, отделно от тялото; нито би могъл да опиташ да изцелиш тялото, отделено от душата. Това е причината, лекарството за много болести да не е известно още на лечителите в Елада, тъй като са невежи за цялото, което също трябва да бъде изучвано; тъй щото частта не би могла да бъде добре, освен, ако цялото не е добре.“

Защото всичкото добро и зло, независимо дали в тялото или в човешката природа, произлиза от душата, както казва той, и прелива оттам към тялото, както е и с главата и очите. Следователно, ако главата и тялото са добре, то тогават трябва да започнеш да лекуваш душата; това е първото нещо, което трябва да направиш. А лекарството, мой млади приятелю, е необходимо да бъде плод на определени Думи на Сила, и тези Думи са праведното Слово* (Greek: logos – бел.ред). И чрез Него, добродетелта се насажда в душата, а където има добродетел, там и здравето незабавно се предоставя, не само в главата, но и в цялото тяло. И този, който ме поучи за изцелението и Словото едновременно, добави още едно специално наставление:
„Не позволявай на никого“ – каза той – „да те убеди да излекуваш главата му, преди това да ти е предоставил душата си, за да бъде първо тя изцелена, чрез Словото! Защото това“ – каза още той – „е най-голямата грешка на днешните лекари при лекуването на човешкото тяло – разделянето на душата от тялото.“
Забележка: текста е на гръцки и от втори век пр. н. е.?

"Тракийското лечителско изкуство" - това на практика е залегнало(приблизително) в принципите на съвременната "холистична(цялостна - пр.м.) медицина" ... която разглежда, човека и заболяването в една цялост от три нива(същности): Физическо, емоционално и духовно. При настъпване разстройство в една от тях настъпва общо разстройство на системата?
Лечител и лекуван Е ДВУСТРАНЕН АКТ(процес-система) - тоест те се явяват ДВЕ ВЗАИМНО ВЛИЯЕЩИ КОМПОНЕНТИ В ОБЩИЯ ПРОЦЕС ... и т.н.!
Но това не е за материалисти-марксисти :))) освободители-либератори - които "освобождавайки" телесно - увреждат духовно, а от там ментално-емоционално "освободените" :((( ?
Или казано езоповския език на Илф и Петров чрез афоризма им:
"Спасението на давещите - е дело на самите давещи се ."?

или
Както е казано в Евангелието от Лука?
"Сотворите убо плоды достоины покаяния: и не начинайте глаголати в себе: отца имамы авраама: глаголю бо вам, яко может бог от камения сего воздвигнути чада аврааму.
УЖЕ бо и СЕКИРА ПРИ КОРЕНИ ДРЕВА ЛЕЖИТ: всяко убо древо, не творящее плода добра, посекается и во огнь вметается.
цитирай
7. анонимен - Човещината!
24.02.2019 11:30
В едно интервю Майкъл Конъли казва: Всички изкуства могат да пресъздават Красота и красиви хора, но само литературата може да "нарисува" добродетели!

Мисля, че не е необходимо да изяснявам кой е Майкъл Конъли и да правя.....дисекция на характера на най - способния му детектив - Хари Бош, който без колебание убива престъпници, но на когото Конъли придава силни нравствени качества и по същество той е един добродетелен човек!
цитирай
8. vmir - 5. getmans1, така, така,
24.02.2019 11:33
Неведнъж съм се изненадвал и убеждавал, че "онези инфантили" на Запад най-често мислят несравнимо по-логично и обективно от нас, източните народи, които странно се мислим за по-по-най, защото без това сладко самоуспокоение трудно бихме се примирили с реалността на нашето сериозно цивилизационно изоставане. Още по-печално е, че с напъните да представяме фантасмагориите за патриотизъм се обричаме на още по-голяма посредственост и самозадоволяване с нива, които отдавна са преминати от много други. Гордостта е смъртен грях и последствията от нея са неизбежни и непреодолими. Величие, мощ и достойнство се постигат с много смирени усилия и постижения, за които не се бият тъпани, а който се опиянява, че ще ги постигне с блъфове и претенции, заменя истината с лъжа и вреди на хората около себе си.

