Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2019 07:07 - Истинката история ... която уж не миришела
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 3365 Коментари: 37 Гласове:
6

Последна промяна: 11.12.2019 07:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                   ... Здравното министерство предупреждава;
                                Четенето на този постинг може да предизвика
                        обилно слюнотоделяне и други бесоподобни сИмптоми.


                                     Георги Димитров, Карл V и конете му

Фактическа истина е, че цар Борис сключи сделка, при която Гьобелс помилва "героя от Лайпциг" срещу освобождаването на 11 германски инженери

    image

проф. Калин Янакиев, kultura.bg

Всеки български гражданин, който към днешна дата е навършил поне 45 години и следователно е бил ученик в горните класове на основното училище по времето на соца, не може да не е чувал (и повтарял в клас) знаменитото изречение, с което „вождът и учителят на българския народ“ Георги Димитров сразява и посрамва своите обвинители на Лайпцигския процес, когато те започват покрай него (обвинен в подпалването на Райхстага), да хулят и българския народ. „По времето – с гръмовит глас заявява Георги Димитров – в което германският император Карл V е говорил на немски само с конете си, във „варварска“ България, апостолите Кирил и Методий са създали и разпространили българската писменост“.

Винаги съм се учудвал защо никой от академичната историческа колегия по времето на комунизма у нас не посъветва „партийните другари“ да престанат да размахват това абсурдно от историческа гледна точка изречение на „вожда и учителя“ – да го замълчат (ако то действително е било произнесено) и да го предадат на забрава. Защо никой български историк (и официален социалистически интелектуалец) никога не реагира на тиражирането му, разбира се, никога не ме е учудвало. Публичната реакция на казаното в него тутакси би изпратила (най-малкото) в академичното небитие онзи, който би я извършил. Всички знаеха, че „словото на героя от Лайпциг“ принадлежи към сакралния „наратив“ на комунистическото „предание“ и поради това не подлежи на докосване от „простосмъртните“, каквато и нелепица да е изречена в него. Но ето защо десетилетия наред то се декламираше в българските училища, гърмеше от театралните сцени (с дълбокия глас например на Стефан Гецов) в многобройните драматургични въплъщения на „Лайпцигската епопея“, стоеше изписано под онзи прочут фотомонтаж, на който исполинската фигура на Георги Димитров, подпряна с длани на подсъдимата скамейка се извисява над разкраченото в подножието ѝ джудже Херман Гьоринг.

Изречението до такава степен бе сакрализирано, че повечето българи

го възприемаха като парче от скрижал

и въобще, въобще не се замисляха над него. Аз обаче, както вече казах, и до днес се учудвам как то нито веднъж не събуди безпокойство у по-високо образованите, у т. нар. учени от онова време. Как не се намери за толкова много години, поне един от тях – в по-тесни приятелски връзки с върховните „жреци“ от Политбюро, който най-малкото в неформална раздумка с тях (и на полуглас) да им довери, че ако не друг, то някой „шантав студент“ (или, не дай Боже, някой „по-безцеремонен чуждестранен колега от братските социалистически страни“) би могъл да обърне внимание, че това, което бил казал „вождът и учителят“, е… абсурд върху абсурд и значи – по-добре е (за да се избегне евентуален конфуз) изречението да престане да бъде повтаряно.

Тъй или иначе, след изнасянето на мумията на „вожда“ от мавзолея и премахването на този последния потънаха в забрава и неговите „героични слова от Лайпциг“. И ето, струва ми се, така и до днес никой не е обърнал внимание каква гръмовита глупост сме били принудени да учим и повтаряме до самия край на 1989 г.

Защото нека чуем отново: „По времето, в което германският император Карл V е говорил на немски само с конете си, във „варварска“ България апостолите Кирил и Методий са създали и разпространявали българската писменост“.

Знаете ли, уважаеми читатели, по кое именно време живеят (на различни места в Европа) св. братя Кирил и Методий? Сигурно си спомняте – през ІХ век сл. Хр. Св. Константин (Кирил) е роден през 827 г., а по-възрастният му брат св. Методий – 12 години по-рано от него, през 815 г. Земният път на първия приключва в Рим на 14 февруари 869 г., а на втория – във Велеград (Моравия) – днес на територията на Чешката република. Е, по времето на техния живот – гърми „героят от Лайпциг“, „германският“ император Карл V бил говорел на немски само с конете си. По това именно време!

Ето го първият абсурд в „крилатото“

изречение на Георги Димитров. Защото, уважаеми, император Карл V (друг „император“ с това име и с този пореден номер не съществува) е роден през… 1500 г. – т. е. почти 7 века след раждането на „апостолите“ Кирил и Методий. И този „германски“, според „героя от Лайпциг“, император всъщност е роден в Испания от баща Филип Бургундски и майка Хуана Кастилска (Лудата), тоест наполовина е чист испанец, наполовина бургундски нидерландец –тоест нещо като днешен холандец или белгиец. Същият този – през 1516 г. – тоест още като юноша се възкачва на престола на скоро преди това съединените испански кралства Кастилия и Арагон и приема титулатурата Карлос І Испански. Четири години по-късно, през 1519 г., по линия на бащината си династия е избран и интронизиран за император на Свещената Римска империя (по онова време обхващаща далеч не само днешна Германия, но практически и цяла Италия със Сицилия, както и днешните западнославянски държави). Владението му, след заемането на западния императорски престол следователно е огромно, защото Карл V (под името Карлос І) си остава и крал на Испания, крал на Неаполитанското кралство и владетел (херцог) на нидерландска Бургундия.

И сега следващото: Карл V едва ли е можел да разговаря на немски език дори със своите коне, защото езикът, който най-добре владее до края на живота си е… испанският, а на латински едва ли е писал и говорил с останалите земни твари, както внушава изречението на „вожда“ – видите ли, на „народния“ език монархът говори само с домашните животни, защото той се смята за „низов“. По онова време, за сведение – латинският (все още) е достояние преди всичко на духовническото съсловие, за което той е и официален, тоест за никого не е „народен“ и говорим.

