Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2020 10:20 - ЗЗД/ от 1924 г-д./ VS НАРЕДБА-ЗАКОН за ЗАЩИТА на НАРОДНОТА ВЛАСТ /от 1945 год./ ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 3024 Коментари: 39 Гласове:
5

Последна промяна: 09.03.2020 10:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                           ... РАЗЛИКАТА ЛИ, ЧЕ ТЯ МАЙ САМО В ... ЧЛ.1

ИНАЧЕ ВЛАСТА СЕ УПРАЖНЯВАЛА ОТ НАРОДА И НЕГОВИТЕ ИЗБРАННИЦИ ОТ О.Ф.

           
А, КОМУНИСТИТЕ ЛИ ... МИ, ТЕ ПОЛОЖИТЕЛНИЯ ГЕРОЙ САМО ВЪВ ФИЛМИТЕ,
        ТЕАТЪРА, КНИЖКИТЕ И ДРЕМЕЩИТЕ, БУРНОРЪКОПЛЯСКАЩИТЕ ПО КОНГРЕСИТЕ

                Наредба-закон за защита на народната власт

26 януари 1945 г.

Чл. 1. Който в страната или в чужбина образува или ръководи организация с фашистка идеология, която си поставя за цел събарянето, подравянето или отслабването властта на Отечествения фронт, се наказва с доживотен строг тъмничен затвор или смърт. Членове на подобни организации се наказват със строг тъмничен затвор не по-малко от 5 години.

Чл. 2. Който разрушава военни материали, инсталации, цистерни, железопътни, пощенски, телеграфни, телефонни и минни съоръжения, водни или очистителни инсталации, държавни или обществени сгради и др. подобни, както и онзи, който унищожава или разграбва обществени хранителни припаси и други материали, се наказва с доживотен строг тъмничен затвор, а в тежки случаи - със смърт.

Чл. 3. Който извърши опит за преврат или извърши бунт, метеж, терористически актове и други подобни общоопасни престъпления с посочената в чл. 1 цел, се наказва със строг тъмничен затвор или смърт, а ръководителите и организаторите - със смърт.

Чл. 4. Който напусне местожителството си и влезе или се зачисли в група, съставена и въоръжена с цел да извърши престъпление по настоящата наредба-закон, се наказва с доживотен строг тъмничен затвор или със смърт.

Чл. 5. Който в страната или в чужбина устно, писмено, с печатни произведения, чрез радио или по какъвто и да било начин предава, възхвалява или одобрява извършването на деяния, посочени в тази наредба-закон, расова ненавист или неподчинение в народната войска или милиция, се наказва със строг тъмничен затвор.

Чл. 6. Който предприеме каквито и да било действия с цел да намали боевата способност и борческия дух на българската войска или да я отклони от нейната задача, се наказва с временен или доживотен строг тъмничен затвор.

Чл. 7. Който разпространява неверни слухове и съобщения от естество да подкопаят авторитета на военното началство и да отслабят дисциплината във войската или пък да внесат смут и колебание в редовете й, се наказва със строг тъмничен затвор до пет години.
Бъде ли това извършено по непредпазливост, наказанието е тъмничен затвор до една година.
Ако това бъде извършено във време на война: в първия случай наказанието е строг тъмничен затвор не по-малко от пет години, а във втория - строг тъмничен затвор до три години.

Чл. 8. Който подпомага по какъвто и да е начин организации по чл. 1 или лице, извършило деяние по тази наредба-закон, или им дава убежище, доставя, крие или превозва оръжие, материали, пари и др., се наказва със строг тъмничен затвор.
Изключват се от отговорност низходящите, възходящите, съпрузите, братята и сестрите, извършили укривателство.

Чл. 9. Който лиши от живот военнослужещ, милиционер или милитаризиран в българската народна войска или милиция или такива лица на съюзна или приятелска държава при или по повод изпълнение на служебния им дълг, се наказва с доживотен строг тъмничен затвор или със смърт.
За тежка телесна повреда на същите лица и при същите условия наказанието е строг тъмничен затвор не по-малко от пет години, а в тежки случаи - доживотен строг тъмничен затвор.

Чл. 10. Собственик на стопанско предприятие, стопански деятел, чиновник, служещ или работник, който с цел да разстрои стопанството или продоволствието на страната, да внесе смут в обществото или да създаде спънки на публичната власт, не изпълнява изцяло или отчасти наложени наряди и задачи, укрива, поврежда или унищожава материали, стоки или машинни съоръжения, се наказва за саботаж със строг тъмничен затвор, а при тежки случаи - с доживотен строг тъмничен затвор или смърт.

Чл. 11. Член на организация, който самоволно се предаде на властта и разкрие организацията или съобщи за нея важни сведения, преди да е извършено от нея или от него престъпление по този закон, се освобождава от отговорност; а в случай, че организицията или той самият вече са влезли в действия, се наказва със съответното наказание по този закон при крайно смекчаващи вината обстоятелства.

Чл. 12. Онзи, който знае, че се приготовлява или че е извършено някое от посочените в тази наредба-закон престъпни деяния и не съобщи за това на властта, се наказва с тъмничен затвор.

Чл. 13. Конфискуват се печатниците, които печатат произведения, забранени от настоящата наредба-закон.
Собствениците на горните печатници се наказват с тъмничен затвор или строг тъмничен затвор, а ако деянието е извършено по непредпазливост - с глоба до 300 000 лева.

Чл. 14. Който се числи като член на забранена от тази наредба-закон организация, съдействува или изповядва фашистки разбирания и идеи, не може да вземе никаква държавна, държавно-автономна или обществена служба.

Чл. 15. Длъжностно лице, което заповядва или извършва нещо, което в реда на своята служба не е имало право да направи, и с това е причинило другиму каквато и да било вреда, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва със строг тъмничен затвор до пет години.

Чл. 16. Осъдените по настоящата наредба-закон се лишават от граждански и политически права по чл. 30 от Наказателния закон за срок, определен от съда.
Съдът може да наложи глоба до 500 000 лева.
Вещите, предназначени за извършване на кое и да е престъпление по настоящата наредба-закон, както и онези, които са служили при извършването на същото, се отнемат в полза на държавата.

Чл. 17. Делата на този закон се разглеждат по реда на глава II, книга VI от Закона за наказателното съдопроизводство.

Чл. 18. Настоящата наредба-закон влиза в сила от деня на нейното публикуване в Държавен вестник.


По: Българската държавност в актове и документи. С., 1981, 385 - 387.)

Коментар:

Наредбата-закон за защита на народната власт, влязла в сила на 17 март 1945 г., е в основата на репресивното законодателство в България в първите години след установяването на новия режим. Тя изиграва огромна роля за стабилизиране на тоталитарната система от "народнодемократичен" тип и пресичане на всякакви опити за противодействие по отношение на отечественофронтовската власт. Усилията на БРП(к) за изолиране и смазване на политическите противници отново намира поддръжка от всички партии, влизащи в управляващата коалиция.

От книгата "Народна демокрация или диктатура. Христоматия по история на България 1944-1948", библиотека "Нова христоматия", София, 1992. Съставители: проф. д-р Любомир Огнянов, ст.н.с. к.п.н. Митка Димова, доц. к.и.н. Милчо Лалков. Книгата е препоръчана от Министерството на образованието и науката с писмо № 31-00-60 от 13 февруари 1992 г. Предговорът и коментарите са на Митка Димова.

                                                                        ...

... А, ето и още няколко нормативни документа успешно защитавали т.н. НАРОДНА ВЛАСТ и доволно пълнели разни лагери с екзотични имена;

Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития

Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития за политически опасните лица

Наредба-закон за защита на народната власт

Закон за допълнение на закона за печата

Закон за трудовото мобилизиране на безделниците и празноскитниците

 

Членове от Наказателния кодекс, използвани най-често в политическите съдебни процеси


 
                                                                     ...

... А, ето го и „НАЙ-ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЯТ„ И ФАШИСТКИ „ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА„
                                    ... със все промени правени през годините


 https://bg.wikisource.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0



Гласувай:
6



1. getmans1 - „НАЙ-ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЯТ„. . . ...
09.03.2020 10:32
„НАЙ-ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЯТ„ ... това е в кавички защото така го нарече един потомствен комунист а когато му е удобно и социалист и най-вече блогоФ аФторитет.
цитирай
2. анонимен - Всеки знае, че у нас имаше фашизъм. ...
09.03.2020 10:42
Всеки знае, че у нас имаше фашизъм.
Но червен.
Започна през 1944.

А сега малоумният стоянчо ще ти направи контрапостинг и ще се самйонапомпи, та да получи оргазъм.
цитирай
3. get - Обърнете внимание КОГА Е ПРИЕТ &...
09.03.2020 13:31
Обърнете внимание КОГА Е ПРИЕТ "фашисткия закон" носещ име:
1. "ЗАКОНЪ за защита на държавата" ?

2.
... и второто ЗА КОЕТО СЕ ВКОПЧИЛ ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ УДАВНИК - blackpredator - в опита му да свърже недоказуемото и присъщото ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ КАСКЕТ, КАТО НЕГО ... липса на ЕЛЕМЕНТАРНА КОМПЕТЕНТНОСТ, ДОСЕЖНО ВЪПРОСИ които са недостижими за неговата МЕНТАЛНА АРТИКУЛАЦИЯ :)) ?
- Та във връзка с горното и за да не сме и ние, досущ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ КАСКЕТИ - ПОСТАВЯМ ? ...

