Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2020 07:07 - Шумете, дебри и балкани, шумете, волни лесове! Ний идем бодри партизани, народни верни синове!
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2118 Коментари: 15 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Фашисткото” село Равногор открива паметник на 31-а жертви на шумкарите, сред тях е и изкормената в шестия месец София
Историята трябва да помни, че партизаните не бяха народни синове, а разбойници и злодеи, казва Атанас Узунов

image 

Димитър Иванов

През пролетта на размирната 1944 година родопското село Равногор става свидетел на една потресаваща история, за която няма и дума да откриете в партизанските мемоари, които повече от 75 години облъчват с фалшиви и героични истории българите.  След партизанските издевателства в Буковик, Пачиново и Тикленицета, войската задържа и довежда на мегдана в Равногор двама шумкари. Вестта се разнася бързо, а равногорските жени, които са пропищяли от зверствата им излизат на площада и с дървета и колове започват да бият с настървение заловените разбойници. Пребиват ги до смърт и даже войниците не могат да спрат саморазправата. Картината е страшна, но зад тая мъст прозира натрупаният с месеци гняв и искането за справедливост. В селото няма непочернена къща от партизаните, разбойническите им акции са почти ежедневие, а районът е пропищял от мародерствата на отряда „Антон Иванов”. Този спомен, записан от изследователя проф. Тодор Балкански, е знакова антитезата на комунистическия

мит и пропаганда за всенародната любов

и признателност към народните синове - партизаните.

Утре, 29 юни в Равногор ще бъде истински празник. Петровден  се тачи от години като ден на селото, но този път ще бъде по-специален – предстои откриването на паметник, в памет на 31 равногорци, избити от партизаните. Няма друго село в страната дало толкова голям кървав данък на шумкарския терор. Инициатори на монумента са Атанас Узунов, председател на Съюза на репресираните в Пловдив, евродепутатът Андрей Ковачев, народният представител Спас Гърневски, анализаторът Георги Харизанов (коренът му е от Равногор- б.р.), Петър Казаков, получили подкрепа и съдействие от кмета на село Равногор Нейчо Коларев. Всъщност през 2000 година родолюбци поставят паметна плоча на избитите от комунистите, но е потрошена от гузни техни наследници.

Неслучайно в близкото партизанско градче Брацигово

и до днес се говори за равногорци като за мръсни фашисти,

а непосредствено след 9-и септември 1944 година един от главорезите на отряда „Антон Иванов” - партизанинът Георги Серкеджиев, настоява селото да бъде запалено и заличено. Вероятно терористът е вярвал, че така ще заличи и злодействата си.

В книгата си "Партизанският терор и Вартоломеевите нощи в пазарджишкото краище" проф. Балкански документира чрез спомените на очевидци убийствата на всичките 31 равногорци. 

След разгрома на отряда „Антон Иванов” в началото на март 1944 г. оцелелите около 15 шумкари подлагат на масов терор хората в пазарджишко. Къшлите на равногорци попадат по пътя на разбития отряд. Озверените и прегладнели партизани грабят всичко, нападат пастирските колиби, взимат храната и оскъдните им дрехи, събуват и цървулите от краката им, за да се обуят те, измъчват ги, гаврят се с жените им, използват селяните като през турско -  да ги пренасят на гръб през водите на Тунджа, а  накрая всичко завършва с убийства.

Две от историите са изключително покъртителни и зловещи. При един от бандитските грабежи нахлуват в къшлата на Шикови. Вътре са двамата братя Васил и Димитър със синовете си Атанас и Стефан, на 15 и 16-години.  С насочено оръжие командирът заповядва да съблекат дрехите си и да им ги предадат. Изплашените стопани изпълняват заповедта. След като вземат дрехите и оскъдната им храна, командирът кимва на един от партизаните:
- Трепи ги!
- Защо да ги убиваме, бе, Пашка (това е прякорът на Георги Серкеджиев - б.р.), всичко им взехме?! – възразява шумкарят.

Тогава Пашката (родом от с. Храбрино, Пловдивско), без да каже нито дума стреля по мъжете. Жената партизанка (Нанка Серкеджиева) му помага усърдно в убийствата. После решават да се отърват и от момчетата – Стефан и Атанас, които стават свидетели на разстрела на бащите им. Пашката издава нова заповед -  да бъдат разстреляни, но Нанка настоява

да бъдат заклани с хладно оръжие

Димитър вижда с очите си цялата кървава драма, но успява да избяга през отворената врата. Стрелят по него, но не го улучват. Той се добира до Равногор и съобщава какво става по къшлите.

