Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2021 09:48 - Байдън иска удължаване с пет години на договора Нов старт с Русия
Автор: anonymous285 Категория: Политика   
Прочетен: 249 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 22.01.2021 09:52


  Байдън иска удължаване с пет години на договора Нов старт с Русия

https://www.investor.bg/sasht/337/a/baidyn-iska-udyljavane-s-pet-godini-na-dogovora-nov-start-s-rusiia-320394/

Очаква се решението на американския президент да бъде обявено официално по-късно днес  

image

 

Снимка: Al Drago/Bloomberg

 

 

Американският президент Джо Байдън ще се стреми към петгодишно удължаване на договора Нов старт за контрол върху ядрените оръжия с Русия, съобщи запознат с въпроса източник, цитиран от Ройтерс.

Решението, което беше съобщено за първи път от Washington Post, трябва да бъде взето бързо, тъй като договорът, който ограничава САЩ и Русия да разполагат с не повече от по 1550 стратегически ядрени бойни глави, трябва да изтече на 5 февруари.

 

Източникът, пожелал да остане анонимен, казва, че американските конгресмени са били уведомени за решението на Байдън, което вероятно ще бъде обявено по-късно в четвъртък.

 

Освен ограничаването на броя на стратегическите ядрени оръжия до най-ниското им ниво от десетилетия Нов старт слага таван и върху базирани на сушата или на подводници ракети и върху бомбардировачите, които ги доставят.

Изтичането на договора ще сложи край на всички ограничения върху разполагането на американски и руски стратегически ядрени бойни глави и системи, които ги пренасят, което може да стимулира нова надпревара във въоръжаването, казват експерти.

В сряда Кремъл съобщи, че остава ангажиран с удължаването на Нов старт и ще приветства обещаните усилия от администрацията на Байдън за постигане на споразумение.

Държавният департамент и Съветът за национална сигурност на Белия дом са отказали коментар. 

Администрацията на Тръмп искаше да обвърже удължаването на договора Нов старт с видовете бойни глави, включени в сделката, и привличането на Китай. На тези идеи се притовопоставиха както Русия, така и Китай. 

"Надявам се, че това не е вярно", написа в Twitter Маршъл Билингслий, пратеник по въпросите на контрола върху въоръженията в администрацията на Тръмп, цитиран от Bloomberg. "Ако е така, това показва удивителна липса на преговорни умения. Само 24 часа бяха необходими на екипа на Байдън, за да пропилее най-значимия лост, който имаме над Русия", допълни той. 

При потвърждаването си във вторник Антъни Блинкен, който беше избран от Байдън за държавен секретар, заяви, че администрацията ще се стреми към удължаване на договора Нов старт, но не уточни с колко години. Той допълни, че договорът "е в наш явен интерес", защото ограничава ядрения арсенал на Русия и дава на САЩ "огромен достъп до данни и инспекции, които в противен случай няма да имаме". 

Руското външно министерство съобщи в комюнике, публикувано по-рано в четвъртък, че иска удължаване на договора с пет години. "Това ще даде на Русия и САЩ достатъчно време да потърсят заедно отговори на въпросите за международната сигурност и стратегическа стабилност, които възникват в момента", отбеляза външното министерство. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова



Гласувай:
1



1. rebu - Бърза
22.01.2021 09:54
Много бърза да клекне на руснаците, още в мътилката и се наведе. Видя се, кой е човека на Кремъл в САЩ. Язък за пропагандата 4 години, как Тръмп бил избран...
цитирай
2. anonymous285 - Е са зави си ......
22.01.2021 10:11
.Лични за мен ядреният арсенал е загуба на пари и време.Трябва вместо това да се дадът за по-смислени неща като здравеопазване или за международни космически изследвания.Тук трябва да се договорят големите сили като Америка и Русия винаги е въпрос на разбирателство.Аз съм оптимис че ще намерят едно общо решение помеду си.До колкото чета и двете страни искат да се разберат поне да се удължът договорките между тях с още 5 години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479792
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031