ВЪПРОС: От КОГА ДАТИРА - последната промяна в ЗЗД по силата на която "СПРЯМО такива НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА СЕ ПРИЛАГА И СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ" ... и второто и ПО-ВАЖНО: Защо?
цитирай
4. vencivaleri1951 - То това с каскетите си е май марка на родната. Милиция, съответно полиция
09.03.2020 14:40
Сменихте фуражките с каскети ...бай Тошо, бай Гешев...Казват, че и ГЕТев с вдигната яка и ,,прихлупени до очи каскет дебне и ,,арестува,, в Гугъл цитати за да ги използва срещу идеологическите врагове. Това с непълнолетните и съставът със смъртна присъда е много спорен казус. До колкото знам още го има в законодателството на някои щати в САЩ. Имаше го и в законодателството в СССР. Дори сме имали дебати по време на упражнения. Звучи ужасно -разстрел на 16 годишен, но също толкова зловещи бяха материалите по делото на същия. Три убийства при обир на домове.
Иначе в Щатите и СССР вкарват този състав заради бандите от малолетни и непълнолетни ,тероризиращи населението след гражданските войни, когато остават милиони сираци - безпризорни . В двете страни съставът е криминален. В България този състав е политически .
Лично аз не знам присъда с летален изход след 9ти септември на непълнолетен , макар че такива е имало сред горяните. Пращани в ТВУ, а не съдени поради непълнолетие. Може да има, но аз и за екзекутирана жена не знам по политически причини след десети. Иначе ,, Да накърмя детето,, като последно желание не е метафора.
И ще припомня, че по ЗЗД е осъден дядо ми. Не е бил комунист , не се е занимавал подривна дейност. Осъден е за профсъюзна дейност- като организатор на стачка с чисто синдикални искания - заплащане и условия на труд. Нищо друго. Той беше русофил, но и почти съветофоб . Помилват го, но го издирват до живот от София, конфискуват му дома и му се забранява да упражнява държавна и общинска служба.
Братовчед му е със същата забрана ,но я нарушава. Учителства, но е пребит почти до смърт. Смятат го за мъртъв и го хвърлят в Нишава. Неговата кървава риза размахва Димитър Петков в НС и на другия ден го застрелват около парламента.
Ти казваш подполковник, че това не е фашизъм? Какво
е тогава, като знаем , че професор Цанков приема националсоциалзма след като се разминава със социалистите. Дори Благоев е заблуден от професора. Факт е че първоначално одобрява преврата, дава двама, трима министри и се поболява и умира когато осъзнава какви ги върши ,,Кръволокът,,
ВЪПРОС: От КОГА ДАТИРА - последната промяна в ЗЗД по силата на която "СПРЯМО такива НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА СЕ ПРИЛАГА И СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ" ... и второто и ПО-ВАЖНО: Защо?[/quote]
цитирай
5. getmans1 - . . . МИ, ЩЕ НАПРАВИ НЕЩО НЕДУКИМЯ...
09.03.2020 15:04
... МИ, ЩЕ НАПРАВИ НЕЩО НЕДУКИМЯСАНО ... и, точно това като гледам е направил ... ДА СЕ ПИТА ЧОВЕК, ДЕ МУ Е КОНТРАТА ... В ГЪЗА, ще отговоря, аз.


анонимен написа:
Всеки знае, че у нас имаше фашизъм.
Но червен.
Започна през 1944.

А сега малоумният стоянчо ще ти направи контрапостинг и ще се самйонапомпи, та да получи оргазъм.

цитирай
6. get - До 4. vencivaleri1951 - То това с каскетите Венци е ХИПЕРБОЛА** ? Ама де у твоята глава С ВЕЧНО ... ?
09.03.2020 15:14
vencivaleri1951 написа:

Помилват го, но го издирват до живот от София, конфискуват му дома и му се забранява да упражнява държавна и общинска служба.
Братовчед му е със същата забрана ,но я нарушава. Учителства, но е пребит почти до смърт. Смятат го за мъртъв и го хвърлят в Нишава. Неговата кървава риза размахва Димитър Петков в НС и на другия ден го застрелват около парламента.


... С ВЕЧНО НЕСРЕСАНИ МИСЛИ - УРАЗУМЕНИЕ за това - което искам да подскажа?

Така че, вземи си измий и среши ОБРЪКАНИЯ "ПО АНТИФАШИСТКИ" перчем?
И след това ЗАПОЧВАЙ С ВОЛНИТЕ СИ СЪЧИНЕНИЯ - как "земеделеца" Д. Петков щот бил размахал в Народното събрание "КЪРВАВАТА РИЗА" НА ЧИЧА ти ... взели та го убили фашагите :))) ?

Разликата между мен "БОРСАЛИНОТО"(агента) и ТЕБ "КАСКЕТА"(соц-интелигента) - НЕ Е В ШАПКИТЕ а в това, КОЕТО СЕ НАМИРА ПОД ТЯХ ?

ПОЯСНЕНИЕ:
Хиперболата** в литературата е вид троп или стилистична фигура, която представлява СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧАВАНЕ НА ОБРАЗИ, предмети и действия С ЦЕЛ АВТОРЪТ ДА ИЗВЕДЕ НА ПРЕДЕН ПЛАН СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИМ ОСОБЕНОСТИ и да изрази емоционалното си отношение към тях.
Хиперболата представя съзнателно преувеличение на характеристиката на предмет, на човек или на действие.
цитирай
7. getmans1 - „. . . със все промени правени през ...
09.03.2020 15:14
„ ... със все промени правени през годините„ ... При мен няма нищо прикрито, както се опитват някои да изтъкнат разлика ... ЯВНО ОТ КОГО ЦИГАНИТЕ СА СЕ НАУЧИЛИ ДА СЕ КРИЯТ ЗАД ДЕЦА, ЖЕНИ И БРЕМЕННИ.

...Еба си идиотите, дето ще изградят паметник на МИТКО ПАЛАУЗОВ И ЩЕ МОНТИРАТ ТАМ БАЩА МУ, ДА БУДИ ГНЯВ И ОМРАЗА КЪМ НЯКОГО ЗАРАДИ СОБСТВЕНАТА СИ БЕЗОТГОВОРНОСТ.


get написа:
Обърнете внимание КОГА Е ПРИЕТ "фашисткия закон" носещ име:
1. "ЗАКОНЪ за защита на държавата" ?

2.
... и второто ЗА КОЕТО СЕ ВКОПЧИЛ ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ УДАВНИК - blackpredator - в опита му да свърже недоказуемото и присъщото ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ КАСКЕТ, КАТО НЕГО ... липса на ЕЛЕМЕНТАРНА КОМПЕТЕНТНОСТ, ДОСЕЖНО ВЪПРОСИ които са недостижими за неговата МЕНТАЛНА АРТИКУЛАЦИЯ :)) ?
- Та във връзка с горното и за да не сме и ние, досущ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ КАСКЕТИ - ПОСТАВЯМ ? ...

ВЪПРОС: От КОГА ДАТИРА - последната промяна в ЗЗД по силата на която "СПРЯМО такива НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА СЕ ПРИЛАГА И СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ" ... и второто и ПО-ВАЖНО: Защо?

цитирай
8. getmans1 - . . . vencivaleri1951. . . ТОЧНО ТУК ...
09.03.2020 15:39
... vencivaleri1951 ... ТОЧНО ТУК ЛЪЖИШ ... Министрите които приписваш на БЛАГОЕВ отдавна вече не са били социалисти ... а, пък и тесни ... дори няма месец когато ги посочих този факт ............. СЪВСЕМ Е ДРУГ ВЪПРОСЪТ С ДЯДОДО ТИ ... И ТОЙ НЕ СЪДЕН ПО ЗЗД ... ПО ТВОТЕ СВЕДЕНИЯ ЗАРАДИ ГОЛЯМАТА ЖЕПЕЙСКА СТАЧКА


vencivaleri1951 написа:
....
...Дори Благоев е заблуден от професора. Факт е че първоначално одобрява преврата, дава двама, трима министри и се поболява и умира когато осъзнава какви ги върши ,,Кръволокът,,
ВЪПРОС: От КОГА ДАТИРА - последната промяна в ЗЗД по силата на която "СПРЯМО такива НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА СЕ ПРИЛАГА И СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ" ... и второто и ПО-ВАЖНО: Защо?
цитирай
9. get - До 8. getmans1 - Аратлик, дай ВМЕСТО да залагаме на ЕМОЦИОНАЛНИЯ АФЕКТ да се възползваме от ... ?
09.03.2020 15:57
getmans1 написа:
... vencivaleri1951 ... ТОЧНО ТУК ЛЪЖИШ ... Министрите които приписваш на БЛАГОЕВ отдавна вече не са били социалисти ... а, пък и тесни ... дори няма месец когато ги посочих този факт ............. СЪВСЕМ Е ДРУГ ВЪПРОСЪТ С ДЯДОДО ТИ ... И ТОЙ НЕ СЪДЕН ПО ЗЗД ... ПО ТВОТЕ СВЕДЕНИЯ ЗАРАДИ ГОЛЯМАТА ЖЕПЕЙСКА СТАЧКА


vencivaleri1951 написа:
....
...Дори Благоев е заблуден от професора. Факт е че първоначално одобрява преврата, дава двама, трима министри и се поболява и умира когато осъзнава какви ги върши ,,Кръволокът,,
ВЪПРОС: От КОГА ДАТИРА - последната промяна в ЗЗД по силата на която "СПРЯМО такива НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА СЕ ПРИЛАГА И СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ" ... и второто и ПО-ВАЖНО: Защо?


... ЕФЕКТА НА РАЦИОТО?
- Щот Венци, търсейки ЕМОЦИОНАЛЕН ЕФЕКТ взе да ги реди едни "ситни дребни - кат камилчета" :)) - търсейки С ТОВА ЕФЕКТА: СЪПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ПУБЛИКАТА! - амъ?

И на него му поставям НЕ ВЪПРОСА ЗА "ЖЕЛЕЗНИЧАРСКАТА СТАЧКА" ... на който вече съм му обръщал внимание преди време - та той го и забрави :))) ?

Въпроса, разковничето - КЪМ СЪРЦЕВИНАТА НА СПОРА НИ Е ?
Защо не примерно през 1941 или 1942 години БЯХА ДРАСТИЧНО ПРОМЕНЕНИ НАКАЗАТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ "ЗА МАЛОЛЕТНИ" в "фашисткия закон" Закон за защита на държавата ... а такива настъпиха ЕДВА ПРЕЗ 1943 г.?