Но да оставим сега настрана седемте века разминаване между времето на Карл V и светите братя Кирил и Методий. Историците, особено по-сериозните (не тези около ВМРО и Слави Трифонов) и преди 1989 г. знаеха добре, че „апостолите на славянството“ почти със сигурност не са пребивавали на територията на България лично. Те са близки до двора в Константинопол сановници и, както е известно, са изпълнили три църковни и просветителски мисии. Първата – само на св. Кирил – по онова време мирянин на име Константин – е при сарацините (арабите) в Багдадския халифат (855-856 г.), втората – вече заедно с брата Методий – при хазарите в областта на град Херсон – на полуостров Крим и третата – най-важната и дългата – във Великоморавското княжество на Ростислав (примерно в днешните чешки, словашки и унгарски земи). Историците не са единодушни къде точно е създадена първата азбука, на която св. братя започват да превеждат богослужебната книжнина във Великоморавското княжество (защото те разбира се не просто учат на декламиране на „азъ-буки-веди“, както ни показваха в социалистическите исторически филми, в които никак не можеше да се говори за разни „библии“ и „богослужебни книги“). Не са напълно единодушни и коя е създадената от тях азбука – т. нар. глаголица или т. нар. кирилица. Във всеки случай самите „апостоли Кирил и Методий“ никога нито са създавали, нито са разпространявали „българската“ писменост в… България. В нашите земи за първи път идват техните ученици – Горазд, Климент, Наум, Сава и Ангеларий (след 886 г.) и са приети радушно от покръстителя на българите св. княз Борис (на когото у нас няма посветен нито един значителен храм).

С две думи „поразяващото“

изречение на Георги Димитров се оказва букет от исторически „лапсуси“

1. „Германският“ император Карл V е… испанец и император на Свещената Римска империя, само една трета от която заема днешната държава Германия; 2. Императорът живее цели седем века след „апостолите Кирил и Методий“; 3. Които пък нито по негово, нито по което и да било друго време са създавали и разпространявали азбуката си в България; 4. Набеденият „немец“ Карл V едва ли е говорил на немски дори с конете си, защото този език никога не му е бил роден.

Вижте, уважаеми читатели, доколкото за мен „великият“ Георги Димитров никога не е бил „сакрална“ личност, аз не пиша този текст нито за да ви веселя и за да издевателствам над неговата историческа неграмотност. Тя, всъщност, не е и учудваща за един съвсем не високо образован провинциален агент на Московския Коминтерн. Онова, което исках да припомня тук, е абсурдът, четири десетилетия цяла една прослойка в българското комунистическо общество – неговата интелигенция и особено академичната му интелигенция, да слуша това нелепо изречение, но да се прави че… не чува нищо смущаващо в него. Да преподава – поне в университета на студентите за св. Кирил и Методий, живели през ІХ век, мисионерствали във Великоморавия, за императора на Свещената Римска империя – полуиспанеца-полухоландеца Карл V, властвал през първата половина на ХVІ век и същевременно да не се смущава, че най-малкото някой студент би могъл да попита: „а защо тогава др. Георги Димитров казва, че…“. Абсурдът казвам е, че в комунистическото време имаше две исторически истини – едната, обикновената, фактическата (достояние на разните там „учени“ и „образовани“), а другата – сакралната, която и когато утвърждава, че „две плюс две е равно на пет“, трябва да бъде приемана или с преструвката че си глух, или даже с енергично кимане с глава в знак на съгласие.

Впрочем и до днес обикновената, фактическата истина, че Георги Димитров „… можеше да се зъби на Гьоринг и съдиите в Лайпциг, защото имаше сигурността, че няма да падне и косъм от главата му [тъй като] цар Борис бе посредник на сделка, при която Гьоринг обеща живота на Димитров срещу освобождаването на единадесет германски инженери, задържани в Съветския съюз“, се знае от изключително малко хора (вж. за това в книгата на Стефан Попов „Безсъници“, София, Изд. къща „Летописи“, 1992 г., стр. 73).

...РАЗБИРАСЕ, ЧЕ ОТ ФАКТОР

 

      



Гласувай:
7



1. 1997 - Отворих този постинг за да чета за иЗстинката и МНЗ.
11.12.2019 08:12
" Истинката история ... която уж не миришела" и " ... Здравното министерство предупреждава;Четенето на този постинг може да предизвика обилно слюнотоделяне и други бесоподобни сИмптоми.
Пък то било за анахронизми.
За исторически анахронизми и несъобразности по- подробно вж. sparotok и shtaparov
цитирай
2. fun1001 - !!!!! гете, ти направи деня ми..../чак ти завидях, брат...
11.12.2019 08:12


браваа, изключителен анализ...

в комунистическото време имаше две исторически истини – едната, обикновената, фактическата (достояние на разните там „учени“ и „образовани“), а другата – сакралната, която и когато утвърждава, че „две плюс две е равно на пет“, трябва да бъде приемана или с преструвката че си глух, или даже с енергично кимане с глава в знак на съгласие.
цитирай
3. fun1001 - 1997 ?? май, вие не сте в час...
11.12.2019 08:14
/Пък то било за анахронизми.
цитирай
4. 1997 - При проблеми - обърнете се към тълковния речник
11.12.2019 08:19
fun1001 написа:
1997 ?? май, вие не сте в час../Пък то било за анахронизми.

запознайте се със значението на думата там.
цитирай
5. getmans1 - . . . КАШЛЯЙ И КИХАЙ В РЪКАВА СИ. . . че ...
11.12.2019 08:28
... КАШЛЯЙ И КИХАЙ В РЪКАВА СИ ... че си живо докателство за нуждата от такова предупреждение

1997 написа:
" Истинката история ... която уж не миришела" и " ... Здравното министерство предупреждава;Четенето на този постинг може да предизвика обилно слюнотоделяне и други бесоподобни сИмптоми.
Пък то било за анахронизми.
За исторически анахронизми и несъобразности по- подробно вж. sparotok и shtaparov

цитирай
6. getmans1 - 3. fun1001 - 1997 ?? май, вие не сте в ...
11.12.2019 08:33
3. fun1001 - 1997 ?? май, вие не сте в час...
08:14

fun1001 написа:
/Пък то било за анахронизми.


