Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2020 08:34 - И още, поЗДРАВИ ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1885 Коментари: 20 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                     .......

  De Profundis: 10 ноември и 31 години лош преход – на кого да се сърдим?

Български преход е пълен провал, защото комунистите не израснаха ни на йота, останаха си главанаци и тъпи галоши

    image   Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Пардон, граждани, щях да пропусна факта, че днес е 10 ноември. 
Пък и защо ли да помня деня, когато БКП и ДС, под вещото ръководство на КПСС и КГБ, направиха 

вътрешен преврат

 и свалиха Тодор Живков? 
На този ден можем просто да отпразнуваме с водка успеха на хитрата лисица Юрий Андропов, който през 1989, макар от гроба, все пак ни изработи с дългосрочния си план за подмяна вместо промяна на системата в страните от тъй наречения „социалистически лагер“. Е, планът не успя навсякъде, но в Русия и България успя.  
Тогава, на 10 ноември, ден след падането на Берлинската стена, с очите си видяхме как нашите български чичкови червенотиквениковчета повеждат страната към най-мътния възможен посткомунистически преход, спазвайки инструкциите на Центъра – да придобият цялата икономическа власт, като едновременно с това запазят, поне до голяма степен, политическата, тоест, за една нощ да израснат от обикновени тъпи комунисти до умни и способни капиталисти, които да са на разположение на Москва винаги, щом тя ги пожелае. 
  
Друг е въпросът, че те и тази работа свършиха пет за четири, тоест, реализираха три от четири - запазиха политическата власт, заграбиха икономиката и продължават да държат дупето си на руска служба. Но не успяха да израснат ни на йота, останаха си точно такива главанаци и тъпи галоши, каквито винаги са били. А това също е сред важните причини тъй нареченият български преход да е пълен провал. 
От друга страна, май не е лошо все пак да се помни денят 10 ноември по няколко не по-малко важни причини:

Първо, тогава падна диктаторът Живков, който десетилетия наред стоеше като тапа на гърлото на България. Нормалните хора вече имаха усещането, че този престъпен тип е безсмъртен и никога няма да се махне от властта. 

Второ, махането на Живков, дошло неочаквано за широките народни маси, донесе полъх надежда – надежда, че все пак е възможно ситуацията в страната някак да стане по-нормална, че икономиката, забита вече под морското дъно от вещото управление на БКП, може да тръгне нагоре и като малка държава, ние „да се оправим“ сравнително бързо, надежда дори за реализация на някои демократични промени в посока подобряване състоянието на човешките и гражданските права. 
Говоря за първите мигове след червения преврат. Тогава, категоричен съм, никой дори не можеше да си помисли, че руските другари ще допуснат България да направи изцяло нов цивилизационен избор – да  стане член на Европейския съюз и НАТО. А още по-малко, че ще успее да го реализира. 

Трето, в интерес на истината, колкото и да беше контролиран и управляван от злите сили, 

преходът все пак имаше и проблясъци,

 донесе много реални промени, за които българите десетилетия наред, по време на тоталитарния режим, не можеха дори да мечтаят. Говоря за възстановеното право на собственост и свобода на икономическата инициатива, свободата на словото, политическия и религиозния живот, отпадналите ограничения за придвижване, местообитаване, образование. 
Щото не знам дали помните, но по комунистическо време не можеше от Каспичан да отидеш да живееш в София, защото така искаш. Това можеше да стане само при специални условия – а за съблюдаване на мярката, наречена „жителство“, усърдно се грижеше родната милиция.
Тя се грижеше също мозъците и талантите ни да не изтичат на Запад, като силно ограничаваше възможностите на хората да стъпят отвъд Желязната завеса и при това взимаше решенията по свое усмотрение, не на базата на разписани и ясни правила. 
Не можеше тогава също в университета да учиш английски или испански, ако в гимназията си учил немски – за това се грижеха университетските власти. 
А за идейната „чистота“ на медиите се грижеха предани на режима хора, назначени във всяка медия. Те не бяха цензори, защото цензора в България нямаше, но все пак решаваха какво може и какво не може да се публикува по определения правила. Парадоксът е, че правилата сами по себе си бяха „квалифицирана информация“ и дори журналистите не ги знаеха. Така че ако напишеш дори безобиден текст на селскостопанска тема, те го режат, защото си споменал броя на прасетата в село Прасево. 
Всички тези и много други смешни, парадоксални, откровено тъпи, а и понякога опасни за живота и здравето неща вече ги няма, отпаднаха по време на прехода. Да, в системата има и много пробиви, неслучайно често споделяме усещането, че правата и свободите ни уж са налични, но ходят на куц крак, че 