Какво СТАВА ТОЧНО ПРЕЗ 1943 г. бре джанъм? ... във ВОЙНА ЛИ ВЛЯЗОХМЕ, СТИХИЙНО БЕДСТВИЕ ЛИ УДАРИ БЪЛГАРИЯ ИЛИ БЪЛГАРИТЕ ... що става през тази пуста 1943 г.?
цитирай
10. vencivaleri1951 - Гетьо, какъв е Димо Казасов?
09.03.2020 17:16
Не е ли заместник във фракцията на Благоев. Не е ли министър и в ОФ от социалистите? Не ми се рови за другите.
Написах, че дядо не се е занимавал с политика. Голямата Железничарска стачка кога е? Тя е политическа стачка и дядо няма как да е организатор. Той не е бил и в България тогава. Сред организаторите е на локална стачка в Локомотивния завод и трамвайното депо. Искат по добри условия на труд и по добро заплащане. Искат и възстановяване на синдиката на жп работниците. Дядо не го осъждат за стачката, а като главен техник е бил военнообязан и от там и военен съд.
За този бунт малко се знае, защото в зародиш е потушен, а и комунистите са били изолирани. Впрочем те тогава са на изкуствено дишане.
Колкото до ЗЗД, той е взаимстван от един приличен и ефективен закон ,, Законът за разбойничеството,, ЗЗД обаче е закон на нелегитимен озурпатор и наречен от народа ,,Кръволок,, този закон сам по себе си не е фашистки, но по късно ЗЗН е нацистки от всякъде. Голяма част от вносителите на поправките в ЗЗД създават и приемат после ЗЗН. Как да наричаме ,,бащите,, на фашистки закон? Ако нещо цвили, пръхти и прилича на кон, не е ли най вероятно да е кон.

getmans1 написа:
... vencivaleri1951 ... ТОЧНО ТУК ЛЪЖИШ ... Министрите които приписваш на БЛАГОЕВ отдавна вече не са били социалисти ... а, пък и тесни ... дори няма месец когато ги посочих този факт ............. СЪВСЕМ Е ДРУГ ВЪПРОСЪТ С ДЯДОДО ТИ ... И ТОЙ НЕ СЪДЕН ПО ЗЗД ... ПО ТВОТЕ СВЕДЕНИЯ ЗАРАДИ ГОЛЯМАТА ЖЕПЕЙСКА СТАЧКА


vencivaleri1951 написа:
....
...Дори Благоев е заблуден от професора. Факт е че първоначално одобрява преврата, дава двама, трима министри и се поболява и умира когато осъзнава какви ги върши ,,Кръволокът,,
ВЪПРОС: От КОГА ДАТИРА - последната промяна в ЗЗД по силата на която "СПРЯМО такива НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА СЕ ПРИЛАГА И СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ" ... и второто и ПО-ВАЖНО: Защо?

цитирай
11. get - До 10. vencivaleri1951 - Гетьо, какъв е Димо Казасов? ОТГОВОР: Ами същият като професор Цанков - СОЦИАЛИСТ !
09.03.2020 18:14
vencivaleri1951 написа:
Не е ли заместник във фракцията на Благоев. Не е ли министър и в ОФ от социалистите? Не ми се рови за другите.
Написах, че дядо не се е занимавал с политика. Голямата Железничарска стачка кога е? Тя е политическа стачка и дядо няма как да е организатор. Той не е бил и в България тогава. Сред организаторите е на локална стачка в Локомотивния завод и трамвайното депо. Искат по добри условия на труд и по добро заплащане. Искат и възстановяване на синдиката на жп работниците. Дядо не го осъждат за стачката, а като главен техник е бил военнообязан и от там и военен съд.
За този бунт малко се знае, защото в зародиш е потушен, а и комунистите са били изолирани. Впрочем те тогава са на изкуствено дишане.
Колкото до ЗЗД, той е взаимстван от един приличен и ефективен закон ,, Законът за разбойничеството,, ЗЗД обаче е закон на нелегитимен озурпатор и наречен от народа ,,Кръволок,, този закон сам по себе си не е фашистки, но по късно ЗЗН е нацистки от всякъде. Голяма част от вносителите на поправките в ЗЗД създават и приемат после ЗЗН. Как да наричаме ,,бащите,, на фашистки закон? Ако нещо цвили, пръхти и прилича на кон, не е ли най вероятно да е кон.

getmans1 написа:
... vencivaleri1951 ... ТОЧНО ТУК ЛЪЖИШ ... Министрите които приписваш на БЛАГОЕВ отдавна вече не са били социалисти ... а, пък и тесни ... дори няма месец когато ги посочих този факт ............. СЪВСЕМ Е ДРУГ ВЪПРОСЪТ С ДЯДОДО ТИ ... И ТОЙ НЕ СЪДЕН ПО ЗЗД ... ПО ТВОТЕ СВЕДЕНИЯ ЗАРАДИ ГОЛЯМАТА ЖЕПЕЙСКА СТАЧКА


vencivaleri1951 написа:
....
...Дори Благоев е заблуден от професора. Факт е че първоначално одобрява преврата, дава двама, трима министри и се поболява и умира когато осъзнава какви ги върши ,,Кръволокът,,
...



- Венци ДО КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА ТИ ОБЯСНЯВАМ, че ФАШИЗЪМ, НАЦИЗЪМ и БОЛШЕВИЗЪМ ... са движения ОТ ЛЯВАТА ЧАСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ//СЦЕНА ?!!
- Такъв е и Ал. Стамболийски АГРАР-ФАШИСТА !
Именно поради това "ДЯДОВАТА" ПАРТИЯ - НЕ СЕ НАМЕСВА ?!
цитирай
12. starforlife - Радо, ще ме прощаваш, че не съм демонстрирал ненапускане няколко дни, но бях в Турция (зщото тези дивизии мен чакат - ха ха ха)
09.03.2020 18:56
Сега...
Гледам напоследък книги обсъждате и да се нафукам, че всичките ги имам.
Сега ще бръкна в Библиотечката ми, милиНката, само за последните две които мернах, но утре може би ще покажа и всички останали.
Та, само да бръкна в книгите ми за по левче и ще покажа на... Другаря "ЕТ "Демагогия ВВ1951" настоящата, по която се упражнявате.


ПС: Не му ли отива прякора, който току що ми хрумна, м?
Едноличен търговец "Демагогия Венци Валериев 1951". Защото разбира се, че дядо му е в центъра на събитията, които обсъждате и вие трябва да слушате главния демагог на блога, защото той ВИНАГИ говори най-право, понеже е от кажи-речи първо лице.
А и е от онези, на които макар книгите да се търкалят по килери и мазета, са все пак три вагона - нЕма 6-5.
цитирай
13. starforlife - ПС:
09.03.2020 18:59
Другарю ЕТ "Демагог Венци Валериев 1951", да ти кажем честно, дядо ти ни е през... нали.
Наскоро говорехте за Генерал Луков...
ГЕНЕРАЛ, ИСТИНСКИ - не като изклецания ти бащичко.
От Кюстендил.
Сега ни навираш в очите изклецания ти пък дядо...
Е... Защо да не поговорим за друг кюстендилец и виден общественик от времето, за което говорите - Димитър Пешев - а трябва с твоята изклецана рода отново да се занимаваме, м?
цитирай
14. starforlife - http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2020/03/09/quot-narodna-demokraciia-ili-diktatura-hristomatiia-po-istor.1699914
09.03.2020 19:25
цитирай
15. getmans1 - 11. get - До 10. vencivaleri1951 - Гетьо, какъв е Димо Казасов? ОТГОВОР: Ами същият като професор Цанков - СОЦИАЛИСТ ! 18:14
09.03.2020 19:48
... Аратлик ГЕТ, НЕ СЪМ СЪВСЕМ СЪГЛАСЕН ... Всеки човек има право на развитие и ще се подкрепя с мисълта на ЛЕВСКИ „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас променя и ние него променяме„ ... САМО НА КОМУНИСТИТИ Е ПРИСЪЩО ДА ВРЪТКАТ РЕАЛНОСТИТЕ СПОРЕД ИНТЕРЕСА ... В църквата също казват „Няма светец без минало и грешник без бъдеще ... В случая мога да ти донеса от десет кладенеца вода на тема ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА РАЗВИТИЕ иначе всички ще сме пещерни комунисти ... хахахахахаха.
цитирай
16. getmans1 - ЗДРАВЕЙ СТАР ЕФЕНДИ. . . бързам с ...
09.03.2020 19:58
ЗДРАВЕЙ СТАР ЕФЕНДИ ... бързам с това обръщение, че да не ме превари ВВ1951 ... нека си знае мястото, след мен да диша прах ... и пикае газ.
ВИДЯХ ТЕ И ИДВАМ ДА ПРОЧЕТА КВО СИ ПОСТНАЛ.
цитирай
17. 1997 - Намирам коментарите на getmans1 - get за просташки
09.03.2020 20:06
осъзнавам, че умът им не стига за повече.
цитирай
18. vencivaleri1951 - Слушай фатмашка полюциьо,
09.03.2020 20:14
Всички заслуги на фронта отиват по дяволите когато загубиш чест. Лично аз написах, че съм против екзекуцията му пред детето му.
Той обаче я заслужава и не заради копирането на ,,Хитлер Юнг,, Европа като цяло е нацистка и антисимитска. Порови се в многохилядната си библиотека и потърси причините поради които Борис иска оставката му като министър, и защо го пращат в запаса. Кой и защо го отървава от съд. Поклон пред Пешев и патриарха, но все пак Пешев гласува закона за защита на нацията. Против са няколко депутата, отвори теченията на вестниците от тогава и виж кои са и към кой спектър клонят. Знаят се и кои фамилии се облажват от еврейските имоти и бизнес.
Сега за,, изклецаните,,

Баща ми , който вероятно е едно поколение с дядо ти ,,рита немски задници,, почти две
години, тръгвайки от трънска околия, през Югославия, Унгария, Австрия. Ген Луков е подлагал задник на германците, ген Б..... е ,,ритал,, задници. В това е разликата
За дядо ми, който е набор вероятно с прадядо ти. И той стига до Виена, но да учи. Техникум го пращат да завърши като герой от ПСВ.
Знаеше и три езика...сръбски, гръцки и немски. Ти колко езика знаеш? Прадядо ти можеше ли да се подписва?

starforlife написа:
Другарю ЕТ "Демагог Венци Валериев 1951", да ти кажем честно, дядо ти ни е през... нали.
Наскоро говорехте за Генерал Луков...
ГЕНЕРАЛ, ИСТИНСКИ - не като изклецания ти бащичко.
От Кюстендил.
Сега ни навираш в очите изклецания ти пък дядо...
Е... Защо да не поговорим за друг кюстендилец и виден общественик от времето, за което говорите - Димитър Пешев - а трябва с твоята изклецана рода отново да се занимаваме, м?

цитирай
19. get - До 17. 1997 - Намирам коментарите на getmans1 - get за просташки! ОТГОВОР: Така ли?
09.03.2020 21:10
1997 написа:
осъзнавам, че умът им не стига за повече.


Бъдете така добър/добра(?) да демонстрирате тогава БИСЕРИТЕ - ПЛОД на вашият "блестящ" ум? :)) !

И ще се възползвам ДА ОПОНИРАМ - И НА АРАТЛИКА МИ С ПОДОБЕН НА МОЯ НИК - написал следното в поста си №15. getmans1 до 11. get ?
getmans1 написа:


... Аратлик ГЕТ, НЕ СЪМ СЪВСЕМ СЪГЛАСЕН ... Всеки човек има право на развитие и ще се подкрепя с мисълта на ЛЕВСКИ „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас променя и ние него променяме„ ... САМО НА КОМУНИСТИТИ Е ПРИСЪЩО ДА ВРЪТКАТ РЕАЛНОСТИТЕ СПОРЕД ИНТЕРЕСА ... ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА РАЗВИТИЕ иначе всички ще сме пещерни комунисти ...