... Туй НЕЩО, е жив пример за анахронизъм
цитирай
7. ednalady - другарка 1917 /безумно го обичам тва число...
11.12.2019 08:34


за Комунизъма, нема 'анахронизЪм"..той е БЕЗсмЪртен и даже.. сакрален.
аз,Юлия
цитирай
8. ednalady - 16. valeska - https://www.youtube.com/watch?v=_iZuOSZ0vJ4 08:05
11.12.2019 08:36


гетее, а някои..даже са изтрезнели,веке
и фърлят 'белият пешкир'...)))
/само, като те видя, и ми се оправя настроението за деня...верно!
цитирай
9. getmans1 - 4. 1997 - При проблеми - обърнете се ...
11.12.2019 08:48
4. 1997 - При проблеми - обърнете се към тълковния речник

1997 написа:
fun1001 написа:
1997 ?? май, вие не сте в час../Пък то било за анахронизми.

запознайте се със значението на думата там.


... Аз пък си мисля, че точно ти имаш нужда от опресняване на знаията си ... цели сто години да твърдиш че Първото антифашистко въстание било в България 1923 г.... сега да обвиняваш идейните си противници за фашисти ... това е анахронизъм
цитирай
10. fun1001 - ...гете, мн.трудна става/ коя бабуля, ще изберем,за най Якото дъ..)).
11.12.2019 09:06

Реплики RSS емисия на 1997.blog

С политика се занимава само този, който има яко д.
Автор: 1997 Категория: Политика
цитирай
11. getmans1 - https://www.youtube.com/watch?v=_iZuOSZ0vJ4
11.12.2019 09:11
ednalady написа:


гетее, а някои..даже са изтрезнели,веке
и фърлят 'белият пешкир'...)))
/само, като те видя, и ми се оправя настроението за деня...верно!


... Чудесна музика, благодаря ... след малко ще правя ел.преобвръзки ... ще си я пусна за компания, че ток и Бог не се виждат ама, пипнешли ги неправилно не прощават ... хахахахаха
цитирай
12. getmans1 - 10. fun1001 - ...гете, мн.трудна става/ коя бабуля, ще изберем,за най Якото дъ..)).
11.12.2019 09:17
fun1001 написа:

Реплики RSS емисия на 1997

С политика се занимава само този, който има яко д.
Автор: 1997 Категория: Политика


... Оффф, знам бе ... сега ще се лепне за нещо маловожно и гледай какво става ... то, като краста
цитирай
13. morskipesni - Ето го и ОРИГИНАЛНИЯ цитат (без ХИБРИДНА ОБРАБОТКА)
11.12.2019 09:28
Димитров: "Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във „варварска» България светите братя Кирил и Методий, създадоха и разпространиха древно-българската писменост."

Даааа... Получава се нещо МНОГО ПО-РАЗЛИЧНО. Четете бре, "професори"!
цитирай
14. getmans1 - . . . ТОЧНО ТОВА ИМАХ ПРЕДВИД КАТО ...
11.12.2019 09:51
... ТОЧНО ТОВА ИМАХ ПРЕДВИД КАТО НАПИСАХ ЗА МИРИЗМАТА ... И ТО НАИСТИНА ЗАМИРИСа
Та кога е живял и на какъв немски е говорил с конете си КАРЛ ВЕЛИКИ ... то и откъм КАРЛ V също бая си понамирисва ... най-вероятно по същите причини

ИЗВОДА; Когато съветваш някои "професори" да четат първо ти да да го направиш ... това с четенето пък и с мисленето

https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2


morskipesni написа:
Димитров: "Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във „варварска» България светите братя Кирил и Методий, създадоха и разпространиха древно-българската писменост."

Даааа... Получава се нещо МНОГО ПО-РАЗЛИЧНО. Четете бре, "професори"!

цитирай
15. morskipesni - Наистина мирише... ХИБРИДНО!
11.12.2019 09:58
Това си е ВАШ специалитет, наслаждавайте му се!
цитирай
16. getmans1 - Това си е ВАШ специалитет, насла...
11.12.2019 10:14
morskipesni написа:
Това си е ВАШ специалитет, наслаждавайте му се!


... Давай нещо конкретно, че от ДРЪН-ДРЪН полза няма ... освен, че замирисва повече
цитирай
17. milady - :-))))...ами, разби го, стига му за днес @ плезунка...
11.12.2019 10:27


ДРЪН-ДРЪН полза няма ..
цитирай
18. vencivaleri1951 - Ето и нещо конкретно
11.12.2019 10:36
Наричаха и моя български народ "див" и "варварски"; мене ме наричаха "тъмен балкански субект", "див българин" и аз не мога да отмина това с мълчание.

Вярно е, че българският фашизъм е див и варварски. Но българската работническа класа и селяните, българската народна интелигенция съвсем не са диваци и варвари. Равнището на материалната култура на Балканите безусловно не е така високо, както в другите европейски страни, но духовно и политически нашите народни маси не стоят на по-ниско равнище, отколкото в другите страни. Нашата политическа борба, нашите политически стремежи в България не стоят по-ниско, отколкото в другите европейски страни. Народ, който 500 години живее под чуждо иго, без да изгуби своя език и националност, нашата работническа класа и селяните, които се бореха и се борят против българския фашизъм и за комунизма - такъв народ не е див и варварски. Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз ви питам, господин председателю, в коя страна фашистите не са варвари и диваци?

Още много по-рано от времето, когато германският император Карл Пети казвал, че на немски той говори само с конете се, а германските дворяни и образовани хора пишели само на латински и се срамували от немския език, във "варварска" България апостолите Кирил и Методи бяха създали и разпространяваха славянската писменост.