p.s. Хайде сега някой да ми се изцепи, че разказът е от български автор, следователно.... Защото кои как го оценяват личи по това къде се преподава, а не с какво някакъв мърльо ще се изцепи по въпроса.
цитирай
9. get - До 7. sevt9 - Човещината! ... именно - Човещината? ... "Yes, Virginia, there is a Santa Claus"!
24.02.2019 11:59
sevt9 написа:
В едно интервю Майкъл Конъли казва: Всички изкуства могат да пресъздават Красота и красиви хора, но само литературата може да "нарисува" добродетели!

Мисля, че не е необходимо да изяснявам кой е Майкъл Конъли и да правя.....дисекция на характера на най - способния му детектив - Хари Бош, който без колебание убива престъпници, но на когото Конъли придава силни нравствени качества и по същество той е един добродетелен човек!


"Yes, Virginia, there is a Santa Claus" !!!
Та по повод на? Има ли или го няма "дядо Коледа" - да попитам - Що е човещина?
цитирай
10. анонимен - до get
24.02.2019 12:10
Ако всяко нещо се политизира, какъвто стремеж съзирам тук, със сигурност я няма!

Малко шеговито, но не на шега! - Президентът Удроу Уилсън казва: Никога не задавай въпрос на който не знаеш отговора! :)

Още в първият си коментар предупредих, че ще се получат.....затруднения в комуникацията, защото никога не забравям предупрежденията на госпожа Тачър,в духа на това,че американската философия е неразбираема за тези, които не са я възприели.Вие чел ли сте мемоарите на Маргрет Тачър?
цитирай
11. merlin68 - По отношение посланията които носи ...
24.02.2019 12:21
По отношение посланията които носи разказът, всеки разбира се може да прави каквито си ще интерпретации. За мен той е антихристиянство, но кой съм аз та да оспорвам мненията на такива видни литератори като Гетьо и сие? А щом в САЩ, не се съмняват в "непоклатимия хуманизъм" на този разказ и го вкарват в учебник за 8 клас, то аз какво да кажа, освен, че нъпълво се солидаризирам с това - разказът съответства на американския хуманизъм на 80%. Защо не на 100%? - много просто, нищо не може да е толкова голямо, колкото американският хуманизъм, трябват ли ви доказателства за него? Цял гочов чаршаф мога да ви изпиша, ако ви трябват. Но 80% хуманизъм в 8 клас, означава, че след колежа, средният американски младеж ще има дозата от 100% американски хуманизъм.
Що се отнася до вмирисаните мисли на един безсмислен чиляк, то и тук ще се съглася. Разлика между нас "изтока" и "запада" има и тази разлика е голяма - цивилизационна. Мисля, че най-голямата грешка на съветския социализъм бе в поддържането на желязната завеса. Трябваше да отвори границите и всички ментално считащи се за "запад" да бяха отишли там, а тези от тях, които дори днес при отворени граници не щат, трябваше да ги нарита на запад. Сега този вмирисън, без грам мисъл, щеше да си е на мястото.
цитирай
12. getmans1 - . . . Вмире, още самото начало бях ...
24.02.2019 12:28
... Вмире, още самото начало бях решил, че ще се въздържам в коментарите си да излагам някакви политически доводи но. Но, след коментара Мерлин реших въобще да не вземам участие и пак но, но пък днес осъзнах, че нещо липсва на постинга и се включих да го допълня.
В случая аз не виждам начин да се разглежда този разказ изцяло извън обществено-политическата система която която определя и системата на образование.


