Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2020 09:58 - ВАКСИНАТА и „КОЛЕДНАТА ЦЕЛУВКА„ ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1472 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 21.12.2020 10:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                  .....

               ТО Е ЯСНО, ЧЕ ТОЗИ ПЪТ НЕ МО"А  ВИДЯ „КОЛЕДНАТА ЦЕЛУВКA"

                И ЗАТОВА ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ  ЗА ДА ДОЧАКАМ СЛЕДВАЩАТА 
 

В момента, в който конспирациите за новите ваксини стават все по-зловещи, всеки, който иска да разбере истината може да го направи, ако се зарови в общодостъпните научни статии онлайн, специализираните научни форуми, или потърси познат специалист по темата. В опит да информира по-добре читателите си, Клуб Z се постара да направи всяко от тези три неща и да обясни на достъпен език някои от най-актуалните въпроси около ваксините. 

Първата одобрена ваксина срещу SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, вече е факт - това е mRNA, или иРНК ваксината на фармацевтичния гигант Pfizer. Днес първата британка бе официално ваксинирана с нея, американската FDA (Федерална агенция по лекарствата) също я одобри за ползване, а България вече готви специални хладилници за първите 125 000 дози.



На базата на същата технология е създадена и ваксината на Moderna, която също приключи последната трета фаза на тестване и се очаква скоро след тази на Pfizer.

Защо тези ваксини бяха одобрени първи и какво представлява технологията иРНК?

Информационна РНК - ваксина без вирус

Повечето хора знаят, че целта на ваксината е да предизвика тялото ни само да създаде антитела, с които да бори вируса. Всеки е чувал за ваксината срещу едра шарка - която всъщност е друг вирус - кравешка шарка, която е много подобна на едрата, но далеч по-малко опасна.



Този подход отдавна е изоставен, и през последния век повечето ваксини са вируси, които са или директно умъртвени, или атенюирани - т.е. отслабени или деактивирани, което означава, че са неспособни да инфектират ефективно. Въпреки това имунната ни система ги разпознава и започва да създава антитела срещу тях. А най-новите ваксини често съдържат отделни пречистени протеини, които водят до същата реакция.

Т.нар. иРНК, или информационна рибонуклеинова киселина, е технология, която досега не е ползвана за масови ваксини, но всъщност не е толкова нова. Още през 1990 г. се доказва, че инжектирането на иРНК в мускулната тъкан на животни може да предизвика целенасочен синтез на протеини. Десетилетие по-късно на базата на тази технология започва разработката на ваксини срещу ракови заболявания.

Информационната РНК може да се нарече "шаблон" за протеини - или "списък с инструкции". При инжектирането й в дадена клетка, тя "прочита инструкциите" и започва да произвежда конкретния протеин. В случая с ваксините на Pfizer и Moderna - протеинът е същият, който коронавирусът използва, за да проникне в клетките ни и да ни инфектира. Всяка клетка праща екземпляр от протеините, които произвежда на повърхността си, за да може имунната система да следи какво се случва. Имунните клетки "виждат" вирусните протеини и подготвят имунен отговор - създават антитела.

Защо иРНК ваксината е по-безопасна?

Ако най-старата ваксина е била заразяване с по-лек вид вирус, а по-късните - заразяване с отслабен или мъртъв вирус, то иРНК не вкарва абсолютно никаква вирусна материя в тялото ни. Така няма реално никакъв шанс да се заразим от каквото и да е.

В добавка, иРНК е генетичен елемент, който не влиза в контакт с нашето ДНК, не може да се интегрира в генома ни, нито да се репликира в нашите клетки. Няколко дни след ваксинацията всичко, което са ни инжектирали, ще бъде разградено от клетките ни, което намалява шанса за всякакви странични ефекти.

Защо иРНК ваксината е готова по-бързо от останалите?

Защото е много по-лесна за производство.

Ваксините до момента, например тези срещу грипа, са трудоемки за масова изработка. Първо трябва да се създаде отслабен вирус, който след това се инжектира в чисти оплодени яйца (обикновено кокоши). След като този отслабен вирус се развие в яйцата, той се събира и допълнително се убива чрез химични агенти. След това идва контрол на качеството, после пакетиране за ефективно съхранение и чак тогава в крайна сметка ваксината е готова. Такъв процес в най-добрия случай отнема месеци.