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

И какво тук мирише" хетмане"? Че един мъж не хленчи и не моли за милост пред съда, а защитава народа си. Същият този народ който съвсем наскоро бе представен едва ли не като напаст от Макрон, преди това от Мей, Толстой...И на което овластените да защитават този народ " подвиха опашки"
И малко предистория която вено плюещия "наляво" професор по богословие ни спестява.
По време на съдебните изслушвания немският адвокат взима линия различна от желанието на клиента си. Тоест тръгва по пътя на адвоката на Вандерлюбе-молби за снисхождение и прочие. Бутал го е към осъдителна присъда , на което Димитров не се съгласява и го освобождава. Наема колектив от адвокати, които съдът отхвърля под претекста че не са членове на германската адвокатска колегия, а от там и нямащи практика в Германия. Съдът е "загрижен" , че няма да бъде защитен добре Димитров !? Димитров решава сам да се защитава и превръща съдебната зала в политическа трибуна.
В буквалния превод има неправилно построени изречения, неправилно ситуирани думи, но той не е познавал добре езика. Много от нас /аз често/ същоправят грешни езикови постройки и на родния език. Собственикът на блога претендира ли че е на ТИ с правописа и правоговора?
Важното е обаче друго, Димитров не позволява свидетели, обвинители и съдии да петнят страната му, а и идеологията , която изповяда.
За Карл пети. Известна е неприязанта му към германските народи. Обидата му към немския език е известна и фактична. Той е бил император и на германците, а дали Димитров е знаел , че е най много е испанец е отделен въпрос. Той няма академично образование и никога не е претендирал
за академични познания. Разбира се собственикът на блога като историк и лингвист не може да изтърпи подобни неточности и за това реагира с тази препечатка. Разбира се доколкото става въпрос за Свещената Римска империя е " поръчал" статията на богослов:)
Много малко хора знаят, а и знаейки не обръщат внимание как и защо Димитров е оправдан.
"Шерше ла фам". Говори се за независим и смел съд, което са пълни глупости. Димитров е извеждан по време на защитата си десетки пъти от залата-най вече когато е разпитвал като свидетели високопоставени и властови лица. Това за конете е реплика например срещу пруски министър, който ени обижда като народ-див и варварски. Димитров след репликата е изгонен , а свидетелят продължава да " свидетелства" Димитров е щял да бъде осъден въпреки , а и заради смелата си и агресивна защита.
Той е имал и желязно алиби, което никой съд не би бил в състояние да пренебрегне. Имал е свидетел за времето на пожара-жена при която е бил. Тоест имал е възможност още в предварителното производство
да си реши въпроса. Не го е направил единствено
заради репутацията на приятелката си. Колко са тези мъже, които ще поставят на карта живота си заради честта на дама. Да той не е имал академично образование , но е имал " топки" Това богословът и домакинът му не могат да разберат заради "дренките" в междукрачието си. Чест прави на фрауто, че виждайки на къде вървят нещата , сама идва в съда и спасява Димитров, а и другите българи , доколкото те са свързани главно с Димитров.
Прав е Гетьо...Мирише-на скъп парфюм и много тостестерон
цитирай
19. getmans1 - Още много по-рано от времето, ...
11.12.2019 11:05
vencivaleri1951 написа:

Още много по-рано от времето, когато германският император Карл Пети казвал, че на немски той говори само с конете се, а германските дворяни и образовани хора пишели само на латински и се срамували от немския език, във "варварска" България апостолите Кирил и Методи бяха създали и разпространяваха славянската писменост.

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

И какво тук мирише" хетмане"?


... Всичко ти мирише и най-много, че не си прочел статията и пак заби във външния жегъл БЕЗ ДАЖЕ ДА ОСМИСЛИШ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС
Това за КАРЛ V също понамирисва но това си е проблем на самият Г.Д. и не е толкова от голямо значение.
цитирай
20. rustam - Речта на Димитров
11.12.2019 11:06
е предавана дитектно от английски, френски и др. радиостанции. Нацистите потова време все още се опитват "да пазят поведение" и съществува автентичен запис, в който ясно може да се чуе, че Димитров ясно
казва"бефор ди цайт",сиреч преди времето на Карл Пети. От тук- нататък е ясно, че дълбокия анализ на
Янакиев е основан на лъжа,а който излъже в началото,
лъже фокрай
цитирай
21. 1997 - getmans1, след като разобличиха този когото цитираш и теб, кажи нещо за истинката и МНЗ
11.12.2019 11:26
и ролята на Антибиотик АД :) :) :)
цитирай
22. morskipesni - Тук винаги така си мирише..
11.12.2019 11:31
Ние минахме (със запушен нос), видяхме, бързо отлетяхме.
цитирай
23. getmans1 - . . . ДА, „още преди КАРЛ V „ и това е ...
11.12.2019 11:38
... ДА, „още преди КАРЛ V „ и това е съвсем друг въпрос, защото аристокрацията по цяла ЕВРОПА не говори родните си езици и няма да се заяждам ако спомена и „братска Русия„ ... въпросът е за приноса на Цар Борис

Колкото до дълбокомисленото „че дълбокия анализ на Янакиев е основан на лъжа,а който излъже в началото, лъже фокрай„ ще ни доведе до другата „миризлива история„ че евретеите са спасени благодарение борбите и съпротивата на БКП ... т.н. и т.н.

rustam написа:
е предавана дитектно от английски, френски и др. радиостанции. Нацистите потова време все още се опитват "да пазят поведение" и съществува автентичен запис, в който ясно може да се чуе, че Димитров ясно
казва"бефор ди цайт",сиреч преди времето на Карл Пети. От тук- нататък е ясно, че дълбокия анализ на
Янакиев е основан на лъжа,а който излъже в началото,
лъже фокрай

цитирай
24. getmans1 - 21. 1997 - getmans1, след като ра...
11.12.2019 11:40
21. 1997 - getmans1, след като разобличиха този когото цитираш и теб, кажи нещо за истинката и МНЗ
1997 написа:
и ролята на Антибиотик АД :) :) :)


