Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2019 22:59 - Хмелът - само за сведение
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 3422 Коментари: 32 Гласове:
7

Последна промяна: 21.11.2019 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      ... НА НЯКОИ ЯРКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАУКАТА - СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА
                                 / този постинг си има точно определен адресат /

...       image

Хмелът /Humulus lupulus L./ представлява многогодишно тревисто растение с много дълго пълзящо коренище. Стеблото му достига до 6 метра, а цветовете му наподобяват шишарка, която при узряването си достига до 5 см. Плодът на хмелът се оприличава на яйцевидно сплеснато орехче. Цъфти през месеците май-октомври.

Хмелът расте около влажни широколистни гори и храсталаци, край потоци и реки. Разпространен е в цялата страна, 1000 метра надморска височина. Среща се и из цяла Европа. Най-широкото приложение на хмела е в производството на любимата на милиони хора бира.

История на хмела

Кога и къде точно са започнали да използват за пръв път хмела като главна съставна част на бирата не е ясно. Според известния шведски естествоизпитател Карл Линей, хмелът е пренесен в пределите на Римската империя от готите или други племена още по времето на Великото преселение на народите от Източна Европа. Други учени смятат, че хмелът за пръв път е култивиран от славяните, и съответно те първи са го използвали за направа на бира.

В западните писмени източници хмел за пръв път се споменава от епископ Исидор Севилски. Повечето учени споделят мнението, че първоначално хмелът е започнал да се използва в пивоварните на францисканските, бенедиктинските и августинските манастири, преди всичко в Южна Германия. Това става около 10-11 век.

Въпреки че хмелът не отговаря за вкусовите качества на бирата, той я прави много трайна, което е било много важно във времената, когато не е била открита пастьоризацията. Така с течението на времето хмелът започва да се култивира масово.

Пивоварните закупували два вида хмел – по-скъп, употребяван за направата на т.нар. лагерни сортове бира /които се съхранявали до лятото/ и по-евтин хмел, който се използвал за бирата, която подлежала на директна консумация. Постепенно ролята на градовете, в които се прозвеждал хмел ставала все по-важна и по-важна. Различни привилегии, благодарение на пивоварството получили Бремен, Гданск, Любек и Рощок.

image

През 14 век в център на европейската търговия се превръща Нюрнберг. Така благодарение на увеличаването на трайността на бирата, превозването й на големи разстояния станало възможно и тя се превърнала в една от най-оборотните стоки.

Състав на хмела

Шишарките на хмел съдържат от 0.2 до 1.7% етерично масло и до 20% горчиви вещества, сред които лупулин и хумулин /производни на хлорогуцина/, които при своето разлагане образуват изовалерианова киселина. Хмелът съдържа още аспарагин, холин, лейкоантоцианиди, органични киселини /изовалерианова, валерианова, нобензоена/. В състава има и естрогенодействащи вещества.

Луполинът съдържа до 3% етерично масло, което се състои от 30 до 50% мирцен, 30 до 40% естери на мирценола, терпенови алкохоли, кетона лупарон и лупаренол. Открито е наличието на лупанон-фенолов естер с много слаба валерианова миризма. В състава влиза и алкалоидоподобното вещество холеин, което има леко наркотично действие.

Съхранение на хмел

Използваемите части на хмела са шишарките, които обаче трябва да бъдат, докато още са затворени. Най-добре това да става август месец. Люспите на съцветието и цветчетата му са покрити със смолисти жлези, които имат светложълт цвят. Тези жлези се отделят чрез претриване през сито. Имат горчив вкус и характерна миризма. Сушете шишарките на сянка. Изсушеният вече хмел трябва да има жълтозеленикав цвят, миризма и леко горчив вкус. Съхранявайте на тъмно, прохладно и сухо място.

image Употреба и ползи от хмела

Освен че е една от основните суровини в пивоварните, хмелът носи и редица ползи за здравето. Той се използва за лечението на много заболявания. Използват се шишаркоподобните съцветия на хмела и жлезите, които са много богати на етерични масла. Известно е, че хмелът има общо противоспастично, успокояващо, и болкоуспокояващо действие.

Хмелът подобрява храносмиланетом, има диуретично действие и възбужда апетита. Помага при анемия и действа благоприятно на кръвоносната система, защото пречиства кръвта.

Хмелът действа успокояващо на нервната система. Той е особено полезен при алкохолен делириум, хистерия, нервно разстройство, безсъние, чувство на безпокойство. Той е много полезен при гръдна жаба и сърдечни заболявания. Успокоява синдрома на раздразненото черво и облекчава симптомите на колит. Прилага се при заболявания на черния дроб, жълтеница. Хмелът намалява чувствителността при невралгия и болка.

Накиснете 2 с.л. хмел в половин литър вряла вода и го оставете да престои 2 часа. Пийте по една чаша преди хранене, общо 4 път на ден.

Облекчава упоритата кашлица, понижава високата температура и болките, отстранява натрупаните в тялото отрови и възпаленията. При артритни и ревматични болки се използва под формата на намазка. Мехлемът от хмел е полезен при оплешивяване. Външно хмелът се прилага при отоци и язви.

Оказва се, че хмелът намира широко приложение и в козметиката. Маслото от хмел се използва в много кремове и други козметични продукти, които са предназначени за подхранване и омекотяване на кожата.

Вреди от хмела

Хмелът не бива да се приема от хора, които вече са прекарали инсулт, стенокардия или инфакт на миокарда. Не се препоръчва употребата на големи дози от билката или прекалено продължителен прием. Кърмещите жени също не бива да приемат хмел, защото се счита, че той намалява секрецията и може да доведе до спиране на кърмата.




Гласувай:
7



1. getmans1 - КВАС ОТ ХМЕЛ;вода - 10 лръжен ...
21.11.2019 23:38
КВАС ОТ ХМЕЛ;
вода - 10 л
ръжен хляб - 1. 5 кг
хмел - 200 г
захар - 2 ч.ч.

https://recepti/r-35578-Квас_с_хмел

ТОВА ПИТИЕ НЕ МОРИ МУХИТЕ КОИТО ПРЕЛИТАТ НАД НЕГО НО ...
-Ако муха пИЕ квас от хмел може да получи ... диабет
- На мухите кърмачки им спира кърмата
- Мухите прекаляващи с квас от хмел свършват като НАРКОМАНИ


цитирай
2. apostapostoloff - Ванката няма да е доволен.
22.11.2019 06:32
Той, като най-големия специалист в тази област (по света и у нас), ще се разгневи сериозно, защото не споменаваш чехските заслуги и постижения в тази област.
цитирай
3. nedovolen - Пиенето на чай от хмелови шишарки ...
22.11.2019 06:46
Пиенето на чай от хмелови шишарки води до ликвидиране пристрастяването към алкохола.
Подобни рецепти ги прескачам.
:)))
цитирай
4. blackpredator - Гетьо,
22.11.2019 08:53
хмелът е гюловото масло за кьолнската вода за възрастни, наречена бира
и без него пак ще е бира, но аромата няма да е същия
цитирай
5. getmans1 - Той, като най-големия специалист в ...
22.11.2019 10:18
apostapostoloff написа:
Той, като най-големия специалист в тази област (по света и у нас), ще се разгневи сериозно, защото не споменаваш чехските заслуги и постижения в тази област.