конците не са докрай в ръцете ни, а някой друг ги дърпа

 Имам свободна икономическа инициатива, казват някои, но пространството е ограничено и не мога да се разгърна. Или – мутрите ме рекетират. Или – хората на Бойко ми крадат бизнеса.
И чуваме освен това - магазините са пълни и мога да пазарувам каквото искам, мога и да пътувам в чужбина свободно, обаче нямам пари, щото държавата не се грижи достатъчно добре за мен. 
Сигурно ще ме намразите, но ще рискувам да кажа, граждани, че тези неща и още много подобни зависят не от прехода, не от политици, мутри, лоша администрация, световна конспирация или някой друг, а от самите нас. 

Ние сме преходът. Ние сме политиците и мутрите

 Ние сме лошата администрация и дори световната конспирация. Е, ако не ние лично, то децата ни, близките ни, роднините и приятелите ни. 
Какво сме хванали да се оплакваме?
След като сме достатъчно тъпи, та вече три десетилетия продължаваме да избираме и дори да членуваме в партиите на уж бившите комунисти и техните креатури, едва прикрити като „патриоти“ и „националисти“, депесари и гербаджии, жоржганчевци, симеончета и славитрифоновчета, значи нещо у нас, българите, наистина не е наред. 
След като толкова неизвестни досега исторически документи се появиха на бял свят, но пак не успяват да избият от главите ни, че Русия е освободител и брат на България, а не враг номер едно, значи работата е от лоша, по-лоша.
След като медиите тук цитират ТАСС за всяка информация от централата на ЕС или НАТО в Брюксел; след като 30 години телевизиите продължават да канят за анализатори на прехода хора като Димитър Иванов, Петко Симеонов, Коцето Тренчев, Димитър Луджев и други фалшиви херои; след като най-големият медиен магнат в страната е Делян Пеевски, а Петьо Блъсков е неговият пророк, какво да очакваме. 
След като за толкова години българското гражданско общество не успя да роди и отгледа една читава, прилична, достойна, умна и принципна политическа алтернатива под формата на нормална дясна партия, а произведе само 

лукови глави и много пишман войводи,

 затънали в дребни страсти, значи наистина няма на кого да се сърдим, освен на самите себе си. 
Писна ми, граждани, не просто от лъжи и манипулации, свързани с 10 ноември, а и с почти всичко в тази страна. Но ми писна не защото някой се опитва да ни ги пробута – на онези такава им е природата - а защото ние се връзваме. 
А щом продължаваме да се връзваме – май и на нас такава ни е природата.
Да, през самата 89-та ние, моето поколение, което беше в разцвета на силите си и трябваше да стори нещо, бяхме наивници, които не знаеха нито какво точно искат, нито как то може да стане. Десетилетията, прекарани в здравата хватка на комунизма, не са оправдание, но са обяснение за незнанието и наивността ни. Затова и не успяхме, а 

комунистите ни изработиха и промениха системата по свой образ и подобие
 
Но ме е яд, че 30 години по-късно, след като информационната епоха ни даде невероятни възможности и всички имат достъп до цялата информация на света, историята от 1989 се повтаря, вече наистина като фарс. Тоест, нищо ново не сме научили и нищо старо не сме забравили. 
Ами на кого се сърдим тогава?



Гласувай:
3



1. elenkokoschkov - ТО МАЙ СТАНА ПРЕЕБИ СЕ САМ!
12.11.2020 08:48
:):)!!
цитирай
2. getmans1 - Едно нещо ми прави впечатление, ...
12.11.2020 09:13
Едно нещо ми прави впечатление, наследниците на БКП като че ли искат да се забрави датата 10.11. или най-малкото да се омаловажи като превратно в общественият ни живот събитие. Като казвам наследниците имам предвид тия които обичат да поучават обществото като цяло или в частност околните.
Иначе ръководителите на БСП, депутатите им, активистите им, свързаните с тях явно или нелегално медии, или пък най-обиквовени заядливци много обичат да поучават и да дават непоискани мнения, и съвети...