За сравнение, иРНК се разработва далеч по-лесно. Не са нужни живи клетки или каквато и да е жива материя, целият процес е биологичен синтез в епруветка. По-скоро може да се сравни с химичен експеримент - във воден разтвор с нуклеотиди (градивните частици на РНК) се вкарва плазмидно ДНК, специално обработено, така че да служи като шаблон за създаване на иРНК, както и ензими, които четат шаблона и извършват процеса по синтезиране на иРНК. Този процес е бърз и лесен за индустриално производство.

Какви са недостатъците на иРНК?

Основният недостатък е крехкостта на въпросната верига информационна РНК - поради което се налага обвиването й в липозома, която да я предпазва от външните условия. Въпреки това финалният продукт продължава да е нестабилен и това е причината, поради която ваксината на Pfizer трябва да се съхранява при минус 70 градуса. Ваксината на Moderna търпи и по-дълго съхранение в нормален хладилник, но също е сравнително нестабилна, ако се сравни с противогрипните ваксини, например.


                                                                           ...
                                                                            . 



Гласувай:
3



1. morskipesni - Сега, ПО СЪЩЕСТВО.
21.12.2020 11:19
Няма да се ваксинирам, НИКОГА срещу НИЩО.
Ето основанията ми (като обикновен човек)
1) Никоя ваксина не е по-умна от Природата. Равновесието на нашата имунна система се поддържа от сенсибилизация и последващ имунен отговор. При 99% от хората този механизъм работи безотказно.
2) Фирмите производители ЛЪЖАТ- купили са си ПРЕДВАРИТЕЛНО всички готови, "клинични изследвания". За това ти плащам- само ласкави отзиви искам и да си нямаме никави странични дейстия! "Изпитванията" се провеждат ОСНОВНО в страни от третия свят и са 100% корупционни и манипулативни. Бил съм контролен орган в комисията, където тия ментета се поръчват- е, сещате се за натиска и задкулисните машинации.
3) От ваксината ще умрат минумум 2 пъти повече хора от починалите в страната за годината общо. Немците го потвърдиха писмено, отчитайки абсолютния риск.
4) Още не са рзбрали каква мутация на КОВИД 19 е настъпила- а РАЗТРЪБИХА, че новата (неизпробвана) ваксина Е ЕФЕКТИВНА и спрямо новия щам. КАКВА НАГЛОСТ!
5) Дотук говорих като обикновен човек. От кухнята на професионалиста няма да изтече информация- няма да я разберете.
цитирай
2. getmans1 - . . . А, даваш ли си сметка до сега к...
21.12.2020 11:35
...А, даваш ли си сметка до сега колко ваксини са ти поставяни ... иначе добре се вижда колко си поумнял откакто джиткаш из НЕТА и ГУГАЛя ... друг е въпроса до колко ПРИРОДАТА може да ни изтърпи ...

morskipesni написа:
Няма да се ваксинирам, НИКОГА срещу НИЩО.
Ето основанията ми (като обикновен човек)
1) Никоч ваксина не е по-умна от Природата. Равновесието на наяата имунна система се поддържа от сенсибилизация ипоследващ и имунен отговор. При 99% от хората този механизъм работи безотказно.
2) Фирмите производители ЛЪЖАТ- купили са си ПРЕДВАРИТЕЛНо всички готови, "клинични иследвания". За това ти плащам- ласкави отзиви искам и да си нямаме никави странчини дейстия! "Изпитванияата" се правят ОСНОВНо вс трани от третия свчт и са 100% корупциоони и манипулативни. Бил съм контролен орган в комисията, където тия ментета се поръчват- е, сещате се за натиска и задкулисните машинации.
3) От васкината ще умрат минумум 2 пъти повече хора от починалите в страната за годината общо. Немците го потвърдиха писмано, отчитайки абсолютния риск.
4) Още не са рзбрали каква мутация на КОВИД 19 е настъпила- а РАЗТРЪБИХА, че новата (неизпробвана) ваксина Е ЕФЕКТИВНА и спрчмо новия щам. КАКВА НАГЛОСТ!
5) Дотук говорих като обикновен човек. От кухнята на професионалиста няма да изтече информация- няма да я разберете.