... Това „най-най-най„ в случая най-дразни ... само се питам дали мухите, на вид здрави и прави, прелитайки над чешката бира падат и умират ... моменталически.
цитирай
6. getmans1 - Пиенето на чай от хмелови шишарки ...
22.11.2019 10:26
nedovolen написа:
Пиенето на чай от хмелови шишарки води до ликвидиране пристрастяването към алкохола.
Подобни рецепти ги прескачам.
:)))


... В същност това не е чай, нали ... пък и ръженият хляб не го прави попара макар, че ако постои няколко дена ще протече алкохолна ферментация ... Ще трябва да го пробвам ... брагодаря за подсещането ... ако се случи обещавам да споделя.
цитирай
7. getmans1 - хмелът е гюловото масло за кьолн...
22.11.2019 10:33
blackpredator написа:
хмелът е гюловото масло за кьолнската вода за възрастни, наречена бира
и без него пак ще е бира, но аромата няма да е същия


... А-хаааа, така значи, а ... нещо като джоджена в боба и той с двойна роля. А бе, в края на краищата ще се роди то, камилчето ... истината за бирата но ще остане въпроса ... ще я ползваме ли и за ... мухозол и лека дрога.
цитирай
8. get - До 4. blackpredator - black-TheMango(за неразбралите "Таманго":)) - кога ходиш на гости у чужди блогове ПОЛЗВАЙ ... ?
22.11.2019 11:29
blackpredator написа:
хмелът е гюловото масло за кьолнската вода за възрастни, наречена бира
и без него пак ще е бира, но аромата няма да е същия


... слабо познатата ти - УЧТИВА ФОРМА НА ОБРЪЩЕНИЕ!

И второто - не е толкова важен ХМЕЛА ... а думата БИРА? ... и ПИЯ - знаеш ли произхода и разпространението на същите?
цитирай
9. getmans1 - . . . Когато съм жаден ГЕТ. . . за „б...
22.11.2019 12:23
... Когато съм жаден ГЕТ ... за „бира„ и „пия„ мога да се замисля едва след като една бира изпия ... дори и тогава философията ми в едно О-ОХААА с оригване ще се заключава ... хахаха
Знаеш, че тук спора не е с „бащата„ на Таманго и не е етимологията на думата „бира„ а „защо привидно здрава муха умира прелитайки над чашата с бира„ ... това на мен не ми се е случвало или пък ако се случи мухата определено ще умре от ... вестник.
ТУК, спора е, че толкова ли са глупави пивоварите по цял свят да пишат макар и в каре като суровина зърното, малца и хмела ... сигурно за глупаци трябва да признаем и законодателите дато ги карат да го правят.


get написа:
blackpredator написа:
хмелът е гюловото масло за кьолнската вода за възрастни, наречена бира
и без него пак ще е бира, но аромата няма да е същия


... слабо познатата ти - УЧТИВА ФОРМА НА ОБРЪЩЕНИЕ!

И второто - не е толкова важен ХМЕЛА ... а думата БИРА? ... и ПИЯ - знаеш ли произхода и разпространението на същите?

цитирай
10. starforlife - Радо, здраво. Наминавам много набързо преди обяд, за да демонстрирам неизоставяне.
22.11.2019 13:06
Но понеже съм върл ценител на бирата, тъй като това е изключително полезен за здравето еликсир, та ще кажа няколко думи разхвърляно:
~ Изобщо не е вярно, че и без хмел бирата би била бира. Хмелът е кръвта на бирата и без него течноста би била пи~ня.
~ Изобщо не е вярно, че чешкият хмел бил нещо изключително и затова чешката бира е най-добрата. Не е. И немската, и белгийската са по-добри от чешката. Просто чешката е пъти по-евтина, от там по-разпространена и позната в бедните бивши соц страни и от това пък идва и погрешното мнение.
~ Колко хора (в България и същите бивши соц страни) познават чешкия "Будвайзер"? А колко от тях са пили амерковски "Будвайзер", за да са наясно, че е много по-добър?
~ Колко хора знаят, че 80% от хмела за бирата си, чехите го внасят от Германия?
~ Колко знаят, че именно германец поставя началото на не отричам доста качествени чешки бири с привнасянето на германски технологии в Чехия?
(В изречението по-горе не обобщавам, че всички чешки бири са качествени. Има и пълни боклуци. Качествени бири са всички единствено в Германия, защото там от векове има изричен Закон за бирата и качеството й.)

И понеже и в България, а и тук, в офиса ни има винаги поне 4 вида бира, които всеки служител може безпроблемно да пие в непроблемни количества на работното си място, сега като хапна - ще изпия една белгийска за ваше здраве.
Наздраве.
цитирай
11. get - До 7. getmans1 - Присъщо за всеки Вlack-Mango и тоз ТЪ ЛЪЖИ НА ПОРАЗИЯ - за ХМЕЛА?
22.11.2019 14:23
getmans1 написа:
blackpredator написа:
хмелът е гюловото масло за кьолнската вода за възрастни, наречена бира
и без него пак ще е бира, но аромата няма да е същия


... А-хаааа, така значи, а ... нещо като джоджена в боба и той с двойна роля. А бе, в края на краищата ще се роди то, камилчето ... истината за бирата но ще остане въпроса ... ще я ползваме ли и за ... мухозол и лека дрога.



В производството на бирата, ЧЕРНА! Дет я правят в мъгливия АЛБИОН - и и викат ЕЙЛ ... никакъв ХМЕЛ или други билки не се слагат! ... използват се ГОЛА ВОДА + МАЛЦ и МАЯ!!

Подобни бири/производства има и на континента у Нидерландско и Дойчландско! Така че, можеш ДА ИЗКЛЮЧИШ ХМЕЛА КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КОМПОНЕНТА ПРИ приготвянето НА БИРА!!
цитирай
12. getmans1 - . . . На мен хмела не ми пречи ГЕТ, даже ...
22.11.2019 15:04
... На мен хмела не ми пречи ГЕТ, даже наопъки ... НО ДА ТВЪРДИШ, ЧЕ ХМЕЛА ВОДИ ДО ЗАВИСИМОСТ СИ ПЪЛНА ГЛУПОСТ ... ГЛУПОСТ ДИПЛОМИРАНА И С ДИСЕРТАЦИЯ.
БИЛИ ОТ ЕДНО СЕМЕЙСТВО И РОД С КОНОПА ... ДА, НО КАКВО ОТ ТОВА . ТО И БУЧИНИША И МАГДАНОЗА СА СЪЩО РОД НО НИКОЙ НЕ Е УМРЯЛ ОТ ...МАГАДАНОЗ.

Подхванал съм тази тема заради един спор с блогов аФторитет дето не търпи доводи ... а по темата доводи бол.


get написа:
getmans1 написа:
blackpredator написа:
хмелът е гюловото масло за кьолнската вода за възрастни, наречена бира
и без него пак ще е бира, но аромата няма да е същия


... А-хаааа, така значи, а ... нещо като джоджена в боба и той с двойна роля. А бе, в края на краищата ще се роди то, камилчето ... истината за бирата но ще остане въпроса ... ще я ползваме ли и за ... мухозол и лека дрога.



В производството на бирата, ЧЕРНА! Дет я правят в мъгливия АЛБИОН - и и викат ЕЙЛ ... никакъв ХМЕЛ или други билки не се слагат! ... използват се ГОЛА ВОДА + МАЛЦ и МАЯ!!

Подобни бири/производства има и на континента у Нидерландско и Дойчландско! Така че, можеш ДА ИЗКЛЮЧИШ ХМЕЛА КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КОМПОНЕНТА ПРИ приготвянето НА БИРА!!