vmir написа:
Неведнъж съм се изненадвал и убеждавал, че "онези инфантили" на Запад най-често мислят несравнимо по-логично и обективно от нас, източните народи, които странно се мислим за по-по-най, защото без това сладко самоуспокоение трудно бихме се примирили с реалността на нашето сериозно цивилизационно изоставане. Още по-печално е, че с напъните да представяме фантасмагориите за патриотизъм се обричаме на още по-голяма посредственост и самозадоволяване с нива, които отдавна са преминати от много други. Гордостта е смъртен грях и последствията от нея са неизбежни и непреодолими. Величие, мощ и достойнство се постигат с много смирени усилия и постижения, за които не се бият тъпани, а който се опиянява, че ще ги постигне с блъфове и претенции, заменя истината с лъжа и вреди на хората около себе си.

p.s. Хайде сега някой да ми се изцепи, че разказът е от български автор, следователно.... Защото кои как го оценяват личи по това къде се преподава, а не с какво някакъв мърльо ще се изцепи по въпроса.

цитирай
13. blackpredator - аз пък
24.02.2019 12:28
за българските дьонмефили, мамелюците на дядя Сам
тия вмърльовци, с апломбиплектични strokes, вместо
да ни "ахх, Конъли" и "онези инфантили" на Запад,
да беа прочели други символични думи за бегето днес,
от друго произведение на Здравка Евтимова:

"Забравих как изглежда тате, дори мама забравих как изглежда..."

цитирай
14. getmans1 - . . . И, какво точно в този „гол" ...
24.02.2019 13:57
... И, какво точно в този „гол" разказ ти „дръпна" така си силно езика, че написа тия приятни за ухото слова;
„Гетьо, литературният ти вкус съответсва на нравсвеността ти, или може би не разбираш какво пише в това разказче?"



merlin68 написа:
По отношение посланията които носи разказът, всеки разбира се може да прави каквито си ще интерпретации..

цитирай
15. get - за българските дьонмефили, мам...
24.02.2019 14:00
blackpredator написа:
за българските дьонмефили, мамелюците на дядя Сам
тия вмърльовци, с апломбиплектични strokes, вместо
да ни "ахх, Конъли" и "онези инфантили" на Запад,
да беа прочели други символични думи за бегето днес,
от друго произведение на Здравка Евтимова:

"Забравих как изглежда тате, дори мама забравих как изглежда..."



То ти самият НЕ СЪЗНАВАШ КАК ГРОТЕКСНО ИЗГЛЕЖДАШ - социалистически ПСЕВДО-ИНТЕЛИГЕНТСКИ халтураджио, с претинции култур-коректив в блог бг.!?

ТОВА ГО ПИША В ОТГОВОР НА СИСТЕМНО ТРИТИТЕ МИ КОМЕНТАРИ ОТТЕБ - Когато започнах да разобличавам писанията ВИ за празнуване и символика наложени през болшевизма - По отношение Коледно дърво, дядо Коледа и има ли Снегурочка в В КОНТЕКСТА? - Са ли тези християнско-приказни герои, ПРИСЪЩИ ЗА "СЛАВЯНИТЕ", както ВИЕ В ЗАБЛУДИТЕ СИ ЛЪЖЕЙКИ СЕБЕ СИ ЛЪЖЕТЕ И НАС - твърдейки, че са ЕВРОПЕЙСКИ и ХРИСТИЯНСКИ - те? ????

България и българите в нея ще се умаляваме, ДО ТОГАВА - докато НЕ изчезне и последния компрадорско-социалистически интелигент-кремълоид от територията на Родината ни!
Защото "американеца" или "евро-гея" - поне са по произход християни и европейци, за разлика от вашият образец за подражание - АЗИАТСКО-БОЛШЕВИШКА Рус-Мордва!

- Искаш ли доказателства за ПРАВОТАТА НА НАПИСАНОТО ОТ МЕН!
Поне тук сме на неутрална територия и НЕ МОЖЕШ ДА ТРИЕШ НЕУГОДНИТЕ ПОРАДИ ПРАВОТАТА, МОИ КОМЕНТАРИ!?