Получава се един парадокс, наследниците на теци които с оръжие, кръв и чужда армия ни наложиха едно недуразумение наречено „социалистическа демокрация„ сега се изявяват като инструктори по демокрация ...
Дори стигат до там, че се дразнят когата чуват мненията на хора израстнали в условията на естествено развитата демокрация ... даже стигат и по-далече, напълно да игнорират мненията на своите бивши другари, които се посвениха да се преименуват „за една нощ„ или пък демонстративно си скъсаха комунистическият билет.

За тях комунистическият билет е свещен, даже повече от националният ни флаг или паспорт, пък да не говорим за руският или съветският ... а, за флаговете на сегашните ни съюзници хич, ама хич да не говорим...
цитирай
3. getmans1 - :):)!!. . . И С КАКВО СИ СЕ ПРЕЕБАЛ, А. ...
12.11.2020 09:15
elenkokoschkov написа:
:):)!!


... И С КАКВО СИ СЕ ПРЕЕБАЛ, А ... дай някакъв пример
цитирай
4. apostapostoloff - Празни приказки, брат!
12.11.2020 09:21
Претоплени манджи от миналия век. Нищо, от описаното по- горе, не се случи. Познатото пустословия и словоблудстово на градската, т. е. гадната десница, съставена от провалени седерасти, парвенюта, сноби и гъзари.

Никаква конкретика, никакви факти!

Един прост пример: най- заможни днес са хора, които нямат никакви допирателни с БКП и БСП.

Български преход никога не е имало, а България днес е една чудесна държава.
цитирай
5. missana - Голямата и нарочна грешка в България бе, че БСП не беше забранена със закон за лустрацията.
12.11.2020 10:06
Костов, който беше агент на Луканов, отказа да направи това. То бе сторено във всички останали страни от Източния блок. Оттук идват всички по-нататъшни проблеми. Докато БСП съществува, България ще отива към тотално изчезване.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Мисана, Мисана....
12.11.2020 11:11
Пиши в мерена реч политическите си коментари, щото
не си длъжен да спазваш фактологията -лирриците имат това право

Иначе пишеш свободни съчинения. Единствената държава , която забрани компартия бе Русия с указ на Елцин и който указ бе отменен от съда. Лустрацията е индивидуална и там където се случи бе за определен срок и за определени позиции-ръководен партиен персонал, професионални идеолози щатни и нещатни офицери и агенти на службите. Бе променена и конституцията в тези страни.
В България само БСП е имала Конституционно мнозинство-дадено и от суверена.
В правото няма колективна вина , а виновните имат ,,име, отчество, фамилия,, В този ред на мисли и в осъществена твоя хипотеза , то Нинова , Станишев, Виденов, Първанов...нямаше как да бъдат лустрирани, но не така стоят нещата с Желев преподавател по марксизъм, Берон-сътрудник на ДС, Ф Димитров-явочник, Иван Костов-преподавател по политикономия на социализма /дисциплина, чийто идеолог и пръв редактор на първия учебник е Сталин/, Плевнелиев -секретар на Комсомола в Благоевградски окръг, Бойко Борисов-нещатен сътрудник /Буда/
И ще припомня още нещо на поета за другите страни. Квашневски, чл на Политбюро на ПКП/да не се бърка със спикера ни/ става президент на Полша, а колегата на Плевнелиев по Комсомол Меркел , от Кол насам е канцлер на Германия. Впрочем Меркел подобно на Мая Манолова е възпитаница на школата за ръководни кадри на Ленинския Комсомол. Ако не стигат, мога да дам още примери.

missana написа:
Костов, който беше агент на Луканов, отказа да направи това. То бе сторено във всички останали страни от Източния блок. Оттук идват всички по-нататъшни проблеми. Докато БСП съществува, България ще отива към тотално изчезване.

цитирай
7. blackpredator - 31 години лош преход
12.11.2020 12:19
Гетьо,
требе да го разделиш на две
20 години лош преход и 11 последни благоденствие
ако не верваш, питай Мисана
цитирай
8. getmans1 - ДРУГАРИ „БИВШИ„ ТОЗИ ПОСТИНГ И ПО ...
12.11.2020 14:02
ДРУГАРИ „БИВШИ„ ТОЗИ ПОСТИНГ И ПО ТОЧНО СТАТИЯТА Е ЗА ТЕЗИ КОИТО ГУЗНО ПОДМИВАТ ТАЗИ ДАТА ... ГУЗНО, ЗАЩОТО СА ГУЗНИ ... МНОГО, МНОГО ГУЗНИ А, И ЗА ТЕЗИ ДЕТО СА НАТИКАНИ В ЪГЪЛА ОТ СВОИТЕ СИ ... ДАЛЕЧ ОТ КРАНЧЕТО И РАЗЧИТАЩИТЕ НА ОТПУСНАТИТЕ КАПКИ ... ДА СЕ ЧУВСТВАТ ЗНАЧИМИ.