В Равногор и до днес се пази от роднини палтенцето, с което е бил облечен Стефчо. По него още личат кървавите петна и разрезите с ножа. Били са почти деца, невинни, но и това не ги е спасило от злодеите, изпълняващи заповеди на Москва и болшевиките. За разлика от ястребинчетата и Митко Палаузов, те не стават герои, а имената им потъват десетилетия наред в забрава. Забранено е било дори да се споменава за това злодейство, защото то опровергава и разбива мита за добрите партизани народни синове, защитници на правдата и свободата, както се пееше в онази песничка, която караха децата да учат от малки:

Шумете, дебри и балкани,
шумете, волни лесове!
Ний идем бодри партизани,
народни верни синове!

Още по-потресаваща обаче е историята с Тодор и София Томови. 

От Буквик шумкарите се отправят към местността Форцово. Стигат до къшлата на Петър Казаков, също от Равногор. Обират и него, заколват кравата му, обръщат кошерите в снега, преяждат с мед, някои умират. Останалите прибират питите с меда в раниците си и отново потеглят, като вземат със себе си и Петър Казаков. Пътьом арестуват и Крум Маргаров, равногорец. Продължават към къшлите на местността Лявовето (Тикленицата). На пътя им се изпречва колибата на Тодор и София Томови. Жената е бременна в шестия месец. Зимата тук е по-мека и те прекарват там с овцете си. Бандитите вземат и техните дрехи, навуща, храната и подкарват Тодор за водач. София се разплакала и започнала да моли партизаните да оставят мъжа й. Това вбесило Пашката – Георги Серкеджиев, и заедно с други шумкари започват да се гаврят с бременната. Главорезът Пашката казва:

„Ти няма да родиш!”

Почва да мушка Софка с нож, пробождат я 33 пъти, а после злодеят разпаря корема й и изважда кървавия плод от майчината утроба. Садистичните издевателства не свършват до тук – Пашката казва, че щом няма да роди, няма и да кърми и й отрязва гърдите. Всичко се разиграва пред очите на мъжа и, който после е отвлечен и затрит в гората.

Тези истории ги разказваше едно турче - Резата, то е отвлечено от партизаните, за да ги пренася през Въча и да им показва пътеките. След гаврата със София решават да се отърват от Резата. Притискат врата му между габъров чатал, халосват го с брадва по главата, той не помръднал – решили, че е умрял. На другия ден го намират хората от селото, освобождават го от чатала, но след тези гаври Резата се смахва, но живя дълги години, разказва пред Faktor.bg  80-годишният Атанас Узунов, който днес е председател на репресираните в Пловдив. Той е от Равногор, а баща му също е затрит от партизаните. Бай Атанас си спомня когато докарали в селото труповете на убитите му съселяни. Били полуголи и окървавени.

"Изложиха ги върху снега зад старото читалище на Равногор, където по-късно беше фурната. Там беше и трупът на бременната София. Страшна гледка, бях на пет години, но споменът ми е жив и ясен и до днес. Ходех с по-големия ми брат да гледам. След два дни разрешиха на семействата да погребат близките си. Сега вероятно и най-непредубеденият ще разбере, защо малко по-късно жените от Равногор претрепаха с колове двама задържани партизани. Много мъка, омраза и мъст се беше насъбрала в равногорци.

Как да обичат партизаните, как да ги приемат за свои,

нямаше неразплакана и неокървавена къща в селото. Зверове бяха", казва Узунов.

За кървавите погроми на партизаните се мълчи 45 години. Пръв партизанският поет Давид Овадия с книгата си „Дед или разгромът” през 1990 г. отваря врата към част от истината. Представя свидетелства на партизани, които признават как са мародерствали в колибите на равногорци, как хората като ги видели бягали и се страхували от тях. Имало и въоръжени равногорци, които стреляли срещу партизаните, за да  защитят семействата си. Манипулативно обаче Овадия (името му също е замесено в кървави вендети в Пловдивско в първите дни след 9-и септември - б.р.) и свидетелите шумкари се опитват да изкарат действията на равногорци като съпротива, но реално става дума за самоотбрана и защита на лично имущество и чест от разбойниците, обявили се извън закона в полза на чужда държава.

image

Зловещата партизанка Нанка Серкеджиева

По ирония на съдбата Георги и Нанка Серкеджиеви не получават приживе възмездие за злодействата си. През всичките „славни” години на социализма  живеят като богоизбрани от новата каста на червената аристокрация. И двамата са с чин "генерали" на служба в МВР и МНО. В началото на прехода името на Нанка Серкеджиева беше замесено в неправомерното унищожаване на хиляди досиета и архивни документи на ДС. През 1992 година Военната колегия при Върховния касационен съд я подвежда под отговорност за унищожаване на досиета заедно с генерал Атанас Семерджиев. През 2002 година е призната за виновна от Върховния касационен съд за злоупотреба с власт и служебно положение и е осъдена на 2 години затвор. Тя обжалва присъдата си и през август 2003 година ВКС връща делото за доразглеждане, като то не е внесено повече в прокуратурата. Нанка Серкеджиева умира на 4 декември 2012 година без да се покае и поиска прошка за партизанските зверства.