цитирай
3. morskipesni - При деца ваксинирането РАБОТИ, тъй като имуннта система е СИЛНО РЕАКТИВНА
21.12.2020 12:03
След 40 г. на практика няма смисъл от ваксини, отговорът е твърде бавен и неефективен. Хубаво е да си даваш сметка колко не разбираш. Понякога (макар и не често) след обясненията нещата си идват на място- дори и много тъпият булгаристанец вдява!

п.П. Умен съм станал от четене на умни книги- от Гугаля единствено се оглупява.
цитирай
4. getmans1 - След 40 г. на практика няма смисъл от ...
21.12.2020 12:47
morskipesni написа:
След 40 г. на практика няма смисъл от ваксини, отговорът е твърде бавен и неефективен. Хубаво е да си даваш сметка колко не разбираш. Понякога (макар и не често) след обясненията нещата си идват на място- дори и много тъпият булгаристанец вдява!

п.П. Умен съм станал от четене на умни книги- от Гугаля единствено се оглупява.


... С годините придобития имунитет също губи сила а аз пиша от опит ... когато активно работех /не в офис/ съм се ваксинирал с противогрипна ... дори т.н. прекарвах значитлно по-леко ... десет години прекъснах и миналата зима се видях в чудо ... Имам подобен случай с тетанус
цитирай
5. vencivaleri1951 - Гледам често руска телевизия в т ч и дискусионни предавания.
21.12.2020 13:10
Дебатът за и против ваксините и там го има. Това, което ми прави впечатление е, че голяма част от журналистите и обществениците един, по един се ваксинират. Например Жириновски влизаше в студиата като космонавт едва ли не-шлем, специална маска , ръкавици, нещо като дъждобран... Без да разбирам по същество спора ви си мисля ,
че журналисти, общественици, научни работници и лекари са най информираността част от обществото. В болшинството са за ваксините. Няма как, всички да са подкупени, няма да излезе сметката. Друго на мен, като примат не разбирам. Защо различните производители се ритат по кокалчетата , а не обединят усилие общо да направят ефективна, достъпна ваксина. Руската ваксина се съхранява при минус 20 градуса, на янките и германците при минус 70,китайската в обикновен хладилен шкаф. Едните са скъпи, другите евтини. Руската пишат че е ОК, но мощности не им достигат.
Английската пък с недостатъчност при тестването....
И всеки търси медиатори да оплюва чуждото и да хвали своето. Ние като чуваме как едни отричат американската, други руската, трети китайската и ставаме шал. Мозъкът ни е устроен да забелязваме първо лошото и опасното/така оцеляваме/ и запомняме само рисковете и казаното против дадена ваксина. Така вместо да избираме между добри ваксини избираме между лоши. Тоест ще отиваме със страх, а това определено отслабва имунитета ни.
цитирай
6. getmans1 - . . . Друго на мен, като примат не р...
21.12.2020 14:14
vencivaleri1951 написа:
... Друго на мен, като примат не разбирам. Защо различните производители се ритат по кокалчетата , а не обединят усилие общо да направят ефективна, достъпна ваксина. Руската ваксина се съхранява при минус 20 градуса, на янките и германците при минус 70,китайската в обикновен хладилен шкаф. Едните са скъпи, другите евтини. Руската пишат че е ОК, но мощности не им достигат.
Английската пък с недостатъчност при тестването....
И всеки търси медиатори да оплюва чуждото и да хвали своето. Ние като чуваме как едни отричат американската, други руската, трети китайската и ставаме шал. Мозъкът ни е устроен да забелязваме първо лошото и опасното/така оцеляваме/ и запомняме само рисковете и казаното против дадена ваксина. Така вместо да избираме между добри ваксини избираме между лоши. Тоест ще отиваме със страх, а това определено отслабва имунитета ни.