Ние дето бяхме най-близо до извращенията на БКП отдавна сме реалисти и разчитаме само на себе си... затова и сме благодарни за битието си ... на пример, моето плотче е чамово и този факт ни най-малко не ми влияе на глътката и хапката...

... А, ФИЛ. ДИМИТРОВ НЕ Е БИЛ ЯВОЧНИК ... колкото и на някои да им се иска всички да са окаляни ... като свинете в кочината им ...


цитирай
9. vencivaleri1951 - Гетьо, не е въпрос на спотайваме , а какво да се говори за дата приета за начало на безпътица
12.11.2020 14:48
Не разбирам , какво значи , че след 10 ноември си взел живота в свои ръце? Бил си на 37,38...кой ти е държал живота до тогава? Кажи три неща които си свършил след тази дата и не си могъл да ги правиш преди това , освен че можеш да пишеш по нета каквото си искаш и , че за изходна виза трябваше да чакаш проверка. В какво лично си ограничен бил, а днес с лекота го постигаш.
Преди няколко дена видях и ме хвана срам от себе си ,ситуация която нямаше как да се случи преди тази дата. Близо до дома в който живея днес има зелено пространство и разхождам кучетата си там често. Сирийци емигранти спретнаха заведение -за дюнери и друга арабска кухня. Някаква жена започна да спи на пейка близо до заведението. Казват измамена от имотни мошеници и останала без дом. Грамотна, чиста жена. Сирийците и даваха храна и тя като кученце около заведението. Сковаха и
и навес дори. Мазето ми е половината над кота 0 и е било ползвано за фотолаборатория от ползвателите преди реституцията. Не ползваме това помещение. Жена ми намекна през зимата да пуснем жената, но аз я спрях ,,интелектуализирайки,,
,,че отговаря за лисиците, които опитомява,, . По добре, да и търси социален дом. На другия ден след разговора ни пейката беше счупена. Арабите я сковаха наново. Счупена беше отново, вкл и прозорец на заведението. Жената не се появи повече, казаха , че била заплашена.
Този случай , дребен според мнозина е абсолютна илюстрация на деградацията ни като общество. Да не си разваляме спокойствието, да не гледаме мизерията и драмата на тази женица я прогонихме. От другата страна, бежанци, минали през ужаса на смърт и разрушения и протегнаха ръка. Без да е македонец , ,,неправилният ,, ми дядо е бил в комитета за бежанците, дарил е имот в ,,Красно село,, /македонската махала,,/, средства също, а аз
се отдръпнах, защото знаех, че вземем ли я е завинаги , доколкото познавам жена ми. И преди девети и след девети , нямаше как да се случи това. Жената нямаше да е без дом, а мошениците на нарове. Защото и в двата режима/не казвам какви/ имаше държава.
Знаеш ли колко измамени, изхвърлени от деца и близки ходят бездомни в София. Казват, че сами били виновни-дарили,подписали сами, задлъжняли....и т н
А аз казвам, че това се случва защото няма държава , а територия в която по силният, подлият и бруталният взима всичко и се стреми да убеди, че ,,Риен не ва плю,,
И теб лично е убедил, защото смятал, че държиш живота си в ръце. Държиш-държиш дръжки! Аз също!

quote=getmans1]ДРУГАРИ „БИВШИ„ ТОЗИ ПОСТИНГ И ПО ТОЧНО СТАТИЯТА Е ЗА ТЕЗИ КОИТО ГУЗНО ПОДМИВАТ ТАЗИ ДАТА ... ГУЗНО, ЗАЩОТО СА ГУЗНИ ... МНОГО, МНОГО ГУЗНИ А, И ЗА ТЕЗИ ДЕТО СА НАТИКАНИ В ЪГЪЛА ОТ СВОИТЕ СИ ... ДАЛЕЧ ОТ КРАНЧЕТО И РАЗЧИТАЩИТЕ НА ОТПУСНАТИТЕ КАПКИ ... ДА СЕ ЧУВСТВАТ ЗНАЧИМИ.