Никой в Равногор днес не иска мъст, а единствено памет за невинните жертви и да се помни от историята, че партизаните не бяха народни синове, а разбойници и садисти, които налагаха с кръв и терор една чужда идеология.




Гласувай:
8



1. анонимен - С главни букви за тукашните кому...
17.12.2020 08:01
С главни букви за тукашните комуноиди
ПАРТИЗАНИТЕ НЕ БЯХА НАРОДНИ СИНОВЕ, А РАЗБОЙНИЦИ И САДИСТИ, КОИТО НАЛАГАХА С КРЪВ ЕДНА ЧУЖДА ИДЕОЛОГИЯ.

И аз самият живея на улица, която още носи името на един такъв бандит
антон иванов
и ми се гади
цитирай
2. анонимен - А проф. Тодор Балкански, който ми ...
17.12.2020 08:07
А проф.Тодор Балкански, който ми водеше упражненията по езикова култура и е от пазарджишкия край, е много свястен пич, написа книга за това, че Вапцаров се е чувствал македонец.
цитирай
3. getmans1 - Едно стихотворение от ...... което дава отговори !
17.12.2020 08:38
Истината е невъзпитана – не чука, не чака отвънка.
Кърти вратата с пантите и връхлита връз тебе,
хваща те на калъп с лъжата, тъй хитро скалъпена,
че си кусал от нея с лъжичка я златна, я сребърна.

Нито Дякона е предаден от поп ви Кръстя,
нито е ръгнал чорбаджийски слуга в корема…
(Само дядо Въльо, издайникът на Гаврил Хлътев,
не съм чул да оневиняват, но има време.)

Дебелянов не бил доброволец, разбра се, на фронта.
(Пак добре, че загина – цял ротен командир за мишена!)
Повечето му събратя си останаха до перото,
пък той написа още няколко стихотворения.

Не, не смятам новите истини за нова мода.
Питам се кога ще редактираме дядо Вазов,
че се чува как прокълнатият поп се върти из одата,
а ние продължаваме по старому да го мразим.

Важни са думи и жестове отпред, а не след прага.
Преди да премине тихия Дунав, Ботев
бе написал, че няма ни мило, ни драго -
и ни посочи точно: „А вий сте идиоти!“

Ту по-рано, ту по-късно истината се събужда
и преподрежда именника с подлеци и герои.
Но който е паднал от свои, а не от чужди,
всъщност е паднал от чужди, обаче свои.

На паметника в Оборище името на предателя
е зачеркнато, но какво, че сме го забравили,
след като помним на юнаците буйни делата,
но не да ги следваме, а да ги славим.

Ухаят на барут възстановките и салютите.
Всички българи – добри и лоши – тихо въздишат.
Сирената вие на 2 юни само по три минути.
После цяла година парите не ни миришат.
цитирай
4. blackpredator - абе нещо ми се губи
17.12.2020 08:47
Мирчо Спасов, Газдов, Гогов, Горанов, Ръжгева,
малко или много бяха нататарчени
а за Равногора - нихил
или каменоделеца Татарчев е каманяга,
като земляка си Вапцаров, или Фактора послъгва..
цитирай
5. getmans1 - абе нещо ми се губи. . . Мирчо Спасов, ...
17.12.2020 09:23
blackpredator написа:
абе нещо ми се губи ... Мирчо Спасов, Газдов, Гогов, Горанов, Ръжгева,
малко или много бяха нататарчени
а за Равногора - нихил
или каменоделеца Татарчев е каманяга,
като земляка си Вапцаров, или Фактора послъгва..


... НАТАРЧЕНИ ЛИ ... Не, на теб друго ти е достатъчно ... докторката ти го каза, ти на мен го приписа... за себе остави да славиш „героите-народни верни синове„...



цитирай
6. blackpredator - Гетьо,
17.12.2020 09:56
на жена ми чичо й, като земсист, изкарва ефективно година и кусур
превъзпитание у Мламолово – Бобов дол
там явно в опщи помещения е фанал Столкхолмски ковид
помина се 2014, без да си позволява гетюфщини, още по-малко реваншизъм
щото интелигентен беше..
за банановия рай твърдеше, че е сапиенс, а не маймун
цитирай
7. dobrodan - Ще пресъздам един диалог,
17.12.2020 10:04
действието се развива на 10.9.1944 г.