Димо (Димитър) Тотев Казасов след "девето-септемврийския преврат" е назначен за:
1/ министър на пропагандата (1944-1946).
2/ 1946–1947 г. е министър на изкуствата и информацията в правителството на Георги Димитров.
3/ 1950-1953 гг. е главен директор на издателствата, полиграфията и търговията с печатни произведения. Това е възлова длъжност, която изисква от него не толкова познания, колкото налагане на цензура и изготвяне на прочутия Списък на забранената и вредна литература със Заповед № 32 от 2 октомври 1952.
На база тази Заповед №32 е изготвен и още един ДОПЪЛНИТЕЛЕН СПИСЪК с предмет: "забранени книги" от Народната Библиотека "Кирил и Методий" - наречена тогава "за благозвучност" на името на другарят Васил Коларов?

Защото бях толкова ОБСТОЯТЕЛСТВЕН АРАТЛИК?

Защото НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН ПРИМИТИВА НАЦИСТ ИЛИ КОМУНИСТ нарамил пушка!
Много по-страшен от първия е ИНТЕЛЕКТУАЛА, С ПЕРОТО СИ - КОЙТО МОТИВИРА ПРИМИТИВА ДА ВЗЕМЕ ПУШКАТА ... и направи НА МАРМАЛАД - такива едни волнодумци като Р. Алексиев, Димитър Талев, Владимир Василев, Трифон Кунев, Змей Горянин, Цвети Иванов, Фани Попова-Мутафова, Чавдар Мутафов, Славчо Красински ... а вероятно дори и такива като нас с теб - врабци, поради сивотата на "талантите" ни ?
цитирай
20. getmans1 - Не е ли заместник във фракцията на ...
09.03.2020 21:18
vencivaleri1951 написа:
Не е ли заместник във фракцията на Благоев. Не е ли министър и в ОФ от социалистите? Не ми се рови за другите.

... ВВ1951, УЧУДВАШ МЕ, ... ИНАЧЕ АЗ, НЕПРИЗНАВАЙКИ ДИМО КАЗАСОВ ЗА ВАШ ЧОВЕК ПОКАЗВАМ ЕДНИ ПО-ДРУГ ПОГЛЕД ВЪРХУ ВАШИЯТ МОРАЛ, НА ПАРТИЯТА ВИ ДЕ ...


vencivaleri1951 написа:
Написах, че дядо не се е занимавал с политика. Голямата Железничарска стачка кога е? Тя е политическа стачка и дядо няма как да е организатор. Той не е бил и в България тогава. Сред организаторите е на локална стачка в Локомотивния завод и трамвайното депо. Искат по добри условия на труд и по добро заплащане. Искат и възстановяване на синдиката на жп работниците. Дядо не го осъждат за стачката, а като главен техник е бил военнообязан и от там и военен съд.
За този бунт малко се знае, защото в зародиш е потушен, а и комунистите са били изолирани. Впрочем те тогава са на изкуствено дишане.

... А БЕ, ЛУДИ ЩЕ НИ НАПРАВИШ С ТИЯ ТВОИ БАБИ И ДЕДОВЦИ ... А, СОПРИСЕ МАЛКО ДЕ, ЧЕ ЩЕ ПОЧНА ДА ТИ ТРИЯ КОМЕНТАРИТЕ В КОИТО ГИ СРЕЩНА ... ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ Е ЗНАЕЛ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩА И НАЙ-ВЕРОЯТНО СА ЗНАЕЛИ КОГО СЪДЯТ.


vencivaleri1951 написа:
Колкото до ЗЗД, той е взаимстван от един приличен и ефективен закон ,, Законът за разбойничеството,, ЗЗД обаче е закон на нелегитимен озурпатор и наречен от народа ,,Кръволок,, този закон сам по себе си не е фашистки, но по късно ЗЗН е нацистки от всякъде. Голяма част от вносителите на поправките в ЗЗД създават и приемат после ЗЗН. Как да наричаме ,,бащите,, на фашистки закон? Ако нещо цвили, пръхти и прилича на кон, не е ли най вероятно да е кон.


... ВВ 1951, а сега погледни какво е подзаглавието на постинга „ ... РАЗЛИКАТА ЛИ, ЧЕ ТЯ МАЙ САМО В ... ЧЛ.1„ и честничко си кажи лично за себе си направили си труда да сравниш един, два или три члена от двата закона... МИ ТЕ КАТО БЛИЗНАЦИ БЕ, ДРУГАРЮ ... ЧЕ, ВАШИЯТ Е С ОБХВАТ И В ЧУЖБИНА БЕ, ... ЧЕ ВАШИЯТ ЗАКОН Е ПО-МЪГЛЯВ А ДРУГИЯТ Е ПО-ПРЕЦИЗЕН И ПО-ДОБРЕ ФОРМУЛИРАН ... все неща правят впечетление дори на лаик като мен
цитирай
21. getmans1 - И ще се възползвам ДА ОПОНИРАМ - ...
09.03.2020 21:37
get написа:
1997 написа:


И ще се възползвам ДА ОПОНИРАМ - И НА АРАТЛИКА МИ С ПОДОБЕН НА МОЯ НИК - написал следното в поста си №15. getmans1 до 11. get ?
[quote=getmans1]

... Аратлик ГЕТ, НЕ СЪМ СЪВСЕМ СЪГЛАСЕН ... Всеки човек има право на развитие и ще се подкрепя с мисълта на ЛЕВСКИ „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас променя и ние него променяме„ ... САМО НА КОМУНИСТИТИ Е ПРИСЪЩО ДА ВРЪТКАТ РЕАЛНОСТИТЕ СПОРЕД ИНТЕРЕСА ... ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА РАЗВИТИЕ иначе всички ще сме пещерни комунисти ...


Димо (Димитър) Тотев Казасов след "девето-септемврийския преврат" е назначен за:
1/ министър на пропагандата (1944-1946).
2/ 1946–1947 г. е министър на изкуствата и информацията в правителството на Георги Димитров.
3/ 1950-1953 гг. е главен директор на издателствата, полиграфията и търговията с печатни произведения. Това е възлова длъжност, която изисква от него не толкова познания, колкото налагане на цензура и изготвяне на прочутия Списък на забранената и вредна литература със Заповед № 32 от 2 октомври 1952.
На база тази Заповед №32 е изготвен и още един ДОПЪЛНИТЕЛЕН СПИСЪК с предмет: "забранени книги" от Народната Библиотека "Кирил и Методий" - наречена тогава "за благозвучност" на името на другарят Васил Коларов?

Защото бях толкова ОБСТОЯТЕЛСТВЕН АРАТЛИК?
Защото НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН ПРИМИТИВА НАЦИСТ ИЛИ БОЛШЕВИК нарамил пушка!
Много по-страшен е ИНТЕЛЕКТУАЛА, С ПЕРОТО СИ - КОЙТО МОТИВИРА ПРИМИТИВА ДА ВЗЕМЕ ПУШКАТА ... и направи НА МАРМАЛАД - такива едни волнодумци като Р. Алексиев, Димитър Талев, Владимир Василев, Трифон Кунев, Змей Горянин, Цвети Иванов, Фани Попова-Мутафова, Чавдар Мутафов, Славчо Красински ... а вероятно дори и такива като нас с теб - врабци, поради сивотата на "талантите" ни ?


... ГЕТ, аз тия неща ги казвам обощено ... иначе, биографията на КАЗАСОВ я знам заради ВВ1951 ... ВЪПРОСЪТ Е, ЧИЯ БЕЗПРИНЦИПНОСТ Е ПО-ОТВРАТИТЕЛНА НА ЧОВЕКА ЛАМТЯЩ ПОСТОВЕ ИЛИ НА НЕГОВИТЕ ЗАЩИТНИЦИ
цитирай
22. getmans1 - 17. 1997 - Намирам коментарите на getmans1 - get за просташки 20:06
09.03.2020 21:44
1997 написа:
осъзнавам, че умът им не стига за повече.


... ЕЙ, ПРИРОДНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ, ПРЕДИ ДА СЕ ИЗКАЗВАШ В СТИЛ „ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ„ СИ НАПРАВИ ТРУДА ПОНЕ ПО ДИАГОНАЛ ДА ПРЕГЛЕДАШ ДВАТА ЗАКОНА
цитирай
23. get - До 21. getmans1 - Нормално да не знаеш ВСИЧКО - да не се казваш Венци-Валери :)) или имагото с №1997 ?
09.03.2020 21:47
getmans1 написа:
get написа:
1997 написа:


И ще се възползвам ДА ОПОНИРАМ - И НА АРАТЛИКА МИ С ПОДОБЕН НА МОЯ НИК - ...
[quote=getmans1]

... Аратлик ГЕТ, НЕ СЪМ СЪВСЕМ СЪГЛАСЕН ... Всеки човек има право на развитие и ще се подкрепя с мисълта на ЛЕВСКИ „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас променя и ние него променяме„ ... САМО НА КОМУНИСТИТИ Е ПРИСЪЩО ДА ВРЪТКАТ РЕАЛНОСТИТЕ СПОРЕД ИНТЕРЕСА ... ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА РАЗВИТИЕ иначе всички ще сме пещерни комунисти ...


Димо (Димитър) Тотев Казасов след "девето-септемврийския преврат" е назначен за:
1/ министър на пропагандата (1944-1946).
2/ 1946–1947 г. е министър на изкуствата и информацията в правителството на Георги Димитров.
3/ 1950-1953 гг. е главен директор на издателствата, полиграфията и търговията с печатни произведения. Това е възлова длъжност, която изисква от него не толкова познания, колкото налагане на цензура и изготвяне на прочутия Списък на забранената и вредна литература със Заповед № 32 от 2 октомври 1952.
На база тази Заповед №32 е изготвен и още един ДОПЪЛНИТЕЛЕН СПИСЪК с предмет: "забранени книги" от Народната Библиотека "Кирил и Методий" - наречена тогава "за благозвучност" на името на другарят Васил Коларов?

Защото бях толкова ОБСТОЯТЕЛСТВЕН АРАТЛИК?
Защото НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН ПРИМИТИВА НАЦИСТ ИЛИ БОЛШЕВИК нарамил пушка!
Много по-страшен е ИНТЕЛЕКТУАЛА, С ПЕРОТО СИ - КОЙТО МОТИВИРА ПРИМИТИВА ДА ВЗЕМЕ ПУШКАТА ... и направи НА МАРМАЛАД - такива едни волнодумци като Р. Алексиев, Димитър Талев, Владимир Василев, Трифон Кунев, Змей Горянин, Цвети Иванов, Фани Попова-Мутафова, Чавдар Мутафов, Славчо Красински ... а вероятно дори и такива като нас с теб - врабци, поради сивотата на "талантите" ни ?