Ние дето бяхме най-близо до извращенията на БКП отдавна сме реалисти и разчитаме само на себе си... затова и сме благодарни за битието си ... на пример, моето плотче е чамово и този факт ни най-малко не ми влияе на глътката и хапката...

... А, ФИЛ. ДИМИТРОВ НЕ Е БИЛ ЯВОЧНИК ... колкото и на някои да им се иска всички да са окаляни ... като свинете в кочината им ...


[/quote]
цитирай
10. getmans1 - Гетьо, не е въпрос на спотайваме, а ...
12.11.2020 16:24
vencivaleri1951 написа:
Гетьо, не е въпрос на спотайваме , а какво да се говори за дата приета за начало на безпътица


... В „безпътица„ бяхме когато такива като теб ни показвахте ... пътя и само един наглец може да използва чужидите житейски неволи за доводи.
БЕЗПЪТИЦА казваш а забравя от къде и от кого започна и под чий надзор започна тази БЕЗПЪТИЦА ...

ТОЙ ЩЕ КАЖЕ НА МЕН ... човекът със 1001 случки за всеки случай, коя от срамна по-срамна ... ЗАЩО НА МЕН ГИ РАЗКАЗВАШ ... ЗАЩО НЕ РАЗКАЖЕШ КАК СИ ГИ РАЗКАЗАЛ на ФБ-приятелката си КОРНЕЛИЯ, на „хубавият„ човек КУТЕВ и КО, а ... ЗАЩО НА МЕН БРЕ или така сте си свикнали, целият народ да ви носи греховете ... АЗ И ОСТАЛИЯТ НАРОД да се срамуваМЕ заради ТЕБ, ЧЕ НЕ МОЖЕШ ОТ СРАМ ДА СЕ ЧЕРКУВАШ В КВАРТАЛНАТА СИ ЧЕРКВА ДЕТО ТИ Е ЕНОРИЯТА ... И ще ли носиш и моят кръст на гърдите си както сега носиш това голямо разпятие с което се фукаш по морето и пред „братята си„ ...
цитирай
11. blackpredator - делиорманският трибун направо кърти!
12.11.2020 16:49
Свети великомученик Гетю Победоносец
и камунистическата лАмя..
цитирай
12. getmans1 - Свети великомученик Гетю Побед...
12.11.2020 18:19
blackpredator написа:
Свети великомученик Гетю Победоносец
и камунистическата лАмя..


... хахаха ... Ти кво сега, ... СИКТИР и си готов ...
За мен ней проблем, мога и тако, а мога и вако ...
цитирай
13. vencivaleri1951 - Гетьо, кръст Нася откакто се помня
12.11.2020 19:05
Нито е голямо разпятието, нито е скъпо. С верижката половин моя пенсия навярно.
А имаме такива и с друг метал и висок карат. Така че за фукането на други говари, където с ,,хоругви дивизии,, водят. Моят коментар бе реплика на това, как управляваме сами живота си. Нищо не управляваме и тази жена е красноречив пример. Излъгана, ограбена от клиентите на,,втори адвокатски колектив,, и тук не става въпрос за червени или сини , а за отсъствие на всякаква държава. Тази жена имала някаква пенсия , значи е работила и с данъците си е издържала правоохранителните апарат. Отдача нула!!! Гето, не ти, а аз съм работил, а и в малка степен работя за теб. Нищо пряко материално не съм получил от нея.
Косвено да-добро образование, сериозен разход за лекуване и възстановяване на майка ми/катастрофа/, но никога не съм занимавал държавата за битовизми -жилище, жителство, работа, материални бонуси. След соца, ни деца, ни внуци са взели стотинка.
Аз една стотинка от работодател не съм получил след 92ра, а пряко или косвено съм допринесъл за приходната част на фиска милиони.
Там е и пенсията ти Гетьо. И да не бъда гочесловен ще се опитам да преснимам баланс и ведомости разписани от мен в полза на твоя град.
Ще го направя , а ти сметни разликата. Резултатът не ми съобщавай, аз го знам