... и къде го видя това разобличение
цитирай
25. vencivaleri1951 - Гетьо не знаеш!
11.12.2019 13:48
В България църква и народ успяват да спасят от смърт българските евреи, но не и да бъдат обрани, пребивани, да носят жълти звезди, да са длъжни да плащат данък еврейство, да им се забранява брак с българи, да заемат държавна и общинска служба. Спасени са от смърт, но са оставени с права на долна категория. Евреи са спасявани от българската съпротива в администрирани от нас територии в Сърбия. Чичо ми има медал от държавата Израел заради участие в акция срещу наш конвой прекарващ македонски евреи за лагерите. Пощадяват нашите военни в ешалона и понеже той и " Боримечката" комисаря на отряда са разпознати получават от български съд задочна смъртна присъда. Пак повтарям-за спасяване на евреи български съд осъжда двама на смърт. Техния отряд има няколко такива акции. Имали са човек в първи окупационен корпус, който им е давал сведения за композиции с евреи. Разкрит е и е разстрелян
Наследниците на съставителите и облажилите се от ЗЗН реституираха в своя полза и заграбените еврейски имоти. И това не е само у нас. Никъде не върнаха имотите на евреите. Европа е била, е и ще бъде антисемитска територия

getmans1 написа:
... ДА, „още преди КАРЛ V „ и това е съвсем друг въпрос, защото аристокрацията по цяла ЕВРОПА не говори родните си езици и няма да се заяждам ако спомена и „братска Русия„ ... въпросът е за приноса на Цар Борис

Колкото до дълбокомисленото „че дълбокия анализ на Янакиев е основан на лъжа,а който излъже в началото, лъже фокрай„ ще ни доведе до другата „миризлива история„ че евретеите са спасени благодарение борбите и съпротивата на БКП ... т.н. и т.н.

rustam написа:
е предавана дитектно от английски, френски и др. радиостанции. Нацистите потова време все още се опитват "да пазят поведение" и съществува автентичен запис, в който ясно може да се чуе, че Димитров ясно
казва"бефор ди цайт",сиреч преди времето на Карл Пети. От тук- нататък е ясно, че дълбокия анализ на
Янакиев е основан на лъжа,а който излъже в началото,
лъже фокрай


цитирай
26. getmans1 - . . . ЧЕТИ СЕГА ДОБРЕ vencivaleri...
11.12.2019 16:11
... ЧЕТИ СЕГА ДОБРЕ vencivaleri1951 ... ЧЕТИ БАВНО И ОСМИСЛЯЙ КАКВО ЩЕ ТИ НАПИША;
Вземи „случките си за всеки случай„ под мишницата си, под другата неуважителното и ментърско обръщение ... на раменете си качи целият си все правилен и неправилен род .... И, ДРУМ НА ПтИЧКАТА ТИ каквато и да е ... ДРУМ, И НЕ СЕ ВРЪЩАЙ ДОКАТО НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ОБЩУВАШ КАТО ХОРАТА ... ДА НЕ ИЗКРИВЯВАШ ТЕМАТА, ПРЕДИ ВСИЧКО ... тук и днес става въпрос, ЗА ДИМИТРОВ И ИМА ЛИ ЦАР БОРИС НЯКАКВО УЧАСТИЕ В СПАСЕНИЕТО МУ

... ИЛИ СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА ИЛИ ХОДИ ДА МЕ ПЛЮЕШ ЗАД ГЪРБА ... БАЙГЪН МИ СТАВА СТАВА ВЕЧЕ ... ЩОМ ТИ ХАРЕСВА БЕГАЙ ПРИ ЧЕПЪРД, там като гледам диалога е марка Ка


vencivaleri1951 написа:
В България църква и народ успяват да спасят от смърт българските евреи, но не и да бъдат обрани, пребивани, да носят жълти звезди, да са длъжни да плащат данък еврейство, да им се забранява брак с българи, да заемат държавна и общинска служба. Спасени са от смърт, но са оставени с права на долна категория. Евреи са спасявани от българската съпротива в администрирани от нас територии в Сърбия. Чичо ми има медал от държавата Израел заради участие в акция срещу наш конвой прекарващ македонски евреи за лагерите. Пощадяват нашите военни в ешалона и понеже той и " Боримечката" комисаря на отряда са разпознати получават от български съд задочна смъртна присъда. Пак повтарям-за спасяване на евреи български съд осъжда двама на смърт. Техния отряд има няколко такива акции. Имали са човек в първи окупационен корпус, който им е давал сведения за композиции с евреи. Разкрит е и е разстрелян
Наследниците на съставителите и облажилите се от ЗЗН реституираха в своя полза и заграбените еврейски имоти. И това не е само у нас. Никъде не върнаха имотите на евреите. Европа е била, е и ще бъде антисемитска територия


цитирай
27. fun1001 - 25. на бат Венцо 1951, му казах и вчера/ но той реши, да се пошегува...тъпо..
11.12.2019 16:35
така не се води дебат/ ние имаме компоти..,а пък моята баба,имаше ..кон..
даа, но ние търсим..компютри..и факти,или карай да върви..това е чат..
да тракаме като гладни котараци по клавишите
тук има зададена Тема, а ти потъваш в Спам, и срамни клишета,другарюВВ

ее, ли помогнал Борис 3, за Спасението на Г Димитров
3 п в послед. дни пиша за Царя, кеффи ме, именно заради
тежката си Корона от тръни - която е носел, много по достойно
и от нас, и от мн други...зрители..

инак,доколко тези Будоарни вметки,са меродавни, не се наемам,лично аз
да ги разследвам..мирише ми фалшиво/ що пък,ще крият...Фрау то!!!