- Пак ПИТАМ - ХВЪРЛЯЙКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО аз милиционера - на теб култур-трегера и типичен представител на социалистическата халтура!

- Ан"Гард ... червен-рептильо :))) !
цитирай
16. get - По отношение посланията които носи ...
24.02.2019 14:02
merlin68 написа:
По отношение посланията които носи разказът, всеки разбира се може да прави каквито си ще интерпретации. За мен той е антихристиянство, но кой съм аз та да оспорвам мненията на такива видни литератори като Гетьо и сие? А щом в САЩ, не се съмняват в "непоклатимия хуманизъм" на този разказ и го вкарват в учебник за 8 клас, то аз какво да кажа, освен, че нъпълво се солидаризирам с това - разказът съответства на американския хуманизъм на 80%. Защо не на 100%? - много просто, нищо не може да е толкова голямо, колкото американският хуманизъм, трябват ли ви доказателства за него? Цял гочов чаршаф мога да ви изпиша, ако ви трябват. Но 80% хуманизъм в 8 клас, означава, че след колежа, средният американски младеж ще има дозата от 100% американски хуманизъм.
Що се отнася до вмирисаните мисли на един безсмислен чиляк, то и тук ще се съглася. Разлика между нас "изтока" и "запада" има и тази разлика е голяма - цивилизационна. Мисля, че най-голямата грешка на съветския социализъм бе в поддържането на желязната завеса. Трябваше да отвори границите и всички ментално считащи се за "запад" да бяха отишли там, а тези от тях, които дори днес при отворени граници не щат, трябваше да ги нарита на запад. Сега този вмирисън, без грам мисъл, щеше да си е на мястото.


Разбираш ли изобщо, колко са изпразненени от към съдържание и неподкрепени с аргументация тези твои интелектуални бълвочи - еничерино и български потурнако?
цитирай
17. getmans1 - . . . А, колко щеше да да ви трае „со...
24.02.2019 14:07
... А, колко щеше да да ви трае „соцрая" без чуждата армия, менте референдума, оградите и калашниците, мЪ?

blackpredator написа:
за българските дьонмефили, мамелюците на дядя Сам
тия вмърльовци, с апломбиплектични strokes, вместо
да ни "ахх, Конъли" и "онези инфантили" на Запад,
да беа прочели други символични думи за бегето днес,
от друго произведение на Здравка Евтимова:

"Забравих как изглежда тате, дори мама забравих как изглежда..."


цитирай
18. getmans1 - 15. get - за българските дьонмефили, мам... 14:00
24.02.2019 14:26
за тях дали може да се каже - рушмета или пък путьмета. второто май, че ще ми хареса.
цитирай
19. getmans1 - 10. sevt9 - до get 12:10
24.02.2019 14:41
... Няма как да се избегне политическият момент когато става въпрос за образование което по принцип е продукт на системата.
Според мен, проблема на тия двамата че са идеологически обременени и силно увредени.


sevt9 написа:
Ако всяко нещо се политизира, какъвто стремеж съзирам тук, със сигурност я няма!

Малко шеговито, но не на шега! - Президентът Удроу Уилсън казва: Никога не задавай въпрос на който не знаеш отговора! :)

Още в първият си коментар предупредих, че ще се получат.....затруднения в комуникацията, защото никога не забравям предупрежденията на госпожа Тачър,в духа на това,че американската философия е неразбираема за тези, които не са я възприели.Вие чел ли сте мемоарите на Маргрет Тачър?