Полицаите (разбирай жандармерията) са вързани пред читалището, партизаните се подготвят за стрелба.
В читалището е напален огън, въртят се агнета.....
Пушките припукват, партизаните започват да викат "Наздраве! Хаирлия да е!"
Дядо се обажда: "Недейте така, все пак хора умират!"
Едва отървал кожата. Лично Трифон Палаузов, на когото бил ятак, се застъпил за него......
Аз съм внук на реакционер.
цитирай
8. morskipesni - Турете друга плоча- по една на всяко КПП
17.12.2020 10:17
В памет на ликвидираните с масов геноцид 2,000,000 достойни строители на справедливото общество и прогонените от хунтата 3,000,000 млади българи: 1989-2020
цитирай
9. getmans1 - на жена ми чичо й, като земсист, и...
17.12.2020 10:28
blackpredator написа:
на жена ми чичо й, като земсист, изкарва ефективно година и кусур
превъзпитание у Мламолово – Бобов дол
там явно в опщи помещения е фанал Столкхолмски ковид
помина се 2014, без да си позволява гетюфщини, още по-малко реваншизъм
щото интелигентен беше..
за банановия рай твърдеше, че е сапиенс, а не маймун


... Поздравления за чичо ти ... ГЕТЮФЩИНАТА знае кого да поздрави, на теб ще ти пожелаем да продължаваш до го духаш ... путинския
цитирай
10. blackpredator - и за тебе поздравления
17.12.2020 10:37
Чапаев!
и за Петка от Хисаря
цитирай
11. getmans1 - действието се развива на 10. 9. 1944 ...
17.12.2020 10:49
dobrodan написа:
действието се развива на 10.9.1944 г.

Полицаите (разбирай жандармерията) са вързани пред читалището, партизаните се подготвят за стрелба.
В читалището е напален огън, въртят се агнета.....
Пушките припукват, партизаните започват да викат "Наздраве! Хаирлия да е!"
Дядо се обажда: "Недейте така, все пак хора умират!"
Едва отървал кожата. Лично Трифон Палаузов, на когото бил ятак, се застъпил за него......
Аз съм внук на реакционер.


... ДОБРОДАНЕ, подсещаш ме тук да кажа нещо което е в главата ми от години ... Случи се така, че с ученическа група посетих Къщата музей Митко Палаузов, за втори път ми беше и не с детския акъл.
Тогава се замислих, ... „другарите„ в стремежа си да героизират всичко в миналото си в същност са наказали Тр. П. по най-жесток начин всеки работен ден, години наред да преживява своя ужас ... заради ПАРТИЯТА, която на всяка цина прябва да е НОМЕР ЕДНО ... МЕРСИ, че не стана така да МЕ управлява цял живот ...
цитирай
12. getmans1 - ХА-ХА-ХА, ПУТИЩИНАТА В ДЕЙСТВИЕ. . . и ...
17.12.2020 10:53
ХА-ХА-ХА, ПУТИЩИНАТА В ДЕЙСТВИЕ ...

blackpredator написа:
и за тебе поздравления .... Чапаев!
и за Петка от Хисаря

цитирай
13. getmans1 - Турете друга плоча- по една на всяко ...
17.12.2020 10:58
morskipesni написа:
Турете друга плоча- по една на всяко КПП.... В памет на ликвидираните с масов геноцид 2,000,000 достойни строители на справедливото общество и прогонените от хунтата 3,000,000 млади българи: 1989-2020


... специално за теб, ще ти го постави твърдия ... въпрос, КОЙ ...
цитирай
14. vmir - С мкого малки изключения,
18.12.2020 02:43
другариатът не прави разлика между достойнство и простащина, затова не се срамува и от най-гнусните си мародерства, даже най-често се гордее с тях, за да отврати и прогони по възможност всичко читаво около себе си. Защото са го приучили, че е много тарикатско да приписваш собствените си мръсотии на другите и, че, да обезсмислиш съвестта и културата е прекрасен начин да обезсмислиш самата демокрация и да запазиш болшевишките маниери.
цитирай
15. getmans1 - . . . проф. Балкански е издирил и о...
18.12.2020 08:35
... проф. Балкански е издирил и описал такива страховити свидетелства, остава да ги издиря но ще стане като се прибера в града тук все още имам доста ангажименти и бързам да ги отмента ...

анонимен написа:
другариатът не прави разлика между достойнство и простащина, затова не се срамува и от най-гнусните си мародерства, даже най-често се гордее с тях, за да отврати и прогони по възможност всичко читаво около себе си. Защото са го приучили, че е много тарикатско да приписваш собствените си мръсотии на другите и, че, да обезсмислиш съвестта и културата е прекрасен начин да обезсмислиш самата демокрация и да запазиш болшевишките маниери.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6079147
Постинги: 2743
Коментари: 26508
Гласове: 9637
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031