П П. Отскоро съм приятел с Нинова след нейна покана. Тя е човек когото подценявах незаслужено. Оказа се боец и визионер. Разчисти всякаква псевдо партийна аристокрация и подмлади управленския състав.
Сби се и се пребори. Впрочем с Цецка Цачева съм бил близък колега и в много добри отношения.
При това в млади години, особено тя. Години в които почти всеки има забежки, авантюри и прочие, които се виждат , а и споделят с добри познати и колеги.
Ти понякога раздуваш фейкове за водещи хора на
Партии към които си антагонистично настроен, а аз
никога не съм си позволил и нелицеприятни случки за когото и да е да кажа, макар , че съм от другата страна на барикадата. Там ни е разликата с теб
цитирай
14. vencivaleri1951 - И още нещо Гетьо
12.11.2020 19:38
Ти сподели със задоволство, че дъщеря ти има две магистратури в областта на културата-и с право трябва да си доволен
А можеш ли безпристрастно да прецениш какво е направила за българската култура и
въобще за българщината ,,Кутев и фамилия,,?
цитирай
15. getmans1 - Ти сподели със задоволство, че д...
12.11.2020 21:59
vencivaleri1951 написа:
Ти сподели със задоволство, че дъщеря ти има две магистратури в областта на културата-и с право трябва да си доволен
А можеш ли безпристрастно да прецениш какво е направила за българската култура и
въобще за българщината ,,Кутев и фамилия,,?


... Аз винаги говоря със задоволство когато става въпрос за децата ни и за успехите им ... постигнали са си ги сами ... Впрочем, това ни е фамилна черта ... и двата ми рода никога не е имало и намек, че трябва да следвам нечий път - баща ми сам определил живота си едва навлязал в 14-та си година, аз на 15 години избрах път различен от техният ... до края на живота им те се гордееха със изборът ми ... така постъпих и аз със децата си.
А най-малкото ти си човекът с които бих споделил нещо свързано с фамилията ми още повече за децата ми ... сигурно ще се досетиш защо.

Когато написах АНТОН КУТЕВ, мисълта в главата ми е била именно А. Кутев а не родата му ... още повече пък чичо му.
АЗ НА НЯКОЛОКО ПЪТИ СЪМ споменавал за убитият от НС племеник на Вазов ... за вас меродавното е решението на съда макар, че личен принос на този човек е да няма български наемници да се бият на страната на Германия ... така, че добре ми е известен твоят двоен аршин.
Ти си внасял милиони в хазната а аз съм се разписвал във ведомост ... АБЕ ТАРАНКОУЛУ нали точно заради тази ведомост моят работодал е внасял на същото място бре ... КАТО СИ ВНАСЯЛ МИЛИОНИ защо, аджеба толкова ниско са те „оценили„ в пенсионното бре, а ...

... В ПРЕДХОДНИЯТ 13 ком. ти пишеш за мен;
„ Ти понякога раздуваш фейкове за водещи хора на
Партии към които си антагонистично настроен, а аз
никога не съм си позволил и нелицеприятни случки за когото и да е да кажа, макар , че съм от другата страна на барикадата. Там ни е разликата с теб„

... И както винаги, да не кажа лъжеш а просто преиначаваш нещата и прехвърляш от „болната на здравата глава„ ... не аз разнасям клюки а ти си този който най-редовно ги разнася и то от най-долно качество ... не само за политици а и за автори които не са ти в таргета
... Че имаш и наглостта да ми даваш за пример „простата и тъпата„ Цецка Цачева ... А, сега се сещам дали ако се разровя из коментарите ти които разменяме от последните 1-2 месеца дали, ... далиии няма да намеря нещо за Корнела с което да те опровергая ... просто не ми се губи време - толкова съм сигурен в правотата си ...