цитирай
13. getmans1 - . . . СТАР, здравей, . . . знаеш, че ...
22.11.2019 15:18
... СТАР, здравей, ... знаеш, че този спор се ЗАРОДИ ОТ ЕДНА ПРИЛИВНА ВЪЛНА ... НО ВИЖДАМ, ЧЕ ТЕМАТА „БИРА„ НАПРАВО ГО ИЗРОДИ ... иначе нали знаеш, че „на вкус и цвет друзя нет„ така че коя бира е нумбър уан е доста относително особено когато маркентига и рекламата ръководи идирижира процеса ... ЗА МЕН НАЙ Е ТАЗИ КОЯТО МИ Е ПОД РЪКА ... В ТОЧНИЯ МОМЕНТ ... Това лято в близкото градче бях жабясъл от жега, спасителят бе МАЛКА БЕЗАЛКОХОЛНА АМСТЕЛка ... спокойно стигнах до село дето в хладилника ме чакаше галон БРИТОС ... ДОБРЕ ОХЛАДЕН ... ХАХАХАХА ...


starforlife написа:
Но понеже съм върл ценител на бирата, тъй като това е изключително полезен за здравето еликсир, та ще кажа няколко думи разхвърляно:
~ Изобщо не е вярно, че и без хмел бирата би била бира. Хмелът е кръвта на бирата и без него течноста би била пи~ня.
~ Изобщо не е вярно, че чешкият хмел бил нещо изключително и затова чешката бира е най-добрата. Не е. И немската, и белгийската са по-добри от чешката. Просто чешката е пъти по-евтина, от там по-разпространена и позната в бедните бивши соц страни и от това пък идва и погрешното мнение.
~ Колко хора (в България и същите бивши соц страни) познават чешкия "Будвайзер"? А колко от тях са пили амерковски "Будвайзер", за да са наясно, че е много по-добър?
~ Колко хора знаят, че 80% от хмела за бирата си, чехите го внасят от Германия?
~ Колко знаят, че именно германец поставя началото на не отричам доста качествени чешки бири с привнасянето на германски технологии в Чехия?
(В изречението по-горе не обобщавам, че всички чешки бири са качествени. Има и пълни боклуци. Качествени бири са всички единствено в Германия, защото там от векове има изричен Закон за бирата и качеството й.)

И понеже и в България, а и тук, в офиса ни има винаги поне 4 вида бира, които всеки служител може безпроблемно да пие в непроблемни количества на работното си място, сега като хапна - ще изпия една белгийска за ваше здраве.
Наздраве.

цитирай
14. starforlife - ~ 11. get
22.11.2019 16:58
Гет, ще ме прощаваш, но си личи, че не си бираджия и в случая за едно нещо си в грешка.
~ Никой никъде не е казал, че хмелът е задължителен, но е факт, че някъде от 15-ти век той присъства в състава на 99,99% от бирите, произвеждани по света.
~ Абсолютно невярно е, че ейл бирите не съдържат хмел. Такива са стоут бирите, но дори и при тях в 90% от случаите има макар и малко количество хмел.
~ Няма как само от вода, малц и мая да стане бира. Става шербет. Опитвал ли си чист малц (продава се)? Все едно течни фурми, но с гаден вкус, с разликата, че повече от глътка едва ли би изпил без да ти се догади. И точно хмелът (или заместващите го различни билки - говорим вече за груит бирите) елиминира нетърпимата сладост на малца и придава горчивината на бирата. Да не говорим за пролина, който е едно от най-полезните неща при бирата. Да не говорим, че точно хмелът е естественият консервант при бирата.
...
С две думи, Гет, освен много сериозен бираджия, при който няма ден, в който да не изпия "задължителната" за здравето 1 бира... Тук е моментът да кажа на евентуално включили се в бъдеще идиоти с нерелевантна злост, че от бира НЕ се пълнее, а понеже повишава апетита - който няма правилно отношение към храната, получава "бирено" коремче... Та: Освен бираджия, изпиващ ежедневно по 1 бира, като доста активно (със състезателна кариера) практикувал БПС (бойно-приложни спортове), имам доста познания не само за полезните неща при бирата, а въобще храненето, цикъла на Кребс и прочие. И за бирата, състава й и ползите от нея мога да ви говоря с часове.
Което в доста минимален обем съм направил още преди месец в постинг, който ще се активира на 30-ти този месец.
Защо пък точно на 30-ти ли? Ми...
цитирай
15. getmans1 - . . . СТАР, то и ечемика не е задълж...
22.11.2019 18:32
... СТАР, то и ечемика не е задължителен но си е предпочитан може би заради това, че има специален сорт пивоварен ... и най-вероятно той влияе на качеството.

ПРИ Водката положението е същото, от различни зърнени храни може да се произведе спирт но ... но качеството си иска „хлебния спирт„ т.е. качествената хлебна пшеница.

Това лято прочетох, че някаква американка, производител на бира заменила ечемика със картофи ... получило се е качество все пак, НО ... но МИТОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ още преди години, когато пуснаха ЛОМСКО ПИВО набедиха КАРТОФА ... То и БОЛЯРКАта така я набеждаваха тия дето си нямат мярка ... хора всякакви и махмурлуците, тоже ...
Куриозното е, че най-вярващите в митовете са тия дето им липсва опит.


starforlife написа:
Гет, ще ме прощаваш, но си личи, че не си бираджия и в случая за едно нещо си в грешка.
~ Никой никъде не е казал, че хмелът е задължителен, но е факт, че някъде от 15-ти век той присъства в състава на 99,99% от бирите, произвеждани по света.
~ Абсолютно невярно е, че ейл бирите не съдържат хмел. Такива са стоут бирите, но дори и при тях в 90% от случаите има макар и малко количество хмел.
~ Няма как само от вода, малц и мая да стане бира. Става шербет. Опитвал ли си чист малц (продава се)? Все едно течни фурми, но с гаден вкус, с разликата, че повече от глътка едва ли би изпил без да ти се догади. И точно хмелът (или заместващите го различни билки - говорим вече за груит бирите) елиминира нетърпимата сладост на малца и придава горчивината на бирата. Да не говорим за пролина, който е едно от най-полезните неща при бирата. Да не говорим, че точно хмелът е естественият консервант при бирата.
...
С две думи, Гет, освен много сериозен бираджия, при който няма ден, в който да не изпия "задължителната" за здравето 1 бира... Тук е моментът да кажа на евентуално включили се в бъдеще идиоти с нерелевантна злост, че от бира НЕ се пълнее, а понеже повишава апетита - който няма правилно отношение към храната, получава "бирено" коремче...

цитирай
16. get - До 12. getmans1 13. getmans1 15. getmans1 14. starforlife - Абе момчета, що ме карате да се държа кат ... ?
22.11.2019 20:07
... туй животно, дето му викат ЕШЕК?