Имал е свидетел за времето на пожара-жена при която е бил.
Тоест имал е възможност още в предварителното производство
да си реши въпроса. Не го е направил единствено
заради репутацията на приятелката си.
Колко са тези мъже, които ще поставят на карта живота си заради честта на дама.
Да той не е имал академично образование , но е имал " топки" /

и аз имам ж .топки/ нищо,че съм Дама на 60...
хубав дебат, беше ми полезно..благодаря на всички..
цитирай
28. getmans1 - 11. getmans1 - А бе, много мирише ...
11.12.2019 22:46
11. getmans1 - А бе, много мирише тук. . . не от вас ...
22:44
А бе, много мирише тук ... не от вас разбирасе, от историята ви ще да е ...
ОТ 30 години в пространството излизат какви ли не новинки исторически а немиризливите историци си мълчат ... гаче „Гетьо„ им срал в гащите.

Опс, грешка, говорят те, и Марков, и Пантев ама в „червените„ медии по национален ефир друго плещят ... последният сучай който си спомням е от септември месец в предаване по БНР ... та хлъцкането беше в предаване на Волгин.

Другите дето се изявяват в медиите или са селски даскали, или с мазни коси, други пък с къносани, хеле пък оная грозотия КЕЛБЕЧЧЕВА ...ега си, баш тая ли бе ще учи децата и народа ни на история.

А, какви историци имаше едно време ... аз бих добавил и през „фашиЦко„ ... таман преди Първото в света АНТИФАШИСТКО, В НАЙ-МРАЧНИЯТ ФАШИСТКИ ТЕРОР на един социалист му одобряват учебника по история за трети-седми клас ... даже и в 25 година по него учат. Хич никакви „цензори„ не са ги притеснявали да описват нещата до НОЬОЙСКИЯ ДОГОВОР. ... чи такива ми ти работи, доверяй ама и проверяй ... иначе, спокойно ми серете в гащите ... някои неща и по миризмата се познават.
цитирай
Редактирай | Изтрий
цитирай
29. getmans1 - . . . Поздравления за топките ...
11.12.2019 22:59
... Поздравления за топките


fun1001 написа:
така не се води дебат/ ние имаме компоти..,а пък моята баба,имаше ..кон....

и аз имам ж .топки/ нищо,че съм Дама на 60...
хубав дебат, беше ми полезно..благодаря на всички..

цитирай
30. vencivaleri1951 - Не съм те плюл, не съм те споменавал даже
12.12.2019 00:02
Споменах хора които лично познавам и Келбецева и Калъо "мъдото" Мога да ти обясня и защо му е такъв прякорът в махалата.
За Борис, германците , Димитров и прочие е поредната легенда за Борис трети. Като се почне от зачатието му, та да се стигне до смъртта му фантасмагории колкото си щеш. Ловят се и прилични хора. На мен лично Димитър Попов/братя не купувайте" ми е разказвал как със Живков са били братя-виж носовете им казва!?
В случая:
Защо ще спасява Димитров, като той му потвърждава смъртната присъда няколко години по рано? Защо той ще посредничи, какво общо има с отношенията СССР Германия и кой е Димитров преди процеса, та да се интересуват руснаците от него. Точно Борис лишава от гражданство Димитров и го грози подобно на Ернст Телман концлагер-спасява го Хитлер в лют спор именно с Гьоринг. След като пропада процеса срещу Димитров, от там и срещу Телман Гьоринг ги иска двамата в лагер. Хитлер се налага и казва , че това за Димитров няма как да се случи, защото е нашумял като име след процеса. Телман както знаем бива разстрелян в лагера без съд и присъда. Отказвайки гражданство и разпореждайки забрана за достъп в страната /против всякакви закони/ Борис на практика подписва смъртна присъда на Димитров.
Янакиев е сериозен учен и много добре знае, че за подобни исторически и биографични моменти издадена книжка на Вуте от Долно Нанагорнище не е сериозен източник. Какъв документ , меморандум има за подобни преговори? Това е абсолютен фейк според мен и ще бъде такъв докато фактологично , а най добре документално се защити подобна теза

getmans1 написа:
... ЧЕТИ СЕГА ДОБРЕ vencivaleri1951 ... ЧЕТИ БАВНО И ОСМИСЛЯЙ КАКВО ЩЕ ТИ НАПИША;
Вземи „случките си за всеки случай„ под мишницата си, под другата неуважителното и ментърско обръщение ... на раменете си качи целият си все правилен и неправилен род .... И, ДРУМ НА ПтИЧКАТА ТИ каквато и да е ... ДРУМ, И НЕ СЕ ВРЪЩАЙ ДОКАТО НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ОБЩУВАШ КАТО ХОРАТА ... ДА НЕ ИЗКРИВЯВАШ ТЕМАТА, ПРЕДИ ВСИЧКО ... тук и днес става въпрос, ЗА ДИМИТРОВ И ИМА ЛИ ЦАР БОРИС НЯКАКВО УЧАСТИЕ В СПАСЕНИЕТО МУ

... ИЛИ СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА ИЛИ ХОДИ ДА МЕ ПЛЮЕШ ЗАД ГЪРБА ... БАЙГЪН МИ СТАВА СТАВА ВЕЧЕ ... ЩОМ ТИ ХАРЕСВА БЕГАЙ ПРИ ЧЕПЪРД, там като гледам диалога е марка Ка


vencivaleri1951 написа:
В България църква и народ успяват да спасят от смърт българските евреи, но не и да бъдат обрани, пребивани, да носят жълти звезди, да са длъжни да плащат данък еврейство, да им се забранява брак с българи, да заемат държавна и общинска служба. Спасени са от смърт, но са оставени с права на долна категория. Евреи са спасявани от българската съпротива в администрирани от нас територии в Сърбия. Чичо ми има медал от държавата Израел заради участие в акция срещу наш конвой прекарващ македонски евреи за лагерите. Пощадяват нашите военни в ешалона и понеже той и " Боримечката" комисаря на отряда са разпознати получават от български съд задочна смъртна присъда. Пак повтарям-за спасяване на евреи български съд осъжда двама на смърт. Техния отряд има няколко такива акции. Имали са човек в първи окупационен корпус, който им е давал сведения за композиции с евреи. Разкрит е и е разстрелян
Наследниците на съставителите и облажилите се от ЗЗН реституираха в своя полза и заграбените еврейски имоти. И това не е само у нас. Никъде не върнаха имотите на евреите. Европа е била, е и ще бъде антисемитска територия


цитирай
31. getmans1 - . . . Аз пък не си спомням да говоря за ...
12.12.2019 00:43
... Аз пък не си спомням да говоря за оплюване ...също така не съм те и споменавал
... това което казвам е обобщено мнение на цяла една група мои опоненти ... още 5-6 човека могат да си припознаят ... защото не е лъжа.