... ПАК ЛИ СА ВИ РИТАЛИ ПО КОЛЧЕТАТА БРЕ ... АКО ПРОЧЕТЕШ СТАТИЯТА, ЩЕ РАЗБЕРЕШ НЯКОЛКО НЕЩА
- Лично за тебе ПО-ВАЖНА бе гордостта, че „РУССИЯ ПЪРВА В МИРЕ„ - не ме карай да си губя времето и да го доказвам този факт

- ДОСТА се обесняваше, че тези ваксини ще са „ОТ НОВ ТИП„ И НАЙ-ВАЖНОТО ПО-БЪРЗО ЩЕ ЗАДОВОЛЯТ НУЖДИТЕ защото технологията е нова и го позволява ... В СТАТИЯТА ТОВА Е ДОБРЕ ОБЯСНЕНО И ИЗРИЧНО Е ПОСОЧЕНО ... прочети последното изречение на пасажа в черно и предпоследният абзац белязан пак в черно;
„Защо иРНК ваксината е готова по-бързо от останалите?„

Псотоянно изтъкваш като ПРЕДИМСТВО, ЧЕ СЕ ИНФОРМИРАШ ОТ РУСКИ И ФРЕНСКИ МЕДИИ - резултата 00
Обиждаш се на примат НО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА ЗА ПРИМИТИВНО И ПРИМАТ ... жаргона не е най-точното определие ... съвсем скоро ти го припомних, но кой съм аз ... оня дето не живие до Крапчеви а лющи белот по делиорманските поляни ... ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА ... БАВНО И СЕ ПОСТАРАЙ ДА ВНИКВАШ В НАПИСАНОТО ...

В противен случай ще си умреш с чувството, че все те ритат в кокълчетата ... как пък ти дойде на ум това да кажеш - небивалото.

П.П. От информиране от руски, френски и др. медии сигурно не ти е останало време да разбереш, ЧЕ И БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА ВЕЧЕ СЕ „ЗГЛОБЯВА„ но ... но е по старата технология ... едни пари хвърлени на вятъра но поне да донесе полза на някого С „ДОБИВАНЕ НА ОПИТ„ ...
цитирай
7. vencivaleri1951 - Ти си илюстрация на това което написах
21.12.2020 14:45
А написах, че нямам познанията за дебата ви, материята ми е чужда.
За Руската телевизия споменах защото руснаците вече започнаха масовата ваксинация и виждам , как някои хора махнаха ръкавици, не носят шлемове, не се предпазват с две думи, както преди. Доколкото са информирани хора , то това ме убеждава в полезността на ваксините. Лошо впечатление ми прави говоренето против която и да е ваксина, защото това стресира хората , които са се ваксинират,тези които ще се ваксинират, а трети ще откажат.Лично аз не мога да си представя , че автор би предложил лекарство за което има опасения , че е рисково или ще навреди, независимо каква националност има.
Не бъркам примат с първичен. Просто примат ме нарече една високоинтелигентна и с визия особа и аз се съгласявам. Приматите живеят във високо организирани общности, от коите за взаимопомощта
им по между си има какво да ни научат. Тоест, смятам че при беда , конкуренцията трябва да отиде на заден план, а всички да обединят усилия за справяне с нещастието.

getmans1 написа:
[quote=vencivaleri1951]... Друго на мен, като примат не разбирам. Защо различните производители се ритат по кокалчетата , а не обединят усилие общо да направят ефективна, достъпна ваксина. Руската ваксина се съхранява при минус 20 градуса, на янките и германците при минус 70,китайската в обикновен хладилен шкаф. Едните са скъпи, другите евтини. Руската пишат че е ОК, но мощности не им достигат.
Английската пък с недостатъчност при тестването....
И всеки търси медиатори да оплюва чуждото и да хвали своето. Ние като чуваме как едни отричат американската, други руската, трети китайската и ставаме шал. Мозъкът ни е устроен да забелязваме първо лошото и опасното/така оцеляваме/ и запомняме само рисковете и казаното против дадена ваксина. Така вместо да избираме между добри ваксини избираме между лоши. Тоест ще отиваме със страх, а това определено отслабва имунитета ни.