... ГЕТ, аз тия неща ги казвам обощено ... ВЪПРОСЪТ Е, ЧИЯ БЕЗПРИНЦИПНОСТ Е ПО-ОТВРАТИТЕЛНА НА ЧОВЕКА ЛАМТЯЩ ПОСТОВЕ ИЛИ НА НЕГОВИТЕ ЗАЩИТНИЦИ


Аратлик НАД 3 000 автори ИМ Е АРЕСТУВАНО ТВОРЧЕСТВОТО, представи си не ги досрамя и с Вазов да постъпят по този начин!
- Това как да го наречем - ако не ОТКРОВЕН ФАШЗЪМ ?! ... ама след "9-ти 1944 г." - Дата за която такива, като нас с теб още от невръстни години в "Червения хитрелюгенд" ни убеждаваха: "ТЯ ДОНЕСЕ СВОБОДАТА В БЪЛГАРИЯ !" ??
цитирай
24. getmans1 - 23. get - До 21. getmans1 - Нормално да не знаеш ВСИЧКО - да не се казваш Венци-Валери :)) или имагото с №1997 ? 21:47
09.03.2020 22:34
get написа:
[quote=getmans1][quote=get][quote=1997]

Аратлик НАД 3 000 автори ИМ Е АРЕСТУВАНО ТВОРЧЕСТВОТО, представи си не ги досрамя и с Вазов да постъпят по този начин!
- Това как да го наречем - ако не ОТКРОВЕН ФАШЗЪМ ?! ... ама след "9-ти 1944 г." - Дата за която такива, като нас с теб още от невръстни години в "Червения хитрелюгенд" ни убеждаваха: "ТЯ ДОНЕСЕ СВОБОДАТА В БЪЛГАРИЯ !" ??




...ПЪРВО ЩЕ ДОПЪЛНЯ СПИСЪКА ТИ СЪС СЛЕДНОТО;
„ Какво военно престъпление е извършил например народният представител Димитър Пешев?
Какво военно престъпление е извършила писателката Фани Попова-Мутафова?
Какво военно престъпление е извършил историкът Димитър Съсълов?
Какво военно престъпление е извършил ректорът на Софийската духовна семинария архимандрит Николай Гаврилов Кожухаров? Или главният редактор на в. „Църковна независимост” архимандрит Стефан Николов?
Какво военно престъпление е извършил директорът на Народната библиотека Райчо Райчев?
Какво военно престъпление е извършил художникът Александър Добринов? Или художникът Александър Божинов?
Какво военно престъпление е извършил журналистът Стефан Танев?„

... НИЕ ЩЕ СИ ОТИДЕМ И СЕ ЧУДЯ, КОЛКО ОЩЕ ЗАБРАВЕНИ ЩЕ ОСТАНАТ, НЕСПОМЕНАТИ И ЗАВИНАГИ ЗАБРАВЕНИ ... НАРИЧАТ НИ СЕГА ФАШИСТИ, НО ВАПЦАРОВ Е В УЧИЛИЩЕ И ДРУГИ НЕ СА ЗАБРАВЕНИ ... ПОРАЗИЯТА Е ГОЛЯМА


цитирай
25. vmir - Претендират, че демокрацията и капитализма са им виновни за лицемерието и лъжливостта,
09.03.2020 22:54
а съдейки по този закон, те са си морални дегенерати още отпреди Червената армия да им поднесе властта на тепсия. Няма как да не са такива, щом без колебание забраняват и преследват всичко онова, което са правили срещу тогавашнната власт. Явно марксизма-ленинизма от самото си създаване има своя тил в лицето на морални дегенерати.
цитирай
26. blackpredator - Гетьо,
09.03.2020 23:11
тия, дето си ги изброил преживяват комунистическото робство
Гео Милев, Йосиф Хербст, Христо Ясенов, Сергей Румянцев,
са преждевременно освободени

Майсторът примкаджия Илия Ковачев
свидетелства как става освобождаване от комунизъма:
“Поставя се на един стол и срещу него сяда друг
военен да води разпита. В момента, когато пита за
името му или за други незначителни неща, например
“Откъде имате този пръстен?”, военният, който води
разпита, дава знак с ръка и веднага приготвените
двама души с готова примка от връв за палатка
надяват въжето на шията и го опъват в
противоположни посоки, докато му спре сърцето.”
цитирай
27. getmans1 - . . . Абе, У-сплескан, туй тука не ти е ...
09.03.2020 23:46
... Абе, У-сплескан, туй тука не ти е „кой по-по и най„ щото има и брадви и търнокопи, и лопати ...


blackpredator написа:
тия, дето си ги изброил преживяват комунистическото робство
Гео Милев, Йосиф Хербст, Христо Ясенов, Сергей Румянцев,
са преждевременно освободени

Майсторът примкаджия Илия Ковачев
свидетелства как става освобождаване от комунизъма:
“Поставя се на един стол и срещу него сяда друг
военен да води разпита. В момента, когато пита за
името му или за други незначителни неща, например
“Откъде имате този пръстен?”, военният, който води
разпита, дава знак с ръка и веднага приготвените
двама души с готова примка от връв за палатка
надяват въжето на шията и го опъват в
противоположни посоки, докато му спре сърцето.”

цитирай
28. getmans1 - а съдейки по този закон, те са си м...
10.03.2020 00:06
анонимен написа:
а съдейки по този закон, те са си морални дегенерати още отпреди Червената армия да им поднесе властта на тепсия. Няма как да не са такива, щом без колебание забраняват и преследват всичко онова, което са правили срещу тогавашнната власт. Явно марксизма-ленинизма от самото си създаване има своя тил в лицето на морални дегенерати.


... Ами,че то това по дух са си закони-близнаци ...
цитирай
29. absolution - Добро утро, г-н Радо!
10.03.2020 06:53
Последвал линк при Стар чета тук и поздравлявам за това, че хората трябва най-малкото да се замислят за това как преди години имаше не истина, а удобна "истина".
цитирай
30. getmans1 - . . . Добро утро и от мен. . . А, поня...
10.03.2020 07:28
... Добро утро и от мен ... А, понякога даже никаква нямаше ...

absolution написа:
Последвал линк при Стар чета тук и поздравлявам за това, че хората трябва най-малкото да се замислят за това как преди години имаше не истина, а удобна "истина".

цитирай
31. vencivaleri1951 - Ето това е самочувствие- да наречеш примат Димо Казасов
10.03.2020 09:00
Макар и не завършил право в ,,Меката,, на българските юристи Симеоново, все пак е изкласил в юридическия факултет на СУ. Не лош като журналист, владееш няколко езика...министър в няколко режима и депутат пак в толкова. Не, че особено го харесвам, но с ,,примат ,,ми е малко трудно да го сравня подполковник . Той общо взето не е цитирал - него са го цитирали. Бил е великолепен оратор.
Да, Талев е имал сериозни проблеми, Фани Мутафова също. Талев е жертва на конюнктура , зародена още на Берлинския конгрес, подета от Коминтерна и незащитима от победена страна . Да не забравяме все пак, че Талев ще се върне на бял кон в съюза на писателите, ще стане лауреат на Димитровска премия,народен представител, ще издаде всичко.
Без подобен триумф ще се върне Мутафова, ще пише и издава книгите си без фанфари, но в прилични тиражи.
И Гет, гетманс, сложете ръка на сърцето и кажете колко време би живял автор възторжен почитател на Сталин, отразяващ победите на Червената армия , ако палачинката се бе обърнала. Справка в историята ни може да се направи и списъкът е дълъг.
Райко Алексиев не е български грях, с на Съветите.
Вчера четох в мрежата и за,,репресии,, срещу Лилиев. И как е репресиран моля, като е директор до смърта си на Народния театър? Същото се говори и за Булгаков, са и той си отива начело на МХАТ, където общо взето представя почти всичко възможно от творчеството си.
И чуйте уважаеми литературни корифеи нещо от мен илитерата , чуйте какво ще каже каскетът ми на вашите ,,цилиндри,, България имаше може би най талантливото поколение на автори и интелектуалци в началото на миналия век, хората на които днес се възхищавате или физически го затриха, или прокудиха.
България по времето на соца стана призната марка в областта на културата и изкуството, днес това е яхнато от калинки и самовлюбени бездария.
И ще ви да пример защо е така. Имаш ли собствено мнение, почерк, достойнство, колкото и да си талантлив живееш трудно. Ти гетьо ,,вървеше,, подир такъв автор
докато беше в блога. Бъди сигурен, че животът му при соца щеше да е по друг и той го знае. Знае го, но няма да го признае, защото ще трябва да се откаже от последните си тридесет години. Ще трябва да признае че противник не съм му аз комунягата, а онези мошеници и бездария които той овласти бутайки ги нагоре по ,,стълбата,,


get написа:
getmans1 написа:
get написа:
1997 написа:


И ще се възползвам ДА ОПОНИРАМ - И НА АРАТЛИКА МИ С ПОДОБЕН НА МОЯ НИК - ...
[quote=getmans1]

... Аратлик ГЕТ, НЕ СЪМ СЪВСЕМ СЪГЛАСЕН ... Всеки човек има право на развитие и ще се подкрепя с мисълта на ЛЕВСКИ „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас променя и ние него променяме„ ... САМО НА КОМУНИСТИТИ Е ПРИСЪЩО ДА ВРЪТКАТ РЕАЛНОСТИТЕ СПОРЕД ИНТЕРЕСА ... ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА РАЗВИТИЕ иначе всички ще сме пещерни комунисти ...


Димо (Димитър) Тотев Казасов след "девето-септемврийския преврат" е назначен за:
1/ министър на пропагандата (1944-1946).
2/ 1946–1947 г. е министър на изкуствата и информацията в правителството на Георги Димитров.
3/ 1950-1953 гг. е главен директор на издателствата, полиграфията и търговията с печатни произведения. Това е възлова длъжност, която изисква от него не толкова познания, колкото налагане на цензура и изготвяне на прочутия Списък на забранената и вредна литература със Заповед № 32 от 2 октомври 1952.
На база тази Заповед №32 е изготвен и още един ДОПЪЛНИТЕЛЕН СПИСЪК с предмет: "забранени книги" от Народната Библиотека "Кирил и Методий" - наречена тогава "за благозвучност" на името на другарят Васил Коларов?