Не ме интерисуват и детските ви прякори ...както и не ми пука, и от епитетите с които ме засипвате и сега.


vencivaleri1951 написа:
Споменах хора които лично познавам и Келбецева и Калъо "мъдото" Мога да ти обясня и защо му е такъв прякорът в махалата.
За Борис, германците , Димитров и прочие е п

getmans1 написа:
... ЧЕТИ СЕГА ДОБРЕ vencivaleri1951 ... ЧЕТИ БАВНО И ОСМИСЛЯЙ КАКВО ЩЕ ТИ НАПИША;


vencivaleri1951 написа:
В България църква и народ успяват да спасят от смърт българските евреи, но не и да бъдат обрани, пребивани, да носят жълти звезди, да са длъжни да плащат данък еврейство, да им се забранява брак с българи, да заемат държавна и общинска служба. Спасени са от смърт, но са оставени с права на долна категория. Евреи са спасявани от българската съпротива в администрирани от нас територии в Сърбия.
цитирай
32. getmans1 - . . . ТОВА ВЕЧЕ Е ДРУГА. . . БИРА. Зн...
12.12.2019 01:40
... ТОВА ВЕЧЕ Е ДРУГА ...БИРА.
Значи, този мит за ЦАРЯ И Г.Д. го чух за първи път още 71 г. от хазяина си когато учех ... бивш местен търговец и богаташ и братовчед на И. Бешков ... после след годино от пак от съвременик на събитията съсеминарист на МАКСИМ. Впоследните 30 год. няколко пъти съм чувал и чел за тодобни неща ... така, че това нещо едва ли К.Я. това си го изсмукал от пръстите.

Както се казва неведоми са пътищата Господни и същото може да се каже и ЗА ПЪТИЩАТА НА ГОЛЯМАТА СВ. ПОЛИТИКА ... З вас дето се наричате антифашисти Борист може да е монарх-фашист но за още повече хора това не е така и го смятат за по-българин от коменистите ... то и аз си мисля така.
След кървавият резил наречен ПЪРВОТО АНТИФАШИСТКО ВЪСТАНИЕ, Царят лишавайки ДИМИТРОВ от гражданство предпазва хиляди българи от смърт както и самият Димитров а може би и България да се окаже в болшивишкият ад ... най. малкото отложил нещата, за съжаление.

За съжаление казах, защото по времето на колективизацията дори твоят кумир С. Трънски се е възмутил от насилието.

По принцип Смирненски е прав историята винаги мирише и е все пак малко успокоение защото може и да вони ... адски да вони от премълчавания или преиначавания ... никой няма полза от това ... но вие правоверните не сте като всички засекретявате, скривате изричате полу истини и не усещате как и вие губите;

https://clubz.bg/20001-cvetan_todorov_analizira_georgi_dimitrov_v_nova_kniga_otkys

Никой не иска да губи, аз също но предпочитам, че ако загубя то поне да не съм и заблуден.


vencivaleri1951 написа:
...
В случая:
цитирай
33. vencivaleri1951 - Ами бъркаш
12.12.2019 05:35
Димитров е лишен от гражданство след процеса в Лайпциг. Тоест преди да го депортират/защото трябва да напусне страната/ и причините са две. Първо според мен Борис, не иска публичен процес/ Димитров има задочна присъда, но според законодателството тогава , има право на нов процес ако се върне и застане пред съда/ след фурора който той прави в Лайпциг. Второ, но не на последно място това дава възможност да бъде задържан в Германия, както е искал Гьоринг. Фактично е, че последният има спор с Хитлер по този въпрос и ако някой е спасил Димитров от извънсъдебна разправа , това е фюрерът. СССР дават гражданство и Димитров, Благой Петров и още един/забравих му името / заминават за Съюза. Пак повтарям, за Борис митове много. Да вземем -бил масон. Пълна глупост. В ЗЗН всички репресивни мерки срещу евреите важат и за масоните. Бил убит от германците. От дневника на дворцовия лекар четем, че той е страдал от нестабилна стенокардия. Впрочем говори се , че руснаците убили Димитров, който страда също от гръдна жаба.
Процесът е през 33та година , а ние по това време нямаме дипломатически отношения със СССР. Възстановени са 34та или 35 та година. За какво ходотайство, при това на подобно ниво може да се говори. Няма логика, няма документи. Не знам защо не получаваме препис от архива ни, но този вакум позволява всеки да си пише каквото си иска.
За случките за всеки случай. За това което написах тук има материали. За освобождаването на евреите споменатият от теб Трънски пише в книгата си Неотдавна , имаше го и в негова пиеса. В книгата има и снимков материал с участниците в тези акции.
Трънски не е против колективизацията, а против начина по който на места е провеждана. Много са против. Дори комунисти и земеделци имаме горяни.
Възстанието през 23 та наистина е организирано зле, но то е следствие на репресиите и масовите убийства вкл на законно избрания премиер ...министри депутати висши чиновници, активисти на земеделци, социалисти и комунисти. Лявата фракция в началото дори не е наясно какво става, дава дори двама министри на Цанков-Димо Казасов и още един. Разбирайки за какво иде реч напускат кабинета, а Благоев дори се поболява и не след дълго умира.
След оттеглянето от кабинета гоненията започват и срещу комунистите. Тогава се взима решение за възстание . Не са имали шанс да успеят, но не е имало шанс да успее и априлското възстание, не е имал и шанс за успех и Ботев. Какво, да заклеймим и тези опити.

getmans1 написа:
... ТОВА ВЕЧЕ Е ДРУГА ...БИРА.
Значи, този мит за ЦАРЯ И Г.Д. го чух за първи път още 71 г. от хазяина си когато учех ... бивш местен търговец и богаташ и братовчед на И. Бешков ... после след годино от пак от съвременик на събитията съсеминарист на МАКСИМ. Впоследните 30 год. няколко пъти съм чувал и чел за тодобни неща ... така, че това нещо едва ли К.Я. това си го изсмукал от пръстите.