Първо - КОГА ИНДИАНЦИТЕ ОТ РУСКАТА ТАЙГА са нарекли "Аква витата" - с българското ВОДКА - знаете ли?
Второ - знаете ли, НЕ ПИТИЕТО в случая БИРАТА ... а ПРОЦЕСА е този, от който ИДВА//ДАВА/ названието Й?!
3-то - Знаете, ли чрез ферментация и последваща дестилация КОЛКО ВИДА НАПИТКИ ИМАМЕ ... и всички В СРЕДНОВЕКОВИЕ са наричани с ЕДНО ОБОБЩЕНО НАИМЕНОВАНИЕ ... идващо от процеса ВАРЕНЕ ... с други думи дословно БИРА е ВАРИВО!
4-то - че това е така, мога да ви посоча няколко КОСВЕНИ ПРИМЕРИ ... НА ВРЕМЕТО - отКЪДЕ НА КЪДЕ СА СЕ ПРЕНАСЯЛИ(е започнал преноса !) >>ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ИНОВАЦИИ<<!>> => ИМЕННО ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ... нашенската дума за ВРИ//ВАРИВО (която е чужда за англи+сакси) Е ВЪЗПРИЕТА при ТЯХ и наричат ПИТИЕТО(продукта от ВРИ/дестилацията/) СИ БИРА!!
5-то - Подобно е положението и с думата (англ.)Barrel=Буре(бг.) ?
За която и до момента горделивите англичани СЕ ЧУДЯТ ОТ КЪДЕ СЕ Е ПОЯВИЛА В ЕЗИКА ИМ - Но?
6-то - Същата я имаме ДОКУМЕНТИРАНА в Исландските саги (поне от 12-ти век) където тя звучи BURROS ?!! ... и която НЯМА АНАЛОГ В ИСЛАНДСКИ или ДРУГИ ОТ ГЕРМАНСКИТЕ ЕЗИЦИ ... и няма и да има! Защото?
7-мо - Думата е от ЕЗИКА НА А(з/с)ИТЕ ... тези, които са отишли ПРИ ДИВИТЕ И ПРИМИТИВНИ ТОГАВА ПРЕДЦИ на МОДЕРНИТЕ СЕГА: Англичани, Джермъни и Скандинави ... та са ги научили МАЛКО ОТ МАЛКО НА МАТЕРИАЛНА И ДУХОВНА КУЛТУРА, тези голозадници !!

Лошотто СЕГА Е ЧЕ - НАШИЯТ НАРОД И ЗЕМИ? ОТ ЕВРОПЕЙСКИ - КУЛТУРЕН И ДУХОВЕН ЦЕНТЪР - е ОБЪРНАТ НА ... айде ще го кажа ПЕРИФИРИЯ, въпреки че ми бе дошла, по-силна дума на езика!

Така че, не се дръжте нещо подобно, на инатливи магарета ... хвърлящи къчове, (срещу опонентите си) - Моля!? :))
цитирай
17. starforlife - ~ 16. get
22.11.2019 20:54
Гет, ако правилно съм те разбрал - ти твърдиш, че думата "бира" има български произход. Ако това е така (това е твърдението ти) отново сори, но това изобщо не е вярно и отново само показва, че ти изобщо не си по бирата.
Да не говорим за смешката с варенето.
Гет, думата "варене" (в "пивоварна" примерно) има образен/разговорен характер. Осъзнаваш ли го това?
Кога един процес се определя като "варене"?
Кога (при колко градуса) завира водата, независимо от толеранса при наличието на "примеси" (в случая с бирата: хмел, малц и прочие)?

И като казах "примеси" та да ти кажа, че според същия този Закон за чистотата на бирата в Германия... Който датира от 1516-та година... В баварската бира има само и единствено вода, хмел и ечимик. Малц... "НЕ" - хааааа ха ха ха.
Няма да казвам, че думата "бира" (точната, световноприетата) идва от Германия, но оттук насетне го знай.
Както и знай, че "Бритос" траките наричат бирата... защото?
...
В Индия 2400 години преди основаването на държавата ни (за език да не говорим), наричат бирата "джавара". Искаш да кажеш, че участващото "вара" идва от българското "варя"?
...
Хайде моля ти се... Не спори с мен за бирата. Не знаеш и 1/100-на от това, което аз и то без ГълГъл. Казах, че мога да говоря с часове и това дори не е пресилено.
Защото като ми кажеш "две" думи за варенето - аз ще ти кажа по 2002 за всяка една от двете основни технологии и ще видиш колко смешно е говореното от теб.
Нищо лично. Нито пък се заяждам.
Просто съм бираджия. Ха ха ха
НАЗДРАВЕ!
цитирай
18. get - До 17. starforlife - ~ 16. get => Правилно си ме Разбрал думата от която идва ИМЕТО: БИРА - Е с най-ранна датировка и ... ?
22.11.2019 21:29
starforlife написа:
Гет, ако правилно съм те разбрал - ти твърдиш, че думата "бира" има български произход. Ако това е така (това е твърдението ти) отново сори, но това изобщо не е вярно и отново само показва, че ти изобщо не си по бирата.
Да не говорим за смешката с варенето.
Гет, думата "варене" (в "пивоварна" примерно) има образен/разговорен характер. Осъзнаваш ли го това?
Кога един процес се определя като "варене"?
Кога (при колко градуса) завира водата, независимо от толеранса при наличието на "примеси" (в случая с бирата: хмел, малц и прочие)?

...
НАЗДРАВЕ!


... място от Тук:

Това (го) твърди от/в ...:
1-во - от професора Патрик МакГоверн//Patrick McGovern, Scientific Director of the University of Pennsylvania Museum’s Biomolecular Archaeology Laboratory, tells the compelling story of humanity’s ingenious quest for the perfect drink.(...)
В книгата си: Ancient Brews: Rediscovered and Re-created
2-ро - Енцикопедия Британика
3- то - Етимилогичен речник на Харпър!

Все още АКО НЕ СЪМ УБЕДИЛ - Следват цитати и доказателства!

Жоро, приятелю ... в областта на IT технологията претенции НЯМА КАК ДА ИМАМ - ПРЕДВИД НИВО НА ПОДГОТОВКА И РЕАЛИЗАЦИЯ при ТЕБ - Но?
В областта на ЛОГИКА, История, Археология и Компаративистика - мисля, ОТСТЪПВАШ НА ДЪРТОТО КРИМИНАЛНО ЧЕНГЕ - без(да желая !) да те иронизирам, го твърдя?
цитирай
19. getmans1 - . . . АРАТЛИК ГЕТ, ама аз вече го казах ...
22.11.2019 21:49
... АРАТЛИК ГЕТ, ама аз вече го казах бе, ... ЕТИМОЛОГИЯТА на думичките бира или пиво хич не са ми тема ... и ни най-малко не оспорвам информацията която ни даваш за произхода им ... даже съм благодарен.

Тук оборвам съвсем други МИТОВЕ ... спирта като „стабилизатор„ и убиец на невинни мухи, хмела като водещ до наркозависимости, срока на годност, процента на водата и тям подобни щуротии на хора с тежък махмурлук кото търсят причината извън лакомията си или пък просто наивници.
В СЛУЧАЯ АРАТЛИК КЪЧОВЕ ИМА, НО СА ОТ ДРУГАТА СТРАНА ... ТАЗИ КОЯТО НЕ ТЪРПИ ОПОНЕНТИ ... за такъв опонент за който аз си позволих да прескоча намека защото имам повод.
Надявам се, че ще се съгласиш с мен, че е недопустимо инж. и то химик-органик да твърди че умряла мухата прелитайки над чаша бира ... да беше казано един или двоа пъти иди дойди, но да ИЗИСКВА от мен отговор и да обяснявам такава НЕЛЕПИЦА ... просто нямам думи да го обясня какво е.
Налей си чашка ракия, водка или коняк на стайна температура и прекарай открит огън на сантиметър от повърхността и ще видиш дали ще се запали ... сега си представи какви „изпарения„ има изстедена до 5-8-10 че и повече градуса бира които ИЗПАРЕНИЯ УБИВАТ МУХИ И СМЯТАМ, ЧЕ НЕ СЕРИОЗНО ДА ГО ВОДИМ ТОЗИ РАЗГОВОР ... НА МЕН МИ Е ОБИДНО ... по такъв начин да си плюя на суратя и близо 50 години от живота си.