цитирай
20. getmans1 - . . . Благодаря, че ме подсети. . . ...
24.02.2019 15:02
... Благодаря, че ме подсети ... какво би се случило ако ги бях поставил един под друг двата разказа ... като си помисля чак ми става весело но съм и сигурен, че пак щях да си изсърбам упреците.
Дотолкова тук в блога се е отровила обстановката, че трудно би се получило нещо смислено.


lexparsy написа:
   Пак се зачудих защо така сме привикнали да търсим „поуката“ от един разказ, камо ли от житейското ни битие бинарно, многословно, аналитично, алгоритмично... за да получим резултат – „правила за поведение и мислене“.
   Веднага се сетих аналогичния в контекста си разказ на Марк Твен „Признателния Пудел“.
   Някой творби са написани не да ни поучат, а да ни размислят, като например
- защо търсим „лечение“ на страданията ни, като някакво универсално лекарство, което ще изкупи грешките за страданията ни?
- защо си мислим че този, който Господ е изпратил на един за да помогне състрадателно, е длъжен и на нас?
- заслужават ли помощ тези които страданието ги е довело не до благодарност и размисляне, а до желание да изискват за жертва даже леителя си?
И най важното!
- длъжни ли сме да бъдем състрадателни жертви към тези, които не го заслужават.
Няма ли подобни въпроси да ни подсетят че имаме    някакви погрешни правила и мислене с които Анотираме Живота си, вместо да ги търсим вътре в нас самите?

Това е само моята „проста“ анотация, и поздравявам автора.

П. Дописвам само, за да не злоупотребявам с коментари...
Като подкрепа на моето мислене поздравявам следващия коментар на sevt9. Моите поздравления за припомнянето!
Да такива разкази се използват за програмирано вменяване на шаблонно мислене и „тълкуване на духовните ни ценности. Но не и на мислещите и духовни хора!
А интересно защо не изучават аналогичния разказ на Марк Твен, а е изплагиатстван, но с жаби, къртици и

цитирай
21. vmir - 16. get, Според мен,
24.02.2019 15:29
get написа:

Разбираш ли изобщо, колко са изпразненени от към съдържание ....?


при този няма как да има съдържание и смисъл, защото способностите му се простират до оспорване на всяко съдържание и смисъл, стига да успее да ги разпознае.
цитирай
22. eva666 - интересна Тема, ужасен "дебат"/за кой ли път..
24.02.2019 15:40
1. merlin68 - Гетьо, литературният ти вкус съ...
23.02 23:28
единств. коментара на мерлин68..ми се струва кратък и адекватен..
ужаснооо е това поведение на дрти..мъже/ без изв,/които явно си нямат по смислено занимание в неделя/ден за Семейството
/от локумите и плювките на Първа в блок бг-то...
срам, резил и пропадня!
полит агитки...обиди, и клевети до дупка...Хабилитати, сър!..и медалисти..
не, че не го знаехме и досега, гетьо...
кофти изгубено време...заредено с отровна енергия..
сигур поради това , съм и Единств.Жена тук...
инак Темата е важна и сложна.. вечна..
Цената-- на Живота, на кръвта, на риска, на Избора..на Душата..
а, авторката е безспорно талантлива/ много бъл.г тепърва я чуха, аз също
добре си се сетил, гетьо..
Полза, обаче ..никаква, дори понамирисва...
без поздрав, Юлия
цитирай
23. vesever - Г-жа Евтимова ми преподаваше ан...
24.02.2019 16:58
Г-жа Евтимова ми преподаваше английски в езиковата гимназия в родния ми град.
Много си я обичам, уникална е, чуден живец носи, а аз обичам хора, запазили живеца и вдъхновението!
Чела съм само няколко от старите й разкази, в действителност повечето носят драматичен сюжет.

Върна ми един куп прекрасни спомени от нея, Радо, благодаря!
цитирай
24. getmans1 - . . . Здравей Вес, всеки човек си ходи ...
24.02.2019 17:23
... Здравей Вес, всеки човек си ходи с амплоато важното е да има и живец в него ...


vesever написа:
Г-жа Евтимова ми преподаваше английски в езиковата гимназия в родния ми град.
Много си я обичам, уникална е, чуден живец носи, а аз обичам хора, запазили живеца и вдъхновението!
Чела съм само няколко от старите й разкази, в действителност повечето носят драматичен сюжет.