Защото бях толкова ОБСТОЯТЕЛСТВЕН АРАТЛИК?
Защото НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН ПРИМИТИВА НАЦИСТ ИЛИ БОЛШЕВИК нарамил пушка!
Много по-страшен е ИНТЕЛЕКТУАЛА, С ПЕРОТО СИ - КОЙТО МОТИВИРА ПРИМИТИВА ДА ВЗЕМЕ ПУШКАТА ... и направи НА МАРМАЛАД - такива едни волнодумци като Р. Алексиев, Димитър Талев, Владимир Василев, Трифон Кунев, Змей Горянин, Цвети Иванов, Фани Попова-Мутафова, Чавдар Мутафов, Славчо Красински ... а вероятно дори и такива като нас с теб - врабци, поради сивотата на "талантите" ни ?


... ГЕТ, аз тия неща ги казвам обощено ... ВЪПРОСЪТ Е, ЧИЯ БЕЗПРИНЦИПНОСТ Е ПО-ОТВРАТИТЕЛНА НА ЧОВЕКА ЛАМТЯЩ ПОСТОВЕ ИЛИ НА НЕГОВИТЕ ЗАЩИТНИЦИ


Аратлик НАД 3 000 автори ИМ Е АРЕСТУВАНО ТВОРЧЕСТВОТО, представи си не ги досрамя и с Вазов да постъпят по този начин!
- Това как да го наречем - ако не ОТКРОВЕН ФАШЗЪМ ?! ... ама след "9-ти 1944 г." - Дата за която такива, като нас с теб още от невръстни години в "Червения хитрелюгенд" ни убеждаваха: "ТЯ ДОНЕСЕ СВОБОДАТА В БЪЛГАРИЯ !" ??

цитирай
32. get - До 31. vencivaleri1951 - Прав си ВЕНЦИ! Но това ми самочувствие идва от ... ?
10.03.2020 09:32
vencivaleri1951 написа:

Ето това е самочувствие- да наречеш примат Димо Казасов


... ИЗКРЮЧИТЕЛНОТО ДОБРО ПОЗНАВАНЕ - на "марксизма-ленинизма" не само, като ПСЕВДО-СОЦИАЛНА ТЕОРИЯ а и още от детерменираните знания С ПРИМЕРИ ОТ ПРАКТИКАТА НА НЕГОВОТО ПРИЛОЖЕНИЕ!

Елементарно Уотсън-Венци? Но непостижимо, за ПОСТНАТА ти ПОНЯТИЙНО-ОЦЕНЪЧНА БАЗА - като "комунист", БОРЕЩ СЕ СРЕЩУ ФАШИЗМО-НАЦИЗМА - който първо НЕ МОЖЕШ ДА ДЕФИНИРАШ(като социално явление) и ВТОРО, поради тази твоя теоритична посредственост - не МОЖЕШ ДА ОСЪЗНАЕШ, ЧЕ Е ДВУЯЙЧЕН-БЛИЗНАК на КОМУНИЗМА ?!

Именно ТОВА Е ПРИСЪЩО и за Казасов - интелектуално-класова ИМПОТЕНТНОСТ, поради която ИМЕННО след ДЕВЕТОЮНСКИЯ ПРЕВРАТ го отвежда до ИДЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУ СЪБРАТ - социалиста професор Александър Цанков ... а двадесет години по-късно го отвежда в редовете на едно друго АНТИ-БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, правейки го ГЛАВЕН ЦЕНЗОР В СЪЩОТО?

МАРКСИЗМА Е ТЕОРИЯ - която вие ПОРАДИ ДОГМАТИЗИРАНЕТО СИ МИСЛЕНЕ НА КОМУНИСТИ( маргиналии ИНТЕЛЕКТУАЛНИ) - я доведохте до РАНГ НА РЕЛИГИЯ съответно с Бог-Отец-Маркс и Сина му-Ленин?

Марксизма ОТ САМО СЕБЕ СИ СЕ ОПРОВЕРГА като НАУЧНА-ФИКЦИЯ - ВЕЧЕ ПРИ НЕГОВОТО ПРИЛАГАНЕ//ЕКСПЕРИМЕНТИРАНЕТО МУ НА ПРАКТИКА!

И след като ФАКТА С ПОГИВАНЕТО НА МАРКСИСТКАТА ИДЕОЛОГИЧЕСКА-РЕЛИГИЯ Е ПРЕД ОЧИТЕ НИ ... не само е НАУЧНО НЕОБОСНОВАНО а и НАУЧНО-нагло ДА (ми) ТВЪРДИШ:
"Марксизма е най-правилното и най-съвършенно НАУКООБРАЗНО-ТЕОРИТИЧНО
УЧЕНИЕ ЗА ОБЩЕСТВОТО!" ?!?

Ако и след това, НЕ ПОЖЕЛАЕШ ДА ПРОЧЕТЕШ И РАЗБИРАЙКИ ДА МИ ОТГОВОРИШ АДЕКВАТНО ... ПРОСТО и ти СИ ЕДИН от многото "ИНТЕЛЕКТУАЛЕН-КАСКЕТ", подобно на недоклатенитЕ соц-ЕнтЕлЕктуалЕ "blackpredator" и/или другото му образ и подобие"1997" - опитващи се ... да АРТИКУЛИРАТ НЕЩО ЧЛЕНОРАЗДЕЛНО-вербално ПО ВЪПРОСА ?

П.П.
И все още НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА МИ:
"Защо през 1943 г. се налага да направят такива драстично-наказателни промени в Закона за защита на държавата?" !? ... защо не примерно през 1941 или 1942 или дори 1944 година - а точно през ВЪПРОСНАТА 1943 година?
цитирай
33. getmans1 - ДО - 31. vencivaleri1951 - Ето това е самочувствие- да наречеш примат Димо Казасов 09:00
10.03.2020 09:44
Ако нещо цвили, пръхти и прилича на кон, не е ли най вероятно да е кон.
цитирай
34. get - До 33. getmans1 - Аратлик-Радо, като чета венцевия панагерик за соц-литературата и направо кОлтурата - ми иде ... ?
10.03.2020 10:44
getmans1 написа:

Ако нещо цвили, пръхти и прилича на кон, не е ли най вероятно да е кон.


... да му кажа - Що не се гръмнеш? ... като политкомисаря на отряда "Чавдар"?

И да му припомня - какво разказва в спомените си за Ленин, Горки? На какво той оприличава НОВОСЪЗДАВАЩАТА СЕ РУСКА СОЦ-ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ?

Венци - ако не знаеш, ЛЕНИН НАРИЧА РУСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ С БЕЗАПЕЛАЦИОННОТО "ГОВНО" с или без представката СОЦИАЛИСТИЧЕСКА!

Подобно ГАВНО - МОЖЕМ УПОТРЕБИ И ЗА като писател-публицис МОРАЛЕН-КАТЪР - Димо Казасов?!

Най-близък до това "морално-катърство" е и Веселин Андреев - комисаря на партизанска-бригада "Чавдар" - Защо?

Защото ЗНАЕЙКИ КАКВА СЪДБА Е ПОСТИГНАЛА БРАТ МУ ... в НАЙ-СПРАВЕДЛИВАТА, НАЙ-СВОБОДНАТА, НАЙ-по и Нанай Съветска Русия. Става един от най-приближените в кръга на СЪВЕТСКИЯ АГЕНТ Вълко Червенков!
А знаейки ИСТИНАТА ЗА реалността в СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ пише и сборник с очерци във вазхвала ... на „Има на света Москва”?

Е как ДА НАРЕЧЕМ ЕДИН такъв МОРАЛЕН и ЕПИСТОЛАРЕН ДЕГЕНЕРАТ - ако не МОРАЛЕН-КАТЪР?

Но има провидение ... и ЗА НЕГО дойде Видов-ден? ДЕН в който същата тази ръка ВЪЗХВАЛЯВАЛА - не човека а комуниста "Антон" и "Белокаменна Москва" ... ще напише В предсмъртните си слова:

"Проклет да е Живков и живковистите!"

- Венци, има хора КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ ИМ СТИГА ДА ПРОЗРАТ ИСТИНАТА ЗА КОМУНИЗМА ... други я постигат в РАМКИТЕ НА ЖИВОТА СИ (В. Андреев !) ... трети, като мен ИМ БЯХА НЕОБХОДИМИ ... вече КАТО ЗРЯЛ И СЪЗНАТЕЛЕН ЧОВЕК - ОСЕМ ГОДИНИ ДА Я ПОСТИГНА ИСТИНАТА!

- Та от 1982 г. ВЕЧЕ, "БУДНОТО ОКО НА ПАРТИЯТА" в лицето на Държавна сигурност - нанесе забележка в служебното ми дело "отнася се критично към постиженията на Народната власт и Дружбата ни със СССР"?!

- Това ПОСЛЕДНОТО, което НАПИСАХ Е ФАКТ - който мога ДОКУМЕНТАЛНО ДА ПОТВЪРДЯ!
цитирай
35. vencivaleri1951 - Гетьо, за кой ли път ме разплакваш с репресиите върху себе си
10.03.2020 15:48
Ти пък представяш ли си какво са писали в досиетата на оцелелите в Трънския отряд, на сражавали те се в сръбската съпротива, а и дали са ,,брали на карандаш,, семействата им. Ти си чел, чувал за Трънски, Знеполски, Радомирски - аз ги познавах.
Да, Живков еднолично управляваше страната . Все пак, няма пленум почти на който да не е критикуван и в лично качество. На два съм бил ,,пълнеж,, и съм го видял.Кой днес от герберите е критикувал Борисов, ако не е изритан от хранилката?
Теб ти се иска да се хванеш за кубура щом чуеш Венци да казва за култура при соца.
Е добре...Кога ще имаме наново равностойни сценични успехи в хоровото пеене, кога ще можем да направим самостоятелен спектакъл само с български певци в Ла Скала, Метрополитен, Большой...? Кои самодейни колективи ще родят Гяуров /хорът на артилерийското училище в Шумен/, Кабаиванска - самодеен колектив при СУ, Гюзелев - художествената академия...кога ще върнем блясъка на ансамбъл Филип Кутев...ще си отиде заедно със съмахленеца ми и приятел проф Драгостинов. А Бодра смяна? Ти казваше, че си ритал на Тича...Ходих да гледам нещо там в квартала и паркирах до стадиона. Трагедия!!! Трагедия е и в повечето стадиони, зали и прочие. Ето приятелят Ви Слави пише добре , а и много добре. Защо трябва да цепи от залъка си да издаде книга или да се моли на спонсори? Защо балерини от операта и оперетата са принудени да доработват в клубовете? Защо последният ремонт на Народния е от преди 40 години.?
Това ми обясни защо е така, и кога ще се оправи. А за кобура е ясно...Вашето брата има дълга история в това движение.
И престани да ми говориш за марксизъм. Сдал съм си изпитите, по сериозно съм чел при защита на кандидатски минимум и после съм забравил. Първо са ме интересували гаджета и купони, после семейство и как да изхраня семейството си. Къде си е избор на сърцето, а не на идеология. Бащите ни стена не са познавали Маркс, Ленин, а са послушали сърцето си.
Мен ме е впечатлило израз не принадлежащ ни на Маркс, ни на Ленин. Спори се и на кой принадлежи-русо или Волтер

,, Проклет д е този, който е казал за този кол - мой е,,
Цитирам по смисъл
Около тези думи ще се изпишат милиони авторски коли, ще загиват милиони хора , ти ще се отречеш от идеалите на баща си, само и само защото си се разочаровал от написаното в досието си, от кариерното си развитие... Защото ти е допаднал или не някой цитат. И не ни е виновна Русия драги. Когато Русия е тъпкана от монголите ние сме били на три морета и сме били империя. Какво правим с това и защо погубваме страната си е български, а не руски въпрос



quote=get]
getmans1 написа:

Ако нещо цвили, пръхти и прилича на кон, не е ли най вероятно да е кон.