ПАК КАЗВАМ БЛАГОДАРСКО ЗА ИНФОРМАЦИЯТА ... И НА МЕН СА МИ ПРАВИЛИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ НЯКОИ НЕЩА ОТ ЕТИМОЛОГИЯТА НА ДУМИТЕ В ЕЗИКА НИ, И ИМАМ МНЕНИЕ НО НЕ СЪМ, ДОСТАТЪЧНО ПОДГОНВЕН ... А ПЪК И СИ ИМАМ, И НЕЩО ДРУГО НА УМ ... НЕЩО КОЕТО ВСИЧКИ СМЕ ЧУВАЛИ.





get написа:
... туй животно, дето му викат ЕШЕК?
....
Лошотто СЕГА Е ЧЕ - НАШИЯТ НАРОД И ЗЕМИ? ОТ ЕВРОПЕЙСКИ - КУЛТУРЕН И ДУХОВЕН ЦЕНТЪР - е ОБЪРНАТ НА ... айде ще го кажа ПЕРИФИРИЯ, въпреки че ми бе дошла, по-силна дума на езика!

Така че, не се дръжте нещо подобно, на инатливи магарета ... хвърлящи къчове, (срещу опонентите си) - Моля!? :))

цитирай
20. getmans1 - 17. starforlife - ~ 16. get 20:54
22.11.2019 22:14
СТАР, ВАРЕНЕ СИГУРНО Е ПРАВИЛНО ДА СЕ КАЖЕ ЗАЩОТО ИМА ЗАГРЯВАНЕ, СПАЗВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРЕН РЕЖИМ ... ТА ЗАТОВА.

Сега са много модни ракиите от разни екзотики като дюли, тикви и кво ли още не ... то като сложиш захар и от чакъл сигерно ще стане ама ...
Та при тези екзатики е препоръчително ферментацията на материала да се възбуди след сварявянето им.

Ще взема да пробвам някой от тези методи за целта обаче трябва теоретично да се подкова.
цитирай
21. get - До 20. getmans1 - "ракиите от разни екзотики като дюли, тикви и кво ли още не" ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за ВАРЕНЕТО?
22.11.2019 22:38
getmans1 написа:
СТАР, ВАРЕНЕ СИГУРНО Е ПРАВИЛНО ДА СЕ КАЖЕ ЗАЩОТО ИМА ЗАГРЯВАНЕ, СПАЗВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРЕН РЕЖИМ ... ТА ЗАТОВА.

Сега са много модни ракиите от разни екзотики като дюли, тикви и кво ли още не ... то като сложиш захар и от чакъл сигерно ще стане ама ...
Та при тези екзатики е препоръчително ферментацията на материала да се възбуди след сварявянето им.

Ще взема да пробвам някой от тези методи за целта обаче трябва теоретично да се подкова.


Ползвай рецептите на Патрик МакГовърн//Patrick McGovernAncient от книгата "Brews: Rediscovered and Re-created"

В която той обяснява, че гръцката "бритос" е заемка ... както още думи - които мога да изредя ... от "тракийския" (б/п/ф)ригийски, в гръцки! И които с малка промяна в звучение са налични и до сега, в българския език!

То и "гръцката азбука" - която сме ползвали до изобретяването от "братята" на нашенска ...? Прощавай за дългото изречение - та накратко! Във Ф/Бригия има специфичен и по-ран аналог на "гръцката" азбука - за който учЕните не искат да (ни) споменават, твърде ?!

пРИ ВАРЕНЕТО ОТ ТАКИВА песпицифично-екзотични материали ВНИМАВАЙ ДА НЕ Я "ЗАГОРИШ"?
Далече си ми - инак мога да дойда, да ти покажа една "технологична тайна" - Как да не допуснеш ЗАГАРЯНЕ НА МАТЕРИАЛА ЗА СТЕНИТЕ НА КАЗАНА(в случай, че СЪДА не е на "водна баня")?

п.п.
У наше село, има традиция? Ракията която пием да е "синджирлия"!
Тоест минимум 56 града "ОГНЕНА вода/аква ИГНИС", по спиртомера - Ха наздраве! ... и да знаеш, като я ливнеш "синджирлийката" в чинийка - можеш я запали. Виж "за умрелите мухи" - нито знам, нито искам да замезвам с тях:)))
цитирай
22. getmans1 - ГЕТ, определено не си ме разбрал. . . ...
22.11.2019 22:59
ГЕТ, определено не си ме разбрал ... пък може и аз да не съм се изразил съвсем разбираемо, ... ТА ЕКЗОТИКАТА СЕ СВАРЯВА, ПРЕЦЕЖДА СЕ И ЗАХАРТА СЕ РАЗТАРЯВА В ПОЛУЧЕНИЯТ НАТУРАЛЕН СИРОП, И ЧАК СЛЕД ОХЛАЖДАНЕ СЕ ВЪЗБУЖАДА ФЕРМЕНТАЦИЯТА ... И ТО НАСЕТНЕ СЕ ЧАКА ДА ПРОТЕЧЕ И ОЩЕ ПО НАСЕТНЕ СЕ ВАРИ ФЕРМЕНТИРАЛАТА ЧОРБА.

ПП Когато стане въпрос за МИШО БИРАТА И ВАНЬО ТАНОВ ДА ЗНАЕШ, ЧЕ ТОЧНО ТОВА СА ПРАВИЛИ НЕЯ ВЕЧЕР ... ИЗВАРЯВЯЛИ СА СТАРИ ПАРТИДИ БИРА ... ЗАРАДИ АЛКОХОЛА В ТЯХ.


get написа:
getmans1 написа:

...
Та при тези екзотики е препоръчително ферментацията на материала да се възбуди след сварявянето им.

Ще взема да пробвам някой от тези методи за целта обаче трябва теоретично да се подкова.


...
пРИ ВАРЕНЕТО ОТ ТАКИВА песпицифично-екзотични материали ВНИМАВАЙ ДА НЕ Я "ЗАГОРИШ"?
Далече си ми - инак мога да дойда, да ти покажа една "технологична тайна" - Как да не допуснеш ЗАГАРЯНЕ НА МАТЕРИАЛА ЗА СТЕНИТЕ НА КАЗАНА(в случай, че СЪДА не е на "водна баня")?



цитирай
23. getmans1 - 21. get - До 20. getmans1 - "ракиите от разни екзотики като дюли, тикви и кво ли още не" ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за ВАРЕНЕТО? 22:38
22.11.2019 23:10
„п.п.
У наше село, има традиция? Ракията която пием да е "синджирлия"!
Тоест минимум 56 града "ОГНЕНА вода/аква ИГНИС", по спиртомера - Ха наздраве! ... и да знаеш, като я ливнеш "синджирлийката" в чинийка - можеш я запали. Виж "за умрелите мухи" - нито знам, нито искам да замезвам с тях:)))
цитирай„

... Аз не пия такава ракия ... но пък имам ... ще Я ПРОБВАМ НО В ПОРЦЕЛАНОВА ЧАШКА НА СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА А ПОСЛЕ И ЗАГАРЯТА ДО 30-40-50 ... В лабораторията тази чашка се нарича ТИГЕЛ
Отдава не съм влизал в лаборатория ... но ще прелетя над тигела с запалена кибритена клечка... хахаха ... ще се обрека на темата ей,...