цитирай
16. 1997 - Очакванията на българите са били именно към комунистите, а не към пишман опозицията
12.11.2020 22:29
"Български преход е пълен провал, защото комунистите не израснаха ни на йота, останаха си главанаци и тъпи галоши"
Това ще рече, че ако комунистите ни бяха инакви, е-е-е-хей, какъв живот ни очаква. За опозиция нито дума. Такива няма. Те са НУЛА. ДУПКА. НИЩО.
Само БКП е отговорна за прехода, защото само БКП беше фактор. Неуспелите кресльовци от преди Десети си останаха неуспели кресльовци и до сега. НУЛА. ДУПКА. НИЩО.
цитирай
17. vencivaleri1951 - Първо, аз сам казвам че съм подценявал Нинова
12.11.2020 23:50
а и съм се изказвал не ласкаво за нея. Например, че не може да просперира страна в която Борисов е премиер , а Нинова алтернативата...Промених мнението си за нея след като разчисти партията от хора , които я дърпаха надолу. Виждаме ги да правят кворум вече на ГЕРБ и да гласуват с управляващите. Срещу Нинова бяха пари и власт, зад нея хора. Рядко се случва у нас, но хората победиха.
За Кутев. Чичо му е безспорен. За баща му малко се знае , но той навремето оглавяваше ТНТМ. През ръцете му са минали стотици милиони левове, а и валута. Милиони , но Тони за да се изхрани ходеше с раздрънкан бус до Румъния за пирони и крепежни елементи и до Унгария за дрехи втора употреба, макар че имаше дипломи като изкуствовед и за кинаджия от два водещи в тази тематика университета в света. Мисля, че и трето висще някакво завърши. Ползва няколко езика. Не го познавам близо и знам тези неща от Коцето-баща му-Бог да го прости. Лично на мен ми направи впечатление когато се балотира на вътрешни избори за съветник-от моя район се балотира. Спорът беше между двама други, но тай аргументирано и с вещина наложи своите си виждания и си спечели номинацията , която впоследствие се оказа и успешна. Ти го иронизираш!? С какво мислиш че го превъзхождаш?

За Цеца. Споделял съм в блога кодоши с нея. Например , че търсеше радио Ереван за вицове!?
Успя да шокира и такъв непукист като Румен Петков.
Писал съм обаче, че е и много прилежна, подредена и работлива. Колкото и чудно да изглежда беше и купонджийка Беше и на половинка в БРГК, където от българска страна съм бил директор. Ако се разровя, ще намеря ведомост в която да фигурира, а аз да съм и работодател.
Аз говорех за друго. Политиката си е политика, но че човек трябва да не преминава граници. Припомни си какъв си бил на 30-32, какви са били на тази възраст твои колеги и колежки и какво си видял , чул и какво можеш да разкажеш. Сума ти години разказвате небивалици за нинова и Техноимпекс. Техноимпекс бе изпразнен от съдържание още през 90та. България бе на свободно падане, с хаос в икономиката и никакъв проект не можеше да предложи за себе си, та камо ли зад граница да спечели конкурс или поръчка. Тоест приватизирали са морално и физически остаряла сграда и евентуално някои вземания. Бойко и изгората му взеха банка/СИ банк/, а Нинова ако е взела, то са били няколко стаи и канцеларски атрибути. Пет години си чешете езиците с това. Например ако бях гадняр, можеше да разкажа за Цеца пикантерии, да ги поукрася дори и освен да я "намажа с катран" , да изкарам и не малко левчета от някоя медия. Ти би ли пропуснал да оплюеш някого от БСП , ако можеш?
Това питах.
А ето анализ от доклада на ГЕРБ за борбата с бедността. От 6000000 население над милион и половина под летвата на бедност. Хайде убеди тези хора , че държат живота си в ръце

За



Снимка: БГНЕС
Впериода 2013-2019 г. делът на бедните българи се е увеличил, а страната ни няма да изпълни поставената национална цел, а именно броят на живеещите в бедност да се намали с 260 хиляди до края на тази година. Това става ясно от Националната стратегия за намаляване на бедността за следващото десетилетие, публикувана за обществено обсъждане, съобщава БНР.

В документа са заложени следните няколко цели. Към края на 2030 г. средната пенсия трябва да достигне 677 лева при 412 лева през тази година, а минималната пенсия за стаж и възраст да е 428 лева при 250 лева през тази година.

Независимо че се наблюдава намаление в броя на хората, живеещи в бедност, с приблизително 46 хиляди души през 2019 г. спрямо базовата 2008-а, тенденцията показва, че няма как да се постигне желаната стойност бедните в България да намалеят с 260 хиляди до края на тази година и в контекста с кризата с Covid-19, която също оказва влияние.

Все пак, като цел за следващите 10 години в стратегията е записано още, че делът на бедните над 65 години трябва да се стопи с 10 на сто и от сегашните близо 35 да достигне 25% .

Друга важна цел е намаляването на бедността сред децата. Затова догодина е заложено изплащането на универсални детски добавки за всички деца без оглед на доходите в семейството, като се завишават размерите на помощите.