Както се казва неведоми са пътищата Господни и същото може да се каже и ЗА ПЪТИЩАТА НА ГОЛЯМАТА СВ. ПОЛИТИКА ... З вас дето се наричате антифашисти Борист може да е монарх-фашист но за още повече хора това не е така и го смятат за по-българин от коменистите ... то и аз си мисля така.
След кървавият резил наречен ПЪРВОТО АНТИФАШИСТКО ВЪСТАНИЕ, Царят лишавайки ДИМИТРОВ от гражданство предпазва хиляди българи от смърт както и самият Димитров а може би и България да се окаже в болшивишкият ад ... най. малкото отложил нещата, за съжаление.

За съжаление казах, защото по времето на колективизацията дори твоят кумир С. Трънски се е възмутил от насилието.

По принцип Смирненски е прав историята винаги мирише и е все пак малко успокоение защото може и да вони ... адски да вони от премълчавания или преиначавания ... никой няма полза от това ... но вие правоверните не сте като всички засекретявате, скривате изричате полу истини и не усещате как и вие губите;

https://clubz/20001-cvetan_todorov_analizira_georgi_dimitrov_v_nova_kniga_otkys

Никой не иска да губи, аз също но предпочитам, че ако загубя то поне да не съм и заблуден.


vencivaleri1951 написа:
...
В случая:

цитирай
34. vmir - Ехаааааааа, най-свежия постинг в осмърдяното блогопространство!!!
12.12.2019 07:25
И как само се хвърлят като същински гологърди Раймонди, абе направо АлександърМатросовци да "доказват" ерудицията на непрежалимия си кумир!!!

Кеф, Гете, кеф и пак кеф!!!

Пък как го бил казал ТОЙ, пък само ние да не знаем - сМех до скъсване, демек - ROFL, както биха казали братята хамериканци.

Първата Раймонда, пардон - Матросов, знаел видите ли, че оригиналО не бил баш тъй както го набиват в главите на невинните ученици и политпропагандатори, ама си мълчал чак до днес, за да не се разбере колко е начетен... ама не той, а Димитров, щото, разбирате ли, дрогаря морски пръдни под други регистрации го играе опозиционер от комунистическо и чак сега оценил гениалността на Вожда.

Втората Раймонда, пардон - Матросов, даже слушал на живо едновременно френски, английски и нам още си кви радиостанции преди да има магнетофони (ми може ли кандидат - подпалвач да не бъде слушан със затаен дъх от цял свят, бре???) и даже запомнил какво точно бил казал преди има-нема некви си 100 годинки... И досущ като първата Раймонда, пардон - Матросов, си мълчал досега... И макар напинящия го изотвътре разкъсващ пролетарски патос и неудържива лИбоФ към истината, успял да устиска да не се провикне гороломно: Другаре, защо лъжете учениците, че Гениалният ни Вожд и Учител може да е казал такава вопиюща глупост???

Третата Раймонда, ах пардон - Матросов пък ни засипва с "цитати", внушавайки, че спор по автентичността им не може да има - ах, недей ми къса сърцето, другарю Венци!!!

Аз пък се радвам от сърце на целия този цирк, защото той ми е наградата за конфуза, който ме атакуваше от детските ми години, когато ми повтаряха безброй пъти как същия Гениален Вожд и Учител (да - Учител) научил българите, че "Колелото на ИСТОРИЯТА ще се върти до окончателната победа на комунизма"... И вместо да подемам възторга от тази известна прогноза, се питах какво означава ИСТОРИЯТА "да спре да се върти"... и вместо да ми обяснят, учители ме предупреждаваха, че такива въпроси задават само лошите хора... Да ви имах представите за добро и истина...

цитирай
35. saankii - Венцоо,пак си..замълча, за "половият атлет"- гошо тарабата, и Фрау то?
12.12.2019 09:40
Прав е Гетьо...Мирише-на скъп парфюм и много тостестерон /

..ти,да не обърка нешо Тостера с Тестиси, че ще стане многоо опаснооо)

тЕстостерони/ бг речник, на Джулия на коленете..

свързваме тестостеронa с всичко мъжко – силата, мускулите, дори агресията.
Но какво всъщност представлява този хормон?
цитирай
36. saankii - любак... @)))))))@ смеХ,с плезунки от менЯ..
12.12.2019 09:42

сМех до скъсване, демек - ROFL, както биха казали братята хамериканци.
цитирай
37. vmir - 36. saankii - любак... @)))))))@ смеХ,с плезунки от менЯ..
12.12.2019 11:06
И как да не се скъсаш от смяХ, като знаЯли, ма си траЯли няма и стотина годинки... И не искат да ми обяснят как ще спрат колелото на историята и какво ще стане ако успеят да го спрат, както искаше вожда им. Ще калесват джуджешвили да пуска бомби ли, що ли??? Ми ако руснаците му откъснат топките преди нашите да го калесат?

Тия Раймонди ми напомнят една баба, която била с дружките си и войничета ги запитали: "Имате ли моми във ваше село?" Бабата скокнала: "Я - мома, Я - мома" - осведомила войничетата тя, след което се зачудила защо войничетата хем се зарадвали, хем толкова бързо се отдалечили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6073751
Постинги: 2742
Коментари: 26497
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031