цитирай
24. get - До 22. getmans1 - И защо ти е тази цялата тази игра/технология?
22.11.2019 23:12
getmans1 написа:
ГЕТ, определено не си ме разбрал ... пък може и аз да не съм се изразил съвсем разбираемо, ... ТА ЕКЗОТИКАТА СЕ СВАРЯВА, ПРЕЦЕЖДА СЕ И ЗАХАРТА СЕ РАЗТАРЯВА В ПОЛУЧЕНИЯТ НАТУРАЛЕН СИРОП, И ЧАК СЛЕД ОХЛАЖДАНЕ СЕ ВЪЗБУЖАДА ФЕРМЕНТАЦИЯТА ... И ТО НАСЕТНЕ СЕ ЧАКА ДА ПРОТЕЧЕ И ОЩЕ ПО НАСЕТНЕ СЕ ВАРИ ФЕРМЕНТИРАЛАТА ЧОРБА.

ПП Когато стане въпрос за МИШО БИРАТА И ВАНЬО ТАНОВ ДА ЗНАЕШ, ЧЕ ТОЧНО ТОВА СА ПРАВИЛИ НЕЯ ВЕЧЕР ... ИЗВАРЯВЯЛИ СА СТАРИ ПАРТИДИ БИРА ... ЗАРАДИ АЛКОХОЛА В ТЯХ.


get написа:
getmans1 написа:

...
Та при тези екзотики е препоръчително ферментацията на материала да се възбуди след сварявянето им.

Ще взема да пробвам някой от тези методи за целта обаче трябва теоретично да се подкова.


...
пРИ ВАРЕНЕТО ОТ ТАКИВА песпицифично-екзотични материали ВНИМАВАЙ ДА НЕ Я "ЗАГОРИШ"?
Далече си ми - инак мога да дойда, да ти покажа една "технологична тайна" - Как да не допуснеш ЗАГАРЯНЕ НА МАТЕРИАЛА ЗА СТЕНИТЕ НА КАЗАНА(в случай, че СЪДА не е на "водна баня")?





Как "отделяш" сухото от чорбата? Нали целият материал "мъста"- е средата за фермантация и в нея следва да протече процеса ... + дрожди=спирт?

Нещо не те разбирам? ... ма то виж: Кое време станА? ... с тез лаФтопи - не ни остана време ни за ... ни за - май ще требе да спим? :))
цитирай
25. starforlife - ~ 18. get
23.11.2019 02:25
Виж сега, приятелю Гет... Бираджия съм от... мисля, че беше 1985-та. Спомням си го, защото тогава даваха "Седморката на Блейк", цветните телевизори (заради тъпия соц) не бяха още във всеки дом и аз ходех в чичо ми (Бог да го прости) да гледам сериала и той ме научи да пия бира.
Бира и Джена - какво му трябва на един як като бивол и почти толкова умен младеж? Ха ха ха
Та от тогава, като ученик и студент я пиех с променлив "успех" да речем по 1-2 седмично, а от поне 15-тина години - почти всеки ден (с изключение на зимния период) със съзнанието, че е супер за здравето.
А го описах това, защото когато имам хоби, аз се опитвам да съм "професионалист" спрямо него. В смисъл, че се опитвам да го опозная максимално.
Тоест, приятелю Гет, ако ти сега за час-два-три, с помощта на Гугъл, си се разровил за това-онова спрямо бирата, аз я "изучавам" от години. Особено на вкус. Ха ха ха
Естествено може и да греша за някои неща - не съм от тези, които да мислят, че все те прави (като осмиваният от Гети) - но мисля, че и в случая за етимологията на думата не греша и информацията ми, че тя е взаимствана от латински в немския и там получава "признанието" си, е вярно.
По моя информация към момента, за първи път думата bier като дума за точно това питие, бирата, в немския език се среща в началото на 7-ми век.
Гет, за мен не е проблем да приема твоите твърдения, но за да се случи това - ти трябва да ме убедиш с нещо повече от сухи цитати откъде черпиш инфо и особено пък това за професията ти, защото в последното не виждам абсолютно нищо релевантно, дори "напротив": Аз като компютърен... магьосник - ха ха ха - мога мноооооого по-ефективно да откривам и систематизирам информация от теб. А да я осмислям и обработвам... Извинявай, но ме "обиждаш", ако подлагаш на съмнение IQ-то ми, което милиНкото ми е... Абе няма значение колко е.
Тоест, Гет, дай линкове. Цитирай кога за първи път се среща като българска дума. Дай просто нещо по-конкретно и убедително. Защото засега за мен дори и етимологично логиката е на страната на латинския и вече "официализирано" в немския.
цитирай
26. get - До 25. starforlife - ~ 18. get : Защо е необходимо горното многословие? Просто дай ми ... ?
23.11.2019 08:02
... отправка(линк) потвърждение на това, което пишеш:
starforlife написа:
... мисля, че и в случая за етимологията на думата не греша и информацията ми, че тя е взаимствана от латински в немския и там получава "признанието" си, е вярно.
По моя информация към момента, за първи път думата bier като дума за точно това питие, бирата, в немския език се среща в началото на 7-ми век."?


- Предварително да гадая, не искам!
Второ знам за изкушеността на германските лингвисти-етимолози да правят връзка и извеждат от латинските: "бибере"(пия) или пък другата "фервере" - ама много им е "куца" доказателствената обосновка?
И пак прикнавам за конкретност и ... съответно с линкове?!
Което става ето така?
Адрес: https://dictionary.cambridge,org/dictionary/english/brewer
Вrewer: a person or company that makes beer.

- Имах честта!
цитирай
27. starforlife - ~ 26. get
23.11.2019 11:42
Гет, приятелю, разочароваш ме. Ха ха ха
Първо с това, че ме "излагаш" по отношение на линка - оправи го моля.
Второ с това за искането на конкретни линкове от мен, без да отчетеш, че аз съм ти отговорил, есенцирам:
На момента, Гет, не бих могъл да дам линкове, защото "изучавам" бирата (особено поглъщайки я - ха ха ха) от десетки години и не си водя записки кое къде съм чел.
Но имам спомен, че цитирайки се автор и негова творба, се говореше, че още в началото на 7-ми век немската дума (немска като... изписване да го нарека) за бира и то с пояснението, че се касае за точно тази напитка като технология и същност, е използвана точно при обяснението как се прави бъчва от точно тази напитка.
...
Стана малко объркано та затова:
Ти градиш разсъжденията си на базата речник и строеж на дума. Всъщност, не даде други източници, сериозни, научни и най-вече исторически източници и този линк с нищо не ме убеждава в правотата ти и особено твърдението ти, че думата е с български произход, още по-малко, че идва от "варене".
Респективно аз ти говоря за нещо, за което има научни доказателства, че е писано в началото на 7-ми век. Но повтарям, СОРИ, линк в момента не бих могъл да дам.
Спомням си обаче, че там се говореше (от учен и то не немски, а ако се не лъжа американски изследовател) как думата "бира" е изчезнала в тогавашната "литература" вследствие на номадско нахлуване и се появява отново доста по-късно в писанията на... а сега де, на кого беше?

Схвана ли, приятелю?
Аз научавам и запомням разговорни неща, за да съм приятен събеседник в реална компания, а не за да водя идиотски диспути с опоненти.
На маса... Зад бутилка бира... Не се водят такива идиотски диалози и не се говори за етимология и речници. Тъпо и не скучно, а досадно е.
Говори се за нещата такива, каквито са на база Живот.