Върна ми един куп прекрасни спомени от нея, Радо, благодаря!

цитирай
25. getmans1 - . . . Той, тука е само за цвъкането. . . ...
24.02.2019 17:26
... Той, тука е само за цвъкането ... дори няма да погледне къде е уцелил.


vmir написа:
get написа:

Разбираш ли изобщо, колко са изпразненени от към съдържание ....?


при този няма как да има съдържание и смисъл, защото способностите му се простират до оспорване на всяко съдържание и смисъл, стига да успее да ги разпознае.

цитирай
26. vmir - 20. getmans1,
24.02.2019 18:46
getmans1 написа:
... Благодаря, че ме подсети ... какво би се случило ако ги бях поставил един под друг двата разказа ...


В единия става дума за кучета, в другия - за хора. Това предпорлага сериозна разлика във възприятията и реакциите, в аналотията може да има само хумор.
цитирай
27. getmans1 - . . . Ще видиш Вмир, че и с кучетата ще ...
24.02.2019 21:48
... Ще видиш Вмир, че и с кучетата ще се разберем ... хахахаха, за сапунените мехури не знам.


vmir написа:
getmans1 написа:
... Благодаря, че ме подсети ... какво би се случило ако ги бях поставил един под друг двата разказа ...


В единия става дума за кучета, в другия - за хора. Това предпорлага сериозна разлика във възприятията и реакциите, в аналотията може да има само хумор.

цитирай
28. getmans1 - . . . Ей, мехур сапунен, точно ста...
24.02.2019 21:55
... Ей, мехур сапунен, точно статията на Веселина Седларска в Клуб Z ме провокира да направя този постинг ... сега да ти обяснявам защо точно в този вид ще е голама загуба на време ... за мен.


eva666 написа:
1. merlin68 - Гетьо, литературният ти вкус съ...
23.02 23:28
единств. коментара на мерлин68..ми се струва кратък и адекватен..
ужаснооо е това поведение на дрти..мъже/ без изв,/които явно си нямат по смислено занимание в неделя/ден за Семейството
/от локумите и плювките на Първа в блок бг-то...
срам, резил и пропадня!
полит агитки...обиди, и клевети до дупка...Хабилитати, сър!..и медалисти..
не, че не го знаехме и досега, гетьо...
кофти изгубено време...заредено с отровна енергия..
сигур поради това , съм и Единств.Жена тук...
инак Темата е важна и сложна.. вечна..
Цената-- на Живота, на кръвта, на риска, на Избора..на Душата..
а, авторката е безспорно талантлива/ много бъл.г тепърва я чуха, аз също
добре си се сетил, гетьо..
Полза, обаче ..никаква, дори понамирисва...
без поздрав, Юлия

цитирай
29. merlin68 - . . . Ей, мехур сапунен, точно ста...
24.02.2019 22:04
getmans1 написа:
... Ей, мехур сапунен, точно статията на Веселина Седларска в Клуб Z ме провокира да направя този постинг ... сега да ти обяснявам защо точно в този вид ще е голама загуба на време ... за мен.


eva666 написа:
1. merlin68 - Гетьо, литературният ти вкус съ...
23.02 23:28
единств. коментара на мерлин68..ми се струва кратък и адекватен..
ужаснооо е това поведение на дрти..мъже/ без изв,/които явно си нямат по смислено занимание в неделя/ден за Семейството
/от локумите и плювките на Първа в блок бг-то...
срам, резил и пропадня!
полит агитки...обиди, и клевети до дупка...Хабилитати, сър!..и медалисти..
не, че не го знаехме и досега, гетьо...
кофти изгубено време...заредено с отровна енергия..
сигур поради това , съм и Единств.Жена тук...
инак Темата е важна и сложна.. вечна..
Цената-- на Живота, на кръвта, на риска, на Избора..на Душата..
а, авторката е безспорно талантлива/ много бъл.г тепърва я чуха, аз също
добре си се сетил, гетьо..
Полза, обаче ..никаква, дори понамирисва...
без поздрав, Юлия