По данни на Евростат България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средните европейски нива.

През миналата година в категорията риск от бедност са попадали 2,2 милиона от българите. Най-много те са били във възрастовата група над 65 г. и при децата до 18 г.

Изказвал съм се тук не ласкаво за нея, а и в Триадица. Казвал съм че не мож


През 2019 г. бедните у нас са били 22,6 на сто или 1,586 милиона души.


По публикацията работи: Валерия Белчевска

71

Прочети още на: https://www/obshtestvo/2020/11/12/bednite-u-nas-vse-poveche-nai-riskovi-deca-i-vyzrastni.469477?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push
цитирай
18. getmans1 - Първо, аз сам казвам че съм подце...
13.11.2020 08:12
vencivaleri1951 написа:
Първо, аз сам казвам че съм подценявал Нинова
12.11 23:50


... за пореден път оставям настрана това, че вкара разговора в гюрлюка и понеже бързам, че трябва да отскоча до голямо село ще ти кажа ... РУМБАТА, верно че е човек с чувство за хумор но и „валяк„ който яко мачка и го разбирам защо УЖ е останал потресен от ЦЦ а ти като един блюдолизец също не си забелязал ... „финият„ хумор на същата госпожа, ... когото тя просто е изчеткала с думите че не намира радио Ереван ... ИЛИ НАЙ-ВЕРОЯТНО ТИ НЕ СИ БИЛ СВИДЕТЕЛ НА СЛУЧИЛОТО СЕ
цитирай
19. get - До 18. getmans1 - Бе аратлик ЩО ДОБИВАМ ЧУВСТВОТО, че вие с "комуниста-християнин" ... ?
13.11.2020 14:28
getmans1 написа:
vencivaleri1951 написа:
Първо, аз сам казвам че съм подценявал Нинова
12.11 23:50


... за пореден път оставям настрана това, че вкара разговора в гюрлюка и понеже бързам, че трябва да отскоча до голямо село ще ти кажа ... РУМБАТА, верно че е човек с чувство за хумор но и „валяк„ който яко мачка и го разбирам защо УЖ е останал потресен от ЦЦ а ти като един блюдолизец също не си забелязал ... „финият„ хумор на същата госпожа, ... когото тя просто е изчеткала с думите че не намира радио Ереван ... ИЛИ НАЙ-ВЕРОЯТНО ТИ НЕ СИ БИЛ СВИДЕТЕЛ НА СЛУЧИЛОТО СЕ


разсъждавата от ЕДНАКВИ ... МАРКСИСТКИ ПОЗИЦИИ - по РАЗРУХАТА НАШЕТО ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВА - станали възможни ИМЕННО ПОРАДИ КРАДЛИВИТЕ-МАРКСИСТИ ... според вроденият им рефлекс:))условен:))) - Да действат(единствено и само) по заповед от Москва ?
цитирай
20. getmans1 - . . . Измамно е това твое чувство ГЕТ - ...
13.11.2020 21:37
... Измамно е това твое чувство ГЕТ - аз съм с маска ... хахахаха

get написа:
getmans1 написа:
vencivaleri1951 написа:
Първо, аз сам казвам че съм подценявал Нинова
12.11 23:50


... за пореден път оставям настрана това, че вкара разговора в гюрлюка и понеже бързам, че трябва да отскоча до голямо село ще ти кажа ... РУМБАТА, верно че е човек с чувство за хумор но и „валяк„ който яко мачка и го разбирам защо УЖ е останал потресен от ЦЦ а ти като един блюдолизец също не си забелязал ... „финият„ хумор на същата госпожа, ... когото тя просто е изчеткала с думите че не намира радио Ереван ... ИЛИ НАЙ-ВЕРОЯТНО ТИ НЕ СИ БИЛ СВИДЕТЕЛ НА СЛУЧИЛОТО СЕ


разсъждавата от ЕДНАКВИ ... МАРКСИСТКИ ПОЗИЦИИ - по РАЗРУХАТА НАШЕТО ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВА - станали възможни ИМЕННО ПОРАДИ КРАДЛИВИТЕ-МАРКСИСТИ ... според вроденият им рефлекс:))условен:))) - Да действат(единствено и само) по заповед от Москва ?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6076854
Постинги: 2742
Коментари: 26501
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031