А иначе... Многословие казваш... Прочети последният ми коментар тук - ха ха ха

http://tonsun.blog.bg/lichni-dnevnici/2019/11/22/i-az-za-birata-a-moje-bi-i-za-oshte-neshto.1683787
цитирай
28. get - от 26. get ~ 27. starforlife - :)))?
23.11.2019 12:25
starforlife написа:
Гет, приятелю, разочароваш ме. Ха ха ха


...
Стана малко объркано та затова:
Ти градиш разсъжденията си на базата речник и строеж на дума. Всъщност, не даде други източници, сериозни, научни и най-вече исторически източници и този линк с нищо не ме убеждава в правотата ти и особено твърдението ти, че думата е с български произход, още по-малко, че идва от "варене".


:)))Струва ми се, че обвинявайки мен - по-скоро ти си в положението да НЕ можеш да се обосновеш? Причина: недобра подготвеност?
Защото?
Ми цитираш ДОСЛОВНО ТОВА?
от Адрес:
https://www.etymonline.com/word/beer

beer (n.):
- alcoholic drink made from grain, generally barley, infused with hops and boiled and fermented, Old English beor "strong drink, beer, mead," cognate with Old Frisian biar, Middle Dutch and Dutch bier, Old High German bior, German Bier; a West Germanic word of much-disputed and ambiguous origin." - край на цитата/мнение, който вече СЪМ КОМЕНТИРАЛ В ПРЕДХОДНИЯ СИ ОТГОВОР?
Тоест, позоваваш се на германските лингвисти, че тяхната дума за "бира" ?
- първо е от СЕДМИ когато МОНАСИТЕ ОТ НАМ СИ КОЙ МАНАСТИР ВЗЕЛИ ДА ВАРЯТ (??) напитка;
- която по латински, щот тогаз НЕМСКИЯ НИКОЙ НЕ ГО Е БРОЯЛ ЗА ЕЗИК?!! - та по тази причина го нарекли с латинската дума за "сархошлък" ДОСЛОВНО "biber-е"?

- На което отговарям: Не (са) ПОЗНАли?!
- Щот наименование на/за питието БИРА има конкретна ДУМА И звучи СЪВСЕМ ПО ДРУГ НАЧИН НА ЛАТИНСКИ?

Та приключвайки - ще възкликна! Туй германските монаси са били ГОЛА ВОДА по Латина лингуа :)))?
цитирай
29. get - До getmans1 ~ Радо-аратлик, тъй като коментирам в блога ти - за което + поведението ти, съм благодарен!
23.11.2019 20:12
Но! Следва да поясня?
За мен БИРАТА - като интерес е нищо! ... само влязох в спора, по простата причина, че от близо ПЕТ ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВАМ ... а от ТРИ ИМАМ БЕЗСПОРНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - За следното?

Наспроти НАЛОЖЕНАТА НИ ПРЕДСТАВА, че СМЕ КЪСНИ ПРИШЪЛЦИ ПО ТЕЗИ ЗЕМИ - под вида: СЛАВЯНИ(разбирай го руснаци:)) и ПРА-БЪЛГАРИ(разбирай го турци) - истината не е такава?

Но за да двостигнем до сърцевината на ТАЗИ ИСТИНА - трябва първо да преодолеем ИЗГРАДЕНАТА НЕВЯРНА ПРЕДСТАВА - ЧЕ?
- На Балкани, освен гърците ТЕ И ЕДИНСТВЕНИ ЕВРОПЕЙЦИ - друго европейски население с различен от гръцкия език и култура НЕ Е СЪЩЕСТВУВАВАЛО?

Та във връзка с тези ми палео(пред)гръцки ИСТОРИКО-ЛИНГВИСТИЧНИ изследвания, се НАТЪКНАХ НА ФАКТИ - в конкретния случай ДУМИ? - Които са навлезли в ГРЪЦКИЯ ЕЗИК! Същите са с произход от народ СЪЩО ОТ ЕВРОПЕЙСКО-ЕЗИКОВОТО СЕМЕЙСТВО но определено считан ЗА НЕ-ГРЪЦКИ!

Част от това изследване ми е Й ЗА ПРОИЗХОД РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И УПОТРЕБА НА думата ДАЛА В ПО-КЪСНО ВРЕМЕ НАИМЕНОВАНИЕТО А) при германските народи за БИРА б) по-късно преминало и на Острова-Албиона?

Същата тази Вrewe* е останала в гръко-ецични писменни източници с изписване, АКТО ПРАВИЛНО ОТБЕЛЯЗВА приятеля ни Жоро Стоименов, като "Britos" ?
Като тук отклонявайки се ще поясня, че пхри изписване за гърците е специфично, че не правят разлика между "Б и В"?

От тази СЪЩАТА - в момента имаме в българския производни - забележи, изписване: вир-(из)вор-(из)вира ... вра-(за)вра и подобни СПЕЦИФИЧНИ за българския език, ПРЕХОДИ НА ГЛАСНАТА В ДУМАТА ?

Но при последващи проверки става ОЩЕ ПО-ИНТЕРЕСНО във връзка следното?
В останалите СЛАВЯНСКИ(с едно изключение) ДУМАТА: ВРА/ВАРЯ/ВИР/изВИРА/изВОР и ред още поризводни НЕ СЕ СРЕЩАТ В ОСТАНАЛИТЕ - ОТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО "СЛАВЯНСКО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО"? ... а ги има В ПО-СТАРОТО "фригийско" и последващи БАЛТИЙСКИ ЕЗИЦИ ... и изведнъж видиш ли в АНГЛИЙСКИ?

- Привет! - и ако ... ?
Ако ти е интересно, въпреки, че не е по темата - ще продължа ... !
цитирай
30. getmans1 - 29. get - До getmans1 ~ Радо-аратлик, тъй като коментирам в блога ти - за което + поведението ти, съм благодарен! 20:12
23.11.2019 23:30
... ГЕТ, винаги си добре дошъл, при мен е СВОБОДНА ЗОНА а темите - ПЕНКИЛЕРСКИ ... като за широко скроени хора ... одобрението и СЪОБРАЗЯВАНЕТО с домакина не са задължителни ... И понеже, и защото ДУМА, ДУМА ОТВАРЯ то и темата може ДА ВЪРВИ ПО ДЯВОЛИТЕ ако се появи нещо по-ИНТЕРЕСНО.

Когато в 13-та влязох в блога моят интерес не бе ПОЛИТИКАТА, тя е вторична ... за всеки случай и по злободневни теми ... В същност моят интерес може да се нарече най-общо ЗАГАДКИТЕ НА ДРЕВНАТА ИСТОРИЯ и трудно обяснимите, и необяснените неща ... още в началото установих, че тая тема в тогавашните условия няма да я бъде ... то и сега мисля така защото тук явно човек трябва повече да се „кланя„ отколкото да мисли и разсъждава, да демонстрира вяра в групата а не вяра в идеите си а лицемерното обръщение ПРИЯТЕЛЮ да се използва и като извинение, че хем мислиш като другия ама иначе си имащ и нещо друго на ум.

Специално ономастиката ми опротивя след няколко разговора с БЕЗИСТЕНА ... иначе НИЕ БЪЛГАРИТЕ все още ми е интерес.