... ПАК ЛИ СА ВИ РИТАЛИ ПО КОЛЧЕТАТА БРЕ ... АКО ПРОЧЕТЕШ СТАТИЯТА, ЩЕ РАЗБЕРЕШ НЯКОЛКО НЕЩА
- Лично за тебе ПО-ВАЖНА бе гордостта, че „РУССИЯ ПЪРВА В МИРЕ„ - не ме карай да си губя времето и да го доказвам този факт

- ДОСТА се обесняваше, че тези ваксини ще са „ОТ НОВ ТИП„ И НАЙ-ВАЖНОТО ПО-БЪРЗО ЩЕ ЗАДОВОЛЯТ НУЖДИТЕ защото технологията е нова и го позволява ... В СТАТИЯТА ТОВА Е ДОБРЕ ОБЯСНЕНО И ИЗРИЧНО Е ПОСОЧЕНО ... прочети последното изречение на пасажа в черно и предпоследният абзац белязан пак в черно;
„Защо иРНК ваксината е готова по-бързо от останалите?„

Псотоянно изтъкваш като ПРЕДИМСТВО, ЧЕ СЕ ИНФОРМИРАШ ОТ РУСКИ И ФРЕНСКИ МЕДИИ - резултата 00
Обиждаш се на примат НО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА ЗА ПРИМИТИВНО И ПРИМАТ ... жаргона не е най-точното определие ... съвсем скоро ти го припомних, но кой съм аз ... оня дето не живие до Крапчеви а лющи белот по делиорманските поляни ... ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА ... БАВНО И СЕ ПОСТАРАЙ ДА ВНИКВАШ В НАПИСАНОТО ...

В противен случай ще си умреш с чувството, че все те ритат в кокълчетата ... как пък ти дойде на ум това да кажеш - неби
цитирай
8. getmans1 - Ти си илюстрация на това което на...
21.12.2020 17:07
vencivaleri1951 написа:
Ти си илюстрация на това което написах


... ЧУДЕСНО ... СЕГА ИМАШ ЧУДЕСНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЩИТИРАШ КЪДЕ ТОЧНО СЪМ „ илюстрация - ТА „

НАПРАВИ ГО ЧЕСТНО И ПОЧТЕННО ИЛИ ... ИЛИ ... ТУК ПРОСТО НЯМАШ МЯСТО ...


цитирай
9. get - До 7. vencivaleri1951 - Венци, като чета новата ти порция перфидно-пропагандни глупости ... ?
21.12.2020 22:43
vencivaleri1951 написа:

Просто примат ме нарече една високоинтелигентна и с визия особа и аз се съгласявам. Приматите живеят във високо организирани общности, от коите за взаимопомощта
им по между си има какво да ни научат. Тоест, смятам че при беда , конкуренцията трябва да отиде на заден план, а всички да обединят усилия за справяне с нещастието.


- Не само се смея - но направо през глава се прескундям от смях - шъ знайш!! :)))

Знаци Делиорманския-аратлик ТИ Е ВИНОВЕН, че но МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ ЕЛЕМЕНТАРНОТО ????

Руската ваксина и другите - са нещо като във вица - за: "компютрите и компотите" ?:)))

Тоест все продукция - ама не съвсем ЕДНАКВА ПО КАЧЕСТВО И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ СТОКА ?!
- Знаеш ли защо ? Защото В ЦЯЛАТА СТАТИЯ СЕ ОБЯСНЯНАВ ЗА ... забележи? Различността ПРИ ПОЛЗВАНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ТЕХНОЛОГИИ - ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВАКСИНИТЕ !!

За което ТИ ИГРАЙЕКИ ГО НЕЩО като КНЯЗ КРОПОТКИН ... започваш да каканижеш - Че видите ли ... Що ДА НЕ СМЕСИМ - КОМПОТА С КОПЮТЪРА, та от това ДА ИЗЛЕЗЕ ЕДНА НОВА И МНОГО ПО-АЛТРУИСТИЧНА ВАКСИНА ?!

Ако след този мой опит за обяснение - отново останеш да тънеш в безпросветното си неведение? Се обърни ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ и разяснения ... към варненския поет "morskipesni, ТОЙ Й гларус-барман, НО и работещ като социален работник-микробиолог в "Германия" ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗЯСНЕНИЯ :))) ?!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6080125
Постинги: 2743
Коментари: 26510
Гласове: 9637
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031