... да му кажа - Що не се гръмнеш? ... като политкомисаря на отряда "Чавдар"?

И да му припомня - какво разказва в спомените си за Ленин, Горки? На какво той оприличава НОВОСЪЗДАВАЩАТА СЕ РУСКА СОЦ-ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ?

Венци - ако не знаеш, ЛЕНИН НАРИЧА РУСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ С БЕЗАПЕЛАЦИОННОТО "ГОВНО" с или без представката СОЦИАЛИСТИЧЕСКА!

Подобно ГАВНО - МОЖЕМ УПОТРЕБИ И ЗА като писател-публицис МОРАЛЕН-КАТЪР - Димо Казасов?!

Най-близък до това "морално-катърство" е и Веселин Андреев - комисаря на партизанска-бригада "Чавдар" - Защо?

Защото ЗНАЕЙКИ КАКВА СЪДБА Е ПОСТИГНАЛА БРАТ МУ ... в НАЙ-СПРАВЕДЛИВАТА, НАЙ-СВОБОДНАТА, НАЙ-по и Нанай Съветска Русия. Става един от най-приближените в кръга на СЪВЕТСКИЯ АГЕНТ Вълко Червенков!
А знаейки ИСТИНАТА ЗА реалността в СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ пише и сборник с очерци във вазхвала ... на „Има на света Москва”?

Е как ДА НАРЕЧЕМ ЕДИН такъв МОРАЛЕН и ЕПИСТОЛАРЕН ДЕГЕНЕРАТ - ако не МОРАЛЕН-КАТЪР?

Но има провидение ... и ЗА НЕГО дойде Видов-ден? ДЕН в който същата тази ръка ВЪЗХВАЛЯВАЛА - не човека а комуниста "Антон" и "Белокаменна Москва" ... ще напише В предсмъртните си слова:

"Проклет да е Живков и живковистите!"

- Венци, има хора КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ ИМ СТИГА ДА ПРОЗРАТ ИСТИНАТА ЗА КОМУНИЗМА ... други я постигат в РАМКИТЕ НА ЖИВОТА СИ (В. Андреев !) ... трети, като мен ИМ БЯХА НЕОБХОДИМИ ... вече КАТО ЗРЯЛ И СЪЗНАТЕЛЕН ЧОВЕК - ОСЕМ ГОДИНИ ДА Я ПОСТИГНА ИСТИНАТА!

- Та от 1982 г. ВЕЧЕ, "БУДНОТО ОКО НА ПАРТИЯТА" в лицето на Държавна сигурност - нанесе забележка в служебното ми дело "отнася се критично към постиженията на Народната власт и Дружбата ни със СССР"?!

- Това ПОСЛЕДНОТО, което НАПИСАХ Е ФАКТ - който мога ДОКУМЕНТАЛНО ДА ПОТВЪРДЯ!
[/quote]
цитирай
36. get - До 35. vencivaleri1951 - Ще ти отговоря ПО ЧУДОМИРОВСКИ, представителю на ВИСШАТА партийна и държавна НОМЕНКЛАТУРА?
10.03.2020 19:03
vencivaleri1951 написа:

Гетьо, за кой ли път ме разплакваш с репресиите върху себе си


- Реви, Марко, реви, братко, двама да ревеме! Ти — в обора, аз — на двора, да се радва ...!

1. Венци ЗАЩО ПРОПУСКАШ, ЧЕ? На Пленум ходеха НЕ РЕДОВИ КОМУНИСТИ - А членовете на ПОЛИТИЧЕСКИЯТ НИ ОЛИМП НА БКП от вида: а)политбюро б) ЦеКа и в)кандидат членовете на ЦК?

2. Недей ДА ДВУЛИЧНИШ пренасяйки некоректно ОБЕКТА НА КРИТИКАТА МИ РУСИЯ?
vencivaleri1951 написа:

И не ни е виновна Русия драги. Когато Русия е тъпкана от монголите ние сме били на три морета и сме били империя.

- И ми говориш ЗА КИЕВСКА РУС ... след като говоря за МОСКОВСКА и то не от 13-ти, а от ДВАДЕСЕТИ ВЕК ... и За това, че ИНТЕГРАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С МОСКОВИЯТА - бе неизгодна ЗА СТРАНАТА МИ!
3.
vencivaleri1951 написа:

... ремонт на Народния е от преди 40 години.?

- Интересен и явно неизвестен факт за теб е че НАРОДНИЯ(театър), ОПЕРАТА (било Софийска било варненска) ... са построени и поддържани ПРЕЗ "ОНОВА НЕСПРАВЕДЛИВО ОБЩЕСТВО" - което ТИ с некоректен цитат ГРОМИШ?
vencivaleri1951 написа:

Проклет д е този, който е казал за този кол - мой е,

Цитат ОРИГИНАЛЕН:

„Проклет да е този, който заби пръв кол в земята и каза: „Тази земя е моя.” - Жан Жак Русо!

6. Твърдиш ?
vencivaleri1951 написа:

Трънски, Знеполски, Радомирски - аз ги познавах.

А покрай тях си споменавал(като семеен приятел на вашите) и Благой Попов - съпроцесника на Димитров от Лайпциг?
- Освен, че е партиен функционер знаеш ли, че същият е и писател и ПОЛИТ-ЗАКЛЮЧЕННЫ в Сталиновите ГУЛАГ?
От където го пускат ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В БЪЛГАРИЯ - вече през 1954 г.

Венци! ТА този Благой Попов, ЗАЩО ЛИ Е ОЗАГЛАВИЛ КНИГАТА СИ СЪС СПОМЕНИ(мемоари) ОТ СССР с красноречивото име:

„За да не се повтори никога вече“?

А защо Венци КНИГАТА НЕ Е ИЗДАДЕНА В БЪЛГАРИЯ ... а нелегално е изнесена и издадена ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЪВ ФРАНЦИЯ през 1968 г. ... А в България след още ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЕДНА ГОДИНИ - САМО?

Ех Венци, Венци ... ОПРЕДЕЛЕНО на теб ще са ти необходими ПОНЕ ДВА ЖИВОТА ЗА ДА ОСМИСЛИШ ИСТИНАТА ЗА КОМУНИЗМА :((( ! ... която моя милост СИВИЯТ ПРОВИНЦИАЛЕН ЧИНОВНИК - прозрях още през 1982 година!
И която ми коства, КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ, ПРИТЕСНЕНИЯ ЗА НАЙ-БЛИЗКИ ... Защо ми бе всичко това бре Венци - а не си кютах, като твоя милост кандидат-члена на ЦеКа на БКП?
Ами по простата причина "опоненте"!
Защото В ПАТРИАРХАЛНО ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ НИ РОД МЪЖЕТЕ ЗНАХА - ЧЕ?
Истинските хора/МЪЖЕ Венци - са като дърветата - умират прави! ... не със скършени в поклон кръстове!

цитирай
37. vencivaleri1951 - Подполковник не си в час по много неща
10.03.2020 20:15


get написа:
[quote=vencivaleri1951]
Гетьо, за кой ли път ме разплакваш с репресиите върху себе си


- Реви, Марко, реви, братко, двама да ревеме! Ти — в обора, аз — на двора, да се радва ...!
Написах" Пълнеж " Зала Георги Киргов се пълнеше от членове, кандидат членове на ЦК и делегатите.
Зала 1 на НДК е значително по голяма, а празни места по тв не изглеждаше добре. Тоест попълваха се места с членове на бКП от район Средец-центъра. По правило от Министерствата и комитетите-от гл специалист нагоре. Аз бях държавен експерт и влизах в категорията. След това членовете на ЦК до 20 % бяха работници, кандидат членовете 30%, делегатите до 50 % За номенклатура не може и да става дума. Второто което се целеше бе подготовка на хората от "пълнежа" да са по близо до злободневието в ЦК. Една част естествено е да попълни след време структурата. Впрочем както и делегатите имаш право на изказване, но не гласуваш. Ето ти честен отговор-с перспектива за номенклатура, но толкова. Лично аз си търсех място в накои от строителните ДСО и комбинати като директор или зам. В ЦК, и министерствата са нерви, загуба на време и пари. Чакаш някого да се гътне или да сгафи та да мръднеш малко напред и през това време гълташ хапчета и гледаш да уредиш жена си с по на сметка обувки и палтенце... Ще се направя на Жоро Гет-от като изключим първита година от трудовия ми стаж и 5те години в министерството съм получавал повече пари от баща ми и чичо ми-чичо беше зам министър. Дори и днес ако махнем краденето то доходите ми са по високи от щата на министър. Впрочем ти си наясно. Получаваш повече от милиционерстването си, но си го разбрал на стари години-когато си се разделил с илюзиите за социализма. На държавно се работи много и за без пари. Знаеш ли какво получаваше един цлен на цк или народен представител преди. 20 лв над заплатата, безплатен обществен транспорт, безплатна баня и тези от провинцията командировъчни и квартирни по време на сесиите . Днес се дават големи пари да си депутат, тогава търсеха връзки да не попаднат в списъка с кандидатите. Защото едни задължения и неприятности. Работата ти стои, но ти имаш приемни часове, които се проточват по цели нощи по някога. Стоят ти пред дома земляци, приятели и земляци и приятели на приятелите. За болест, за работа, за спорен имот, за мъж, син в затвора, за студент...За каквото се сетиш. Понякога можеш лесно да сиктердосаш наглец, но понякога се налага да помагаш на добри и честни хора...Ако си бил честен и добросъвестен квартален знаеш какво е. Имали сме такъв. Две жени го оставиха защото беше двуженец-първата жена му беше работата. Подполковник Андонов-умря си на работното място , малко преди да го направят шеф на районното в Лозенец
А знаеш ли, как например са ме посрещали в поделението ни във Варненския Агрострой като иконом директор? Лов, риболов, трапеза с място до хубава булка/не съм се възползвал бях женен и много влюбен/ На тръгване ти пълнят багажника с балъци и чирози. И така във всеки СЕП. Ти също решаваш каквото можеш-фонд, щат-акордни обекти, ТНТМ за комсомола...Днес му викат проекти!?
Пиша ти ги тези неща, не за друго, а да ти обясня , че натякванията ти за номенклатура са несъстоятелни, най малкото защото никога не ми е било цел. Не знам доколко си бил организиран комунист, но в строителството се въртяхме рутинно. Бил съм и комсомолски и партиен...Е имах си една зацапана отвън ватенка за бура в рай.онния и градския комитет. Цирк подполковник, цирк...Получаваш всичко за което си дошъл...
1. Венци ЗАЩО ПРОПУСКАШ, ЧЕ? На Пленум ходеха НЕ РЕДОВИ КОМУНИСТИ - А членовете на ПОЛИТИЧЕСКИЯТ НИ ОЛИМП НА БКП от вида: а)политбюро б) ЦеКа и в)кандидат членовете на ЦК?