В началото на 90-те се запознах с Кръстьо Мутафчиев автора на ХОМОСАПИЕНС ЗА ПРОИЗХОДА НА ХОМОСАПИЕНС ... срещнахме се поне четири-пет пъти ... при едно мое ходене до София му се обадих и си определихме среща и с надеждата да продължим в хотела купих бутилка коняк и кутия бонбони ... срещнахмесе и той подготвил се по същия начин настоя и отидохме у тях за по удобно ... интересен човек беше, много преживял и пътувал, посетил най-известните библиотеки ВАТИКАНА, ЛОНДОН. ДЕЛХИ ЕГИПЕТ и т.н. ... малко по-късно дойде и една женау доцент в СУ и ... с бутилка коняк и бонбони та от 16 ч до към един ...
Та от тази среща ГЕТ научих доста неща неща, за някои от тях едва сега започва да се говори и пише ... едно, че българите са балкански народ а не някакви пришълци ... по някакви незнайни причини обаче векове са живяли като номади и в този си период поне осем пъти са прекосявали днешните ни земи от север на юг и обратно ... до Етиопия включително и през Мала АЗИЯ ... на север са били в ПАМИР И МОНГОЛИЯ ... всичко това преди да се звърнат окончателно ... тогава за първи път чух, че в СССР по този път артефакти от това преминаване по тези земи умишлено не са проучване ... в самосвалите и директно в строителните насипи, нещо което го има и в онзи филм 12 серии на БТВ ... госпожата упорито застъпваше темата, че извори могат дъ се търсят и в БИБИЛИЯТА ... а в книгите си Бай КРЪСТЬО се опира и на ИЛИАДАТА.

ТА, такива ми ти работи ГЕТ, имам чувството, че коментарът ми стана малко объркан но съм доста изморен и хич няма да си правя труда да го редактирам и затуй ...оправяй се, аз съм гроги ... зазимявам имото на село ... а зимата като винаги ме изненада ... нищо ново нали.
цитирай
31. get - До 30. getmans1 - Не е само ОНОМАСТИКАТА, която следва да ползваме при проучване на Историята НИ?
24.11.2019 12:42
getmans1 написа:

Специално ономастиката ми опротивя след няколко разговора с БЕЗИСТЕНА ... иначе НИЕ БЪЛГАРИТЕ все още ми е интерес.

В началото на 90-те се запознах с Кръстьо Мутафчиев автора на ХОМОСАПИЕНС ЗА ПРОИЗХОДА НА ХОМОСАПИЕНС


По отношение на Кр. Мутафчием имам книгата му?
Но самият той не ми е близък с МИСТИКАТА СИ?
Както и не ми е твърде по вкуса с НЕ-НАУЧНИОТЕ ТЕОРИИ ... които са близки до ЕВРЕЙСКИТЕ//БИБЛЕЙСКИ: МИТОВЕ и ЛЕГЕНДИ - за произхода и последващо разпространение на Евреите?
Подобен "модел" - следва и Мутафчиев - пишейки за ей това, което упоменаваш?
getmans1 написа:

... по някакви незнайни причини обаче векове са живяли като номади и в този си период поне осем пъти са прекосявали днешните ни земи от север на юг и обратно ... до Етиопия включително и през Мала АЗИЯ ... на север са били в ПАМИР И МОНГОЛИЯ ... всичко това преди да се звърнат окончателно ...


Дедите НЕ СА БИЛИ НОМАДИ! ... по-скоро това са една част от тях?
Но по отношение ПАМИР и МОНГОЛИ - това по-скоро е население КОЕТО МОЖЕМ ДА НАРЕЧЕМ ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКО?
А вече, ако можем да докаже(ш/м) ТЪЖДЕСТВЕНОСТТА ОТ ВИДА: БЪЛГАРИ=ПРОТОЕВРОПЕЙЦИ?!
Тогава ще можем да НАПРАВИМ ИЗВОДА ... тези хора, достигнали ПАМИР, ТАРИМСКА ДОЛИНА и ВЪТРЕШНА МОНГОЛИЯ (до Китай) В МИНАЛОТО СИ СА ПРИНАДЛЕЖАЛА КЪМ ЕДИН МНОГО ГОЛЯМ ЕТНОСЕН МАСИВ, в науката наричани ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦИ ... ерго, КОИТО СА Й БЪЛГАРИ?!

Това накратко! ... и пак пояснявам, "бирената си пристрастност" - която някои обърнаха на спортно себедоказване?
За мен не представлява САМИЯТ СПОР В СПОРТ - В КОТЕКСТ: БИРАТА КАТО ТАКАВА?
Интереса ми към "Бирата" - по-точното е варенето на СПИРТНИ НАПИТКИ - са движени единствено в ИНТЕРЕС НА ПО-ГОРЕ ИЗЛОЖЕНОТО? Тоест в контекста ПЪРВОНАЧАЛНА ПОЯВА на това население, което в много по-късно време, ще стане известно с етнонима Бул/Вол-Г/Кари ... което поради закона за потъмняване на У/О-А се е превърнало в БЪЛ+ГАРИ?!

- Бъди здрав!
цитирай
32. getmans1 - Дедите НЕ СА БИЛИ НОМАДИ!. ...
24.11.2019 17:03
get написа:
getmans1 написа:




get написа:
Дедите НЕ СА БИЛИ НОМАДИ! ... по-скоро това са една част от тях?
Но по отношение ПАМИР и МОНГОЛИ - това по-скоро е население КОЕТО МОЖЕМ ДА НАРЕЧЕМ ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКО?
А вече, ако можем да докаже(ш/м) ТЪЖДЕСТВЕНОСТТА ОТ ВИДА: БЪЛГАРИ=ПРОТОЕВРОПЕЙЦИ?!
Тогава ще можем да НАПРАВИМ ИЗВОДА ... тези хора, достигнали ПАМИР, ТАРИМСКА ДОЛИНА и ВЪТРЕШНА МОНГОЛИЯ (до Китай) В МИНАЛОТО СИ СА ПРИНАДЛЕЖАЛА КЪМ ЕДИН МНОГО ГОЛЯМ ЕТНОСЕН МАСИВ, в науката наричани ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦИ ... ерго, КОИТО СА Й БЪЛГАРИ?!


... ДА, ТОЧНО ЗА ТОВА СТАВАШЕ ВЪПРОС ... И казвам „по някаква си причина ИМ СЕ НАЛОЖИЛО ДА ЖИВЕЯТ „КАТО„ ... КАТО НОМАДИ.

get написа:
Това накратко! ... и пак пояснявам, "бирената си пристрастност" - която някои обърнаха на спортно себедоказване?
За мен не представлява САМИЯТ СПОР В СПОРТ - В КОТЕКСТ: БИРАТА КАТО ТАКАВА?
Интереса ми към "Бирата" - по-точното е варенето на СПИРТНИ НАПИТКИ - са движени единствено в ИНТЕРЕС НА ПО-ГОРЕ ИЗЛОЖЕНОТО?


... Аз, пък се дразня от митовете в които ако вярваме като цяло ЩЕ НИ ПРАВЯТ ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ КАТО ГЛУПАВ НАРОД ... като цяло.

get написа:
Тоест в контекста ПЪРВОНАЧАЛНА ПОЯВА на това население, което в много по-късно време, ще стане известно с етнонима Бул/Вол-Г/Кари ... което поради закона за потъмняване на У/О-А се е превърнало в БЪЛ+ГАРИ?!
- Бъди здрав!


... ГЕТ, аз мисля, че човек може да изрази по много начини българщината си и истински ме е срам от онези които се смаятат за 82 процента и които казват, ЧЕ ПАТРИОТИЗМА МИНАВА ПРЕЗ ЛЮБОВТА КЪМ РУСИЯ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6070288
Постинги: 2741
Коментари: 26487
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031