Гетьо направил постинг:)))
Абе ксерокс, имай малко срама, направил:)))
цитирай
30. getmans1 - ДА и сега ПРАВЯ следващия ... както обещах... хахах
24.02.2019 22:23
merlin68 написа:
getmans1 написа:
... Ей, мехур сапунен, точно статията на Веселина Седларска в Клуб Z ме провокира да направя този постинг ... сега да ти обяснявам защо точно в този вид ще е голама загуба на време ... за мен.


eva666 написа:
1. merlin68 - Гетьо, литературният ти вкус съ...
23.02 23:28
единств. коментара на мерлин68..ми се струва кратък и адекватен..
ужаснооо е това поведение на дрти..мъже/ без изв,/които явно си нямат по смислено занимание в неделя/ден за Семейството
/от локумите и плювките на Първа в блок бг-то...
срам, резил и пропадня!
полит агитки...обиди, и клевети до дупка...Хабилитати, сър!..и медалисти..
не, че не го знаехме и досега, гетьо...
кофти изгубено време...заредено с отровна енергия..
сигур поради това , съм и Единств.Жена тук...
инак Темата е важна и сложна.. вечна..
Цената-- на Живота, на кръвта, на риска, на Избора..на Душата..
а, авторката е безспорно талантлива/ много бъл.г тепърва я чуха, аз също
добре си се сетил, гетьо..
Полза, обаче ..никаква, дори понамирисва...
без поздрав, Юлия



Гетьо направил постинг:)))
Абе ксерокс, имай малко срама, направил:)))

цитирай
31. planinitenabulgaria - Този поучителен и хубав разказ ме върна с градацията си в далечната 1987 г.
24.02.2019 23:27
Пътувахме от Видин за Унгария през Румъния, само цигани. Препречиха пътя ни, спряха ни и започнапа агресивно да просят. Дадохме им каквото имахме за ядене попътно, не ни пускат, искат още. Дадохме им още, в купето нищо не остана, те продължават да искат. Идин циганин промуши ръката си през отворения прозорец на колата с нож в нея - искаха всичко, каквото возим в колата. Стана страшно, но се появи милиционер, те побягнаха. За изгонването им милционерът поиска няколко гедермански марки...
Една критика:
Под №13 се е изкоментирал бивш агент-провокатор, в сейчас он работает подметвачом. Трябва да различавате тази обекти по делата им и да не ги допускате в блога си. В Центъра имаме програма, която ги редуцира и класифицира само по една тяхна дума, която дава информация за тях, еквивалентна на тази от пръстови отпечатъци.
цитирай
32. getmans1 - А, то за предхората ...хахаха
25.02.2019 08:32
planinitenabulgaria написа:
Пътувахме от Видин за Унгария през Румъния, само цигани. Препречиха пътя ни, спряха ни и започнапа агресивно да просят. Дадохме им каквото имахме за ядене попътно, не ни пускат, искат още. Дадохме им още, в купето нищо не остана, те продължават да искат. Идин циганин промуши ръката си през отворения прозорец на колата с нож в нея - искаха всичко, каквото возим в колата. Стана страшно, но се появи милиционер, те побягнаха. За изгонването им милционерът поиска няколко гедермански марки...
Една критика:
Под №13 се е изкоментирал бивш агент-провокатор, в сейчас он работает подметвачом. Трябва да различавате тази обекти по делата им и да не ги допускате в блога си. В Центъра имаме програма, която ги редуцира и класифицира само по една тяхна дума, която дава информация за тях, еквивалентна на тази от пръстови отпечатъци.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6071038
Постинги: 2741
Коментари: 26489
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031