Не съм двуличен. Периода за който говоря Русия не съществува като суверенна държава, който и да е от руските народи. Ние сме империя и се разпадаме като такава заради наши си български неразбории и кой да води бащина дружина.
А иначе това което внушаваш не е по различно от германските държавици например. Забравли съм .
вече колко бяха но във всеки случай над 20
Виж, ние сме дали първия патриарх на руските народи. Няма или ние нямаме писмен документ за встъпването на Киприян като патриарх. Имаме предания. Имаме обаче документ за обявяването му за светец. И там пише "Бидейки първосвещеник на Киевското , Литовското, Москосвското княжество и цяла Русия... ЦЯЛА РУСИЯ. Това казва всичко за този който иска да чуе.

2. Недей ДА ДВУЛИЧНИШ пренасяйки некоректно ОБЕКТА НА КРИТИКАТА МИ РУСИЯ?
vencivaleri1951 написа:

И не ни е виновна Русия драги. Когато Русия е тъпкана от монголите ние сме били на три морета и сме били империя.

- И ми говориш ЗА КИЕВСКА РУС ... след като говоря за МОСКОВСКА и то не от 13-ти, а от ДВАДЕСЕТИ ВЕК ... и За това, че ИНТЕГРАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С МОСКОВИЯТА - бе неизгодна ЗА СТРАНАТА МИ!
3.
vencivaleri1951 написа:

... ремонт на Народния е от преди 40 години.?


Благодаря, за информацията-слепото окато направи
Накога да съм казал, че Царство България е било глухо към култура и образование. Писал съм го, че образователната реформа на Стамболийски прави образованието ни /средното/ равно на водещите в Европа и действа на практика до към 2000година.
Салонът на земеделския дом се преработва основно след 9ти заради акустиката . Вече ходя по редко на представления и всеки път се изненадвам от все по захабените и скъсани дамаски, от падащите бои и мазилки даже. от кондеза и последвалия го мухъл-икономисват от "топло". Трупите са с минимални заплати и артистите рекламират геловеу билети, превръзки, лекарства....Не можеш от Борис Годунов да отидеш в Гамбринус и да пееш ""адвокате, адвокате" след представлението за да храниш децата си. Щата на певец/не солист / е по ниска от тази на полицая, макар , че обучението на певеца е десетки пъти по скъпо от това на полицая. Пеейки в Гамбринус ние угробваме стотици хиляди левове дадени за образование. Нали си по икономиката?
- Интересен и явно неизвестен факт за теб е че НАРОДНИЯ(театър), ОПЕРАТА (било Софийска било варненска) ... са построени и поддържани ПРЕЗ "ОНОВА НЕСПРАВЕДЛИВО ОБЩЕСТВО" - което ТИ с некоректен цитат ГРОМИШ?
Ти не си коректен. Написах че цитирам по смисъл и че има спор чия е цитатът-на Волтер или Русо.
Тоест цитирам си коректно.
vencivaleri1951 написа:

Проклет д е този, който е казал за този кол - мой е,

Цитат ОРИГИНАЛЕН:

„Проклет да е този, който заби пръв кол в земята и каза: „Тази земя е моя.” - Жан Жак Русо!

6. Твърдиш ?
vencivaleri1951 написа:

Трънски, Знеполски, Радомирски - аз ги познавах.

А покрай тях си споменавал(като семеен приятел на вашите) и Благой Попов - съпроцесника на Димитров от Лайпциг?
Съседи през улица бяхме. Познавахме се, но той започна да идва в нас когато разбра , че леля ми е от Дрен. Бил е приятел с лрат и , който е убит като партизанин. Естествено че знам много за него.
Писал съм и друго. Прадядо на жена ми-Семко Керезов е убит през 37ма като социалдемократ, а преди това е бил нарком по образованието в Украйна. Има паметник в с Богдан Карловско и е бил организатор на Карловската им организация Емигрира през 20те.
Така , че нищо ново за мен под слънцето. В ленинград съм учил и съм имал колеги загубили роднини в тези години. Говорили сме за това, което те разочарова по късно теб. Разочарованието съм го изпитал преди теб, но за това пък имах време и да преосмисля своя антисталинизъм тогава и днес да го нареждам сред голямите реформатори в Русия въпреки крайностите му-не е имал друг вариант просто
- Освен, че е партиен функционер знаеш ли, че същият е и писател и ПОЛИТ-ЗАКЛЮЧЕННЫ в Сталиновите ГУЛАГ?
От където го пускат ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В БЪЛГАРИЯ - вече през 1954 г.

Венци! ТА този Благой Попов, ЗАЩО ЛИ Е ОЗАГЛАВИЛ КНИГАТА СИ СЪС СПОМЕНИ(мемоари) ОТ СССР с красноречивото име:

„За да не се повтори никога вече“?

А защо Венци КНИГАТА НЕ Е ИЗДАДЕНА В БЪЛГАРИЯ ... а нелегално е изнесена и издадена ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЪВ ФРАНЦИЯ през 1968 г. ... А в България след още ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЕДНА ГОДИНИ - САМО?

Не съм чел книгата и дори не знаех за нея . Защо не я е издал у нас. Доколкото си спомням беше зам министър във Външно. Може би греша...Не, във външно беше
Не ме интересува Гет миналото отдавна. Дърт съм и искам да се радвам на дните пред мен които са ми отпуснати.
цитирай
38. getmans1 - МАЛЕЙ, и това ми било ПИСАТЕЛ. . . ...
10.03.2020 23:01
МАЛЕЙ, и това ми било ПИСАТЕЛ ... ВЪЙ-ВЪЙ-ВЪЙЙЙЙ ... както казват едни дърти делиорманци

... КАКВА Е ТАЯ КАША БЕ ... БЕ, НЯМА ЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ВЛЕЗЕШ В РЕЛСИ БЕ ... С НОРМАЛНИ КОМЕНТАРИ

МНОГОСЛОВИЕТО НЯМА ДА ТИ ПОМОГНЕ ... ДА СИ ПОВЯРВАШ
цитирай
39. get - До 38. getmans1 - Ами баш като във вица за чукчата ВЕНЦИ Е ПИСАТЕЛ :))) Защото?
11.03.2020 10:15
getmans1 написа:
МАЛЕЙ, и това ми било ПИСАТЕЛ ... ВЪЙ-ВЪЙ-ВЪЙЙЙЙ ... както казват едни дърти делиорманци

... КАКВА Е ТАЯ КАША БЕ ... БЕ, НЯМА ЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ВЛЕЗЕШ В РЕЛСИ БЕ ... С НОРМАЛНИ КОМЕНТАРИ

...


Защото - все още не може да артикулира адекватен отговор на поставения от мен въпрос:
"Защо през 1943 г. се налага да направят такива драстично-наказателни промени в Закона за защита на държавата?" !? ... защо не примерно през 1941 или 1942 или дори 1944 година - а точно през ВЪПРОСНАТА 1943 година?? ?!!

Та на теб да обясня - Защо?
В края на 1942 г. от Съветското тогава Посолство в София, про-болшевисткия и "македонстващ-комунист" Павел Шатев - получава куфар с пари от военното аташе Савелиев.
Предава ги на централното ръководство на БКП.
Сумата според оценки за него време се е явявала равностойна на 2 000 000(два милиона лева). Средната заплата тогава, на държавен служител в България, е била 1000 лева, а високопоставения полицай Никола Гешев, е вземал - 5000 лв.
Тези пари са били дадени с ЦЕЛ обезпечаване нелегалните към Военния център на БКП.
С тези пари се е плащало и на така известните ни "Черни ангели" - като на всеки един от тях, месечната издръжка се е явявала между 2 - 3 000 лева ... и съответно се започва ПЕРСОНАЛНИЯ ТЕРОР НА ВИДНИ ФИГУРИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ?
- На 8 февруари 1943 е застрелян Никола Христов «Кутуза»(дали е бил или не полицейски агент е друг въпрос ?);
- 13 февр. 1943 г. е застрелян ген Луков;
- 15 април 1943 е застрелян социалдемократа Сотир Янев;
- в края на април 1943 года гр. Пазарджик е застелян началника на тайната полиция Пазарджика Мачо Генов.;
- 3 май 1943 г. е застрелян председятеля на Касационния съд Атанас Пантев;
- 10 май 1943 г. опит за убийство на инженер Кулчо Янакиев - отговарящ за радио-заглушаването на станция "Хр. Ботев", базирана в Москва;
- Юли 43 г. опит за убийство на редактора на в-к Зора, Д. Крапчев ... тук спирам БЕЗ ДА СЪМ ПРИКЛЮЧИЛ СПИСЪКА С поне още десет имена на ЖЕРТВИТЕ НА политическият и СЪВЕТСКО по КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОР - чрез убийства!
- Които имат за цел ... което ще обясня допълнително, ако има адекватен интерес ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6073035
Постинги: 2742
Коментари: 26495
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031